Dodaj do ulubionych

chamski kierowca MPK

04.10.10, 09:20
mam pytanie: czy kierowcy naszego szabownego MPK nie mają obowiązku otwierać pierwszych drzwi (chociaż tylko na końcowych przystankach) i wypuszczać nimi pasażerów? dzisiaj pan kierowca z autobusu linii 27 na końcowym przystanku przy szpitalu na Parkitce ( nie zapamiętałam numeru bocznego, ale tan autobus kończył kurs przy Parkitce o godzinie 6.47) potraktował mnie niezwykle chamsko!!! siedziałam na pierwszym siedzeniu po przeciwnej stronie kierowcy i z powodu na maksa załadowanego autobusu chciałam wysiąść przednimi drzwiami. stanęłam przy nich i widząc, że kierowca ich nie otwiera grzecznie zapytałam czy będzie te drzwi otwierał. a on uniesionym tonem i w bezczelny sposób poinformował mnie, że to, że ja wysiadam nie jest ważne, bo on w tym autobusie zostaje i nie będzie go wietrzył, bo nie po to go ogrzewa... po czym wyjął papierosa!!! fakt faktem ,że nie widziałam już czy go zapalił w środku, ale to chyba nie ważne, bo na przystanku też by nie było mu wolno. nie potrzeba kawy z ranka, żeby się nam ciśnienie podniosło w drodze do pracy... wystarczy "uprzejmy" kierowca naszego MPK...
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: chamski kierowca MPK IP: *.prenet.pl 04.10.10, 09:43
      cham z mpk to normalne w naszym mieście
      • Gość: miś Re: chamski kierowca MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 11:02
        mpk to przeważnie chamów zatrudnia
    • quasi-modo Re: chamski kierowca MPK 04.10.10, 10:47
      Trzeba było pieniaczko jechać rowerem albo taxi .
      • Gość: anna Re: chamski kierowca MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 11:00
        Też tak uważam , kierowcy z MPK na szkolenie [przymusowe] zakresu kultury i dobrego wychowania.
      • Gość: do guasi-modo Re: chamski kierowca MPK IP: 188.33.164.* 04.10.10, 11:05
        Autobus z kierowcą jest dla pasażerów a nie odwrotnie.To pasażer płaci na jego wypłatę..A jeśli ci się nie podoba to możesz chodzić pieszo - to jest właśnie dzikie wychowanie forumowicza który bzdury myśli i bzdury pisze.
        • Gość: franc Re: chamski kierowca MPK IP: *.cdma.centertel.pl 04.10.10, 11:24
          witam.moze tak ktos napisze wrescie ze jakis kierowac jest mily,napewno sa tacy w mpk
          • Gość: nieJeleniak Re: chamski kierowca MPK IP: *.54.170.166.tvksmp.pl 05.10.10, 08:30
            1 drzwi są do wsiadania a nie wysiadania;) Przez Tyle lat się Pani Jeszcze nie nauczyła?? Przez Takich ludzi jak Ty później jest tak zimno w tych autobusach jak się każde drzwi otwiera. Dała Bozia nóżki?? a faktycznie jeżeli Ci tak to przeszkadza zamawiaj TAXI pod sam dom wtedy nie zmarzniesz na bank!Brak kultury jest w Twoim zachowaniu jasne Pan Kierowca który bierze na siebie odpowiedzialność za pasażerów ma siedzieć w zimnym autobusie rozkojarzony trzęsąc się z zimna a co jak przez to spowoduje wypadek?? Ty raczej za To nie odpowiesz.... Ja popieram kierowce fakt w MPK są chamy ale nie w tym przypadku;)
            • Gość: d0 jelenia Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 05.10.10, 11:30
              A dzisiaj zdarzył się też przypadek świadczący o kulturce szoferówki .
              Do tramwaju ,który przed ósmą odchodził z przystanku koło Tesko ma rakowie dobiegał starszy mężczyzna , Szoferówa nie zdierżyła i zatrzasnęła go drzwiami ,
              podtrzymała chwilę .Cały czas miała czerwone światło ,z zamkniętymi drzwiami czekała na zielone światło !!! opieprzając w tym czasie niefortumnego pasażera .
              Szoferówa to w średnim wieku blondyna z odrostami ,w przyciemnionych okularach
              • Gość: gosc Re: chamski kierowca MPK IP: *.tktelekom.pl 08.10.10, 08:01
                a nie ma przypadkiem czegoś takiego jako "po usłyszeniu sygnału nie wsiadać"????
            • Gość: doniejeleniaka Re: chamski kierowca MPK IP: 80.50.138.* 05.10.10, 14:20
              nie pisz bzdur, bo jak na chwilę kierowca otworzy drzwi w autobusie, w którym panowała sauna, to chyba nie zamarźnie???
      • Gość: do quasi-modo Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 04.10.10, 15:26
        quasi-modo napisał:

> Trzeba było pieniaczko jechać rowerem albo taxi .

I to jest kulturka szoferów z Mpk .

• Gość: A Re: chamski kierowca MPK IP: *.alfanet24.pl 04.10.10, 15:57
          Pisz tutaj a nie na forum: zarzad.mpk@mpk.czest.pl
        • Gość: starykierowca Re: chamski kierowca MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 20:35
          Jacy pasażerowie, tacy kierowcy...
    • bujaka_jamajka Re: chamski kierowca MPK 05.10.10, 11:14
      Do wysiadania służą wszystkie drzwi poza pierwszymi, które są do WSIADANIA. Ta zasada obowiązuje już tak długo a Ty jeszcze się nie nauczyłaś? Kierowca miał rację, Ty wysiadasz a on będzie musiał w tym zimnym autobusie przesiedzieć jeszcze parę godzin. A ciężko kieruje się z zmarzniętymi dłońmi. Trochę wyrozumiałości i świat będzie lepszy:)
      • Gość: dobujaka_jamajka Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 05.10.10, 11:41
        bujaka_jamajka to wyciąg z regulaminu MPK

8. Wsiadanie do autobusu odbywa się przednimi drzwiami za okazaniem kierowcy ważnego biletu, lub dokumentu uprawniającego do przejazdu - dotyczy to osób korzystających z biletów jednorazowych lub chcących dokonać zakupu biletu u kierującego pojazdem oraz osób uprawnionych do bezpłatnego przejazdu zobowiązanych do pobrania biletu ze 100% ulgą u kierującego pojazdem.

9. Pasażerowie, którzy dokonują przejazdu na podstawie doładowanej karty miejskiej mogą wsiadać do pojazdu każdymi drzwiami.

CZYLI JEŻLI MAM MAMDOŁDOWANĄ KARTĘ MIEJSKA MOGĘ WSIADAC KAŻDYMI DRZWIAMI .
        TYLKO CZY SZOFERZY MPK ZNAJĄ TEN REGULAMIN I DLACZEGO DRZWI KOŁO KIEROWCY SA
        ZAWSZE ZAMKNIĘTĘ
        • eqidox Re: chamski kierowca MPK 05.10.10, 20:14
          no tak wsiadać możesz każdymi ale nie wysiadać a o wysiadaniu tutaj mowa..... a już na bank nie pierwszymi;) Kasując bilet zawierasz umowę cywilno-prawną miedzy MPK a Tobą na świadczenie usług transportowych i o to żeby Cie w całości dowieźli do określonego celu;) nikt tutaj o uprzejmości nie wspomina;) to tylko nie pisana zasada będąca na wymarciu skargę każdy może złożyć pewnie ale na jakiej podstawie?? Że pan nie chciał ale otworzył inne drzwi nie naruszył tutaj żadnych przepisów zarówno prawa cywilnego jak i karnego!!! owszem skargi składane na podstawie jakiś naruszeń przepisów są sensowne ale może hmmm zacznijmy składać skargi bo nie podoba nam się np. kolor swetra kierowcy OGARNIJCIE SIĘ!!
          • Gość: doeqidox Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 06.10.10, 11:42
            eqidox a ty to chyba urzędnik jesteś ,bo na klientach ci nie zależy!!
            Gdyby kierowcamiał płacone % od ilości przewieźionych pasażerów to nie zatrzaskiwał by ludziom drzwiprzed nosem.
            A gdyby jeszcze podzielic mpk na dwie prywatne firmy przewozowe to konkurencja załatwiła by wszystko .
            Piszesz ,że regulamin nie przewiduje tego ,że kieroca ma nie byc chamem .
            Tylko w normalnych warunkach rynkowych własciciel kierowce ,który jest chamowaty ,zatrzaskuje drzwi przed nosem pasażerowi wyrzuciłby na zbita mordę .
            Bo taki kierowca psułby mu inetres , odbierał klientów ,odbierał dobre imie firmy.
            Ale w socjalistycznej MPk ,gdzie prezes drży przed związkami ,gdzie firma utrzymywana
            jest również z dotacji .kierowca może byc chamowaty ,skoro w regulaminie nie są opisane podstawowe zasady dorego wychowania ,które są wpajane już w przedszkolu1
        • Gość: szofer1916 Re: chamski kierowca MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 20:37
          Dlatego są zamknięte, żeby te wszystkie śmierdziuchy nie przechodziły koło nosa...
          • Gość: do szofera Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 07.10.10, 17:03
            szofer " mam pomysła " jak mówi klasyk
            Skoro kierowcy sa sterowani światłami ,a płaceni są od punktualności przejazdów ,to może
            niech zawsze wszystkie drzwi z wyjątkiem tych od kabiny kierowcy ZAWSZE będą zamknięte ,którymi będzie również wchodziła rodzina kierowców .
            Nie pasażerowie nie przeszkadzają kierowcy w pracy !!!
            Ciągle się namolnie kreci po pojęździe ta chołota śmierdzi ,wreszczy i przeszakdza.
            najwyższy czas to ukrócic
    • Gość: lala Re: chamski kierowca MPK IP: 83.19.32.* 05.10.10, 12:31
      Chamstwo i jeszcze raz chamstwo.Najlepszy jest taki cham kierujący tramwajami starszy gość z wąsem.Już kilka razy zachował się w stosunku do mnie niegrzecznie przy okazji sprzedaży biletu,chwilę później sprzedawał bilet komu innemu już bez komentarza,a ja czekam bo może to tylko moje przywidzenie i on do wszystkich tak się odzywa.Jeszcze tylko jedno podejście i się z nim policzę.......
      • Gość: pasażer na gape Re: chamski kierowca MPK IP: *.alfanet24.pl 05.10.10, 16:21
        Ludzie co ta kobieta chciała przeciez to ostatni przystanek więc wszyscy wysiadają , mogła posiedzieć na siedzeniu 1 minute czy to tak dużo !!!
      • Gość: tomek31 Re: chamski kierowca MPK IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.10.10, 17:08
        Ja nie mieszkam w Czestochowie, ale bywam raz do roku odwiedzic znajomych i podczas ostatniej wizyty w niedziele chcialem kupic bilet u kierowcy bo kioski na rakowie byly zamkniete. kierowca jechal z kolega w kabinie, co juz bylo naganne i niebezpieczne, gdy zapytalem go o cene biletu, bo przeciez skad moge wiedziec skoro nie jestem z czestochowy, to zaczal krzyczec ze cytuje: pisze na kabinie. wlaczyl mi agresora i odpowiedzialem mu na jego poziomie, ze mowi sie jest napisane a nie pisze i zeby nauczyl sie rozmawiac z ludzmi a nie krzyczec, facet sie zamknal a ludze w autobusie wybuchneli smiechem hehe. Ale to fakt kultura nie jest namocniejsza strona tych ludzi
        • Gość: do tomka Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 06.10.10, 11:49
          tomek 31 napisał ,że w-g kierowcy na kabinie jest informacja o cenie biletu .
          Jest informacja o cenie biletu jednorazowego ,a kierowca ma prawo sprzedac i sprzedaje bilet na pól godziny .
          I gdzie to pisze na kabinie ???
          • Gość: tomek31 Re: chamski kierowca MPK IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.10.10, 15:54
            Zgadza sie, ale zauwazylem ze niektorzy robia jakies wyklejanki z cenami biletow i chyba jemu o to chodzilo, zreszta czy to wazne??? wazna byla jego reakcja na moje grzeczne zapytanie: ile place?
    • Gość: medalik Re: chamski kierowca MPK IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 16:51
      Wiem jakie to chamy,co prawda nie wszyscy, czasem jak takiego wypuszczę z zatoczki to nawet awaryjnymi mrugnie. Czyli wiedzą co to uprzejmość, tylko a autobusie myślą że są paniska.
      • Gość: obserwator Re: chamski kierowca MPK IP: *.alfanet24.pl 05.10.10, 17:47
        Czytałem w gazecie fajny artykuł " Klient nasz cham " normalnie z życia wzięte
      • Gość: kszychu Re: chamski kierowca MPK IP: *.prenet.pl 05.10.10, 18:06
        podziękowanie, to prawy/lewy kierunek
      • eqidox Re: chamski kierowca MPK 05.10.10, 20:23
        tak tak uprzejmośc Medaliku drogi Ty masz taki obowiązek!!!--> ///Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
        2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego. ///// Swego czasu była taka zmasowana akcja na nieuprzejmych kierowców osobówek fakt czasem nawet się Busy na chama wpychają ale jeżeli spowodują kolizje wina jest tylko i wyłącznie ich natomiast jeżeli Patrol Policji zauważy że uniemożliwiasz włączenie się do ruchu Autobusowi To Ty dostaniesz mandat;) Więc jeśli nie chce się nam klepać fury lepiej już przymknąć oko i wpuścić święta krowę;)
    • Gość: medalik Re: chamski kierowca MPK IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 21:32
      Ależ to ciągle jedynie uprzejmość z mojej strony,( nie ma zapisu że muszę), wypuścić autobus z zatoczki. Robię tak prawie zawsze , ale niektórzy kierowcy MZK wciskają się nie patrząc że inny pojazd jest tuz przy tylnym jego zderzaku. Nie rzadko spotkałem się z sytuacja, że nic już za mną nie jechało, a takie chamisko wyjeżdża, no i trzeba ostro hamować .Równie często bez kierunkowskazu, nie patrząc nawet w boczne lusterko.Ale uprzejmości nigdy za wiele , czasem to lepiej rozwiązuje problem na drodze niż przepisy.
      • Gość: virus Re: chamski kierowca MPK IP: *.chello.pl 06.10.10, 16:54
        Wyobraź sobie, że jesteś kierowcą - masz rozkład, którego się trzymasz. I teraz uważaj - w szczycie kierowca jedzie na opóźnieniu nawet do 20 minut, ba - jak są większe korki to nawet 40 minut. Myślisz, że kierowca ma czas, by Cię wpuszczać za każdym razem przed siebie - nie, on względem swojej przerwy między kółkami zapiernicza jak mały samochodzik, by nie zabrali premii. Weź sobie firmy komunikacyjne w Rzymie, bądź Mediolanie - tam kierowca po przejechaniu jednego kursu ma pauzę ponad 40 minut - a u nas, u nas gó....
        Przyjmij się do MPK, a zobaczysz jak to jest pracować z ludźmi, wróć - bydłem.
        • Gość: DO WIRUSA Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 06.10.10, 18:20
          WIRUS I JEST JAK U MROŻKA .
          kierowca nie dba oto ,aby jak najwięcej zarobic dla siebie i firmy tylko liczy minuty przejazdu ,bo jakis idiota wymyslił durny regulamin płacowy !!
          A teraz wyobraź sobie ,że ten sam kierowca jeździ na swoim ..
          Jak myślisz ,czy będzie mógł sobie pozwolic na nie zabieranie psażerów i chamstwo .
          przecież idiotą on nie jest .
          Nie będzie sobie wyprowadzał pieniązków z kieszeni.
          PROSTE !
        • Gość: gość Re: chamski kierowca MPK IP: *.net.stream.pl 07.10.10, 09:50
          Bydło to ty i twoja rodzina. Bydlaki.
        • Gość: do wirysa Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 09.10.10, 16:38
          wirus a ty musisz pracowac w MPk jako kierowca ,idź na taxi zobaczysz ja wtedy jest !!!
    • Gość: driver Re: chamski kierowca MPK IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 21:34
      niunia_1977 napisała:

> mam pytanie: czy kierowcy naszego szabownego MPK nie mają obowiązku otwierać pi
      > erwszych drzwi (chociaż tylko na końcowych przystankach) i wypuszczać nimi pasa
      > żerów? dzisiaj pan kierowca z autobusu linii 27 na końcowym przystanku przy szp
      > italu na Parkitce ( nie zapamiętałam numeru bocznego, ale tan autobus kończył k
      > urs przy Parkitce o godzinie 6.47) potraktował mnie niezwykle chamsko!!! siedz
      > iałam na pierwszym siedzeniu po przeciwnej stronie kierowcy i z powodu na maksa
      > załadowanego autobusu chciałam wysiąść przednimi drzwiami. stanęłam przy nich
      > i widząc, że kierowca ich nie otwiera grzecznie zapytałam czy będzie te drzwi o
      > twierał. a on uniesionym tonem i w bezczelny sposób poinformował mnie, że to, ż
      > e ja wysiadam nie jest ważne, bo on w tym autobusie zostaje i nie będzie go wie
      > trzył, bo nie po to go ogrzewa... po czym wyjął papierosa!!! fakt faktem ,że ni
      > e widziałam już czy go zapalił w środku, ale to chyba nie ważne, bo na przystan
      > ku też by nie było mu wolno. nie potrzeba kawy z ranka, żeby się nam ciśnienie
      > podniosło w drodze do pracy... wystarczy "uprzejmy" kierowca naszego MPK...

W zadnym wypadku nie chce byc tendencyjny.Nie chce takze bronic PRL ale takie zachowanie kierowcow MPK czy PKS za komuny z opini mojego taty i dziadka (pracownikow MPK) bylo nie do pomyslenia
    • Gość: anek Re: chamski kierowca MPK IP: 80.50.169.* 07.10.10, 07:59
      Chamsto,brud i niechlujstwo kierowcow to standart naszego MPK-wystarczy zobaczyc jak to wyglada w Lodzi,Krakowie czy w pobliskim Radomsku
      • Gość: staska Re: chamski kierowca MPK IP: *.netcominternet.pl 07.10.10, 10:39
        a od kogo Ci kierowcy sie nauczyli od pasazerow wiec niema co sie dziwic im pasazerowie daja przyklad
        • Gość: jopek Re: chamski kierowca MPK IP: *.rev.inds.pl 07.10.10, 15:17
          a ja myslalem zawsze ze rodzice wychowuja czlowieka...
          • quasi-modo Re: chamski kierowca MPK 07.10.10, 16:39
            W takim razie wystarczy zaobserwować pojazdy MPK pod koniec dnia . Jak schludnie wyglądają , jakie czyściutkie, pachnące , niezaśmiecone . Ci co się domagają kultury - niech ją sami stosują . "PRZYGADYWAŁY KOTŁY GARNKOM" .
    • Gość: Hildebrand Re: chamski kierowca MPK IP: *.net.stream.pl 07.10.10, 22:28
      Odpowiadając na pytanie:
      Nie, kierowca nie ma obowiązku otwierać pierwszych drzwi w autobusie dla osób wysiadających, bez względu na to, czy jest to czy jest to pierwszy przystanek, czy ostatni. Przy pierwszych drzwiach przeważnie umieszczony jest napis, że drzwi służą do WSIADANIA.
      Dlatego nie uważam, że wypowiedź "niuni_1977" jest w stu procentach nieobiektywna, ponieważ osoba rozgoryczona tym, że musi zrobić 4 kroki więcej, aby wysiąść z autobusu, na pewno nie jest w stanie wypowiedzieć się sprawiedliwie na temat kierowcy.
      • Gość: do Hildebranda Re: chamski kierowca MPK IP: *.iplus.com.pl 08.10.10, 10:01
        Hildebrand kierowca nie ma wcale obowiązku i nakazu pracy w MPK.
        Jak go pasażerowie denerwują może przesiąsc się na taxi.
        Tam go nauczą kultury .!!
        A pamiętacie jak w socjalizmie zachwowywali się taksówkarze - takjak obecnie szoferzy MPK.
        Przeszli na swoje i charakter musiał im się poprawic !!
        A wielu taksówkarzy z pocałowaniem ręki przyjmie pracę kierowcy w MPK.
        Zusu nie będzie musiał płacic ,a i pensja stała ,a emerytura wyjdzie z niej większa niż z działalności.
        A weekendy mogą sobie dorobic co nie co i zapłaca tylko składkę zdrowotną!!
        I to się taksówkarzą po nocach śni .............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka