natalka691 23.03.06, 12:58 Pani doktor co Pani sądzi na temat metody TENS łagodzenia bólu porodowego, czy są jakieś negatywne strony tej metody i czy to jest skuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: Pani doktor -metoda TENS 23.03.06, 19:42 Niestety nie mam żadnego doświadczenia jesli chodzi o zastosowanie tej metody w porodzie :(( Z tego co wiem jest to metoda bardzo skuteczna szeroko rozpowszechniona w USA i UK. Oprócz zaburzeń w odczycie KTG w trakcie porodu ( odczycie a nie tętnie płodu) o negatywnych stronach metody nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Pani doktor -metoda TENS 12.06.06, 23:21 Stosowalam TENS przy kilku porodach. Szpital( w UK) wypozyczal wypozyczal aparature na zyczenie wiec postanowilam sprobowac. Z mojego doswiaczenia bardzo skuteczny sposob, acz przy silnych skurczach i bolach krzyzowych juz zdecydowanie mniej pomagal (choc lepsze niz nic i zdecydowanie lepsze niz gas&air czy penthidine-nie wiem niestety jaki jest polski odpowiednik). Jednak w przygotowaniu do kolejnego porodu zakupilam swoj aparat by moc go stosowac w poczatkowych fazach dopoki nie podlaczono mi zoo (na ktore sie zdecydowalam z bardzo okreslonych powodow). Odpowiedz Link Zgłoś