Dodaj do ulubionych

Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezprawne...

18.10.10, 10:06
"Od września przepisy pozwalają karać kierowców łamiących prawo na drogach niepublicznych, np. na osiedlowych czy parkingach przed hiopermaketami. Niestety, w Częstochowie chamscy kierowcy mogą wciąż spać spokojnie"

To caly artykul?
Obserwuj wątek
    • Gość: 123 Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 10:11
      Wyczerpujący, treściwy i profesjonalnie przygotowany artykuł. Jeden z lepszych jakie w życiu czytałem. Spokojnie można go zgłosić do jakiegoiś konkursu. Brawo autor ;)
    • Gość: gazeta Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.ec.europa.eu 18.10.10, 10:12
      Tak. Teraz nastepuje chwila refleksji nad chamskimi kierowcami.... I pytanie "A co Ty zrobisz z chamskimi ierowcami?"
      • Gość: misio Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.prenet.pl 18.10.10, 16:52
        Brawo inżynierze MAMOŃ a może gamoń, uciekając jednak od nawiązań do ikony polskiej kinematografii. Czy naprawdę jest Pan tak ograniczony czy to tylko poza? Pana osądy to przejaw specyficznego poczucia humoru czy dowód na bezdenną.....?
    • Gość: Rozsadek Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.sfc.pl 18.10.10, 10:45
      W sobotę gdzie nie obowiązują karty postojowe straż miejska z samego rana w alejach zakłada blokady bo samochód stoi prawidłowo ale za znakiem "parkowanie" wiem,że to niezgodne z przepisami ale czy jest to aż tak duże wykroczenie,dlaczego nie zakładają tam gdzie samochody tarasują drogę przeciwpożarową etc.np.pod dawnym marketem Simply. Może tak najłatwiej pracować a nie chodzić i chodzić i użerać się z innymi ?
      • Gość: Gienek emeryt Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:01
        Na Rakowie też tak jeżdżą gady jedne...
        • Gość: Syn Gienka Emeryta Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.10.10, 14:23
          Tato u Ciebie też ? u mnie w śródmieściu przy nowym ZUSie też tak gady parkują ! Co u Ciebie słychać tatko ?
    • 42i200 Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw 18.10.10, 11:09
      "... np. na osiedlowych czy parkingach przed hiopermaketami." może to te markety dla jeżdżących na koniach, hippomarkety?
    • Gość: pisak deptanie trawników .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:11

Sprawa, nie jest taka oczywista, jak się wydaje autorowi, pytań jest więcej.

Art. 144 Kodeks Wykroczeń
      § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.
      § 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 można orzec nawiązkę do wysokości 500 złotych.

1) Co decyduje o tym, że teren jest przeznaczony do użytku publicznego ?
      2) Co w sytuacji, kiedy blok jest tak usytuowany, że nie ma drogi dojazdowej ?
      3) Co z naszymi dzieciakami grającymi w piłkę pod blokiem - przecież ewidentnie depczą trawniki ?

Czy "trawnik" jest "terenem przeznaczony do użytku publicznego" skoro to teren spółdzielni - co kwalifikuje o takim przeznaczeniu terenu, i skąd takie przeznaczenie wynika ? Do niedawna na ulicach usytuowanych w ramach osiedli nie miały zastosowania przepisy kodeksu ruchu drogowego, co trzeba było uregulować wyraźnie, więc może jest różnica między trawnikiem spółdzielni a trawnikiem SP, cyz JST ? Nie chodzi mi o park w mieście a o quasi teren prywatny nie będący własnością Skarbu Państwa czy Jednostki Samorządu Terytorialnego.

Proszę o definicję:
      - niszczy
      - uszkadza
      - depcze

• Gość: olasa parkowanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.10.10, 11:21
        Ten artykuł jest trochę śmieszny. Proponuje autorowi przejechanie się po częstochowskich osiedlach po godzinie 22 i spróbować gdzieś zaparkować. Ilość samochodów rośnie a liczba miejsc parkingowych nie. Zaparkowanie wieczorem w miejscu dozwolonym jest mało prawdopodobne. Tam gdzie mogłyby powstać parkingi, nasze kochane spółdzielnie wciskają nowe bloki. Jeżeli nie ma gdzie zaparkować to się parkuje gdzie się tylko da. I to nie wynika z tego , że kierowcy są chamscy.
        • Gość: dms Re: parkowanie IP: 188.33.2.* 18.10.10, 20:07
          Zgadzam się, mało kto specjalnie parkuje na chodnikach czy trawnikach!! Zapraszam popołudniu na ul. Sosnowa i życze udanych łowów przy szukaniu miejsca do parkowania!! Masakra. Ani tu trawników, ani placów zabaw a miejsc parkingowych jak na lekarstwo. Bo po co robić takie miejsca?? Przecież pewnie brak kasy.. A tu przychodnia, która ma 4 miejsca parkingowe, a chorzy parkują między blokami gdzie się da, obok przedszkole z 4 miejscami parkingowymi.. a rodzice parkują pod blokami, no bo gdzie mają parkować!! A mieszkańcy?? Zamiast wymieniać chodnika pod przedszkolem na inny kolor [bo tylko taka widze zmiane] trzeba było pomysleć o nowych miejscach parkingowych!! Tu taj na ul.Sosnowej to na jeden blok przypadają około4 miejsca parkingowe!! I to jest UE?? Tam się stosuje przepisy ale i są normalne warunki czyli parkingi!!
    • Gość: ZZZ Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:15
      artykuł wyśmienity, bez dwóch zdań, dzieci w 1 klasie podstawówki piszą na podobnym poziomie. Przy okazji co to jest hiopomarket?
    • erykartowski Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezprawne... 18.10.10, 11:26
      Sprawa nie jest taka jednoznaczna. Jeśli ktoś parkuje na trawniku na drodze publicznej bo nie chce mu się ruszyć d..y i przejść parę kroków to jedno ale nie zapominajmy, że trawniki siłą rzeczy, stały się jedynymi miejscami parkingowymi na osiedlach mieszkaniowych.
      Takie miejsca sankcjonują okoliczne wspólnoty czy spółdzielnie bo budowa parkingu to spore koszty.
      Karanie osób tam parkujących to nieporozumienie. Do urzędu pojadę autobusem ale samochodu na balkon nie wciągnę. Problem jest trudny ale możliwy do rozwiązania poprzez oznakowanie miejsc gdzie parkowanie nawet na trawniku jest dopuszczalne. Bardziej boli bezradność SM w alejach czy na nowo wyremontowanych chodnikach, przejściach dla pieszych itp.
      • mike71 Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw 18.10.10, 12:55
        To u mnie jest jeszcze lepiej. Mieszkam przy Sportowej 112 i wzdłuż bloku jest miejsce parkingowe na 15 samochodów. Spółdzielnia położyła kostkę i było ładnie. Niestety sąsiadka jedynego w tym miejscu domu prywatnego sądzi się ze spółdzielnią że nieprawnie zrobili ten parking przy jej ogrodzeniu. Spółdzielnia kostkę chyba po miesiącu usunęła i teraz topimy się w błocie a auta jak stawały tak stają.
        I co też jesteśmy chamami że tam stajemy?
        Że nie wspomnę o zaparkowaniu po 22 - koszmar zero miejsca i jakby jeszcze zabrać te 15 miejsc parkingowych to dopiero by była polka z zaparkowaniem.
    • donald-marzy Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach 18.10.10, 11:30
      Tu mamy przykład parkowania w Częstochowie:
      swietekrowy.pl/gallery.php
      • Gość: pasażer MPK Parkowanie na miejskich chodnikach całą szerokości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:35
        Jest ich całe mrowie. A parkują nie tylko na zielonych parkingach, ale przede wszystkim zastawiając cały chodnik, w taki sposób, że aby przejść trzeba... wejść na jezdnię. Codziennie wracam z pracy ulicą Równoległą i przy basenie KB, gdzie jet duży wygodny, aczkolwiek płatny parking, stoją pływacy z basenu i księgowi ze stowarzyszenia księgowych - a więc ludzie zamożni. Stać ich z pewnością na taki parking, wnioskując chociażby z jakości samochodów.
      • Gość: oj Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:50
        ??? Może szef straży miejskiej,szef policji odpowie mnie (i innym) czy zrobiona przeze mnie fotka aparatem foto czy "komórką" wraz z przesłaniem jej straży miejskiej ,policji w formie anonimowej jest wystarczalna do wszczęcia postępowania(natychmiastowej reakcji) na to wykroczenie??????
        Może?- to tylko -wpierw zbadamy kim jesteś fotografie, później wezwiemy cię na przesłuchanie czy nie napastujesz fotografią osobę zaufaną, która na chwilę(!!!) zniszczyła zieleń,zawładnęła miejscem dla inwalidy,...... oj.
      • donald-marzy Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach 18.10.10, 17:40
        tutaj chyba lepszy adres:
        swietekrowy.pl/gallery.php?city=Częstochowa
    • Gość: ttt Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.prenet.pl 18.10.10, 11:52
      Jeśli chodzi o parkowanie na trawnikach przed blokami, to czasem po prostu nie ma gdzie. Popołudniu czy wieczorem na blokowiskach nawet ciężko taki kawałek miejsca znaleźć....
      Więc gdzie wtedy zaparkować? nie nie pod następnym blokiem - bo tam jest tak samo...
      natomiast jeśli chodzi o tych co łamią wszelkie zakazy postoju i parkują na miejscach dla niepełnosprawnych to już inna bajka....tacy są i będą zawsze, mandat zapłacą a się nie nauczą.
      • Gość: ADAM Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.10.10, 12:39
        A może władze by się zinteresowały co dzieje się w dni pielgrzymkowe , jak rozjedżane sa trawniki przez pielgrzymów,jak parkowane sa samochody w miejscach niedozwolonych, ale wtedy Straż Miejska jakoś Nie chce reagować. Jak raz zwróciłem uwagę Strażnikowi ,powiedział,że to nie moja sprawa , a on wie co ma robić a samochody stały na łuku ul. Wieluńskiej.
        • Gość: dyga Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.chello.pl 18.10.10, 21:17
          A niby gdzie miały zaparkować? czy miasto ma parkingi wielopoziomowe w okolicach Jasnej Góry na przyjęcie w ciągu tygodnia (15 sierpień) kilkudziesięciu tysięcy samochodów?
    • Gość: Wraca stare a parkingi na osiedlach stan z lat 60tych.. IP: 80.50.234.* 18.10.10, 12:28
      i chamy staja specjalnie na trawnikach, "a w ogóle to ten klient wyrwał mi po chamsku tego kurczaka, ukraść chciał, złodziej, i pijak bo każdy pijak to złodziej"
      • Gość: Blondynka Re: a parkingi na osiedlach stan z lat 60tych.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.10, 12:36
        Ja wiem, wiem i macie racje. Trawa przed blokiem ważna, bardzo ważna jeżeli nie załatwiają się na nią psy. Może być ładnie. Brakuje tej zieleni, brakuje skwerów, ławek, placów zabaw dla dzieci. Szczególnie przy Alei Pokoju, na Wrzosowiaku i osiedlach granicznych. Wyjść z dzieckiem na spacer w tych okolicach to masakra. Ale u nas w bloku jest 40 rodzin i 10 miejsc parkingowych i co ?? Niektórzy mają w jednej rodzinie po 2-3 aut. I do południa jest gdzie zaparkować, ale koło 17 to już maskra.
    • por1 Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezprawne... 18.10.10, 12:58
      Takich niby zielonych miejsc na osiedlach jest sporo, np pasy trawy rozjeżdzone i upstrzone psimi kupkami między chodnikiem a ulicą. Aż sie prosi o zrobienie najazdu wyłozenie kratkami betonowymi i juz jest skromny ,ale zadbany parking i usankcjonowany prawnie. Ale u nas ani Sp-nie, ani miasto sie nie kwapi,(albo nie ma kasy ,albo nie ma prawa...) A przeciez wszyscy widza problem , przeciez w końcu zakorkujemy sie tak ,ze dojdzie do awantur i totalnego paraliżu.....
    • pbe64 Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezprawne... 18.10.10, 17:27
      Może Pan redaktor zszedłby z Księżyca na Ziemię. Cały artykuł wygląda jakby pisał go ktoś kto NIGDY nie był na żadnym osiedlu. Dopóki nie będzie przepisów nakazujących wyburzyć każdy budynek mieszkalny wielorodzinny, który nie ma przynajmniej jednego miejsca parkingowego na mieszkanie, takie artykuły niczego nie wnoszą. Czyżby Pan redaktor nie zdawał sobie sprawy, że praktycznie na każdym osiedlu brakuje miejsc parkingowych. I nie chodzi tu o brak miejsca pod swoim blokiem, ale brak miejsca w ogóle na osiedlu. Raczej powinny być naciski na uporządkowanie dzikich parkingów, bo powszechnie wiadomo, że jeżeli te miejsca parkingowe będą legalnie wyznaczone i oznaczone, to zmieści się więcej samochodów.
      Ciekawe jaka byłaby reakcja, gdyby rzeczywiście ktoś zaczął przestrzegać przepisów i np. zablokował jeden pas ruchu na Al. Pokoju, Al. AK, czy Al. Niepodległości siedząc cały czas w samochodzie i tłumacząc, że stoi w korku czekając na miejsce do zaparkowania na osiedlu.
      • Gość: patryk Re: Jedno mieszkanie - jeden samochód! IP: 212.87.241.* 18.10.10, 18:38
        Dziś ludzie potrafią BEZCZELNIE trzy samochody zaparkować a inny lokator jednego nie ma gdzie postawić. Teren wokół bloku należy w równym stopniu do wszystkich mieszkańców i jeśli miejsc brakuje trzeba je podzielić sprawiedliwie. Nie zgadzajmy się na parkowanie więcej niż jednego samochodu na jedno mieszkanie jeśli jest krucho z miejscami na osiedlu. Przedstawiciele i kierowcy mają nawet często czelność parkować pod blokami samochody służbowe mając jeszcze na parkingu często dwa prywatne - trzeba naprawdę mieć chamski tupet!. Spółdzielnie powinny wydawać specjalne znaczki umieszczane za szybą uprawniające do parkowania pod danym blokiem. Jedno mieszkanie - jeden znaczek, chyba że pod blokiem zbywa miejsc parkingowych.
        • Gość: AZ Re: Jedno mieszkanie - jeden samochód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 21:34
          Tak,wprowadź reglamentacje ,parkowanie na kartki jak w latach 80!
          • Gość: zatroskany Re: Jedno mieszkanie - jeden samochód! IP: 212.87.241.* 19.10.10, 18:39
            Dobrze się czujesz?
    • Gość: strzelec Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.chello.pl 18.10.10, 21:02
      "Np. 13 października trzydziestu strażników miało w ciągu całego dnia 124 interwencje."

No rzeczywiście straż miejska jest bardzo zapracowana z ww. wynika, że 1 strażnik miał 4 interwencje przez cały dzień (czyli około 2-max3 godzin) - A RESZTĘ DNIA POPIJAŁ KAWĘ i odbierając telefony mówili, że nie mają kogo wysłać! Rozumiem, że jeżdżą po 2, 3-ech, bo tak trzeba, z tego wynika, że jedna ekipa miała maksymalnie 12 interwencji - czyli pół dnia!!!

Kiedyś dzwoniłem do straży miejskiej przez całe popołudnie (chyba z 10 razy - nie przesadzam) - pan odbierający telefon za 10 razem powiedział, że odmawia interwencji, bo nie mają kogo wysłać. Nie mieli kogo wysłać od 17-tej do 23-ciej - CIEKAWE!. A co by było, gdyby z powodu zagrażającego życiu rzeczywiście coś się stało? Oczywiście mieliby wymówkę!

JESTEM ZA LIKWIDACJĄ STRAŻY MIEJSKIEJ - nic nie robią, albo udają, że robią i płacą ich z moich podatków!
      • Gość: end Ścieżki rowerowe IP: *.13-3.cable.virginmedia.com 18.10.10, 22:05
        A kiedy wreszcie ktoś zrobi porządek z tymi baranami co na ścieżkach rowerowych parkują? Za każdym razem jak dzwonię na Straż Miejska to mnie dyżurny zbywa!
    • Gość: Inez Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: 193.138.241.* 19.10.10, 08:24
      Jeśli byłoby więcej miejsc na osiedlowych parkingach to nie parkowałabym/ parkowalibyśmy np. na chodniku lub na trawniku. Czy to moja wina, że nie ma miejsc na parkingu? Przecież nie wjadę swoim samochodem do mieszkania... :/ Wg mnie ten pomysł karania za parkowanie na chodniku, bądź trawniku jest nienormalny!
      Wiem, wiem... że taki samochód na chodniku przeszkadza... ale my - osoby posiadające samochody na prawdę czasem nie mamy gdzie zaparkować... Owszem, niektórzy pomimo tego iż na parkingu jest wolne miejsce wolą zaparkować na chodniku lub trawniku bo im bliżej do domu, albo mają jakiś inny ''powód'', ale większość osób jednak parkuje w tych ''niedozwolonych'' miejscach, bo jednak nie ma gdzie... :/
      I to by było na tlye .. ;)
      Pozdrawiam... :)
    • Gość: 007 Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.rev.inds.pl 19.10.10, 09:21
      Napiszę tylko jedno zdanie.
      W Częstochowie ma my niewidomych policjantów i strażników miejskich.
    • Gość: ja Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: *.2.10.75.tvksmp.pl 19.10.10, 21:56
      124interwencje na 30 strażników , to wychodzi po 4 na strażnika czyli niech jedna zajmie mu godzinę to wychodzi 4 godziny pracy .Więc nie przesadzajmy gdyby to było 8 interwencji na strażnika to już braknie czasu na przerwę ale tak to myślę że i tak mają mało pracy .
      • Gość: henia Re: Parkowanie na osiedlowych trawnikach: Bezpraw IP: 46.114.46.* 19.10.10, 22:59
        samocodow przybywa a miejsc parkingowych nie ma.
        W NIEMCZECH problem zostal rozwiazany.

Jedno mieszkanie.....jeden samochod. przed oknami blokow waziutki pas zieleni, potem lekki kraweznik wjazd na miejsca parkingowe Przez chodnik i jest OK. na kostce zapisany numer samochodu i nikt inny nie wijedzie
        U nas jest jakas idiotyczna praktyka.......przed blokami musi byc kilometrowy trawnik,(Szymanowskiego, Fieldorfa Nila, Dabkowskiego, POW, ) po ktorym sraja psy, wysokie krawezniki, ze czasasmi pekaja zderzaki
        a miejsca parkingowe za blokami na calym trawniku
        wiec gdzie tu logika?

a najwiecej szczekaja ci co nie maja samochodow, a przeciez wlaciciele placa za samochody podatki w benzynie,
        NALEZY PRZEDE WSZYSTKIM USUNAC "PUSTOSTANY STARYCH SAMOCHODOW" BLOKUJACYCH MIEJSCA LATAMI
    • kubububu trzeba by się ruszyć 19.10.10, 22:55
      A może tak by się ruszyć?
      Kierowcy niech ruszą tyłki i nie parkują 3m przed klatką, w której mieszkają, albo ustawowo należy zakazać użytkowania samochodów starszych niż 10lat i parkingi przed blokami opustoszeją.
      Straż miejska tymczasem niech się ruszy do poważniejszych spraw niż spisywanie dziadka, który w ciszy sobie piwko na ławce pije, czy auta zaparkowanego na i tak rozdeptanym trawniku...
      • Gość: api Re: trzeba by się ruszyć IP: *.realestate.net.pl 20.10.10, 14:28
        Bardzo chętnie zaparkuję i 300m od klatki - tylko znajdź mi takie miejsce...

Człowieku - Ty byłeś kiedyś na jakimś osiedlu w Czwie po południu? Gdybyś był - to z łatwością spostrzegłbyś, że wolnego miejsca nie uświadczysz ani pod tym ani pod następnym i następnym... blokiem. Miejsc do parkowania zwyczajnie na osiedlach brakuje. Nie jest to więc kwestia czyjegoś lenistwa i chęci zaparkowania 3m od swojej klatki.
        • Gość: ZIRYTOWANY Re: trzeba by się ruszyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.10, 00:32
          pan kucharski to też niech weźmie czapeczkę i wyjdzie do roboty na ulicę.Jak straż ma działać jak gro osób siedzi w biurze.Pozostali to kierownicy,szpiedzy z W-11,którzy śledzą tych kilku strażników co jeszcze chodzą po ulicy(sami nie chcą się zwolnić).Puenta jest taka-rozwiązać straż miejską,bo to lenie i obiboki,którzy tylko pozorują pracę.Ale jaki pan -taki kram(papieski teolog).
    • Gość: anka-24 co mam zrbić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.10, 08:17
      Pod mój blok nie ma bezpośredniego dojazdu prowadzi do niego tylko chodnik, sporadycznie, ale jednak, zdarza się, iż muszę podjechać pod klatkę (zabrać dziecko do lekarza w taką pogodę jak dziś, spakować auto na wczasy) stało się to praktyką, średnio jest to 2 razy w miesiącu, niestety mam przemiłego sąsiada starszy pan, który za każdym razem ubliża i wymyśla, pukanie w głowę, mówienie różnych słów nazwijmy to nieparlamentarnych, kiedyś próbowałem mu wytłumaczyć, uzasadnić moje decyzje, bez skutku ...... męczy mnie to ...... czemu ludzie są tak zawistni, widzi, że jeżdżę z kilkunasto-miesięcznym dzieckiem,
      • Gość: JACA Re: co mam zrbić IP: *.net.stream.pl 22.10.10, 00:07

A to ci heca!!!!!!!Kanonik papieski zamienił Forda,Boga,Honor i Ojczyznę na Nissana.Ciekawe kiedy wymieni Magdę kosmetyczkę na nowy model.A może zostanie ci prezesie w końcu tylko skrawek nieba?????Ha,Ha,Ha,Ha.

A to ci heca
        ,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka