szynas222 24.04.10, 07:31 I bardzo dobrze zrobili.... Cwaniak jeden. Tylko chciałbym zauważyć iz w Polsce tez sa obozy pracy bo praca za 980zl na reke to jak to nazwac....?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
filopolityk CO to za brednie??!!! 24.04.10, 08:39 " Polskie szczury żyją w lepszych warunkach - denerwuje się Jerzy."-- już nie pi... bo jak kase brałeś i o jakiej w polsce wielu marzy ! tak tu się skarży frajer a sam pisze ,żę do 5 ty. chciał zarabiac ..co za ludzie.. " W moim wieku nie mogę sobie pozwolić na pracę na czarno. Zacząłem się upominać o umowy o pracę, składki ZUS, PIT-y, zaległe pieniądze - mówi Jerzy. - Nowak jest mi winien jakieś 125 tysięcy - obliczył" !!! i ten frajer zarabiał 12.5 na godz.?..no krew się gotuje autor tego wiersza chyba jest jakimś cynikiem? Może tak o ludziach bez pracy w Cz-wie napisz co??!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: CO to za brednie??!!! IP: *.rev.masterkom.pl 24.04.10, 10:55 filopolityk napisał: > " Polskie szczury żyją w lepszych warunkach - denerwuje się Jerzy."-- > już nie pi... bo jak kase brałeś i o jakiej w polsce wielu marzy ! > tak tu się skarży > frajer a sam pisze ,żę do 5 ty. chciał zarabiac ..co za ludzie.. > " W moim wieku nie mogę sobie pozwolić na pracę na czarno. Zacząłem > się upominać o umowy o pracę, składki ZUS, PIT-y, zaległe pieniądze - > mówi Jerzy. - Nowak jest mi winien jakieś 125 tysięcy - > obliczył" !!! i ten frajer zarabiał 12.5 na godz.?..no krew się > gotuje autor tego wiersza chyba jest jakimś cynikiem? Może tak o > ludziach bez pracy w Cz-wie napisz co??!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Liczy się pomysł. IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 15:22 Zgodnie z unijnym prawem, każda z firm zarejestrowanych a choćby w Częstochowie może legalnie świadczyć swoje usługi chyba we wszystkich państwach Unii. Jeśli tylko znajdzie pracę, może ją wykonywać wszędzie. Każdy z tych "oszukanych" wiedział gdzie i za co jedzie. Taka jest prawda, tą samą robotę mogli robić legalnie, wystawiając faktury i płacąc podatki. Tak działa wiele firm, często jednoosobowych (choćby płytkarz, czy hydraulik), bez rozgłosu, znajdując legalną pracę za niezłe pieniądze. W końcu to opisywanemu "Nowakowi" jak najbardziej należy się kara za zorganizowanie obozu, ale czy osobom, pracującym na czarno, z pełną świadomością łamania prawa (nie prawa pracy, ale przepisów finansowych) wszystko powinno ujść bezkarnie. Zgodzili się na ten układ, coś nie zagadało, a oni dalej w tym chorym układzie trwali. Czemu teraz, po fakcie chcą więcej, niż było w niepisanej umowie? A w sumie to skoro żadnej umowy nie było, to jakim prawem oni w ogóle świadczyli pracę. Było od razu tym mercedesem zajechać na posterunek, a nie oszukiwać, by w końcu zrozumieć, że jest się samemu oszukanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filopolityk Re: Liczy się pomysł. IP: 193.138.241.* 24.04.10, 18:10 popieram!!! teraz kiedy już się nachapali i odechciało im się zachodu chcą wyłudzić co się da ..a że w polsce prawo jest żenujące to jest... nie wypłacanie pełnego etatu za pracę na pełen etat (albo dłużej) jest okradaniem starych ludzi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filopolityk Re: CO to za brednie??!!! IP: 193.138.241.* 24.04.10, 18:07 Takich jak nowak złodziei jest w częstochowie mnóstwo..ale tkich sz.p jerzy którzy idą do niego pracować a później strasznie czują się pokrzywdzeni jeszcze więcej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: Sąd. Czarna robota w krainie dobrobytu IP: 91.188.127.* 24.04.10, 10:18 U nas w Polsce też jest obóz pracy np.sklep Intermarche . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yale Re: Sąd. Czarna robota w krainie dobrobytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 12:32 dodrze się mają też synalkowie "władzi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alien Re: Sąd. Czarna robota w krainie dobrobytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 13:32 Slyszalem o takim samym pseudo przedsiebiorcy tylko prowadzil taka dzialalnosc w Anglii.Wykorzystywal ludzi do maksymum .Bez zadnych papierow. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 kraina dobrobytu 24.04.10, 15:35 Skoro już w 2006 roku - czyli w okresie dobrej koniunktury i zmniejszenia się bezrobocia takie warunki pracy stawiano ludziom to jak jest teraz , skoro jest kryzys a bezrobocie jeszcze większe . Jak , jak bardzo teraz wykorzystuje się pracowników ? Gdzie ta druga Irlandia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: kraina dobrobytu IP: 81.219.92.* 24.04.10, 15:44 Irlandii nie ma i nie będzie.Dobrze że nie wszyscy spieprzyli z Angli.Japoni też nie .Teraz jest samowolka można nie płacić lub płacić z opóznieniem.I lachę kładą przedsiębiorcy czyli lichwa- biznesmeni.Jest zielone światło z agencji PO dla przęsiębiorczych i oni to wykorzystują.Niektórzy wiszą ładne parę milionów pracownikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: kraina dobrobytu IP: *.net.stream.pl 24.04.10, 18:58 Moze ktos sie zajmie tym,dlaczego skarbowka sie nie interesowala wieskiem ze slonecznej kalifornii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek emeryt Re: Sąd. Czarna robota w krainie dobrobytu IP: 195.205.171.* 25.04.10, 11:04 Biznesmeni z Rakowa tez tak wyzyskują ludzi w swoich gułagach,-to gady jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilbo Re: Sąd. Czarna robota w krainie dobrobytu IP: *.net.stream.pl 25.04.10, 12:00 Tez pracowalem w takiej firmie gdzie zarejestrowany bylem na najnizsza krajowa a reszta wyplaty dostawalem pod stolem .Dlaczego dopuszczamy do takiej sytuacji istne zlodziejstwo i krzywda dla pracownika.Ja pracowalem przez prawie 8 lat na takich zasadach .Kazdy wie jaki jest rynek pracy w tej wiosce z tramwajem 90 procent tych pseudo biznesmenow w naszej wiosce dorobilo sie na naszej kzywdzie ale ludzie ida na taki uklad poniewaz nie maja innego wyjscia. Pamietam sytuacje z mojego bylego zakladu pracy jak przyjechala jakas delegacja z USA (bo produkowalismy ozdoby choinkowe)miedzy innymi do tego kraju i delegacja ta przeprowadzala wywiad z pracownikami czy wyplaty sa na czas czy przestrzegane sa godziny pracy jezeli pracujemy w nadgodzinach to czy mamy za to placone i wiele innych pyania te byly dlatego ze podpisanie umowy z ta firma uwarunkowane bylo nie wykozystywaniem pracownika i wszystko musialo byc legalnie.Jak zobaczyli ze jestesmy zatrudnieni z pensja ok 600 zl bo w tym czasie tyle wynosila najnizsza krajowa pytali nas jak my zyjemy -pamietam ze nie wiedzialem co powiedziec koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś