Dodaj do ulubionych

Felieton. Prezydent dostał po łapach

13.02.11, 22:07

W czwartek o godz. 11 prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk spotkał się z marszałkiem województwa śląskiego Adamem Matusiewiczem.
Wizualizacja projektowa Placu Biegańskiego Wizualizacja projektowa Placu Biegańskiego

- To była rzeczowa i owocna rozmowa, która przebiegała w atmosferze wzajemnego zrozumienia z wykazaniem dobrej woli z obu stron. Za to chciałbym serdecznie podziękować Panu Marszałkowi – komentuje spotkanie prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk.

Prezydentowi towarzyszyli przedstawiciele Miejskiego Zarządu Dróg i Transportu oraz Biura Funduszy Europejskich i Rewitalizacji Urzędu Miasta.

Marszałek i prezydent potwierdzili chęć szybkiego zrealizowania projektu.
Wiele propozycji drobnych zmian, poprawiających bezpieczeństwo i ułatwiających korzystanie z Alej przez mieszkańców, zostało wstępnie pozytywnie rozpatrzonych przez marszałka i jego ekspertów. Na przykład kwestia krawężników rozdzielających strefy dla pieszych i dla komunikacji publicznej czy zwiększenia promieni skrętów ułatwiających przejazd autobusów w obrębie niektórych skrzyżowań. Projekt jest już w fazie realizacji i nie jest możliwa zmiana koncepcji organizacji ruchu kołowego w Alejach i na Placu Biegańskiego.

W przyszłym tygodniu przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego przyjadą do Częstochowy, by na miejscu przeanalizować projekt i jego realizację. Najpóźniej do 30 dni otrzymamy informację, które z zaproponowanych zmian uzyskały akceptację marszałka. Powyższe konsultacje nie opóźnią realizacji projektu, który do czasu ostatecznej akceptacji zmian będzie wykonywany zgodnie z obecnymi założeniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzyś Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 22:13
      Nie nie kochani. Sołtys nie dotrwa do końca kadencji. Drogę do referendum czas zacząć.
      • Gość: czy blady kris? Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 22:16
        Czy blady kris to nie czasami Balt? Jak wcześniej ninja - to Matyjaszczyk?
      • Gość: bik do Krzyś Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.2.10.25.tvksmp.pl 14.02.11, 09:41
        A ty znwu swoje. Jesteś przygłupem i za każdym razem to udowadniasz pisząc w kółko to samo. Napisz lepiej jak to jest być podnóżkiem przegranego Tadzia.
    • Gość: ja Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 22:14
      debilem jestem, oha, debilem jestem, czyz nie?
      • Gość: krzyś Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 22:17
        Gość portalu: ja napisał(a):

> debilem jestem, oha, debilem jestem, czyz nie?

To czerwoni pączkują i w ten sposób budzą energię częstochowian.
        Bojówki SLD mają za zadanie spamować forum GW, celem ukrycia brudów sołtysa tylne siedzenie.
    • Gość: droid Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 22:17
      "bladykris1" POWINNI CIĘ ZABLOKOWAĆ NA ZAWSZE ZA TAKI SPAM!
    • dropsar Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach 13.02.11, 22:18
      Widać od razu, od pierwszego zdania wprowadzającego czytelnika w pełne sensacyjnych dreszczy napięcie, że autor felietonu ma zacięcie do pisania kryminałów czy thrillerów.
      Ale już od drugiego zdania napięcie owo zanika. Klapa.
      • Gość: nie znęcajcie się Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 22:27
        już, bo popłyneli - patrz posty niżej i wyżej, co z nimi robią, wyrazy wspólczucia panie prezydencie, za tak wysoką jakość współpracowników i współtowarzyszy
      • Gość: no Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.11, 02:52
        no
    • Gość: kolo Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 22:22
      Odstaw to zioło - dla Ciebie jest za mocne ...
    • hanna-w Felieton. Prezydent dostał po łapach 13.02.11, 22:32
      Przy takiej polityce naszych drogich władz ,Częstochowa na długie lata pozostanie prowincjonalnym miastem bez perspektyw nie tylko dla mlodych ludzi na rozwój i przyszłość,ale i pod każdym względem.Brak inwestycji,miejsc pracy,mieszkań dla młodych rodzin, większej ilości wydarzeń kulturalnych o charakterze masowym sprawia,że uciekają z tego miasta ludzie,by szukać lepszych warunków. Gdyby nie tych kilka uczelni ,to miasto byłoby jeszcze bardziej nudnym prowincjonalnym grajdołem.Jak wyglądamy przy Opolu,o polowę mniejszym mieście,ktore jakoś obroniło się i pozostało miastem wojewodzkim? Nasze władze wtedy wolały ocalić swoje stołki-stanowiska ,niż walczyć o to by nie doszlo do degradacji Częstochowy.
      Teraz jestesmy na łasce władz ze Sląska i zbieramy okruchy z pańskiego stołu,jeśli czasem nam coś z niego kapnie.Za to dużo musimy oddawać i tracimy pod wieloma względami,jako miasto jedynie powiatowe.
      Po rządach p.Wrony miało dziać się lepiej.Wygląda na to ,że wracają betonowo-asfaltowe rządy? Czy u nas nic się nie zmieni na lepsze a ludzie walczący o miejsca pracy będą musieli wyjść na ulice Częstochowy,by kolejne władze musiały zauważyć ,że miasto podupada coraz bardziej i coraz trudniej tu się żyje przeciętnym jego obywatelom i by zmusić władze miasta do podjęcia działań w kierunku rozwoju miasta /inwestycji/ i zapewnienia ludziom pracy ?
      • Gość: Piksel Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.vectro.com 13.02.11, 22:39
        Polityka Krzysztofa Matyjaszczyka to pozbawianie ludzi pracy. Szczególnie ludzi młodych, którym zafundował zwolnienia w jednostkach UM.
        Natomiast Matyjaszczyk wykonał ładny gest względem kolesi z regionu. Zatrudnienie ludzi z Zaglębia i Bielska-Białej to chyba najwyższy wyraz cynizmu.

SLD w Częstochowie straciło i nie odzyska już twarzy. Są przesłanki, by twierdzić,że prezydent Matyjaszczyk nie dotrwa do końca kadencji. Zbyt wielka rysa pojawiła się na tej postaci.
        • dropsar Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach 14.02.11, 08:12
          Jeszcze jedna rysa i wyjdzie druga matka bosa
      • Gość: pop Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 22:46
        Nie będzie działo się lepiej, bo jak ktoś wcześniej napisał ( z pełną racją) oni wszyscy ci niby wybrani nie mają razem nawet 100 QI. I czego po nich można się spodziewać. Zero kinderstuby,zero programu- tylko zwycięstwo się liczy- nic więcęj, Po nas choćby Częstochowa umarła, ale my! Bracia głupki do boju. Jak za Stalina , jak za Lenina - do boju , my głupki
        • Gość: michał Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 22:56
          Dlaczego ten cały Pan Alex ciągle swoje "złote myśli" publikuje w GW? Bez sensu sa niektóre, niektóre z sensem, ale ten juz zupełnie do bani . kto to jest?
          • Gość: bystander Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 23:26
            Sądząc po tych "felietonikach" ostatniego czasu, ich autor pan Alex to niespełniony publicysta, który nie ma ani talentu, ani daru wnikliwego opisu rzeczywistości. Ma za to zadatki na rasowego manipulanta czyli gościa, który innych sądzi swoja miarką i obraża ich inteligencję.
            Takie jego zdanko "Prezydent Matyjaszczyk chciał nam zafundować Częstochowę z asfaltu, pełną hałasu i spalin..." znamionuje zideologizowaną umysłowość prostaka, który nie rozumie problemu, który nie usiłuje go nawet zrozumieć bo z natury leniwy a wszystkowiedzący. I ten gość ma coś wspólnego z AJD - akademią humanistyczno-przyrodniczą?
            Nie wdając się w polemikę bo prawie wszystko zostało powiedziane w komentarzach do ostatnich artykułów GW - zwrócę uwagę pana AlexaKa , że właśnie przyjęte do realizacji rozwiązanie remontu Alei i nowej organizacji ruchu napełni okolice placu Biegana podwyższoną dawką hałasu i spalin wśród których nasz dzielny rewelator będzie popylał na swojej hulajnodze w drodze do Alejowej krynicy atrakcji - jedną z nich będzie oglądanie z ratuszowej "latarni morskiej" tętniącej otchłani ożywionego placu...
            Ale AlexKa nie ma wyobraźni, pewnie nawet nie zna detali projektu, ale jako nowy populista, zatrudniony przez GW na propagandowym froncie, piska w swoją trąbkę dyrdymały przyczyniając się do powiększania dezorientacji zainteresowanej publiczności.

Jasne, że Częstochowa... to pustynia intelektualna.

• Gość: poniedziałek Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 23:29
              Komuchom z SLD podobają się teksty w Poniedziałku. A tam gazetka finansowana jest za pieniądze mafii.
    • sceptyk2009 Felieton. Prezydent dostał po łapach 13.02.11, 23:13
      ...jakaś wtyczka lub TW,tylko czyja?
      • Gość: 000 wszystko zburzył, co chcieliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 23:28
        wszystko zburzył, co chcieliśmy zbudować, dupek kris
        • Gość: przerażony Re: wszystko zburzył, co chcieliśmy IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 02:39
          kit czerwonyum pajakom w oko
    • Gość: bielixniarka Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.gre.pl 13.02.11, 23:23
      Może i artykuły Gazety sa stronnicze, czasami a nawet często graja na emocjach i niedopowiedzeniach. Ale właśnie częstochowski oddział Wyborczej w znacznym stopniu kształtuje scene miasta i pcha ja w dobrym kierunku. W końcu po to sa media. Druga sprawa, że działania podjęte w ten sposób sa skuteczne, co widac po wydarzeniach ostatnich dni.
      • Gość: ja Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 23:34
        nieprawda, Haładyju nieprawda,bądź w tym wszystkim obiekty
      • Gość: blady Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.11, 08:01
        Prawda zawsze wyjdzie na jaw i yu Matyjaszczyk sam się pogrążył, szykujmy referendum!!!
    • Gość: Iga Re: Sami swoi czerwoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 23:36
      Proponuje, aby pan Matyjaszczyk zaczął sam myśleć a nie dobierał sobie doradców bo póki co to widać, że nie chodzi o żadnych doradców a oto by dać swoim kolegom prace. Jednych zwolnic a innych swoich przyjąć. Boję się, że to miasto zacznie kuleć i to coraz bardziej.
      • Gość: Krzys Re: Sami swoi czerwoni IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 23:40
        Ależ on sobie nie dobierał doradców. Marionetki polityczne są pociągane za sznurki swoich mocodawców.
        • Gość: zad Re: Sami swoi czerwoni IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.11, 20:47
          Nominacje przywiezione w teczkach to już nie ma sprawiedliwości.
    • Gość: magnes Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.02.11, 00:10
      Alex Kopia osiągnął szczyt swoich literackich konfabulacji :)
      Alexie gratuluję
      zero faktów, same oszczerstwa

po łapach to powinieneś dostać ty za to że ten tekst nazywasz felietonem
      • Gość: michał Oto kim jest alex kopia IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 00:40
        poszukałm, zagogolowałe, na golden line znalazłem

Podsumowanie zawodowe:

Nazywam się Aleksander "Alex" Kopia

Jestem absolwentem Wydziału Form Przemysłowych krakowskiej ASP (1995). Od lat aktywnie działam na rzecz promocji ruchu rowerowego w miastach. Jestem autorem projektu kolorystyki dla dróg rowerowych w Krakowie i "Strategii wspierania ruchu rowerowego dla Śląska". Koordynuję projekt Często-Długo-Velo w Częstochowie. Jestem współzałożycielem stowarzyszenia Śląska Inicjatywa Rowerowa i fundacji Miasta dla Ludzi.

1995-96 - w ramach FWIE prowadziłem kampanię rowerową w Krakowie.

1996 - jako specjalista NGO ds. infrastruktury rowerowej pracowałem w UM Krakowa.

1996-97 - byłem szefem działu reklamy i redaktorem w miesięczniku rowerowym Bikeboard. W tym czasie prowadziłem także zajęcia z zakresu projektowania kolorystyki na ASP.

Od 2000 r. pracuję dla jednej z firm reklamowych w Essen.

Od roku 2009 jestem asystentem w Instytucie Plastyki AJD w Częstochowie.

..i takie pytanko. Jak to sie ma do politycznych mysli w GW????
        Czy ja jako mechanik samochodowy, inz z politechniki na elektrycznym tez moge sie zgłosic do GW i sobie felietonik pierdynknąc?
        • Gość: komuszek do Michał IP: *.play-internet.pl 14.02.11, 00:48
          Nie możesz. Czerwoni mają Poniedziałek. Poza tym za tępy jesteś, bo nie masz zielonego pojęcia o zamieszczaniu felietonów dla i w prasie. Podkreślić należy w prasie nie w Poniedziałku.

Poza tym jak dobrze doczytałeś, a może i nie(bo ludzie czytający Poniedziałek nie czytają tekstu czytanego ze zrozumieniem,gdyż posługują się tylko sloganami podanymi im na tacy...) pan Aleksander, ma pojęcie czym jest przestrzeń publiczna i ma zmysł artystyczny, co widać po dorobku i dość interesującym CV.
          • Gość: michał Re: do komuszek IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 01:36
            za to od Ciebie tryska inteligencją. co tak bronisz tego faceta?
            czytam poniedziałek, GW, DZ, G.Prawna, telemagazyn i Fakta. Do tego czytam ze zrozumieniem pajacu, i obrońco kłamliwych wyznań różnych pseudo autorów. Brakuje Ci taktu i dyplomacji aby cokolwiek napisac, nie tylko w felietonie. I nie posądzaj mnie o brak kompetencji, bo gdybyś napisał tyle referatów co ja to nie pierdzielił bys na forum i nie podniecał sie. Ja to forum traktować przez Ciebie powaznie nie moge, bo poziom Twojej wypowiedzi jest poniżej krytyki.
            Na cholere sie rzucasz? Zapytałem wprost, jak jakiś koles z AJD pisze farmazony to kazdy powinien móc. i jak masz cos mądrego do powiedzenia to, podpisz sie imieniem a nie nickiem. Bo słoma wychodzi.
            ps. poglady mam neutralne..więc nie pij do mnie!
            • Gość: komuszek Re: do michał IP: *.play-internet.pl 14.02.11, 02:20
              To "Fakta" brzmi szczególnie dumnie. Jakie to gramatyczne i co za wspaniałe źródło wiedzy. Jak przystało na kolesia, który łyka wszystko co mu w "Poniedziałku" napiszą.
              Fakt czytają ludzie rządni sensacji. Tam się nie czyta. Tam się głównie ogląda.
              Jaki Ty biedny jesteś, mam Ci współczuć z powodu tych referatów?
              Jesteś niespełnionym kolesiem od instalacji?

Poza tym brak czytania ze zrozumieniem. Nie napinaj się tak. Za cienki jesteś koleś.Do tego cham i prostak.
              Widać w dodatku,że frustrat do tego zwolennik buraka-sołtysa,być może członek SLD.

PS
              Fajnie by było, jakbyś miał takie bogate CV jak ten koleś o którym piszesz.
              Poza tym jełopie, poczytaj sobie o zasadach zamieszczania felietonów czy listów w prasie i nie tylko.
              Nie pozdrawiam
              • Gość: michał Re: do komuszek IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 09:52
                koleś! to że napisałem że czytam Fakt, nie musisz od razu wyrywać z kontekstu! Widac od razu Twoje prostactwo. Czytam prase ogólną. Mówi Ci cos gazeta prawna, wyborcza, przegląd, angora? Tępaku!
                Ale nie o tym.
                Sam jestes cham i prostak. I nie pisz mi tu o Cv bo by Ci było łyso kretynie jakbyś zobaczył. Jakie mam poglądy nic komu do tego. Fakt jest taki że pan Alex powie co wie i sobie felietony pisze. Co Ty wiesz o pisaniu i artykułach? Jak widac, czytasz tylko bzdety na forach i jesteś pustym polaczkiem któremu nic nie pasuje. Bo z polityką masz tyle wspólnego co krowa z fizyką kwantową więc sie nie wypowiadaj
          • Gość: boxer Re: do Michał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 10:27
            No właśnie i tu jest temat na plac Biegańskiego.
            Proponuję postawić ring i codziennie po 16.00 kończyć to bardzo rzeczowe forum na ringu i to w wersji 3D, podejrzewam że tłumy będą a wtedy można ustawić bramki i brać kasiorkę. Aby tradycji stało się zadość należy ustawić beczkę z "OGÓRY SPOD JASNEJ GÓRY" czyli tak jak to było za tamtej komuny (seta z flaszki ukrytej w beczce z ogórkami) w końcu młodzież przestanie pytać co to znaczy, a i pan Marszałek sam zawita na plac a wtedy przy ogórze można załatwić wiele spraw.
        • Gość: xxx Re: Oto kim jest alex kopia IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 01:35
          Wstydż się za takie słownictwo i retorykę skoro jesteś pracownikiem AJD
        • Gość: Tomek Re: Oto kim jest alex kopia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.11, 09:40
          Nie jesteś na tyle elokwentny i lotny, żeby felietony pisać. masz za to komunistyczne zacięcie do szperania, szpiegowania i śledzenia. Od razu widać, że defensor SLDowczyków. Prawda w oczy kole co świnki?
    • Gość: A-LFA Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 07:02
      A ja po raz kolejny zadam pytanie kto u jasnej k...y nędzy głosował za odwołaniem prezydenta Wrony? Krasnoludki? Przeciez on chciał al. NMP jako deptaka. Kto się pytam w wyborach głosował za lewica? Ufoludki? Nie. Częstochwianie. Mozna było wtedy naprawić bład i dac mandat Tadeuszowi Wronie byo by jak przed referendum. Ale zagłosowano za lewica i Matyjaszczykiem a oni nie kryli wizji tak al. NMP jak i pl. Biegańskiego jak i tego iż są anty tramwajowi na Błeszno. Wobec tego trzeba stwierdzic : Widziały gały co brały i na kogo głoswały - bo pozostaniwe wdomu to był głos na lewice. Wobec tego wypadało by teraz nie płakac. Mysleć trzeba było przed i w czasie wyboró a wczesniej podczas referendum. Teraz po prostu ponosimy konsekwencje demokracji i własnych czynów.
      • Gość: wreszciewiosna Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 13:15
        Wrona dostał czerwoną kartkę za całokształt: za siedem lat robienia z miasta przyklasztornej wiochy, za marnotrawienie pieniędzy na niszowe muzea, upiorne pomniki i przepłacone remonty, za przeganianie potencjalnych inwestorów, za zaniedbania w drogach i ulicach, za.... Długo jeszcze można by wymieniać, więc nie sprowadzaj Waść sprawy referendum do kawałka ulicy.
        • Gość: a-lfa Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 13:29
          Ok. Ale wyszło na to iż zamieniliśmy siekierkę na kijek. Herr Wrona miał przynajmniej wizję może ułomną ale zawsze. W tej chwili nawet tego nie ma.
        • Gość: :-( Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.11, 13:11
          idz sie lepiej leczyc - jestes powalana czerwoan propaganda albo sama jestyes propagandą
    • Gość: Częstochowian Prezydent dostał po łapach, a powininen po pysku IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 09:18
      za tą politykę łgarstwa i oszczerstwa
      • Gość: dozo Re: Prezydent dostał po łapach, a powininen po py IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.02.11, 09:28
        Dzisiaj dzień zakochanych... też kaprali, najlepszego... bo ciężki ich los.
        Fucha tylko dla umysłów zamkniętych.
        • Gość: ANTysld Re: Prezydent dostał po łapach, a powininen po py IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.11, 09:44
          ajj komuszków w oczy kole krytyka i prawda. DObrze, że tak pisze o Matyjaszczyku. Facet nie ma charyzmy, nie oszukujmy się. Słucha się tych, którzy mu pozwolili kandydować na prezydenta i tyle. Ma związane ręce biedny rudzielec. Nie oczekujcie za dużo od aparatczyka ślaskich baronów SLD.

Krzysiek ile haraczu miesiąc w miesiąc płaci częstochowa na zadłużoną centralę SLD?
          • Gość: Grześ Re: Prezydent dostał po łapach, a powininen po py IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.02.11, 19:56
            A jakie imprezy się dział w SLD.
    • Gość: koli Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 11:45
      Dostał po łapach za pieniądze, które stracił na kampanię - też!
    • Gość: TOhm Redaktorzy GW gubią się w swoich przemyśleniach IP: *.play-internet.pl 14.02.11, 12:14
      Jak czytam coraz to nowsze wypociny redaktorów artykułów z GW to mi ręce coraz bardziej opadają. Nie wiem czy Dodatek Częstochowski traktować już jako gazetę czysto polityczną czy jeszcze jako gazetę poświęconą miastu i tego co się w nim dzieje.
      Zeszły tydzień to bitwa o kostkowe boisko którą GW toczy z prezydentem starając się za wszelką cenę podważyć wszelkie jego argumenty. Za dużo polityki za mało rzeczowej dyskusji. Minął tydzień a GW nawet nie raczyła pokazać nam paru obiektywnych obrazków czyli:
      - obecnego planu Placu i przepływu komunikacji prywatnej i miejskiej
      - planu placu zgodnego z Projektem Alej na którym pokazano by przepływa komunikacji prywatnej i miejskiej
      - planu placu zgodnego z postulatami prezydenta Matyjaszczyka

Mając takie trzy dokumenty można by dyskutować merytorycznie a tak to poza jednostronnymi felietonami i stadem bluzgających na forum antykomunistów niczego mądrego nie można przeczytać.
      Prawda jest też taka że 2.06.2009 ten sam wojowniczy w zeszłym tygodniu Pan Haładyj na łamach tego samego dodatku Częstochowskiego pisał o palcu z Projektu Aleje jak o nikomu niepotrzebnej "patelni" w artykule "Aleje do remontu. Czeka nas rewolucja" cytuję Pana Haładyja:

"...Dlaczego więc "patelnia"? Bo nie wiadomo po co - poza incydentalnymi masowymi imprezami w rodzaju Sylwestra - mielibyśmy na pl. Biegańskiego przychodzić? W projekcie, który zwyciężył w konkursie na Aleje, była wprawdzie mowa o podziemnym centrum handlowym - ale pomysł okazał się utopią. Ludzi nie przyciągną więc ani sklepy, ani żadna fantastyczna fontanna, ponieważ jej nie zaplanowano. Nie będzie nawet kiosków z gazetami i biletami czy punktów małej gastronomii - zapewne zadziałał tu strach przed budkami, które notablom kojarzą się z "aleją frytkową". A przecież można zaprojektować ładne kioski, czego dowodem jest pięknie wyremontowane Krakowskie Przedmieście w Warszawie: tam nie bano się ustawić kiosków nawet w sąsiedztwie szacownego i zabytkowego Pałacu Prezydenckiego. Pl. Biegańskiego służyć więc będzie do wygodniejszego niż dziś przejścia czy przejechania rowerem w poprzek i w minimalnym stopniu do wypoczynku. Bo magnesem nie będzie przecież tych parę ławeczek zaprojektowanych w dwóch "koloniach" na obrzeżu: w miejscu szaletu (do likwidacji) i wokół drzew przed murkiem kościelnym..." i to tyle z cytau z klasyka Haładyja.

Jak widać sam Pan Haładyj był przeciwnikiem placu z "Projektu Aleje". Dlaczego wiec gazeta teraz tak walczy o stan który w 2009r krytykowała. Czyżby tylko dlatego że prezydent jest z SLD?

Żeby było jasne ja nie jestem zwolennikiem SLD ani znajomym prezydenta lub dowolnego z jego doradców czy współpracowników.
      Chciałbym aby GW była gazetą o dobrym kunszcie dziennikarskim z czymś co się nazywa obiektywizm. Niestety coraz rzadziej chce mi się czytać cokolwiek z lokalnej GW bo jakoś warsztatu dziennikarskiego jest tu prawie żadna.
    • Gość: TOhm Redaktorzy GW gubią się w swoich przemyśleniach IP: *.play-internet.pl 14.02.11, 12:27
      Jak czytam coraz to nowsze wypociny redaktorów artykułów z GW to mi ręce coraz bardziej opadają. Nie wiem czy Dodatek Częstochowski traktować już jako gazetę czysto polityczną czy jeszcze jako gazetę poświęconą miastu i tego co się w nim dzieje.
      Zeszły tydzień to bitwa o kostkowe boisko którą GW toczy z prezydentem starając się za wszelką cenę podważyć wszelkie jego argumenty. Za dużo polityki za mało rzeczowej dyskusji. Minął tydzień a GW nawet nie raczyła pokazać nam paru obiektywnych obrazków czyli:
      - obecnego planu Placu i przepływu komunikacji prywatnej i miejskiej
      - planu placu zgodnego z Projektem Alej na którym pokazano by przepływa komunikacji prywatnej i miejskiej
      - planu placu zgodnego z postulatami prezydenta Matyjaszczyka

Mając takie trzy dokumenty można by dyskutować merytorycznie a tak to poza jednostronnymi felietonami i stadem bluzgających na forum antykomunistów niczego mądrego nie można przeczytać.
      Prawda jest też taka że 2.06.2009 ten sam wojowniczy w zeszłym tygodniu Pan Haładyj na łamach tego samego dodatku Częstochowskiego pisał o palcu z Projektu Aleje jak o nikomu niepotrzebnej "patelni" w artykule "Aleje do remontu. Czeka nas rewolucja" cytuję Pana Haładyja:

"...Dlaczego więc "patelnia"? Bo nie wiadomo po co - poza incydentalnymi masowymi imprezami w rodzaju Sylwestra - mielibyśmy na pl. Biegańskiego przychodzić? W projekcie, który zwyciężył w konkursie na Aleje, była wprawdzie mowa o podziemnym centrum handlowym - ale pomysł okazał się utopią. Ludzi nie przyciągną więc ani sklepy, ani żadna fantastyczna fontanna, ponieważ jej nie zaplanowano. Nie będzie nawet kiosków z gazetami i biletami czy punktów małej gastronomii - zapewne zadziałał tu strach przed budkami, które notablom kojarzą się z "aleją frytkową". A przecież można zaprojektować ładne kioski, czego dowodem jest pięknie wyremontowane Krakowskie Przedmieście w Warszawie: tam nie bano się ustawić kiosków nawet w sąsiedztwie szacownego i zabytkowego Pałacu Prezydenckiego. Pl. Biegańskiego służyć więc będzie do wygodniejszego niż dziś przejścia czy przejechania rowerem w poprzek i w minimalnym stopniu do wypoczynku. Bo magnesem nie będzie przecież tych parę ławeczek zaprojektowanych w dwóch "koloniach" na obrzeżu: w miejscu szaletu (do likwidacji) i wokół drzew przed murkiem kościelnym..." i to tyle z cytau z klasyka Haładyja.

Jak widać sam Pan Haładyj był przeciwnikiem placu z "Projektu Aleje". Dlaczego wiec gazeta teraz tak walczy o stan który w 2009r krytykowała. Czyżby tylko dlatego że prezydent jest z SLD?

Żeby było jasne ja nie jestem zwolennikiem SLD ani znajomym prezydenta lub dowolnego z jego doradców czy współpracowników.
      Chciałbym aby GW była gazetą o dobrym kunszcie dziennikarskim z czymś co się nazywa obiektywizm. Niestety coraz rzadziej chce mi się czytać cokolwiek z lokalnej GW bo jakoś warsztatu dziennikarskiego jest tu prawie żadna.
      • Gość: west zalatwiaja mu taczke na polowe kadencji popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 12:47
        • jacek_wu Re: zalatwiaja mu taczke na polowe kadencji popie 14.02.11, 13:27
          Artykuł ten to egzaltowana i błędna diagnoza sytuacji, która miała miejsce w sprawie Alej i placu.
          Matyjaszczyk to nie frajer i dobrze wiedział, że projektu nie można zmienić w zakresie proponowanym przez towarzystwo artykułujące swoje bóle w "Poniedziałku". Pozorując natomiast działania w tej sprawie oddał dług "towarzystwu" za wybory /chciałem, ale nie dało rady/ i zgrabnie pozbył się Kulawika. Dobrze wie, że uzależnianie się od koterii towarzysko-biznesowych sprowadzi go na drogę klęski i pogardy. Dla mnie, zagranie mistrzowskie i oby tak dalej.
          • Gość: yes Re: zalatwiaja mu taczke na polowe kadencji popie IP: *.146.110.233.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.02.11, 14:05
            Mysle ze tak Matyjaszczykowi wyszło bo pojawiła sie okazja zeby spuscic K.. tego oszołoma.
            Gdyby jednak Poniedziałek nie dał tej okazji to musiał by Krzysiu jeszcze troche z nim pomeczyc. Oczywiste jest że zmiana planu placu i alej to był ruch pozorowany ale Krzysiu nad alejami powinien sie troche pochylic wziac fachowców i ten projekt uczłowieczyć.
          • Gość: satur Re: zalatwiaja mu taczke na polowe kadencji popie IP: 14.02.11, 17:01
            a od koterii towazysko-imprezowej potrafi sie odciac? po obsadzaniu stanowisk widac ze nie.
    • agnimi Felieton. Prezydent dostał po łapach 14.02.11, 15:24
      a gdzie felieton?
    • spesz Felieton. Prezydent dostał po łapach 14.02.11, 15:41
      To prawda,dostał po łapach i całkiem słusznie.Miejmy nadzieję,że zrozumiał iż to nie jest prywatny folwark,a czasy kolesiostwa skończyły się w zarządzaniu miastem.Osobiście nie jestem za odwoływaniem prezydenta z funkcji,bo tak naprawdę to jeszcze nic nie zrobił dla tego miasta.Potknąć może się każdy,a częste zmiany na "stołku" do niczego dobrego Częstochowy nie doprowadzą.Myślę,że w ciągu 1-1,5 roku będziemy wiedzieli,czy wyciągnął odpowiednie wnioski z nauczki i czy nadaje się do tej funkcji.
    • atenco Felieton. Prezydent dostał po łapach 14.02.11, 16:02
      A może to ukartowane było przez kolesi z LSD? Matyjaszczyk jest za silny dla nich, wybił się ponad, namieszał w lokalnych strukturach... jednym słowem zrobią wszystko aby "ładnie" się go pozbyć. Wpuścili chłopa na stołek i niech się ośmieszy trochę.
      Znam Krzysztofa osobiście i dziwi mnie jego styl w jakim uprawia politykę. Wprowadzenie do UM i jego struktur kolesi Marszałków, Baltów, Niesmacznych ("z tylnego siedzenia") i innych było do przewidzenia, to jakimi oni wszyscy są ignorantami i niekompetentnymi osobami też nie dziwi. W tym wszystkim Krzysztofowi brakło jaj żeby się otoczyć naprawdę wartościowymi ludźmi. Ma teraz to o czym za jego plecami mówiło się szeptem... a on nie chciał tego dostrzec.
      • Gość: pikus Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: 14.02.11, 17:08
        trzyma sie z nimi wiec dzieki temu sie wybija w partii majac zawsze pewne glosy. Ale tak jak mowisz ci kolesie tak nadaja sie do rzadzenia czymkolwiek jak byle chlopek wziety z pola. Dobrze ze lewica jest podzielona i czesci wplywowych dzialaczy nie podoba sie obecny stan rzeczy. To wrózy zmiany.
        • Gość: fred Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.11, 21:08
          Albo Matyjaszczyk i jego klika albo normalna Częstochowa.
    • osnowa1 Felieton. Prezydent dostał po łapach 14.02.11, 16:35
      Nie wiem czy Prezydent wyciągnie z tych wydarzeń jakieś wnioski. Jak będzie tak dalej postępował to może nie dotrwać do końca kadencji.Nie można nie liczyć się z opinią większości i spełniać oczekiwania małych grup , lobby.
      • Gość: ckm Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 22:13
        niech tak ciagnie, szybciej wróci normalność
        • Gość: Don Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.02.11, 20:28
          I wykopsamy cały komuszy motłoch z naszego miasta.
          • Gość: Antek Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.play-internet.pl 16.02.11, 20:35
            czerwone wiadomo agresywne. jak jeszcze alkohol to i przemoc w rodzinie dochodzi. wie na ten temat pewien radny.
            • Gość: kino Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 07:49
              Trzeba wytykać błędy,może się zmienią
              • Gość: ja Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.11, 20:07
                U czerwonych nic się nie zmieni oni są za puści.
      • Gość: kolega Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 11:17
        Już wyciągnął wnioski, choćby to że podziękował panu K.
        • Gość: hak Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 20.02.11, 09:12
          To za mało ,Matyjaszczyk do referendum.
    • angrusz1 Ścierają się dwie koncepcje 22.03.11, 10:00
      wzajemnie się wykluczające .
      Jedna to uwolnienie Alei od ruchu ulicznego druga zachowanie tego ruchu .
      Projekt , taki jaki został zatwierdzony , wyklucza ruch uliczny , bardzo go utrudnia - jazda wąskimi uliczkami przy ciągłym skręcaniu .
      Pieniądze zostały przyznane i trzeba je wykorzystać .
      Po zakończeniu i wprowadzeniu ruchu - takiego jak może być - zobaczymy , która koncepcja wytrzyma .
      Z która koncepcją wytrzymają mieszkańcy , mieszkańcy centrum i mieszkańcy całej Częstochowy .

W centrum jeszcze mieszkają ludzie. Oni mają samochody i też chcą je spokojnie parkować koło swojego domu .
      Czy to będzie możliwe ?
      Wątpię .
      Ja przypuszczam , że po kilku latach zostanie przywrócony obecny ruch uliczny na Placu.
      • Gość: zxwqegfnbhg Re: Ścierają się dwie koncepcje IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 12:04
        rwfrggfvrf
    • Gość: czerwone to syf Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.11, 01:50
      fre
      • Gość: A-LFA Re: Felieton. Prezydent dostał po łapach IP: *.net.stream.pl 01.04.11, 07:06
        Wypadałoby nie płakać i nie wypisywać bzdur. Ktoś głosował jak głosował ktoś został w domu. A wcześniej ktoś poszedł na referendum. Wobec tego po raz n-ty napisze widziały gały, co brały i na kogo głosowały. Przecież lewica nie ukrywała swej wizji? Lewica wygrała wybory? Wygrała. Znalazła koalicjanta? - Znalazła. Który jest w koalicji w niej nie będąc – ot tak polska ciekawostka - to dokładnie jak palić, ale się nie zaciągać. I jest tak jak jest zresztą chyba każdy się spodziewał, iż tak będzie. To i efekt końcowy też będzie, jaki będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka