Dodaj do ulubionych

samochody we mgle

09.12.09, 11:20
chciałbym przypomnieć szanownym kierowcom że w czasie mgły nie wolno używać
świateł tylnych przeciwmgilenych w granicach administracyjnych miasta -
szczególnie apeluję do użytkowników aut z rejestracją zaczynającą się literami
SCZ - to była wersja grzeczna - jak nie da rezultatu to zaapeluję wersją mniej
uprzejmą
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: samochody we mgle IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 12:12
      Proszę o podanie źródła z którego wywnioaskował/a Pan/i zakaz używania świateł
      tylnych przeciwmgłowych w granicach administracyjnych miasta Częstochowy.

Tyle na temat świateł przeciwMGŁOWYCH znajduje sie w PORD:

Art. 30.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie
      jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą,
      opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
      1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo >oba te
      światła jednocześnie,
      2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały
      dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;
      2. kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany:
      1. włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony,
      2. korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak
      najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu.

2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego
      pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu
      drogowego.

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli
      zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą
      niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany
      niezwłocznie wyłączyć te światła.

• ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:18
        art30 ust 3 - wystarczy stosować - o ile posiada się zdolność oceny odległości -
        50 m
      • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:23
        wywnioaskował/a - jak już wytykamy omyłki klawiaturowe - to co poeta miał na myśli?
    • Gość: kierowfca Re: samochody we mgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:19
      najbardziej jest to uciążliwe podczas postoju na światłach - bardzo to wtedy oślepia
      • Gość: m. Re: samochody we mgle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:42
        załóż sobie okulary przeciwsłoneczne, będziesz bardziej twarzowo
        wyglądał jak będa wydobywać Twoje zwłoki z mało widocznego Twojego
        auta ...

• Gość: do m. Re: samochody we mgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 14:45
          zupełnie brak ci wyobraźni
        • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:18
          zgaduję - SCZ
        • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:27
          kup sobie miarkę i naucz się ile to jest 50 m - jeżeli widać z większej
          odległości niż 50 m to trzeba te światła wyłączyć - w mieście b. rzadko
          jest taka mgła aby widoczność była mniejsza - widzę że większości na tym forum
          trzeba tłumaczyć rzeczy osobiste - więc czemu ja się dziwię , ze tak dużo takich
          jeździ po ulicach - trudno - widocznie jak rozdawali rozum to wy staliście w
          kolejce po urodę - w końcu wszystkiego zbrakło - i na nic się nie załapałes
    • Gość: astra Re: samochody we mgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 12:25
      Poproszę o wersję mniej grzeczną. wtedy pomyśle co z tym zrobić.
      • Gość: !!!!!! Re: samochody we mgle IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.09, 13:34
        ale na ćwoków nie ma lekarstwa ???
      • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:19
        po co?
      • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:29
        s... k... na b... do cz... , tam możesz jeździć p... ć... bez reguł i zasad.
        Jeszcze jedno - tam nie ma mgły
    • Gość: SC - Raków Re: samochody we mgle IP: 193.138.241.* 09.12.09, 13:48
      Niezłym kretynem jesteś , odpowiesz mi w wersji grzecznej czy innej?
      • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:30
        s... k... na b... do cz... , tam możesz jeździć p... ć... bez reguł i zasad.
        Jeszcze jedno - tam nie ma mgły
        • Gość: SC-Raków Re: samochody we mgle IP: 193.138.241.* 09.12.09, 17:38
          No nieźle , ale mam pytanie które jest aktualne przez cały rok: czy nie
          przeszkadzają Ci KRETYNI którzy montują w swoich bolidach pseudo ksenony
          lub żarówki o mocach 80 , 100 wat , KRETYNI którzy nie wiedzą do czego
          służy pozycjonowanie świateł.
    • Gość: Agathe Re: samochody we mgle IP: 212.160.172.* 09.12.09, 13:58
      chyba wczoraj jechałeś za mną w kierunku Blachowni, dokładnie na
      wysokośći tapet, włączyłam na chwilę przeciwmgielne ze względu na
      mgłę właśnie-a mam tylne światło, dwa razy dostałam po lusterkach
      długimi światłami..://

Pozdr.
      • ywon1 Re: samochody we mgle 09.12.09, 15:22
        nie, jechałem dzisiaj rano do pracy przez całe miasto widziałem ile takich słabo
        widzących jeździło po mieście - super jeżeli innym to nie przeszkadza - ja
        przywyknę - a inni kierowcy niech łamią przepisy - przecież po to są przepisy -
        wg starego porzekadła ludowego
        • Gość: Pablo__79 Re: samochody we mgle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 15:27
          Też jestem ciekaw wersji mniej grzecznej.....

Kiedy znajdujesz czas na jeżdzenie samochodem?????

• Gość: bartek Re: samochody we mgle IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 16:07
            A moze poprostu chodzi o kulture kierowców, jadac we mgle jeden za
            drugim w niewielkiej odległosci to przeciwmgielne tylne sa zbedne,
            jadac sam jeszcze gdzies poza miastem uzywam obu przeciwmgielnych.
            Moze nie utrudniajmy sobie zycia nawzajem niech kazdy mysli o sobie,
            jezeli nie ma mgly wylaczcie halogeny przednie i tylne, jezeli w
            niedziele wieczorem wioze tesciow i wujka na tylniej kanapie to
            znizam swiatla. Staram sie byc milym i uprzejmym na drodze uzywam CB
            radia i wiem ze wielu z nas mysli podobnie i coraz czesciej da sie
            to zauwazyc. Pozdrawiam
        • kierowfca Re: samochody we mgle 09.12.09, 16:14
          Rozumiem, że jesteś tak przepisowy że jak w razie np. zawalenia mostu (bedącego
          efektem wypadku losowego tak jak mgła) oczywiście pojedziesz dalej spadając ze
          skarpy bo przecież nie było znaku, że droga zamknięta, zakaz wjazdu i tak dalej.
          Do tego służy też to światło przeciwmgielne, jeśli uznasz, że jakiś idiota może
          Ci wjechać w d. to nikt nie ukarze Cie za jego użycie bo w razie nie użycia
          koszty mogą być wyższe.
          • Gość: Dorota Re: samochody we mgle IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 16:59
            Mam ten sam problem. Niektórzy ledwo zobaczą mgłę i już włączają przeciwmgielne.
            Też wtedy świece długimi! Widoczność jest ok, a osoby, które zdały prawo jazdy
            chyba za kostkę masła od razu włączają przeciwmgielne. Więc opanujcie się z tymi
            światłami!!! A jeszcze te halogeny z przodu... masakra... Oślepiają konkretnie.
            • Gość: Dyspozytor Re: samochody we mgle IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 17:03
              Witam, jestem ekspertem od spraw Kodeksu Drogowego - proszę zadawać pytania.
    • Gość: jano Re: samochody we mgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 18:13
      a chu..... Ci do tego kiepski SC!!!!z prawkiem za masło!
      • hanzel_gretyl Re: samochody we mgle 09.12.09, 21:05
        co tam swiatla przeciwmgielne, skoro w nowych wozach swiatla stop bywaja takie
        mocne, ze az oczy wypala..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka