praktykant.lulek 04.06.10, 19:41 pojawia się teraz pytanie: jakie cudo architektury stanie w tym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lady zgaga Re: Zabytek w gruzach IP: *.21.pl 04.06.10, 19:56 A taki piękny był ten "zabytek" i nawet troszke zieleni było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basss Re: Zabytek w gruzach IP: *.54.175.169.tvksmp.pl 04.06.10, 21:24 Jak już ładnie posprzatają polaczki to mojsze się znajdzie i upomni o jego rodzinne ziemie Aj waj .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Zabytek w gruzach IP: *.icis.pcz.pl 04.06.10, 21:27 Sporo jest takich miejsc w Czestochowie i zadny mojsze sie jakos dotad nie znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Zabytek w gruzach 04.06.10, 21:29 oby się nie okazało, że kiedyś to parcela klasztorna była, tylko Żydy ją podstępem wycyganili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: Zabytek w gruzach IP: *.chello.pl 04.06.10, 21:35 Poziom Twojej głupoty to nie dno tylko to co pod nim a Ty pukasz od dołu W każdym normalnym kraju władze nie dopuściłyby zburzenia czegoś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Zabytek w gruzach IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.10, 22:04 Zgadzam się w 100%, w sprawie 2giej kwestii, odremontować i zrobić z tego coś "loftowego" np. Takie miejsca przyciągają inwestorów chociażby z powodu klimatu, jaki jest możliwy do uzyskania w cegle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALista Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.10, 22:28 Koszty remontu takich zaniedbanych staroci czesto przekraczaja budowe nowych inwestycji. Miejmy nadzie ze sa juz odpowiednie plany na wykorzystanie tego terenu! Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Zabytek w gruzach 05.06.10, 00:03 REAListo, oby nie była to świątynia opatrzności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Zabytek w gruzach IP: *.icis.pcz.pl 04.06.10, 22:19 Wladze nie maja zadnych praw w stosunku do prywatnej wlasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
be0wulf Powstanie Jasna Góra Institute of Technology 05.06.10, 00:30 Rektorem zostanie o. Tomoń. Będą badali wpływ substancji rozpylanych przez UFO na stan powodziowy w kraju i publikowali we własnym wydawnictwie jako dodatek do "Niedzieli". Dlatego jako pierwszy ruszy Wydział Technologii Radarowej. Częstochowska drogówka już zapewniła, że dostarczy im sporo aparatury badawczej, żeby nie musieli "z tacy" dokładać. Nareszcie będziemy mieli ośrodek naukowy o którym głośno będzie w Europie i na świecie. Po reelekcji T.W mają przejąć też budynek dawnego BGŻ, żeby się swobodnie rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardbaranowski Zabytek w gruzach 05.06.10, 00:48 G...prawda. Firma z jakiejś mieściny byłego woj. częstochowskiego, która kupiła plac od spadkobierców (m.in znanego z okresu PRL-u ekonomisty Oskara Langego)nie miała najmniejszych zamiarów, by zabytek częstochowskiego przemysłu ocalić. Ci prostacy chcą wyłącznie placu w sercu Cz-wy i żądali od nadzoru budowlanego kwitu na rozbiórkę - co w naszym mieście dostaje się od ręki. Szał zniszczenia jest w tej instytucji nadrzędnym motywem istnienia. Kiedyś marzyło się nam umieszczenie tam Instytutu Wychowania Artystycznego WSP (dziś AJD) bo była to własność BGŻ. Ostatecznie stanie tam jakiś ocieplony styropianem i plastikowymi oknami "Gagamel" z handlem pończochami i butami do dyskotek. Ryszard Baranowski Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardbaranowski Re: Zabytek w gruzach 05.06.10, 01:25 Poprawka: oczywiście chodzi "Gargamela" - postać z bajki rysunkowej o Smurfach, którym to mianem architekci określają współczesną "architekturę" z cudacznymi zwieńczeniami, balustradami balkonowymi dla dam w krynolinach, mansardami w skośnych dachach, tynkami strukturalnymi, prostacką ceramiką i innymi wynalazkami "estetyki" rodem z Kłaja. Ryszard Baranowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr_2804 Re: Zabytek w gruzach IP: 91.188.126.* 05.06.10, 01:38 Szkoda zmarnowanego potencjału miejsca. Po raz kolejny stwierdzam że Cz jest prowincjonalna do bólu. A większość mieszkańców z władzami na czele mają poczucie estetyki i poziomie III Świata. Ludziom nie przeszkadza ten cały syf, natłok reklam, rosnąca trawa na "chodnikach" w alejach etc. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 07:36 Jakie to szczęście, że "wszystkie Ryśki to porządne chłopy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żytomir Szczęsny Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 14:33 Zgadzam się z Panem, proszę Pana. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Zabytek w gruzach 05.06.10, 09:01 pzecież rządzi juz PO i Kurpios ,Jest tak światowo i młodziez powraca do Częstochowy odbywają się porzadne swiatowe koncerty itd ,Jak rozbierają rudery pożydowskie to mówią o zabytkach .Jak żydy coś stawiają paskudnego architektonicznie to jest to trendy .Przykładem pięknej zabudowy jest budynek na placu przy supermarkiecie dawnej Billi ( nie wiem jak to sie teraz nazywa ten market bo jak koncza się wakacje podatkowe to sprzedają innemu cwaniakowi i nie płaca podatków .)kto się zgodził na takie monstrum .Zepsuty cały plac ,Jedynie pod cyrki sie teraz nadaje .a mógłby tam stanąc piekny kosciół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Zabytek w gruzach IP: *.icis.pcz.pl 05.06.10, 11:30 Tam na tym placu jest prawdziwa mozaika wlasnosciowa. Na jej uporzadkowanie praktycznie nie ma szans - tak to wszystko jest zagmatwane. Na takie wlasnosciowe lamiglowki zadna wladza nie pomoze. To wlaciciele decyduja o tym co i w jakiej formie powstaje. A wlasciciele maja takie a nie inne gusty i wymagania. Takie tez zasoby pieniezne, bo one tez sa istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinoteka a la liku Likus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 13:17 Punkt jest swietny.Conajmniej za 1 metr gruntu jakies 500zł. Ciekawe tylko co powstanie i jaki maja pomysł własciciele , bo ruina stala i stala i nic sie nie dzialo. Marzy mi sie piekna kamienica , w srodku markowe sklepy , w piwnicy fajny klub muzyczny, dobry bar na przysłowiowego drinka a na strychu fajne mieszkania. To wszystko zrobione na tip top. Mieszanina starych murów plus nowoczesnosc Szkoda ze nic nie ocalało z fasady , bo budynek zaprojektowany był bosko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żytomir Szczęsny kara dosięgnie winnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 14:12 Kiedy cywilizowany świat się dowie, jakiej zbrodni dopuszczono się w tej wioseczce po raz kolejny - zrównując z ziemią niepowtarzalny, cudowny, bezcenny budynek - przyjadą tu normalni ludzie, wejdą do urzędów, wyciągną stamtąd odpowiedzialnych za tą architektoniczno-kulturową masakrę, a potem powieszą ich na zamienionym w betonowy plac egzekucji Placu Biegańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_prawy Re: Zabytek w gruzach 06.06.10, 22:32 XX: "Tam na tym placu jest prawdziwa mozaika wlasnosciowa. Na jej uporzadkowanie praktycznie nie ma szans - tak to wszystko jest zagmatwane. Na takie wlasnosciowe lamiglowki zadna wladza nie pomoze..." Z pierwszym stwierdzeniem trudno sie nie zgodzić. Dalsze tezy sa już niesłuszne. Otóż władze miasta mogą wywierać wpływ na sposób zagospodarowania miejskiej przestrzeni, a zwłaszcza ścisłego jego centrum, uchwalając dobrze przemyślany (wizjonerski, w pozytywnym tego słowa znaczeniu) plan zagospodarowania przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
teofilakt Re: Zabytek w gruzach 13.06.10, 08:24 Ooo! Tropiciel spisku żydowskiego. Demokracja ma tę wadę, że fanatykom i psychopatom wydaje się, mają coś mądrego do powiedzenia.A ja to muszę czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
uri8ld Zabytek w gruzach 05.06.10, 20:09 Tylko chyba rządy częstochowskie nie potrafią wykorzystać materiału na promowanie miasta. Gdyby ten budynek odremontować to miasto stało by się atrakcyjniejsze. Ale niestety czasy świetności idą w zapomnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loluś Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 20:26 a mają już walić następny zabytek-----ciemną górę, tam to dopiero będzie gruntu pod nowoczesną architekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
malarz2 Zabytek w gruzach 06.06.10, 00:35 www.flickr.com/photos/malarz2/sets/72157623321011082/show/ Zdjęcia z ostatniej zimy. Między innymi drukarnia. Mogło być to jedno z fajniejszych miejsc w mieści. Coś jak Manufaktura w Łodzi, Koneser w Warszawie czy Stary Browar w Poznaniu. (Oczywiście w częstochowskiej skali) Odpowiedz Link Zgłoś
r0bs0n Zabytek w gruzach 06.06.10, 07:53 Szkoda budynku, ale w takim stanie nie nadawał się do niczego. A mogło być tak: stacjaczestochowa.info/aktualnosci/?action=article_show&idArticle=385 Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia.14 Re: Zabytek w gruzach 06.06.10, 09:36 Nic nie robić, zostawić i promowac, naturalny pomnik,turysci bedą zachwyceni, zostawią tu wielkie pieniadze, trzeba tylko postawić hotel,wybudować parkingi itd. Tylko P. Robson jest mądry,robi zdjecia i utrwala je, to wystarczy. Pozdrawiam Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
benio-net Zabytek w gruzach 06.06.10, 23:02 Ja mam wątpliwości co do wieku tego "zabytku".Prawdopodobnie, ponad stuletnie mury...Nasuwa mi się pytanie:kto wynalazł cement? Na pewno, nie jacyś rzymianie.Taką bajkę można opowiadać durniom.Nikt się nie zastanawiał,że w owym czasie,nie było hut i walcowni blach (to tak w skrócie).Brak zapisanej technologi wypalania cementu.Wulkan odpada!Białko odpada z powodu braku ilościowego.Cegły zaczęto wypalać od 1946 roku i był to inny wymiar niż obecnie spotykany.Mury z tego okresu; kamień wapienny i wapno,oraz glina ze słomą.Historia pisana przez żydów,ma to do siebie,że jest zapisana na papierze, wytworzonym właśnie w latach,gdy zaczęto wypalać cegłę.Pierwsza cementownia w Polsce? Małogoszcz!Nazwiska żydowskie,jak i cała ta "historia" Częstochowy.Żydowskie nazwy zakładów,żydowskich właścicieli.Żydowskie ulice i obecnie żydowskie "władze" miasta.Nie wspomninam o budowie (z cementu)Jasnej Góry,na budowę której,zwożono kamień ze Złotej Góry. Mógłbym tak wiele pisać z prawdy,której żydzi nigdy by nie ujawnili. Żyją przecież Polacy, z krwi i aury,którzy mogą zaświadczyć,że piszę prawdę.Znajdźcie ich,a szmatławe pisma, stracą wiarygodność,o ile ją kiedyś miały.Jestem Sprawiedliwy.Jestem 44! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erk Re: Zabytek w gruzach IP: *.el.pcz.czest.pl 07.06.10, 13:24 Wątpię, żeby kamień wapienny przywożono ze Złotej Góry. Między Jasną Górą, a ul. Jadwigi do lat 60. był wielki kamieniołom. Jego walory geologiczne opisywano nawet w starych przewodnikach turystycznych. Później to wszystko zasypano. Zbudowano Dom Pielgrzyma i ogromny parking. W Częstochowie nie będzie nic uratowane z zabytków niesakralnych. Taka jest prawda!!! Zabytki będziemy oglądać sobie w Krakowie, a nawet w Zabrzu i Bytomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
rambowczewie Zabytek w g..ch 07.06.10, 19:56 to taki cynstochowski samograj że tu a nie tam, tylko że komuna z was nie wyjdzie "artyści" "intelektualiści" Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia.14 Re: Zabytek w g..ch 07.06.10, 21:13 odnależli już grób rodzinny Jezusa, Józefa, Marii Magdaleny, obejrzeli i zapieczetowali, ze zródla discavery. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny_wojciech Zabytek w gruzach 11.06.10, 20:22 No tak. Teraz po kilku latach okazuje się, że ów "zabytek" był przedmiotem tylu wspaniałych propozycji i planów, że drzwi do mojego gabinetu wprost nie zamykały się a ja nie mogłem się opędzić od sponsorów pragnących zainwestować kasę w ratowanie owego "zabytku".Nadto był z granitu i marmuru. Kilka słów wyjaśnienia zatem z pierwszej ręki. 1.Nie był to zabytek bo nie był wpisany na listę zabytków. Konserwator zabytków był w pełni świadom tego, że środek murów wypełniony jest wapiennym rumoszem i jakakolwiek koncepcja utrzymania elewacji wymaga koszmarnych i relatywnie wysokich nakładów na wymianę fundamentów. Świadom był również i tego, że grunt nośny osadzony jest na 7 - 10 metrowej warstwie kurzawy. To dlatego oddział banku ma skarbiec na poziomie parteru a salę operacyjną na piętrze. W trakcie prac bowiem budynek zaczął "tonąć" i to wymusiło zmianę planów. Wszak to pradolina Warty.Postawienie czegokolwiek na takim gruncie wymaga bardzo kosztownego filarowania i położenia płyty nośnej. Były w tej sprawie robione ekspertyzy. Państwo Oderfeldowie starania o odzyskania budynku rozpoczęli od nazwania mnie złodziejem, opowiadając, że gdybym był w Ameryce to gnił bym w więzieniu. Szczęściem byłem w Częstochowie. Uczciwie i rzetelnie zatem i po polsku wyjaśniłwm im jaką wadą prawną dotknięte są ich starania o odzyskanie budynku. Mimo tego wszczęli spór prawny który trwał kilka lat i spór ten przegrali z kretesem wyczerpawszy wszystkie możliwości odwoławcze i instancje ze skargami włącznie. Bzdury na ten temat wypisywał onegdaj Newsweek i nigdy tych bzdur nie sprostował, jak mniemam w imię amerykańskiej solidności dziennikarskiej. 2. Bank, a ściślej Oddział pod moim kierownictwem miał koncepcję zagospodarowania tego budynku dla celów bankowych i biurowych. Z utrzymaniem elewacji na prośbę konserwatora z którym w tej sprawie osobiście rozmawiałem. Koncepcję opracowywał "ARCHITRAW " Pana Marka Cabana. 3. Były jedynie dwie "pozabankowe" koncepcje wykorzystania obiektu. Jedna o której pisze Gazeta i druga dotycząca "Zboru Kościoła Zielonoświątkowego" Obydwie niestety pozbawione odpowiednich środków finansowych i finansowego zaplecza a także realnej solidnie opracowanej koncepcji z kosztorysem wstępnym i wizją architektoniczną w sensie planistycznym. Obie firmy miały nieskrępowane niczym prawo wzięcia udziału w przetargu na ten budynek.Wzięły ?? Snucie fantasmagorii w moim gabinecie, co by to było, gdyby Bank podarował ten budynek na cele przedstawiane tak, jak redaktor Gazety przedstawia ( a obie koncepcje zakładały podarowanie budynku na owe zbożne cele) między bajdurzenia, spowodowane upałem, trzeba zatem włożyć. 4 Jeśli zatem cokolwiek miało wpływ na niezrealizowanie planów banku co do tego obiektu i utrzymanie jego bryły, to właśnie to, że sprawy sądowe trwały kilka lat ( w sensie prawnym beznadziejne, bo Oderfeldowie wzięli za budynek odszkodowanie, mizerne co prawda ale to właśnie przesądziło w sensie prawnym, że przysługiwało im jedynie roszczenie o waloryzację tego odszkodowania. O czym rzetelnie i uczciwie przezemnie zostali poinformowani. 5.Co Bank zrobił z Oddziałem częstochowskim pod władzą regionu śląskiego widać jak na dłoni i to już jest inna bajka. I proszę mnie do tego już nie mieszać, bo ja właśnie i z tego powodu, broniąc pozycji oddziału częstochowskiego, zostałem z funkcji dyrektora oddziału odwołany. Ja rozumiem, że jest kanikuła panowie dziennikarze, ale na upał dobry jest chłodny prysznic a nie snucie bajek. Pozdrawiam. Wojciech Grabałowski Dyrektor Oddziału Wojewódzkiego BGŻ SA w Częstochowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon z Elei Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 18:05 pewnie biedronka, albo inny syf, bardzo ciekawe, że przez tyle lat "inteligentnym" panom w nadzoru budowlanego jakoś nic nie przeszkadzało, a teraz nagle wielkie zagrożenie, czyżby tym razem żaden ograniczony inspektor nie dostał "w łapę", żeby nie wydać decyzji o rozbiórce, bo korupcja w nadzorze budowlanym od dawien dawna jest tajemnicą poliszynela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 12:20 Znając częstochowskie realia ,to podobny los spotka browar przy ogrodowej, ,dawne budynki Elanexu ,Wełnopolu itp. Zajmowanie się tego typu sprawami dla naszych władz to tylko problem. Najlepiej sprzedać komuś i pozbyć się problemu , no my nie możemy nic zrobić to przecież własność prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zabytek w gruzach IP: *.54.169.14.tvksmp.pl 14.06.10, 14:09 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Znając częstochowskie realia ,to podobny los > spotka browar przy ogrodowej, ,dawne budynki Elanexu ,Wełnopolu itp. Czyli aparaty w ręce i do fotografowania. Ocalić od zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koks Re: Zabytek w gruzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 13:15 To jest niedopuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich Re: Zabytek w gruzach IP: 109.243.116.* 16.06.10, 17:51 Dlatego z wszystkiego zostaną rozliczeni. To jest więcej niż głupota - to przestępstwo. Po to tylko by postawić kolejny bank. Zabytek trzeba remontować a tak jest całkiem niezła lokalizacja w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś