Dodaj do ulubionych

Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO!

24.10.10, 21:24
Zwracam się z gorącą prośbą do każdej osoby, która może pomóc uchronić II LO im. Romualda Traugutta w Częstochowie od DETRAUGUTYZACJI jaką prowadzi Szanowny Pan Dyrektor.

Szkoła z dnia na dzień staje się sztucznie ugrzeczniona, z narzuconymi kodeksami postępowań.
Gdy ktoś obcy wchodzi w kręgi dobrze prosperującej rodziny to konsekwencje są oczywiste.
Sytuacja godna PRL. Nic nie można powiedzieć, skomentować. Wszystko jest super, sponsorzy na ścianach(500zł). Gdy "ktoś" wypowie się na kontrowersyjny temat zostaje zneutralizowany. Szkoła jest manipulowana jak zdalnie sterowany samochodzik. Brawo!

Zjazd absolwentów w murach szkoły? Czemu nie? Czysty zysk.
Pytanie, czym się różni od studniówki? Hmm... Ma się ją raz w życiu? Średnia wieku to 18/19 lat? Aaaaa! Najważniejsza kwestia. Trudno by było coś przytulić, gdyby była w murach szkoły. Przecież nie można w to wliczyć kosztów prądu czy wody.

Podobno "Traugutt" ma głęboko zakorzenioną tradycję, o której tak ciepło, w każdym swoim wystąpieniu, opowiada Pan Dyrektor.
Powstaje pytanie. Co się z nią dzieje?!

Wszystkie możliwe powody do chluby zostały zamordowane w bestialski sposób. Króluje nadęta uprzejmość regulowana odgórnie, 'sielanka' na każdym kroku, poprawny charakter szkoły. Jednak czy to zbudowało markę naszego liceum?

Ostatnia tradycja, którą prawie udało się zniszczyć jest STUDNIÓWKA w murach szkoły.
Walczę o to by ktokolwiek podzielił mój szacunek do szkoły!

Jako Trauguciak nie pozwolę "przybyszowi" zrealizować tych poczynań.

Trauguciaku, pomocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: autechre Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 22:28
      Drogi autorze, konkrety. Z tego tekstu nie wynika naprawdę nic. Jak możemy Ci pomóc, pomóc Trauguttowi? A dywagacje na tematów zysków ze zjazdu absolwentów to dla mnie czysta abstrakcja.
      • trauguciaq Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! 24.10.10, 22:36
        STUDNIÓWKA W SZKOLE!
        • Gość: up Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 05:51
          up
        • Gość: UP Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 20:34
          UP
          • Gość: coś się dzieje Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:25
            gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=465&id=11184

W tym roku w II LO im. R. Traugutta studniówki ma nie być w szkole. Dyrektor Krzysztof Ponchała uznał, że lepszym rozwiązaniem jest hala Polonia. Tym samym bezpardonowo chce zburzyć 90-letnią tradycję. Na to nie godzą się uczniowie.

Budująca jest postawa Trauguciaków. Dla nich – i chwała im za to – obyczaj to rzecz święta, ważniejszy od wymysłów dyrektora. Są zdumieni i oburzeni, że władze szkoły nie słuchają ich głosu. Do naszej redakcji z prośbą o wsparcie zwrócił się jeden z tegorocznych maturzystów.
            „Jestem uczniem LO im. R. Traugutta. Zwracam się do Państwa o pomoc. Nasze liceum chlubi się tradycją od niepamiętnych czasów. Jednak dyrektor postanowił to zmienić. Od lat studniówka była organizowana w murach szkoły, do zeszłego roku „Traugutt” był swojego rodzaju ostatnim bastionem tradycji wśród wszystkich częstochowskich liceów. Byliśmy z tego dumni. Teraz dyrektor próbuje wyprowadzić studniówkę ze szkoły na halę „Polonia”. Nasza społeczność jest oburzona tym faktem, nie zapytano nas nawet o zdanie. Zlekceważono wynik zbiórki podpisów wśród uczniów, która udowodniła, że chcemy studniówki w szkole – 170 z 230 maturzystów jest za zorganizowaniem balu w murach szkoły. Zostało to totalnie zignorowane.”– czytamy w liście Trauguciaka.
            Uczniowie nie tracą nadziei, postanowili walczyć o zmianę decyzji. „Jako, że dyrektor nie liczy się z „nami”, a Państwa gazeta interesuje się życiem naszej szkoły, proszę o pomoc w nagłośnieniu sprawy. Daliśmy się ponieść wodzy fantazji i rozpoczęliśmy akcję propagandową, jednak sami jesteśmy nikim wobec dyrektora. A przecież „Traugutt” to ludzie, nie jeden człowiek.” – konkluduje nasz młody Czytelnik.
            Jak zauważa redaktorka gazetki szkolnej LOT Dominika Majchrzak z okazji 90-lecia placówki podkreślano kultywowanie przez Trauguciaków wieloletnich tradycji. Jedną z nich – niezmienne od 90 lat – była właśnie studniówka w szkole. Co zmotywowało zatem dyrektora Ponchałę, by tę tradycję likwidować? Pęd za nowoczesnością, oszczędność, wygodnictwo. A może kryje się za tym prestiż. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że jest to prestiż pozory i okryty hańbą, bo tylko taką ocenę mogą otrzymać burzyciele dobrych i pięknych obyczajów.
            Nie jest też oszczędność, bo cena za bal wzrosła. W tym roku uczeń ma zapłacić 380 zł, gdy idzie w parze – 500 zł. Nie wszystkich stać na taki wydatek. A jeszcze rok temu dyr. Ponchała podkreślał w mediach: „Szkolny bal jest w szkole, dzięki temu można obniżyć koszty, a nie szukać ich w innych miejscach. Poza tym jeśli kogoś się zaprasza, to bez żadnych warunków finansowych. To kolejny krok ku dojrzałości”. Jak dzisiaj daleko odbiega od swoich poglądów.
            Warta pochwalenia jest postawa uczniów. To wspaniale, że jest jeszcze młodzież, dla której nie liczy się płytki blichtr, a która szanuje tradycję. Szkoda jedynie, że dyrektor nie uszanował jej zdania i nie wzmocnił tak pięknej postawy. To niewychowawcze Panie Dyrektorze. Zachęcamy dyrekcję „Traugutta” do wsłuchania się w wypowiedź redaktorki LOT i wyciągnięcie stosownych wniosków. „Trauguciaki mówią, że czują się oszukani: przecież kiedy decydowaliśmy się wybrać tę szkołę przed trzema laty, zapewniano nas, że na balu studniówkowym będziemy bawić się w szkole. To od lat budziło podziw: przygotowania i dekoracja, o której sami decydujemy; zostawanie w szkole to późnego wieczora, by zdążyć na czas, by ta jedna noc była wyjątkowa... W zamian za przytulne mury szkoły, oferują nam teraz dużą, zupełnie pozbawioną jakiegokolwiek klimatu, okrytą tylko granatową płachtą Halę Polonia, byśmy zapamiętali dokładnie to samo, co uczniowie wszystkich innych częstochowskich szkół średnich. „Traugutt” już nie jest wyjątkowy?”

Niestety, nie udało się nam skontaktować z p. Dyrektorem przed zamknięciem numeru „GCz”.
            • Gość: frau von Herta Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 14:09
              Z panem ponch. będzie kłopot ponieważ kandyduje na radnego sejmiku wojewodzkiego. ciągle zajęty. Nie wiadomo jak kampanię prowadzi? Czy odpowiednie włdze mogą sprawdzić czy we wszystkich liceach czestochowy uczniowie dostają się w sposób zgodny z prawem? Myślicie że warto? Słyszałam, że w dziwnych okolicznościahc niektórzy stają się uczniami części liceów. Ja bym sprawdziła, ale nie wiem do kogo się zwrócić? Np powoązania firm prywatnych i polityków oraz miejsca dzieci w takich szkoąłch i korzyści jakie potencjalnie wynoszą z tego dyrektorzy szkół. W jednej podstawówce była afera z księgową. Dlaczego nie sprawdzić wszystkich? Niech ktoś podpoiwe jak to zorbić?
              • Gość: oko Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 14:25
                Tyle spraw, tyle i pewnie niczego nie wskórano

interwencja.interia.pl/news?inf=758821
                wyborcza.pl/1,75248,3133226.html
                www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Do-liceum-za-flaszke-n18861.html?strona=0&sort=down
                api.grono.net/xxxv-liceum-ogolnokztalcace-z-oddzialami-dwujezycznymi-im-boleslawa-prusa-w-warszawie/topic/163624/sl/lapoweczki/
                www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Dwie-urzedniczki-z-Gdyni-w-areszcie-n40406.html?&id_news=40406&strona=4
                wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,4510074.html
                wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,1409207.html

liceum w Rabce
                W latach 90, ówczesny uczeń I LO, a aktualnie dziennikarz śledczy, Bertold Kittel opisał praktyki wręczania kosztownych prezentów nauczycielom, za co został wyrzucony ze szkoły. Sprawa urosła do problemu ogólnopolskiego. Osoby oskarżane o przyjmowanie łapówek nie zostały ukarane.

I Liceum Ogólnokształcące im. Eugeniusza Romera w Rabce-Zdroju

• Gość: PO Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 18:30
                Warto przyjrzeć się tej działalności. Kontrola to podstawa ładu. Nie spodziewam sie niczego złego, ale przyglądać się warto.
                • Gość: ul Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 16:28
                  A co chcecie kontrolować? Pan Ponchała to bardzo dobry dyrektor. Zarządza szkołą fachowo. Traugutt wzrósł w rankingach. Chcecie powrotu Kołodziejskiego, który podobno szykuje się do konkursu? Zresztą to już nie jest dawny Traugutt! Gałecka odeszła. Inni odchodzą. Jak po wygraniu przez Kołodzijeksiego będą sobie radzili lizuski, które szybko porzuciły Kołodzieja, a przez ostatnie 6 lat liża wiadomo. Mam nadzieję, że Ponchała wygra konkurs!
            • Gość: Ratujmy tradycję Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 20:19
              Dlaczego budująca jest postawa uczniów Traugutta? Powinni się zacząć uczyć! Korytarze pełne wałęsających się dzieci! Kompletny luz i brak dyscypliny.
      • Gość: UP Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 16:23
        OP
    • Gość: Trauguciak Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 24.10.10, 23:22
      ????????
    • Gość: też_trauguciak Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 23:31
      Drogi autorze. Domyślam się, że jesteś moim rówieśnikiem:]

Inicjatywa ciekawa, ale musisz uważać. Najpierw zarzuciłeś „szkole” czerpanie zysku ze zorganizowania Zjazdu Absolwentów w murach szkoły. Później zanegowałeś wyprowadzenie podobnej imprezy poza szkołę. Wiec nie zanegowałeś przypadkiem nie czerpania zysków ze studniówki?
      Wiem, że tradycja jest ważna i zgadzam się jednak niektóre zmiany są na lepsze(większa ilość miejsca, zmniejszony koszt dekoracji, dekoracja nie przygotowywana przez uczniów co daje mniej zamieszania w szkole, niby koszt powinien się zmienić-nie zmienił się ale to inne dywagacje).
      Przyłączę się do Twojej akcji, ale jej brak jednaj, właściwie najważniejszej rzeczy-konkretów.
      Pamiętaj, że tutaj jesteś anonimowy i nie zostaniesz uciszony. Możesz się swobodnie wypowiedzieć.
      pozdro

ale dużo gadam;P
      • Gość: beza Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 07:45
        Może o to chodzi , że studniówka po raz pierwszy w dziejach szkoły poza nią ... ja miałam studniówkę w szkole i po 30 latach się TO pamięta .
        Nie szanują tradycji , a jej jak zniknie , odkupić się nie da .
    • Gość: trg20 Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 94.254.159.* 25.10.10, 13:50
      Autor wypowiada się dość chaotycznie, trochę spokoju w tym wszystkim.

Jednak chyba da się zrozumieć o co chodzi.
      Studniówka po raz pierwszy ma być poza szkołą? Faktycznie wypadałoby zrobić coś w kierunku, aby tradycja pozostała tradycją.
      POPIERAM!
      • Gość: monster Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 46.112.233.* 25.10.10, 13:52
        Co jak co ale studniowki nie mozna ze szkoly wyprowadzic. to jakis zart
        • Gość: gosciuu Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 188.33.197.* 25.10.10, 13:53
          Ciekawe co można na to poradzić...
    • Gość: jadzia23 Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 94.254.155.* 25.10.10, 13:55
      Chyba można uprościć wywód autora: studniówka ma być w szkole.

jestem ciekawa jak to wyjdzie
    • Gość: . Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 14:36
      współczuje uczniom..jednak nie jestem w temacie za bardzo - czy to jakis nowy dyrektor?? czy od tak sobie postanowil w pewnym momencie zmienic ta tradycje? a moze ma w tym jakis interes..
      • Gość: fanfar Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 89.108.238.* 25.10.10, 14:42
        TU JEST TRAUGUTT, A NIE norwid!!!!!
        • Gość: nn Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 21:21
          Gościu co chcesz od Norwida
    • Gość: były trauguciak Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.chello.pl 25.10.10, 15:34
      Studniówka w szkole miała swoje wady i zalety. Wadą na pewno było to, że zabawa podzielona jest na dwie sale - salę, w której siedzimy oraz salę do tańczenia. Ciężko rzeczywiście byłoby to usytuowac w jednym miejscu, jednakże psuło to najzwyczajniej w świecie trochę klimat. Mimo to uważam, że tradycja ta jest jedną z najświetniejszych. A już na pewno dekorowanie jej przez uczniów. Zasadniczo to chyba właśnie ten moment wspominam najmilej. Masa zabawy, spędzanie wspólnie wielu godzin na wycinaniu, klejeniu i przywieszaniu, aby na samym końcu spojrzeć z dumą na przystrojoną szkołę i móc powiedziec - to nasza zasługa. Co prawda kiedyś uczniowie zostawali na całą noc, albo przynajmniej sporą jej częśc, mieli do dyspozycji nawet basen, ale to były stare czasy, kiedy liceum to żyło swoim życiem, swoją tradycją, a wszystko to, napędzali uczniowie, których mobilizowano i nie ograniczano we WSZYSTKICH możliwych kwestiach. Teraz zapewne nawet dekorowanie byłoby utrudnione i unormowane przepisami dyrektorskimi ;)
      • Gość: trauguciak Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.chello.pl 25.10.10, 15:52
        popieram! między innymi dlatego przyszłam do tej szkoły, a teraz wszystko Szanowny Pan Dyrektor chce zniszczyć i zbudować coś zupełnie innego, niż to czym był dawny traugutt.
        PS. Przywróćmy Kołodziejskiego! :))
        w szkole pojawiły się hasła "traugutt walczący"
        • Gość: FFF Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 11:39
          A może Schiller przywróćmy .... też tę szkołę konczyłem już huhuh wstecz i jakoś do niej sympatią nie pałam. Wam dzieciakom się wydaje że będziecie stusniówkę pamiętać całe życie. Lat przybędzie i zobaczycie że jest inaczej. Ja tam ze studniówki mało co pamiętam - bynajmniej nie przez alkohol bo innych świństw jeszcze wtedy nie było. Milej wspominam półmetek który był poza szkołą niż studniówkę w szkole .... i wiem że to nie tylko moje zdanie ...
    • Gość: żrmsk coś nie halo, do trauguciaq IP: *.net.stream.pl 25.10.10, 15:46
      Twoja wypowiedz 'trauguciaq' jest bardzo chaotyczna i wydaje mi się, że użyłeś złych argumentów. Nie należę do Traugutta, ale wiem, że w każdej szkole tak jest, że studniówkę organizuje rada rodziców, a nie dyrektor. Wedle 'szkolnictwa' studniówka jest nieobowiązkowa, więc organizują to rodzice z małą pomocą szkoły.
      Powtórzę jeszcze raz, mimo, iż nie należę do waszej szkoły, to myślę, że nie jest to odpowiednie miejsce, żeby publicznie oblewać błotem dyrektora i mówić o sprawach mało na temat. Albo o studniówce albo o tym jak dyrektor zarabia na szkole.
    • Gość: anonim;] Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 212.87.244.* 25.10.10, 15:52
      dokładnie , Trauguciacy - leczcie się ;]
      zajmijcie się lepiej przygotowaniem do matury a nie szukaniem wrażeń ;]
      studniówka w szkole , fakt faktem , że żadna inna szkoła jej nie ma bo niestety inne szkołe idą z postępen i myślą racjonalnie , studniówka z pewnością powoduje wiele zniszczeń przygotowań zmartwien itp co jak co ale daj se dupie radne i pokażcie że jednak jesteście normalni;]
      • Gość: trauguciara Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 20:54
        Drogi anonimie;],to,że nam zazdrościsz nie upoważnia Cię do tego,by na nas najeżdżać. Może do Twojej szkoły chodzą ludzie,który na studniówce schlają się do nieprzytomności i zdewastują szkołę. Jednak do Traugutta chodzą ludzie,którzy mają trochę oleju w głowie :)
        Studniówka w szkole była jedną z tych rzeczy, które należały do dawnego klimatu Traugutta. Powoli stajemy się szarą, zwykłą, częstochowską placówką oświatową. I nie jest to wina uczniów,którzy co chwila mają nowe pomysły jak zachować choćby szczątki dawnego klimatu...
        • Gość: FFF Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 11:48
          Jakiego klimatu .... teraz jest globalizacja i wszystko się ujednolica i standaryzuje ... :))) studniówki też - takie imprezy są teraz poza szkołami - niestety
          A laski w wydekoldowanych kieckach balowych na studnikówkach to jest normalne ... i to jest niby ten dawny klimat traugutta tak? Za moich czasów dziewuchy były w prostych białych bluzkach i takich samych granatowych czy czarnych spódnicach ... a nie rewia mody
          A sam traugutt to już nie ten traugutt co kiedyś ... specyfikę szkoły robili w dużej mierze nauczyciele ... a takich tragutt kiedyś miał ... ale teraz już nie ....
          Czytam to i widzę że kłócicie się o coś co faktycznie nie istnieje - obecny tragutt to nie ten sprzed lat ... tutaj nie ma klimatu
      • Gość: lucek Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 23:45
        Czy wyprowadzanie studniówki ze szkoły do rzeczywiście krok w dobrą stronę? Czy to postęp? Szczerze wątpię.
        Może warto zainteresować się artykułem Anny Świątek z najnowszej POLITYKI pt: "Parada próżności". Szczególnie adekwatna to tej sytuacji jest konkluzja artykułu... polecam...
    • Gość: inny Trauguciak To widać. IP: *.apus-net.pl 25.10.10, 16:15
      Dyrektor Ponchała nie jest absolwentem tej szkoły.
      I to widać, tego nie da się zmienić.
      Ale dyrektora można zmienić, za rok wybory....
      • Gość: A Re: To widać. IP: *.alfanet24.pl 25.10.10, 17:15
        Dyrektor piastuje funkcję, bo wygrał cykliczny konkurs na stanowisko dyrektora szkoły, więc nie można go "od tak" odwołać - inny Trauguciaku.

Po 2. tradycja, tradycją. Co kto lubi. Studniówka poza szkołą jak i w szkole ma swoje plusy i minusy. Ja uważam, że studniówka np. w Kleopatrze jest o wiele ładniejsza i reprezentacyjna niż w starym budynku szkoły i co ważne - szkoły. Więc lej na tradycję, bo tradycja, to tylko chwyt marketingowy tej szkoły.
        • Gość: ten sam Re: To widać. IP: *.apus-net.pl 25.10.10, 19:53
          Tu nie masz racji, Pan Ponchała nie wygrał konkursu na dyrektora.
          Był wtedy remis, a zdecydował prezydent Wrona.
          Został więc przyniesiony w teczce z Urzędu Miasta.
          Jeśli poczytasz procedury to zobaczysz, że jednak można Go odwołać.
          • Gość: gal Re: To widać. IP: 188.33.199.* 25.10.10, 20:00
            My tu nie chcemy nikogo odwoływać(chociaż może... :])
            Ja jednak chciałbym pokazać, że młodzież traugutta nie jest podatna na każde zarządzenie.
            Tradycja tej szkoły to coś więcej niż zdjęcia na ścianach. W tym wypadku szkoła = tradycja.

Pokażmy, że mamy jaja!
            • Gość: znowu ten sam Re: To widać. IP: *.apus-net.pl 25.10.10, 20:23
              Ja też nie chcę odwoływać, napisałem tylko, ze można.
              Ale kadencja się kończy w 2011.
              • Gość: he he Re: To widać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 21:35
                Gość jest w PO to znowu zostanie dyrektorem
                • Gość: Maturzysta. Traugutt - szkoła z przeszłością. IP: *.xdsl.centertel.pl 25.10.10, 21:59
                  Wątek jest dobry. Nie można mieć do zarzucenia nic autorowi, widzi on wokół siebie zmiany i jest wobec nim niechętny. Może argumenty nie są tak dobitne, ale na pewno wnoszą coś, co nie można nazwać pomówieniem albo wnioskami jednej czy dwóch osób.

Traugutt staje się nudną szkołą, jak każda inna. Cenzura otworzyła już okna i powoli staje się coraz częstszym gościem. Klapa. Atmosfera jest uboga, za co w większości odpowiada dyrekcja. Od wielu lat II LO stara się odrzucić stereotyp lansu i rekreacji. Co wisi na ścianach w budynku C bądź w holu głównym ? SPONSORZY! Śmieszne? Żałosne.

Więcej? Wprowadzenie portierni (chociaż dobrze, że przewodniczy jej bardzo sympatyczna Pani Ewa, a nie ochrona z wyszkolonym psem, pałką itp), 3 karteczki do zwalniania, zmiana klimatu poprzez odmalowanie SZAFEK!, kamery w koło, piękny parkiet, który wychodzi nam na +, w końcu zmiana, ale wcześniejsza otoczka na początku - pięknie. Sami nauczyciele po cichu wypowiadają się źle na temat szkoły, warunków, zmian. Tłumienie, cenzura. Wyraźna pogoń za pieniądzem, mało zmian w wyposażeniu*, mimo różnych dotacji i SPONSORÓW!
                  * Gratuluję nowej klasy prof. Skrzypczykowi. Czadowa:) II piętro w C - też niczego sobie. Może prócz tych tabliczek za 500zł, które wieją żenadą i wyczuwa się 'inwestycję' dyrektora.

Studniówka? Odbędzie się na HP. Żenada, że nie udało się utrzymać tradycji chociaż prawie się udało. Sami Trauguciacy już nie czują tego klimatu, nie dotknęli go, więc nie można się dziwić, że nie wszyscy walczą. Więc dyrekcja w tym aspekcie nie ma nic do mówienia. I nie zarobi - nie tym razem.
                  • Gość: iii Re: Traugutt - szkoła z przeszłością. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:26
                    Widocznie nikt już tej tradycji nie czuje , to i nic dziwnego , że będzie studniówka jak w tysiącu innych szkół .
                    • Gość: buraq Re: Traugutt - szkoła z przeszłością. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:53
                      młodzież chce, by studniówka odbyła się w szkole, zbierano w tej sprawie podpisy. Na bodajże 210 maturzystów podpisało się 150. Ale jeśli to nie daje nic do zrozumienia Panu Dyrektorowi, to wielka szkoda. Tym bardziej, że Pan Dyrektor pewnie zostanie na kolejną kadencję - w końcu jest w PO, był w Solidarności, był w takiej jednej partii dwadzieścia parę lat temu...
                      • Gość: Tr. Re: Traugutt - szkoła z przeszłością. IP: *.xdsl.centertel.pl 25.10.10, 23:18
                        Pralnia pieniędzy i środowisko kontaktów. Cenzurujmy, to takie na czasie! Byleby się nikt nie dowiedział, by wszyscy żyli w nieświadomości. :) !
                        • Gość: onono Pokażmy na co nas, Trauguciaków, stać ! IP: 188.33.199.* 25.10.10, 23:23
                          Ot. tak!

Traugutt Walczący!

POKAŻMY NA CO NAS, TRAUGUCIAKÓW, STAĆ!
                          • Gość: buraq Re: Pokażmy na co nas, Trauguciaków, stać ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 23:30
                            ale Traugutt to szkoła, nie Korea Północna. Nie przesadzajmy z takimi komunałami (ogólnikami)
                            • Gość: Tr. Re: Pokażmy na co nas, Trauguciaków, stać ! IP: *.xdsl.centertel.pl 25.10.10, 23:47
                              Co masz na myśli mówiąc o Korei? Chyba to za silne porównanie. Nie popadajmy w skrajności. Między wersami, sądzę, że nie tylko ogół był w tej kwestii poruszany. :)
                          • Gość: naukowiec Re: Pokażmy na co nas, Trauguciaków, stać ! IP: *.realestate.net.pl 27.10.10, 21:17
                            Ależ wy się pierdołami zajmujecie...
    • Gość: ona Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 89.108.213.* 26.10.10, 14:39
      W SZKOLE PANUJE CENZURA! Ale to żałosne:)
      • Gość: traugucianka Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.10.10, 19:51
        Ja wszystko rozumiem. Tez jestem uczennica tego "elitarnego LO" <haha> ale ni euwacie ze troche na to za pozno, w maju byla podjeta decyzja i jest to decyzja miedzy innymi rodzicow. Czemu teraz bierzecie sie za to a ni ew maju czy tam nawet w czerwcu, teraz juz sa zaliczki i tak dalej. Moze i macie racje jest to fajne nawet bardzo fajna tradycja, ale jak dla mnie troche za pozno sie za to wzieliscie...
        • Gość: tr Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.10, 19:27
          a dlaczego wszyscy się boją odezwać?!!!!! wszyscy się tylko chowają za innymi i czekają! jakby każdy trauguciak, który popiera studniówkę w szkole wykonał najmniejszy gest, zamiast zakładać, że i tak się juz nie da zrobić, to nie odważyliby się zrobić studniówki poza!!!! naprawdę tego nie rozumiecie? owszem, trzeba było się za to zabrać w czerwcu. ale dlaczego tego nikt nie zrobił?! dlaczego nikt nie zadał pytania 'dlaczego chce Pan wynieść studniówkę ze szkoły?', dlaczego nikt nie powiedział Dyrektorowi, że jego argumenty są bzdurne, i idiotyczne i wyssane z palca?! przeraża mnie to. bo w pojedynkę nigdy nikt nic nie zdziałał i nie zdziała. za to w grupie jak najbardziej. trzeba tylko chcieć.

a tak swoją drogą, to uważam, że świetnym dyrektorem Traugutta byłby profesor Jaskóła. on potrafi ROZMAWIAĆ z uczniami. nie to co niektórzy.
          • Gość: Delfin Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 20:09
            Dzieci i ryby głosu nie mają!
            • Gość: you Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 15:56
              forum.gazeta.pl/forum/w,55,116924951,,Nie_bedzie_studniowki_w_LO_im_Traugutta_.html?v=2&wv.x=2
              forum.gazeta.pl/forum/w,55,116924951,,Nie_bedzie_studniowki_w_LO_im_Traugutta_.html?v=2&wv.x=2
    • Gość: popoopopppop Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 21:55
      Dyrektor Traugutta kandydatem PO w wyborach do Sejmiku woj. śląskiego. Większość jego działań to kosztem szkoły wypromowanie swojej osoby. Każda impreza szkolna to okazja do autopromocji. Człowiek wielkich ambicji, niestety dość słabej postawy.
      • bylydobry Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! 27.10.10, 18:55
        Masz rację.Pcha się wszędzie byle po kase.Wielkie ambicje małego człowieka.
        Kasa,kasa,kasa,....
        • Gość: Kosa Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 20:23
          Ostatni dwaj dyrektorzy są pomyłkowo nazywani właściwymi. Obaj z teczek i dziwnych układów - Kolodziejski slaby poskomunistyczny aparatczyk, który zniszczył reputację szkoły, Ponchała niedowartościowany człowiek robiacy show z każdej imprezy szkolnej i marzący o fotelu posła. Z braku laku wrzucony na liste kandydatów do sejmiku.
          • Gość: Jan Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.54.170.130.tvksmp.pl 08.12.10, 21:11
            Trafiłeś Kosa w przysłowiową 10, chyba b. dobrze się znamy
            • Gość: dajcie spokój Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 22:01
              Ludzie po co tracicie czas . I tak nie macie na nic wpływu . Władza sama zadecyduje gdzie będzie studniówka , kto będzie po konkursie dyrektorem i co zrobić z problemem pożyczek koleżeńskich .

żeby wam było prościej :
              - studniówka będzie poza szkołą bo nikomu tak na prawdę na niczym nie zależy .Każdy tylko gadać potrafi .Pogadają , pogadają , grzecznie pójdą do Hali Polonia , podziękują organizatorom i tyle .
              - dyrektorem będzie ten kto jest w aktualnym układzie politycznym .Obywateli i podatników nikt o zdanie nie będzie pytał . Do kolejnych wyborów zapomną :D
              - a sprawę pożyczki zamiecie się pod dywan . Popiszecie sobie na forum i tyle waszego .Jak zwykle :D

Lokalne media się tym nie zajmują , w końcu jako niezależne wolą pisać o śniegu i itp .
              Wy ( Trauguciacy ) się tym nie zajmujecie .Bo gadać i pisać na forum to każdy potrafi .Duch Traugutta uleciał i raczej już nie wróci .

Więc niech to będzie koniec tego wątku . Szkoda na Wasze sprawy czasu jak Wy się nimi sami zająć nie chcecie .
      • Gość: Absolwent Re: SLD już rządziło w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 21:16
        Gołym okiem widać, że w ten wątek włączają się politycy. Darowaliby sobie chociaż takie szkolne wątki, a o wyborach dyskutowali w innym miejscu.

Pozdrawiam całe LO Traugutta: "zgoda buduje, niezgoda rujnuje". Kochani, nie dajcie się rozgrywać obcym, a swoje problemy załatwiajcie na swoim podwórku. Zawsze była taka tradycja w naszym LO.

Chciałbym cofnąć czas i jeszcze raz przeżyć liceum. Oczywiście znów wybrałbym Traugutta :)
    • Gość: ango7 Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 46.112.38.* 26.10.10, 22:10
      Traugutt walczący, w sumie ciekawe, kończyłem tą szkołę kiedy walczyło się z tzw. komuną czyli o wolność, przeciwko cenzurze, tłumieniu osobowości itp. , niby coś tam wywalczyliśmy, a jest jakby po staremu, obywatel ma być posłuszny, ugrzeczniony, ułożony. Obawiam się,że schemat jest ten sam - szkoła kształci szablonowo i tłumi osobowość, jeśli tak, to warto i trzeba się buntować.
    • Gość: miliardnaklate Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.a-plus.net.pl 26.10.10, 22:54
      jedzcie wszyscy banany, będziecie szczęśliwsi !
      • Gość: trrraf Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 94.254.239.* 27.10.10, 15:40
        jemy jemy i walczymy, dlatego jestesmy szczesliwi:)
    • Gość: olo Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 22:50
      Chciałam zapytać czy znacie ten wątek?

forum.gazeta.pl/forum/w,55,103886898,103978645,Re_Mlodzi_Po_studiach_uciekamy_z_Czestochowy.html
      ????
    • Gość: olo Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 22:54

lub ten

forum.gazeta.pl/forum/w,55,42680180,,Awantura_wokol_konkursu_na_dyrektora_Traugutta_.html?v=2&wv.x=2
      • Gość: up Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 05:39
        up
      • Gość: lllkl Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 07:49
        Polecamy książki

Janusz Kołodziejski, Izabella Zawisza, Wstęp do komunikowania, Częstochowskie Wydawnictwo Naukowe, Częstochowa 2005.

lub polecam kursy www.sod.ids.czest.pl/oferta/pokaz.php?typ=6&podtyp=1&prowadzacy=44

• Gość: eks Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 15:02
          czestochowaforum.pl/viewtopic.php?t=2014
          rządy Kołiodzieejskiego to kompletna klęska. Ponchała to typowy żołnierz Wrony i Chatysa/
        • Gość: hyko Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 15:54
          forum.gazeta.pl/forum/w,55,103886898,103893516,Re_Mlodzi_Po_studiach_uciekamy_z_Czestochowy.html
          • Gość: isa Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 22:01
            I jak w takich warunkach wychowywać młodzież ? Nieuczciwość na nieuczciwości .
        • Gość: bella Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 12:02
          miłość od pierwszego spojrzenia ... do książek
          • Gość: Indivisible Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.xdsl.centertel.pl 02.11.10, 17:47
            I tak to wszystko skończy się tam, gdzie się rozpoczęło - na tym forum. :)
            • bylydobry Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! 02.11.10, 19:00
              Wszystkiemu winien jest dyrektor.Autokrata w stosunku do wszystkich :uczniów,nauczycieli
              i administracji.Lubi tylko pieski,które przy nim skaczą.Cenzura na każdym kroku.Myśli ,że
              zarobi więcej jak tudniówka będzie w HP.
              • Gość: Indivisible Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.xdsl.centertel.pl 02.11.10, 21:49

Popieram Cię. Szkoła staje się skarbonką Dyrektora. Na ścianach wiszą wielmożni sponsorzy, a cenzura dotyka też osoby - nauczycieli, które są tutaj od wielu lat, zdobyli szacunek i uznanie niejednej kadencji Trauguciaków, a teraz stają się marionetkami Pana Ponchały.

Ale mylisz się w kwestii studniówki. Tutaj dyrektor nie ma nic do gadania. Studniówka zostaje wyprowadzona ze szkoły ze względu na przepisy prawne wydane w 2009r. Trzeba pokłonić się takiemu aspektowi, jakim jest bezpieczeństwo i funkcjonalność. Uwierz, że jestem wielkim zwolennikiem Studniówki w szkole. Trzeba się z tym pogodzić.
                • Gość: PO Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 14:56
                  Panie Pochała niech sie pan przyzna, że wszystkie imprezy robił pan aby się wypromować. Opinia o byciu karierowiczem ciągnie się za panem od szefowania sekcja szkolną w Solidarności. Zwykle o panu mówił: mierny bierny ale wierny, do tego zmienny.
              • Gość: pieski? Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 07:19
                słodka sunia, oooo słodka sunia oooo
                moja mała blondyneczko, oooo
                czy ty o tym wiesz ooooo
                zrobię dla ciebie wszystko co chcesz.
                pudlice mają chcice

• Gość: XBW Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 14:14
                  "Mnie to kadzą" - rzekł hardzie do swego rodzeństwa

Siedząc szczur na ołtarzu podczas nabożeństwa.

Wtem, gdy się dymem kadzidł zbytecznych zakrztusił,

Wpadł kot z boku na niego, porwał i udusił.

• Gość: koerkoek Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 19:37
                    forum.gazeta.pl/forum/w,55,118527190,,BEZ_karni_nauczyciele_tylko_w_RP.html?v=2&wv.x=2
    • Gość: lucek Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 07:38
      I co? Jest jakiś postęp? jakieś rozmowy? próba zmiany decyzji? czy już pozamiatane?
      • bylydobry Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! 04.11.10, 16:36
        Pozamiatane prawie wszystko.Łącznie z nauczycielami i administracją(kto zgadnie kim jest
        nowa księgowa?).Teraz liczą się tylko "doktory" i to tylko wybiórczo.A pieski nadal skaczą.
        Ale wszystko ma swój koniec.Studniówka w HP to jest pikusiowy problem w porównaniu
        z tym co się dzieje w Traugucie
        • Gość: PO Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 12:33
          O co chodzi z nową księgową? Jakie są jej związki z dyrektor Jackowską? Czy jest powiązana z nią rodzinnie? Kilka lat temu w szkole promowana była prywatna firma organizująca obozy żeglarskie związana chyba ze szwagrem pani Jackowskiej.
    • Gość: yuyu Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 21:29
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,117235447,,Kto_NAMI_rzadzi.html?v=2&wv.x=2
    • Gość: wkr a kto ma ratować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 11:18
      a kto ma ratować? myślę, że jest pozamiatane... wszelkie tradycje padły
      • Gość: Bella A co tu ratować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 17:01
        O czym piszecie? Jaka tradycja? Dyrektor ma rację, że wyprowadza studniówkę do HP. Pewnie był kompletny bałagan i trzeba było tydzień sprzątać szkołę. O waszej szkole pisze się w superlatywach. Pan Ponchała wygra następne wybory i wyprowadzi szkołe na prostą.
        • Gość: wacek Re: A co tu ratować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 17:11
          jakie wybory? samorządowe (z listy PO), czy na dyrektora?
          • Gość: Indivisible Re: A co tu ratować? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.11.10, 19:01
            Wy nie czytacie. Za szkolną Studniówką są i uczniowie i Grono Pedagogiczne (Nauczyciele + Dyrektor) ale przez wprowadzone nowe prawo przeciw pożarowe ŻADNA SALA GIMNASTYCZNA nie spełnia wymogów. Dlaczego wcześniej były petycje i zamieszanie? Bo nikt nie wiedział jeszcze o tym prawie.
            • Gość: wacław Re: A co tu ratować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 20:29
              to po co wykuto zewnętrzne wejście do małej sali gimnastycznej w Traugucie? Sala duża ma 4 wejścia/wyjścia...

a jak to się ma do faktu, że niektóre szkoły w Czwie chcą powrotu 100dniówki w mury swoich szkół, a w innych miastach ten trend jest widoczny?

• Gość: Absolwent Re: Zapytaj straży pożarnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 08:56
                Gość portalu: wacław napisał(a):
                "to po co wykuto zewnętrzne wejście do małej sali gimnastycznej w Traugucie? Sala duża ma 4 wejścia/wyjścia... a jak to się ma do faktu, że niektóre szkoły w Czwie chcą powrotu 100dniówki w mury swoich szkół, a w innych miastach ten trend jest widoczny?"

Wacławie! Zapytaj straży pożarnej, jest najbardziej kompetentna w tej sprawie. Chyba, że chodzi Ci po prostu o ciągnięcie tego wątku. Trauguciacy! Nie dajcie się :)
                • Gość: wacław Re: Zapytaj straży pożarnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 20:27
                  śmieszą mnie trochę te argumenty o przepisach p.poż. byłem kiedyś na jednej 100dniówce, właśnie w wynajętym lokalu. Jedno ciasne wejście, dodatkowo obstawione stołami... tak dokładnie było. Gdyby wybuchł pożar, sądzę, że ofiar byłoby całkiem sporo. I z tego co wiem, na tej sali w tym roku też organizowane są 100dniówki (dla jasności - nie chodzi tu o HP)
                  • Gość: judud Zniszczona szkoła IP: 46.112.244.* 16.11.10, 17:21
                    Dajta spokój żenada w tej szkole. Nikt sie nie odzywa. Szkoła zjebana jest na maxxxa.

Zwykły ligowy średniak.

Do pewnego człowieka(chyba wiadomo): Ładnie spie...łeś moją szkołę!
                    Przeczytaj to i zastanów się co sobą reprezentujesz, karzełku z wyżelowaną, łysiejącą czupryną w rejbaksach!
                    • Gość: wers Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 17:52
                      może o to chodziło?
                    • Gość: pola Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 21:25
                      Czy w Traugucie zdefraudowano fundusz pracowniczy?
                      • Gość: oz Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 06:31
                        Malwersacja funduszu w traugucie? To brak nadzoru. Nikt nic nie wie , jak wfilmie czeskim . Nasze pieniądze zniknęły jak w szkole za Ledwoniowej ? Jesli to prawda to bedzie skandal.
                        • Gość: zyziu Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 07:49
                          A gdzie jest Gazeta Wyborcza? Czyżby był układ aby nie rozbić zamieszania przed wyborami? Aby nie zaszkodzić KANDYDATOWI?

Matko święta - taki temat i nikt za niego się nie bierze?
                        • Gość: emu Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 08:32
                          nie fundusz tylko koleżeńska kasa nad którą dyrektor nie musiał mie kontroli
                          • Gość: lucy Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 09:13
                            może i nie musiał, ale tak czy siak, odkąd ten człowiek siedzi sobie zamknięty w swoim pokoiku (bo do nauczycieli nie wychodzi nigdy, a niektórzy uczniowie to pewnie nawet nie wiedzą jak wygląda), dzieli i rządzi, zrobił się totalny syf... a miało być tak pięknie

ale najważniejsze jest aby ładnie szkoła wypadała podczas oficjalnych uroczystości, jak przychodzą władze z miasta albo panie posłanki... i wtedy tradycja jest na ustach... taaaak
                            • Gość: grys Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 09:22
                              czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,8698229,Kto_wszedl_do_czestochowskiej_rady_miasta.html
                              no i jak?
                        • Gość: PO Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 18:04
                          Przestępcza działalność w szkole? Czy można zapytać gdzie ukradzione pieniądze? Widać neiktórzy chcą wyciszyć temat, ponieważ okazałoby się kilka innych lodów ściganych przez prokuratorów. A mieliby się do czego przyczepić. Czy jest prawdą, że wydaliście 10 000 na barierki w kiszce? A kto ubezpiecza szkołe? Ile zabrakło w funduszu? 60 czy 80 tysięcy? Skąd wezma się teraz peiniądze? z rady rodziców? Czy jest prawdą, że brano kredyty na pracowników szkoły bez ich zgody i weidzy? Co tam macie w dokumentach Krzysiu, że sracie w gacie?

• Gość: bylydobry Re: Zniszczona szkoła IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 21:09
                            To czubek góry lodowej.A rada pedagogiczna 2 lata temu u księdza w Dziadówkach za
                            13 000 zlotych to pies?Tego Pana tam nie było bo to ulubiona metoda jego postępowania.
                            Podpuścić i skłócic.To naprawdę zły człowiek.Drań i karierowicz.
                            • Gość: borg Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 15:09
                              Jeśli ktoś coś wie to tutaj macie informacje. Nie straszcie Krzysztofa Ponchały, który jest najlepszym dyrektorem tego liceum!

www.policja.pl/portal/pol/101/1654/Zglos_korupcje.html

Zgłoś korupcję!

Przeciwdziałanie korupcji jest ważnym zadaniem organów państwowych. Oczekiwania związane z realizacją tego zadania są coraz większe. Wskazują na to wszystkie badania opinii publicznej obejmujące skalę zjawiska korupcji, jego skutki, możliwości eliminacji czy też ewoluowania różnych jej form. Wyniki tych badań od wielu lat sytuują korupcję niezmiennie jako jedną z najgroźniejszych patologii społecznych w Polsce.

Policja ujawnia coraz więcej przestępstw korupcyjnych. W 2007 roku ujawniono ich blisko 10 tyś. czyli ponad 3 tyś. więcej niż w roku 2006. Jest to m. in. efekt coraz większej liczby zgłoszeń od obywateli. Aby poszerzyć dotychczasowe formy informowania o korupcji Komendy Wojewódzkie Policji uruchomiły specjalne adresy e-mailowe.

Korupcja - w znaczeniu klasycznym oznacza przyjmowanie lub żądanie przez urzędnika instytucji państwowej i samorządowej korzyści majątkowej albo osobistej
                              w zamian za wykonanie czynności służbowej lub naruszenie prawa (słownik języka polskiego PWN).

Więcej informacji o problemie korupcji znajdziesz na stronie www.antykorupcja.gov.pl.

Najczęściej spotykanymi działaniami o charakterze korupcyjnym są:

* przekupstwo (łapownictwo),
                              * wykorzystywanie środków budżetowych i majątku publicznego do celów prywatnych lub osobistych korzyści,
                              * płatna protekcja,
                              * handel wpływami, np. poparcie w wyborach lub finansowanie partii politycznej w zamian za zdobycie wpływów,
                              * nieprawidłowości dot. zamówień publicznych, kontraktów, koncesji czy decyzji sądów,
                              * uchylanie się przed obowiązkiem celnym, podatkowym itp.,
                              * świadome, niezgodne z prawem dysponowanie środkami z budżetu państwa i majątkiem, który jest dobrem publicznym,
                              * faworyzowanie,
                              * nepotyzm, kumoterstwo.

Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej i związany z tym napływ
                              i dystrybucja środków finansowych spowodowało, że i ten obszar jest realne zagrożony korupcją. Aby więc skutecznie chronić interesy finansowe UE i RP bardzo istotnym jest uzyskiwanie zgłoszeń od obywateli, które dotyczyłyby korupcji przy dystrybucji środków unijnych.

PAMIĘTAJ!!!
                              Nie podlega karze sprawca przestępstwa korupcyjnego,
                              jeżeli korzyść majątkowa lub osobista albo ich obietnica została przyjęta bądź wręczona,
                              a sprawca zawiadomił o tym fakcie organ powołany do ścigania przestępstw
                              i ujawnił wszystkie istotne okoliczności przestępstwa -
                              zanim organ ten o nim się dowiedział.

• Gość: bylydobry Re: Zniszczona szkoła IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.10, 20:56
                                Czlowieku,czy wiesz co Ty piszesz?Pan Ponchała najlepszym dyrektorem Traugutta?.Nie znasz
                                historii szkoly.To uzyrpator i technokrata.Czlowieczek z wygórowanymi ambcjami.
                                • Gość: hyko Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 21:16

Spójrz człowieku ile osiągnieć ma pan ponchała!!!!

krzysztof.ponchala.dosejmiku.org/
                                  ukrócił paru oszustów z tej szkoły. Widać że się go boicie. Teraz zaczynacie niszczyć go. Ja znam go dobrze.

• Gość: wers Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 21:34
                                    I jak to się ma do jego wyniku wyborczego? Ludzie widzą ile się na prawdę robi, a ile się tam tylko wypisuje...

Liczba głosów oddanych na kandydata: 1454
                                    Procent ważnych głosów w skali okręgu: 0.80%
                                    Liczba głosów oddanych na listę: 50074
                                    Procent głosów oddanych na kandydata w stosunku do głosów na listę: 2.90%
                                    Mandat: NIE

Tekst linka
                                    • Gość: medyna Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 21:47
                                      Zupełnie obiektywnie patrząc...

Jeśli zarzuty, które pojawiły się na forum są prawdziwe, to myślę, że byłoby łatwo to udowodnić.

Skoro pojawił się zarzut, że za barierkę w szkole zapłacono 10.000 złotych, to powinien
                                      się tym zainteresować organ nadzorujący szkołę. Powinna przyjść kontrola i sprawdzić
                                      dokumentację szkoły. Faktury teraz nie można już zmienić bo została zaksięgowana lat
                                      temu kilka a rok finansow został zamknięty, więc każda podmiana faktury musiałaby
                                      pociągnąć za sobą zmianę w bilansach miesięcznych i rocznych - tego chyba nie uda się
                                      zrobić, bo ktoś, kto byłby zmuszony coś takiego zrobić na pewno by się teraz bał.

Jeśli więc wspomniana faktura opiewa na wymienioną kwotę, to pojawia się pytanie,
                                      czy kwota ta jest adekwatna do zakupionego elementu. Może należałoby sprawdzić, ile zamówienie takiej barierki kosztuje dzisiaj? Czy został ogłoszony przetarg, jeśli tak, to kto ten przetarg wygrał, czy była to firma jakoś powiązana z dyrekcją.

Po sprawdzeniu tego wszystkiego wyjdzie, czy doszło do oszustwa czy nie.

A co z 16.000 zł za wyjazd do Dziadówek? Pieniądze przecież dostał Caritas, albo firma z Caritasem powiązana. Na dodatek ośrodkiem w Dziadówkach zarządza jeden z księży zatrudnionych w II L.O. Jak to się ma do uczciwości i legalności działań publicznych dyrekcji szkoły? Podobnie jak wyżej, faktura na pewno gdzieś jest...

Nic, tylko sprawdzić to wszystko i będzie wiadomo czy są to tylko oszczerstwa czy może doszło do działań przestępczych... Może ktoś to w końcu wyjaśni...
                                      • Gość: bylydobry Re: Zniszczona szkoła IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 17:38
                                        Zupełnie obiektywniwe patrząc
                                        Poddaj się pan ,panie Ponchała, na własną prośbę kontroli zewnętrznej. Może się
                                        wszystko wyjaśni?.Nic Pan nie wie o malwersacji w szkole?.Nic Pan nie wie o pijaństwie
                                        w szkole(również nauczycieli) ani o dopalaczach?To jakim Pan jest dyrektorem?
                                        • Gość: wkr Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 20:47
                                          Kontrola w szkole powinna objąć:

- co stało się z funduszem koleżeńskim?
                                          - dlaczego nie było właściwego nadzoru nad finansami szkoły?
                                          - czy defraudacja dotyczy również innych obszarów finansowych szkoły?
                                          - jacy nauczyciele prowadzili zajęcia pod wpływem alkoholu i czy w ogóle (informacja z tego forum)?
                                          - czy do szkoły dostawali się uczniowie, którzy nie powinni się do niej dostać?
                                          - czy właściwie wybrano firmę ubezpieczającą szkołę?
                                          - czy istnieje jakiś związek między miejscami zimowisk a znajomościami czy pokrewieństwem jakiekolwiek nauczyciela i dyrekcji?
                                          - z tego forum sprawa wydatków np. na barierkę była w pełni uzasadniona?

Jeśli dojdzie do kontroli to wydaje się, że Ponchała tylko zyska i nic nie będzie mu zarzucić. Dlatego kontrola jest konieczna, aby oczyścić dobre imię dyrekcji i szkoły. Sądzę, że nikt a zwłaszcza Ponchała nie będzie jej przeciwny.
                                          • Gość: fundusz kol . Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 11:12
                                            Dołożylabym jeszcze pożyczki pieniężne pobierane na jednego z pracowników bez jego zgody w firmach pożyczkowych. Pracownik nawet nie wiedział o tym . Jeśli to prawda to prokuratura winna wejśc do szkoły. Jest to wykorzystanie danych i brak kontroli. Prezydencie Matyjaszczyk powinieneś natychmiast skierować kontrolę do tej szkoły . Później prokuratura i sprawdzenie możloiwie szeroko działalności szkoły . Jeśli jest to prawda to byc moze na innych pracownikow takze pobierano poyczki bez ich zgody i wiedzy ?
                                            • Gość: emu Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 16:51
                                              Nie wiem dlaczego o wszystko owiniacie dyrektora szkoły,skoro jedna pani,która"choruje"brała co chciała z kasy szkolnej.pożyczki szły na konto męża a teraz kasa pusta.Nawyków ta pani nabrała za rządow poprzedniego dyrektora i tak jej zostało.
                                              • Gość: ty67 Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 21:41
                                                A ten dyrekotr jest święty? Zart@!!!!
                                                • Gość: emu Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 18:38
                                                  Święty nie święty może chciał komuś oszczedzic kryminału?
                                                  • Gość: V.I.T.R.I.O.L. Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 19:23
                                                    Pan Ponchała niech sobie zaoszczędzi np. na wodę kolońską , a nie komuś kryminału . Jako urzędnik publiczny ma obowiązek poinformować o przestępstwie prokuraturę ! Jeśli tego nie robi, to popełnia przestępstwo. To nieten pan może decydować czy ktoś ma czy nie ma iść do kryminału. Panie Ponchała jest w szkole przestępstwo. Musisz pan poinformować prokuratora. Ale dlaczego tego nie robisz???????? Ćakra!
                                              • Gość: Kaluza Konigsberg Matematyk T.Kaluza i jego piąty wymiar tej sprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 18:21
                                                Ale cóż to oznacza ? Niech się dyrektor podda kontroli i będzie po problemach . A co to , kto tutaj łaskę robi ? Szkoła jest publiczna. Brak odpowiedzi na postawione pytania? To rezygnacja ze stanowiska złożona do prezydenta Matyjaszczyka. I spokój. Pon Ponchała jednak teraz myśli jak wybrnąć z problemu . Wrona, Leszczyna przegrali w konkursie nie ma szans. Koniec . Teraz jest praca jak zrobić, aby nikt się na mieście nie dowiedział o malwersacjach? Pracownicy mają otrzymać po 30 -40% ukradzionych pieniędzy. Wiele naciska, aby nie prać publicznie brudów szkolnych - nie wypada, tak nie robi trauguciak itd. Tymczasem w szkole brano kredyty na pracownika bez jego zgody i wiedzy!!! Zamiatanie pod dywan oznacza, że nigdy się nie dowiemy, czy na innych nauczycieli także nie brano kredytów? To już jest przestępstwo o wielkim kalibrze. Co to ma znaczyć?!?!?!? I kto ma prawo do Traugutta i prywaty robionej niemal codziennie w jego murach ? Wszystko to obarcza nas. JAkie jeszcze niezgodne z prawem działania w tym liceum były czynione????? Kto na tym zyskiwał?

• Gość: Kaluza z Konigsber Re: Matematyk T.Kaluza i jego piąty wymiar tej sp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 11:25
                                                  nie ma piątego wymiaru. jest jeden. Sprawę funduszu koleżeńskiego i jego kradzieży należy wyciszyć, ponieważ okazałoby się, że wiele spraw w szkole było dziwnie załatwianych. Niestety dyrektor Ponchała nie zawiadomił ani Kuratorium, ani Delagatury ani tym bardziej prokuratury. Wszystko wskazuje na to, że wyczerpał przesłanki popełniania przestepstwa ponieważ takie powiadomienie powienien jako dyrektor szkoły złozyć zgodnie z prawem. Watpię czy ma cos wspólnego z tą defraudacją, ale niestety dał argument do reki swoim wrogom. Jeśli jednak nie zawiadomił organow ścigania a miał taki obowiązek to znaczy, że ma potencjalnie dwa powody. Albo nie chciał niszczyc do końca osoby która wedługa wszelkiej wiedzy okradła swoich kolegów i koleżanki z funduszu koleżeńskiego, albo ma inne powody aby sprawa nie wyszła na jaw, ponieważ kolejne sprawy mogą zainteresowac bardziej prokuraturę.
                                            • Gość: ciepło w majtach Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 21:00
                                              kalisz.naszemiasto.pl/artykul/528528,pieniadze-kredyty-sa-lakomym-kaskiem-dla-oszustow,id,t.html
                                          • Gość: linku Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 13:02
                                            W tych szkołach nauczyciele mieli jaja i zdecydowali się bronić dobrego swojego imienia . Jak teraz wyglądacie nauczyciele z trauguta ? Pisze sie tutaj ze pijani nauczyciele prowadza lekcje? nie reagujac tylko potwierdzacie to co zostalo tutaj napisane. Dlaczego uczniowie nie zadzwonią na policje kiedy "nauczyciel" jest podchmielony ? Pijany ? I tak teraz odpowiedzialnosc spada na was wszystkich . Najlepszym teraz co chyba to mozliwe jest nalezy sie pedagodzy zebrac i wspólnie złożyć wniosek do kuratorium i powiatu o natychmiastową kontrolę w szkolę.

wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,1563265.html
                                            wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,1565010.html
                                            wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34308,1559521.html
                                            wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3203781.html
                                            kielce.gazeta.pl/kielce/1,90278,7991884,Dyrektor_szkoly_podejrzany_o_korupcje.html
                                    • Gość: plop Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 21:37

Działania kandydata Ponchały bezcenne. W komisji w Traugucie dostała DWA glosy (2). Sztuczna promocja osoby i zupełna bezbarwność oraz brak osobowości spowodował brak mandatu. Dostał mandat inny dyrektor szkoły w Częstochowie z SLD. Chyba z Kochanowskiego. I po co były te festyny wiejskie rodem z Kamyka? Po co były te wszystkie medialne promocje własnej osoby?

A teraz już wybory na dyrektora. Czas mija. Do wyborów szykuje się Kołodziejski.
                                  • Gość: antyhykusia Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 12:11
                                    Lala daj sobie spokój. NIe bron pana P. chyba ze prowadzisz szkolke plywania w szkole ? A placicie za lekcyjki w brodziku baseniku? czy wszystkko na krzywego ? Hyko pyko cię ktoś żeś taka głupia ?
                                    • Gość: gość Re: Zniszczona szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.10, 12:01
                                      Szkoła z każdym rokiem rządów pana Ponchały zmienia sie drastycznie na gorsze. Jako uczeń Traugutta nie znajduję już przyjemności w chodzeniu do szkoły - strasznie niezdrowa sytuacja się zrobiła. Zaczyna mi to wszystko niestety przypominać rok 1984 orwella - dyrektor stylizuje sie na Wielkiego Brata, z dnia na dzien zwiększa dystans między nim a trauguciakami, zamyka sie w gabinecie, ignoruje wszelkie inicjatywy uczniow (chyba ze te moga pomoc wypromowac mu jego wlasna osobe) i tylko obserwuje nas przez monitoring. Widziałam go tylko raz niezasiadającego w swoim fotelu - przeszedł wówczas korytarzami, gdy zaniepokoiły go plakaty zachecajace uczniow do walki o studniowke w szkole - rzecz jasna kazał je natychmiast zdjac. Uklady i ukladziki rzadza nasza szkola, a nie tradycja, ktora Ponchala tak bardzo lubi sie zaslaniac. Tej juz nie ma - a zrezygnowal z niej wielki brat. Myślałem, a może miałem nadzieje, ze mamy demokracje i wolność slowa- ale teraz wiem już na pewno, ze nie w Traugucie. Tam teraz jest tylko zastraszanie i praca na rzecz małego człowieczka i jego kariery. Walczmy o studniowke nawet jesli juz nic nie zdolamy osiagnac - udowodnimy dyrektorowi, ze nie jestesmy marionetkami, ale jednak mamy swoje zdanie, wiemy wiecej i znamy wiecej tajemnic szkoly niz mu sie wydaje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich trauguciakow.
                                      • Gość: z forum Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 13:07
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,55,4078327,,Kolodziejski_odejdz.html?v=2
                                        • Gość: z forum Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 13:10
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,55,14627556,15403152,Re_Traugutt_najbardziej_przyjazne_liceum_w_mi.html
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,55,18169608,18217970,Re_II_LO.html
                                          • Gość: z forum Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 13:13
                                            Chcecie powrotu Kołodziejskiego?

forum.gazeta.pl/forum/w,55,18169608,18192642,Re_II_LO.html
                                            to odważni jesteście!
                                            • Gość: wkr Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 13:48
                                              Podane wątki to HISTORIA. Pouczająca... ale widać wyraźnie, że chyba nie dla wszystkich.

Dla uporządkowania sprawy. Mówimy w tym wątku o teraźniejszości. Kołodziejski dyrektorem Traugutta NIE JEST.

Teraz dyrektorem Traugutta jest Krzysztof Ponchała...
                                              • Gość: wtr Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 20:49
                                                O jakich to pijanych nauczycielach piszecie? Dyrektor wiedział o jakichś pijaczkach i nie wywalił? Dla porządku ten wątek jest o studniówce a nie o Ponchale.
                                                • Gość: lis Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 22:28
                                                  pytam bo nie wiem -gdzie macie studniówke?
                                                  kto u was pije , bo uwazam, ze jak piszecie coś takiego to macie dowody
                                              • Gość: bylydobry Re: Zniszczona szkoła IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.10, 20:21
                                                Ktoś wyciera sobie gębę byłym dyrektorem.
                                                TERAZ DYREKTOREM JEST PONCHAŁA. Piszcie o tym co jest a nie otym
                                                co było.Ktoś chce rozwodnić całą sprawę.Niech Ponchała zajmie jakieś stanowisko.
                                                Najłatwiej udawać że nic się nie dzieje.
                                            • Gość: migotka kasa? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 23:02
                                              w tym roku pierwszoklasiści wpłacali wpisowe 250zł. Ehe, ile przyszło do nas uczniów? Poza tym rada rodziców, którą opłaca większość uczniów. Obiło mi się o uszy też, że szkoła dostała jakieś dotacje od unii w tym roku (słyszałam od uczniów, więc ręki nie dam sobie uciąć). Nauczyciele na remont swoich sal "zarabiają" występami uczniów. 2 lata temu prof. Budzowska wystawiając przedstawienie, mogła sobie pozwolić na malowanie sali i zakup nowych ławek, w zeszłym roku prof Mecmajer wystawiła Świętoszka, by móc co nieco zrobić ze swoją pracownią. Gdzie toną te wszystkie pieniądze, skoro widzimy, że dyrektor nie wykłada środków na klasy? A zjazd absolwentów. Nie wiecie jakie tony pieniędzy poszły od absolwentów na szkołę. Siedziałam na stoisku ze sponsorowanymi gadżetami to wiem, jakie sumy przewijały się z każdą godziną. Kpina.
                                              A studniówka? To już się nawet nie ma siły walczyć ani protestować, bo mają nas w głębokim poważaniu. I śmiech tak czytać wypowiedzi osób, które każą się zająć czymś pożytecznym i wysyłają nas do książek, bo matura za pasem. Nasza matura, dziękujemy.
                                      • Gość: Szczur i Kot Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 07:15
                                        Ponchała jak Szczur z bajki Kraciskiego ... natomiast "rodzeństwo" to grupa nauczycieli mocno związnaych z nim

"Mnie to kadzą" - rzekł hardzie do swego rodzeństwa

Szczur i kot - analiza i interpretacja

Szczur i kot to utwór pochodzący z pierwszej księgi Bajek i przypowieści Ignacego Krasickiego. Mamy tu do czynienia z typowym przykładem bajki epigramatycznej. Wiersz składa się z czterech wersów, każdy po trzynaście głosek (7+6). Występują rymy parzyste, dokładne, żeńskie. Podmiot utworu opowiada historię, z której czytelnik sam ma wyciągnąć wnioski, znamienny jest tu brak komentarza odautorskiego. Jedyne słowo, które zawiera w sobie element wartościowania to przymiotnik hardzie w pierwszym wersie bajki:

„Mnie to kadzą” - rzekł hardzie do swego rodzeństwa

Słowo to precyzuje całą sytuację (bez niego można by inaczej wypowiedź szczura odczytać inaczej, np. jako żart). Szczur siedząc w miejscu religijnego kultu, gdzie wszystkie gesty szacunku, uwielbienia czy oddania są w oczywisty sposób skierowane do Boga, zostaje przy okazji okadzony. Zdanie „Mnie to kadzą” jest świadectwem z jednej strony jego pychy, z drugiej głupoty (słowo hardy wskazuje na to, że szczur jest pewien swoich słów). Warto zwrócić uwagę również na gatunek przywołanego zwierzęcia, chyba nie przypadkowo jest to szczur. Przecież równie dobrze mogła być to mysz – równie smaczny kąsek dla kota. Wydaje się jednak, że dla wymowy bajki ważna są negatywne emocje, jakie wzbudza w czytelniku szczur, który kojarzy się z brudem, chorobami, itp. Mysz jest zwierzęciem, które posiada wiele sympatycznych konotacji, poza tym posiada językowo utrwalony wizerunek zwierzęcia cichego, skromnego. Porównajmy powiedzenia „siedzieć jak mysz pod miotła” czy „szara myszka”. Jednak szczur najbardziej zostaje napiętnowany w dalszej części utworu:

Zauważmy, że tak naprawdę największym przewinieniem szczura nie jest pycha, hardość, lecz głupota. Szczur tak się napawał „kadzeniem”, że zapomniał o naturalnym zagrożeniu. Kolejny raz w bajkach powraca motyw twardych praw rządzących tak samo w świecie zwierząt, jak i ludzi. Zwróćmy uwagę, że zachowanie kota jest całkowicie naturalne – „normalność” jego postępowania została podkreślona ciągiem „nagich” czasowników: „wpadł (...), porwał i udusił”. W okrutnym świecie opisywanym przez Krasickiego w Bajkach nie ma miejsca na błąd czy nierozwagę, trzeba znać swoje miejsce oraz mieć szeroko rozwiniętą świadomość praw rządzących rzeczywistością, bo inaczej człowieka czeka marny koniec.

interppretacja wiersza
                                        krasicki.klp.pl/a-5996.html
                                        • Gość: uuch Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:20
                                          mocno ale i inteligentnie powiedziane - brawo poloniści z Traugutta !!!
                            • Gość: mewa Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:55
                              A konkurs jyż w maju . Do tego momentu nic nie zostanie wyjasnione . Pracownicy beda zakladać podobno sprawy , aby odzyskac pieniadze.
                    • Gość: tr Re: Zniszczona szkoła IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.10, 19:36
                      perfekcyjnie określone :D
                    • Gość: Kanonik Regularny Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 21:04
                      To że jest to zwykły ligowy śrdniak to zasługa Kołodziejskiego. Ponchała jest świetnym dyrektorem.
                      • Gość: ooo Re: Zniszczona szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 23:56
                        i przez 5 lat nie miał szansy się wykazać? hmmmmm - to ile lat musi być dyrektorem aby podskoczyć w rankingach? 20? Jak Szyllerowa?
    • Gość: makil nie idziemy na 100-dniówkę - kto za? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 17:27
      Słuchajcie, według mnie, to najlepiej pokazalibyśmy, że nie mogą za nas decydować jakbyśmy zwyczajnie nie poszli na 100dniówkę. Mówi się trudno - jedna impreza mniej, ale to wtedy my stanowczo pokazalibyśmy, że zależy nam na tradycji. Nasz jedyny warunek jest od początku taki - 100dniówka tak - ale tylko w szkole - jak poza szkołą, to dziękujemy. Przecież to i tak tylko my finansujemy (nasi rodzice). Pokażmy, że mamy JAJA! a długo będzie się jeszcze mówić o naszym roczniku - na zawsze wejdziemy do historii i tradycji Traugutta!
    • Gość: :) Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.alfanet24.pl 02.12.10, 19:12
      Przeczytałem stronę internetową Pana Ponchały i dochodze do wniosku, że nikt temu Panu nie wytłumaczył jak nalezy tworzyć tekst komputerowy. Brak spacji po kropkach, brak akapitów, literówki. Mam wrażenie, że zakładka "o mnie", została wypełniona tekstem pisanym na kolanie, bez jakiegokolwiek sprawdzenia.

krzysztof.ponchala.dosejmiku.org/
    • Gość: lady_d Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 3.1.* / 192.168.10.* 07.12.10, 22:51
      chętnie pomożemy, my absolwenci, rocznik 90, ale jak?
      • Gość: legwan Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 17:01
        I co? Coś się dzieje? Czy zamiatamy?
        • Gość: byledobry Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 15.12.10, 18:17
          W Delegaturze ktoś to chyba czyta.Niech zbadają finanse i stan atmosfery pracy w szkole.
          Dyrektor po wynikach wyborów samorządowych poszedł na zwolnienie lekarskie.
          Do dzisiaj nie widać go w szkole.Siedzi w gabinecie jak w twierdzy.Wystraszony
          mały człowieczek.)0% jakichkolwiek ambicji!!!!.Panie Ponchała złóż Pan dobrowolnie
          rezygnację z funkcji.Wyrządził Pan już wystarczająco dużo złego w tej szkole.
          • Gość: piesek Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 18:50
            A nie lepiej rozmawiać???
            www.youtube.com/watch?v=3XZ5z09sHkE&feature=related
          • Gość: PO Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 19:24
            A co powiecie na to : www.youtube.com/watch?v=NytAoOkhRZU&feature=related ? Okrutne >?? Prawda?! Czy tak się dzieje w szkołach? Jak sądzicie?

• Gość: już nidługo Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 09:08
              www.abc.com.pl/pytanie/2264/6 a jak było u nas?

Czy rodzina Ponchały , jezdziła na zimowiska czy inne wyjazdy ? Chodzi o syna i żonę. Jeśli tak to czy płacili za siebie z własnych pieniędzy ?

Czy istnieje związaek rodzinny lub inny Ponchaly lub innego pracownika szkoly, który organizuje wyjazdy, między miescami gdzie uczniowie liceum udają się na zimowiska ? Jesli tak to kto wybierał takei miejsca??? Czy wybrano najlepsze i najtańsze oferty ???

Kontrola powinna także , zapytać uczniów który nauczyciel prowadzi zajęcia pod wpływem alkoholu i czy taki nauczyciel był opiekunem zimowiska lub inne wycieczki a jesli tak to jak tam sie zachowywał????
              • Gość: Wątek zanika ... Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 15:26
                Wątek zanika ...
              • Gość: oprych Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: 46.112.241.* 01.01.11, 21:56
                Bardziej mnie interesuje dlaczego dwóch czy trzech nauczycieli jest często pijanych na zajęciach? Kazdy uczeń wie pd kogo bardzo często uderza won alkoholu. Dlaczego brak reakcji zwłaszcza na wyczyny jedne
                y,go z nauczycieli??
                • Gość: xxx Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.prenet.pl 13.01.11, 12:00
                  Gość: oprych 01.01.11, 21:56 napisał:
                  Bardziej mnie interesuje dlaczego dwóch czy trzech nauczycieli jest często pijanych na zajęciach? Kazdy uczeń wie od kogo bardzo często uderza won alkoholu. Dlaczego brak reakcji zwłaszcza na wyczyny jednego z nauczycieli??

Jakich przedmiotów uczą owi nauczyciele? Bardzo mnie to ciekawi, bo mam też swoje obserwacje.
                  • Gość: lucyna Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 14:27
                    Wiecie co mnie śmieszy? To, że z chwilą przeniesienia 100dniówki do HP padła właściwie ostatnia tradycja kultywowana w Traugucie... no PRAWIE ostatnia...

Została jeszcze 1 tradycja, ale na nią pan dyrektor nie ma wpływu...
                    Ostatnia tradycja mówi o tym, że dyrektorzy Traugutta przychodzą "w teczce". Ciekawe co ta tradycja przyniesie wiosną?
                    • Gość: gty Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 15:18
                      A jak wyglądał konkurs Kołodziejskiego? Dokładnie tak samo. Z teczki.
                      • Gość: lucyna Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 18:23
                        No tak - więc chyba jak coś się powtarza to jest to tradycja - prawda? Jak się przypomni, to poprzednia dyrektorka też przecież przyszła "w teczce" po "wywaleniu" za napis trauguciaków o Katyniu. Ta tradycja ma wiele lat...
                  • Gość: . Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 15:43
                    wroclaw.naszemiasto.pl/forum/watek/110284,645,2,396349,fwid,fkid,fstr,fodpid.html
                    www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090513/REGION03/850442239
                    od niektórych wali na kilometr.
                    • Gość: xxx Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.prenet.pl 13.01.11, 16:28
                      Rozumiem.
              • Gość: autor Panie Dyrektorze proszę zawiadomić Prokuraturę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 13:23
                Jeśli doszło do defraudacji pieniędzy w szkole to:

Rola dyrektora szkoły w razie popełnienia przestępstwa

Zgodnie z art. 304§2 kpk instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swoją działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są zobowiązane:
                1. niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję,
                2. przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.

Zawiadomienie o przestępstwie możne być zgłoszone na piśmie lub ustnie do protokołu. Zawiadomienie jest obowiązkowe w wypadku przestępstw ściganych z urzędu np. zabójstwo czy kradzież.

Następnie w grę może wchodzić art. 15 kpk, który nakłada na instytucje państwowe
                i samorządowe obowiązek udzielania pomocy w zakresie swego działania organom prowadzącym postępowanie karne w terminie wyznaczonym przez te organy.

Obowiązek, o jakim mowa w art. 304§2 kpk ma charakter prawny. Obowiązek ten odnosi się do szkół państwowych i samorządowych, w związku z czym, dyrektorzy tych placówek, którzy nie dopełnią obowiązku zawiadomienia o przestępstwie ściganym z urzędu mogą odpowiadać za popełnienie przestępstwa z art. 231§1 kk.

Prawny obowiązek zawiadomienia o przestępstwie obciąża wyłącznie osobę pełniąca funkcję kierowniczą w instytucji lub ponoszącą z innego tytułu szczególnego odpowiedzialność w instytucji. Obowiązek ten nie obciąża pozostałych pracowników, choć powinni oni z uwagi na obowiązek służbowy zawiadomić przełożonego o popełnieniu przestępstwa. Dyrektor szkoły powinien więc w ramach podziału obowiązków zapewnić sobie przepływ informacji od podległych pracowników, aby zgłoszenie nastąpiło niezwłocznie i doszło do podjęcia niezbędnych czynności. Za zaniechanie powiadomienia dyrektora o zdarzeniu wymagającym jego działania określonego w art. 304§2 kpk. nauczyciele mianowani i dyplomowani z tytułu naruszenia obowiązków zawartych w art. 6 „Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela” mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności dyscyplinarnej na podstawie art.75 wspomnianej ustawy.
                Poza tym niedopełnienie obowiązku z art.304§2 kpk może prowadzić do zastosowania art.19 kpk, na podstawie którego prokurator w postępowaniu przygotowawczym, stwierdzając istotne uchybienie w działalności instytucji państwowej lub samorządowej, zawiadamia o tym organ powołany do nadzoru nad daną instytucją, a w razie potrzeby także organ kontroli. Jest to tzw. sygnalizacja. Ponadto, w razie nieudzielania w wyznaczonym terminie żądanych wyjaśnień dotyczących stwierdzonych uchybień, prokurator może nałożyć na kierownika danej instytucji karę pieniężną w wysokości do 10 000 złotych. Na etapie postępowania sądowego wspomniane uprawnienia prokuratora służą sądowi.

Obowiązek analogiczny do określonego w art. 304§2 kpk w odniesieniu do czynów karalnych ściganych z urzędu popełnionych przez nieletnich, którzy przekroczyli 13 rok życia, a nie ukończyli lat 17, statuuje art. 4 ust. 3 „Ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich”. O popełnieniu takich czynów należy zawiadomić Sąd Rodzinny lub Policję. Jest to również obowiązek prawny, którego niedopełnienie może skutkować odpowiedzialnością z art. 231§1 kk.

Obowiązek prawny określony w art.304§2 kpk nie odnosi się do szkół społecznych. Ma do nich natomiast zastosowanie § 1 art. 304 statuujący społeczny obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa wobec każdego obywatela. W wypadku enumeratywnie wyliczonych przestępstw( m.in. zabójstwo, wzięcie zakładnika, także ich przygotowanie i usiłowanie) obowiązek ten, zgodnie z art.240 kk, nabiera charakteru prawnego i obwarowany jest sankcją do 3 lat pozbawienia wolności.

Warto zauważyć, że na podstawie art.305§4 kpk o wszczęciu, odmowie wszczęcia albo o umorzeniu postępowania zawiadamia się dyrektora (instytucję państwową, samorządową lub społeczną która złożyła zawiadomienie o przestępstwie). Dyrektorowi przysługuje zażalenie na postanowienie o odmowie wszczęcia śledztwa oraz prawo przejrzenia akt. Jeżeli dyrektor nie zostanie w ciągu 6 tygodni od złożenia zawiadomienia powiadomiony o wszczęciu albo odmowie wszczęcia postępowania, może wnieść zażalenie na bezczynność do prokuratora nadrzędnego albo powołanego do nadzoru nad organem, któremu złożono zawiadomienie.

Jeśli chodzi o zasygnalizowaną ewentualną odpowiedzialność karną dyrektora szkoły, to na podstawie art. 231 kk może ona mieć miejsce, gdy:
                1) dyrektor szkoły jest funkcjonariuszem publicznym
                2) nie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa wypełni znamiona strony przedmiotowej typu czynu zabronionego określonego w tym artykule, czyli wyrządza szkodę.
                Sprawcą przestępstwa określonego w art.231kk może być tylko funkcjonariusz publiczny, który został zdefiniowany w art.115 kk zwanym słowniczkiem. Według §13 pkt 6 tego artykułu funkcjonariuszem publicznym jest osoba zajmująca kierownicze stanowisko w innej instytucji państwowej. Tą inną instytucją państwową jest m. in. szkoła państwowa jako, że nie została ona wymieniona w poprzednich punktach powoływanego artykułu. Dyrektor szkoły państwowej jest więc, obok m. in. posła, sędziego czy prokuratora, funkcjonariuszem publicznym i może ponosić odpowiedzialność za przestępstwo nadużycia władzy . Podmiotem tego przestępstwa indywidualnego nie może stać się natomiast dyrektor szkoły społecznej nie ujęty w definicji funkcjonariusza publicznego. Podobnie przestępstwa nadużycia władzy nie może się dopuścić nauczyciel. On równie nie jest funkcjonariuszem publicznym.
                • Gość: ? Czy zawiadomiono prokuraturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 15:40
                  Jeśli chodzi o zasygnalizowaną ewentualną odpowiedzialność karną dyrektora szkoły, to na podstawie art. 231 kk może ona mieć miejsce, gdy:

1) dyrektor szkoły jest funkcjonariuszem publicznym

2) nie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa wypełni znamiona strony przedmiotowej typu czynu zabronionego określonego w tym artykule, czyli wyrządza szkodę.

Sprawcą przestępstwa określonego w art.231kk może być tylko funkcjonariusz publiczny, który został zdefiniowany w art.115 kk zwanym słowniczkiem. Według §13 pkt 6 tego artykułu funkcjonariuszem publicznym jest osoba zajmująca kierownicze stanowisko w innej instytucji państwowej. Tą inną instytucją państwową jest m. in. szkoła państwowa jako, że nie została ona wymieniona w poprzednich punktach powoływanego artykułu. Dyrektor szkoły państwowej jest więc, obok m. in. posła, sędziego czy prokuratora, funkcjonariuszem publicznym i może ponosić odpowiedzialność za przestępstwo nadużycia władzy . Podmiotem tego przestępstwa indywidualnego nie może stać się natomiast dyrektor szkoły społecznej nie ujęty w definicji funkcjonariusza publicznego. Podobnie przestępstwa nadużycia władzy nie może się dopuścić nauczyciel. On równie nie jest funkcjonariuszem publicznym.
                  • Gość: eee Re: Czy zawiadomiono prokuraturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 22:19
                    no w tym roku konkurs i pożegnamy pana dyrektora
                  • Gość: po Re: Czy zawiadomiono prokuraturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 06:19
                    Jak broniła się pracownica PKO?
                    czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,8939514,Konta_czyste__a_bank_nie_chce_oddawac.html
                    czyli nie można oskarżyć jej bo poszła do psychiatryka? Czy w tragucie doszło do zabrania pieniedzy z funduszu koleżeńskiego.
                  • Gość: eee Re: Czy zawiadomiono prokuraturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 13:40
                    To ja się chcę zapytać, jak to teraz jest? Czy najwyraźniej pan nie zamierza zawiadamiać prokuratury? Czy ją zawiadomił? A jeśli nie zawiadomił, to jaka jest dalsza procedura? Kto ma zawiadomić o tym, że on nie zawiadomił?

Czy rada pedagogiczna została poinformowana o zaistniałej sytuacji?
                    Czy nauczyciele wiedzą, że jeżeli pan prokuratury nie powiadomił, to popełnił przestępstwo (zgodnie z podanymi tu paragrafami)? CZY WIEDZĄ? CZY SĄ W PEŁNI ŚWIADOMI TEJ SYTUACJI?
                    • Gość: gosc Re: Czy zawiadomiono prokuraturę? IP: 46.113.85.* 13.01.11, 16:25
                      gpsvProkuratura i tak pewnie zostanie poinformowana. Dlatego nie wiem czemu ponchala tego nie robił. Widocznie ma sporo do ukrycia. Tutaj nie ma co gdybsc. Jest kradzież funduszu koleżeńskiego. Gdzie przelewano pieniądze? co to ma być ponchapla jam prawem kryjesz kogoś? Przeczytales co ci teraz grozi jak ktoś zadzwoni do urzędu miasta, kuratora na policję luc do prokuratury? to jest koniec.
                      P
                      • Gość: eee Re: Czy zawiadomiono prokuraturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:01
                        e tam rozmyje się sprawa
          • Gość: franek Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 19:20
            biznes.onet.pl/spadkobiercy-slupow,18490,4014432,1,news-detal
    • Gość: Absolwent Re: Sztuczny wątek - to jest dobra szkoła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 20:15
      Po 5 latach byłem w mojej szkole na imprezie jubileuszowej. To jest inna lepsza szkoła. 5 lat temu zapuszczona niesamowicie, a teraz zobaczyłem piękną pracownię biologiczną, pracownię chemiczną, języków obcych, nowy parkiet na sali gimnastycznej itp. A moi ukochani profesorowie bardzo ciepło wyrażali się o szkole.

Córki moich sąsiadów (jedna tegoroczna maturzystka) chodzą do Traugutta i są tą szkołą naprawdę zafascynowane. "Ten dyrektor jest o niebo lepszy niż poprzedni": to cytat z emerytowanego profesora, którego spotkałem na jubileuszu.

Sądzę, że ktoś podtrzymuje sztucznie ten wątek, przecież to widać i czuć ! Nikt się już tym wątkiem nie interesuje oprócz tych samych paru osób. Nie wiem, czy chodzi komuś o zmianę dyrektora czy też jest to jakaś polityka. W każdym razie protest uczniów jest tutaj wykorzystywany do jakichś własnych interesów. Trauguciacy: nie dajcie się ! Pozdrawiam moją szkołę :)
      • Gość: he he he Re: Sztuczny wątek - to jest dobra szkoła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 20:29
        Nic Ci nie pomoże kolego , po konkursie poszukasz pracy ... . Propagandę sukcesu to my już w Polsce przerabialiśmy .
        A tak serio to chyba faktycznie ktoś powinien się ostro zabrać za tą szkołę . Co jest z tym funduszem pożyczek koleżeńskich ? Nie dajcie tego zamieść pod dywan .
        • Gość: Absolwent Re: Sztuczny wątek - to jest dobra szkoła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 20:58
          Sztuczny wątek to jest. Cały czas podtrzymują go te same osoby z tych samych komputerów (sprawdźcie IP).

Pozdrawiam Trauguciaków i mój stary rocznik. Trzymajcie się, bo ktoś wam robi tu politykę !
        • Gość: Pies Re: Sztuczny wątek - to jest dobra szkoła ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 20:47
          Dyrektor Ponchała zrobił sporo dla szkoły i nie wolno temu przeczyć. Kompletna demolka za Kołodziejskiego została uporządkowana. A że przy okazji chciał wskoczyć najpierw do Sejmu (marzenie) a następnie z braku miejsca na liście do sejmiku to fakt. Szkole imprezy robione były dla głośności i reklamy osobistej dyrektora. Tak samo było z psem dzidziusiem. Pewnie dziennikarzom pan dyrektor nie powiedział, ale pies miał zostać wyrzucony ze szkoły i szukano dla niego "nowego domu". Taki pomysł miał ... dyrektor. Jednak szczekanie psa doprowadziło do furii pewną kobietę z naprzeciwka szkoły. I pies a raczej osoba odpowiedzialna została oskarżona o brak nadzoru nad psem. Był to dyrektor szkoły. Kiedy jednak pojawili się dziennikarze z prasy i telewizji nagle pan dyrektor zaczął się fotografować z dzidziusiem. Oczywiście jako obrońca psa, które chciał usunąć ze szkoły. Jak to media i ewentualność wystąpienia, publiki zmieniają poglądy czy nawet wartości. Tak to już jest.
    • Gość: k Re: Trauguciacy! Pomocy! Ratujmy tradycję II LO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 23:27
      k
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka