kizior28 13.07.12, 20:48 "Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci" Wisława Szymborska Wielki Szacun ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blazej Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: 31.42.2.* 13.07.12, 21:04 - Ledwie kilka dni temu rozmawialiśmy, aby zaproponować nazwanie nowej hali sportowej na Zawodziu właśnie imieniem Jerzego Kuleja - dodaje Jerzy Raganiewicz z Regionalnej Rady Komitetu Olimpijskiego. nie ma się co zastanawiać, to będzie z jednej strony uhonorowanie wielkiego sportowca, a z drugiej podkreślenie związków Jerzego Kuleja z Częstochową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.96.231.217.tvksmp.pl 14.07.12, 08:22 wydawalo sie ze w grudniu wygrał kolejna walke - tym razem ze smiercia, niestety wczoraj poległ, wielki szacunek dla wspaniałego czlowieka, sportowca, popieram !!! HALA IM. JERZEGO KULEJA !! zasluzyl sobie calym zyciem i nigdy nie zapomnial o swoim rodzinnym miescie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 09:22 Również popieram. CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111 Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 14:51 Co trochę inne propozycje nazwy hali-czy to poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: distepfano Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: 91.210.242.* 14.07.12, 15:37 14 lipca na programie TV S "Silesia" będzie o godz. 17.45 oraz o 20.00 program poświęcony naszemu ziomalowi, o którym będą wspominać inni ziomale, którzy sparowali z Jurkiem rękawice między linami ringu. Odpowiedz Link Zgłoś
przem0_25 Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielki ... 14.07.12, 18:29 Gdy wczoraj dobiegła mnie wiadomość o" końcu odwiecznej walki" jednego z najsłynniejszych polskich pięściarzy, wychowanka Papy Sztama . Byłem ciekaw jednego , czy redaktorzy "gazety" chociaż coś opublikują o byłym Częstochowianinie? I moja ciekawość, aż mnie zdumiała. Przecież tak niedawno na forum debatowaliśmy o nowej ławeczce i gdzie ją umieścić dla Częstochowianina żydowskiego pochodzenia , i w tedy stwierdziłem że tych ławeczek będzie jeszcze więcej. Tak dziś musimy się zastanowić jak uczcić tak wybitną osobę dla Częstochowian i Polaków. Czy kolejną ławeczką , może nazwać hale i umieścić płytę , może pomnikiem . To już należy do decyzji urzędniczych, dla nas pan Jerzy i tak będzie pomnikiem walki z chorobą , walki w sensie pozytywnym , czyli w sprawie o dobro (jako poseł i olimpijczyk )i nie na stadionach , czy na ulicy a na matach sportowych i o trofea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 20:33 przemo ,trochę się twój poseł zagubił.Ty sld i nagonka na kościół.Kulej miał ten honor o tym się nie wypowiadać .Ale do końca się nie badał.Bo o czerniaku nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jontek Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.of.pl 15.07.12, 08:03 Słyszeliście jak pan Zydorowicz w TVN powiedział, że Jurek pochodzi z nijakiego miasta Częstochowy :) a pan Andrzej w sumie też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 09:42 Wychodził z zawału,a umarł na czerniaka.Nawet syn mówi,niech przyczyna zgonu będzie tajemnicą rodziny.Niemocnice to służba zdrowia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
o8902k Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk 15.07.12, 11:09 Nie wiem ,czy Kulejowi było by po drodze z Szymborską 1953r.stalinizm i leninizm.Notowania Szymborskiej spadły.Jurek szukał celu swojego życia.PPP i inne .Ale czy to teraz ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
kizior28 Re:o8902k notowania Szymborskiej spadły u mnie nie 15.07.12, 17:41 No tak i wydumałeś ?. Jak się będziesz doszukiwał to się okaże, że w naszym, jakże zacnym społeczeństwie nigdy nikomu i z nikim nie było po drodze, nawet w najbliższej rodzinie. Nie tego dotyczy to forum lecz szacunku dla zmarłego i epitafium. Więc nie potępiaj w czambuł a odnieś się do treści art., jeżeli masz tu coś do dodania. "Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą." ks. Jan Twardowski. Odpowiedz Link Zgłoś
o8902k Re:o8902k notowania Szymborskiej spadły u mnie ni 15.07.12, 18:44 Takie życie ,każdego szkoda.No tak i wydumałeś .Tak sobie dumam kto ma większy szacunek do śmierci.I do człowieka.I kto zasłużył przed śmiercią,która każdego dopadnie.A po kim ino kości brązowe zostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.12, 10:59 Częstochowa to było zawsze miasto bokserów. Mój ojciec ... rówieśnik i kumpel Kuleja z młodości (też z Grosza) mówił że i on czasem trafił na lepszego od siebie pod Polonią - ale nie halą :))) Ale to tylko epizody z młodości i nie zmienia faktu że gość był niezły w boksie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: 31.42.3.* 19.07.12, 11:23 fajny tekst o Jerzym Kuleju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.181.45.23.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.07.12, 12:16 Strata.....strata....itd. a ile miał niby żyć?jeszcze raz tyle?tyle gorzały co juras spił to i tak był długo.Współczuje rodzinie owej straty ale już bez przesadyzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły Re: Zmarł Jerzy Kulej - niezwykły człowiek, wielk IP: *.30.51.6.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.07.12, 14:26 Ciekawi mnie fakt iż cały obrzęd pochówka itd.odbywał się w kosciele.Wszak Kulej nigdy nie ukrywał związków z dawnym MO i PZPR?dla mnie to dziwna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Do miły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 11:36 Co tam, jako " polak katolik " pierwszy rzucasz kamień ?? A o jego pomocy w organizacji rekolekcji dla pięściarzy , oraz pomocy w wyjazdach wakacyjnych biednych dzieci organizowanych przez kościół , też nie słyszałeś ? Kto ci pozwolił szmaciarzu pisać Juras , spoufalać to się możesz z żulem pod sklepem . Pewnie sam w życiu nikomu nie pomogłeś bo to zazwyczaj charakteryzuje takich śmieci jak ty , brak empatii i cwaniactwo !! Ilość duchownych , artystów , przyjaciół i ludzi z całej Polski i nie tylko na pogrzebie świadczy o tym jak wiele dobrego zrobił dla innych ludzi a ty wieśniaku nigdy mu do pięt nie dorośniesz !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejku Re: Do miły IP: *.205.64.216.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.12, 12:58 Dobrze że jego przyjaciele Supron i Olbrychski przestali w pore gorzałe walić bo inaczej już dawno trafili by do steda gwiazd na górze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Amerykanie chcą nakręcić film o Jerzym Kuleju IP: 31.42.9.* 22.07.12, 11:07 Działająca w Los Angeles firma Promax Films Corporation chce nakręcić film o życiu najbardziej utytułowanego polskiego pięściarza Jerzego Kuleja. Dwukrotny mistrz olimpijski zmarł 13 lipca w szpitali bródnowskim w Warszawie. Teraz jego biografia ma szansę zostać zekranizowana, a reżyserią chciałby zająć się Robert Hudson, zdobywca Oscara za dokumentalny film krótkometrażowy Mighty Times: The Children's March. - To będzie film opowiadający historię polskiego bohatera, który nie tylko zdobył medal olimpijski, wychodząc z biedy, ale także stał się powszechnie szanowaną osobą publiczną, autorytetem oraz członkiem polskiego parlamentu - mówi Hudson. - Życie Kuleja było powiązane ze zmianami ustroju politycznego w Polsce oraz wydarzeniami, które dotknęły nie tylko wschodnią Europę, ale także cały świat. To jest historia, którą z przyjemnością zrealizuje każdy reżyser na świecie - zaznacza Amerykanin. Pomysł na film pokazujący sportową oraz życiową historię Kuleja powstał już w 2009 roku. Scenariusz ma bazować na książce biograficznej o polskim pięściarzu "Dwie strony medalu". Promax posiada pełnię praw do wykorzystania książki autorstwa Kuleja, realizowanej przy współpracy z jego bliskim przyjacielem Piotrem Szaramą. Filmowcom udało się uzyskać także podpis dwukrotnego złotego medalisty olimpijskiego, dający im prawo do realizacji wszystkich niezbędnych do produkcji filmu materiałów o jego życiu. - Ciągle szukamy sponsorów, którzy chcieliby sfinansować ten projekt. Jestem skłonny odsprzedać część posiadanych przez nas praw lub wejść w spółkę z polskimi filmowcami. Chciałbym doprowadzić do tego, aby Polska oraz Jerzy Kulej dostali swojego zasłużonego Oscara - opowiada Andrzej Maksym, właściciel firmy Promax. Przedstawicielami amerykańskiej firmy na polskim rynku są Wiesław Rudkowski oraz Piotr Pożyczka, w przeszłości trener legendarnego Marka Piotrowskiego, a dzisiaj szkoleniowiec czołowych pięściarzy polskiej grupy Babilon Promotion. Zainteresowanie uczestnictwem w projekcie wykazali już m.in. zdobywca Oscara Ryan O'Neal oraz znany polski aktor Daniel Olbrychski. Odpowiedz Link Zgłoś