Dodaj do ulubionych

Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi...

24.05.12, 19:37
Ale jak firma "Włodar" w środku osiedla workuje cement, hałasuje, dziennie jeżdzi setki tirów, to na niego nie ma mocnych i na nic protesty mieszkańców ul Gminnej i gdzie jest "święty" radny K. Głębocki /vel Głąb/???
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 20:06
      Szanowni Państwo,

Powoli Lisiniec się budzi. Budowa kolejnego marketu mnie nie przeszkadza - jedyne listy protestu jakie widziałem były do podpisu w Arsie, co jest dość jasne u konkurencji. Jak ktoś napisał firma cementowa jest niemal w centrum osiedla i jakoś silnych nie ma.

Piszę jednak z zupełnie inna sprawą. Na Lisińcu nie było żadnej inwestycji od zrobienia ścieżki rowerowej i chodnika jakieś 3 - 4 lata temu. Dzieci NIE MAJA GDZIE ODPOCZYWAĆ, nie mają w szkole bazy np. Orlika, czy kompleksu który służyłby nam wszystkim młodszym i starszym. Oczywiście nie marzę o basenie na Lisińcu przy szkole, bo to rząd 6 - 7 milionów złotych. Jednak NASZYM DZIECIOM POTRZEBA BAZY SPORTOWEJ na Lisińcu.

Szanowni Państwo odnajdźmy się i zacznijmy działać - parking szkolny (kostka), nowa brama, nowoczesny kompleks sportowo - rekreacyjny z boiskiem do piłki nożnej, do kosza, do siatki.

pozdrawiam

Tomasz Jaskóła
      kontakt tomasz(at)jaskola.pl zamiast (at) wpisz małpę @
      • artutitu2 Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są 24.05.12, 22:04
        Jak ludzie nie chcą mieć blisko do taniego sklepu (konkurencja wymusza obniżkę cen i poprawę jakości) to myślę, że inwestor nie ma co ich na siłę uszczęśliwiać.
        Jak dla mnie to ten dyskont lepiej byłoby wybudować gdzieś bliżej Kościoła św. Piotra i Pawła (ale tam akurat nie ma za bardzo miejsca) lub przy Wielkoborksiej (niedaleko szkoły) - jest działka można pewnie ją od kogoś kupić, a lokalizacja lepsza bo bezpośrednio nie ma tam konkurencji, a osiedle też jest duże.

A co do inwestycji to w 100% zgadzam się z przedmówcą. Uważam, że ta dzielnica jest bardzo zaniedbana. Jako łebek paręnaście lat temu biegałem przy 13-stce po "pisakowym" boisku - do tej pory nic tam się nie zmieniło.

Na ul. Lwowskiej jak asfaltu nie było tak nie ma - a przecież nie jest to mała ulica. Na Kędzierzyńskiej tylko do połowy - a przecież mieli asfalt do końca wylać.

• Gość: kuki Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: 195.205.171.* 24.05.12, 22:29
          Chcesz na Lwowskiej, nie za dużo wymagasz, niedługo na Wręczyckiej zniknie, zostaną same dziury ;)
        • Gość: markoni 51 Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.12, 22:34
          z tą poprawą jakości to mam pewne wątpliwości bo jeżeli coś ma niską cenę to jakość będzie marna...Jeśli kupisz przedmiot użytkowy marnej jakości ,szybko zepsuje się to go wyrzucisz ale jeśli będziesz napychał się chemicznym żarciem to skutki moga byc o wiele poważniejsze...nie na darmo odziały onkologiczne pękają w szwach...
        • Gość: k a t k a Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.12, 10:33
          Z Wielkoborskiej wypad. W razie czego się inicjatywę obywatelską zawiąże i nie dopuści. Nie potrzebujemy marketu na ulicy.
      • Gość: 12i3 Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.rev.inds.pl 25.05.12, 07:49
        Dlaczego "kolejny", budować nie jeden, ale dziesięć a obok aptekę i bank. Tego miastu potrzeba a dzieci zamiast do przedszkoli do marketu na przechowanie.
    • Gość: miejski pytacz Re: Kolejny market przy Wręczyckiej! Najbliżsi są IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 20:28
      "problem będzie jeszcze raz przeanalizowany" - czy tu ktoś wyraźnie sygnalizuje że czeka na łapówkę???
      • Gość: handlarz Re: Kolejny market przy Wręczyckiej! Najbliżsi są IP: *.play-internet.pl 24.05.12, 21:05
        TO JEST TRUDNY TEMAT .aLE PRZECIEŻ NA KAŻDEJ ULICY MOŻNA MARKET WYBUDOWAĆ.Za moment będzie więcej sklepów niż ludzi w mieście,to ciekawe zjawisko .Ale każdy coś chce robić.Nie każdy chce siedzieć w domu i patrzeć przez okno -oraz liczyć ile ludzi o której godzinie drogą idzie.
        • Gość: gim Re: Kolejny market przy Wręczyckiej! Najbliżsi są IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.12, 23:36
          Juz patrzec nie moge na te "markety", co róg to "stonka"!
    • bartq95 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 24.05.12, 21:18
      Kur** sklep na sklepie ;/ Biedronka na biedronce ;/
    • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 21:30
      Nie wiem po, co obrażanie radnego Głębockiego? Czy my zatraciliśmy jakąkolwiek umiejętność dojrzałem dyskusji?

Na Lisińcu przy szkole podstawowej i gimnazjum powinna powstać baza sportowa, która umożliwi rozwój i integrację naszych dzieci. Nie ma chyba osób w naszej dzielnicy, które sprzeciwiałby się rozwojowi młodych ludzi? We Francji przyznaję miasteczko wielkości Kłobucka posiada lepsza bazę sportowa niż cała Częstochowa.

Uważam, że z Lisińca można zrobić na najlepiej zagospodarowaną dzielnicę miasta - to także jest w interesie wszystkich.

Jeśli jest ktoś zainteresowany pracą nad takimi projektami zapraszam. A może są osoby, które parają się funduszami europejskimi i ich pozyskiwaniem?

tomasz(at)jaskola.pl zamiast (at) wpisz @
      • Gość: obserwator Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.play-internet.pl 25.05.12, 05:51
        radny Głębocki bardzo się promuje,mimo swojego marnego wyniku wyborczego w starcie na prezydenta miasta,będzie znowu startował w najbliższych wyborach z poparciem Akcji Katolickiej.
      • Gość: tom Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.12, 09:58
        ale mprzecież miał być orlik przy szkole tylko mieszkańcy okoliczni (szczególnie jeden) się nie zgodzili to po co na Lisincu inwestycje skoro mieszkancy nie chcą???
    • maur0 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 24.05.12, 21:32
      tylko pomidory i wędlina w biedronce będą 30% tańsze niż w arsie !
      • Gość: kwarc Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 21:43
        bardzo dobrze plac stoi niewykorzystany, płot się wali, a że przy przystanku to zarzucany wiecznie śmieciami. A w Arsie po remoncie drożyzna taka, że konkurencja by się przydała. Pewnie nie będzie to biedronka bo najbliższa jest niedaleko na Radomskiej, a szkoda.
      • Gość: markoni 51 Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.12, 22:07
        mauro jeśli masz ochotę Portugalczykowi nabijać kieszeń to możliwości masz dużo -najbliżej na Radomskiej i Rynku WIeluńskim ...a na Lisińcu jak w całym mieście sieć handlowa rozwinięta jest dostatecznie...Podzielam zdanie T.Jaskóły w naszej dzielnicy oraz całym mieście należy pomyśleć o konkretniejszych inwestycjach.
        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 22:38
          Szanowni Państwo i drodzy znajomi z Lisińca ...

Zróbmy to razem dla naszych dzieci i dla nas. Spójrzcie na to: www.slaskie.pl/strona_n.php?jezyk=pl&grupa=3&dzi=1256039454&id_menu=287 takie cacko może stanąć przy trzynastce do której chodziliśmy, graliśmy w kapsle lub graliśmy w piłkę. Słusznie ktoś napisał - kilkanaście lat temu gralo się w piachu i teraz także.

Co robi młodzież, kiedy nie ma odpowiedniej bazy? Mitologizuje się i pije alkohol. Można na takich obiektach robić wiele imprez quasisportowych itd.

tomasz(at)jaskola.pl

• maur0 Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są 25.05.12, 07:56
          oszczędzam swoją kieszeń - a nie nabijam komukolwiek kieszeń - to ja będe taniej kupował .
          Jak kupujesz pomidory , pomarańcze czy winogrona z hiszpanii to się zastanawiasz ?
    • maur0 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 24.05.12, 21:41
      a radny jest rodziną właściciela ARSU ! - kasa ponad wszystko !
    • ania.126 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 24.05.12, 22:15
      a co z małymi sklepami
      • citi-men bieda.. bieda aż piszczy ... 24.05.12, 22:36

dokładnie.. kolejna biedronka prosze państwa ekspansje robi... a co z małymi sklepikami ? no i niestety padaja jak muchy.. i oni nie mają z czego żyć, tak samo firmy zajmujące się wyposażeniem sklepów u nas w czewie przez to cierpią..

poradzilismy sobie ze stonka, poradzmy i z biedronką !!
        • Gość: markoni 51 Re: bieda.. bieda aż piszczy ... IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.12, 22:52
          Oj ucierpi WIELE firm kooperujących z upadjącymi małymi sklepami...ale kogo to w tym skorumpowanym kraju obchodzi ?
          Krótkowzroczna polityka zlikwidowała klasę średnią -pozostała garstka bogaczy i stale poszerzające się grono ubogich ! Kolejna recesja puka do naszych drzwi a przecież tak wiele jest do zrobienia .Tylko , że ciągle mówi się o ,,ożywieniu'' a robi sie wszystko aby zdusić wszelkie inicjatywy !
    • Gość: dd Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.play-internet.pl 24.05.12, 23:26
      Wladar istniał i produkowal juz długo przed tym jak terazniejsi mieszkancy sie tam wybudowali i sprowadzili.
    • Gość: zezem Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 00:01
      ... ale burdel w "polityce miejskiej" ... zero racjonalnej polityki zagospodarowania przestrzeni miasta... brak przejrzystych regulacji procesów ekspansji zabudowy oraz zachowania walorów i funkcji obszarów miasta... nikt nie panuje nad "cyrkiem" oprócz, jak widać, paru "zainteresowanych", nikt nie ma pewności, że mu "w okolicy" zrobią kuku...
    • kovalskybobi Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 25.05.12, 00:01
      a co Ci Głębocki przeszkadza na Starzyńskiego 1? bo tam mieszkasz teraz
    • maur0 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 25.05.12, 07:52
      a skąd nagle na lisińcu przybędzie 4000 mieszkańców - przecież to będą ci sami ludzie co kupują w drogim arsie - to koło arsu nie ma jak przejechać - parking za mały - nie ma żadnej zieleni .
      a radny lobbujący za arsem dziwnie dużo wie o sytuacji tego sklepu - wie że ta drożyzna dłużej nie przejdzie ?
      • Gość: a-lfa Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.12, 09:28
        Konkurencja do dobra rzecz nie mniej market na markecie nie jest czymś dobrym.
    • kizior28 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 25.05.12, 09:36
      >" bo market będzie odwiedzało ze cztery tysiące samochodów dziennie. " < radny nie uwzględnił pieszych ?
      i to jest właśnie powód dla którego jakiś tam market powinien tam właśnie być.
      A gdzie p. K. Głębocki robi zakupy?
      No właśnie w sklepach wielkopowierzchniowych marketach, supermarketach ja sam widziałem go tam kilka razy.
      I jak się to ma do wspierania osiedlowych sklepików, detalicznego handlu i drobnej przedsiębiorczości.
      Do boju p. Głębocki walczmy z wiatrakami !!!

• Gość: gość Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.12, 13:35
        Drodzy przedmówcy. zastanówcie się czy chcielibyście mieszkać obok sklepu, ja nie. co do podpisów w arsie o zbieranie przeciw poprosili mieszkańcy a dla wiadomości zbierane też były w innych sklepach. 400 dodatkowych samochodów czysta kalkulacja z branzowych pism handlowców. trochę wiedzy ogólnej nie zaszkodzi. A pan Głębocki jest jedynym radnym który się problemem mieszkańców zainteresował. jeśli ktoś był na radzie miasta wczoraj to usłyszał od Prezydenta iż sprawa przesądzona. Odpowiedź prosta kto za kim lobbuje.
        • poszfa554 Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są 25.05.12, 16:53
          Pan Głąb akurat nie mieszka w tej dzielnicy, dlatego zwisa mu to zwiędłym kalafiorem /za firmę "WŁODAR" niech się zabierze/!!
    • menes2 Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi sąsi... 25.05.12, 09:48
      Czegoś tu nie rozumiem znam przypadek inwestora który bez powodzenia na własnej działce od ponad 4 lat ubiega się o pozwolenie na budowę domu a tutaj jest mowa o tym ,że urząd nie będzie mógł odmówić zezwolenia ?!
      Czyli prawo nie jest równe dla wszystkich ?
      • Gość: licho Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.12, 10:16
        Do licha miasto nie chce marketów ,to sprawa jest prosta
        Wystarczy opracować plan zagospodarowanie i wpisać ,że
        można budować wyłącznie budynki o więcej niż jedna kondygnacja.
        Precedens już jest .
        I niech ktoś znajdzie market , nie galerię ,który mA np .dwie kondygnacji .
        A papiery na budowę otrzymuje przysłowiowy pan Kowalski i po
        zakończeniu budowy puszcza jakiejś np. stonce w dzierżawę obiekt.
        TO TAKIE PROSTE !
        A plany zagospodarownia mają już nawet małe gminy ,tylko nie
        Cz-wa!
    • yildrim Re: Kolejny market przy Wręczyckiej? Najbliżsi są 25.05.12, 10:31
      W tym mieście to niedługo same makabryły będą, banki, hipermarkety i kloce. Na końcu można będzie tylko kupe zrobić obok tego wszystkiego.
      A gdzie szansa dla artystów? Rzeźb tu mamy naprawdę jak na lekarstwo, żadnych mądrych rozwiązań architektonicznych, fontanny jak są to tylko w centrum i to maleństwa jakieś. Bambry robią hajs a ludzie tylko dostają gazetki promocyjne na skrzynki. Bun dem out!!!!!
    • poszfa554 Kolejny kościół przy ul. Wręczyckiej??? 25.05.12, 13:36
      Ciekawe, czy w sprawie budowy nowego kościoła przy Wręczyckiej radny Głębocki /vel Głąb/ też by tak protestował??
      • Gość: gość Re: Kolejny kościół przy ul. Wręczyckiej??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 14:43
        "kicha",- daj głos w temacie!
    • Gość: heber Niech bedzie wrescie jakis pozadny supermarkiet w IP: 2.26.59.* 25.05.12, 16:17
      okolicy!!Ja mieszkam obok i ja chce dobry supermarkiet!!Bo tak musze jechac do miasta!!
      • Gość: markoni 51 Re: Niech bedzie wrescie jakis pozadny supermarki IP: *.xdsl.centertel.pl 25.05.12, 20:30
        heber markety na całym świecie buduje się na peryferiach a Ty chcesz marnować tak ,,cenny'' teren na takie g...o jakim są supermarkety , chcesz aby postawiono tu kolejną ,,szopę'' .A może obok Twojego domu jest jakiś wolny plac to niech postawią CI pod oknami takie cudo !Jeśli nie wiesz jak to wygląda to podjedz na zaplecze ,,INTER MARCHE'' na Rakowie Zachód i zobaczysz jakie tam ludzie mają widoki !
        • Gość: kicha3 Re: Niech bedzie wrescie jakis pozadny supermarki IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 22:34
          Krucafuks markoni 51.Ty kicha lub poszwa ,czy podeszwa.Niech ancymonka codziennie rano ,robi sprawdzian z ortografii i gramatyki .Polskiego słowa.
        • Gość: bryda Boisz sie konkurencji bo jestes ze wsi!! IP: 2.26.68.* 26.05.12, 13:18
    • pozyty-wista Moja opinia 25.05.12, 21:42
      Plusy:
      - nie będzie tyle śmieci za przystankiem
      - nowe miejsca pracy
      - od lat zaśmiecony i zaniedbany teren zostanie wreszcie uporządkowany
      Minusy:
      - ARS-jeden z pierwszych sklepów na wręczyckiej zostanie zamknięty (no chyba że wytrzyma walkę z konkurencją)

Od razu mówie że jest mi obojętne czy sklep powstanie czy nie.
      "Szeregówki zostaną rozjechane, bo market będzie odwiedzało ze cztery tysiące samochodów dziennie. Do tego tiry z zaopatrzeniem. Sparaliżowany zostanie też ruch na skrzyżowaniu ulic Wręczyckiej i św. Rocha - taki argument na nie podawał w czwartek na sesji rady miasta Konrad Głębocki ze Wspólnoty." Moim zdaniem to trochę przesadził. Ars ma identyczną sytuacje i z tego co mi wiadomo nikt nie narzeka żeby go zamknąć.

Mam pytanie do ludzi mieszkających po lewej i po prawej stronie sklepu ARS i na ulicy Siedleckiej. Czy przeszkadzają Wam auta parkujące pod sklepem i ciężarówki przywożące towar?

Dużo ludzi widzę jest przeciw budowie ale czy ktoś z rady miasta na przykład tak broniący Lisinca pan Głębocki, lub z osób prywatnych choć raz przez ostatnie 15 lat pomyślał zróbmy na tym terenie coś dla mieszkańców. Teraz jak będzie budowa to odezwali się wielcy obrońcy. Przypominam ten kto dużo gada mało robi. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.
      • Gość: Che Prof. PCz dr hab. Konrad Głębocki IP: 212.87.244.* 25.05.12, 22:39
        Swojego czasu wymieniony w temacie Prof. PCz dr hab. zasypał klatki dwustronną wypociną dot. zakazu jazdy samochodów ciężarowych - powyżej 12 ton dmc - w Częstochowie. Widzę, że gość ma jakiś problem z ciężarówkami. Wszystko i wszędzie mu rozjeżdżają.
        • poszfa554 Re: Prof. PCz dr hab. Konrad Głębocki 26.05.12, 08:11
          Ja pamiętam Pana Prof. jak siurkiem po piasku pisał i nazywał się Głąb, to jakiś przechrzta!!
      • aga77g Re: Moja opinia 26.05.12, 08:13
        Odpowiadam. Mieszkam obok Arsu. Ale cóz sklep był tam pierwszy. Czy przeszkadza ruch przy sklepie ? Oczywiście. Poranne dostawy zaczynają się przed 4 rano. i tak cały dzień. wyjechać się nie da bowiem auta dostawcze blokują przejazd średnio 5x na godzinę. Wjechać też nie albowiem super kierowcy staja jak popadnie. Do tego szum urządzeń chłodniczych. Przed większą przerwą w handlu np. długi weekend szał nawet z dzieckiem nie przejdziesz. A jest to strefa zamieszkania. Pieszy, rowerzysta ma pierwszeństwo przed autem, parkowanie tylko w wyznaczonych miejscach. tego w naszej strefie nie ma i teraz już na pewno nie będzie . Na koniec sprawy dochodzą jeszcze obywatele naszego miasta, którzy nade wszystko wolą alkohol i śmietnik, mydła i wody się boją, więc dzieci się boją. Super warunki do mieszkania. Polecam.
        Co do inwestycji: nielicznych stać na taki teren. A cztery domy między sklepami. Super lokalizacja na pewno chciałbyś tam mieszkać. i na koniec jakim cudem z dzielnicy mieszkalnej nagle stała się handlowo usługowa. Domy powstały bez zezwoleń ludzie od 40 lat mieszkają nielegalnie? Pomyślcie o innych a nie tylko o własnym nosie.
        • Gość: gość Re: Moja opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 10:09
          koniecznie trzeba coś zrobić z arsem !
          • Gość: gość Re: Moja opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 13:24
            Najlepiej posterunek policyjny.
            • poszfa554 Re: Moja opinia 26.05.12, 16:33
              Byłoby bezpieczniej - popieram!!
              • Gość: gość Re: Moja opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 22:43
                Miejsca dużo, to izba wytrzeźwień też będzie.
                Do ochrony Policji można jakąś firmę ochroniarską zatrudnić, i straż miejska też się tam zmieści.
                Jeden drugiego będzie pilnował, to dopiero będzie bezpiecznie.
                • poszfa554 Re: Moja opinia 27.05.12, 05:36
                  No i nie zapomnieć o "poświęceniu" wodą H2O+ przez guślarza w czarnej sukience!!
                  • Gość: markoni 51 Re: Moja opinia IP: *.xdsl.centertel.pl 27.05.12, 09:24
                    Ludziska co wy tak rozporządzacie tym terenem jak byście byli jego właścicielami ?
                    Przecież to właściciel ma jakiś pomysł na zagospodarowanie i zwraca się do urzędu o pozwolenie.
                    O takich różnych pomysłach możemy pisać o terenach należących do miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka