adgam28 23.05.06, 19:04 W 30 tyg pojawiły się u mnie w okolicach krocza kłykciny.Czy jest to groźne dla dziecka?Czy można rodzić w takiej sytuacji naturalni? Proszę o odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adgam28 Re: poród a kłykciny 24.05.06, 11:22 rozumiem że mój problem jest nie wart odp. Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: poród a kłykciny 01.06.06, 09:49 Właśnie przeszukuję fora szukając odpowiedzi na to pytanie! Wrzuciłam hasło HPV (bo to właśnie powoduje kłykciny)na googla, i jest duzo info o wpływie tego w czasie ciązy - strony anglojęzyczne. To co tam piszą to to, że ani wirus ani kłykciy nie mają wpływu na rozwój ciąży i płodu, natomiast w czasie porodu sn jest ryzyko, aczkolwiek małe, zakażenia dziecka - badzo rzadko, ale może, zaatakować drogi oddechowe. Generalnie według tych informacji kłykciny nie są wskazaniem do cc. Chyba, ze kłykciny są bardzo rozległe, wtedy krocze nie jet tak elastyczne, a przy nacinaniu krocza czy pękaniu może to powodować krwotok. Decyzja oczywiście należy do lekarza, z którym trzeba się tym problemem podzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
lena991 Re: poród a kłykciny 04.06.06, 14:46 U mnie też lekarz stwierdził w ciąży kłykciny, inny wykluczył, w końcu sami nie wiedzieli czy są czy nie i jaki mam mieć poród. Nawet jeśli były i są to małej wielkości. W ostateczności miałam poród naturalny i mam zdrową córkę. Decyzję będzie należała do Twojego lekarza prowadzącego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tom-ix [...] 22.06.06, 08:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś