Dodaj do ulubionych

Posłuchać Leszczyny - Bezcenne

28.10.10, 20:16
www.tvorion.pl/index.php?action=show_kategory&parent=96
jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby ktoś publicznie mówił o sobie że jest autorytetem !!!

Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 20:19
      A Tadeusz nie mówił ?
    • Gość: realista Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.centertel.pl 28.10.10, 20:48
      Leszczyna jest chętna do nauki. Będzie się uczyć nowego budżetu od jakiegoś(?) miasta, bedzie się uczyć sposobu organizacji pracy Urzędu Miasta, będzie sie uczyć.....
      No to ładny kandydat na prezydenta Częstochowy.
      Urząd miasta trzeba zmienić na Szkołę Samorządu.
      Gratuluję bezczelności
      • Gość: jaro Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 21:08
        Jak ta Pani chce zostać prezydentem to nie w tym mieście.
        Ja przepraszam ale bez ładu i składu totalny chaos a w dodatku autorytet?
        Tej Pani mówię NIE!!!
      • Gość: xx Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.icis.pcz.pl 28.10.10, 21:23
        A dlaczego nie uczyc sie od lepszych ?

Jakos Czestochowa nie nalezy do najlepiej rozwijajacych sie miast w Polsce.
        Poprzedni Prezydent zawsze byl najmadrzejszy na swiecie i nikomu to na zdrowie nie wyszlo.

Generalnie kto nie chce sie w zyciu uczyc, ten zostaje w dolkach.

Bylo takie stare haslo: uczyc sie chocby od diabla. Co prawda autor juz troche sie zestarzal, ale haslo jest wciaz aktualne.

• Gość: krzyś Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 21:47
          Od diabła to się nic dobrego nie nauczymy-uczmy się nawet od diabła- to powiedzenie było modne w roku 1980 i 1981, jak powstawał ZWIĄZEK ZAWODOWY NSZZ "SOLIDARNOŚĆ",a o partii politycznej to się nikomu oprócz komunistów nawet nie śniło.Dzisiaj są już partie polityczne i każda ma swój program,który chce zrealizować po wygranych wyborach.Leszczyna skompromitowała się do końca tym autorytetem, ONA NIE MA ŻADNEGO PROGRAMU.
          • Gość: xx Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.icis.pcz.pl 29.10.10, 18:59
            Jesli Twoja przewidywania polityczne sa tak samo uzasadnion jak Twoja wiedza historyczna, to czarno widze przyszlosc Twojego kandydata.
      • Gość: dorealisty Budżet zadaniowy - jak jest na prawdę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 13:04
        Czytając Twój wpis nie da się nie odnieść wrażenia, że jesteś w swoich wypowiedziach albo bardzo tendencyjny albo mocno ograniczony. Nie masz kolego bladego pojęcia o ekonomii a o finansach publicznych już w szczególności.

Budżet zadaniowy ma zaledwie kilka miast w Polsce. Jego wprowadzenie, opracowanie, sprawozdawczość, sama konstrukcja czy nawet przesunięcia wewnątrzbudżetowe są sprawami niezwykle skomplikowanymi. Wszyscy huczą, że budżęt miejski jest dziurawy, nieefektywny, ze MOPS jest za duży, że Aleje źle wydatkowane - tylko nikt nie potrafi znaleźć na to żadnego leku. Takim właśnie lekiem jest BZ.

Warto na początku poruszyć wątek czym różni się BZ od tradycyjnego budżetu. Teraz mamy np: część nr xx a w niej działy: nauka, administracja publiczna, kultura i ochrona dziedzictwa narodowego. Dopiero z informacji kolejnych szczebli dysponentów budżetowych (jednostek dysponujących daną częścią lub działem) wiemy na jakie cele te środki są dokładnie co do złotówki wydatkowane. A jak sprawdzić efektywność? Na to jeszcze nikt nie wpadł. Niestety.
        W budżecie zadaniowym natomiast byłoby tak: część nauka, a w niej działy: zwiększenie jakości szkolnictwa, wzmocnienie badań naukowych, promocja nowych możliwości badawczych. Wszystkie z wymienionych są MIERZALNE.

Schemat jest prosty - budżet->wykonanie->sprawozdanie->kontrola->wnioski->wyciągnięcie odpowiedzialności w stosunku co do jednostek (wydziałów), które zadania nie zdołały zrealizować i widać, że są po prostu nieudolne.

Moim zdaniem to przejaw odwagi, że Leszczyna mówi, że chce otaczać się ludźmi mądrzejszymi od siebie, że chce korzystać z doświadczenia innych, że wszystko o czym mówi, jest włożone w ramy zarządczo-organizacyjne. Już mieliśmy w tym mieście wszechwiedzącego i nieomylnego TW - wszyscy wiedzą do czego to doprowadziło.

A do szkoły to chyba ty się powinieneś wybrać - nie tylko samorządu ale tez ekonomii!
        Pozdrawiam
        Marek K.

• Gość: xx Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.icis.pcz.pl 28.10.10, 21:25
      Poprzedni Prezydent byl w swoich oczach autorytetem na miare kosmiczna.
    • Gość: Absolwent Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 21:32
      Autor tego wątku chciał się wysilić na złośliwości wobec pani Leszczyny, ale nie wyszło. Kliknąłem na podany link i... wysłuchałem bardzo dobrego wywiadu kandydatki na prezydenta Częstochowy :)

Ej złośliwcy z innych partii. Ta kobieta ma program i pomysł na Częstochowę, a wy damscy bokserzy ze swoimi złośliwościami jesteście naprawdę mali.

Kobieta na prezydenta!!!
      • Gość: eh Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.netcominternet.pl 28.10.10, 21:39
        tez posluchalem. Skromnoscia ta pani nie grzeszy, megalomania do n-tej potegi. A opinie o fachowosci sa podzielone, moja jest zgola inna.

Uniwersytet z WSP i Aquapark zatrzyma mlodych .....
        • kicia76-0 Re: Brawo Leszczyna !!! 28.10.10, 22:04
          Pani Leszczyna "odpada" u mnie w przedbiegach, niestety bardzo slabo wypadla dla mnie. Wogole mnie nie przekonala . I jeszcze te slowa " jestem autorytetem" albo " beda sie ze mna liczyc" . To tak jak czlowiek inteligentny nigdy nie powie "jestem inteligentny" a ci co tak o osobie mowia to po prostu nie sa inteligentni. I jeszcze jedno Pani Izabelo - po zawodowce nie jest sie swietnym fachowcem a to ze nauczyciele musza byc dobrze oplacani ciagle slysze i juz mi to bokiem wychodzi. Pani Izabelo no moze za 4 lata ale jeszcze nie teraz.
      • Gość: krzyś Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 21:49
        Wielki mi autorytet- rozwódka,która mówi o sobie,że jest autorytetem
        • Gość: Absolwent Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 21:57
          hau hau :):):) NIENAWIŚĆ (współczuję)

Jacy wy jesteście monotematyczni :):):)
          • Gość: krzyś Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 22:00
            Widzę "Absolwent",że nerwy Ci puszczają i już na "psy schodzisz"-bo szczekasz.
        • kicia76-0 Re: Brawo Leszczyna !!! 28.10.10, 22:14
          posluchaj Krzysiu - wyciaganie spraw prywatnych typu rozwodka taka siaka itd to sa chwyty ponizej pasa to jest nie w porzadku- tylko dlatego ze jest kobieta to mozna jej dopieprzyc???? a jakby kandydowal facet, ktory ci sie nie podoba tez bys pisa: "rozwodnik i na dodatek ma 10 kochanek?" no tez bys tak pisal? patrz lepiej na sprawy merytoryczne a nie kto z kim spi.
          • Gość: kolo Re: autorytet ja Leszczyna !!! IP: *.147.109.28.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.10.10, 22:25
            Co to znaczy że kobieta to nie można mieć swojego zdania negatywnego. Od razy wyzwiska damski bokser. Jak ktoś chce być politykiem to niech za sukienkę się nie chowa.Widać że jest jeszcze gorsza od Wrony. Tylko ja ja ja autorytet nie chcę mieć takiej kobiety prezydenta
            • Gość: Rakowiak Re: autorytet ja Leszczyna !!! IP: *.net.stream.pl 28.10.10, 23:18
              Leszczyna! Co? Daj sobie spokoj ! :) PO kiepskie w Czestochowie. Mam nadzieje ze Czestochowa wybierze Tadka. Pozdrawiam zdrowo myslacych !
          • Gość: krzyś Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 11:07
            Rozwódce Leszczynie nikt nie kazał pchać się na piedestał,nikt ją nie zmuszał do kandydowania i nikt jej męża nie wybierał,ona sama wybrała sobie najlepszego i najwspanialszego i naj...... i nie potrafiła z nim żyć. Częstochowa potrzebuje prezydenta,który będzie "jak żona cezara". Rozwódka nie może być przykładem dla nas i dla naszych dzieci. Rozwódka Leszczyna sama mówi o sobie,że jest autorytetem- takie bzdury to może opowiadać właśnie rozwódka nauczycielka Leszczyna małym dzieciom w przedszkolu- ale nie nam wyborcom.Wywiadem tym rozwódka Leszczyna całkowicie się skompromitowała. Jeżeli o stanowisko najwyższe w duchowej stolicy Polski będzie się starał ROZWODNIK- TO TEŻ BĘDĘ O TYM GŁOŚNO MÓWIŁ I PISAŁ. To nie są chwyty "poniżej pasa"- tylko prawda. To są właśnie sprawy merytoryczne czy przyszły prezydent ma 10 kochanek i jest rozwodnikiem- on w moim imieniu będzie podejmował decyzje.
            • Gość: anka Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 13:03
              chyba na tym forum próbujesz leczyć swoje kompleksy...żałosne...
              totalny brak argumentów MERYTORYCZNYCH.
        • Gość: do krzysia Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.net.stream.pl 28.10.10, 23:25
          A co złego krzysiu jest w byciu rozwódką ? To znaczy tylko, że pogoniła jakiegoś nie wartego jej gnojka.
          • Gość: cxc Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.147.226.179.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.10.10, 00:09
            Najbardziej nie lubię braku profesjonalizmy. Nieważne czy sie jest sprzątaczką, hydraulikiem czy politykiem moim zdaniem trzeba wykonywać swoją profesje najlepiej według wyznaczonych kanonów a nie według własnego punktu widzenie. Bo jeśli tak by było to byłby bałagan, woda by ciekło a miasto prowadzone przez takiego polityka było by .... no właśnie.
            Wkurza mnie ta bylejakość polityczna ten brak przygotowania te pierdzenie na tematy na które 99% polityków nie ma zielonego pojęcia.
            Rozwój, Przyszłość, Aqua Park, Szkoły Wyższe, Praca, Inwestycje, Wojewódzctwo - inne hasła zaklinacze powtarzane bez końca - przez Ize, Tadka, Krzysia i innych...
            Robienie kampani wyborczych za 5 dwunasta - nie ważne jak, nie ważne po co bez treści i logiki bo i tak część ludzi pójdzie na wybory a wygra ten który ma szczęści, jest na fali jego partia i itp. Częstochowa jest tego wybitnym przykładem na mapie Polski.
            21 lat po przemianach a jeden z drugim zastanawia się jak inwestora sciągnąć do miasta.
            Nie wspominam o brakach marketingowych, kiepskich stronach, beznadziejnych ulotkach, i przypadkowych kandydatach na listach wyborczych - ludzi którzy mówią tak jestem liberałem, tak jestem konserwatystą, i generalnie to jestem najlepszy bo się udzielam tu i tam.
            Patrze na to wszystko i nie wiem czy smiać się czy płakać wiem jedno wkurza mnie to i mam tego dość.
            Ten wywiad tak jak i inne potwierdza jedno - GRUPA MIERNOT smieje się nam w twarz i obraża naszą inteligencje. Gorące problemy tego miasta które rozwiązałby średni rozwinięty maturzysta - dla tych ludzi sa himalajami nie do przeskoczenia.
            Jeden mądrzejszy od drugiego. Ten zdobył inwestycje, ten podpisał list, ten zatańczył.
            Prawda jest taka że nikomu z Nas drodzy forumowicze ŻADEN rachunków nie zapłacił i nie zapłaci. A inwestycja IKEA czy byłby Tadek czy inny krasnal na tronie i tak by była bo tu chodzi o logistykę i położenie miasta a nie o króla na tronie.
            Wiem że teraz każdy powie - skoro taki mądry jesteś to sam kandyduj, Moja odpowiedź ;) Daje sobie 2 lata - i za 2 lata to zrobię dlatego że CZĘSTOCHOWA TO MOJE MIASTO
            Miłej nocy i miłych wyborów.
            • Gość: DDD Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 12:01
              W sumie sporo racji - rozwój miasta jest w dużej mierze spontaniczny - to ludzie i firmy (zwłaszcza duże) decydują o nim. To firmy planują określone kierunki rozwoju co pociąga inwestycje tu czy tam ..... a samorządowcy - powinni po prostu nie przeszkadzać. Na mój gust też nie ma znaczenia kto jest na "tronie". I tutaj Wrona dał ciała - on i jego ekipa stworzyła wizję miasta z goła odmienną niż chcieli mieszkańcy .... dlatego poleciał
            • Gość: Halina Dąbrowska Re: xcx IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 29.10.10, 20:14
              "Częstochowa to moje miasto."

Panie xcx,
              proszę o maila na skrzynkę dabrowska.czestochowa@gazeta.pl

Pozdrawiam.
          • Gość: krzyś Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 11:17
            To był jej wybraniec,ukochany ,najmądrzejszy, najwspanialszy itd. To mogła Leszczyna przed ołtarzem na pytanie ".......czy chcesz dobrowolnie i bez przymusu pojąć itd..."odpowiedzieć-NIE CHCĘ. Jak możesz "do krzysia" pisać o kimś kogo nie znasz-"gnojek" . Jak byłem w przedszkolu -to mówiłem --"kto się przezywa-to sam się tak nazywa", musisz zatem "do krzysia "wrócić do przedszkola
        • Gość: anka Re: Brawo Leszczyna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 02:12
          sorry, a co stan cywilny Pani Izy Leszczyny ma tu do rzeczy człowieku ???!!!!
          jeśli to miał być merytoryczny argument, to niestety przedmówcy nie wyszło...
    • Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 08:09
      Rozbroiły mnie pewne stwierdzenia :

" skończy dobrą zawodówkę i będzie świetnym fachowcem " - czy pani I.Leszczyna była ostatnio w jakiejś zawodówce - ale tak incognito - i popatrzyła jaka tam jest " atmosfera naukowa " i jacy uczniowie tam się " uczą " . Hmmm , podobnie i jest w wielu , a jakże , technikach .
      Być dobrym fachowcem - to ilu uczniów zdaje egzaminy zawodowe po technikach ?
      Czy to o czymś nie mówi pani I.Leszczynie ?

I w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu . Do technikum chodzą uczniowie już po przesiewie - negatywnym przesiewie - można popatrzeć na punkty po zakończeniu gimnazjum - to o czymś świadczy , i nie tylko o poziomie umysłowym , ale i o chęci do nauki i ... często o zachowaniu podczas lekcji - taka jest moja wiedza i takie jest moje doświadczenie .

O oświacie : nauczanie zgodne z popytem na rynku : hmmm, popyt jest na informatyków . Takich fachowców po zawodówce nie ma a i po technikum niewiele a na AJD są ale tacy jaki poziom AJD .

Iluż można znaleźć chętnych do studiowania , ba !!! uczenia się informatyki , którzy bez problemu , a niech tam !! i z problemami ale zechcą uczyć się ... matematyki - bo jej sporo jest na studiach informatycznych .

A technika robią co mogą , co są w stanie , by zaoferować jakieś nowe zawody kształcenia , by ... zachować miejsca pracy dla siebie - dla nauczycieli , no ale tego nie zmienimy - niż demograficzny się pogłębia .

Dalej " prezydent ma obowiązek tworzyć miejsca pracy " . gdzie to jest w ustawie o samorządach .
      Taką możliwość ma tylko u siebie , czyli w urzędzie miasta - no ale jakby wszyscy przyznali , że urzędników mamy nadto .

Następnie " udało się " - to o rozwiązaniu problemu zagospodarowania terenu wokół glinianek Bałtyk i Adriatyk . Hmmm ... kartka papieru dla pani I.Leszczyny już oznacza rozwiązania problemu .
      A rozsądni ludzie mówią : " nie mów hop zanim nie przeskoczysz " - czy i o innych inwestycjach pani I.L podobnie będzie się wyrażać .

• Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 08:36
      A pani I.Leszczyna powiedziała - mniej więcej - " jeśli za coś się biorę to doprowadzam do końca " .

Ja miałem taki problem , już tu chyba był on prezentowany .

Pani Hall - minister MEN , wprowadziła na wiosnę 2009 nowe rozporządzenie związane z kwalifikacjami wymaganymi od osób którzy chcą pracować jako nauczyciele .

I jednym z tych wymogów - dla ewentualnych nauczycieli języków obcych , którzy jednak nie kończyli filologii ( takie możliwości były i w poprzednim rozporządzeniu i teraz też ) jest by
      taki kandydat miał zdany egzamin z angielskiego . Odpowiedni egzamin i na odpowiednim poziomie .

I teraz chodzi o ten poziom .
      W starym rozporządzeniu był wymóg dla np Toefl paper based 550 pkt a dla CAE A, B, lub C ( C to najniższy , ale dopuszczalny ) .

Od tamtych czasów nastąpiły jednak pewne zmiany .
      Egzamin Toefl - organizowany przez amerykańską , państwową instytucję ETS - uległ zmianie , forma i do niego włączono część ustną . Ale także uległa skala ocen .
      Stąd powstał problem porównywalności starego Toefl paper based z nowym Toefl ibt .
      Dla rozsądnego człowieka żaden problem .
      Instytucja ETS ( powtórzę , to taka amerykańska Centralna Komisja Egzaminacyjna - jak w Polsce ) opracowała specjalne tabele porównawcze - i są one w internecie .

I dla egzaminu Toefl paper based 550 pkt ( w nowym rozporządzeniu także utrzymano ten próg ) porównywalnym poziomem jest 80 pkt dla Toefl ibt i literka C dla CAE ( egzamin brytyjski ) .

A co zrobiła pani Hall - jako minister MEN - ustaliła próg 87 pkt dla Toefl ibt .

A taki poziom , wg w/w tabeli to ok 570 pkt dla Toefl paper based i literka A dla CAE .
      Więc to kłóci się z logiką . Nie dla matematyczki pani Hall .
      Wymogi w każdym egzaminie winny być na takim samym poziomie . To oczywiste dla logicznie myślącego człowieka .

I taki problem zgłosiłem do biura poselskiego pani poseł Izabeli Leszczyny .

I taka oto odpowiedź z biura poselskiego pani posłanki :

"Wydaje mi się że dołożyłem należytej staranności w Pana sprawie. W
      sumie
      wysłaliśmy prośbę o opinię do ok. 5 podmiotów(w tym kilku szkół
      językowy). Część z nich podałem Panu we wcześniejszej korespondencji
      mailowej a potem wysyłaliśmy pojedyncze pisma do kolejnych dwóch
      podmiotów które sam nam Pan sugerował w swoich mailach.

Występowaliśmy zatem do:
      > Stowarzyszenia Nauczycieli Języka Angielskiego
      > IATEFL Poland
      >
      > Urszula Mińska-Marciniak
      > IATEFL PL Chief Administrative Officer
      >
      > IATEFL PL
      > 62-028 Koziegłowy/Poznań
      > Skr. poczt. 54
      > POLSKA
      >
      > oraz___________________________________________________
      >
      > Stowarzyszenia Nauczycieli Akademickich Filologii Angielskiej (PASE)
      > Aleja Mickiewicza 9/11
      > 31-120 Kraków

W mailu z 10 lipca 2009 roku prosił Pan o wystąpienie do ETS Polska:

"Co do opinii na temat porównywalności tych dwóch egzaminów , to
      proszę
      także zwrócić się do instytucji ETS Polska - tj tej instyutucji ,
      która
      w Polsce organizuje ten egzamin Toefl ibt - do pana Granoszewskiego."

Niestety żaden z tych podmiotów nie zajął stanowiska a my nie mamy
      żadnej możliwości ani zwierzchności by takie stanowisko uzyskać. To
      jest
      tylko dobra wola tych podmiotów, której niestety nie wykazują.
      Potwierdzeniem moich słów jest książka korespondencji
      przychodzącej/wychodzącej Biura Poselskiego, z której możemy wypisać
      Panu daty wysyłki korespondencji do ww. podmiotów.

Niestety na chwilę obecną nie możemy nic więcej zrobić :(

Pozdrawiam

Bartłomiej Osyra
      Dyrektor Biura

P.S. Biuro ETS w Polsce - reprezentowane przez pana Granoszewskiego zawsze mi odpowiadał na moje zapytania , to tym bardziej by odpowiedziało pani posłance .
      Wystarczyło tylko właściwie sformułować pytanie : ile pkt Toefl ibt odpowiada poziomowi 550 pkt dla Toefl paper based .

Taka więc jest dla mnie wiarygodność pani posłanki i jej zapewnień .
      • Gość: Racovia Buta i chamstwo IP: *.centertel.pl 29.10.10, 10:47
        Dla mnie cały ten wywiad, to jedna wielka autokompromitacja:
        ---Budżetu zadaniowego będziemy się uczyć od innych miast..... (ciekawie brzmi - może prywatne korepetycje od jakiegoś zaprzyjaźnionego prezydenta, oby tylko nie w godzinach pracy)...
        ---Jak ktoś chce być świetnym fachowcem, to niech idzie do zawodówki... Świetnych fachowców kształci się na studiach inżynierskich , a nie w zawodówkach, pani poseł - są granice populizmu .
        ---Stwierdzenie "Jestem autorytetem", więc....... wszyscy mają mnie słuchać??? wszystko, co powiem jest święte??? Zalecam pani poseł lekturę dzieł PRAWDZIWEGO AUTORYTETU np. encyklik Jana Pawła II - na pewno nie będzie tam tego typu sformułowań, za to będzie mowa o tym, że pokora jest jedną z ewanglicznych cnót.
        ---Straszenie pracowników Huty tym, że pakiet socjalny to jeszcze tylko 5 lat, a potem to zapewne czarna dziura... Mam nadzieję, że po tym co pani powiedziała żaden pracownik Huty nie odda na panią głosu. Dlaczego chce pani tych kilka tysięcy ludzi i ich rodziny zastraszyć? ISD przy wszystkich problemach związanych z ogólnoświatowym kryzysem gospodarczym jest i tak jednym z najlepszych pracodawców w mieście i nic nie wskazuje na to, żeby miało się coś gwałtownie zmienić na gorsze. Na pewno pracownicy w Urzędzie, gdyby pani jednak tam wylądowała, nie będą mieli równie dobrego pracodawcy.
        -
        • Gość: krzyś Re: Buta i chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 11:32
          Cała prawda o rozwódce Leszczynie. Ja dokończył bym jeszcze takim zdaniem: "głosujemy zatem na najlepszego kandydata,którym jest Warzocha.
        • Gość: wyborca Re: plus arogancja i niekompetencja IP: *.li 29.10.10, 11:40
          W tym roku mieliśmy okazje przerabiać w TV Orion wywiad z częstochowskim zawodowcem od zawodówek.
          Wszyscy do zawodówek! Myśl miesiąca Pana Jadczyka
          forum.gazeta.pl/forum/w,55,108653736,108653736,Wszyscy_do_zawodowek_Mysl_miesiaca_Pana_Jadczyka.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,55,108653736,,Wszyscy_do_zawodowek_Mysl_miesiaca_Pana_Jadczyka.html?v=2
          "Wszsycy do zawodówek! taką odkrywczą myśl przedstawił Dariusz Jadczyk w wywiadzie udzielonym w TV Orion (można tego posłuchać)
          Tak mówi przewodniczący Forum Gospodarczego, który ma doradzać prezydentowi w sprawach gospodarczych. Widać fachowiec.
          Pan Kurpios pozwala takim ludziom kreować wizje gospodarczą miasta!!! Myśl jest taka, nie idź na studia bo po ich skończeniu nie będziesz miał pracy, a jak pójdziesz do zawodówki to będziesz miał :-)))
          Drugą ideą jest by przekonać rodziców, że to jest świetny pomysł."
          www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=6115
          Kandydatka została gruntownie przekonana przez aktywistę z Lewiatana.
          Na wszelki wypadek Daiusz Jadczyk zadekował się w RN CzPK na fotelu z-cy Przewodniczącego RN.
          www.czpk.czestochowa.um.gov.pl/www/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=4
          To pewne kierunki na Politechnice Częstochowskiej tez upadną? Po co nasz kraj ma kształcić za pieniądze podatników kadry niewolników do pracy w obcych koncernach?
          Pewien europosel powiedzial, że Polacy nie musza byc właścicielami fabryk, polskiego przemysłu, wystarczy, że tam pracują i słuchaja (się) pokornie pracodawcy. Zgodnie z zasadą wasze ulice nasze kamienice.
          • Gość: xx Re: plus arogancja i niekompetencja IP: *.icis.pcz.pl 29.10.10, 19:01
            Czysta demagogia w Twoim wystapieniu "wyborco" .
            • Gość: wyborca Re: plus arogancja i niekompetencja IP: *.li 29.10.10, 20:46
              Dziękuje Ci xx, wiedziałem, że na Ciebie zawsze można liczyć.
              To nie demagogia, to prawda. Prawda ma wartość tylko dla tych, którzy są w stanie ją pojąć.
              Wyznam Ci, że skręca mnie z obrzydzenia na stróżów cudzej cnoty (zwłaszcza z Lewiatana), betonów, pochlebców patologii (także pracy), bylejakości i "śmierdzących skarpetek".
              Taka smutna prawda - pracodawcy w Pl poszukuja do pracy conajwyzej Rumuna albo małpy - bo tylko na takich pracownikow ich stać (finansowo).
              Gdybyś zarabiał 25 % brutto tego co obecnie miałbyś zdecydowanie inne zdanie na temat prominentów i agitatorów. Syty głodnego nie zrozumie.
              Prośba: znawco tematu nie kompromituj się brakiem znajomości tematu i chazjajstwa.

P.S.
              Osobiście wolę czystą demagogię niż popieranie Nowaka.
      • dock2 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne 29.10.10, 13:13
        Szanowny Panie Andrzeju,
        Wydaje mi się że ani ja ani nikt z Biura Pani Poseł Leszczyny nie zasłużył sobie na tak surową ocenę naszych działań. Chyba nie sądzi Pan że gdybyśmy otrzymali jakąkolwiek odpowiedź w Pana sprawie to byśmy jej Panu nie przekazali? Tym bardziej dziwi mnie że sugeruje Pan to forumowiczom. Dodatkowo, nie wspomniał Pan, iż Pana sprawa zanim ją podjęliśmy była prowadzona przez Pana senatora Czesława Ryszkę i również zakończyła się fiaskiem mimo że w tamtym czasie Ministrem Edukacji Narodowej nie była osoba związana z PO(a jak sam Pan podkreśla wymóg zdawania egzaminu był zapisany już we wcześniejszej wersji rozporządzenia). A z czego to wynika? Ano wynika to z faktu, że założył Pan iż w Polsce prawo można "naginać" wedle woli poszczególnych osób które mają w takiej zmianie interes faktyczny i prawny. Tak niestety w demokratycznym państwie prawa nie jest. Śmiem wręcz twierdzić, że jest wielu nauczycieli którzy spełniają określone limity a urzędnicy ministerstwa (nie ważne z jakiego nadania) stoją na straży przestrzegania takich zapisów.
        Co do zarzutu niewłaściwego sformułowania pytań jakie zadawaliśmy wymienionym podmiotom to chciałbym tylko przypomnieć że zarówno te podmioty jak i treść zapytania były z Panem konsultowane. Jeśli zatem uważał Pan że nasze pytanie było sformułowane błędnie mógł Pan w każdej chwili poprosić o jego przeredagowanie lub zasugerować właściwą formę. Co do kwestii odpowiedzi ze strony ETS Polska to powtarzam jeszcze raz:
        Parlamentarzyści nie mają żadnej możliwości ani zwierzchności by takie stanowisko uzyskać a przesłanie go stanowi wyraz dobrej woli tych podmiotów. Potwierdzeniem moich słów jest książka korespondencji przychodzącej/wychodzącej do/z Biura Poselskiego, z której możemy wypisać Panu daty wysyłki korespondencji do ww. podmiotów i gdzie może Pan sprawdzić czy otrzymaliśmy jakąkolwiek korespondencję zwrotną.
        Konkludując, jestem zdziwiony nagłą zmianą Pana oceny naszych działań i mam nadzieję że nie jest ona związana z deklarowaną przez Pana sympatią polityczną oraz kampanią samorządową.

Z wyrazami szacunku,
        Bartłomiej Osyra
        • Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:19
          Do dock2 :

Do Pana Osyry ,

Szanowny Panie ,

To Pana zdaniem wykonał Pan wszystko , co w Pana mocy .

W pierwszej sprawie - błąd w sformułowaniu zapisu rozporządzenia na temat zdawania egzaminu Toefl z 10.09.2002 roku to cóż , może nic się nie dało ,bo jak Pan wspomniał i senator Cz. Ryszka nic nie wskórał a odpowiedź pana Sł.Kłosowskiego ( PiS ) była ... skandaliczna , nie mówiąc o zwykłym kłamstwie , tj kazać zdawać nauczycielowi egzamin , który już wiele miesięcy wcześniej , wcześniej niż data pisma ministerialnego , został wycofany przez instytucję amerykańską ETS z Polski . Zapewne to jest skutek podpisywania pism w ciemno , bez przeczytania i skonsultowania , czyli odwalenie pańszczyzny - odpowiedź na interwencję senatora .

Ale mi teraz chodzi o drugą sprawę . Ta druga była już za czasów rządów PO .
          O ustanowienie progów wymagań do egzaminów .

I tu się nie zgodzę . Nie wiem co pan pisał do tych instytucji , które są w mailu wymienione , ale ja otrzymałem odpowiedź i z ETS z centrali w USA jak i od przedstawicielstwa w Polsce - pan Granoszewski .

A dla zrozumienia sprawy i upewnienia się o błędzie, czy niestosowności w ministerialnym , wtedy jeszcze projekcie rozporządzenia , wystarczyło samemu zajrzeć do tabel porównawczych i sobie samemu porównać i wyciągnąć wnioski .

To tak jakby miał Pan cztery opony zimowe tej samej firmy , tego samego typu , a na nich tylko wytłoczone temperatury , do których można je używać ale w różnych skalach np raz w stopniach Celsjusza , a raz w stopniach Fahrenheita . To nie trzeba instytutu naukowego , żeby sobie przeliczyć jedną temperaturę na drugą - ot na internecie poguglac i już .
          I gdyby wyszło pismo do MEN z wyszczególnionym zastrzeżeniem - a do mnie kopia - to bym pomyślał , że biuro poselskie spełniło swój obowiązek i dokonało wszelkich starań ( no może jeszcze po kilku monitach by MEN udzielił odpowiedzi ).
          Ale pismo do MEN nie wyszło .
          Stąd mój żal .

A tekst wcześniejszy napisałem , bo pani poseł w swoim wywiadzie tak stanowczo mówi, że jak coś zacznie to skończy .
          W moim przypadku to nie nastąpiło .
          Stąd i moja ocena . Niech to i dla pana będzie przestroga .

Muszę przyznać , że i inny poseł także z PO , a jakże bardzo znany ( także i mi osobiście przez 5 lat studiów ) , też niewiele , ba może nic nie zrobił w tej sprawie . Ot w czasie rozmowy telefonicznej ze mną przyznał , że zamienił z min. Hall kilka zdań na ten temat .
          Czyli olał . Taka jest brutalna prawda .

Pozdrawiam i życzę panu sukcesów .
          • Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:26
            Do Dock2 :

Oto pismo od ETS Polska

"Szanowny Panie,
            Zapraszam do odwiedzenia naszej nowej stony: www.pl.etsglobal.org - w
            sekcji TOEFLa w zakładce uznanie znajdzie Pan informacje dotyczące
            progów punktowych sugerowanych przez i dla MEN. Od ponad 18 miesięcy
            czekamy na podpis pod nowelizacją.
            Jeśli nowelizacja zostanie przyjęta, to w takim kształcie jak na naszej
            stronie.
            Pozdrawiam,
            Karol Granoszewski
        • Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:29
          Do Dock2 :

Kolejny mail od ETS

"Witam,

Przekazuję link do strony TOEFL Ibt TIPS . Na stronie 60 wersji tego
          dokumentu znajdzie Pan przelicznik każdej wersji egzaminu pod względem
          punktów i poziomów.

www.pl.etsglobal.org/fileadmin/free_resources/Polish%20website/Downlo
          ad/TOEFL_Tips.pdf

Pozdrawiam,

ETS(EDUCATIONAL TESTING SERVICE)
        • Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:33
          Do Dock2

Do Pana Osyry :

Kolejne pismo już z centrali ETS ( czarno na białym ) :

"Thank you for contacting the TOEFL Program

Dear Andrzej .....

Regarding your inquiry:

Please be advised that we do not set a standard for minimum requirement for
          TOEFL as it is the institution who determines its own admission
          requirements. We apologize but we do not have that information.

A score of 550 in Paper-based test is equivalent to 79-80 in
          Internet-based test.

We hope this information is helpful.

We appreciate the opportunity to assist you. If you have additional
          questions, please contact TOEFL Customer Service at 1-877-863-3546 or
          1-609-771-7100, or visit the Web site at www.toefl.org. If you contact us
          via e-mail, please include all previous correspondence or a summary of
          information regarding your inquiry.

ETS is committed to improving your customer service experience. Please take
          a moment and complete a short Customer Service Survey at surveys1013.websurveyor.net/wsb.dll/bfried/VOTCE.htm?WSB36=TOEFL.
          Thank you in advance for your participation.

Be sure to add @ets.org to your address book or safe sender list to ensure
          that you receive e-mail messages from ETS.
          MAMM2388
          CRM#5340968
          • Gość: angrusz1 Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:44
            A teraz komentarz i krótkie powtórzenie dla niewtajemniczonych .

Tutaj - to jedno zdanie po angielsku - amerykańska komisja egzaminacyjna potwierdza , że

Wartość 550 pkt dla egzaminu Toefl paper based ( od pewnego czasu wycofanego ) równa się 79-80 pkt dla nowej wersji egzaminu Toefl z dopiskiem ibt .

"
            A score of 550 in Paper-based test is equivalent to 79-80 in
            Internet-based test. "

I ta zasada winna być przestrzegana w nowym - hallowym - rozporzadzeniu .
            Niestety MEN wydało rozporządzenie z zapisem, że dla egzaminu Toefl ibt wymóg jest 87 pkt .

To tak jakby dla tych samych opon , z tego samego materiału , na jednej był wytłoczony wymóg 15 stopni Celsjusza dopuszczalnej temperatury używalności opony zimowej , a na innej 40 stopni Fahrenheita .

Jedna temperatura nie jest równa drugiej , a logika nakazuje , że powinna to być ta sama temperatura , choć liczby różne .

Szkoda, że cały MEN z setką pracowników a i wieloma setkami doradców , speców, prawników takiej oczywistej oczywistości nie zauważył .

Dlatego tak źle oceniam MEN - nie tylko pod rządami PO .
        • Gość: krzyś Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 21:13
          Panie BARTŁOMIEJU OSYRA,-czy może Pan odpowiedzieć na proste pytanie,-po kim nazwisko nosi Leszczyna,-czy po ojcu, czy po mężu i po którym mężu?
          • Gość: a czym ty się tak Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 21:29
            ekscytujesz? Czy to ważne? A ty po kim nosisz nazwisko?Czyżbyś miał kompleksy?
            • Gość: i pamiętaj koalicje przyszłe- (czy są tak nie wazne?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 21:42
              zwolenniku Warzochy,że on musi się z kimś (czy wygra czy nie ) zsojuszniczyć się. Twoje posty temu nie służą. Chyba ,że zakładasz sojusz z SLD - to gratuluję, możesz dalej głupoty pisać o Izie rozwódce ( a na pewno ona będzie w drugiej turze wyborów- a Warzocha na pewno nie!)
    • Gość: DDD Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 11:54
      U mnie jak u wielu powyżej ta kobieta nie ma szans mimo że sympatyzuję z PO
      Nauczyciel czy jakiś tam metodyk nie może być prezydentem miasta - zresztą cała ta grupa zawodowa to ludzie specyficzni i raczej nie nadają się na takie stołki
      Najgorsze jest to że nie ma nikogo sensownego ... Wrona odpada, Matyjaszczyk no sorry totalnie nieporozumienie - gorszy wybór niż Leszczyna bo to dzieciak-karierowicz .... no nie ma na kogo głosować, kandydata PIS nie biorę pod uwagę ....
      Najgorsze jest to upolitycznienie - to ono sprawia, że takie kwiatki jak ta Leszczyna startują w wyborach ... Zresztą to jest tylko batalia o stołki i nic więcej ...

• Gość: a kto by ci Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 20:35
        odpowiadał? Może podasz jakieś nazwiska?
      • Gość: yo Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: 212.87.241.* 31.10.10, 16:31
        Wrona jest najlepszy. 20 letnie doświadczenie w samorządzie, doświadczenie parlamentarne, zna go pół Polski. Ma ogromne kontakty. Nikt inny nie nadaje się na pełnienie funkcji prezydenta lepiej od niego.

Zagłosuję tylko na Wrone. Miasto to powązna sprawa, żeby rządził nim toś bo chce (Leszczyna) lub jakiś młokos (Matyjaszczyk)
        • Gość: krzyś Re: Posłuchać Leszczyny - Bezcenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 21:19
          Napisz pracę magisterską pt. "Wrona moim idolem". Po pomoce naukowe zgłoś się do Infułata.
        • Gość: obiektywny znajomii Wrony :))) IP: *.chello.pl 01.11.10, 02:02
          Taaak i Wronę bardzo dobrze znają paulini ...:)))
          i Rydzyk :)
          to fakt :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka