Dodaj do ulubionych

Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi...

17.08.12, 23:45
A kto tam będzie chodzll jak wejście dla 4 osobowej rodziny to koszt ok 100 zl za godzine ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Poke Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: 195.205.171.* 17.08.12, 23:57
      Na początek wystarczy jak zrobią letni aquapark, siłownię na powietrzu i tym podobne atrakcje. By dalej miało sens, to trzeba by zrobić nawierty i poszukać ciepłej wody, podobno połowa Polski leży na źródła geotermalnych (to nam zostanie po łupkowych odwiertach :)).
      • Gość: Arsène Lupi Re: Mydlenie oczu aquaparkiem IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.12, 00:19
        Oj naiwni myślicie że władza maista pochodzaca z SLD wybuduje wam aquapark? Pamietacie juz raz budowali już miał niejaki Shmit budowac i co i pstro. Guzik. Myśle że tęgie głowy w SLD wymyśliły temat aquaparku by zamydlić burze wokół ośrodka Gaude Mater. Próba likwidacji Gaude Mater dzisiaj ie jest na reke lewicy, ale dzisiaj jest za późno na cofnięcie decyzji dodajmy niemądrej. Na to wygląda, że główna impreza Częstochowy to będzie frytka i kilka drobnych imprez dla młodych ludzi by potem szli do wyborów. Niestety w CZęstochowie spada kultura i spadnie jeszcze bardziej nidługo miasto zabierze się za kolejna placówkę kultury.
        • oszrany trzymaj sie tematu 18.08.12, 00:38
          a bzdury zachowaj dla siebie
          • Gość: baba w ramach tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 00:52
            park na Lisińcu?może pomyslcie o placu zabaw dla dzieci w tej dzielnicy, o prostych chodnikach, o koszach na śmieci:) , o ławkach i o boisku szkolnym przy PSPnr 13
            ... park przy Adriatyku to nie dzielnica Lisiniec a Podjasnogórska panowie redaktorowie.
            • Gość: forfiter Re: w ramach tematu IP: *.ntlworld.ie 19.08.12, 23:42
              oj tam oj tam :)
              • Gość: xarte Re: w ramach tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 04:12
                park nazywa się Lisiniec i jest na Lisińcu. Do podjasnogórskiej nie jest nawet zbyt blisko.
    • Gość: a-lfa Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.net.stream.pl 18.08.12, 07:13
      Aqua parka fajna sprawa tyle iż akurat 5 potrzeby. Cz-wa pilnie potrzebuje nie rewitalizacji al. NMP nie budowy kolejnej linii tramwajowej donikąd lecz jakiego inwestora przemysłowego co da Częstochowiana prace. Bo bezrobocie szybuje bardzo wysoko.
      • Gość: gość Najpierw MacDonald's w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 07:49
        Najpierw to nam Matyjaszczyk ze swoimi zastępcami wybuduje MacDonald'sa w parku,
        -pójdziemy sobie tam na frytki !
      • Gość: forfiter Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.ntlworld.ie 19.08.12, 23:46
        wiec potrzebujemy cudu (wiem- nie zaczyna sie zdania od "wiec")moglby byc tez czyzyk ale jest pod ochrona, buzka
    • pumb123 W Częstochowie się nie opłaca 18.08.12, 08:53
      Skoro żaden inwestor do tej pory nie wybudował aquaparku do tej pory to może to znaczyć po prostu tylko tyle, że w Częstochowie się to nie opłaca. Jedno kąpielisko jest już w mieście, jest kilka basenów krytych. Są otwarte kąpieliska w Kamyku i kilku innych miejscowościach wokół miasta. Jeśli miasto chcę coś zrobić, to niech ucywilizuje obecne kąpielisko na Lisińcu. Załatać dziury w drodze, poprawić zejście do wody, zrobić więcej płytkiego miejsca do pływania i zatrudnić ratownika. Zatrudnienie ratownika w tym niebezpiecznym miejscu będzie na pewno tańsze niż budowanie całego kompleksu.
      • Gość: a-lfa Re: W Częstochowie się nie opłaca IP: *.net.stream.pl 18.08.12, 09:17
        Bo w Cz-we miast Aquaparku wystarczyłby jeszcze z jeden zwykły normalny basen kryty coś w stylu basenu przy ul. Łukasińskiego. Wizyta w Aquaparku to kosztowna przyjemność i nie wiem czy w obecnej sytuacji w Cz-wie przy szalejącym bezrobociu, które dodatkowo wzrośnie jak hutnikom skończy się okres ochronny a TRW się zwinie i poszuka sobie tańszego kraju, (o czym słychać już od dawna) było by zbyt wielu chętnych do regularnego korzystania z tej rozrywki. Prawdę powiedziawszy najsensowniejszym rozwiązaniem było by zadaszenie pływalni na tzw. Komobexsie. No chyba, iż miasto ma kasę do regularnego pokrywanie ewentualnego deficytu (strat), jakie może generować Aquapark w naszym mieście. Gdyby to była inwestycja, która ma szanse na zamortyzowania się w jakimś logicznym okresie czasu i przynosząca zysk już dawno Aquapark w Cz-wie by był. A z uwagi na fakt, iż prywaciarz nie ma zamiaru utopić w niepewnym biznesie grubych milionów, jeśli nie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż będzie to biznes opłacalny to i go nie ma. A to świadczy o tym, iż ta inwestycja nie ma szans na przynoszenie dochodów a raczej może generować straty. Dlatego dajmy sobie spokój z mrzonkami i zajmijmy się czymś, co spowoduje, iż bezrobocie zmaleje i statystyczny mieszkaniec Cz-wy będzie miał prace. Jak społeczeństwo Cz-wy stanie się bogatsze i będzie go stać na rozrywki typu wizyta w Aquaparku to jestem pewien iż znajdzie się chętny, co go postawi.
        • Gość: Fredek Re: W Częstochowie się nie opłaca IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.12, 10:00
          Czy waszym zdaniem likwidowanie szkół, zwalnianie niektórych urzędników, a przyjmowanie swoich patrz MPK za prezydenta Matyjaszczyka przyczynia się do wzrostu bezrobocia?
          • Gość: forfiter Re: W Częstochowie się nie opłaca IP: *.ntlworld.ie 19.08.12, 23:52
            likwidacja jakiegokolwiek stanowiska pracy przyczynia sie do wzrostu bezrobocia- tak ad vocem- zlikwidujmy wszystkie- zlikwidujemy tez bezrobocie a jetki majowe i tak beda ryzykowac zycie :)
      • Gość: yach Re: W Częstochowie się nie opłaca IP: *.xdsl.centertel.pl 18.08.12, 10:39
        W Kamyku nie ma już kąpieliska od kilku lat.
        • Gość: forfiter Re: W Częstochowie się nie opłaca IP: *.ntlworld.ie 19.08.12, 23:54
          jest :) nie mamy panskiego plaszcza...kier. szatni
    • smegolw Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 18.08.12, 11:47
      Czytam wszystkie powyższe opinie i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Częstochowa to miast zaściankowe z takim mieszkańcami. Wszystkie opinie typu wejście do aquaparku jest drogie Częstochowian nie stać itp są żenujące. Regularnie jeżdżę do Kleszczowa, pomijam koszt dojazdu, jednak wejście na basen na pewno nie jest drogie. Za trzy osoby - dwie dorosłe plus dziecko płacę na dwie godziny 40 zł a na trzy godziny 56 zł. Przepraszam bardzo ale to jednak nie jest dużo. Wyjście do kina to większy koszt. Wejście na basen częstochowskiej pływalni krytej kosztuje 11 zł za 45 minut.
      Nie będę pisał frazesów, że palacz albo miłośnik piwa wydaje średnio kilkaset złotych na swoje używki o wątpliwych walorach zdrowotnych. Więc proszę bardzo nie piszcie głupot.

Inna sprawa jakiego obiektu to miasto potrzebuje - moim zdaniem w zupełności wystarczyłby obiekt wielkości takiej jak w Kleszczowie - czyli basen sportowy, jedna niecka z ciepłą wodą, brodzik dla dzieci plus jacuzzi i strefa z saunami. Nie jest nam potrzebny mega obiekt bo koszty utrzymania takiego ośrodka faktycznie są olbrzymie, ale średniej wielkości obiekt basenowy z prawdziwego zdarzenia. To co istniej obecnie w Częstochowie to pomyłka i wie o tym każdy kto chodzi na basen KB lub na łukasińskiego. Na tym ostatni po remoncie jest lepiej ale nadal brakuje atrakcji dla małych dzieci. Wystarczyłoby kupić fajną zjeżdżalnie "słonia" takiej jak mają w Kleszczowie aby poprawić atrakcyjność tego obiektu pod katem małych dzieci i zwiększyć liczbę chętnych.[url=http://www.powiat-goleniowski.pl/galeria.php?wybor=1951#]

Co więcej baseny w CZestochowie są ciągle niedostępne - godzin wolnych wejść jest bardzo mało wiekszość zajmują szkoły oraz zakłady pracy.

Co do kosztów utrzymania i rentowności - cóż po pierwsze wszystko zależy do zarządzania i animacji w danym ośrodku. Po drugie Częstochowa to wbrew pozorom nie jest wcale takie biedne miasto - jest duża grupa ludzi, którzy jeżdża do Tarnowski Gór lub Kleszczowa. Także szkoły organizują wycieczki. Po trzecie na publiczne ośrodki sportowe nie można patrzeć tylko przez pryzmat rentowności - w normalnym kraju liczy się także to że ludzie uprawiający sport, są zdrowsi, nie chorują,w efekcie wydaje się mniej na służe zdrowia. Ale nie w Polsce. U nas lepiej leczyć niż zapobiegać. Więcej napisze - jak mamy miec wyniki na olimpiadzie jak dzieci nie maja gdzie trenować ?? W USA czy WB sport jest tak samo ważny jak nauka. Ale u nas zawsze wszystko leży odlogiem jeśli chodzi o sport. Nawet głupie place zabaw dla dzieci są inwestycja w przyszłość – zapewniają naszym pociechom niezbędny ruch – odciągają od telewizora. Pieniądzę wydane na tego typu „atrakcyje” to nie jest fanaberia ale inwestycja w przyszłość. Daleko nam do Warszawy przykłady placów zabaw

Na marginesie - ma dość słuchania o bezrobociu w tym mieście - przez ostatnie 6 miesięcy chciałem znaleść pracownika do działu marketingu naszej firmy. Oferowałem dobre warunku 2000 netto plus premie zależne od wyników firmy - ale średnio w 10 miesiącach w roku osiągalne do zrobienia co dawało 2,5 do 3 tys. I co? I jajco. Wiekszość, która się zgłosiła nie nadawała się nawet do parzenia kawy. Nie tylko brak umięjętności, które powinien mieć każdy kto kończy studnia wyższej /język w stopniu średni i biegła obsługa komputera w systemie Office co daje podstawy do szkolenia w innych programach/ ale także brak chęci do nauki. Każdy tylko patrzył jak się opier... i nic nie robić. W tym czasie odbyłem kilkadziesiąt spotkań z potencjalnymi pracownikami w tym zorganizowanych przez PUP, poświęciłem kilkadziesiąt godziny swojego czasu, dałem ogłoszenia do Biura Karier Politechniki, chciałem dać do biura AJD ale dupa bo nikt tam nie odbiera telefonu a ich emial nie działa. Po tym doświadczeniu, po 6 miesiącach zrezygnowałem z szukania pracownika do marketingu, zmieniłem zakres obowiązków pracownikom, zatrudniłem jedną osobą do biura dodatkowo go ogólnych prac a innej, która rokuje nadzieje na być dobrym marketingowcem dałem podwyżke i czas aby sie wdrożyła. I tak właśnie wygląda nasze bezrobocie. Co więcej podobne doświadczenia mają moi znajomi, którzy szukali pracowników.
      • Gość: kolo Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.12, 12:18
        Niech miasto dogada się z Fortum - oni mają nadmiar ciepła, które wypuszczają w chmury. Może wezmą udział w tej inwestycji?
      • smegolw Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod 18.08.12, 12:54
        Jeszcze jedno - fakt że nie ma prywatnego inwestora nie świadczy o niczym. Po pierwsze miasto chce to robić w ramach Partnerstwa Publiczno prywatnego - nie wiele inwestycji w ten sposób powstało bo to się nie opłaca. Po drugie nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie chciał zakładać spółki z miastem na zasadzie aparatu gruntem przez miasto. Po trzeci prywatny inwestor który chciałby zbudować taki obiekt w innym miejscu musiałby kupić grunt co znacznie podnosi koszty inwestycji.
      • czaterxx Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod 18.08.12, 12:58
        Zgadzam się z przedmówcą. Sam pochodzę z częstochowy a od 5 lat pracuję i mieszkam w Warszawie. Tak jest że znawcy piwa zawsze będą pisać przed kompem że potrzeba pilniej tego i tego... takie frazesy można piep.... całe życie. Na basen jeżdżę 63 km do łaz koło zawiercia. Mala miejscowość ale żaden częstochowski basen nie może się równać z tamtym, oczywiście są też 3 sauny, jacuzzi i duży basen 1,4m dla osób z dziećmi. Ci wszyscy którzy miauczycie na forum że potrzeba chodników, placów zabaw itd ruszcie dupe i zróbice te place a nie tylko szukacie powodów przeciw żeby cokolwiek powstało. Akurat Aquparki mądrzę zarządzane przynoszą zyski. Cieszę się że jeśli powstanie taki Aqupark w Częstochowie większość tych narzekających będzie nadal wylewać swoje smutki na forum. Pozdrawiam zdrowo myślących =.
      • Gość: Gregoson Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.net.stream.pl 18.08.12, 16:15
        Powodzenia życzę w zatrudnianiu do działu marketingu świeżaków po studiach. :D
        Faktycznie poważna firma - płyty czy perfumy sprzedajecie na ulicy ?
        • smegolw Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod 19.08.12, 01:04
          Gratuluje czytania ze zrozumieniem. Po pierwsze firma jest poważna - reprezentuje jedną z kluczowych marek na świecie i nie oferowałby takich warunków gdyby jej na stać nie było. Po drugie w akcie desperacji wysłaliśmy zgłoszenie do biura karier.Dopiero jak ogłoszenie w gazecie na portalach itp nic nie dały. I co ciekawe nie zgłosił się nikt. To świadczy o naszych studentach. Za moich czasów studenci jednak trochę interesowali się swoją przyszłością i nie było to wcale dawno. Odbyliśmy setki rozmów i większość się nie nadawała. Na marginesie pozostawiam fakt, że odpuściliśmy się sobie warunek znajomości naszej branży ponieważ takiej osoby wiedziałem, że nie znajdziemy. J
          • Gość: gość Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 07:12
            "smegolw", ale popiłeś, -zobacz co po pijaku napisałeś !
          • Gość: bb Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 15:40
            "nie oferowałby takich warunków gdyby jej na stać nie było"

No rzeczywiście 2000 zł to TAKIE warunki na międzynarodową firmę. Normalnie rozrzutność! Osoby które spełniały zapewne jakieś horrendalne wymagania (najpierw piszesz że trzeba było tylko znać Offica i trochę język, a w następnym poście że "w wymaganiach odrzuciliśmy wymóg znajomości branży" :) ) poszły do pracy do Łodzi, Katowic, Krakowa czy Wrocławia za 2x tyle. Ci co zostali są na poziomie takim, jak piszesz.
      • Gość: Mika Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.net.stream.pl 29.08.12, 23:20
        Smegolw może w temacie basenu się z tobą zgadzam ale o bezrobociu nie masz bladego pojęcia!!!! Ja jestem po wyższych studiach z marketingu i biegłą znajomośćią języka niemieckiego w mowie i piśmie.Dorywczo pracowałam jako tłumacz w firmie, ale o umowie na etat nie było mowymam też doświadczenie w księgowośći,. Chciałam szukać pracy po swoim kierunku ale mam za małe doświadczenie w tej branży a wymagania które mi stawiano były wygórowane. Jeśli uwazasz że 2000 tyś netto z kwalifikacjami jakich oczekujesz to duzo to się mylisz, powiem tak tyle to zarabia robol fizyczny w fabryce w TRW czy na Hucie, i bez stresu i odpowiedzialnośći gdzie nawet kulawego przyjmą byle mieć pracownika do zapie...nia i za śmiecia bo tak sie dzisiaj ludzi traktuje Więc nie udawaj wielce dobrego przedsiebiorcy musisz sie jeszcze wieleee nauczyć to znajdziesz solidnego pracownika. Powodzenia.

• Gość: Unik Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 15:10
      park jest unikatowy bo to prawie centrum miasta , blisko Jasnej Góry , z roslinnoscia i ptacttwem..
      moze kase z podatkow dałoby sie tam przerzucic NA JEGO MĄDRE ZAGOSPODAROWYWANIE
      czy tam ktos cos negocjuje w sprawie wynajmu terenu parkingów , pow.gastronomicznych? czy obowiazuja sztuczne zawyzone ceny których nikt nie negocjuje
      MADRE zagospodarowanie wszystkich fajnych miejsc nalezacych do Miasta to podstawa rozwijania sie i spedzania wolnego czasu.
      • Gość: Gregoson Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.net.stream.pl 18.08.12, 16:12
        Bardzo dobrze powiedziane. Po co powielać poronione wronie pomysły ? Już i tak jest utrapienie z inwestycjami, które podjął ten odwołany w referendum były prezydent Częstochowy. Wystarczyło pomyśleć i zamiast budować tej całej hali na zawodzi to po prostu rozbudować halę Polonia i teren obok. Gdzieś już tu na forum spotkałem się z takim zdaniem i uważam, że to miałoby sens.
        Aquapark to byłaby kolejna bzdurna inwestycja bo jeśli mogłaby przynosić dochody to już dawno prywatny inwestor by to zbudował. A tak to może być jak z tą nieszczęsną halą - nawet operatora nie da się znaleźć bo każdy kto ma kalkulator jest w stanie policzyć, że na tym wtopi, więc znowu miasto do tego dołoży - jak to do wronich koncepcji.
        Co do Kleszczowa i jego, pożal się boże aquaparku- przypominam,że to jedna z najbogatszych, o ile nie najbogatsza gmina w Polsce. Stać ich na ekscesy, z tego co wiem to za wodę nie płaca tam nawet zwykli mieszkańcy.
        Ja tam mogę sobie pojechać raz na jakiś czas do Krakowa.
        Pomysł z aquaparkiem w Częstochowie na Lisińcu to pomysł szkodliwy.
        • Gość: Piotr Częstochowianie chcą dobrze płatne pracy ... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.12, 17:40
          Kilka złych pomysłów Tadeusza Wrony generuje czy generowało ogromnie koszty to np. Willa Generalska Centrum Promowania Młodych , Konduktorownia , Muzeum Pielgrzymowania ( zlikwidowane ) te różne pomniki ......hala sportowa na Zawodziu (5 mln rocznie ?!)to wszystko robił na wyrost .
          Jeden z nielicznych dobrych pomysłów jest odnowiony basen przy Dekabrystów ( zjeżdżalnie , rura , gejzery , rzeka ... super ) i to wystarczy ....Panie Prezydencie Częstochowa i jej mieszkańcy chcą inwestycji i miejsc pracy ( i wywalenie kilkunastu urzędasów to nie jest rozwiązanie ) i .
          • Gość: czytaj uważnie Re: od Marasa do Matyjaszczyka... woda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 18:33
            ... mija dwanaście lat bicia piany...

Gazeta Częstochowska - tygodnik regionalny
            Wydanie nr 15 (545) z 2002-04-11, dział : aktualności

Z PROMENADY NA LISINIEC

18 kwietnia 2002 radni podejmą ważną decyzję. Czy dobrą?

Park Lisiniecki ideowo spokrewniony jest z Promenadą na Północy. Promenada, to twórcza wizja realizacji drogi do zakleszczonego lasku. Na Lisińcu podobna, wyasfaltowana trasa wprowadza nas nad glinianki obrosłe zakleszczonymi krzakami. Droga, krzaki, kleszcze i niemiecki inwestor. I tu i tam podobne historie. Kto dziś pamięta o wielkim przedsięwzięciu budowy lunaparku w Lasku Aniołowskim przez niemiecką spółkę? Było to na początku lat dziewięćdziesiątych, gdy z naiwnością traktowano słowa zagranicznych inwestorów. Miały więc w sąsiedztwie największego częstochowskiego blokowiska wyrosnąć... ho, ho, ho... jakie rzeczy. Wyrosła jedna - przedziwna bunkropodobna ruina... Miejsce rozkoszy dla narkomanów i alkoholików. Inwestor postawiwszy to "coś" zniknął...
            Gdyby w Częstochowie jedna ekipa władzy chciała przejmować doświadczenia poprzedników być może Lisiniec uniknąłby podobnej historii. A tak, przed dwoma laty pojawił się w gabinecie prezydenta [Marasa] nieznany nikomu Niemiec. To, że nikomu nieznany przyjmijmy na wiarę; choć trudno sobie wyobrazić, by ktoś wszedłszy z ulicy dostał się do prezydenta i w luźnej rozmowie skłonił do wsparcia inwestycji opierającej się na marzeniach. Przyjmijmy jednak, że tak było.
            Wszedł do gabinetu jakiś pan Schmidt
            Powiedział, że ma zamiar założyć spółkę o imponującej nazwie Projektmanaggement Schlesien. Ta spółka wybuduje na Lisińcu aquapark, hotel, klinikę rehabilitacyjną itd. Prezydent, obwiniany w tym czasie o zniechęcenie kilku poważnych inwestorów, chętnie nadstawił uszu. I tak się zaczęła niedokończona historia...
            Najpierw był więc prywatny pomysłodawca. Potem tenże założył obiecaną spółkę. Wybrawszy inwestora Zarząd przeforsował uchwałę w Radzie i pro forma ogłosił przetarg na dzierżawę parku Lisinieckiego. Nie urażę chyba nikogo pisząc "pro forma". Ogłoszenie o przetargu wywieszono jedynie w holu Urzędu Miejskiego. Raczej nie przypuszczano, by w tym miejscu stale przesiadywali przedstawiciele poważniejszych inwestorów oczekując na superokazję.
            Czy teren był szczególnie cenny? Zgódźmy się, że nie. Powstały przed laty Park Lisiniec był takim niechcianym dzieckiem. Niechcianym dla władz, do minimum ograniczającym swoje zaangażowanie inwestycyjne. Była tam przystań z wypożyczalnią sprzętu wodnego prowadzona przez MOSiR, latem, nad tłumami kąpiących się, czuwali ratownicy. Były także rozlatujące się ławeczki i zardzewiałe huśtawki dla dzieci. I wędkarze...
            Wspomnieć można jeszcze postulaty stawiane m.in. przez Mieczysława Malika, by z pieniędzy budżetowych stworzyć tu park dla rodzin. Postulaty owe, choć w zasadzie słuszne, trafiały w płot; nasze miasto nie wykazuje zazwyczaj wielkiej ochoty wydawania na coś takiego pieniędzy podatników.
            W gliniankach zwanych malowniczo "Bałtyk" i "Adriatyk" kąpano się i topiono od dawien dawna. Istnienie parku trochę to cywilizowało. Choć nie na tyle, by miał kto ten teren posprzątać, posadzić drzewka i krzewy, naprawić ławeczki i huśtawki.
            Przyznajmy, że wielka wizja aquaparku była przekonująca
            Zwłaszcza, o czym świadczą wycieczki dzieci z naszych szkół, wizję taką z sukcesem zrealizowano w Tarnowskich Górach, w Krakowie, w Nowinach pod Kielcami.
            Wizja wizją. Wyobraźmy sobie, że to ja - skromny obywatel miasta - wstępuję do pana prezydenta na kawę. I przedstawiam mu świetny pomysł budowy boiska do palanta. Pomysł przekonujący, ale jak znam życie i znam prezydenta padłoby sakramentalne pytanie, czy mnie na to stać. Raczej nikt za dobrą monetę nie przyjąłby tłumaczenia - jak podpiszemy umowę o dzierżawę, to znajdę w jakimś banku na to pieniądze. Tak byłoby w przypadku mojej osoby i każdego innego inwestora z Częstochowy. Niemiec był jednak bardziej przekonujący.
            Najpierw więc podpisano umowę dzierżawną ustalającą 30 - letni termin dzierżawy i symbolicznie niski czynsz. W umowie tej zwolniono inwestora z płatności czynszu i podatku do czasu, aż coś zbuduje. I dano mu pół roku, by przedstawił realną informację za co to coś zbuduje. O takich preferencjach nie mógłby marzyć żaden z miejscowych przedsiębiorców.
            Spółka, jak sama nazwa wskazuje, skupiła się na zarządzaniu projektem. Zarządzała tak pracowicie, że nim się spostrzegła upływały kolejne ustalone w umowie terminy. Po pół roku dalej nie wiadomo było za co powstanie inwestycja, po kolejnym pół roku to samo.
            Lato było szczęśliwe. MOSiR wycofał się z pilnowania kąpieliska, na szczęście nikt nie wykorzystał tego i złośliwie się nie utopił. Status realny parku cofnął się do lat sześćdziesiątych, do formy dzikiego kąpieliska.
            Zdenerwowany tym wszystkim Zarząd zdecydował o rozwiązaniu umowy z PMS i obciążeniu niefortunnego inwestora karą umowną w wysokości 1,3 mln zł. Gdyby jeszcze ową karę było z kogo ściągnąć, można by napisać o szczęśliwym zakończeniu.
            Na tym nie koniec
            W mieście pojawił się nowy gracz. A raczej stary, dobrze znany, lecz z nowymi pomysłami. Inwestycje na Lisińcu chce przejąć Konsorcjum Inwestycyjno - Autostradowe SA.
            Przejąć. A więc historia od początku. Oddanie z pominięciem procedury przetargowej 40 ha parku Lisinieckiego nowemu inwestorowi. Przyznanie tych samych preferencji - niski czynsz dzierżawny, zwolnienie od opłat do czasu zakończenia inwestycji. I oczekiwanie na przedstawienie przez Konsorcjum informacji za co ten cały aquapark zostanie zbudowany.
            W odróżnieniu od gościa z Niemiec ta nowa propozycja jest wiarygodniejsza. Przynajmniej pod tym względem, że inwestor jest stąd, wiadomo na czym siedzi, kto za nim stoi. Nie jest to z pewnością "firma krzak", która coś obieca i ucieknie, nie płacąc rachunków.
            Ale sympatia - sympatią... Dla radnych liczyć się musi także interes miasta. W innych niż Częstochowa ośrodkach można by napisać - dla radnych musi się liczyć przede wszystkiem interes miasta. W Częstochowie ograniczmy się tylko do dodania słowa "także"...
            Co więc w teorii powinni zrobić radni? Po pierwsze, przestać dawać się robić w "dudka" i wypowiedzieć umowę spółce PMS obligując Zarząd do użycia wszelkich kroków, by ściągnąć ze spółki należną karę. Ta decyzja świadczyć może o tym, że miasto Częstochowa chce być traktowane poważnie. Po drugie - określić wyraźnie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego co ma być na terenie obecnego parku Lisieniec. Plan jest lokalnym prawem. Jeśli nie chcemy niemiłych zaskoczeń - budowy w miejsce aquaparku kolejnego supermarketu czy stacji benzynowej powinniśmy to wyraźnie zaznaczyć w planie zagospodarowania. Po trzecie - wystawić ten teren na sprzedaż lub długoletnią dzierżawę w trybie przetargu międzynarodowego. Taki tryb jest okazją, by inwestycją zainteresować silnych i wiarygodnych inwestorów; jest też okazją, by uzyskać godziwą cenę za nieruchomość. W takim przetargu - to rzecz oczywista - może uczestniczyć i nasze Konsorcjum, może go nawet wygrać, jeśli zaoferuje najlepsze warunki.
            A jeśli nasza firma przegra, to też nic strasznego. Inwestor może być z zewnątrz, ale w praktyce i tak zatrudnienie przy realizacji inwestycji znajdą nasi mieszkańcy. I tak opłaty z tytułu czynszu lub podatków trafią do naszej kasy.
            Przyjęcie takiej formy działań przedłuży czas realizacji inwestycji. To prawda. Ale jak na razie w głupi sposób stracono dwa lata nic nie zyskując. Lepiej więc przedłużyć procedurę przygotowaczą, niż znów budzić się z ręką... w gliniance. Dobrze sprzedać teren miejski, tak, by nie był to tylko kolejny "papierowy sukces", lecz solidny fundament rozwoju zaniedbanego terenu.
            Będzie jednak inaczej. 18 kwietnia radni z SLD zdecydują o przyjęciu oferty Konsorcjum. Zacznie się kolejny etap niekończącej się opowieści o łowieniu złotych rybek w "Adriatyku". Za rok pewnie prasa znów będzie mogła pisać o tym, co miało być i dlaczego nie ma. A częstochowianie kolejny sezon przeżyją na
            • Gość: czytaj uważnie Re: od Marasa do Matyjaszczyka... woda... cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 18:52
              dokończenie

...A częstochowianie kolejny sezon przeżyją na "dzikim" kąpielisku.

JAROSŁAW KAPSA

... a zatem panie Piotrze, warto trzymać się faktów...
          • Gość: xarte Re: Częstochowianie chcą dobrze płatne pracy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 04:23
            Gośćiu akurat pieniądze na kulturę są ważne. To co odróżnia wieś od miasta i PRL od III RP to między innymi pieniądze na kulturę. Dodam jeszcze tylko, że kultura jako gałąź przemysłu ma w Unii Europejskiej większy udział w PKB niż przemysł stalowy i chemiczny razem wzięte.
            To co wyciąga ludzi z domu i powoduje, że wydają więcej to najczęściej kultura.
        • smegolw Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod 19.08.12, 01:32
          Oczywiście, że Kleszczów to bogata gmina dlatego może sobie dotować nawet nierentowny projekt, ale dlaczego zakładasz, że taki obiekt będzie nierentowny w Częstochowie. Trochę jednak inna liczba mieszkańców i potencjalnych klientów.
          • Gość: xarte Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 04:26
            Zakłada tak, bo:
            W Polsce poza Podhalem istnieją tylko rentowne aquaparki. Oba w wielkich, studenckich i bardzo szybko rozwijających się miastach.
            Częstochowa to jedno za najbiedniejszych miast w Polsce.
            Można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że Częstochowski nie dołączy do dwóch pozostałych.
      • smegolw Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod 19.08.12, 01:42
        Daj spokój a kto tam zorganizuje gastronomię jak tam nie kompletnie ludzi. Mieszkam jakies 300 metrów od tego "parku" i poza lipcem tam jest pusto. Jednostki na spacerach.

Choć muszę przyznać, że też uważam ten pomysł z budową za poroniony. Po pierwsze faktycznie teren idealnie nadają się na rekreacje" ścieżki rowerowe, do biegania, boisko ewentualnie plac zabawa dla dzieci. Taka rewitalizacje na pewno by się przydała. Po drugie wydaje mi się, że koszty budowy bedą olbrzymie, że wzgledu na podmokły teren - koszt posadowienia obiektów są dużo większe w takim terenie.
        Co nie znaczy że Częstochowa nie powinna mieć aquaparku czy poprostu basenu z prawdziwego zdarzenia. Poroniona inwestycja na dekabrystów - otwarta przez miesiąc w roku. Zamiast tego należało teren na Dekabrystów sprzedać a za te pienądzę budować basen całorocznym w innymi miejscu.
        • Gość: gość Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 07:23
          "smegolw",- będziesz miał kaca i nie będziesz pamiętał, co napisałeś !
        • Gość: a-lfa Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.net.stream.pl 19.08.12, 09:02
          Teoretycznie miejsce jest i było od lat. Basen przy ul. Sobieskiego wraz z przyległościami typu sztuczne lodowisko (notabene też ciekawe rozwiązane, bo też pod chmurką, co ogranicza jego użytkowanie). Gdyby cały ten teren zrewitalizować i przebudować to jest on na tyle duży, iż jakiś obiekt typu całorocznego by się tam zmieścił. Natomiast, co do basenu przy Dekabrystów to tam wbrew pozorom miejsca jest mniej - nie mniej i w tamtym przypadku powinno się pomyśleć o ewentualnym naprawieniu błędu i zadaszeniu i tego obiektu.
    • Gość: jaszczomb Nie bredź, proszę, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 15:33
      nawet jeśli 50 zł na dzień, to żeby mieć z basenu jakąś korzyść trzeba chodzić 2 razy w tygodniu, co daje jakieś 5000 zł na dwa lata, za tyle to masz w promocji rower częściowo na xt<jeśli wiesz co to jest>, który starczy ci i nawet na 20 lat. Po prostu są tańsze rozrywki.

PS. A widziałeś może basen SGH, śmiech na sali, ale ponoć nawet Balcerowicz i Oleksy tam pływają.

PS2. Ja za bardzo nie rozumiem, kogo szukałeś do przedsiębiorstwa, bo jednak jak ktoś dobrze zna języki i obsługę komputera to i choćby w BPO znajdzie niezłą pracę, nie mówiąc o ambitniejszych stanowiskach.

PS3. Poza tym ja nie rozumiem tej maniany u przedsiębiorców, aby nie szkolić pracowników. Coś tam może i bym potrafił, ale ostatnio to nawet ogłoszeń o pracę nie czytam, nie mam tylu pieniędzy, aby je marnować na leki obniżające ciśnienie.

PS4. Piwa nie pijam, nie stać mię.

PS5. Na basenie to ostanio byłem 1.06.2011 jak było za darmo, wcześniej chyba raz na KB za 16zł i raz w Tarnowskich Górach za około 80 zł (dojazd też trzeba liczyć), wcześniej miałem w szkole za darmo, trochę jeżdżę na rowerze za 500 zł z marketu( około 30 km dziennie), na lepszy mnie nie stać.
      • smegolw Nie wiem kto bredzi. 19.08.12, 01:27
        Co do bredzenie to chyba Ty masz problem/
        Gość portalu: jaszczomb napisał(a):

> nawet jeśli 50 zł na dzień, to żeby mieć z basenu jakąś korzyść trzeba chodzić
        > 2 razy w tygodniu, co daje jakieś 5000 zł na dwa lata, za tyle to masz w promoc
        > ji rower częściowo na xt<jeśli wiesz co to jest>, który starczy ci i na
        > wet na 20 lat. Po prostu są tańsze rozrywki.
        Gratuluje umiejętności liczenia pod z góry założoną tezę. Koszt 50 zł to koszt wejścia dla trzech osób. Ile kosztują 3 dobrej klasy rowery? Czy będziesz jeździł z kilkuletnim dzieckiem w zimie? Czy Twoja żona będzie jeździć w zimie? Nie kwestionuję, że są tańsze "rozrywki" - np nordic walking kije kosztują tylko 49,99 zł w Biedronce. Można spacerować i nic to nie kosztuje. Rozumując w ten sposób ludzkość nie wyszłaby z jaskini bo po co nam coś lepszego skoro możemy mieć mniej??? Sorry ale nie kupuje takiego rozumowania. Basen rozwija ogólnie podobnie jak rower i tu się z tobą zgadzam codziennie jeżdżę kilkanaście kilometrów, ale jedno nie wyklucza drugie. Na marginesie wiem co to osprzęt XT w rowerach.

> PS. A widziałeś może basen SGH, śmiech na sali, ale ponoć nawet Balcerowicz i O
        > leksy tam pływają.
        Oczywiście, możemy wykopać nieckę i nalać wody. Twoja wypowiedź przypomina mi Gomułke, który mówił, że nie rozumie po co ludziom w mieszkaniach toaleta kiedy mogą mieć "sławojkę" / mam nadzieję że wiesz co to jest.
        > PS2. Ja za bardzo nie rozumiem, kogo szukałeś do przedsiębiorstwa, bo jednak ja
        > k ktoś dobrze zna języki i obsługę komputera to i choćby w BPO znajdzie niezłą
        > pracę, nie mówiąc o ambitniejszych stanowiskach.
        Szukałem marketingowca - na początku z doświadczeniem później już bez bo chciałem go wyszkolić ale większośc która się zgłosiła to mniej niż zero. Kompletna ignorancja - brak znajmości podstawowych funkcji Exela, kompletny brak pojęcia o planowaniu kampanii marketingowych, ich budżetowaniu realizacji budżetu itp, nie pisze już tym że nowoczesne techniki marketingu w internecie to kompletna czarna magia a Power Point to labirynt dla 99% kandydatów o Publisherze nie wspomnę. Co do języka - większości polaków wydaje się, że znają angielski. Niestety jak jeden na okresie próbnym dostał kilka maily z UK to okazało się że nie rozumie co pisze nasz brytyjski partner, nie mówiąc o próbie przygotowania prezentacji w PP w języku angielskim.
        > PS3. Poza tym ja nie rozumiem tej maniany u przedsiębiorców, aby nie szkolić pr
        > acowników. Coś tam może i bym potrafił, ale ostatnio to nawet ogłoszeń o pracę
        > nie czytam, nie mam tylu pieniędzy, aby je marnować na leki obniżające ciśnieni
        > e.
        > Chce szkolić ale jak beton nie przyjmuje to nic da. Stare polskie powiedzenie "i w Paryży nie zrobią z owsa ryżu".
        > PS4. Piwa nie pijam, nie stać mię.
        Nic nie tracisz bo ostatni piwo zeszło na psy
        > PS5. Na basenie to ostanio byłem 1.06.2011 jak było za darmo, wcześniej chyba r
        > az na KB za 16zł i raz w Tarnowskich Górach za około 80 zł (dojazd też trzeba l
        > iczyć), wcześniej miałem w szkole za darmo, trochę jeżdżę na rowerze za 500 zł
        > z marketu( około 30 km dziennie), na lepszy mnie nie stać.
        Jakbyś miał pod nosem to dojazd byłby nie potrzebny
        • Gość: gość Re: Nie wiem kto bredzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 07:19
          "smegolw", -nie pij już więcej !

..."Chce szkolić ale jak beton nie przyjmuje to nic da."...
        • Gość: xarte Re: Nie wiem kto bredzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 04:32
          Jak szukasz pracownika i pracujesz w dużej międzynarodowej marce, to macie chyba jakiś dział HR, nie? Pewnie ma on jakiś budżet, prawda? Jeśli samemu nie może się znaleźć pracownika, to powierza się to zadanie jakiejś wyspecjalizowanej firmie. Chciałeś płacić 2800 brutto pracownikowi. Za jakies 3500 netto firma typu adecco znajdzie ci pracownika i da na niego gwarancję. (tzn. jeśli nie spełni oczekiwań, poszuka następnego za free).
          • smegolw Re: Nie wiem kto bredzi. 20.08.12, 08:05
            Po pierwsze napisałem, że firma jest związana z dużą marką a nie że to duża międzynarodowa firma/marka/ - dwie różne rzeczy.
            Po drugie to co napisałeś oznacza brutto prawie dwa razy tyle = około 5000 zł
    • Gość: a-lfa Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.net.stream.pl 18.08.12, 20:35
      Jeśli się znajdzie firma, która zechce Aquapark postawić na koszt własny to jestem za. Ale jeśli ma to robić miasto z moich podatków to jestem zdecydowanie przeciw. Podobnie jestem przeciwny wszelakim spółką z udziałem miasta, które wiązałyby się z takim czy innym refundowaniem przez miasto strat, które taki obiekt by ewentualnie przynosił. W Cz-wie potrzeb jest dużo a Aquapark jest na szarym końcu pilnych potrzeb.
    • mirage75 Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 18.08.12, 22:36
      I pomyslec ze Wrona poswiecil prawie 11mln.PLN miejskich pieniedzy na obiekt, ktory ma swietne polozenie i moglby sluzyc mieszkancom przez caly rok, a jest wykorzystany tylko przez dwa i pol miesiaca w roku.
      W zachodniej czesci Europy na porzadku dziennym sa obiekty, w ktorych latem otwiera sie dach, otwiera wyjscia na zewnatrz i kapieliska takie sa otwarte na pluskanie i plywanie pod chmurka.
      A tak Czestochowa ma obiekt zupelnie nie pasujacy do realiow klimatycznych, stojacy 10 miesiecy pusty.Czyste marnotrawstwo funduszy i energi mieszkancow pozbawionych fajnej atrakcji.
      • Gość: wilma Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ha ha SLD IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.12, 01:22
        ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
        ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
        oj trzymajcie mnie bo pekne ze smiechu. Niech nam jeszcze coś obieca prezydent Matyjaszczyk ja tak lubię jak on mówi przez gazety a szczególnie przez telewizje orion. Tylko brakuje mi na wstępie słów za gorami, za lasami, za 7 rzekami. Panie prezydencie niech nam pan jeszcze coś obieca pan tak ładnie mówi najlepiej na dobranoc.
    • rdbckm Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 19.08.12, 18:12
      To miasto nigdy nie będzie stać na aquapark. Chyba że boska góra zasponsoruje (phi- hehehe).
      Może to i oklepane ale : obniżyć podatki dla przedsiębiorców, obniżyć podatki za grunty, nałożyć podatki na kościół i inwestorzy się znajdą a i pieniądze będą:)
      Ale najpierw sobie od ryja władza powinna trochę koryta odsunąć co w Polsce po dobroci się nie stanie :O)
    • 62maniek Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 19.08.12, 22:26
      Ta czerwona zaraza nic nie wybuduje bo to ciemnota jest, chyba ,że Balt z nieukiem Matyjaszczykiem pozbierają po 4 zł od pielgrzyma. Wstyd i hańba towarzysze.
    • martin102 Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 20.08.12, 10:00
      To może miasto powinno właśnie to takiego obiektu służącego wszystkim dopłacać, a zrezygnować np. z trzynastek, czternastek, rocznych płatnych urlopów dla bardzo pretensjonalnych i reprezentujących dość niski poziom intelektualny nauczycieli !!!
    • Gość: Rowery Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 10:42
      A czy nie lepiej zrobić prawdziwe drogi dla rowerów? To co jest w naszym mieście to jakieś prowizorki. Mosty i kładki nie są przystosowane do jazdy rowerami. Trotuary dla pieszych mieszają się z drogami rowerowymi. Nagle wyrastają domy i przewężenia ulic. Drogi rowerowe znikają. Nowe drogi rowerowe mogą spowodować większe bezpieczeństwo dla pieszych. Rowerzyści przestaliby jeździć po trotuarach. Wtedy zmnieszyłaby się ilość spalin, a ludzie byliby zdrowski na skutek wysiłku fizycznego. Zamiast tracić pieniądze na aquaparki dla nielicznych, lepiej budować drogio rowerowe dla wszystkich.
    • knaport Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 21.08.12, 17:11
      Wydaje mi się że najbardziej sensownym rozwiązaniem było by połączenie basenu na ul.Dekabrystów z halą Polonia (którą i tak wkrótce trzeba będzie remontować) w jeden kompleks i zaadoptować na potrzeby takiego właśnie aquaparku.Tylko szkoda że nie pomyślano o tym przed modernizacją basenu.
    • felsdekor Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wodzi... 26.08.12, 10:17
      ale jak tam zamontują skały www.felsdekor.pl to fajnie będzie
      • Gość: Idiota Re: Budowa aquaparku w Częstochowie ciągle na wod IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 21:27
        To dobry pomysł zamiast Hali Polonia baseny ( fala ) z 3 rury i spoko ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka