Dodaj do ulubionych

Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata

08.12.11, 10:49
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: bezdomny Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.rev.inds.pl 08.12.11, 11:19
      ... dać mu jeszcze z pięć medali, emeryturę i całować po ...!
      • Gość: 22s Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.centertel.pl 08.12.11, 11:27
        wystarczy ze odzyska swoje nieruchomosci
      • polis24 Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata 08.12.11, 19:00
        Tobie też powinni dać "medal" za sianie nienawiści i rasizm.
    • Gość: hhh Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 11:28
      a kim jest Zając oprócz tego że jest radnym
      • Gość: Maniek Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.ip.netia.com.pl 08.12.11, 11:49
        Chyba lepsze to niż by jakiś katolik dostał takie wyróżnienie
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 13:18
        Przeżycia Pana Rlrata są tragiczne. Nie będę ich tutaj przybliżał. Zrobił dla miasta Częstochowa sporo - chociażby sprowadził wybitnego skrzypka, jest Prezesem Światowego Związku Żydów Mieszkańców Częstochowy.

To jak opluwacie człowieka, który przeżył Holocaust jako dziecko oraz opluwacie za to radnego Zająca jest bez wątpienia czymś bez precedensu. Polecam TU CZYTAJ WYWIAD Z PANEM ROLATEM i może zapytam o ważną w życiu człowieka sprawę: "czy narodowość ma dla NORMALNEGO człowieka znaczenie w DOSTRZEŻENIU CZŁOWIECZEŃSTWA w drugim człowieku?

Jeśli odpowiedź jest twierdząca to niczego nie nauczyliśmy się od setek lat, jeśli zaś nie jest ważna to niechaj ktoś poda argumenty przeciwko nadaniu tego honorowego obywatelstwa panu Rolatowi.

Tomasz Jaskóła
        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 13:21
          Chodzi oczywiście o Pana Rolata:

Oto fragment jego wywiadu z linku powyżej:

Polacy i Żydzi razem przeżyli Holocaust. Skąd się więc wzięła taka agresja?
          To splot wielu okoliczności. Z jednej strony był to z pewnością rezultat niemieckiej propagandy z czasów wojny oskarżających Żydów o wszystko co najgorsze. Z drugiej zaś, przypomnę, że jeszcze do dziś w USA mówi się o „polskich obozach koncentracyjnych”, bo naziści obarczali winą za swoje zbrodnie Polaków, co u niektórych Żydów budziło odruch niechęci. Tyle lat po wojnie zapomniano już, że podczas okupacji hitlerowskiej Polska była krajem, gdzie nie było Quislinga jak w Norwegii. We Francji Żydzi byli deportowani przez francuską policję i żandarmerię, francuskimi pociągami wywożono ich do obozów zagłady – tego na okupowanych ziemiach polskich nie było. Polska była jedynym krajem europejskim, gdzie nie było rządu sprzyjającego Niemcom – niemniej znaleźli się ludzie, szmalcownicy i szantażyści, którzy wydawali Żydów w ręce Niemców. W końcu przed wojną mieliśmy endecję, która niestety rozkwitała w atmosferze faszyzmu panującego w Niemczech i we Włoszech. Ale ponad wszystko musimy pamiętać, że w Yad Vashem najwięcej drzewek honoruje Polaków – Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata.

Były też inne problemy wynikające ze skomplikowanej powojennej sytuacji zarówno materialnej, jak i politycznej. Ja na przykład nie mogłem po wyzwoleniu wrócić do naszego mieszkania w Częstochowie, bo tam już ktoś inny mieszkał. Ten mój przypadek trzeba przemnożyć przez wiele razy. Trzeba też przyznać, że spory procent w partii komunistycznej i w UB stanowili Żydzi.

Więcej pod adresem www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1520826,1,rozmowa-z-zygmuntem-rolatem-przewodniczacym-komitetu-budowy-muzeum-historii-zydow-polskich.read#ixzz1fwejZqr4

• Gość: Tomasz Jaskóła Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 13:24
            Pewnie Pan Rolat będzie czytał nawet to forum z ciekawości - WSTYD MNIE OGARNIA, KIEDY TUTAJ ZERKNIE ... za te chamskie i zupełnie odosobnione wpisy należy przeprosić, to wstyd że posługując się językiem polski i powołując się na tradycje polską wypisuje się takie rzeczy.
          • Gość: Krzysztof Straus Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 20:56
            Panie Tomaszu - zostałem przez Pana uprzedzony we wpisie . Przed chwila Janek zakomunikował mi żebym wszedł na stronę Wyborczej.
            Przeczytałem te wszystkie wpisy - cieszę się że tak dużo jest tych pozytywnych. O tych drugich nie będę wspominał. Mam to ogromne szczęście znać osobiście Zygmunta Rolata. Myślę że należę tez do grona jego sprawdzonych przyjaciół. Jest to ten typ Człowieka - oczywiście tak jak napisałem przez duże "C" ,któremu nie tylko nie sposób odmówić w jakiejkolwiek sprawie ale tez pomagać mu to czysta satysfakcja. Zresztą ,prawdę mówiąc to on mi pomagał ,ja czekam na te chwile żeby się zrewanżować. Znam dobrze historię Zygmunta z czasów holocaustu ,kilka scen z tego okresu jest tak dramatycznych ,że dorównuje a może nawet przewyższa scenariusz "Pianisty". Nie miejsce tutaj na opis tych sytuacji. Ale wielu po takich straszliwych doświadczeniach uciekło by od miejsca osobistej tragedii daleko ,bardzo daleko i już nigdy nie chciałoby tu powrócić . Poza tym ten szum medialny ten czarny PR o nas Polakach jako żydożercach ,tez mógł by mieć znaczenie . Ale co robi Rolat - dość że wraca tutaj ,że finansuje wiele przedsięwzięć ,że pomaga wielu ludziom - on przy każdej okazji afiszuje swoją Częstochowę .Między innymi dzięki niemu spojrzałem na to miasto innym okiem , i je polubiłem ,identyfikuję się z nim - a jak wie Pan doskonale ,mój heimat leży po drugiej stronie Warty. Jestem w kontakcie z Zygmunetem Rolatem ,śledzę na bieżąco jego walkę " z życiem" .Przychodzi mi na myśl cytat z Kaczmarskiego "Wojna Jakuba z Bogiem" . Kończę już ten post , jeżeli nadaży sie okazja to - Panie Tomaszu - chętnie bym Pana poznał z Zygmunetm. A teraz mimo kilku tysięcy kilometrów i dużej wody jaka dzieli Częstochowę od NY - życzmy Zygmuntowi dużo zdrowia ,bo pasji życia nigdy mu nie zabraknie.

• Gość: obserwator Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 08.12.11, 20:15
          Szanowny Panie Jaskóła,
          przesadzasz Panie w swojej wypowiedzi. Nie czaruj na FORUM. Nie wprowadzaj w błąd ludzi, z szarego nie rób bieli a tym bardziej z czarnej postaci nie rób białej. Nie przystoi, no,... chyba, że Pan chcesz utracić swoją wiarygodność. Zresztą to Pana wybór.
          Wie Pan co, nie znoszę gdy ktoś kogoś robi w przysłowiowego konia. Dlatego proszę Pana o więcej uczciwości w wypowiedziach, zwłaszcza publicznych.
        • Gość: do Tomasza Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 23:28
          Pan chyba oszalał - Panie Tomaszu. Chodził Pan do szkoły i gdzie się Pan wychowywał artystycznie :))
      • Gość: obserwator Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 10.12.11, 16:35
        @hhh
        Cytat:
        "a kim jest Zając oprócz tego że jest radnym"

Ostatnie znane publiczne osiągnięcia:
        "Sesja rady miasta 15 lutego. Jerzy Zając z PO podchodzi do stołu przewodniczącego i jego zastępców. - Bardzo poproszę o legitymację innego koloru - mówi, kładąc na stół jaskrawoczerwoną książeczkę."
        Kolor legitymacji miał być bordo

• ciemnobedzie Najpierw uchwała potem zaproszenie 08.12.11, 12:26
      Radni powinni najpierw głosować nad uchwałą a później zapraszać.
      Nie powinien występować jakikolwiek element nacisku.
      Pan Rolat na pewno to rozumie.
    • boozar Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata 08.12.11, 12:27
      Ciekawe co Ty zrobiłeś dla tego miasta i kraju, oprócz obrażania innych i siania nienawiści.
      Rozumiem, że używając takiego języka jakiego używasz godzisz się na to żeby o polakach mówiono: polaczki itp.?
      • Gość: Patriota odp na pytanie IP: *.static.reseler.com 08.12.11, 12:44
        Odpowiem za kolegę , którego pytasz. Otóż pracuję , mieszkam i płacę podatki w tym kraju i mieści . A nie uciekłem jak szczur bo chronić własną dupę. Moja rodzina jest w Częstochowie od dobrych paru pokoleń a horonów nie dostaje i się o nie nie upomina. Dziekuję dobranoc.
        • Gość: xx Re: odp na pytanie IP: *.icis.pcz.pl 08.12.11, 12:55
          Pan Rolat sporo zrobil dla Czestochowy, chociaz tutaj nie mieszka.
          Wiec ten tytul mu sie nalezy i dobrze ze go otrzyma.

Zydzi tez duzo zrobili dla Czestochowy - widac ze Czestochowa sporo stracila na eksodusie Zydow z naszego miasta.

• Gość: do xx Re: odp na pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 18:26
            > Pan Rolat sporo zrobil dla Czestochowy, chociaz tutaj nie mieszka.
            > Wiec ten tytul mu sie nalezy i dobrze ze go otrzyma.
            >
            > Zydzi tez duzo zrobili dla Czestochowy - widac ze Czestochowa sporo stracila na
            > eksodusie Zydow z naszego miasta.

A co konkretnie zrobił , możesz wymienić, chętnie zapoznam się z tym.
          • Gość: profesor Re: odp na pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 23:30
            kolejna głupota niby mądrego człowieka - pseudopatrioty
        • Gość: xx Re: odp na pytanie IP: *.icis.pcz.pl 08.12.11, 12:57
          P.S. A patrotyzm nie oznazca ze trzeba szczuć na innych.

Chociaz ostatnio czesto tak bywa, ze patrotyzm kojarzy sie z nienawiscia do innych nacji.
          • boozar Re: odp na pytanie 08.12.11, 18:36
            "Patriotyzm nie polega na nienawiści wobec innych narodów, lecz na miłości do własnego." - Peter Rosegger
        • Gość: Niewodniczański rónanie IP: *.apus-net.pl 08.12.11, 13:17
          Postaraj się odróżniać Pajaca od Patrioty.
          Ale dla Ciebie to za trudne.
          • Gość: Wodniczański Re: rónanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 11:46
            tak tak tylko ty pozjadałeś wszystkie rozumy i obrażasz innych lecząc swoje kompleksy
        • polis24 Re: odp na pytanie 08.12.11, 18:57
          "...nie uciekłem jak szczur bo chronić własną dupę." Cham z ciebie i tyle, gdyby wymordowano twoją częstochowską rodzinę inaczej byś tu pisał. Honorowe obywatelstwo należy się Panu Rolatowi za zasługi dla miasta, co do tego nie ma żadnych wątpliwości.
    • Gość: marian Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.isd-hcz.com.pl 08.12.11, 13:20
      marsoni1967

To, że ty nie masz pojęcia o zasługach Zygmunta Rolata dla miasta, świadczy tylko źle o Tobie.
      W Częstochowie nie brakuje ludzi, którzy wiedzą, że organizował w Częstochowie wystawy, uczestniczył w powstaniu filmu dokumentalnego o częstochowskim getcie, patronował budowie pomnika ofiar getta przy ul. Strażackiej, a także od lat wspiera m.in. Zespół Szkół Plastycznych, Muzeum Częstochowiskie, Filharmonię oraz Festiwal Gaude Mater.
      A czy jest znany? No cóż, jest w komitecie budowy warszawskiego Muzeum Żydów Polskich i jednym głównych sponsorów Festiwalu Kultury Żydiowskiej na krakowskim Kazimierzu, a także znakomitym ambasadorem Polski wśród amrykańskich Żydów i polityków. Przypomnę,że Barack Obama zaprosił go do lotu na pokładzie Air Force 1 podczas swojej wizyty w Polsce.
      Zygmunt Rolat na pewno zdziałał więcej dla Częstochowy i Polski niż Ty, i Twoi znajomi o podobnych poglądach i nawet Twoje chamskie, antysemickie posty opinii o nim nie zmieną.
      • Gość: w Kiedy zwrot kamienic, fabryk IP: *.ice-net.pl 08.12.11, 14:11
        Piękny gest. piękne słowa o patriotyzmie i wkładzie w rozwój Częstochowy.
        ale kiedy zwrot kamienic, fabryk. nikomu manna z nieba nie spadła. jeden z drugim sam musiał zapracować ciężką pracą. a potem to odebrano. wyliczenia są, ile powinno zostać zwrócone.
        • Gość: marian Re: Kiedy zwrot kamienic, fabryk IP: *.isd-hcz.com.pl 08.12.11, 16:48
          Powinien być już dawno. Na razie zagrabioną przez komunistów własność odzyskał w Polsce tylko kościół katolicki (niemal z automatu) i niewielka częśc prywatnych właścicieli (na ogół po długotrwałych procesach sądowych). Większość roszczeń nie została zaspokojona, a warto pamiętać, że 90 proc. z nich mają spadkobiercy kamieniczników, ziemian i przemysłowców polskiego pochodzenia, a tylko 10 procent potomkowie właścicieli narodowości żydowskiej.
      • Gość: obserwator Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 08.12.11, 20:33
        @marsoni1967
        Szanowny Panie,
        wymienił Pan sporo zasług Pana Zygmunta Rolata na rzecz zachowania wspomnień i pamięci społeczności żydowskiej, która kiedyś tam dawno temu przebywała na terenie Częstochowy lub miała z Częstochową jakiś związek.

Natomiast Pan, Panie "marsoni1967" nie podałeś żadnych zasług Pana Zygmunta Rolata na rzecz mieszkańców Częstochowy.

Z tego, co się orientuję to Częstochowa jest miastem polskim. Nie rozumiem z jakiego tytułu mamy dziękować komuś za coś, czego dla nas nie zrobił. Czym innym jest natomiast wyraz szacunku do Pana Zygmunta Rolata za to, że dba o swój naród, że dba o pamięć swoich przodków. Jednakże ten szacunek nie oznacza że mamy dziękować jemu za coś co robi na rzecz innych, nie naszą.

Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie przekonać rzeczowymi argumentami.
        Pozdrawiam
        • polis24 Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata 08.12.11, 22:30
          Z tego, co się orientuję to Częstochowa jest miastem polskim. Nie rozumiem z jakiego tytułu mamy dziękować komuś za coś, czego dla nas nie zrobił. Czym innym jest natomiast wyraz szacunku do Pana Zygmunta Rolata za to, że dba o swój naród, że dba o pamięć swoich przodków. Jednakże ten szacunek nie oznacza że mamy dziękować jemu za coś co robi na rzecz innych, nie naszą.

Nasze - wasze, polskie - żydowskie, swoje - obce. Linia podziału nie biegnie tak prosto jak by Pan chciał Obserwatorze. Polecam przejrzeć "Żydzi w Polsce. Dzieje i kultura. Leksykon" pod redakcją J.Tomaszewskiego i A.Żbikowskiego, Wydawnictwo Cyklady 2001. Wiele razy będzie Pan zaskoczony tym co znajdzie w leksykonie . Pewność poglądów zachwieje się w posadach. Dobrej lektury życzę.
        • Gość: Ala Makota Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 22:33
          obserwator, masz rację, ale nie pisz tego na stronach GW. Oskarżą Cię o antysemityzm.
          • Gość: obserwator Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 09.12.11, 20:08
            @Ala Makota
            Szanowna Pani Alu,
            dziękuję Pani za troskę.

Uwaga Pani jest słuszna, jednakże w moim przypadku chronią mnie "Siły Wyższe",
            a karmą moją jest działanie na zasadzie:
            "Biała energia jest nieprzekupna i do bólu sprawiedliwa".

Pozdrawiam
            Biały Mag
        • Gość: student 81 Re: Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Rolata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 22:56
          Zawsze mam problem - czy takie teksty sa prawdziwe czy to tylko prowokacja. Myślenie : polskie ,żydowskie - jeszcze trzeba koniecznie dodać niemieckie . Co to oznacza ? Ja nie pojmuje takich rozgraniczeń . Historia mojej rodziny to zlepek wszystkich nacji które przewinęły się przez Częstochowę i okolicę .Nawet w nazwisku rodowym - jeden pisze się przez H drugi przez Ch. Jak pojąc różnicę - pomiędzy Polakiem a żydem a może i Niemcem ,jakiś test DNA. Tragedia nie będę brnął dalej w te chore dywagację ,które do niczego dobre nie zaprowadza . Juz mieliśmy Dmowskiego i innych czystopolaków ,ale to mój dziadek krzyżówka krwi austriackiej ,polskiej ,żydowskiej ,węgierskiej i jeszcze nie wiadomo jakiej - szedł walczyć za Polskę w Legionach , w wojnie polsko-bolszewickiej , bronił Wielunia ,rodzinę wydobył z transportu do Kazachstanu a potem zginął w UB-ckim wiezieniu.Mój ojciec dołożył jeszcze niezłą mieszankę czego jestem najlepszym dowodem. I co -jak mam się określić : Polak w 23,91 % , Austriak w 19.87 % , Żyd w 14,44 % , Węgier w 9.23 % i tak dalej ...Co to ma oznaczać , czy trzeba mi przypiąć jakiś znak graficzny do kurtki ,żebym sie odróżniał od innych niby czystopolaków ? Paranoja - w czasie II wojny - Żydzi mieli gwiazdę Dawida a Polacy literę P. A taka ciekawska z historii - w getcie warszawskim funkcjonował kościół katolicki do zamkniętych tam żydów- chwila - w takim razie kto był żydem ? Ten co był wyznania mojżeszowego ,czy ten co miał nazwisko żydowskie ( Żydami byli : Lipszyc i Piotrkowski ale najwięcej Żydów Polsce nosiło nazwisko Kowalski). Konkluzja - nie znam żadnej metody która by rozróżniała polaków od nie polaków
    • przem0_25 Honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Zygmunta ... 08.12.11, 16:49
      Zdaje mi się że Częstochowa ma ileś setek lat , a nie powstała dopiero od II w. ś. . Ale jak zwykle ludzie , którzy u nas mieszkają myślą jakoś dziwnie ( mówię teraz o urzędnikach). Czemu liczba osób honorowych dla miasta liczy tylko 4 pozycje , czyżby pisarka co spoczywa na Rocha nie zasłużyła się dla miasta, lub przeor Kordecki tych osób można wymieniać na pęczki czekających na pośmiertne uhonorowanie. Co do pana Z.Rolata to wyróżnienie tak mu się należy jak spoczywającemu na Kulach byłemu Rzecznikowi Praw Człowieka , który zginął w katastrofie. Mój dziadek też został wywieziony na przymusowe prace do Niemiec(uciekł).Był żołnierzem i walczył o Berlin (dostał odznaczenia). Później odznaczali go ruscy za prace społeczne ale jak umierał to te medale już nie miały żadnego znaczenia dla niego.
      • Gość: Niewodniczański Dla żywych. IP: *.apus-net.pl 08.12.11, 18:11
        Wszystko pięknie Przemo!
        Jedno tylko się nie zgadza.
        Obywatelstwo przyznaje się żywym, jeszcze żywym.
    • manday takie są reguły życia publicznego ale... 08.12.11, 18:17
      Gest przyznania obywatelstwa Zygmuntowi Rolatowi, nie budzi najmniejszych wątpliwości.
      Ale on napewno wie, że osoba zangażowana w dialog żydowsko-polski, czy to w Plastyku czy też w Zachęcie-Konduktorwoni (wystway artysstek zydowskich, wstępy do katalogów i teksty do publikacji), pierwszy prezes Zachęty jest właśnie w Częstochowie prześladowany i traktowany jak osoba bez praw publicznych, i to też robi m.in. Gazeta Wyborcza.
      To świadczy o zbieżności losów tych panów aczkolwiek w innych zupełnie realiach...
      Nikt inny jak Zygmunt Rolat kiedy był na super imprezie w Konduktorowni jako jedyna osoba pochwalił publicznie pierwszego prezesa Zachęty za super i ciężką pracę. Nawet ziomalom prezesa było ciut głupio, nie mówiąc o ...tzw. przyjaciołach.
      Pierwszy prezes tym czasem zastanawia się nad podaniem do prokuratury prześladowania jego osoby(banicja wewętrzna) i wystąpieniem do Rady Miasta o pozbawienia go honorowo obywatelstwa Częstochowy.

• Gość: z gminy Re: takie są reguły życia publicznego ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 18:52
        to 1 prezes tez chodzi w jarmułce? nie wiedziałem ;-)
        aj waj, takie niedopatrzenie, pan siądzie, pan poczeka, sie załatwi.
    • Gość: Jan Miasto Złe, Podłe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 22:33
      ... i odezwały się niezawodne częstochowskie gnidy i kołtuny:

marsoni1967
      bezdomny IP: *.rev.inds.pl
      22s IP: *.centertel.pl
      hhh z gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      obserwator IP: *.96.230.9.tvksmp.pl
      Patriota IP: *.static.reseler.com

... w tym mieście antysemityzm ciągle żywy, widać męczą kolejne generacje wyrzuty sumienia (te karty hańby znane są tylko niektórym historykom) i kompleksy niższości...
      w małości, nikczemności i podłości extraliga - no bo jeśli w niczym nie ma autentycznych osiągnięć to trzeba gnoić Innego, lepszego, gorszego, łysego, starego, obcego... po prostu kołtun polski tak ma...

Jakże celnie i przenikliwie pisał Jerzy Duda - Gracz:

"Myślę oczywiście o (...) Częstochowie – Sanktuarium Duchowym Narodu i Mieście Złym, Podłym. O Częstochowie Świętości, Modlitw, Miłości i Piękna oraz Częstochowie Ciemnogrodu, Obłudy, Biedy i Pogardy. Myślę o Częstochowie, z której uciekłem do lepszego świata, ale którą przecież nosiłem ze sobą gdziekolwiek szedłem, bo była we mnie zawsze, na co mam dowód w każdym obrazie, jaki w życiu namalowałem."

... i ciągle jak widać, niestety, ta diagnoza jest aktualna...
      Czyżby to miasto skazane było na ciemnogród po wsze czasy?

PS
      ... i nie ma się co łudzić, że to margines, to ledwie skrywana norma "moralna"...
      • Gość: xx Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.icis.pcz.pl 09.12.11, 11:58
        Ani podłe, ani złe.

Pewnie nawet lepsze jesli chodzi o stosunek do innych narodow i ras, w tym Żydów, niz wiele innych polskicjh miast.

Częstochowa nie zapisała się jakoś specjalnie na kartach polskiego antysemityzmu, a dzieki Arcybiskupowi Kubinie nasze miasto zapisało piekna kartę w dziedzinie relacji polsko-żydowskich.

Zachowajmy obiektywizm - ani podłe, ani złe.
        • Gość: wnuczek emeryta Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.11, 13:21
          Na miejscu Zbigniewa Rolata zastanowił bym się co na tym wszystkim próbuje ugrac Jerzy Zając.O takie uhonorowanie powinna wystąpic grupa mieszkańców a nie radny.Żeby Zbigniew Rolat nie był głęboko zdziwiony po przyjeździe do Częstochowy że został w coś wmanipulowany .
          • Gość: xx Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.icis.pcz.pl 09.12.11, 20:30
            Radny ma prawo wystapic z tym wnioskiem. O przyznaniu tego obywatelstwa bedzie decydowac wlasnie Rada Miasta.
          • Gość: xx Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.icis.pcz.pl 09.12.11, 20:33
            P.S. Radny Zajac jest po prostu normalnym, porzadnym czlowiekiem.

Swiadczy o tym nie tylko jego droga zyciowa (cos jednak w zyciu zrobil, rowniez w tych trudnych czasach przed 1989), a poza tym mialem okazje raz czy dwa sie z nim zetknac i mam na tej podstawie bardzo pozytywne wrazenia, chociazby o jego kulturze osobistej.
            • Gość: obserwator Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 10.12.11, 00:09
              @Gość portalu: xx
              Błąd w rozumowaniu.
              Trzeba beczkę soli z kimś zjeść by coś o nim wiedzieć.
              W innym przypadku kłania się powiedzenie: "nie zawsze złoto, to co się świeci z góry".
              Jasne?... samo życie.
        • Gość: Jan Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 17:52
          xx - pozostaję przy rozpoznaniu Dudy - Gracza o "Mieście Złym, Podłym..." - bo niby dlaczegóż miałbym przyjmować pański powierzchowny "obiektywizm", z gatunku pobożnych życzeń i zakłamywania, czy raczej mniej lub bardziej świadomego mitologizowania, naszej częstochowskiej rzeczywistości...

To miasto nie cierpi Innego, lepszego, utalentowanego... tu w kulcie przeciętności i bylejakości życia publicznego lawirują jedynie konformiści i oportuniści, reprezentujący najczęściej poziom ćwierćinteligenta, czerpiący niezasłużone pożytki z pozbawionych treści cynicznych gier koterii polityczno-"biznesowych"... tu szuje czują się jak rybka w mętnej wodzie, tu ludzie samodzielnie i krytycznie myślący nie mają czego szukać - tu talentów się nie łowi, tu talenty się niszczy... dlatego między innymi to miasto marnieje i obsuwa w dół we wszystkich rankingach atrakcyjności i dobrostanu polskich miast...
          Większość resztek "oldschoolowej" inteligencji wybiera stłumione milczenie i uprawia swoje ogródki...

A przypomniany przez pana Kubina, cóż chwalebny wyjątek, faktycznie godny wspomnienia, zareagował na powojenny pogrom kielecki, w którym życie straciło kilkudziesięciu Żydów "... biskup T. Kubina zdecydowanie wystąpił w obronie prześladowanych, potępiając masowy mord w szeregu wystąpień, np. podczas kazania na Jasnej Górze (7 lipca 1946), czy w czasie spotkania inteligencji Częstochowy z biskupem (8 lipca 1946). Biskup był współautorem oraz podpisał wraz z przedstawicielami władz Częstochowy dwie odezwy do mieszkańców tego miasta i powiatu częstochowskiego potępiające wydarzenia w Kielcach. W odezwie z 8 lipca zdecydowanie stwierdzono, iż wszelkie twierdzenie o istnieniu mordów rytualnych dokonywanych przez Żydów są kłamstwem, a “wszelkie szerzone w tej materii wiadomości i wersje są wymysłem świadomym zbrodniarzy lub nieświadomym ludzi obałamuconych i zmierzają do wywołania zbrodni”, w odezwach wzywano obywateli Częstochowy i powiatu częstochowskiego, aby nie dawali wiary kłamstwom i pogłoskom oraz przeciwstawiali się zdecydowanie wszelkim próbom wywołania ekscesów antyżydowskich".

To już historia, ale jak widać źródła polskich uprzedzeń wobec Żydów nie wyschły, a można nawet zaryzykować tezę, że ciągle biją i tylko czekają okazji by rozlać się na powierzchni nową falą nienawiści do Innego...

Jest oczywiście również druga strona medalu co jest źródłem współczesnych żydowskich uprzedzeń wobec Polaków czyli za co Żydzi mogą nie lubić Polaków... ale to temat na inne opowiadanie...

Jest polska mitologia, jest i żydowska mitologia i jest zawsze groźne - jeśli uczy historia - zaślepienie "swoją" narodową mitologią...
          • Gość: xx Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.icis.pcz.pl 09.12.11, 20:28
            Kazdy ma prawo do swoich opinii - realacje polsko-zydowskie sa dosyc skomplikwoana karta naszej historii.

I jesli uwazac Czestochowe za miasto zle i podle w tym kontekscie, to biorac pod uwage ze akurat w Czestochowie te relacje nie nalezaly do najgorszych, to coz nalezalo by powiedziec o innych ?

Rowniez jesli chodzi o terazniejszosc, to wrecz smiem twierdzic ze pod wieloma wzgledami to Czestochowa wytycza w skali calej Polski pozytywne zmiany w tej dziedzinie.

Ja w ogole jako nie-Czestochowianin z urodzenia smiem twierdzic ze z przejawami nietolerancji w stosunku do obcych latwiej sie zetknac w innych polskich miastach niz akurat w Czestochowie.

To sa po prostu moje doswiadczenia zyciowe a nie mitologizowanie czy teoretyzowanie.
      • Gość: kst666 Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 19:32
        napisał:
        "> ... i odezwały się niezawodne częstochowskie gnidy i kołtuny:
        >
        > marsoni1967
        > bezdomny IP: *.rev.inds.pl
        > 22s IP: *.centertel.pl
        > hhh z gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        > obserwator IP: *.96.230.9.tvksmp.pl
        > Patriota IP: *.static.reseler.com
        >
        > ... w tym mieście antysemityzm ciągle żywy..."

Dlatego pytam się Jana z "Miasta Złego, Podłego" na jakiej podstawie nazywa wyżej wymienione osoby obelżywie "niezawodnymi częstochowskimi gnidami i kołtunami" oraz jakie ma dowody na tzw "antysemityzm" tak obelżywie nazwanych ?

Czy zna te osoby osobiście lub ma dowody na ich "niezawodność" i w jakich tematach ?

Czy Jan z" Miasta Złego, Podłego" może wykluczyć, że wśród tych osób nie znajduje się osoba np: zasłużona nie tylko dla Miasta Częstochowy ale również całej Polski ?
        Bo przecież wg rachunku prawdopodobieństwa może !

No i jak ma się to publiczne oskarżenie o "antysemityzm" ww osób w sytuacji, gdy ŻADNA z tych osób w swych wpisach nawet nie wypowiedziała słowa Żyd ani nawet nie kwestionowała zasług Kandydata na Honorowego Obywatela ?!

I ostatnie pytanie: czy Jan z "Miasta Złego, Podłego" zdaje sobie sprawę, że bezpodstawne i publiczne ubliżanie komukolwiek świadczy o zwyczajnym chamstwie i prostactwie osoby ubliżającej jak również stanowi podstawę do wniesienia przez osobę obrażoną oskarżenia z powództwa cywilnego o naruszenie dóbr osobistych i czci ?

Żadna z tych osób nikogo nie obraziła, miała natomiast "zdanie odrębne", które gwarantuje Konstytucja RP i za to "zdanie odrębne" została przez Jana z "Miasta Złego, Podłego" właśnie w podły sposób obrażona !

Kim zatem jest Jan z "Miasta Złego, Podłego" jak nie właśnie emanacją tego Zła i Podłości ? ...
        • Gość: Jan Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 20:53
          @kst666
          korzystam ze swoich praw do "zdania odrębnego" i podziwiam "logikę" filistra...

PS
          Tak na zupełnym marginesie, pierwszy post usunięto ot, tak, zupełnie bezpodstawnie, tam słowo "żydek" występowało wielokrotnie, ale to przecież drobiażdżek dla "sprawy żydowskiej", odpornej na działanie czasu, która nadal rozpala umysły.
          • Gość: kst666 Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 21:22
            Pierwszego postu nie miałem okazji już przeczytać, bo cenzura nie śpi.
            Wychodzi na to, że ten pierwszy tak bardzo "rozpalił umysły" ale chyba najbardziej Jana z "Miasta Złego, Podłego"....że aż kindersztubę w kieszeń sobie wsadził.

PS: następnym razem proszę merytorycznie a nie emocjonalnie i zanim zacznie się obrażać ludzi to ugryźć się w jęzor albo dać czym po łapach, żeby nie żałowały co napisały.

Żegnam Pana.

• Gość: Jan Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 23:41
              @kst666

- nie przyjmuję zarzutu o niestosowności języka jakim się posługuję - że zbyt emocjonalny czy nawet brutalny - i nie podzielam poglądu, że forumowy "problem" to kwestia "kindersztuby"...
              - IMHO, należy w porę, nawet grubym słowem łamać językowe tabu i nazywać rzeczy po imieniu, by wywołać choćby niepokój, sprowokować do głębszej refleksji porażonych powierzchownym, stereotypowym myśleniem, ujawnić zagrożenia płynące z plemiennego patriotyzmu i "kłamliwego samochwalstwa"...
              • Gość: obserwator Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 10.12.11, 01:15
                @Jan
                Panie,
                czy tylko tak pisać potrafisz jak w tym wątku lub tak jak pisałeś wcześniej na częstochowskim forum, np. w dniu 27.11.2011 r. o godz. 13:40, cytuję:
                "... łyso bodzio, gdy dupa okazała się blada...
                i większość to widzi i nie ma wątpliwości,
                dalej dmuchaj ten worek po kartoflach..."

lub tak, jak w dniu 24.11.2011 r., cyt.:
                "Tereso Mario W. o czym ty popierdujesz..."

Panie Janie,
                cytatów wystarczy, nie będę przytaczać tutaj więcej Twoich słów,
                bo... obrażasz na forum ludzi, i to DOBRYCH ludzi, o Wielkim Sercu.
                Przeglądając Twoje wpisy na forum (a jest ich bardzo dużo) zauważa się, że swoje wewnętrzne frustracje starasz się przelać na innych.

Panie Janie,
                nie rób tego, nie opluwaj więcej ludzi bo staniesz się modelowym frustratem.
                Można zrozumieć Twoją gorycz pozostałą po współpracy z panem Tadeuszem Wroną
                o której to piszesz we swoich komentarzach na forum, Twoje niespełnione także inne marzenia.
                Jednakże nie może to być przyczyną negowania teraz przez Ciebie wszystkiego, i wszystkich.
                Agresja nic nie da, nie tędy droga, Panie Janie, nie tędy.

Panie Janie,
                ludzi nie zmienisz. To TY, Panie Janie musisz dostosować się do ludzi, nauczyć się z nimi żyć, zaakceptować ich takimi jakimi są. A ludzie nie są źli, zauważ to w końcu!

Panie Janie,
                karmę swoją przerabiasz. Idziesz Drogą Cienia.
                Od Ciebie tylko i wyłącznie zależy, co się z Tobą zadzieje w ciągu tego roku, a dla Ciebie to rok obfitujący w liczne wydarzenia.
                To Rok Jaguara. To MOC ŚWIETLANA lecz także rok w którym w opozycji potęguje się działanie Strony Cienia. Oczyszczająca Energia Muluc działa, pomaga wybrać słuszną drogę.
                Wykorzystaj to Pan, Panie Janie.

• Gość: Jan Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 12:45
                  @obserwator
                  ... a może coś na temat artykułu, a nie popisy śledczego, podglądacza o esbeckich manierach - ja nic nie muszę, a na pewno nie muszę akceptować postaw, zachowań i wypowiedzi gnid i kołtunów ...
                  Czytaj dalej moje posty, studiuj, rozmyślaj... może wyniknie z tego coś dobrego...
                  • Gość: obserwator Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 10.12.11, 16:54
                    @Jan
                    Jan, NIC nie musisz!
                    To Twoja karma i ja przerabiasz. Czy wyjdziesz z Drogi Cienia?... czy przestaniesz obrażać ludzi, w tym siebie samego?...

Jan,
                    ŚWIATŁO nie walczy, ISTNIEJE!
                    Maga Jaguara nie zniszczysz, nie próbuj, bo... zniszczysz siebie samego... nim rok minie!
                    Zrozum to w końcu, proszę!
                    Biały Mag
                    • Gość: racjonalistka Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: 92.90.21.* 10.12.11, 17:28
                      Biały Magu:
                      nie krzywdź,
                      nie złość się,
                      nie zamartwiaj się,
                      nie kłam, nie osądzaj,
                      nie użalaj się.

Przeciwnie — wybaczaj, współczuj, zachowuj spokój i życzliwość.
                      A ty tu straszysz piekielną karmą i jeszcze
                      na czele rasistów
                      wzniecasz animozje, .
                      • Gość: obserwator Re: Jan z Miasta Złego, Podłego... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 10.12.11, 18:43
                        @racjonalistka
                        Jesteś WSPANIAŁA!

Szanowna Pani,
                        nie krzywdzę, nie straszę Pana Jana. Współczuję. Ostrzegam, bo szkoda Pana Jana.
                        Nie kłamię, nie osądzam: pokazuję TYLKO pewne zależności, i skutki ich nieprzestrzegania, nawet jeżeli informacja o nich jest bolesna.
                        Moje wpisy są wyrazem wybaczania o którym mówisz, i wyrazem troski i życzliwości.
                        Natomiast z "wzniecaniem animozji" zaskoczyłaś mnie Pani "racjonalistko". Skoro moje wpisy są tak odbierane przez czytających je jak piszesz to mogę powiedzieć tylko jedno: przepraszam.
                        Cóż, nieraz słowa nieprawidłowo wyrażają myśli i uczucia.
                        Za uwagi i komentarz dziękuję.
                        Pozdrawiam.
                        Biały Mag

• zaspokojny Re: "same cuda..." czyli anegdota żydowska... 10.12.11, 22:05
                          APOLLO...
                          Chaim przeciąga się przed lustrem w sypialni, z zadowoleniem patrzy na swe odbicie i mówi do żony, Sary:
                          - Wiesz, Sara, gdybym ja był o trzy centymetry wyższy, to byłbym Apollo.
                          - Tak Chaim. A gdybyś ty miał o trzy centymetry krótszy, to byłbyś Wenus.
      • Gość: obserwator Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 09.12.11, 19:44
        @Jan
        Ruszyłeś Panie Jan "Siły Wyższe". Energia jak bumerang wraca do nadawcy.
        Wysłałeś ZŁO. Wróci do Ciebie nim rok minie. Zdanie zmienisz.
        To Twoja karma. Musisz ją przerobić. Współczuję.
        Nie wolno mi się wtrącać w Twoje przeznaczenie. Pomóc nie mogę.
        Biały Mag

• Gość: trymek Re: Miasto Złe, Podłe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 13:14
        janie-baranie wal się
      • the-only-bodzio Re: Miasto Złe, Podłe... 10.12.11, 17:22
        Janie to tylko mała garstka tych gołąbków skrzydlatych judzących pod różną postacią.To miasto nie jest złe, tylko co niektórych trzeba wychować.Ja mam odmienne zdanie o Częstochowie.Moja miłość sport i grupa znajomych w jednym temacie.I ciemnogród znika.Pozdrówka.
    • Gość: mieszkaniec Cz -wy jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 09.12.11, 18:11
      Żydzi odzyskali budynek i jak teraz wygląda? Czy to jest ten wklad Żydów w rozwój Częstochowy? jeszcze milionowe odszkodowania im się należą aj waj . Żydzi pilnują i dbają ale o wlasne interesy nie Polaków :(
      • Gość: mieszkaniec Cz-wy Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 09.12.11, 18:31
        czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35275,7202337,Dla_czestochowskiej_uczelni_taki_wyrok_to_cios.html
        <Ich żądania sięgają ponad 12 mln zł > Zapraszam zobaczcie jak wygląda teraz ten budynek. Jakie kokosy robi własciciel po odzyskaniu nieruchomości wynajmując ją szczurom :(
      • Gość: Niewodniczański Dlaczego kłamesz Zen ??? IP: *.apus-net.pl 09.12.11, 21:07
        Ten budynek odzyskała rdzenna częstochowska rodzina.
        Nie mają nić wspólnego z Izraelem, czy jak piszesz żydami.
        Dlaczego tak łatwo tworzysz nieprawdziwe wiadomości.
        Czy zawsze Ci którym udało się coś odzyskać muszą być żydami.
        Budynek o którym piszemy został wybudowany z okazji Wystawy 1909
        Wybudował go polski obywatel, a mieścił się tam Hotel.
        • Gość: mieszkaniec Cz-wy Kłamiesz Niewodniczański? IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 10.12.11, 12:19
          aj często kłamiesz. Może jakiś przykład bezinteresownej pomocy ze strony Żydów. Może narażając życie uratowali polską rodzinę? Wiesz co moim zdaniem powinni być wdzięczni za okazaną im pomoc a nie mieć wiecznie pretensje. I to mi sie nie podoba w ich postepowaniu. Każda krytyka złego postepowania Żydów to antysemityzm. Mówienie o mordowaniu Palestyńczyków w Gazie, o strzelaniu do kobiet i dzieci, urzyciu białego fosforu, o przekrętach i znalezieniu schronienia w Izraelu przez aferzystów i pseudopolityków, przypomnienie haniebnego zachowania Judenratów i policji żydowskiej w czasie wojny, o wymordowaniu mieszkańców wioski Koniuchy, krytyka oszczerczych antypolskich filmów żydowskich i antypolskich książek. Tak jeśli to antysemityzm to jesteśmy antysemitami, ale uczciwymi ludźmi
      • Gość: mieszkaniec Cz-wy Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 10.12.11, 12:51
        <Ten budynek odzyskała rdzenna częstochowska rodzina. > Jeśli to prawda to faktycznie napisałem bzdury. Przepraszam. Żydzi pozmieniali swoje nazwiska dlatego łatwo o pomyłkę. Michnik to podobno Szechter itd. Jednak jak widzę w jakim stanie jest ten budynek to nerwy mnie biorą.
        • storima A ja mam zal 10.12.11, 13:41
          Mam zal do narodu Botyki. Duzo o nich czytam. Regularnie otrzymuje w skrzynce ciemne karty z ich historii. Nie znam sie na historii od razu uprzedzam i nie rozrozniam polityki panstwa od narodowosci. Ale mam bardzo silne poczucie sprawiedliwosci. Z tym poczuciem tak czuje nie jestem sam na swiecie. O swoim panstwie nie dam powiedziec nic zlego. Wrecz przeciwnie szczyce sie baloscia historii mych kart. Codziennie rano i kolo polnocy ukladam z nich mego narodowego pasjansa.
          Dla mego miasta robie tyle dobrego :
          odprowadzam podatki i udzielam sie na lokalnym forum na ktorym konsekwentnie od lat
          odkrywam czarne karty Botyki. Coz z tego, ze sie powtarzam ukazujac same czarne karty?
          Powtarzanie sie jest zabronione? Czy bede sobie puszczal raz po raz ta sama piosenke to ktos mnie wsadzi do wiezienia?
          Toleruje tolerancje, ale tylko w granicach mego narodowego pasjansa.
          Ostanio odkrylem, ze nazwiska narodowo-pasjansowe, kojarza mi sie z automatu jakos wrogo.
          I nie wiem dlaczego.
          Czy znajdujecie w tym cos zlego?
          Ja nie.
          To nie moja wina, ze mi sie zle kojarza.
          Ja nazwisk nie zmienialem.
          Moze wiekami ktos w mej rodzinie...
          Nie. Nie. Nie!
          To nie mozliwe.
          Nie zamoje pamieci.
          A te mam pojemna.
          Czasami to az czuje jak ide alejami, ze te wszystkie czarne karty to mi sie w mozgu piora.
          I piana uszami baki puszcza.
          Nie ludzcie sie, one zawsze pozostana czarne.
          • Gość: bejbi Re: A ja mam zal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 14:33
            ... kolejny z Ciemnogrodu obnaża swoje kołtuństwo w ramach autoterapii...
          • Gość: Storima-fan Re: A ja mam zal...; całkiem niepotrzebnie IP: *.serverseasy.net 10.12.11, 14:36
            Chciałeś coś przekazać, czy tylko tak sobie (z silnym poczuciem sprawiedliwości, a i pijanę uszamy bąki puszczając) pierdnąłeś dla relaksu?
    • storima To juz nikogo nie dziwi, ze : 10.12.11, 15:14
      Niektorzy uwazaja ze sa zabawni.
      Ladujac kubly pustych fraz.
      Zaslyszanych cytatow, ktore tak namietnie kolekcjonuja
      Bezmyslnie
      Wyrzucaja je z tym samym mentalnym podpisem.
      Na publiczne fora.
      Tak juz od lat.
      Nic sie nie zmienia.
      Agresja.
      Manifestowana nienawiscia i promocja swej wlasnej ignorancji.
      Na publicznych forach.

Oni dalej mysla, ze sa zabawni...
      • Gość: znajomy z Rakowa Re: To juz nikogo nie dziwi, ze : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 15:50
        te, Storima (inaczej Marku P.) , tym razem udało Ci się opisać siebie, niemal doskonale. Ćwicz dalej, widać terapia odnosi skutek. Może wrócisz do normalności, czego Tobie i sobie oraz czytelnikom forum życzę.
        • storima Re: To juz nikogo nie dziwi, ze : 10.12.11, 16:16
          Niektorym forumowiczom trzeba przypomniec :

Tematem tego watku jest :

(przeczytaj naglowek)

Pierwszy wpis

Pierwszy wpis znajduje sie na gorze.

Re: To juz nikogo nie dziwi, ze :

• Gość: Zen Re: To juz nikogo nie dziwi, ze : IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 10.12.11, 21:22
            tylko zasług dla mieszkańców Częstochowy i miasta oprócz promocji Żydów brak :(
    • Gość: Zen Za co to honorowe obywalelstwo? IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 10.12.11, 17:19
      <Po wojnie wyjechał z Polski i dotarł do USA, gdzie ukończył studia prawnicze, osiągnął wysoką pozycję biznesową i społeczną. Był współinicjatorem albumu i wystawy "Żydzi Częstochowianie", która wciąż wędruje po świecie. Jest prezydentem Światowego Stowarzyszenia Żydów Częstochowian oraz Amerykańskiego Komitetu Wspierania Muzeum Historii Żydów Polskich.>
      "Wyrażając uznanie na rzecz promocji miasta Częstochowy w świecie oraz w podziękowaniu za przychylność, życzliwość i pomoc rozmaitym instytucjom miejskim - czytamy w projekcie uchwały - nadaje się Panu Zygmuntowi Rolatowi, Prezydentowi Stowarzyszenia "Żydzi Częstochowianie", Honorowe obywatelstwo Miasta Częstochowy."
      KONKRETY , CO ZROBIŁ DLA TEGO MIASTA a nie dla promocji Żydów. <Osiągnął wysoką pozycję biznesową> i co coś zainwestował w tworzenie miejsc pracy? Promuje Żydów nie Częstochowę takie jest moje zdanie a Częstochowa to polskie miasto. Może jakieś zasługi dla Polski?
      • Gość: xx Re: Za co to honorowe obywalelstwo? IP: *.icis.pcz.pl 10.12.11, 21:19
        Na narginesie: Zydzi przez setki lat byli częścia Polski.

Częstochowa przez setki lat była polskim miastem z duzym udziałem ludnosci zydowskiej.

• Gość: Zen Re: Za co to honorowe obywalelstwo? IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 10.12.11, 21:30
          i wasze ulice nasze kamienice :(
          • Gość: Niewodniczański Re: Za co to honorowe obywalelstwo? IP: *.apus-net.pl 10.12.11, 21:35
            Ty strasznie biedny musisz być.
            Dlaczego tak nienawidzisz ludzi?
            • storima Zen pytanie: Dlaczego tak nienawidzisz ludzi? 10.12.11, 21:56
              Gość portalu: Niewodniczański napisał(a):

> Ty strasznie biedny musisz być.
              > Dlaczego tak nienawidzisz ludzi?

Od lat wpisujesz te same nienawisci zdania.

Nic sie nie zmienia.

Archiwum FCz.

Mnie zjezdzales jak lysa kobyle.

Nie to nie jest tak, ze ja tobie wybaczam.

Ja sie tym nie przejmowalem.

Problem jest Wasz.

Raz jeszcze.

Kiedykolwiek piszem na ten temat.

Wy wyskakujecie jak piszczace szczeniaki z frazami nienawisci.

Nie kilka dni.

Nie od kilku miesiecy.

Wy manfestujecie Wasz choroby stan
              od
              k i l k u
              juz
              tu na FCz
              l a t.

______
              Od kilku lat uprawiacie agresje, nienawisc wobec innych ludzi na Forum Czestochowa.
          • Gość: xx Re: Za co to honorowe obywalelstwo? IP: *.icis.pcz.pl 11.12.11, 13:19
            Wiekszosc Zydów to byla w sumie biedota.

Ale byli tez tacy dzieki ktorym wlasnie (wraz z innymi przedsiebiorcami, glownie obcokrajowcami) Czestochowa z miasteczka co liczylo 10 tys. mieszkancow po trzydziestu paru latach stala sie jednym z najwiekszych osrodkow przemyslowych w Kongresowce.
    • prawdziwykicha.1 Podobno żydzi przed wojną mordowali katolików 11.12.11, 18:39
      Znaczy pozyskiwali z nich krew w celu okraszenia macy.
      • Gość: kaz Re: Podobno żydzi przed wojną mordowali katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 11:03
        Nie siej nienawiści
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka