Dodaj do ulubionych

Uwaga na Reklamy LED

17.10.10, 10:46
Ostatnio w naszym mieście jak i zapewne w całej Polsce na głównych skrzyżowaniach powyrastały wielkoformatowe reklamy LED - nic do nich nie mam ale gdy zapada zmrok stają się wręcz niebezpieczne - ich "mrugające światło" dezorientuje kierowców - szczególnie tych starszych... ogranicza widoczność, rozprasza - nie wiadomo czy to ktoś na Ciebie "mruga długimi" czy co innego.... Moim zdaniem te urządzenia powinny mieć inną jasność świecenia w nocy a inną w dzień. Pomijając oszczędności wynikające ze zużycia energii oraz samego urządzenia - poprawiło by to bezpieczeństwo na drogach...
Codziennie wracam z pracy trasą DK1 od strony Wa-wy, jadę prawym skrajnym (ponieważ zjeżdżam z trasy zaraz za skrzyżowaniem) i na skrzyżowaniu z ul.Krakowską kierowcy mający "zieloną strzałkę" wyjeżdżają mi prosto pod maskę nie raz widząc zamiary takich delikwentów mrugam "długimi" światłami lecz oni i tak mnie nie widzą - nie wiem w jakim stopniu przyczynia się do tego ta wielka reklama -tak czy siak ktoś powinien się tym zająć...
Obserwuj wątek
    • gad_z_rakowa Re: Uwaga na Reklamy LED 17.10.10, 11:23
      popieram. reklama zamontowana na zjezdzie z gorki wrzosowskiej w kierunku czestochowy jest chyba jeszcze gorzej umiejscowiona. na cb-radiu mozna sobie posluchac jak te pomysly komentuja kierowcy z calej polski.
      albo na noc wylaczac - zaraz po zmroku - albo sciemnic. nie zdziwie sie jesli kiedys pojawi sie jakis szaleniec ktory ucierpial w wypadku przez takie wynalazki i zacznie strzelac do tych ekranow albo je wysadzi.
      • Gość: ładny chłopczyka Re: Uwaga na Reklamy LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 20:41
        100 x więcej powodują wypadki stare niedowidzące dziady niż te reklamy. Dzisiaj pod tesco dziadzius około 70lat miał zamontowaną nawigację gps nad kierownicą!! Taki to nawet reklamy nie zauważy bo mu gps oświetla wszystko :(. I proszę darujcie sobie jakieś docinki bo jak wam taki ślepiec dziecko potrąci to wtedy wrócicie do tego postu
        • Gość: Tomek Re: Uwaga na Reklamy LED IP: *.prenet.pl 17.10.10, 23:12
          Jestem kierowcą i przeszkadzają mi te reklamy tak samo jak oślepiające xenony HID w autach do tego nieprzystosowanych czy idioci jeżdżący przy normalnych warunkach pogodowych z włączonymi halogenami (nie mylić ze światłami dziennymi).

Moim zdaniem powinno nie być tych reklam. Ale Polska to kraj kochający kicz, tandetę i ekrany w stylu disco-polo. Czekam z niecierpliwością na to, aż pojawią się takie, które będą miały pod spodem głośniki z wiejskimi biesiadami odtwarzanymi na okrągło.

Moim zdaniem te ekrany to po prostu element naszego folkloru. Bo i tak na reklamę tam wyświetlaną nikt nie zwraca uwagi. Chyba, że idę pieszo to czasem zerknę kto dał się na to naciągnąć.
        • badmada Re: Uwaga na Reklamy LED 18.10.10, 00:36
          kiedyś właśnie taki dziadzia z pod Tesco ruszył w lewo i wjechał pod prąd na nitkę w kierunku Wa-wy - akurat nie było żadnego pojazdu na tej nitce więc się nie zorientował - może patrzyl na reklamę LED :)
    • Gość: ktośśśś Re: Uwaga na Reklamy LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 23:14
      Też jestem tego samego zdania. Jasność tych tablic dobrana jest do światła dziennego. W nocy są stanowczo za jasne i na pewno dezorientują kierowców. Nie wiem tylko czy istnieją jakieś przepisy, na podstawie których można by zmusić ich właściciela do odpowiedniej reakcji.
      • badmada Re: Uwaga na Reklamy LED 18.10.10, 00:39
        Może redakcja Gazety by się tym zajęła....
    • badmada Re: Uwaga na Reklamy LED 18.10.10, 00:41
      w piątek ok 22:30 doszło tam do kolizji 3 aut ale szczegółów nie znam - możliwe że właśnie ta reklama do tego się przyczyniła....
      • Gość: Alexis Re: Uwaga na Reklamy LED IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 18.10.10, 07:48
        Nie tylko starszych kierowców może to oślepić! A właśnie, ludzie, POUSTAWIAJCIE SOBIE ŚWIATŁA!!! Niektórzy to tak ślepią, że to się w głowie nie mieści! Kupią auta i koniec, nie pomyślą, że trzeba poustawiać światła, mrugam takim długimi, a połowa pewnie nie wie o co chodzi! a co raz więcej idiotów tak jeździ!
        • gad_z_rakowa Re: Uwaga na Reklamy LED 18.10.10, 11:05
          trudno w to uwierzyc ale sa tacy giganci ktorzy zle montuja zarowki do swiatel mijania. i zamiast w dol, zarowa swieci w kosmos. albo w oczy innych kierowcow.
          • Gość: Kebab Re: Uwaga na Reklamy LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 22:48
            Rzeczywiście racja. Ten przy ul. Krakowskiej przeszkadza najbardziej. I jeszcze w alejach jest reklama świetlna która bardzo odwraca uwagę.
    • Gość: jaaa Re: Uwaga na Reklamy LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 23:05
      ja mam ponad 20 lat i mnie to oślepia, tak wiec nie wyobrazam sobei starszych ludzi ktorzy maja o wiele słabszy wzrok..te reklamy przy ruchliwych ulicach to kompletne nieporozumienie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka