Dodaj do ulubionych

Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną is...

02.03.12, 16:03
Strasznie irytujące jest stwierdzenie, że Unia ma coś dac. A niby skąd owa Unia ma? Ano stąd, że najpierw nam zabierze a potem łaskawie odda z instrukcją jak pieniądze wydac. Poniżające.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dobrze wiesz... Re: Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 16:49
      Irytujące to jest inwestowanie pieniędzy w miejsce które swoje lata świetności ma za sobą bo kto w czasach ogólnie dostępnych zapalniczek używa zapałek ?
      • Gość: Adam Re: Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną IP: 212.87.246.* 02.03.12, 16:54
        Irytująca jest niewiedza, żeby nie powiedzieć ignorancja, jak w wypowiedzi powyżej.
        Nie, nie odpowiem, kto używa jeszcze zapałek i w jakim celu, bo i tak byś nie uwierzył.
        • Gość: łukasz Re: Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną IP: *.net.stream.pl 02.03.12, 18:35
          Zgadzam się z wypowiedzią pierwszego forumowicza. Dodam tylko, że coś takiego nazywa się eurosocjalną demokracją. Zabierz jednemu, daj drugiemu. Bezsens i poniżenie. Przecież mogę sam wydać na co chcę. A co do zapałczarni. Jeżeli nie ma się jak utrzymać to po co to ma stać. Zginie śmiercią naturalną jak wiele rzeczy w przeszłości. Ja nie zamierzam napewno do tego dokładać.

Dziękuję.
    • Gość: Niewodniczański manipulacja? IP: *.apus-net.pl 02.03.12, 18:53
      Poniżająca to jest Twoje niewiedza Mateuszu.
      Potrafisz udowodnić swoje twierdzenia?
      Czy, może jedziesz na wiedzy zdobytej od Prawdziwych Polaków".
      • Gość: obserwator Re: manipulacja? IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.03.12, 19:55
        @Niewodniczański
        Witam serdecznie Pana, Panie Niewodniczański!
        Widzę, że Pan naskoczył na pana Mateusza. A może by tak Pan, Panie Niewodniczański, postarał się przekonać wszystkich na tym forum, że Unia jest taka super dobra i tak nam dużo daje, więcej niż my jej?

Panie Niewodniczański,
        czekam z niecierpliwością na Pana dowody. Z przyjemnością je przeczytam. Może po ich lekturze sam "zakocham się" w Unii?

Panie Niewodniczański,
        tylko proszę nie nie wymiguj się od odpowiedzi, i żadnych forteli nie stosuj.

Jak to się mówi: raz kozie śmierć, czyli bierz się Pan, Panie Niewodniczański, do pracy, i podawaj te dowody do publicznej wiadomości (oczywiście z podaniem źródła ich pochodzenia, tak by można było sprawdzić wiarygodność Pańskich wypowiedzi).
        Przesyłam pozdrowienia,
        jak zwykle życzliwie nastawiony do Pana
        "obserwator"
        • Gość: Niewodniczański Re: manipulacja? IP: *.apus-net.pl 02.03.12, 20:31
          Szanowny Obserwatorze!

Rzeczy oczywistych nikt nie musi udowadniać, bo po co się ośmieszać.
          Tak było i mam nadzieję będzie zawsze.
          Wydatki i przychody to są dane powszechnie dostępne bez względu na światopogląd..
          Nie będę udowadniał, że ziemia jest okrągła.

Nawet jeśli narodowcy zagrożą mi stosem.
          • Gość: obserwator Re: manipulacja? IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.03.12, 21:15
            @Niewodniczański
            Szanowny Panie Niewodniczański,
            sloganów nie chcę, zbyt dużo ich dookoła.
            Mnie naprawdę interesują konkrety, nic więcej, a takowych brak w Pańskiej wypowiedzi.
            Piękne puste słowa bez pokrycia nic nie znaczą. To domena polityków, zdarza się, że i humanistów.
            Cóż, przeliczyłem się. Wycofał się Pan rakiem. A już myślałem, że dowiem czegoś od Pana, co mnie przekona, że popełniłem jakiś błąd w rozumowaniu, czegoś nie zauważyłem.
            I tak przy okazji, Panie Niewodniczański, ziemia jest okrągła?... tak, zgrubnie uogólniając pojęcie kuli. Z punktu matematycznego nie spełnia jednak definicji kuli. Tak więc mówiąc, ze ziemia jest okrągłą posługujemy się potocznym powiedzeniem, nie naukowym.
            Widzisz Pan, nic nie poradzę na to, że mój ścisły umysł analizuje, i oczekuje rzeczowych wypowiedzi, także od Pana, zwłaszcza iż cenię sobie Pana wypowiedzi, które są same w sobie bardzo interesujące.

Panie Niewodniczański,
            zaskoczył mnie Pan zdaniem, cytuję: "Nawet jeśli narodowcy zagrożą mi stosem."
            Prawdę mówiąc, nie rozumiem tej wypowiedzi. A za cóż to mieliby Pana ludzie spalić na stosie?
            Z tego, co wiem to okres palenia ludzi na stosach już dawno minął, a zresztą palono wtedy z innych powodów.

Panie Niewodniczański,
            niech Pan się martwi. Sądzone jest jeszcze Panu dłuuuugie życie.
            Pozdrawiam serdecznie.
            Biały Mag
            • Gość: Niewodniczański Re: manipulacja? IP: *.apus-net.pl 02.03.12, 21:36
              Nawet jeśli narodowcy zagrożą mi stosem."

Jeśli narodowcy jednoczą się z kibolami, to.....
              "ustawka" - dzisiejsza odmiana stosu (patrz paru zadźganych w Krakowie).
              • Gość: obserwator Re: manipulacja? IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.03.12, 21:50
                @Niewodniczański
                Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz rozumiem, co Pan miał na myśli pisząc to zdanie.
                Pozdrawiam.
                • miglanc86 Re: manipulacja? 02.03.12, 23:37
                  Niwodniczański jest super gościem rzucającym sloganem.Lub gosciówą.Bo cały czas odnoszę wrażenie , że to jest pani z kregu PO.Izunia ,czy Halinka.Manipulacje dlaczego umorzono śledztwo ws.taśm Klicha?I dlaczego Komorowski pozwał Jacka Sasina?Oj boi się nasz Brodzisław .A powinien być spokojny ,wszak pułkownik Tobiasz nie żyje.
                  • taniarada Re: manipulacja? 18.09.16, 17:03
                    miglanc86 napisał:

> Niwodniczański jest super gościem rzucającym sloganem.Lub gosciówą.Bo cały czas
                    > odnoszę wrażenie , że to jest pani z kregu PO.Izunia ,czy Halinka.Manipulacje
                    > dlaczego umorzono śledztwo ws.taśm Klicha?I dlaczego Komorowski pozwał Jacka Sa
                    > sina?Oj boi się nasz Brodzisław .A powinien być spokojny ,wszak pułkownik Tobia
                    > sz nie żyje.
                    No właśnie .
    • Gość: sa Re: Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną IP: *.alfanet24.pl 03.03.12, 00:38
      Oj,ale niech da ! co za różnica skąd?
    • Gość: neo Re: Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 11:41
      1. W Jönköping - południowa Szwecja - funkcjonuje muzeum zapałek (The Match Museum in Jönköping), które jest jedynym na świecie w swoim rodzaju ("... is the world's only match museum").

2. Nigdzie nie znalazłem informacji by dla jego "ratowania" czy funkcjonowania dokładano jakieś fundusze ze środków/budżetu członków Unii Europejskiej.

3. Na początku XIX wieku zamieszkiwało tu około 3000 mieszkańców. Wówczas to Jönköping stał się miastem zapałek. Produkcję ich w Jönköping rozpoczęli bracia Johan i Carl Lundström. Na początku miały one łepek z białego fosforu, który był trujący i łatwozapaly. Wielu robotników fabryki zapałek ulegało zatruciu zwykle kończącemu się śmiercią. Dzieci stanowiły ponad połowę pracowników. Pracowały one po 10 godzin dziennie przez sześć dni w tygodniu, a otrzymywały tylko jedną trzecią poborów dorosłego pracownika. W roku 1855 łepek zapałki zaczęto robić z czerwonego fosforu, który zapalało się tylko i wyłącznie o ściankę pudełka zapałek.

4. Dzisiaj gmina Jönköping liczy ok. 128 tys. mieszkańców, a samo miasto ok. 90 tys. (9 miasto pod względem populacji w Szwecji). Prawa miejskie od 1284.

5. Jönköping to symbol szwedzkiej gospodarności. Koncentracja małych i średnich przedsiębiorstw produkcyjnych nie ma sobie równej w kraju. Miasto Jönköping zrośnięte jest z bliźniaczym miastem Huskvarna znanym głównie z fabryki produkującej kosiarki, maszyny do szycia, piły i inne narzędzia elektryczne. Wcześniej robiono tu także urządzenia AGD lecz obecnie przejęła to firma Electrolux. Strategiczne położenie nie jest tu bez znaczenia - 80% ludności Szwecji mieszka w promieniu 350 km. Przedsiębiorczość mieszkańców regionu tłumaczy się również spójnością religijno-kulturową. Jönköping to największe skupisko grup wyznaniowych, odrębnych od państwowego kościoła szwedzkiego - głównie zielonoświątkowców.

6. Od wielu lat istnieje tu uczelnia wyższa (Högskolan i Jönköping), ale dopiero w przeciągu ostatniej dekady stała się ona prężną instytucja oświatową. W skład jej wchodzą cztery szkoły: uczelnia medyczna (Hälsohögskolan), uczelnia pedagogiczna (Högskolan för Lärande och Kommunikation), uczelnia ekonomiczna (Internationella Handelshögskolan) oraz uczelnia techniczna (Tekniska Högskolan). Kształci się tutaj 9500 studentów, z czego ponad tysiąc to studenci z 80 krajów.

7. Miasto znane jest jako Jerozolima Smolandii (tutejszy region Småland). Można się oczywiście domyślić z jakiego powodu: otóż istnieje tu zróżnicowanie religijne, wiele różnych, niezależnych od państwa kościołów takich jak np. baptyści, zielonoświątkowcy, adwentyści. Nie spodziewajcie się jednak zwiedzania dużych, okazałych budowli kościelnych. Są to kościoły protestanckie charakteryzujące się bardzo ubogą architekturą wnętrz.

Tyle podobieństw, a tak wiele różnic zarazem...
      Oni pracują, bawią się i żyją.
      Oni swoje miasto zbudowali i budują dalej dla siebie - to liveable city - miasto w którym się dobrze mieszka i żyje... w ostatnich latach w gminie Jönköping przybywa średnio 1000 mieszkańców rocznie...

A u nas ... żal dupę ściska...
      • miglanc86 Re: Unio, ratuj nasze zapałki! Inaczej przestaną 03.03.12, 22:13
        Państwa skandynawskie są epoką samą w sobie.Wypracowały to na co my nigdy sobie nie zasłużymy.Na pracę, wolność ,emeryturę i opiekę społeczną.Nami niewolnikami tego czasu będą drygować inni.
        • Gość: penisfallus Kaplica zaPAŁEK IP: *.centertel.pl 05.03.12, 14:35
          Panie Prezesie Kałamarz trzeba umiejętnie wpisywać się z tematyką repertuaru - w oczekiwania Władz Miastowych.....otwórz Pan Kaplicę zaPAŁEK .....mamy Kaplicę Vagin w Centrum Promowania Młodych to kaska się znajdzie w Centrum zatrudniają nowe osoby , wie Pan pieniądz jest .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka