Dodaj do ulubionych

Od 1 marca rewolucja w MPK

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 19:21
Widze, ze tfu! szanowne MPK za coraz to wiekszej liczbie linii
wprowadza "trzeci koncowy". 29 ma juz tak (zachacza o szpital na Parkitce) i
na dobre to nie wychodzi, bo ludzie (szczegolnie starsi) nie moga sie polapac
i wsiadaja do nieodpowiedniego autobusu...
Chyba MPK chce wyeliminowac starsze osoby ze swojej klienteli (bo jaka to
kientela co za darmo jezdzi no nie ?!?!?!?)
Obserwuj wątek
    • pier11 Re: Od 1 marca rewolucja w MPK 27.02.04, 20:10
      Co to się dzieje w tym MPK co trochę to jakieś zmiany i to za nasze pieniądze
      podatników. Widać jaka jest klika między urzędem miasta a MPK. Przecież miało
      być tak że Mpk tylko obsługuje linie a gdzie i jak i na jakich warunkach miało
      decydować jakaś komórka co jest w urzędzie miasta/ tak przynajmniej pisaliście
      gdzieś około roku temu/ że miała być konkurencja a tu parasol ochronny się
      nawet powiększa nie dopuszczą konkurencji i to tylko na takich warunkach jak
      Mpk- chce. Mpk miało się nie wtrącać do układania rozkładów jazdy tylko
      obsługiwać linii i jak się nie podoba to podziękować na pewno by się ktoś
      znalazł. To co pokazuje rynek to najlepsza jest konkurencja przykład: jak Biesy
      chodziły do Blachowni to Mpk i linie przedłużyło i bilety staniały , a jak
      przestało chodzić to linie 63 zlikwidowano i bilety podrożały i kursów ubyło.
      Ile to pieniędzy idzie na jakieś tam przeróbki autobusów(barjerki
      cuda ,pojazdy co zakupili z szoferkami/kierowca oddzielony/ a teraz trzeba
      przerabiać chyba że MPk nadal myśli wpuszczać ludzi tylko jedną połówką drzwi i
      to jeszcze z jednej strony zabudowaną/szoferką kierowcy/. Na Śląsku , Koszalin
      inne miasta kierowcy jeżdżą pod krawatami a u nas jak chcą i to niektórzy to
      takie chamy /nie wszyscy /.Przecież to jest komunikacji miejska a nie jakiś PKS
      gdzie jedzie 15 osób. Padają tu porównania do zachodu a nawet do USA.
      Po pierwsze tam jeździ mniej ludzi
      2. autobusy częściej jeżdzą / przykład Koszalina tam nie ma że autobus jest na
      prany aż mu poduszki siadają/
      3. ja osobiście nie widziałem autobusów przegubowych w USA /to znaczy że tam
      mniej ludzi jeździ lub jest więcej linii/
      4. jak wchodzić przednimi drzwiami to niech się otwierają obie połówki a nie
      jedna i niech zlikwidują te odgrodzenia od kierowców
      5. Czy ktoś widział w Niemczech tak załadowane autobusy jak u nas?
      6.Komunikacja Miejska powinna być tania i łatwo dostępna. Jak by były bilety
      tańsze to by więcej ludzi jeździło. Pan Prezes Mpk wypowiada się że cen
      biletów nie podniesie, a co tu podnosić przecież Częstochowa należy do miast
      gdzie są najdroższe. Jak by podniósł to by tylko powietrze wozili.
      7.Na zachodzie jak kierowca przyjedzie za wcześnie to czeka a nie jak u nas
      tylko sprawdzają na początkowym jak jest odjazd /i to nie zawsze/
      8. A z tymi tramwajami to już paranoja wsiadać środkowymi a wysiadać
      skrajnymi /ściętymi – prosto na tory bo są po skosie/ to przecież nigdzie na
      świecie nie ma .Przecież tramwaj to odpowiednik metra w mniejszych
      miastach /szybka komunikacja/
      9.Wracajc do pierwszych drzwi to jak ja wsiąde to mam prawo stanąć gdzie chce w
      przedniej części autobusu a nie co trochę się przesuwać z siatkami ,torbami bo
      inni ludzie będą wsiadać przodem/będą zatory/
      10.Mówią że będą dzwonki przy drzwiach jak chce się wysiadać/ w tych nowych są
      ale te stare Ikarusy i Jelcze M11 maja dzwonki nad schodami młody człowiek
      dostanie a starszy czy dziecko to już nie.
      12.Załużmy że jedziemy jakąś linią i to w szczycie i pare osób stoji przy
      drzwiach a którzy nie będą wysiadać a ludzie chcą wysiąść to skąd będzie
      pasażer widział że jest naciśnięty przycisk a po drugi te osoby co stały przed
      tymi będą musiały wysiąść a potem wsiąść to też przednimi drzwiami. Bo kierowca
      nie będzie wiedział na pewno czy te osoby stały na przystanku czy nie.

A jeszcze jedno z tymi numeracjami linii to też już nic niw wiadomo która
      miejska a która podmiejska. Dawniej linie miejski / np. plan miasta / były
      oznaczone 11 do 30 i tam obowiązywała stawka miejska a podmiejska o numeru 50- .
      A teraz linia 22 kończy kursy za miastem i jak to linia i jak taryfa nie
      wiadomo. Skoro niby numer ma 22 to powinna być linia miejska ale skoro kończy
      kurs za terenem miasta to podmiejska i taryfa droższa.
      Inne niejasności to linia 14; 25; 32 dawniej 17 i 30 ka. Jak taryfa miejska czy
      podmiejska to nie wiadomo. Bo skoro jak jest w regulaminie /nie wiem czy jest/
      jest powiedziane że jak przekracza autobus granice miasta to jest już strefa
      podmiejska to ja jadąc 14 na korkową musiałbym zapłacić cennę podmiejską a
      dochodzą mnie słuch że tak nie jest /np.:25/ to jak to w końcu jest?

Linia 29 jeździ dwa razy tą samą trasą i nie wiadomo gdzie jedzie z Grabówki
      czy Północy/ na początku było że mieli dodatkowe tabliczki żółte i pan prezes
      mówił wtedy że będą mięć a teraz to już brak.
      Inny przykład linia 53 teraz ma być 15 i 16?

Po to są numery w komunikacji miejskie że by człowiek się nie zastanawiał gdzie
      on jedzie tylko wiedział na pewno.

Bałagan w tym MPk że aż głowa boli i to za moje pieniądze /podatnika/.

Ciekawy jestem ile pieniędzy zarabia pan prezes i ile pieniędzy już wtopiliśmy
      w te reformy a ile jeszcze wtopimy?
      Może na tym byśmy zaoszczędzili?

Pozdrawiam
      Niedawno uczciwy pasażer MPK ale już nie za tą usługę to za drogo.

• Gość: Miki A ja jechałem w czwartek (27.02)... IP: 82.160.44.* 27.02.04, 21:22
        Ja jechałem w czwartek autobusem linii 27, i kierowca ćwiczył sobie chyba
        zasadę wsiadania przednimi drzwiami, bo tylko je otwierał. Na placu
        Biegańskiego pewna miła pani, siedząca opodal mnie, wstała i chcac opuścić
        pojazd posłusznie nacisnęła przycisk przy ostatnich drzwiach przegubowca, a
        kierowca (nie wiem, czy to z nieumiejętności, czy w akcie złości) otworzył
        wszystkie drzwi, oprócz tych, którymi owa pani chciała wysiąść, poczekał 2-3
        sekundy i odjechał. Kobieta, zdziwiona "nieco", wysiała dopiero pod Merkurym...
    • szymekg Re: Od 1 marca rewolucja w MPK 27.02.04, 22:50
      A MPK nie może nadal wpaśc na najbardziej oczywisty i normalny pomysł
      zatrudnienia dodatkowych kontrolerów biletów w autobusach i tramwajach. Ludzie
      i tak beda wsiadali jak chca i tak nie bedędą kupowac biletów,a MKP bedzie
      wymyslac co raz to nowsze systemy. Szkoda słów
    • Gość: Szynka Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: *.premex.pl 27.02.04, 23:33
      Bardzo się cieszę, tylko co powie mi pracodawca, kiedy powiem mu, ze spóźniołem
      się, bo kierowca autobusu wpszczał 25 osób na przystaku pierwszymi drzwiami. a
      Kolejne 30 musiało czekać na wyjśćie z tego samemgo autobusu. Wtedy skieruje go
      do Pana Prezydenta. Mam nadzieję, że ta ponowna próba szybko legnie w gruzach,
      tak jak te poprzednie.
    • Gość: XXC Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: *.org / *.org 28.02.04, 08:20
      Ano co prawa to prawda dodam jeszcze dla uzupełnienia iż podobne cyrki uprawia
      linia 12 (niektore kursy jadace przez cmentarz komunalny) - co prada trzeba
      przyznac iz tam za bardzo nie było inne go wyjscia nie mniej też tojest
      paranoja. Natomast jesli chodzio ul. Rolnicza to jet to typowe cudowanie
      odlegośc od ul. Dekabrystów do Urzedu Skarbowego jest na tyle niewielka iż moim
      zdaniem takie posuniecie mijasie z celem. Predzej miało by sens przesunecie
      krancówki jednego z autobusów tak jkprzed pseudo reforma na pentle pod TRW na
      pólnoc jedie juz tyle lini autobusowych + tramwaj ze brak tej jednej byłby malo
      odczuwalny. Zwłaszcza ze np. lina 16 ma w tej chwili i tak trase tracąca
      paranoją (kto przy zdrowych zmysłach bedzie sie tłukł na dworzec PKP 16 skoro
      tramwaj jezdzi i czesciej i szybciej. Dla mnie teraz ta trasa nie ma
      najmniejszego sensu. Krancówka obok dworaca PKP nadaje sie raczej dla autobusów
      podmiejskich i to jest logiczne (najlepiej aby w jednym miejscu miały koniec
      wszystkie linie w tym te które teraz koncza na Piłsudskiego napewno bylo by
      sensowniej). Natomiast co do linimiejskich to oczywiscie przystanek obok dworca
      PKP powinien byc ale krancówka z uwagi na bezposrednia bliskość tramwaju nie
      wydaje nie sie potrzebna. Jesli chodzi natomiast o linie 29 podjezdzająca pod
      szpital na Parkitce - to tam po prostu przydała by sie lina bezposrednia albo
      jeli niema innego pomysłu to niech te autobusy bedza oznaczone w sposób nie
      budzacy wontpliwosci w która strone jedą. Co prawda najsensowniejsza trasa z
      Parkitki w kierunku na Grabówkę powinna biec przez ulice Wrocławska i
      Odrodzenia (wyeliminowało by to problem podjazdów z trasy głównej pod szpital i
      zwiazanych z tym niedogodnosci) - to rozumniem iż wymagało by to zakupienia
      odpowiedniego taboru co co prawda by sie przydało ale obawiam sie ze nasze MPK
      nie ma kasy aby te zakupy zrealizowac zwłaszcza iz tabor normalnogabarytowy sie
      sypie. Co do wsiadana pierwszymi drzwiani to wszystko zalezy od tego jak to
      bedzie wysgladac jesli na przystankach o duzym natezeniu ruchu beda otwierana
      jak poprzednio wszystkie drzwi to ujdzie jesli nie to sadze ze jazda autobusami
      przestanie miec sens bo trasa centrum al. Pokoju bedzie trwac 40 - 50 min co
      sprawi ze przestnie to niec sens. Zwłaszcza iz przy duzym natezeniu ruchu
      kierwca nie jest w stanie dokladnie sprawdzic co kasuje wiec kontorole nadal sa
      niezbede tym samym reforma traci sens. Własciwie aby miec 90% pewnosc ze kazdy
      musi posiadac bilet nalezało by odejsc od dystrybucji biletów gdziekolwiek
      indziej poza autobusami i wprowadzic zasade kasowania biletu przez kierowce.
      Oczywiscie wydłuzyło by to czas posotoju na przystankach ale to juz inna
      sprawa. Poniewaz to nie jest mozliwe w naszych warunkach to pomysł pierwszych
      drzwi spowoduje w naszym wydaniu to co juz było czyli jeden wielki bałagan -
      autobusy jeżdzace jak chca i całkowicie nietrzymajace sie rozkladów i czasu
      przejazdu. Czyli tak zwane Polskie piekiełko. W tej chwili najsensowniejszym
      pomysłem było by proponowane wprowadzenie obsługi konduktorskiej przy najmniej
      byłby pożadek bomkazdy zajmowal by sie ty czym powinien kierowca prowadzeniem
      pojazdu konduktor kontrola i sprzedaza biletów. Proste ale nasz drogi
      monpolista chce kombinowac wiec zycze nam wszystkim uzytkowniką autobusów MPK
      duzo zdrowia i stalowych nerwów bo beda nam potrzebne.
    • Gość: alfa Po co reforma BIT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 11:05
      Po co w takim razie była reforma poznańskiej firmy BIT? Pochłonęła grube
      miliardy za które można było zbudować spory odcinek lini tramwajowej.
      Po prostu szkoda słów..
    • Gość: Jola Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: 80.53.75.* 28.02.04, 12:10
      Nie wiedziałam, że I skarbowy to chyba zakład pracy chronionej, bo trzeba
      pracowników pod drzwi podwozić komunikacją miejską za nasze pieniądze.
    • Gość: Agata Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 13:47
      kiedyś była tzw. dyktatura proletariaru, teraz mamy dyktature MPK.
      A kierowcy w większości są gburami i w dodatku złośliwymi!!.
      A w swoich szoferkach wożą rodziny lub swoich znajomych, rozmawiają z nimi,
      palą papierosy i guzik ich obchodzą pasażerowie.

• Gość: Miki Trochę staranności IP: 82.160.44.* 28.02.04, 18:49
      Drzwi autobusów oblepione informacjami o obowiązku wsiadania pierwszymi
      drzwiami. A każda z tych naklejek przylepiona w sposób niestaranny,
      nieprzemyślany, "znaki zakaz wjazdu" po zewnętrznej stronie drzwi nie są
      przylepione w poziomie i z daleka wygląda to żenująco. Partactwo!
      • Gość: marian Re: Trochę staranności IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.02.04, 08:34
        Zgadzam się z Miki i dodam, że tylko bezmózgowiec mógł wydać polecenie o
        naklejeniu oznakowania na zewnętrznej stronie drzwi, które to sobie znika po
        ich otwarciu. Umieszczenie oznakowania na karoserii obok drzwi, zarówno z
        prawej jak i z ich lewej strony, dałoby ten efekt, że cały czas byłoby widoczne.
    • Gość: Slawek0 Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: 213.199.204.* 28.02.04, 19:39
      Ludzie jak to MPK lekka reka wydaje nasze pieniadze! Tyle forsy kosztowalo
      wynajecie jakichs beznadziejnych fachowcow, ktorzy mieli zero pojecia o
      ukladaniu nowych rozkladow jazdy.Reforma goni reforme a pasazerowie zadnej
      korzysci ztego nie maja a wrecz odwrotnie, same klopoty!
      • Gość: XKX Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: *.org / *.org 28.02.04, 21:13
        MPK to monopolista z odpowiednim zpleczem w UM czyli jak to sie mówi i tak
        dla "naszego" (swojego) dobra zrobią jak chca.
    • Gość: J 23 Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: 213.199.204.* 29.02.04, 11:13
      Wydano pełno kasy na poznańską firme BIT która miała usprawnić rozkład jazdy.Od
      tej pory już kilkakrotnie był zmieniany rozkład MPK.Niestety jest coraz
      gorzej.Autobusy jeżdzą jak chcą kierowcy są nieuprzejmi.Znowu zafundowano nam
      zmianę rozkładu jazdy od 01.03.2004 roku,wraz z wprowadzeniem wsiadania
      pierwszymi dzwiami.Zamiast zatrudnić więcej kontrolerów zrzuca sie sprawdzanie
      biletów kierowcom.To istna paranoja.Kierowcy są od prowadzenia pojazdu a nie
      sprawdzania biletów.Już widze te narzekania pasażerów.Oj nie chciałbym być w
      skórze kierowców im najwiecej się dostanie.Jeśli chodzi o kontrolerów biletów
      to też mam wiele zastrzeżeń.Często gdy ktoś nie ma biletu żądają
      dokumentów.Ciekawe na jakiej podstawie. O ile mnie pamięć nie myli to dokumenty
      może sprawdzać tylko policja.
      • Gość: Krzychu Re: Od 1 marca rewolucja w MPK IP: *.bis.czestochowa.pl 29.02.04, 13:18
        Gość portalu: J 23 napisał(a):

Jeśli chodzi o kontrolerów biletów to też mam wiele zastrzeżeń.Często gdy ktoś nie ma biletu żądają dokumentów.Ciekawe na jakiej podstawie. O ile mnie pamięć nie myli to dokumenty może sprawdzać tylko policja.

Uzupełnij swoją pamięć poprzez wpisanie w nią przepisu ustawy: prawo przewozowe.

Art. 33a. 1. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu, może dokonywać kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu.

2. Identyfikator, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać co najmniej następujące informacje:
        1) nazwę przewoźnika,
        2) numer identyfikacyjny osoby dokonującej kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu,
        3) zdjęcie kontrolującego,
        4) zakres upoważnienia,
        5) okres ważności,
        6) pieczęć i podpis wystawcy (przewoźnika).

3. W razie stwierdzenia braku odpowiedniego dokumentu przewozu albo dokumentu uprawniającego do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego, przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona powinni pobrać właściwą należność i opłatę dodatkową.

4. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona ma prawo:
        1) w razie odmowy zapłacenia należności - żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego,
        2) w razie odmowy zapłacenia należności i niemożności ustalenia tożsamości podróżnego - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i innych organów porządkowych, które mają, zgodnie z przepisami prawa, uprawnienia do ustalania tożsamości osób, o podjęcie czynności zmierzających do ustalenia tożsamości podróżnego,
        3) w razie uzasadnionego podejrzenia, że dokument przewozu albo dokument uprawniający do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego jest podrobiony lub przerobiony - zatrzymać dokument za pokwitowaniem oraz przesłać go prokuratorowi lub Policji, z powiadomieniem wystawcy dokumentu.

• Gość: skarbnik Re: w MPK skandal ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 16:48
          To nie rewolucja lecz skandal. Ci faceci, myślę tu o prezydencie i prezesie są
          wychowani w XX wieku i uważają że dalej nie ma wolnego rynku i jako monopoliści
          mogą stawiać mi warunki , ćwiczyć do szeregu. Mam to w dupie będe chodził na
          własnych nogach a oni niech utrzymają tą firme.
          Poczekam na konkurencyjnego przewoźnika w częstochowie.
          • Gość: Krzychu Re: w MPK skandal ! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.02.04, 19:07
            Jasne! Czekaj, u prywaciarza będziesz sobie wchodził do autobusu jak do obory.
            He,he :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka