ciastofrancuskie 13.09.12, 13:42 Zbliza sie zebranie w szkole podstawowej mojego syna. Jaka kwote deklarujecie w waszych szkolach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.ice-net.pl 13.09.12, 14:26 skladka jest dobrowolna ja deklarowalam 50 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.12, 14:31 "co łaska"... w moim przypadku 50 pln./rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.12, 15:36 kto ile chce, u nas powiedziano ze od 20zł wzwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
hig-h-heels Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci 13.09.12, 20:56 W szkole gdzie uczęszczają moje dzieci, pani ładnie wyczytała z kartki: 1 dziecko w szkole - 50zł 2 dzieci - 30 zł 3 i więcej dzieci - 20 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.09.12, 21:17 No i to jest ta darmowa oświata? Komitetu nikt nie musi płacić to zwykłe wyrywanie kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.alfanet24.pl 13.09.12, 22:25 Ja deklaruje okrągłe ZERO od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 07:13 Nie masz sie czym chwalić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.net.stream.pl 14.09.12, 11:25 nie mają się czym chwalić głupki, którzy płacą drugi raz za wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.09.12, 22:42 hig-h-heels napisał(a): > W szkole gdzie uczęszczają moje dzieci, pani ładnie wyczytała z kartki: > > 1 dziecko w szkole - 50zł > 2 dzieci - 30 zł > 3 i więcej dzieci - 20 zł Nigdy nie reagowałam na takie recytacje, składka jest dobrowolna, deklarowałam tyle, ile uważałam za możliwe do zapłacenia. 20, później 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.09.12, 22:44 > kto ile chce, u nas powiedziano ze od 20zł wzwyż. taki sposób "na księdza" - co łaska, ale nie mniej niż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 10:49 No to jak widze, mam inne podejscie do edukacji. Licze sobie mniej wiecej 10zl na miesiac, czyli ok 100zl na rok. W tym roku wplacilam 120zl. I zaznaczam, nie jestem osoba, ktora ma dochody wyzsze od przecietnej. Mam proste podejscie do szkoly mojego dziecka. WYMAGAM OD SZKOLY< NAUCZYCIELI, ALE TEZ DAJE COS OD SIEBIE. Uczestnicze w miare mozliwosci w zyciu szkoly. Bo moje dziecko ma w niej drugi dom i spedza kilka godzin dziennie. 30zl na rok... Taki rodzaj jalmuzny. Niektorzy rodzice traktuja szkole jak przechowalnie dzieci. Przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do w/w Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 11:17 tobie to w pi-ździe się chyba poprzewracało z pychy, denna paniusiu ze słomą w trzewikach!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 11:20 Hmmm... Spojrz moze w dol komu sloma wystaje z trzewikow... Ty - to pewnie ten, ktory chodzil do szkoly nie po to, zeby sie uczyc, tylko rodzice przechowywali cie w niej, bo przeszkadzales im w domu, Prostaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 11:30 Nie dyskutuj z chamem.....Jako nauczycielka miałam do czynienia w gimnazjum z takim towarzystwem. Rodzice bydło i dzieci takie same ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też mama Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.net.stream.pl 14.09.12, 15:19 Oj tak, niektórzy to tylko potrafią wyzwać kogoś, natomiast zarobić/zapłacić na swoje dziecko, żeby miało lepsze warunki w szkole to już niekoniecznie... Ja też zadeklarowałam 100zł (10zł na miesiąc to nie jest jakaś ogromna kwota, choć też nie zarabiam kokosów), bo w dzisiejszej dobie kryzysu, niestety ale to rodzice w większości wyposażają szkołę. I chyba nie trzeba pisać, że lepsze warunki do nauki = lepsze wykształcenie. Dobrze, że są jeszcze rodzice, którzy myślą podobnie, bo inaczej te nasze dzieci to tylko ławkę i tablicę by miały w tej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.net.stream.pl 14.09.12, 11:37 Wystarczy policzyć, np. 2010r. Wpływy z podatków pośrednich podzieliłem przez wszystkich mieszkańców Polski bo od tego się nie ucieknie - wychodzi na osobę 4232zł... Podatek dochodowy podzieliłem przez liczbę osób zatrudnionych w tym czasie - wychodzi na osobę 2062zł... Składki wpłacone do ZUS w 2010 roku - wychodzi na osobę pracującą 5514zł... rodzina z dwójką dzieci zatrudniona na min. krajową (większość jest tak zatrudniona) w 2010 roku zarobiła - 2x 12 x 1350zł = 32400zł a wydała na same podatki 2x 2062zł (pod. doch.) + 2x 5514zł (składki zus) + 4x 4232zł (pod. pośrednie) = 32080zł.... czyli 99% gdyby byli bezdzietni 2x 2062zł (pod. doch.) + 2x 5514zł (składki zus) + 2x 4232zł (pod. pośrednie) = 23616zł... czyli zaledwie 73% tyle kosztuje Cię edukacja, "służba" zdrowia, "bezpieczeństwo" itp bzdety a Ty jeszcze im dokładasz? powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 11:40 Mam wrazenie, ze ludzie nie maja pojecia na co przeznaczane sa pieniadze z komitetu rodzicielskiego... A to wynika z zainteresowania zyciem szkoly... Przykre to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.net.stream.pl 14.09.12, 11:43 mam wrażenie, że ludzie myślą że dokładając do wora bez dna to coś pomoże dziecko wychowają tylko i wyłącznie rodzice a do szkoły idzie się zdobyć nikomu niepotrzebną wiedzę jaką narzuca państwo, to jest dokładnie pruski system edukacji mający tworzyć karnych i oddanych żołnierzy, z tym że u nas tylko powstają wyprane umysły ludzi bo karni ani oddani na pewno nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 11:50 "nikomu niepotrzebna wiedze"... a to ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.net.stream.pl 14.09.12, 12:05 prawdziwe, poza krzyżówkami niewiele ma się okazji do wykorzystania swojej wiedzy z chemii, fizyki, matematyki czy literatury gdzie liczy się interpretacja men-u a nie kreatywne myślenie ucznia. Jednostki wybitne i inteligentniejsze od grupy są tłamszone bo nie mogą odstawać od reszty. Jeśli to szkoła przyjazna Twemu dziecku proszę bardzo, ja postoję. W normalnych krajach ludzie kształcą się w kierunkach które je interesują nie tracąc czasu na resztę, dzięki czemu tworzy się specjalistów w swoich dziedzinach zamiast bezrobotnych z wiedzą do krzyżówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tata Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 16:37 Niestety pani wychowawczyni nie była w stanie powiedzieć konkretnie na co przeznaczone zostaną pieniądze z RR tylko podała przykłady. Zaproponowałem że jeśli będzie jakaś potrzeba to oczywiście z się złożę na swoje dziecko w odpowiednim dla danej potrzeby momencie. Najlepszym zjawiskiem wśród mamuś jest wstyd przed innymi mamusiami żeby nie dać mniej. Ja tam się liczę z pieniędzmi, może dlatego je mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 17:03 jak dla mnie to co niektórzy moga nawet całe wypłaty oddawać.ja deklaruje tyle na ile mnie stać.i nie powinno to nikogo interesować,nikt nie powinien się bluzgać wzajemnie na forum bo ten dał tyle a ten tyle.ludzie co z wami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: replikant Rada Rodziców a nie "komitet rodzicielski" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 17:37 Po pierwsze moi drodzy to widać jakie macie pojęcie o szkole. Nie ma czegoś takiego jak "komitet rodzicielski". Oznacza to, że albo te wpisy to zwykła prowokacja, albo ktoś na prawdę nie ma pojęcia jak funkcjonuje dzisiaj szkoła. Pieniądze można wpłacać w kwocie dowolnej, lub nie wpłacać ich wcale, na rzecz i konto "ciała" funkcjonującego przy każdej szkole, które to zwie się "RADA RODZICÓW". Rada ta jest autonomicznym ciałem, zarządzanym przez rodziców i to ona decyduje na co zostaną przeznaczone środki zebrane na jej własnym koncie. Oczywiście dyrektorzy mogą zasugerować, że np. potrzebne są nowe krzesła w jakiejś sali, czy nowy magnetofon dla językowca, bo rodzice nie siedzą w szkole i nie mają dokładnego rozeznania co jest aktualnie potrzebne, a na co nie daje pieniędzy Organ Prowadzący. Ale tak dla pełnej jasności i raz jeszcze - NIE TRZEBA NIC DEKLAROWAĆ, a jeśli już deklarujecie, to tymi pieniędzmi, moi drodzy rodzice, zarządzacie sami. Były wybory do Oddziałowej Rady Rodziców (w każdej klasie powinny się odbyć na 1 zebraniu - powinny być protokołowane, powinny być tajne, powinna być komisja skrutacyjna, itd.). Z takiej Rady Oddziałowej 1 rodzic jest delegowany na spotkania Rady Rodziców i tam też wybiera się Przewodniczącego i wszystkich potrzebnych członków - oczywiście też w tajnych wyborach. Ja dokładnie przez co takiego przeszedłem w tym tygodniu z zachowaniem pełnej procedury i było to w jednej z ponadgimnazjalnych szkół w Częstochowie. Szacunek za tak dokładne zachowanie procedury i jej przestrzeganie. Skończmy więc z prowokacjami, ile kto dał i kto co wymusił i kto mówił "co łaska" i kto zbierał "na komitet rodzicielski". Nauczyciele wiedzą co mają mówić i na pewno tak nie mówili, bo dokładnie wiedzą co potem ludzie wypisują (patrz wyżej) właśnie w takich miejscach jak to forum. Nikt się dzisiaj głupio nie podłoży! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ||Uczeń szkoły Re: Rada Rodziców a nie "komitet rodzicielski" IP: *.dynamic.mm.pl 05.09.13, 16:04 Ta Nauczyciele wiedzą co maja mówić. Tylko u mnie w szkole jest tak ze jeżeli nie wpłacisz 50 zł na rade rodziców to na koniec roku nie otrzymujesz świadectwa proste. Więc nie wiem czy wszyscy tak postępują jak powinni. Bo jak nie chce to nie płace bądź mnie na to nie stać i nikt nie może mnie szantażować że na koniec roku nie otrzymam świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rada Rodziców a nie "komitet rodzicielski" IP: *.play-internet.pl 05.09.13, 20:28 Gość portalu: ||Uczeń szkoły napisał(a): > Ta Nauczyciele wiedzą co maja mówić. Tylko u mnie w szkole jest tak ze jeżeli n > ie wpłacisz 50 zł na rade rodziców to na koniec roku nie otrzymujesz świadectwa > proste. Więc nie wiem czy wszyscy tak postępują jak powinni. Bo jak nie chce t > o nie płace bądź mnie na to nie stać i nikt nie może mnie szantażować że na kon > iec roku nie otrzymam świadectwa. W której szkole? Opisz to w mailu do Urzedu Miasta: info@czestochowa.um.gov.pl Wydział Edukacji powinien dac po głowie takiemu dyrektorowi, bo takie praktyki sa nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 22:04 To państwo łupi mnie wystarczająco i nie mam zamiaru płacić dwa razy za to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ug Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: 198.15.75.* 18.09.12, 21:09 dlaczego wszyscy mają pretensje do szkół? To organ prowadzący nie przekazuję odpowiednich środków na funkcjonowanie placówek edukacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.net.stream.pl 19.09.12, 11:09 kto ma? wiadomo że szkolnictwo zorganizowane tak jak w Polsce nikomu nic dobrego nie przyniesie, niestety produkcja niesamodzielnych istot nie potrafiących samodzielnie myśleć bo to akurat w szkole nie jest mile widziane jest ze szkodą dla wszystkich no ale nie ma co liczyć na władze że zechce tworzyć świadomych obywateli zaczynając od ich właściwej edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Komitet Rodzicielski 05.09.13, 17:24 to pieniądze na dodatkowe wydatki według uznania komitetu a nie na podstawowe remonty w szkole . To subwencja oświatowa powinna pokrywać wszystkie wydatki szkolne , nawet i te dodatkowe . No ale jak widać posłowie nie zapomną o swoich dochodach a o szkolnych jednak tak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Komitet Rodzicielski IP: *.96.242.62.tvksmp.pl 05.09.13, 17:37 Składka na komitet w szkole jest dobrowolna, a zmuszanie do zapłaty jest niezgodne z prawem. Każdy daje tyle, ile uważa za stosowne, i nie ma o czym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Komitet Rodzicielski - jaką kwotę deklarujeci IP: *.play-internet.pl 05.09.13, 20:21 Ja zadeklarowałam okrągłe ZERO. Państwo i samorząd ma utrzymywać szkołę z podatków, a nie ja dodatkowo. Wszedzie tylko etaciki tworzą dla rodziny i kolegów, a na edukacje brak. Odpowiedz Link Zgłoś