bjb48 10.03.11, 22:30 Ostatnio w GW zapanowała moda na takie pochylone zdjęcia, moim zdaniem ani to ładne ani estetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: byle kto Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 23:07 I tu wyborcza powinna zrobic alert! Jak przekonać młodych ,żeby zdobywali zawód! Ale po co? To za mało drażliwy temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endy no cóż, większość nauczycieli to kobietki, które IP: *.apus-net.pl 11.03.11, 06:26 nie mają zielonego pojęcia o technice, technologii, inżynierii i rynku pracy i potem są takie efekty.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Krzywe kadry IP: *.xdsl.centertel.pl 11.03.11, 07:47 Krzywe kadry to efekt zachłyśnięcia się ultra szerokimi, szybko im przejdzie i zaczną kadrować normalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek2011 Re: Krzywe kadry 24.03.11, 17:02 po co uczyć fachu,na zasiłku da się żyć,hę? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Skoro 11.03.11, 08:30 "W pierwszej kolejności trzeba jednak zmienić potoczną opinię, że do szkół zawodowych trafiają najsłabsi - podkreśla dyrektor CKP ". to jest faktem . To jak chce ten pan zmienić opinię ? Kłamać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM Posrednik IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 18:59 tam zobaczysz jak ludzie szukja pracy zawodowej i to ludzie z doswiadczeniem a tu co wy wiecie co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.11, 08:34 Niech wyposażą dobrze szkoły, niech wezmą najlepszych nauczycieli, niech pokażą perspektywy. W takich Katowicach jest np. szkoła drukarska. Zapotrzebowanie na drukarzy jest, ale absolwenci tej szkoły, to nowoczesną maszynę chyba tylko na zdjęciu w internecie wiedzieli, kiedy przychodzą do drukarni nadają się tylko do prac pomocniczych. Myślicie, że po innych zawodówkach jest inaczej? WYPOSAŻENIE, WYPOSAŻENIE, WYPOSAŻENIE i znający się na swoim fachu nauczyciele, to klucz do sukcesu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze-inna Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.11, 08:48 dokładnie,takie szkoły daja konkretnie wyuczony zawód,po liceum nie ma sie nic,ale wytłumaczcie to pracodawcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.180.140.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.03.11, 09:21 Racja z tymi zdjęciami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 09:45 Trzeba po prostu powiedzieć prawdę przyszłym uczniom szkół zawodowych że czeka ich multum pracy za 1200 zł. po dwanaście godzin dziennie łącznie z sobotami . Aha i zapomniałem dodać że trzeba być obrotnym i pracować za trzy osoby , wtedy może pan władca pracodawca może wypłaci na czas pieniążki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.static.reseler.com 11.03.11, 09:59 Ty chyba jaja sobie robisz? Pewien zaklad w Częstochowie, który ztrudnia kilkunastu blacharzy, czas pracy 8/9h na dobę, soboty wolne, pensja 2500netto na mies. Dla porównania pewna "firma", która zatrudnia kilkunastu pedagogów na trzy zmiany, wynagradza swoich pracowników pensją miesięczną w wysokosci 1400netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM do assa ale keidy beda nowi to wyplata 1300zl IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 10:10 a co sadzisz ze co tak neibedzie oi i to szybko jak mozna promowac cos co pozniej jest neidostepne jak to robi GW!!! jak mozna obywatelowi wmawiac zeby konczyl zawodowke tylko poto zeby wykopac pracowniak co ma pensje 2500zl netto jak Ty tu ujoles tylko poto zeby przyszly wyuczony zarobil 1300zl netto co ty sadzisz ze idiota to rosniej jak trwaa samosiejka oi nie te twe 2500zl netto to po 10 latach praktyki kolezko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: do assa ale keidy beda nowi to wyplata 1300zl IP: *.static.reseler.com 11.03.11, 10:26 TYM pierwsza sprawa gdy chcesz dyskutowac naucz się pisac, przynajmniej w takikm stopniu aby przeciętny człek mógł cię zrozumiec. Druga sprawa to ok. 1200 zł netto to zarabia pracownik fizyczny ale nie wykwalifikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRW Re: do assa ale keidy beda nowi to wyplata 1300zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 10:36 To nawet w TRW przez Agencję Pracy Tymczasowej zarabia się 1600netto :) po przejściu jakieś 1800netto . Większość tam pracowników to właśnie ludzie po liceum bo bez zawodu to w tym mieście czeka tylko TRW , Brembo ew, Huta Szkła Stolzle . Jest też druga droga zrobienie prawka , uprawnień na wózki lub inne kursy i szukanie pracy w zawodzie ale to już indywidualna gestia ;) . Pozdrawiam i naprawdę patrząc z perspektywy czasu ja też poszedłbym do technikum a nie do LO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownica Re: do assa ale keidy beda nowi to wyplata 1300zl IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 21:28 nie zgadzam sie z podanymi przez Ciebie zarobkami a pracuje tam 9 lat .nie wiesz-nie dyskutuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM Re: do assa ale keidy beda nowi to wyplata 1300zl IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 18:53 pisalem to pod wplywem twej glupoty ze prcownik bez kwalifikacji tyle zarabia wez i przestam marzyc !!!!! zadam ci pytanie gdzie beda pracowac ci wykwalifikowani po technikach badz zawodowce??gdzie na Upracy stoja po kase by zyc a ty tu pie... piszesz ze masz 2500zl jak bys byl inteliogentny pisze to specjalnei tak wlasnei czekaja jak znajdzie sie po technikum badz zawodowce by ciebei wyjep... a on bedzie pracowac za 1200zl netto ale watpie czy potrafisz myslec i to tak jak ten rynek gospodarczy kto che mniej ten moze pracowac!!!! a kto che wiecej to niech siedzi na bezrobotnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa do pokrzywdzonego TYM-a IP: *.static.reseler.com 11.03.11, 19:40 Na Boga jak ci w życiu nie wyszło to nie obwiniaj całego świata. A czytając twoje argumenty pisane "łamaną polszczyzną" wniosek nasuwa się jeden, jestes skonczonym imbecylem, który poprzez brak odpowiedniego wykształcenia zasługuje na zarobki równe najniższej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: do pokrzywdzonego TYM-a IP: *.static.reseler.com 11.03.11, 19:50 Tak dla twojej wiadomości, nie pracuje jako blacharz i nie zarabiam w/w kwoty ;p Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aga87 Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówki ... 11.03.11, 12:44 Moim zdaniem ludzie wybierają licea bo po 1 jest mniej przedmiotów a co za tym idzie mniej godzin lekcyjnych w tygodniu, po 2 trwają rok dłużej, po 3 profile są nie ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 12:56 Cóż odpowiedź rysuje się sama. Trzeba przekonać pracodawców aby zatrudniali absolwentów zsz i techników bez łapówek, pleców i innych podobnych. TYLKO odblokowanie rynku pracy w Cz-wie spowoduje napływ młodzieży do szkół zawodowych. W przeciwnym przypadku po co tracić 4 lata skoro w 3 można mieć to samo, o dodatkowym nakłądzie pracy nie wspomnę :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.realestate.net.pl 11.03.11, 16:02 byłem na targach jedna szkoła miała fajny brelok , taki zielony Odpowiedz Link Zgłoś
fobi85 Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówki ... 11.03.11, 17:06 W sumie to widać, że nikt tutaj nie ma pojęcia co mówi. Tylko Pan od blacharki przedstawił merytoryczne argumenty. Przede wszystkim należy zmienić mentalność RODZICÓW, potem kadry nauczycielskiej, na końcu samych młodych osób. Jak można słuchać rad co do przyszłości i zarabiania od Pani nauczyciel, która zarabia poniżej 2000zł ? Przeciętny mechanik nie schodzi poniżej 2000 na rękę, hydraulik pewnie 2500 może nawet 3000, kucharze mają trudniej ale dobry swoje zarobi, wykończeniówka też ma się świetnie, poniżej 2000 nie schodzą itd. Więc przede wszystkim rodziców trzeba przekonać, że "idź na studia żeby mieć dobrą pracę" to nie do końca dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM fobi85 czy ty dobrze sie czujesz IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 18:57 bo jak widze co piszesz to tez umiesz czytac wiec zerknij na ogloszenie POSREDNIK zobaczysz ile tam fachowcow szuka pracy iile!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fobi85 Re: fobi85 czy ty dobrze sie czujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 19:23 Bo trzeba być fachowcem, zakład samochodowy gdzie naprawiam auto przyjmie pewnie każdą ilość dobrych mechaników. Facet od wykończeniówki ma terminy kilkumiesięczne, hydraulik za byle co kasuje po kilkaset złotych, przykładów mogę podawać dosyć długo. Ostatnio robiłem kafelki to musiałem się umawiać 3 miesiące wcześniej. Większości "fachowcom" nie chce się pracować i są po prostu cieniutcy, taka jest bardzo brutalna rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: 156.17.165.* 11.03.11, 17:06 Każdy chce być młodym i wykształconym człowiekiem z wielkiego miasta tak jak to podświadomie propaguję niektóre media :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Nauczycielka Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.net.stream.pl 11.03.11, 18:48 tiny-url.pl/oto_najlepsza_zacheta_dla_uczniow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.prenet.pl 11.03.11, 20:04 Jak przekonać? Najlepiej pieniędzmi. Sprywatyzować edukację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 20:22 dokladnie niech bedzie platna i obowiazkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.prenet.pl 11.03.11, 21:17 Nie, płatna i nieobowiązkowa. To zmusi do myślenia. No i podatnicy przestaną płacić za błędne wybory rodziców i studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praca Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 09:20 Trzeba przekonywać brakiem pracy dla ogólnie wykształconych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.net.stream.pl 12.03.11, 09:41 Pokazać oferty pracy dla uczniów w/w specjalności, oferty pracy za godne pieniądze, które pozwolą na przeżycie, utrzymanie rodziny, zakup mieszkania ( chociaz na raty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.net.stream.pl 12.03.11, 09:51 A przede wszystkim przypomnieć sobie, kiedy zostały zlikwidowane szkoły zawodowe i technika?... 2000?... Reforma edukacji ; gimnazja. licea... Historia kołem się toczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacper Wykształcenie zawodowe IP: *.hitech-net.pl 23.03.11, 19:46 Na wstępie. Nie chciało mi się czytać całości, uczę się. Ale postanowiłem coś naszrajbować: Tutaj postawił bym pytanie: Jak przekonać pracodawców? Po co pójdę do zawodówki? Co z tego, że będę umiał coś robić i będę miał na to papierek jak nikt do pracy mnie nie weźmie? Idąc dalej na studia mam wyższe(zakładając, że zalicze) nie umiem pracować, ale prace mam łatwiej dostać. Do tego po studiach przygotowuję się na nasze marne zarobki. Zapytacie jak. Nie pochodzę z bogatej rodziny więc i pieniążków też dużo na studiach nie będę miał, więc o domowym obiedzie mogę sobie pobujać w obłokach a w przyszłości nie będzie lepiej tak więc w gre wchodzi głodówka. Paliwo drogie więc koszty transportu będą wzrastać więc ceny żywności też. Tak więc moje pytanie. Po jaką choinkę przekonywać do zawodówek? Oczywiście nie chcę urazić nikogo kto chodzi do zawodówki lub chodził, widzę po kolegach i znajomych jak szukają pracy a potrzebują do pracy z minimum średnim. Pozdrawiam i Zdrówka Życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze-inna Re: Wykształcenie zawodowe IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 21:31 znam ludzi po studiach którzy szoruja gary w Anglii.a znam ludzi po zawodówkach którzy pracuja na stanowiskach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawodówka była OK Re: Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówk IP: *.2.11.240.tvksmp.pl 25.03.11, 09:15 Zatrudnić nauczycieli przygotowanych do zawodu, a nie córeczki, zięciów itp. Uczyć zawodu, a nie sprzątania po majstrze czy wbijania gwoździa raz w semestrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM do zawodówka była OK niemasz racji IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 14:21 niech pracodawca wreszcei rozumei ze to on jak che miec mlodego pracownika neich go sobie szkoli!!a tak to neich czych na Ukrainca a my im tu pokazemy Odpowiedz Link Zgłoś
gp2306 Jak przekonać uczniów, że technika i zawodówki ... 26.03.11, 09:38 Być może technika i zawodówki są OK i dają zawód, chociaż ja byłem uczniem liceum i zastanawiałem się czy nie iść do technikum. Ale myślę że była to dobra decyzja. Dzisiejsze technikum nie jet tym samym co dawniej, czyli dobrą szkołą (oczywiście istnieją wyjątki). Teraz jak słyszę z opowieści znajomych to chodzi do nich dużo CEPÓW, dla których nawet zawodówka byłaby zbyt dobrą szkołą, a na praktykach nie uczą się oni zawodu tylko biegają do sklepu po flaszki dla swoich nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
andrze-j0000 Jestem przedstawicielem niemieckich szkół zawodowy 15.07.11, 15:46 Witam, jestem przedstawicielm kilku niemieckich szkół zawodowych w Polsce. Jesteś rodzicem lub uczniem? Napisz do mnie a adres: sidorowski@euro-work.net lub znajdź mnie na facebooku: www.facebook.com/pages/Euro-WorkNET-Education/216454381729644 Odpowiedz Link Zgłoś