Dodaj do ulubionych

Co dalej z modernizacją Alej NMP?

16.11.09, 20:22
Już widzę decyzje podejmowane przez komisarza :)
Odwołaliście Tadka to teraz będziecie mieli urzędnika, który nie zdąży się
wdrożyć w pracę urzędu nie mówiąc o żadnych starategicznych dla miasta decyzjach.
Będzie po prostu administratorem do czasu wyboru na urząd prezydenta jakiegoś
partyjnego przydupasa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lider Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: 94.75.121.* 16.11.09, 20:35
      Mnie się ta wizualizacja bardzo podoba i chcę, żeby tak wyglądały Aleje. Teraz musimy się ich wstydzić bardziej niż budek na Piłsudskiego. Obecnie Aleje to najdłuższy kram festynowy w Polsce.
      • Gość: Oldsmuggler Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.09, 12:21
        Asfaltu się nie leje...
        Chociaż w MZD mogą tego nie wiedzieć.
        Dlaczego nie naprawiono całej Jasnogórskiej (Dądrowskiego/Kościuszki), dlaczego to tyle trwało!!?!!
        A Wronę "odwołałem" za to, że nie zrobił alternatywnych dróg dla Aleii, od czego powinien dawno zacząć (np. jednokierunkowe Waszyngtona/w dół i Jasnogórska/w górę).
        Co z dodatkowym przejazdem przez kolej War-Wied?
        Co z tranzytem od Kłobucka, Blachowni, przejazdem przez Kiedrzyn.....
    • aspirata Paraliz Miasta 16.11.09, 20:36
      Jak pisalam przed referendum tak przypominam:
      Trzeba nam wiele szczescia, aby Czestochowa nabierajac wody w usta, odzyla.
    • zawszemarcin78 Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 20:40
      kupcy-czyli żydzi dla nich nie liczy sie miasto i jego wygląd tylko oni sami..!!
      • Gość: asd Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.alfanet24.pl 16.11.09, 20:46
        Bardzo ładny projekt. Nie jest zle:)
      • aspirata Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 20:48
        zawszemarcin78 napisał:

> kupcy-czyli żydzi

Piszemy o referendum w Czestochowie.
        • zawszemarcin78 Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 21:39
          aspirata napisała:
          $zawszemarcin78 napisał:
          kupcy-czyli żydzi
          Piszemy o referendum w Czestochowie.
          KTO DO TEGO REFERENDUM DOPROWADZIŁ JAK NIE KUPCY TRZESACY SIE O DOJAZD DO
          AL.NMP A MAJACY W D...E TAK NAPRAWDE WYGLAD I PRESTIZ MIASTA DLA NICH LICZY
          SIE TYLKO TO CO MIASTO MOZE ZROBIC DLA NICH MOIM ZDANIEM W AL. POWINNY POWSTAC
          PUBY A NIE STRAGANY I RYNECZKI ..!!
      • Gość: ROB Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.146.240.206.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.11.09, 21:02
        DROGA WYLANA ASFALTEM HA HA MEDALIKI PIĘKNA WIEŚ
    • Gość: kolega z wojska Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: 172.28.252.* 16.11.09, 20:56
      ani mi się ważyć zaprzepaścić możliwość remontu I i II alei!! i koniecznie
      parkowanie równoległe lub zakaz parkowania.
      • aspirata Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 21:25
        Gość portalu: kolega z wojska napisał(a):

> ani mi się ważyć zaprzepaścić możliwość remontu I i II alei!! i koniecznie
        > parkowanie równoległe lub zakaz parkowania.

Lata bedziesz czekal. Chyba ze szczesciem Komisarz bedzie dobrym zarzadca.
        • Gość: sdffdsf Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.54.171.15.tvksmp.pl 16.11.09, 22:42
          Jak bedzie to ktoś z PO - to na wiele nie licz. Jak chcesz wizualizacji to
          popatrz na efekty rządów naszego Premiera po 2 latach - i już wiesz cóż nas
          czeka :)))
    • por1 Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 21:28
      Mam nadzieję,ze radni znajdą te "pare groszy" i dołoza do modernizacji.
      Dzięki kasie z Unii mamy szanse na pewien skok cywilizacyjny, no i oczywiście
      dzieki wizjom byłego Prezydenta. Mam nadzieje ,ze teraz SLD wypije to piwo
      ,które same nawarzyło i z twarza dokonczy te plany inwestycyjne , ktore
      zostały juz zatwierdzone przez poprzednika....
      • aspirata Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 21:38
        por1 napisał:

> Mam nadzieję,ze radni znajdą te "pare groszy" i dołoza do modernizacji.
        > Dzięki kasie z Unii mamy szanse na pewien skok cywilizacyjny, no i oczywiście
        > dzieki wizjom byłego Prezydenta. Mam nadzieje ,ze teraz SLD wypije to piwo
        > ,które same nawarzyło i z twarza dokonczy te plany inwestycyjne , ktore
        > zostały juz zatwierdzone przez poprzedni ma zatwierdzac

Dylemat.
      • Gość: zasmucony Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.09, 21:51
        Ja jestem przekonany, że nie jeden będzie chciał dokończyć. Tyle kasy do
        wydania, tramwaje, nowe linie tramwajowe, skrzyżowania... szok :) Pewnie SLD aż
        się ślini. Smutne jest tylko to, że znając większość tych ludzi i sposób
        usadawiania wszędzie swoich koleżków nierobów pewnie braknie tych pieniędzy aby
        to wszystko dokończyć. Wiele osób pisało tu na forum, że nie może być gorzej..
        hmm.. oby mieli rację. A na samą myśl o tym jaki marazm panował za SLD albo PO
        to aż mnie mdli.
    • lobo13 POżyjemy, zobaczymy... 16.11.09, 21:36
      Trzeba było już 3 lata temu iść do wyborów i wybrać kogo trzeba - nie byłoby problemu. Teraz się kvrwa obudzili. Odwołać prezydenta poszło więcej ludzi niż go wybierać. Niezależnie od tego, co myślicie o Tadku, ten absurd doskonale obrazuje stan psychiki mieszkańców tego miasta.

Będziemy mieli piękne aleje: trzecia w kamieniu, druga i pierwsza w asfalcie i betonie. Zrobią dwópasmówki specjalnie dla donkiszotowych lanselotów. Ale będziemy palić gumyyyyyy i ogólnie bedzie zajebiście.
      • aspirata Re: POżyjemy, zobaczymy... 16.11.09, 21:40
        Ja nie pisze o paleniu gum.
        Pisze o Komisarzu.
        Jego decyzjach.
        Decyzjach przedwyborczych.
        • Gość: krzychu Re: POżyjemy, zobaczymy... IP: *.net.stream.pl 16.11.09, 21:45
          Czy ludzie Wrony nie potrafią się przyznać do porażki? Jak ktoś wcześniej
          zauważył, klęskę przekują w zwycięstwo. Prawie 22 procent biorących udział w
          Referendum to stado baranów, te pozostałe 80 procent to zwolennicy Słońca Jury,
          którzy jak będzie trzeba to się zmobilizują i ponownie wybiorą Wronę na urząd.
          Wy macie chore mózgi i całkowity brak kontaktu z rzeczywistością, odejdźcie w
          pokoju :)
          • Gość: ... Re: POżyjemy, zobaczymy... IP: *.51.57.168.tvksmp.pl 18.11.09, 07:11
            Jezu ........... jak ich było 80% to do wyborów, o co chodzi ?
            komucha.........
        • Gość: dsfdf Re: POżyjemy, zobaczymy... IP: *.54.171.15.tvksmp.pl 16.11.09, 22:43
          Dlaczego przedwyborczych? Może przyjdzie pójdzie - w końcu kto będzie się
          dochodził z sklepikarzami. Kasę przejedzą za 2 do 3 lat będą płakac że nie ma
          komu kupowac :)) Buahahahahah
        • Gość: kubuś Re: POżyjemy, zobaczymy... IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.09, 23:01
          no,no, komisarz z PO, a potem i prezydent? No to mamy znów prze...ane :((
      • Gość: O.N.A. Jestem za okręgami jednomandatowymi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 21:42
        Widzę sens referendum w jeszcze czymś. Referendum dowiodło, że sensem jest
        wprowadzenie wyborów (każdego typu) w okręgach jednomandatowych. Żeby głosować
        można było na konkretną osobę, a nie partię, z jakiej się wywodzi. Dlatego mamy
        tyle badziewia w Parlamencie i samorządzie, bo to w sumie dana partia ustala,
        kto z jej listy wejdzie.
        • Gość: jk Re: Jestem za okręgami jednomandatowymi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.09, 13:08
          Zgadzam się z Tobą w 1000%
        • boozar Re: Jestem za okręgami jednomandatowymi! 17.11.09, 14:13
          A co mają okręgi jednomandatowe do wyborów prezydenta miasta???
          pozdrawiam
    • aspirata Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 21:49
      endecja_czwa napisał:

> Już widzę decyzje podejmowane przez komisarza :)

Miejmy nadzieje:

Nie bedzie zwolywal referendum;)
      • Gość: ytutu Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.54.171.15.tvksmp.pl 16.11.09, 22:44
        Eee - czemu nie ?? Tak też można wydawać kasę !! Ja tam jestem za - przynajmniej
        siano nie pójdzie do prywatnej kabzy :)))
      • Gość: kubuś Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.09, 23:02
        referendum? Znów zwołamy, jak wejdzie ktoś z PO, macie to, jak w banku.
        • Gość: normalny Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 10:00
          kubuś, portkami w UMie trzesiesz, że cie zwolnią? Miernoty polecą i mozecie sobie referendum robić. Akurat PO, PiS i SLD się referendum nie boją w przeciwieństwie do byłego (Boże jak to cudownie brzmi) prezydenta.
    • Gość: turbodymmowomen Turbooodymmowomen dokończy wam modernizację IP: *.apus-net.pl 16.11.09, 21:53
      Turbodymmmmowomen dokończy wam modernizację miasta. albo zawsze
      można uwierzyć w cuda.
    • bjb48 Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 21:54
      Zwolennicy referendum, czemu nie bronicie koncepcji alej z
      asfaltem, kostką betonową i pełnym ruchem samochodowum. Przecież
      to sprzeciw wobec modernizacji alej wg koncepcji miasta stał się
      pretekstem najpierw do wywieszania czarnych flag, a następnie do
      ogłoszenia referendum.
    • aspirata Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 22:22
      Zobaczymy jak Komisarz Czestochowy
      bedzie walczyl o dobro
      Miasta Czestochowa.
      • Gość: yutu Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.54.171.15.tvksmp.pl 16.11.09, 22:46
        oj bedzie walczył bęeeeedzie !!! Aż strach jak on o te kasę zawalczy. No
        poprostu strach się bać :))
        • Gość: LIS Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.09, 23:04
          stawiam 10.000 /1:10/złotych, że będzie to Krawczyk z PO
          • Gość: dsfds Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.54.171.15.tvksmp.pl 16.11.09, 23:08
            Z PO jest też Halina Rozpondek - ma tę przewagę że kiedyś już była prezydentem
            tego miasta.
            • Gość: qwer Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: 188.33.248.* 16.11.09, 23:34
              Widzę, że sępy zaczynają się już zlatywać żeby szarpać padlinę i wyszarpać jak
              najwięcej dla siebie. A to dopiero początek...
            • Gość: war Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 17:36
              a co rozpondkowa zrobiła dla miasta? null,zero totalne,mieszkańcy pamiętają i
              nie poprą tej na r
          • Gość: ... Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.51.57.168.tvksmp.pl 18.11.09, 07:16
            No i lepiej niż z PIS. albo z Jasnej Góry jak Wrona
      • ukashekk Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 17.11.09, 23:10
        No ale zauważ, że nie każdemu chodzi o to żeby prezydent Częstochowy
        robił Aleje. Dla mnie osobiście zamiast ładować tam ogromną kasę
        (mimo unijnych dopłat) lepiej żeby zrobił jakieś inne drogi (np
        Warszawską od przejazdu do Rędzin). Fontanny stawiał za duże
        pieniądze ale nie kazał zbyt często włączać bo miasta nie stać na
        wymianę drogich dysz do wody... absurd za absurdem czynił...
    • kohuru Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 22:55
      Jestem w szoku, nagle wyborcza jednym tchem wylicza
      inwestycje zapoczątkowane przez właśnie odwołanego prezydenta, a
      wcześniej nic o tym nie pisała lub w formie krótkich wzmianek,
      przemilczając rolę urzędu, pisząc bezoosobowo "dostaliśmy, przyznano
      nam" itp.
      I skąd nagle te obawy, słuszne zresztą, ze zostaniemy z asfaltem w
      alei, to znaczy z ręką w nocniku? Jeszcze wczoraj czytałam tu
      zupełnie inne głosy. Czy widzieliscie latem tłumy częstochowian,
      ludzi starszych, siedzących na ławeczkach i tych przechadzających
      się z dziecmi w III Alei? TO NIE BYLI PIELGRZYMI. Miłego spaceru po
      asfalcie i betonie, a sklepy i tak znikają z I i II Alei. Atorzy
      referendum nie nadążają za zmianami.
      • orzechdozgryzienia Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 16.11.09, 23:10
        Czy Ty widziałaś tłumy? Bo ten rzeczownik mocno przesadzony akurat w tej kwestii.
        Dlaczego centrum miasta ma być miejscem dla spacerowiczów? - tego naprawdę nie
        rozumiem!
        • Gość: misio Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.net.stream.pl 16.11.09, 23:54
          Nie widziałeś tłumów ? A ja widziałem , że w pogodny dzień wolnej ławki nie można było znależć . O sobocie czy niedzieli nie wspomnę . Ale cóż , niektórzy słabo widzą . Ale skoro wolisz , to zaorać aleje , lać asfalt i beton .
          • orzechdozgryzienia Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 17.11.09, 00:28
            Może puśćmy tam Wartę i zasadźmy trawkę - będzie się milej spacerowało i majówki
            spędzało w centrum wsi.
    • marcin22w Czy przyjdzie 1-ręki czy oburęki Zbychu z PO... 16.11.09, 23:36
      tzw. "komisar" z katowic to i tak jako "bandzior wyleje asfalt zgarnie kasę, a
      wam częstochowianie PO_każe figę!

No i masz obywatelu tego, czego chciałeś:))) Zmiany i cuda:))))
      • Gość: xr-man Re: Czy przyjdzie 1-ręki czy oburęki Zbychu z PO. IP: 94.75.253.* 17.11.09, 07:43
        marcin22w napisał:

> tzw. "komisar" z katowic to i tak jako "bandzior wyleje asfalt zgarnie kasę, a wam częstochowianie PO_każe figę! >
        > No i masz obywatelu tego, czego chciałeś:))) Zmiany i cuda:))))

Oj chłopie ...pier****isz jak by ch***j szmaty gryzł!

Na brakującą kasę mam pomysł - postawić w alejach bramki dla pielgrzymów jak na molo w Sopot. Szybko by sie uzbierało kase na remont:)W koncu miasto mialo by cos wiecej z pielgrzymow niz tylko koszty...
    • nowi-jka Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 17.11.09, 08:59
      Czego chceili ci co ten zamęt nasiali?? Asfaltu i betonu w
      reprezentacyjnej części maista?? ło Boże! słyszysz i nie grzmisz
    • elektryk-cz Co dalej z modernizacją Alej NMP? 17.11.09, 09:09
      lepiej wydać dodatkowe fundusze na drogi osiedlowe i kanalizację oraz
      usprawnienie ruchu w centrum
    • Gość: Ja Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 09:10
      Ja chce żeby był granit, a nie kostka z betonu i asfalt w alejach!!!!
      Przecież nawet w Kielcach zrobili reprezentacyjny deptak w centrum wykładając
      granitem. Jakby to wyglądało z betonu i asfaltu? ... po prostu jak w PRL-u!!!
      • Gość: Angela Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: 212.87.241.* 17.11.09, 09:27
        Nakrzyczeli, wygrali i ... podwinęli ogony i teraz czekają aż za nich inni
        wszystko zrobią - obraz częstochowskiej demokracji.

Jestem przeciwna wylewaniu asfaltu w alejach oraz puszczaniu tam ruchu kołowego.
        Nie ma gdzie w naszym mieście wyjść w niedzielę na lody z dzieckiem tak żeby się
        nie bać o własne bezpieczeństwo. Samochodów jest coraz więcej, a miejsc do
        wypoczynku jak na lekarstwo. Gdzie poza Olsztynem można wyjść z rodziną czy
        znajomymi na spacer? Po uliczkach osiedlowych? Panowie kamienicznicy - troszkę
        szersze spojrzenie by się przydało. Jak aleje zostaną miejskim deptakiem z
        kawiarenkami, lokalami i lodziarniami to i Wasze sklepy się utrzymają.
        Zawalczcie o klienta ceną, miłą obsługą, elegancją w sklepie, a nie czarnym
        PR-em wobec innych. Ja osobiście wolę III Aleję na niedzielne spacery i parki
        jasnogórskie niż stanie w korkach na zjeździe na Jędrzejów. Odwagi, to może się
        udać, trzeba tylko chcieć doprowadzić dobry zamysł do końca. Nie jestem
        miłośniczką ani zwolenniczką p. Wrony, ale trzeba przyznać, że ten akurat pomysł
        miał dobry.
        • Gość: Bo-eK Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 17.11.09, 10:15
          Zwycięzcy referendum, co z Wami, obudźcie się, dlaczego nie
          krzyczycie,że po co wydawać ponad 60 mln. zł. na modernizację alej
          skoro można to zrobić o wiele taniej, granit można wg Was zastąpić
          betonem i asfaltem.
          Przeciż niechęć do planów modernizacji alej była zalążkiem refrendum.
          A na temat obłudy lokalnej GW to już szkoda pisać, wiadomo kto nią
          rządzi.
          • untur Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? 17.11.09, 10:32
            WYPIER...... Z TYCM ASFALTEM. i betonem - malo tego betonu...
            LANSIARZE Z ALEI PRZEZ TYLE LAT NIC NIE ROBILI Z KAMIENICAMI... aaa
            na wakacje i zakupy latali do Ameryki !!!! teraz robia bo kasa z
            UE. ZŁODZIEJE ! Walczymy o wyglad miasta :)
    • Gość: polak Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.11.09, 14:04
      zrobi sie aleje i bedzie super !! Teraz mamy pewnosc ze na srodku
      skrzyzowania nie wybudują koscioła lub ewentualnie fontanny
      • Gość: do polak: Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 17.11.09, 14:36
        A co, miał tam być kościół?
    • Gość: assa Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.21.pl 17.11.09, 15:09
      Widze ze co dla niektórych najwazniejszym problemem jest
      modernizacja alej NMP a nie brak nowych iwestorów którzy tworzą nowe
      miesca pracy czy też budowa dróg na taki dzielnicach jak Stradom,
      Lisiniec i innych gdzie ludzie zmuszeni sa do chodzą po błocie. O
      MPK nie wspominając. Takich problemów jest ogrom no ale niektórzy
      już wybrali - Aleje NMP
    • Gość: assa Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.21.pl 17.11.09, 15:12
      co do zamknięcia alejki OK ale najpierw są potrzebne alternatywne
      drogi ktorych jak narazie brakuje
    • Gość: kita Re: Co dalej z modernizacją Alej NMP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 17:27
      nie zasmradzaj powietrza
    • lightcik Co dalej z modernizacją Alej NMP? 17.11.09, 17:31
      STADION DLA RAKOWA!!!
    • dora153 Co dalej z modernizacją Alej NMP? 18.11.09, 00:00
      Gazetami wylozyc aleje bedzie sie rowno chodzilo.Komisarz wam pomoze.ha haha
    • Gość: prorok Miałeś chamie złoty róg ... ostał ci się ino sznur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.09, 07:49
      Teraz będzie pół roku przepychanek, wzajemnego opluwania, kręcenia lodów i
      moszczenia się na stołeczkach... później wybory... wkurzeni ludzie... tym razem
      pójdą głosować ci co do referndum nie poszli... i kto wygra następne wybory ?
      hahahaha to będzie polewa :)
      • vincent_vega06 Re: Miałeś chamie złoty róg ... ostał ci się ino 18.11.09, 09:12
        no to ładnie
    • dar331 By żyło sie lepiej 18.11.09, 09:41
      Dużo się pisze na forum o konieczności ściągnięcia inwestorów; każdy jest za; ale...
      Odpowiedzcie sobie na proste pytanie; kiedy jest większa szansa na ściągnięcie tych "wymarzonych" INWESTORÓW? kiedy mamy totalny syf w Alejach, które jawią się wizytówką miasta, czy może łatwiej byłoby po planowanym remoncie;
      Z kim chcielibyście robić interesy? czy z gospodarzem zapyziałego, postPRLowskiego miasta? Czym chcielibyście się pochwalić przed przyjezdnymi gośćmi? połamanymi chodnikami? odrapanymi i zapuszczonymi kamienicami? popękanym asfaltem na reprezentacyjnej ulicy?
      Ten stan posiadania świadczy o naszej indolencji; oczekujemy technologii kosmicznych, a nie potrafimy (nie chcemy?) pomalować odrapanych murów, naprawić rozwalonych płotów, uporządkować trawników;
      Argumenty typu - lepiej wyremontować drogę gdzieś na peryferiach są śmieszne;
      faktycznie wyremontujmy zamiast tego parę ulic na osiedlu X i Y i tam oprowadzajmy tych potencjalnych Biznesmenów;
      Każdy z nas, gdy idzie na rozmowę kwalifikacyjną (itp.) zakłada schludne ciuchy, idzie do fryzjera itd. - żeby zrobić DOBRE Pierwsze Wrażenie; Podobnie jest z Miastem; i można wymieniać dziesiątki zaniedbanych ulic, budowli etc.; ale remont generalny zacząć należy od głównej ulicy miasta; I ŻADEM WYRÓB CZEKOLADOPODOBNY!!!
      • Gość: assa Re: By żyło sie lepiej IP: *.21.pl 18.11.09, 10:20
        Każdy inwestor tak naprawde w du... ma jak wygląda główna ulca no
        chyba ze chce otworzyc sklep w alejach. Dla dużych inwestorów liczy
        się kasa którą mogą zarobic oraz dobre drogi dojazdowe a nie jedna w
        środku miasta. A dla nas szraczków liczy się to ze bedziemy mieli
        prace. I również w du... ja mam Aleje skoro za nim dotre do nich
        musze isc kilomert po błocie upier... do kolan czekając na autobus
        30min. I co mi z tych marmurów w Alejach?! Chore miasto środek
        luksusowy a dzielnice mieszkalne tonące w błocie
        • dar331 Re: By żyło sie lepiej 18.11.09, 10:39
          Ty masz w du..., twój sąsiad ma w du... - to się nie dziw, że Inwestorzy tez
          mają nas w du...;

"Każdy inwestor tak naprawde w du... ma jak wygląda główna ulica" - bardzo mało
          wiesz o nich; dalej, mentalnie tkwisz w PRLu
        • mirage75 Re: By żyło sie lepiej 18.11.09, 10:44
          Moze nie w dupie ale to nie jest jego problem.
          On chcialby miec przygtowana infrastrukture w postaci:drog
          dojazdowych,doprowadzonych mediow,wszelakich podlaczen do sieci
          miejskich.A jeszcze lepiej zapewnionej w niedalekiej odleglosci
          komunikacjii miejskiej.
          Gdyby miasto postarlo sie w tlustych latch boomu zapewnic te warunki
          i scignac do Czestochowy wielu inwestorow chcacych wlasnie tutaj
          inwestowac w technologie i infrastrukture przemyslowa,mielibysmy w
          kasie wiecej pieniedzy z podatkow,i moglibysmy przekazywac je na
          systematyczna akcje,renowacjii i budowy nowoczesnych ulic w
          dzielnicach peryferyjnych.Chociaz kilka w ciagu roku,ale
          systematycznie.A tak gros wydatkow musi pochlonac inwestycja w Aleje.
          Mieszkancy dzielnic peryferyjnych czuja sie marginalizowani i maja
          sluszne odczucia ze poswieca sie ich na oltarzu,zawsze tlumaczonych
          jako istotniejszych z pewnej strony inwestycjii w infrstrukture
          miejska.
          • dar331 Re: By żyło sie lepiej 18.11.09, 11:00
            "Mieszkancy dzielnic peryferyjnych czuja sie marginalizowani i maja
            sluszne odczucia ze poswieca sie ich na oltarzu..."
            trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić, ale trzeba pamiętać że "Jak nas
            widzą, tak nas piszą"; i nic sie na to nie poradzi, ze jak ktoś pierwszy raz
            przyjeżdża do nowego miasta, to najpierw kieruje się do jego centrum; i co tam
            zastaje? oszałamiający obraz naszej gospodarności;
            • sudpreussen Re: By żyło sie lepiej 18.11.09, 12:37
              jest w tym torche prawdy
              • Gość: Fobi Re: By żyło sie lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 15:04
                Jak zwykle zapominacie co było na początku.

Nie chodziło o otwarcie całkowite Alei ale o brak alternatywnych dróg. Jeśli
                stworzone będą inne drogi to można zastanowić się nad zamykaniem Alei ale nie
                wcześniej.

Co do kostki zarówno w Alejach jak i w parku - jest do dupy. Źle się po tym
                chodzi w normalnych butach, tragicznie dla kobiet na obcasach. Źle dla rowerów,
                źle dla wózków dziecięcych czy rolek.

Kiedyś myślałem, że kostka brukowa jest mało przyjemna ale ta granitowa jest
                dużo gorsza.

Jeśli chodzi o inwestorów - jakaś totalna brednia z tym wyznacznikiem centrum
                miasta jako miejsce lokowania inwestycji. W Katowicach kiedyś byłeś? Przecież
                tam w centrum jest 5 razy gorzej niż w Częstochowie przed remontem Alei, a
                inwestycji zdecydowanie więcej.

Czy mam konkretne rozwiązanie?

Raz jeszcze siąść nad projektem alei i pomyśleć jako minimum o drogach rowerowych.
                Asfalt nie jest zły jako osobny pas rowerowy.

Pieniądze z unii na aleje itd. - tutaj trzeba wiedzieć jak to faktycznie jest z
                dofinansowaniem. Jeśli dotacja musi być na projekt, w którym zawarte są
                wszystkie elementy to pozamiatane. Jeśli bardziej ogólnie to można zmienić pewne
                rzeczy.
            • orzechdozgryzienia Re: By żyło sie lepiej 18.11.09, 16:50
              jak ktoś pierwszy raz
              przyjeżdża do nowego miasta, to najpierw kieruje się do jego centrum; i co tam
              zastaje? oszałamiający obraz naszej gospodarności;

O ile sobie przypominam, miasto miało być przyjazne głównie dla MIESZKAŃCÓW?

Jak na takiej kostce funkcjonują wózki inwalidzkie? - nie wydaje mi się
              sprzyjająca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka