19.10.11, 09:07
już nie wiem czy euro , czy zł .

Ale tyle ponoć może Polska uzyskać od Unii w kolejnych latach .

Może ale najpierw musi ( rząd i samorządy ) sama wyłożyć sporo kasy .

Ale tej kasy już w budżecie nie ma i nie ma możliwości dalszego zadłużania się .

Wg wypowiedzi prof. Opolskiego z UW ( wczoraj -18.10.11 TVP Info ) muszą pewne grupy społeczne stracić na poziomie życia , jeśli te pieniądze mają być wykorzystane na cele inwestycyjne .
Czy Tusk się zdecyduje na takie niepopularne decyzje ?

O tym od lat piszę tutaj .
Obserwuj wątek
    • Gość: q1 Pisz, pisz, a Tusk dalej "rzondzi" IP: *.ice-net.pl 19.10.11, 09:23
      Pisz, pisz. Do tego módl się i pracuj. A Tusk dalej "rzondzi" a Palikot wszedł teraz jako 3-siła. W końcu władza pochodzi od Boga i trzeba się jej podporządkować.

• Gość: jasiu... Widzisz Angrusz, żeby to jeszcze były inwestycje! IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 12:53
        Widzisz, jest pewna różnica pomiędzy słowami "inwestycja" i konsumpcja. Ja mam wrażenie, że pod płaszczykiem inwestycji, to w Polsce uprawia się czystą konsumpcję.

Cel inwestycyjny, to taki, który w efekcie ma przynieść jakiś zysk. Inwestujesz w nową drogę, żeby kolejny inwestor zbudował przy niej mieszkania, czy firmę, w której ludzie znajdą pracę. Jednak, jeśli ty tę drogę wykonasz z marmurowych płyt, to będzie zwyczajna konsumpcja, zeżarcie unijnych pieniędzy (oraz zaciągnięcie kredytu) na coś, co służy jedynie zaspokojeniu indywidualnym gustom, widzimisię, żeby nie napisać wprost, zmarnowaniu tych pieniędzy. A ktoś je będzie musiał oddać. Z czego? Ile będzie kosztował "dobry gust i pragnienie piękna" (dyskusyjnego piękna)?

Wymień prawdziwe inwestycje w Częstochowie, które miastu, bądź jego mieszkańcom już przyniosły rzeczywisty zysk?

Trudne, nieprawdaż?
        • Gość: xx Re: Widzisz Angrusz, żeby to jeszcze były inwesty IP: *.icis.pcz.pl 23.10.11, 14:30
          To sa glownie inwestycje infrastrukturalne ktore nie sa nastawione na zysk:

1. Wiadukty (ten na Monte Cassino, na DK1 itd.)

2. Drogi - chociazby na Legionow gdzie dzieki temu poprawia sie dojazd do roznych firm, ale oczywiscie taka inwestycja zadnych zyskow bezposrednio nie daje.

3. Tramwaje - tez oczywiscie nie nastawione na zysk, ale bez tej inwestycji nasze tramwaje praktycznie by umarly. Tymaczasem tramwaj to rozwoj komunikacji publicznej.

4. Centrum Sportu AJD - inwestycja dla studentow

4. Wydzial Nauk Spolecznych AJD - oczywiscie tez nie na zysk nastawiona - i dobrze, bo szkolnictwo wyzsze sluzy calosci spoleczenstwa.

5. Wielka Hala na Zawodziu - tez nie dla zysku, ale w koncu dla ludzi

6. Aleje - bylo tu takie dziadostwo, ze nie dalo sie juz dluzej wytrzymac z czyms takim w centrum - gdzie codziennie przebywaja tysiace ludzi.

7. Nawet Parki pod Jasna Gora - nie dla zysku, ale sluza ludziom.

Wiele inwestycji zrealizowano na uczelniach dla poprawy procesu dydaktycznego, dla kupna nowego sprzetu itd.

Generalnie - wiekszisc inwestycji dofiannsowanych z UE sluzy rozwojowi roznego rodzaju infrastruktury, ktora z kolei sluzy wszystkim,a nie przynosi zysku bo nie jest infrastruktura prywatna, tylko publiczna.

• Gość: jasiu... Re: Widzisz Angrusz, żeby to jeszcze były inwesty IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 15:03
            Jeśli mam wybór - ryba, czy wędka, to uważam, że należy dać ludziom wędki, by w ten sposób przynajmniej skłonić ich, żeby sobie ryb nałapali. Bo rybę się zje i co dalej?

Widzisz, nawet Niemcy zaczęli ostatnio mocno oszczędzać, a słowo "sparen" można coraz częściej znaleźć w wypowiedziach tutejszych polityków. Jest jeszcze takie słowo "przeinwestowanie". Ostatnio przeczytałem, że w ciągu ostatnich czterech lat dług publiczny Polski się podwoił. Jak myślisz, kto to będzie spłacał?

ja wiem, to się teoretycznie opłaca. Jeśli ktoś ci zaproponuje, że będzie ci finansował 80 procent każdego twojego zakupu, to zaczniesz brać kredyty, bo tylko 20 procent zapłacisz za nowe mieszkanie, telewizor, samochód. Problem w tym, że czasem odsetki i raty od tych 20 procent potrafią być zbyt wielkie, w stosunku do dochodów tych, którzy kredyty zaciągają. Na tym właśnie "wyłożyła" się Grecja. A w Polsce "licznik Balcerowicza" kręci się i kręci.

Tramwaje, wiadukt, fajnie, tylko gdzie tymi tramwajami ludzie będą przez ten wiadukt jeździć? Na emigrację, po podupadające powiatowe miasteczko nie da im choćby godziwej pracy?

A może wiesz, gdzie znajdą zatrudnienie absolwenci, korzystający z centrum sportu, czy WNS AJD? Może w Częstochowie?

Tysiące ludzi w Alejach? Jakoś kiedyś, kiedy było dziadostwo i sklep z butami "u Bata" tych ludzi było w tych Alejach więcej.

Hala na Zawodziu - i fajnie. Żeby jeszcze siatkarze mieli z prawdziwego zdarzenia, silnego sponsora, byłoby jeszcze lepiej. A może Raków znajdzie takich sponsorów? Ma taki ładny stadion.
            • Gość: xx Re: Widzisz Angrusz, żeby to jeszcze były inwesty IP: *.icis.pcz.pl 23.10.11, 16:52
              Jeszcze raz powtarzam - to sa inwestycje w infrastrukture publiczna.
              Inwestycje glownie miasta i innych podmiotow publicznych - miasto czy te podmioty nie prowadza dzialalnosci gospodarczej. Tworza warunki zeby ktos inny (biznes) mogl taka dzialanosc prowadzic a takze dbaja o warunki zycia mieszkancow.

Nie wspomnailem o kilkudziesieci milionach na kanalizacje i wodociagi.

Rowneiz o Filharmonii ktora nie jest "glupia" inwestycja pod warunkiem ze ten nowy duzy budynek bedzie dobrze wykorzystany. Rowniez o pieknym budynku Plastyka itd.

To rozdanie funduszy UE sluzylo glownie takim infrastrukturalnym celom, bo o to glownie walczylismy jako Polska

Mowi sie ze nastepne rozdanie ma byc ukierunkowane na troche inne cele, w tym rowniez bardziej zwiazane z poprawa konkurencyjnosci gospodarki. Ale na razie to niewiadoma.

Dodam na koniec ze naprawde duzo kasy otzrymali z UE polscy rolnicy.
              • Gość: jasiu... Re: Widzisz Angrusz, żeby to jeszcze były inwesty IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 18:11
                Ja pamiętam achy i ochy nad planetarium dla AJD. I co? Możesz rozwinąć temat?

Zobaczymy, na ile zmieni się wykorzystanie filharmonii, aczkolwiek nie kwestionuję potrzeby jej remontu. Znów przypominam sobie, co niedawno na ten temat pisała częstochowska GW. Ileż to imprez musi nowa dyrekcja zorganizować.

Wodociąg, uzbrojenie terenu, nowe drogi, to są rzeczywiste inwestycje. Czemu zatem brakuje pieniędzy, by Westerplatte połączyć chociaż z Łódzką? Głupi przykład, ale tu chodzi o kilkadziesiąt metrów drogi i jedno skrzyżowanie. A miała iść do szpitala na Parkitce.

Pieniądze poszły na kilkadziesiąt niepotrzebnych w mieście sygnalizacji świetlnych?

Inwestycje na pokaz, czy inwestycje konieczne? Czemu Częstochowa nie umie wyprowadzić ruchu tranzytowego poza centrum (Jana Pawła, Okulickiego)? Czemu od Alei na południe centrum miasta przegradza linia kolejowa?

Takich "czemu" jest bardzo dużo. Z jednej strony kładzie się kostkę, po której nie da się prowadzić dziecinnego wózka, z drugiej pieniędzy nie ma na strategiczne przedsięwzięcia w mieście.

No i "dla kogo", ale to już zupełnie inny problem, kto w tym mieście ma ochotę zostać.
      • Gość: xx Re: Pisz, pisz, a Tusk dalej "rzondzi" IP: *.icis.pcz.pl 23.10.11, 14:34
        Rzadzi, bo Polacy maja swoj rozum i w decydujacych chwilach od lat zachowuja sie rozsadnie - nauczyli sie kierowac swoimi interesami, a nie propaganda.
        • Gość: do xx "Polacy mają swój rozum"....... IP: *.ice-net.pl 23.10.11, 15:03
          "Polacy mają swój rozum", buhaaaaaa

z pewnością mają......
          W Polsce podatki i ceny wyższe niż na Zachodzie, a pensje trochę większe niż na Ukrainie. Pracują więcej niż cała Europa a większosć mają wszystko w kredycie, który będą spłacać ich wnukowie. i do tego stali się tanią siłą roboczą Zachodniej Europy. nawet długość życia najkrótsza w Europie. o uzębieniu już nie wspomnę.
          Swój rozum to ma "warszawka" i "rzondący". o tak, ustawili się świetnie.
          chyba panie kolego "xx" żyjesz na tej "zielonej wyspie". Ale z bajkoterapii "zieloną wyspą" trzeba się będzie powoli otrząsnąć.
          • Gość: xx Re: "Polacy mają swój rozum"....... IP: *.icis.pcz.pl 23.10.11, 16:42
            Nie pisalem o zadnej zelonej wyspie itd.

Pisalem o rozsadku Polakow w chwilach najwazniejszych wyborow.
            • Gość: Niewodniczański Nie tłumacz mu IP: *.apus-net.pl 23.10.11, 23:04
              Takim ludziom nie warto tłumaczyć, oni mają swoje teorie i żadne fakty, prawdy ich nie przekonają.
              Oni nie zobaczą jak zmieniły się małe miasta, nie są w stanie zobaczyć zbudowanych dróg.

Oni poprostu wiedzą i już.
    • Gość: angrusz1 Re: 300 mld - Patrzcie !! Pojawia się kolejna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 09:06
      przeszkoda w sięgnięciu po tę kasę :

biznes.interia.pl/wiadomosci/news/bruksela-znaczaco-utrudnia-polsce-dostep-do-pieniedzy,1710662
      • the-only-bodzio Re: 300 mld - Patrzcie !! Pojawia się kolejna 23.10.11, 13:50
        Ja też mam tu taki rodzyneklubczasopismo.salon24.pl/polskawue/post/344192,platforma-o-300-mld-zl-w-spocie-i-na-billboardach
        • Gość: Niewodniczański Weckeend bez Bodzia..., IP: *.apus-net.pl 23.10.11, 14:19
          .....jest stracony.

Bodzio nie daj się manipulować,
          Toć Ci "Niezależni", przebijają w manipulowaniu
          kilkakrotnie słynne "NIE" Urbana.
          • the-only-bodzio Re: Weckeend bez Bodzia..., 23.10.11, 18:03
            Niewoda jesteś niepoprawnym optymistą patrząc teraz na co się wyprawia na scenie politycznej i na przepychanki w sejmie.Jak główne baletnice tańczą i robią nam wodę z mózgu.Nie patrząc na realia życia.Sam widzę po sobie ,że stałem się nowoczesnym niewolnikiem pracy.Gdzie wymaga się ode mnie pracy w każdą sobotę.I muszę wymyśląc powody, by te dwie soboty urwać.Nic przez cztery lata się nie poprawiło.Dalej pracodawcy oszukują , nie płacą na czas ,umowy śmieciowe.I za co mam kochać ten rząd ,za co?.Jak patrzę na Pawlaka niezatapialnego ,czyli dziwkę polityczną oddającą się każdemu ,to wara mi opada do samej ziemi.Czytam te wszystkie pisma nie tylko niezależne ,ale wszystkie .I dopiero po tym można wyciągnąć wnioski.Oczywiście tvn i polsat oprócz polsatu sport nie istnieją.Pozdrówka od zmęczonego człowieka Niewoda.
    • stangor Re: 300 mld 23.10.11, 14:18
      Wyzwoliliśmy się z dominacji jednego systemu a dobrowolnie poddaliśmy się dwom innym, Unii Europejskiej i Watykanowi. Do tej pory różnica między dotacjami z UE a składkami jakie do niej wpłaciliśmy to niecałe 80 mld zł. W tym samym okresie z budżetów na rozwój Polski wydaliśmy ponad 1700 mld zł, czyli te unijne 80 mld stanowi niecałe 5%. Za te nędzne 5% zapłaciliśmy suwerennością gospodarczą. Unijne dotacje są obwarowane uwarunkowaniami i nakazami nie tylko unijnymi ale również przez naszych nadgorliwych urzędników.
      Aby je wykorzystać wiele samorządów zadłużyło się do granic możliwości. Samorządy budują to co akurat jest dostępne w programie, czy jest to potrzebne czy nie ale budują bo dotacje przepadną. Niejednokrotnie tak drogo że wkład własny samorządu grubo przekracza wartość tej inwestycji gdyby była prowadzona bez dotacji unijnych. Czy ktoś kiedyś to analizował? Czyje firmy i banki na tym zarabiają. O ile zwiększyła się administracja z tytułu rozdziału unijnych środków nie mówiąc już z tytułu przynależności. Za kilka srebrników zostaliśmy wasalem Unii przy aprobacie polityków.
      Od czasu wejścia do UE rozwój Polski zawdzięczamy dostępności do wspólnego rynku a nie dotacjom Unijnym. I tu powinna być wzmożona aktywność polityków.
      • Gość: xx Re: 300 mld IP: *.icis.pcz.pl 23.10.11, 14:33
        W Czestochowie problemy finasowe nie wynikaja z koniecznosci dofinasnsowania inwestycji UE.
        Budzet miasta dobijaja inne rzeczy.

A ile nowych rzeczy zbudowanoi za kase z UE mozna zobaczyc jak sie wybrac w droge - autostrad nie mamy zbyt duzo wciaz, ale drogi w Polsce poprawily sie mocno - rowneiz wokol Czestochowy.
    • Gość: licho Re: 300 mld IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.11, 16:05
      co się martwisz Angrusz !!!
      Jak Palokot opodatkuje KK kasa się znajdzie .
      Ponoć jakaś kuria zgubiła milion złoty i zebrze u prywaciaży o faktury .
      jak znajdą te piniażki to na wiele inwestcji starczy !!
      • Gość: wnuczek emeryta Re: 300 mld IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.11, 16:35
        Nie jest tak tragicznie ,wystarczy zacząc uczyc się chińskiego. biznes.onet.pl/chiny_wykupuja_zachod,18572,4846154,1,prasa-detal
        • Gość: nie bój żaby "Bajkoterapia "zieloną wyspą"" znowu zadziała IP: *.ice-net.pl 23.10.11, 17:08
          Nie martw się angruszu,
          Jeden z profesorów w wywiadzie w TVPinfo użył świetnego określenia "bajkoterapia "zieloną wyspą"".
          Tusek wymyśli kolejną bajkoterapię, że nas "kocha" i jesteśmy "mądrym narodem"........za 1300 brutto miesięcznie, oj przepraszam teraz to chyba aż PONAD 1500 zł brutto, czyli AŻ ok. 350 euro!!!
          • the-only-bodzio Re: "Bajkoterapia "zieloną wyspą"" znowu zadziała 23.10.11, 18:35
            Jesteśmy mądrym narodem :bezrobotni i wykształceni głosują na PO ,bo dobrze im na tym bezrobociu.Wierzący głosują na Palikota,który po ciężkich bojach zwali ten krzyż Popiełuszki i oswobodzi z kajdan kościoła naród.Po którym zgarniemy kasy i będzie nam się żyło lepiej.Reszta poszła na PIS i PSL i cóś tam jeszcze.I dalej żyjemy w Polsce SA gdzie kasa przysłania wszystko.Nie pomogli kibice piłkarscy.Ale dał się wrobić Fedorowicz stary dureń jego cytat z wielu.Jako zwolennik Balcerowicza i wróg Leppera nie mogę być jego pupilem i zdjeli chłopca z anteny telewizyjnej.Teraz chłopiec na stare lata wypływa na tratwie PO.Razem z tym co rozpętał wojnę 2 światową.Ludzie dla kasy dzisiaj zrobią wszystko.Myślę ,że S.Drabik na ten czas w te bajki sie nie dał wciągnąć, jak wcześniej.Napewno następny rok to podwyżki i nie ma co marzyć o tańszej benzynie.Bo na tym poziomie jest gaz.40mln naród wyżywi rząd.Ale kto nas wyżywi?
      • Gość: angrusz1 Re: 300 mld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 19:48
        Licho , mówisz milion , mówisz, że na wiele .
        Hmm, to ty chyba liczyć licho liczysz.

No ale jak zwykle najeżdżasz na Kościół .

Wiesz , była niegdyś taka postać : Brystygierowa - ksywa Luna , a jakże pochodzenia , hmmm ... z narodu handlowego , czerwona komuch ( komuszyni ) , a jakże z bezpieki , a jakże krwawa a pod koniec życia przeszła na katolicyzm .
        No popatrz jak to niektórzy kończą .
        • the-only-bodzio do jasia bo szlocha jak tam w Niemczech opłacają 23.10.11, 22:05
          Kirchensteuer.Wklejka.www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/kosciol;w;polsce;dostaje;3;mld;zl;myslisz;ze;to;duzo,46,0,939054.html
          • Gość: jasiu... Re: do jasia bo szlocha jak tam w Niemczech opłac IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 17:59
            Wiem Bodzio. Płacę. Za zeszły rok było tego sporo ponad 500 Euro, ale cieszę się, że mam z czego płacić. Nawiasem mówiąc, mógłbym też zapisać się do klubu hodowców pudli (stawki podejrzewam nie mniejsze) ale wolę pozostać przy Kirchensteuer,

Ja zawsze uważałem, że podatek kościelny powinien być. Skoro kosztuje uczestnictwo w prawie każdej wspólnocie, to i kościół powinien opodatkować swoich wyznawców. I inne kościoły tak właśnie robią, w wielu wyznaniach jest obowiązek oddawania określonego procenta od dochodów na cele kościelne.

Obowiązek płacenia tzw. dziesięciny istnieje u Adwentystów, u Baptystów, czy Zielonoświątkowców. W tych kościołach ludzie płacą określony, wcale nie mały procent swoich dochodów. Czemu nie ma tego w kościele Rzymsko-Katolickim?

Ja uważam, że każdy kościół musi mieć swoje dochody (księża powinni żyć godnie, budynki powinny być zadbane), a więc jestem jak najbardziej za wprowadzeniem dla członków kościołów (wszystkich) podatku.
        • angrusz1 Re: 300 mld 19.11.11, 22:54
          Ot co zostało z tych 300 mld zł

"Throughout this process, we have argued that, with member states facing tough decisions on spending at home, we could not afford these unrealistic demands," he added

Wg BBC
    • Gość: www.cz-wa24.pl Re: 300 mld IP: *.zana.trustnet.pl 19.11.11, 23:24
      www.cz-wa24.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka