badmada
17.10.10, 10:46
Ostatnio w naszym mieście jak i zapewne w całej Polsce na głównych skrzyżowaniach powyrastały wielkoformatowe reklamy LED - nic do nich nie mam ale gdy zapada zmrok stają się wręcz niebezpieczne - ich "mrugające światło" dezorientuje kierowców - szczególnie tych starszych... ogranicza widoczność, rozprasza - nie wiadomo czy to ktoś na Ciebie "mruga długimi" czy co innego.... Moim zdaniem te urządzenia powinny mieć inną jasność świecenia w nocy a inną w dzień. Pomijając oszczędności wynikające ze zużycia energii oraz samego urządzenia - poprawiło by to bezpieczeństwo na drogach...
Codziennie wracam z pracy trasą DK1 od strony Wa-wy, jadę prawym skrajnym (ponieważ zjeżdżam z trasy zaraz za skrzyżowaniem) i na skrzyżowaniu z ul.Krakowską kierowcy mający "zieloną strzałkę" wyjeżdżają mi prosto pod maskę nie raz widząc zamiary takich delikwentów mrugam "długimi" światłami lecz oni i tak mnie nie widzą - nie wiem w jakim stopniu przyczynia się do tego ta wielka reklama -tak czy siak ktoś powinien się tym zająć...