Dodaj do ulubionych

Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie filia?

13.02.11, 22:20
Jedynym wyjsciem jest zmiana Prezydenta Miasta!!Nowe wybory uratuja Czestochowe od czerwonej zarazy!!Czestochowa juz przerabiala afery i korupcje z poprzednimi rzadami SLD!!
Obserwuj wątek
    • josemariapeman6 Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie filia? 13.02.11, 22:24
      "Mocno" zaczyna pracować nowy naczelnik.
    • dropsar Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi 13.02.11, 22:52
      Oszczędność na etatach nauczycieli - możliwa, a nawet wskazana. Nikomu do głowy nie przychodzi, by oszczędzać na klerze, pomnikach,itp. Dlaczego do cholery to naczelnikowi edukacji przypadła rola tego, który oszczędza?
      Na przyjezdnych (pielgrzymach) nie zarabiać, mieszkańcom odbierać możliwość zarabiania. Gratuluję.
      • desa455 Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi 14.02.11, 00:02
        Jeszcze niedługo zrobią nam krótsze wakacje i innym dzieciakom, ponieważ czytałem i słyszałem w radiu, że do szkoły za rok "niby" mielibyśmy przyjść nie 1 września lecz w sierpniu ponieważ będzie rozgrywane EURO 2012!!! Ja się pytam: CO ZA LUDZIE TAM PRACUJĄ??!

"Ministerstwo Edukacji chce zmienić kalendarz roku szkolnego w "trosce
        o ich bezpieczeństwo" podczas piłkarskich mistrzostw Europy - informuje "Gazeta Wyborcza"

Wg cytowanego przez "GW" tygodnika "Głos Nauczycielski", jeden ze scenariuszy MEN przewiduje, że rok szkolny 2011/2012 skończy się nie 29 czerwca, ale najpóźniej 8 czerwca, czyli w dzień rozpoczęcia Euro. A że nauki nie można po prostu skrócić, już w tym roku uczniowie mieliby wrócić do szkół 15 lub 22 sierpnia.

- Za wcześnie na szczegóły - powiedział gazecie rzecznik MEN Grzegorz Żurawski. Ale nie wyklucza, że wakacje w tym roku skończą się już w połowie sierpnia"

Źródło: www.kariera.pl/czytaj/2572/do-szkoly-w-sierpniu-przez-euro/

Niech sobie skracają ale niech wiedzą i niech się liczą z tym iż, frekwencja w sierpniu w szkole będzie ZEROWA!!!
        • dropsar Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi 14.02.11, 08:21
          A na godzinach wychowawczych będą omawiane zasady gry w piłkę nożną.
          • Gość: wieś częstochowa Frekfencja zeorwa = zaległości w nauce IP: *.51.57.114.tvksmp.pl 14.02.11, 08:54
            jak wyżej
      • Gość: dr stress Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.xdsl.centertel.pl 14.02.11, 09:05
        dlaczego męczysz z rana ludzi swoim bełkotem?
    • Gość: droid Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 23:21
      KURCZE, co za szokująca oszczędność! - całe 330 tyś złotych, jacieeeee ileeeee kasyyyyy.
      A może nowy prezydent i jego doradcy z wypłaty dziewięćdziesięciotysięcznej (doradcy trochę mniej) co miesiąc odda charytatywnie chociaż po 1 % - i znajdzie się w rok o wiele wiecej niż 330 tyś!???
      PANIE PREZYDENCIE, a może miast wydawać na kampanię jesienną kilkaset tysięcy złotych zaoszczędzi pan stresów nauczycielom i UCZNIOM i podaruje te pieniądze tym szkołom!?

A GDYBY PANA SYN CHODZIŁ DO KTÓREJŚ Z TYCH SZKÓŁ? - pewnie kasa by się znalazła od razu!
    • Gość: droid Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 23:36
      "Zrobił się luz w budżecie. Co radni zrobią z pieniędzmi?"

To tytuł jednego z artykółów. Jak to co zrobią, przeznaczą na szkoły!
      • dropsar Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi 14.02.11, 08:18
        Tak sobie myślę, że może jednak dobrym pomysłem jest zamknięcie tych szkół, właściwie powinno się pozamykać większość, przecież w tym miejscu można otworzyć PARAFIE!
    • Gość: Koleinator Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 08:18
      "Ludzie stracą pracę - alarmują związkowcy. "

Dlatego właśnie nasz ustrój jest zły. Nie ważne, że zatrudnienie jest zbyt duże, nie ważne że można zrobić coś oszczędniej - ważne żeby utrzymać te niepotrzebne etaty. Przecież za wszystko zapłacą "prywaciarze"...
      • dropsar Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi 14.02.11, 08:23
        A to właśnie na edukacji oszczędza się najwdzięczniej.
      • Gość: jaś Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.180.5.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.02.11, 21:36
        Prywacizrze to tylko mogą ykraść a nie dać. Taka prawda.
    • serwus_madonna Nie narzekajcie na Stefaniaka! 14.02.11, 08:50
      Oczywiście szkoła to miejsce pracy dla nauczycieli, więc najwazniejsze by mieli etaty i nie napracowali się za bardzo a oszczędzać to sobie mogą na nnych, prawda?
      Stefaniak to facet z jajami i porządek w oświacie zrobi, bo żeby wymagać trzeba coś dać.
      Uczciwie pracujący pedagodzy pod jego rządami nie mają się czego obawać!
      Stefaniak to nie jest "przyjaciel łata", ale wiem że jak mało kto ma zasady i żyje zgodnie z nimi. Oby było więcej takich Stefaniaków w UM.
      • Gość: wieś częstochowa Więcej nauczycieli niż uczniów... IP: *.51.57.114.tvksmp.pl 14.02.11, 09:01
        Więcej nauczycieli niż uczniów więc uważam, że ten pomysł jest trafiony w 10. Jeżeli nauczyciele chcą utrzymać miejsca pracy powinni pomyśleć nad douczeniem się gdyż zbyt wielu magistrów a ani jednego doktora czy profesora w tej Częstochowie. Fakt, do podstawówki może i nie są potrzebni, ale mogliby podnieść swoje tytuły.
        • Gość: yes Re: Więcej nauczycieli niż uczniów... IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 18:12
          Dla tych głąbów,nieuków i leni doktorat ?
      • Gość: czewianin Przyłączmy Częstochowę do Kłobucka IP: *.rev.inds.pl 14.02.11, 09:25
        Zamiast łączyć szkoły dla 330 tys. oszczędności pójdźmy na całość: Przyłączmy Częstochowę do Kłobucka!

Wtedy będzie nami rządził burmistrz Kłobucka, a nie czerwona marionetka. I jest szansa, że będziemy mieli lepszą gospodarkę, więcej inwestycji itd.

Zróbmy z Częstochowy dzielnicę Kłobucka! :)

A swoją drogą około 300 tys. oszczędności można uzyskać inaczej... 28 radnych dostałoby mniej o 500 zł miesięcznie czyli oszczędzamy 14 tys. zł na miesiąc, czyli 168 tys. rocznie. Do tego czterech prezydentów dostaje o 3 tys. zł mniej miesięcznie i mamy 144 tys. zł rocznie oszczędności. Razem 312 tys. złotych? Da się? Tylko trzeba chcieć zacząć od siebie.

A prezydent Matyjaszczyk chyba przeżyłby za 9 a nie 12 tys. zł miesięcznie jeśli rządzi miastem w którym 2/3 mieszkańców żyje za mniej niż 2 tys. miesięcznie???
        • Gość: zofija Re: Przyłączmy Częstochowę do Kłobucka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 14:52
          Pomysł genialny! Popieram!
      • dropsar Re: Nie narzekajcie na Stefaniaka! 14.02.11, 16:10
        Nauczyciele pracują. Za bardzo pracują - przynajmniej jeżeli chodzi o stosunek pracy do otrzymywanej pensji. Uczciwie. Nawet dwie godziny za uczciwie.
      • Gość: Monika Re: Nie narzekajcie na Stefaniaka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 20:17
        Ty chyba nie wiesz...o czym piszesz...a kto ma pracowac z dziecmi majacymi problemy z mowa? skoro wywala ze szkoł logopedow?ONNN?
        • Gość: Monika Re: Nie narzekajcie na Stefaniaka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 20:19
          Ten człowiek nie ma o niczym pojecia....na jego zmaianch ucierpia nie ci bogaci nauczyciele...tylko ci najbiedniejsi...popracuj troche...to moze" oliwa "w głowie sie pojawi
      • Gość: OBURZONY UCZEN Re: Nie narzekajcie na Stefaniaka! IP: *.onlinesc.net 01.12.11, 18:29
        NO TO SĄ CHYBA JAKIEŚ ZARTY WGL!!!
        WIDZE ZE UCZNIOWIE JUZ SIE NIE LICZA WCALE.
        MIALAM DOBRE ZDANIE O CZESTOCHOWIE.. ZNALAZLAM TAM SZKOLE JAKICH W POBLIZU NIE MA W CALE .. A KATOWICE DALEKO ..
        JA NAPRZYKLAD NIE MAM ZAMIARUU PO TEJ CALEJ ZMIANIE I LIKWIDACJI SZKOL CHODZIC TAKK DALEKOO Z DWORCA DO SZKOLY W DODATKU ZE NIE MA TAK ZADNEGO DOJAZDU... NIE WSPOMINAJAC ZE MIESZKAM W BARDZO DALEKIEJ ODLEGLOSCI OD CZE-WY.
        ZAL ZAL ZAL !! PORAZKA!! MY SIE NA TO NIE ZGADZAMY !!
        NIE POWINNO SIE OSZCZEDZAC NA UCZNIACH !! SKANDAL!
      • Gość: ja Re: Nie narzekajcie na Stefaniaka! IP: *.96.238.129.tvksmp.pl 13.02.12, 16:22
        skoro chce zrobić porządek to powinien zacząć od wyższych uczelni, powinni pozamykać wydziały pedagogiczne na co najmniej 10lat, bo po co mają się dalej kształcić nauczyciele skoro nie będą mieli miejsca pracy skoro zamykają i łączą szkoły.
        zrobił się totalny chaos we wsi Częstochowa dzięki takim durnym ludziom jak Stefaniak!
        dlaczego nie ograniczają etatów w ZUS-ie, UM, dlaczego????
        nie ma żadnych nowych inwestorów, miasto się cofa, wyludnia....

a to wszystko dzięki Rudemu i jego koledze Stefaniakowi!
    • tedik54 Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach 14.02.11, 09:13
      Pogratulować prymitywnego pomysłu- jak zlikwidować szkoły – poprzez utworzenie filii. Część nauczycieli na pewno straci pracę. W przypadku SP20 parafia już zaciera ręce bo po likwidacji przeniesie swoją szkołę katolicką z ciasnych pomieszczeń do normalnie wyposażonej szkoły. Zresztą agitacja ze strony kleru z tej parafii, aby nie zapisywać dzieci do SP20 jest porażająca. Robią to przy okazji tzw. wizyt duszpasterskich i na kazaniach. Jedyną słuszną wg nich szkołą jest katolicka.
      Szanowni Radni nie dopuście do tego – my na Was głosowaliśmy.
      Wszystkie komentarze popierające poroniony pomysł utworzenia filii - to komentarze lizusów z UM.
      • Gość: rachela Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 20:43
        Zobaczcie jakie bzdury na orion opowiada naczelnik edukacji Stefaniak
        tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=7655
    • redogr Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach 14.02.11, 09:53
      A ja tam jestem za,bo tego państwa nie stać na utrzymywanie takiej rzeszy pracowników z przywilejami typu wojsko ,policja,nauczyciele. Ja pracując nie mam żadnych przywilejów,a może pomyślą ci wszyscy z przywilejami jak by to było gdyby nauczyciele poszli do pracy na kasie w hipermarkecie a policjant usiadł by za kierownicą autobusu miejskiego .Wtedy może pomyśleli by że jednak inni też mają odpowiedzialność a przywilejów w pracy żadnych.Wiem że młodzież nie uczy się łatwo ale takie dzieci w podstawówce ,czy studentów?Dlatego powinny być dodatki za naukę w pewnych grupach wiekowych ,tak samo policjant siedzący 15 lat za biurkiem i pracujący 15 lat na interwencjach wśród pijaków ,morderców i kryminalistów .Czy ktoś to kiedyś zmieni ,znowu po tyłkach dostaną nie ci co potrzeba bo są słabsi .
      • Gość: art Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 10:21
        akurat... Stefaniak to facet z jajami.... to zwykły cham, znam Go z czasów jak będąc w Szkole Podchorążych Rezerwy odrabiał jakiś staż w Liceum Wojskowym... jedyne co spotkało mnie z tamtych czasów to upokorzenie... byłem w tamtym okresie uczniem OLW i pamiętam Go z tamtych lat... mam nadzieję, że nadarzy się okazja i w obecności moich dzieci i żony przypomnę mu niestosowne zachowania i słowa, które skierował do mnie... jestem ciekaw reakcji... a tak na marginesie to nie tylko podstawówki idą do odstrzału.... niektóre gimnazja również...
        • Gość: ja Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 11:34
          A kogo i czego nauczyciele maja uczyć w pustych szkoła?Czas ich rozliczyć z pracy.Dzieci ucząćych si e znacznie u było a nauczycieli przybyło.Ot i paradoks naszych czasów.Zwolnić niektórcch darmozjadów na siłe utrzymujących się na etatach.Dopisują im jakieś dodatkowe zajęcia /których nikt nie rozlicza/,aby utrzymać ich na pełnym etacie.Brawo panie prezydencie.Czas na wywalanie tych darmozjadów.
          • Gość: droid Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 11:50
            Ciekawe, czy wszyscy co plują tak dzisiaj na nauczycieli umieliby czytać i pisać i byliby tacy mądrzy, gdyby nie owi - nauczyciele!???
            • Gość: e Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 12:44
              oczywiscie. Rodzice niespismienni rolnicy by nauczyli :->
              • Gość: 2011 02 14 Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej ilości IP: *.51.57.114.tvksmp.pl 14.02.11, 13:08
                Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej ilości co teraz. Obecnie więcej jest nauczycieli niż uczniów. Jestem za redukcją nauczycieli po studiach gdyż nie mają oni doświadczenia co nauczyciel pracujący 20 lat.
                • Gość: droid Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 15:27
                  "Obecnie więcej jest nauczycieli niż uczniów. Jestem za redukcją nauczycieli po studiach gdyż nie mają oni doświadczenia"
                  Co za demagogiczne bzdury. Więcej nauczycieli niż uczniów? Albo jesteś rozkapryszonym małolatem, który ma w d... szkołę, albo ... nie wiem, może twoim zadaniem tutaj jest szerzyć panikę. CO ZA BZDURA!!!
                  A druga bzdura, to, że młodzi nauczyciele gorzej uczą niż ci z 30-letnim stażem. Nielogiczne i niemądre. A jak chcesz, by twoje dziecko było uczone z zażółkłych kartek belfra, który coś na nich nabazgrał jak był młody i do tej pory tego samego uczy, to... szczęść ci Boże.
                  Ja wolę młodych, wyuczonych współcześnie i douczających się ciągle nauczycieli niż STARĄ NIEREFORMOWALNĄ KADRĘ, która nie radzi sobie z uczniami!
                  • Gość: ja Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 15:53
                    Ciekawy przypadek z tymi nauczycielami.Wywalczyli sobie wcześniejsze emerytury,ale z tej pracy nie chcą odejść.Wolą brać emeryturę i jeszcze na jakimś tam etacie dorabiać.Takich zachowań nie należy tolerować.Środowisko nauczycieli jest najbardziej niereformowalne.Interesuje ich tylko przedmiot którego nauczają i oczywiście przywileje.
                    • Gość: ja nauczyciel Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 16:40
                      Wiadomo ze prawda jak zwykle jest gdzies w srodku tych wszystkich wypowiedzi. Ale najgorsze jest to ze wypowiadaja sie ludzie, ktorzy nie majac zadnego merytorycznego pojecia o pracy szkoly lub pracy w szkole probuja leczyc swoje kompleksy na forum. To ze sa nauczyciele ktorzy maja wszystko w d... pracuja w szkole bo nic innego nie umieja i dostaja w zamian 2 miesiace wakacji, 2 tygodnie ferii i 13 pensje to fakt. To ze sa nauczyciele, ktorzy powinni z tej roboty wyleciec juz dawno bo sie nie nadaja (lub nigdy sie nie nadawali), ale maja umowe na czas nieokreslony i mozna im naskoczyc to tez fakt. To ze sa osoby ktorych poza obowiazkowym pensum nic nie interesuje to tez fakt. To ze Ci osobnicy jako nauczyciele dyplomowani dostali niedawno jednorazowo 2500 pln netto tytulu wyrownania do sredniej krajowej to tez fakt. Ale nadal Ci starzy, zgrzybiali beda marudzic jaka to mamy ciezka prace, najgorsza ze wszystkich i jakie to grosze zarabiamy. Prawda jest taka ze gdyby wprowadzic OBIEKTYWNY sposob oceny pracy nauczycieli 10 % nauczycieli dyplomowanych z miejsca zostaloby wykopanych na zasluzona juz emeryture, lub zmuszeni do zmiany zawodu. A dlaczego nie chca isc??? Prosta matematyka. Dyplomowany z 20 letnim stazem bierze ok 2500 pln + trzynastka + wyplacane 2 rok z rzedu wyrownanie co daje wcale niezle pieniadze. A emeryturka nauczycielska - 1300 pln wiec po co na nia isc, jak mozna w szkole nic nie robic i brac za to kase.
                      Wiem ze post jest tendencyjny, ale mam juz dosc jak MY srodowisko nauczycielskie uzalamy sie nad soba i probujemy przedstawic siebie jako jedynych poszkodowanych. Bede pierwszym ktory zaglosuje za partia ktora zabroni nam (nauczycielom) przechodzenia na wczesniejsza emeryture, a pozniej zrobi to z innymi grupami zawodowymi. Gdzies trzeba zaczac oszczedzac a patrzac obiektywnie to nauczyciel dyplomowany zarabia calkiem niezla kase.
                      Jest jeszcze jedna opcja. Mamy coraz mniej dzieci, przez co sa coraz lepsze warunki lokalowe. Zrobmy szkole na wzor zachodni. Jako nauczyciel przychodze do pracy o 7:30 - koncze o 15:30. Pracuje jak zwykly robol 40 h tygodniowo i zaden baran na forum nie bedzie mnie opluwal nie znajac mojej pracy. ALE W TYM CZASIE tych 8 godzinach dziennie chce prowadzic lekcje, dyzury na przerwach, sprawdzac klasowki, spotykac sie z rodzicami, przygotowywac do lekcji i siedziec nad dokumentacja, oraz spotkac sie na obradach rady pedagogicznej. Ale o 15:30 koniec walnac tym wszystkim i miec swiety spokoj do 7:30 dnia nastepnego. Tylko ze zaden Rzad sie na to nie zgodzi bo dobrze wiedza ze pracujemy o wiele wiecej i musieliby zaplacic za nadgodziny.
                      pozdrawiam
                      • Gość: AHA Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.54.170.196.tvksmp.pl 14.02.11, 17:22
                        To jak wam tak źle nauczycielom to może czas najwyższy przekwalifikować się i zmienić zawód mieć 20 lub 26 dni urlopu i zarabiać po ukończniu studiów w prywatnej firmie 1800 brutto a nie leżeć 2 miesiące wakacji 2 tygodnie ferii, każde okresy przedswiąteczne albo proszę bardzo wprowadzić 40 tygodniowy system pracy dla was mieć 18 godzin tygodniowo zajęć a reszte siedzieć w szkole sprawdzać klasówki spotykać sie z rodzicami a nie po 5 godzinach iść do następnej szkoły na następny etat lub udzielać korepetycji o czym na forach publicznych aż chyczy
                        • Gość: uczący Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 18:32
                          Co ty "AHA" pie...szysz. To są jakieś twoje fanaberie.
                          Czy jakiś nauczyciel wywalczył sobie wakacje, albo ferie zimowe itd...?
                          Ja mogę pracować 5 dni w tygodniu przez cały rok, ale powiedz to dzieciom, ŻE OD TERAZ NIE MAJĄ JUŻ FERII I WAKACJI, bo nauczyciele muszą pracować!!! CO ZA BREDNIE.
                          Przecież to dzieciom robi się ferie i wakacje i wszystkie wolne - TO NIE SĄ ŻADNE PRZYWILEJE NAUCZYCIELI

Jak ktoś tego nie rozumie, to mi go żal. Ale niech powie swojemu dziecku, że nie będzie miał ferii!, albo wakacji!!!. Ja mam w ferie i wakacje co robić, bo nie jestem zagrzybialcem, uczę się - przygotowuję do następnego roku i nie mam 2 m-cy wakacji, wierz mi! - jestem pewny, że NIKT KTO NIE JEST NAUCZYCIELEM tego nie zrozumie!!!~!
                          • Gość: aha Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.54.170.196.tvksmp.pl 14.02.11, 20:04
                            To ty chyba jestes durny to że dzieci mają wakacje nie oznacza ze ty masz nie pracować powinienes mieć 26 dni urlopu i to koniec a w wakacje kiedy dzieci mają wolne mozesz prowadzic zajęcia wiele dzieci nigdzie nie wyjeżdża bo rodziców na to nie stac wiec można ten czas zoorganizowac na rózne zabawy korepetycje lub w inny sposób jest wiele spozobów a nie w wakacje szkola zamnknieta a dzieci błąkają sie albo przedszkola ą zamnknięte bo są wakacje a rodzice przez 2 miesiące muszą sie martwic co z dziećmi wiec
                            • Gość: k Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 15.02.11, 19:05
                              Pewnie najlepiej zrób sobie dziecko a potem to niech nauczyciele w szkole i w przedszkolu się nim zajmują PRZEZ CAŁY ROK I 24 GODZINY NA DOBĘ - takie szkoły z internatem. Odbierasz dzieciaka w sobotę - nauczonego i wychowanego. Bo co innego do roboty mają te darmozjady nauczyciele. Powinni dzieci uczyć, wychowywać, odrabiać z nimi lekcje, rozwijać ich zainteresowania, pilnować na jadalni czy wszystko zjadły. Rodzic odbiera pociechę o 17.00 , przyprowadza do domu, włącza na dwie godziny telewizor lub komputer a potem...spać. TO MOŻE CHCESZ ZOSTAĆ NAUCZYCIELEM? To tylko 5 lat studiów, 2 lata podyplomowych a może następne 2 jeszcze innych, potem kursy, warsztaty i mnóstwo papierów, które trzeba przygotować w domu wtedy, kiedy przedstawiciele innych pokrzywdzonych zawodów przyszli do domku i mają pracę gdzieś. Po objedzie - sprawdzanie klasówek, zeszytów, pisanie planów,....TO ZROZUMIE TYLKO DRUGI NAUCZYCIEL.
                        • dropsar Aha zlikwidował bezrobocie 14.02.11, 20:04
                          W Twojej głowie również nie mieści się pojęcie bezrobocia? Każdy bezrobotny może przecież się przekwalifikować i iść do pracy. Dlaczego prócz Aha nikt na to nie wpadł?
                          Dlaczego lekarze nie zajęli miejsca po hydraulikach?
                      • Gość: nauczyciel-emeryt Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.54.170.130.tvksmp.pl 14.02.11, 19:18
                        W 100% się z Tobą zgadzam, jesteśmy chyba jedynym krajem, gdzie obowiązuje "karta nauczyciela". Moja córka jest nauczycielem w UK (Wielka Brytania), tam pracują 36 godzin tygodniowo. Szanowne koleżanki i koledzy nauczyciele czas na zmiany.
                        • Gość: Gienek emeryt Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 19:31
                          No to jedź do tej Anglii - (jak piszesz UK)-analfabeto jeden- pewnie PO "uczyłeś" - z komuny wyrosły i w niej skończywszy, gdzie córuś uczy ( tylko nie wiadomo czego) pewnie tańca erotycznego albo zmywania po Arabach w restauracjach...teraz się na Polskę wypinasz, gdy już wiek cię obiął? Szkoda mi tych gadów z Rakowa....tej SP 20 ...ale ciebie jeszcze bardziej ...aha podobno w czubkach w Lublińcu mają jeszcze wolne miejsca - zapisz się "a zdjęcia córuś" powieś na ścianie...GADY Z RAKOWA TRZYMAJCIE TEJ SWOJEJ SZKOŁY - MIMO, ŻE WAS NIE TOLERUJĘ ZAWSZE BĘDĘ Z WAMI...POZDRAWIAM
                          • Gość: ula Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 19:36
                            a ty gienek to zwykła kanalia jesteś
                        • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 20:43
                          Do nauczyciela emeryta :

Piszesz :"w UK (Wielka Brytania), tam pracują 36 godzin tygodniowo. Szanowne koleżanki i koledzy nauczyciele czas na zmiany. "

Może bliżej wyjaśnisz ,co to oznacza : tam pracują 36 godzin tygodniowo .
                          Czy to ma oznaczać 36 godzin lekcyjnych tygodniowo ?
                          W Polsce też obowiązuje nauczyciela 40 godzinny tydzień pracy w tym etat 18 godzin lekcyjnych .

Jako były nauczyciel powinieneś być wyczulony na takie niuanse !!
                        • Gość: olka Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: 193.138.241.* 22.02.11, 18:15
                          Dobre, szkoda że jako emerytowany nauczyciel każesz innym pracować 36 godzin, a sam swoje życie harowałeś aż 18. Ja tez jestem nauczycielką i z karty nauczyciela wynika że nauczyciele pracują 40 godzin tygodniowo i tyle czasu spędzam w pracy: 18 przy tablicy. dwie na zajęciach wyrównawczych, jedną na konsultacje z rodzicami, dziewięć na przygotowanie i sprawdzanie klasówek, proszę doliczyć uzupełnianie dziennika, godziny otwarte, rady pedagogiczne- czasem trwające po 4 godziny zegarowe,wywiadówki, przygotowania do konkursów, opieka podczas np. dyskotek itd ..........
                      • Gość: też nauczyciel Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.180.5.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.02.11, 21:51
                        Pomyliłeś powołanie. Mylisz fakty. A z twych ust zionie jad nienawiści. Nie masz nic z nauczyciela i nigdy nie miałeś.
                      • Gość: też nauczyciel Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.180.5.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.02.11, 21:54
                        Do ja nauczyciel. Mylisz fakty i realia. Nigdy nie miałes nic wspólnego z edukacja. Jesteś pajacem i wypuszcaczem.
                      • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 20:54
                        Do ja nauczyciel :

Piszesz :" Dyplomowany z 20 letnim stazem bierze ok 2500 pln.... a patrzac obiektywnie to nauczyciel dyplomowany zarabia calkiem niezla kase. "

Tak , nauczyciel dyplomowany bierze niezłą kasę .
                        Ale liczyć to należy tak : stawka dla pełnego etatu dla nauczyciela dyplomowanego plus dodatek stażowy , chyba 1,2 % podstawy za każdy rok , max 20 lat . Plus czasem różne dodatki : na wsi mieszkaniowy , dodatek wiejski itp ,to też w sumie coś .

A co do wieku emerytalnego : w całym bogatym i starzejącym się świecie wiek emerytalny jest coraz wyższy .
                        I z tym powinny się liczyć polskie nauczycielki .
                        Już się nie wrócą wcześniejsze emerytury i trzeba będzie pracować także w czasie okresu klimakterium i jeszcze długu po nim , zachowując równowagę psychiczną .
                        • Gość: speleus Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 19.02.11, 21:37
                          Tobie chyba andropauza zaszkodziła gościu
                          • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 22:14
                            Do speleusa :

A czy masz jakiś inny komentarz niż tylko palanckie inwektywy ?
                            Takiż to twój poziom
                    • Gość: speleus Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 20:07
                      No przecież mogłeś zostać nauczycielem. Trzeba się było uczyć a nie mieć do szkoły pod górkę. Teraz zazdrościsz, że ktoś Twoje dzieci naucza? A może one też mają pod górkę ? - stąd tyle złości.
                      • Gość: Gienek emeryt Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 20:38
                        Frajerze jeden - mam 6 fakultetów z różnych przedmiotów ...płynnie mówię pięcioma językami...a ty miernoto komunistyczno-peowska mi o nauce mówisz?...sam się ciulu mogłeś uczyć, a nie wypracowania za kaskę u kumpli żebrać...
                        • Gość: Gienek emeryt Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 20:44
                          Pod górkę to chyba ty zawsze miałeś - zresztą świadczą o tym efekty kim teraz jesteś...świadectwa ze szkoły lepiej spal - coby dziatwa twoja(jeśli umiesz chociaż to sam zrobić!= nigdy nie zobaczyła jakim "orłem" byłeś :) zresztą lepiej zachować wszystko w tajemnicy prymitywna istoto..nie mam racji?
                        • Gość: uczący polskiego Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 23:38
                          "mam 6 fakultetów", "płynnie mówię pięcioma językami" - bu ha ha ha
                          A mnie się wydaje, że jesteś szczawikiem małoletnim, który jednak MIAŁ pod górkę do szkoły.

Nigdy ktoś na poziomie nie pisałby o sobie takich rzeczy. A jeśli tak, to znaczyć może tylko jedno, skoro masz tyle fakultetów, to wiesz co!!!

ps. Idź do szkoły, bo sześć fakultetów nie pomogło ci w poprawnym wyrażaniu się w
                          j. polskim :) robisz błędy geniuszu :)
                      • Gość: do speleusa Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 10:51
                        Przecież angrusz to nauczyciel
                        • Gość: speleus Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.net.stream.pl 22.02.11, 22:23
                          ale to on chyba faktycznie przechodzi andropauzę bo pi.....rzy od rzeczy. Dlaczego czepaia się nauczycielek a nie nauczycieli??
                          • Gość: angrusz1 Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 10:36
                            Do speleusa :

Każdy , kto przeżyje , przeżyje ten wiek . I kobieta i mężczyzna .
                            Jednak to raczej bardziej kłopotliwy okres dla kobiet a jak zapewne wiesz to kobiety stanowią trzon kadr w oświacie .
                            Stąd się czepiam , bo jest i o co .
                            Uczniowie to odczuwają .
                            • Gość: do Angrusza Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 17:32
                              Opowiadasz jakieś dziwne historie .Dzisiejsze kobiety- nauczycielki ,to kobiety świadome,dbające o zdrowie,korzystające z pomocy lekarzy i nie wstydzące się lekarza ginekologa.Dzisiejsza medycyna,stosowane środki farmakologiczne niemal w całości likwidują problemy kobiet w czasie menopauzy.Skąd masz takie kiepskie wzory i przekonanie o złej formie kobiet.......? To faceci kompletnie / z kilkoma wyjątkami/ nie dbają o siebie,łażą w znoszonych brudnych marynarkach,wykosmaconych swetrach, niedogoleni , z brudnymi i popsutymi zębami, można mnożyć wady,a do tego lenie,mało aktywni i ociężali.Dzięki pomysłowości ,ambicjii i pracowitości kobiet , szkoły w tym wariackim świecie jeszcze funkcjonują.
                              • Gość: yes yes yes Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 12:21
                                Brawo.Nareszcie jakiś ciekawy wpis.To prawda ,faceci to lenie,a w szkole do wyższych celów stworzeni.Do roboty nieroby!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: tatko Re: Nauczyciele są potrzebni, ale nie w takiej il IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 19:38
                        i właśnie takim belfrom jak ty trzeba powiedzieć żegnaj
        • Gość: speleus Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 20:30
          Tak najeżdżacie na Stefaniaka, a jak został naczelnikiem, to panie dyrektorki z różnych szkół szukały dojścia do nauczycieli z szestnastki aby się dowiedzieć kiedy Stefaniak ma imieniny - dupolizy. A teraz huzia na Józia - wstyd!!!
      • dropsar Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach 14.02.11, 16:24
        Nie rozumiem, jakie wg Ciebie przywileje mają nauczyciele? Wakacje? Inni mają urlopy. N-le pracują dwie godziny w tygodniu za darmo, ponadto mają bardzo niskie zarobki - można śmiało stwierdzić, że pieniądze, które wypłaca im się we wakacje to te ściągane z ich pensji z każdego przepracowanego dnia.

Rozumiem, że osobie, która nie jest n-lem ta praca jest prosta, łatwa i przyjemna.

Podobnie prosto i łatwo pracuje się sprzedawczyni, która przez siedem godzin czyta w sklepie gazetę, ochroniarzowi spacerującemu po pasażu, lekarzowi śpiącemu na nocnym dyżurze, kierowcy, który siedzi na tyłku przez kila godzin, hydraulikowi, który wetknie rurę we właściwy otwór, konduktorowi, który spaceruje po pociągu, itd.
        • Gość: obserwator Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 18:20
          Ekipa Matyjaszczyka chce zlikwidować szkoły , może i tak powinno być, ale dlaczego bez konsultacji społecznych, bez powiadomienia nauczycieli? Sama Kunicka,szefowa Komisji Oświaty jest przeciwko projektowi likwidacji szkół, co tu jest wogóle grane? Jak tak po chamsku można zmuszać ludzi do takich działań? Co to za metody? Zdaje się, że szybciej będzie następne referendum w Czestochowie, niż się wszyscy spodziewają. Panie prezydencie, niech się pan opanuje, albo zmieni doradców. Na ludzkim nieszczęściu daleko pan nie zajedzie.
    • Gość: Gienek emeryt Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 19:47
      Zwracam się do wszystkich z Rakowa - brońcie tej swojej szkoły dla swoich dzieci - nie dajcie jej przejąć przez SP Katolicką - jeśli przestanie istnieć szkoła to przestanie istnieć dzielnica...pozdrawiam wszystkich ...na razie nie gadów...trzymam za Was kciuki...
      • Gość: gruby Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 20:17
        "Gienek" - chyba ci się coś potyrpało :)
        Szp 34 - katolicka??? - bu ha ha ha ha ha ha.
        A to ci wpadka nieuka, co swojej dzielnicy nie zna! :) hi hi hi
        • Gość: Gienek emeryt Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 20:34
          Durnoto jedna...SP 34 to przykrywka...za parę lat ją też zlikwidują...Katolik ma już nowy budynek na Łukasińskiego - mnóstwo miejsc - przejdź sobie po parafiach na Rakowie i poczytaj "ogłoszenia parafialne" na temat szkół...może wtedy zrozumiesz...szkoda gadów z Rakowa...ale zawsze będę ich sprzymierzeńcem...
          • Gość: gosc Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 20:48
            posty w wiekszosci nie dotycza tematu ,wymienione szkoly mialy byc zlikwidowane rok temu -rosadnym i logicznym pomyslem jest tworzenie fili a nie likwidacja-niz demograficzny ma istotny wplyw na edukacje ale nie tylko a o nauczycielach wypowiadaja sie zazwyczaj osoby, ktore mialy podgorke do szkoly
            • Gość: gosc Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:34
              po co lokwidować szkoły, kiedy można zlikwidować dodatkowe części etetów dla tzw. "dorabiających" w wieku emerytalnym, na przykład.| Do niedawna wspomniana pani Kunicka,mimo wieku emerytalnego pracowała na więcej niż jednym etacie. Czyż nie można zrobić z tym wreszcie porządku?
    • msot3 Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach 15.02.11, 17:18
      toberson-podpisuję się dwoma rękoma pod Twoimi słowami.
    • zuzka3003 Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach 18.02.11, 16:52
      co wy mowicie o katoliku przy jozefie tam nie ma miejsc na kolejne klasy juz w tym roku nie bylo plan jest dwuzmianowy wiec dlaczego zamykac 20 gdzie dzieci moga uczyc sie normalnie do tego maja sale gimnastyczna ktorej brakuje katolikowi i nieprawda jest to ze budynek na lukasinskiego to dla katolika uslyszycie od stowarzyszenia ze nigdzie nie jest to napisane i skad takie wiadomosci
      • Gość: gość Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 18:36
        Czy gienka emeryta nie można spaxyfikować i w kaftanie zawieść do LUblińca?Takiego kretynka,dawno nie czytałam.Zamilcz,ty pusta palo.
        • Gość: alamako Re: Połączą kilka szkół i zaoszczędzą na etatach IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.02.11, 18:59
          jak jest bezrobocie i malo mieszkańców płaci podatki lokalne to na coś nie wystarczy. a bezrobocie skąd? dużo ludzi wykształconych z Częstochowy WYJEŻDŻA i nie wraca bo nie ma po co? Gdzie znaleźć pracę? Młodzi ludzie wyjeżdżają, a ich dzieci chodzą do szkół we Wrocławiu, Warszawie lub Krakowie!!!!
    • Gość: gogadep Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: 195.242.91.* 22.02.11, 19:25
      "Róbmy dzieci ażeby pedagogom żyło się lepiej". Centrolewica Częstochowska.
      • Gość: obiektyw-ny Re: Na razie jest szkoła. Od 1 września będzie fi IP: *.54.169.14.tvksmp.pl 22.02.11, 19:58
        Gość portalu: gogadep napisał(a):

> "Róbmy dzieci ażeby pedagogom żyło się lepiej". Centrolewica Częstochowska.

Oj oj to chyba cytat z D. Tuska ?
    • Gość: Elżbietax Re: Stefaniak edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 20:49
      Zobaczcie jakie kity wciska redaktorowi tvorion naczelnik edukacji urzędu Stefaniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka