wiktoria107 07.08.07, 15:19 boje sie bardzo porodu juz jestem w 35 tyg ciazy i tylko oczekuje na to malenstwo czy ktos mi mogl pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa_no Re: porod 07.08.07, 19:27 ja też potwornie bałam się porodu, tym bardziej, że na początku ciąży długo leżałam w szpitalu i słyszałam "ryki" z porodówki. Jak dziewczyny czekały na poród po terminie i nie mogły się doczekać, kiedy to już nastąpi, to myślałam, że ja jakaś nienormalna jestem. Całą ciążę nie potrafiłam cieszyć się z niej, bo wiedziałam, że czeka mnie poród. Okropne. Myślałam, że jak przyjdzie 9 miesiąc, to z nerwów się wykończę... A teraz termin mam na 10.08 (za parę dni) i robię wszystko, żeby przyspieszyć poród:) Coś mi się w głowie poprzekręcało:) To chyba działanie hormonów, bo strach znikął. Nawet wręcz czekam na to jak na jakieś wielkie i ważne wydarzenie. Gdyby mi to ktoś powiedział jeszcze miesiąc temu, to bym stwierdziła, że ja jestem inna. Ale nasz organizm to na prawdę mądre urządzenie, jak głowa fiksuje, to hormony wysyła. Dla tego wierzę, że nawet jeśli poród to wielki ból, to znajdę w sobie tą wielką siłę, o której mi tyle opowiadali. Trudno to wytłumaczyć, ale uwierz. Czekaj spokojnie, a w głowie samo się poukłada :) Ja byłam skrajnym przypadkiem, ale się sprawdziło. Może za parę dni będę mogła napisać, że to nic strasznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1984 ku pocieszeniu 07.08.07, 21:02 2 tygodnie temu bylam przy porodzie (nie bezposrednio ale pod drzeiami)ktory trwal wszystkiego 4 godziny. pierwsze skurcze przyszly mojej kuzynce bo to o nia chodzi o 6.00 a o 10.00 bylo po wszystkim nie jest zle .dobrze zabrac meza ze soba mi to bardzo pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: ku pocieszeniu 08.08.07, 13:34 Ja też się bałam,ale jak wybiła godzina 00.00 pojechałam na porodówkę jak by nigdy nic.Rodziłam bez znieczulenia i dało się wytrzymać.Nie Ty pierwsza nie ostatnia mnie ta mysl trzymała przy zyciu :) będzie dobrze zobaczysz.Zawsze mozesz wziąść zzo. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_dabrowska Re: porod 08.08.07, 16:42 prosze przeczytać co piszemy w Dziecku o kolejnych etapach porodu - wiedza uspokaja prosze sie zastanowić nad tym co Pani weźmie do szpitala - działanie uspokaja prosze pomyslec kto będzie PAni towarzyszył - rodzenie z bliska osoba zmniejsza dolegliwości porodowe! prosze dowiedziec sie o znieczulenie - nie koniecznie je Pani weźmie ale sama swiadomosc ze mozna sie znieczulic pomaga Powodzenia! JD Odpowiedz Link Zgłoś