eva.braun 14.07.10, 11:06 Czy w naszym mieście funkcjonuje prywatny żłobek?Nie mogę nic znaleźć w necie.A jak wygląda sytuacja w państwowych?Czy są wolne miejsca?Czy któraś z Was oddawała 6-miesieczne dziecko do żłobka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phoebe77 Re: żłobek 15.07.10, 09:29 Witam. W naszym mieście NIE FUNKCJONUJE prywatny żłobek i pewnie dlatego nie ma o nim informacji. Istnieje coś w rodzaju klubu dla maluszków, gdzie przyjmowane są małe dzieci. Na forum gazety jest sporo wpisów na temat tego miejsca , które uparcie nazywane jest przez "przypadkowych" forumowiczów żłobkiem. Co do państwowych żłobków , to o miejsce jest bardzo ciężko, są dłuuuugie listy rezerwowe. Najlepiej odwiedzić żłobek osobiście i zapisać malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: żłobek 21.07.10, 14:06 jest koszmarnie nazywajacy sie ANIOŁKOWEM na północy cos a'la prywatny złobek sory ale ANIOŁKOWO to mi sie z miejscem nienarodzonych dzieic kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
annag752 Re: żłobek 28.07.10, 08:50 Phoebe77, masz rację jeżlei chodzi o nazewnictwo "żłobek" czy "klub malucha" lub "centrum dziennej opieki na dzieci" to wynika z przepisów, ale normy trzeba spełniać i tu i tu. I to naprawdę na wysokim poziomie. pozdrawiam Anna www.bajkowyminizlobek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe77 Re: żłobek 29.07.10, 08:15 I tu droga koleżanko się z tobą nie zgodzę . Jeśli prowadzisz "żłobek" tylko z nazwy a nie z przepisów czyli prowadzisz zwykłą działalność gospodarczą nie podlegasz ani kontroli sanepidu, ani straży pożarnej , ani żadnej innej, po prostu zakładasz firmę , wpisujesz opieka nad dziećmi i to wszystko. Możesz przyjmować dzieci jak chcesz i od ilu chcesz. Ustawa o żłobkach, która pozwalałaby zakładać żłobki tak jak teraz inne formy wychowania przedszkolnego jeszcze nie weszła w życie, więc zakładając prywatny żłobek musisz spełniać wszystkie normy ustawy , która jest aktualna na chwilę obecną, jeśli tak nie jest to twój post powyżej to zwykłe mydlenie oczu nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
annag752 Re: żłobek 29.07.10, 13:42 witam, dobrze,że poruszyłaś ten wątek. to nie mydlenie oczu, bo jak musisz wiedzieć właściciel może (ale nie musi) zgłosić placówkę do kontroli. ale wtedy MUSI spelniać pewne normmy (minimum jak przy przedszkolach). Jest pewnie wiele sposobów aby tylko prowadzić swoją działalność jako usługę i nic ponad to. Ale są też i tacy, którzy mając na uwadze bezpieczeństwo Dzieci, swój spokój sumienia oraz mającą wejść już wkrótce (mam nadzieję) ustawę żłobkową - wychodzą poza minimum i mydlenie oczu. Można więc prowadzić swoją zwykłą działalność i starać się spełniać normy maksymalnie jak to możliwe. Bez względu na nazewnictwo palcówki. Bardziej ze względem na zdrowy rozsądek. A jak wejdzie ustawa - to wtedy będziemy obie mogły polemizować. na razie możemy być tylko rozsądne :) Odpowiedz Link Zgłoś
annag752 Re: żłobek 28.07.10, 08:45 Witam Evo, zapraszam do nowo-otwieranego prywatnego żłobka w Częstochowie. Przyjmujemy dzieci od 4 m-ca do 4 lat. Mam nadzieję zacząć już od października :) Więcej szczegółów www.bajkowyminizlobek.pl i na maila. pozdrawiam Anna. Odpowiedz Link Zgłoś