Dodaj do ulubionych

Płaskorzeźby na bruk [WIDEO]

25.03.11, 22:41
Na budynku znanym jako siedziba milicji nie było kasetonów od południa i bodaj od północy (ul. Jasnogórskiej), bo nigdy nie zostały tam wmurowane. Moi nauczyciele z Liceum plastycznego uzupełniali braki przed wielu laty, odciskając ze zdjętych matryc kopie w betonie. Oryginały są ceramiczne, wypalane, a owe kopie pomalowano na ceglasty kolor. Betonowe duplikaty gwarantowały ten sam rozmiar, bo ceramika zbiega się po wypale w piecu. Nie wiem co ci "remontowcy" potłukli - mam nadzieję, że nie prawdziwe dekoracje sprzed stulecia.
Ryś Baranowski
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruś Re: Płaskorzeźby na bruk [WIDEO] IP: *.alfanet24.pl 25.03.11, 22:59
      brzydki ten budynek jak nie wiem co, powinni go otynkować i pomalować
      • Gość: xy Re: Płaskorzeźby na bruk [WIDEO] IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 07:02
        Oj Maruś, Maruś....
        Ech..... :-(
      • Gość: Krzyś Re: Płaskorzeźby na bruk [WIDEO] IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 09:50
        Tak i jeszcze dać styropian 10 lub 15 i pomalować na pstrokate barwy! Dzięki takiemu myśleniu powstają kolorowe kaszaloty i nienaturalnie napuchnięte budynki. Szkoda słów.

Dobrym pomysłem byłoby wyczyszczenie cegły tak jak to zrobiono na Starym Młynie na Krakowskiej.
      • Gość: gość Re: Płaskorzeźby na bruk [WIDEO] IP: *.net.stream.pl 26.03.11, 10:56
        otynkować i pomalować to powinni Ciebie
        takie budynki czyści się , uzupełnia cegłą ubytki
      • Gość: sjdghkl Re: Płaskorzeźby na bruk [WIDEO] IP: *.strefa.com 27.03.11, 11:12
        ale wcześniej okleić styropianem... byle dużo styropianu..
    • Gość: albin siwak Re: Płaskorzeźby na bruk [WIDEO] IP: *.prenet.pl 26.03.11, 10:28
      Pieprzone donosiciele ormowcy.Niech sami zapłacą za jakieś starocie i sobie powieszą
    • wladimirdwa wszystko rozumiem ale żeby konserwator nie wiedzia 26.03.11, 10:33
      wszystko rozumiem ale żeby konserwator nie wiedział:
      Fryz – poziomy, środkowy element belkowania, między architrawem a gzymsem, często płaskorzeźbiony. W porządku doryckim występuje fryz tryglifowo-metopowy, słownik pierwszy z brzegu w necie
      po co ten konserwator jak nic nigdy nie może a jak może to nie daj PB
      • Gość: jaś niesmaczny Re: wszystko rozumiem ale żeby konserwator nie wi IP: *.prenet.pl 26.03.11, 12:00
        Już jeden konserwator bronił starych klameczek,zawiasików i innych archologicznych duperel i poszedł siedzieć.Teraz ,następny matoł wykopał jakąś dziure na Starym Rynku i zamiast z własnej kasy, zrobić porządny szalet ,to ogrodził to dziursko i nic.Tych znawców i pesudonaukowców należy pogonić na Haiti.
        • Gość: Jolka Re: wszystko rozumiem ale żeby konserwator nie wi IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.03.11, 13:21
          a dlaczego ucichła sprawa zabytkowej rozpadajacej sie bramy przy ul Kazimierza ???
          Moze sie zawali i bedzie po problemie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka