jolantazzabuga 10.01.13, 22:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzywyromb nie gadaj bzdur 10.01.13, 23:04 Traugutt to jest bardzo dobre liceum, Norwid chyba lepszy, ale w Traugucie mniejsze wymagania i lepszy poziom nauczania (to znaczy z Traugutta można wynieść całkiem solidną porcję wiedzy i umiejętności, przy minimalnym wkładzie własnym, wystarczy... chodzić na lekcję, poziom nauczania geografii jest wystarczający aby dostać się na jekiekolwiek studia w Polsce, matematyka, nauki przyrodnicze i języki też są na dobrym poziomie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejj Re: nie gadaj bzdur IP: *.sds.uw.edu.pl 10.01.13, 23:16 Tak, od lat wszyscy się kłócą które liceum jest lepsze. Moim zdaniem obie szkoły to cholerne american high school gdzie musisz sie samemu zapedzic do roboty jak na studiach bo tylko wymagają a z uczeniem to jest ciezko, lepiej sobie odpuscic ten blichtr i isc do mniej komercyjnego liceum, to moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
proczestochowa Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 81... 11.01.13, 05:16 Obu szkołom gratuluję. Ale chciałbym Wam drodzy uczniowie napisać, abyście nie wierzyli w swoją elitarność tak chętnie podkreślaną. Jeśli w to uwierzycie, to jesteście na najlepszej drodze do przegranej. Praca, praca, kreatywność, praca, kreatywność itd. Oceny i olimpiady jednak nie przesądzają o szkole. Wielu dziś mniej zdolnych, średnich uczniów wykreuje swoje umiejętności później i będzie motorem Przyszłości. Nic nie jest przesądzone. Prawdziwą weryfikacją jest życie. To w nim udowodnicie, czy dla kariery będziecie lizusami, oportunistami, tchórzliwymi zbieraczami kolejnych szczebli kariery - uczestnikami zbiorowego wyścigu szczurów, czy też staniecie się odważnymi, walecznymi ludźmi, dla których najważniejsze są inne przymioty. (Nie mylcie powodzenia z brutalnością). Gratuluję również szkołom, które w "rankingu" się nie znalazły - tym nauczycielom, którzy mają gorsze warunki startowe ze słabszą młodzieżą, i tym uczniom, którzy nauczą się wszędzie niezależnie od miejsca rankingu swojej szkoły. :) pozdrawiam Tomasz Jaskóła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.13, 11:30 to czemu panie nauczycielu Jaskóla wielu ludzi po zawodówach bije na łeb finansowo "cherubinów" z ogólniaków ... bo nie liczy się teraz wiedza tylko zaradność życiowa i znajomości .... osobiście znam kilku gości z częstochowskich ogólniaków których na tej liście nawet nie ma którzy są obecnie dr czy dr hab już obecnie i co??? da się ........... no da ........ Pzdr Absolwent traugutta sprzed 20 lat .... trzeba tylko mieć tu ... a nie tam .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Ranking olimpijski-3 szkoły IP: *.net.stream.pl 11.01.13, 07:12 Należy dodać, że w rankingu olimpijskim znalazły się trzy częstochowskie szkoły- 51 Norwid, 121 Słowacki, 170 TZN. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Sprzężenie zwrotne 11.01.13, 07:13 Dobrzy uczniowie idą do dobrych liceów . Tam się dobrze uczą w przyzwoitych warunkach i osiągają dobre , jeszcze lepsze wyniki na maturze . Dlatego liceum może wybierać już z najlepszych uczniów chętnych do nauki . Pan T.Jaskóła mówił o solidnej pracy - to podstawowy warunek . Jednak przy staraniu się o studia na najlepszych uczelniach korepetycje są niezbędne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 09:18 Drodzy uczniowie, nie patrzcie na rankingi , uczcie się pilnie. Po każdej szkole dobry uczeń ma szansę na wymarzone studia. Pomysł tworzenia rankingów jest niesprawiedliwy dla wielu nauczycieli , uczniów i szkodliwy dla oświaty , bo dzieli uczących i uczących się na lepszych i gorszych i w samym zamyśle jest zwyczajnie perfidny.Z tych najlepszych szkół ,nie wszyscy mają piatki, czy szóstki, też niejednokrotnie nie dostają się na studia, często nawet kiedy się dostaną nie kończą ich, nawet nie robiąc licencjatu. Nie zniechęcajcie się , rankingi to pieniądze dla jakiejś grupy ludzi, "badaczy".......których badania niczemu dobremu nie służą. Uczymy się dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Groch z kapustą " taty " 11.01.13, 09:32 Tata napisał : "Drodzy uczniowie, nie patrzcie na rankingi , uczcie się pilnie. Po każdej szkole dobry uczeń ma szansę na wymarzone studia. " Oj jak mądrze . "Pomysł tworzenia rankingów jest niesprawiedliwy dla wielu nauczycieli , uczniów i szkodliwy dla oświaty , bo dzieli uczących i uczących się na lepszych i gorszych i w samym zamyśle jest zwyczajnie perfidny." Oja jak głupio . Nauczyciel ma obowiązek stawiać stopnie . Jednym jedynki innym piątki a nawet szóstki . No i dzieli klasę na dobrych i złych uczniów . Czy to perfidne " tato" ? I dalej "Z tych najlepszych szkół ,nie wszyscy mają piatki, czy szóstki, też niejednokrotnie nie dostają się na studia, często nawet kiedy się dostaną nie kończą ich, nawet nie robiąc licencjatu. Nie zniechęcajcie się , rankingi to pieniądze dla jakiejś grupy ludzi," Oj jak mądrze . " "badaczy".......których badania niczemu dobremu nie służą. " Jakie to głupie . www.bbc.co.uk/news/education-20628795 www.bbc.co.uk/news/education-20697564 www.bbc.co.uk/news/education-20414711 Oraz "Uczymy się dla siebie. " Znowu mądrze . Skąd się to pomieszanie bierze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 11:57 Tym idiotyzmom ,które ty wypisujesz nie dorównam , nigdy. Nic nie zrozumiałeś i stąd problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 12:13 Zapomniałem dodać ,że jesteś chamski i okropnie wredny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 12:19 Ty naprawdę jesteś tatą? Współczuję dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 12:35 Niepotrzebnie, bo moje dzieci są dorosłe i dobrze wykształcone . Spokojnie , bez napinania, ukończyły LO im.Kopernika i LO w Kamienicy Polskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 14:37 Ukończone liceum to już dobre wykształcenie? Bez napinania się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tessla Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.ds.pk.edu.pl 11.01.13, 17:05 Mam olbrzymią rzeszę znajomych po Norwidzie... bezrobotnych znajomych. Ja na szczęście wybrałem rozsądne studia i już teraz, na 3cim roku, pracuję w projekcie informatycznym. "Elitarne liceum" w niczym nie pomaga w życiu, uwierzcie mi. Byłem na kilku rozmowach o pracę. Nikt nigdy nie zwrócił uwagi na ukończone IX LO w Częstochowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Groch z kapustą " taty " IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 19:59 O studiach nie pisałem,bo uznałem to za oczywiste.Dyskutujemy o szkołach średnich i nie chciałem epatować nazwami wyższych uczelni ....... studia na Politechnice Wrocławskiej i Śląskiej Akademii Medycznej , dziś /Śląski Uniwersytet Medyczny / , w Katowicach . Życze ci takiego "grochu z kapustą". Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Groch z kapustą " taty " 06.05.14, 09:27 po liceum pracy nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koreczek Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na IP: *.net.stream.pl 12.01.13, 10:02 Dlaczego tylko nie piszą ,że 100 % tych geniuszy bierze korki.To jest ta prawdziwa twarz elytarnych szkół Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 12.01.13, 15:25 Osoba o nicku " koreczek " napisała : "Dlaczego tylko nie piszą ,że 100 % tych geniuszy bierze korki.To jest ta prawdziwa twarz elytarnych szkół " Ale to nie jest nic odkrywczego ani nagannego . Otylia Jędrzejczak , kiedy była bardzo młoda , to trenowała do zawodów nie na lekcjach wf ale i poza nimi i nie na basenie w czasie jego publicznej dostępności , tylko w innym czasie , kiedy była sama , samiutka na basenie i trenowała nie tyle , ile godzin wf w szkole , tylko od rana do wieczora . Bo wtedy osiąga się mistrzostwo . To oczywiste dla rozumnego człowieka . Odpowiedz Link Zgłoś
bebeto88 Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 81... 11.01.13, 18:24 Z innej beczki : Ranking rankingiem, ale mnie bardziej martwi, że w dzisiejszych czasach chłopaki są bardziej kobiece od dziewczyn... Tak mówię bo spojrzałem na zdjęcie. Dokąd ten świat zmierza ? :) Nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 19:18 A jednak mój dawny Traugutt wciąż wśród najlepszych w Polsce :) Zauważcie, że wszystkie częstochowskie licea: Norwid (81), Traugutt (158), Sienkiewicz (193), Kopernik (277) i Słowacki (475) znalazły się w tej grupie 500 najlepszych spośród ponad 2000 polskich szkół. Plujecie na Traugutta, plujecie często, zwłaszcza na tym forum ... a szkoła była, jest i będzie :) Poczytajcie o tzw. Edukacyjnej Wartości Dodanej: matura.ewd.edu.pl/index.php To jest najlepsze kryterium porównywania wszystkich szkół, ponieważ nie do wszystkich idą najlepsi uczniowie. Tam Traugutt również wypada wspaniale, zresztą pozostałe licea również. Szacunek dla tych pięciu częstochowskich ogólniaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 20:34 78 % uczniów Traugutta i 81 Norwida przyznało, że pobiera korepetycje z dwóch, tzrech przedmiotów. To jest argument przeciwko nauczycielom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 21:01 brawo i wielki szacun dla korepetytorów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 21:20 Jestem korepetytorem. Chodzą do mnie uczniowie tych świetnych szkół Norwida i Traugutta. Opowiadają o poziomie olewania lekcji i opowiastkach nauczycieli na lekcjach zamiast pracy. Sucesy tych szkół to korepetycje rodziców ogromne pieniądze. A później splendor dla nauczycieli. Dlaczego tak jest? Bo wielu nauczycieli z tych szkół pracuje tam dla korepetycji. W wielu szkolach "gorszych" sa znaczenie lepsi nauczyciele/. Są osobistości, którew nie prowadzą lekcji według opowiadań uczniów przez dwa, trzy miesiące, albo bredzą o swojej rodzinie zamiast pracować? Dlaczego tak jest? Bo wielu nauczycieli przyjmuje na korepetycje swoich uczniów i tam sie już wykazuje. Normalnie wspólczuję rodzicom, bo jak to się mówi - czekają was rodzice korki, korki, korki ..... np, u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Traugutt 12.01.13, 06:51 Forumowicz o nicku " człowiek " napisał : "brawo i wielki szacun dla korepetytorów:)))" Niewątpliwie . trzeba pogratulować korepetytorom ale i nauczycielom tez , bo mają swój udział w sukcesie ucznia . Ale to , ten sukces - wg mnie - w 80 % zależny jest od wkładu pracy samego ucznia . Trudno ćwiczyć intensywnie w klasie 30 osobowej podczas lekcji , która trwa 45 minut . Słówka , phrasal verbs , idiomy można wkoło powtarzac na głos zmywając naczynia czy odkurzając dywan . To jest niemożliwe w szkole . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Traugutt IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.01.13, 21:08 przeciwko "górze", bo inaczej się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 21:48 Już pisałem, że plujecie na moją szkołę od paru lat, ale życie toczy się dalej. Traugutt i tak jest ok. Ze 2 lata ciągnęliście wątek o Trauguttcie, żeby tylko obrzydzić tę szkołę innym. Zawsze Ci sami, te same adresy IP itd :) W internecie anonimowi bohaterowie mogą opluć każdego :) Tacy z Was wielcy korepetytorzy? Ja chodziłem do Traugutta i znam tę szkołę: akurat niektórzy korepetytorzy już tam nie pracują. Nie chce mi się pisać po nazwisku... :) Za to dalej uczą nauczyciele, dzięki którym bez korepetycji dostałem się na dobre studia. Moja siostra też, chociaż ona akurat brała korepetycje z polskiego bo spanikowała (nauczycielka z Traugutta nie chciała jej ich udzielić). Młodsza kuzynka obecnie uczęszcza do Traugutta i nie potrzebuje korepetycji, bo tam jest mnóstwo dodatkowych zajęć popołudniowych z chemii i fizyki ( z jakichś innych przedmiotów też). Ciężko muszą uczniowie pracować, bo wraca do domu po 17. Więc przestańcie anonimowo pieprzyć o korepetycjach, skoro tyle tych zajęć tam mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essej Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 22:01 Ja skończyłam Żeromskiego i nie przeszkodziła mi ta ,,kiepska" szkoła w ukończeniu studiów prawniczych. Nie liczy się to czy liceum jest renomowane czy nie, tylko to czy chce nam się pracować i uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Traugutt 12.01.13, 06:59 Osoba o nicku " essej " napisała : "Nie liczy się to czy liceum jest renomowane czy nie, tylko to czy chce nam się pracować i uczyć " Mylisz się . Ta renoma danego liceum oznacza, że tam uczą się ludzie ... zdolni , pracowici ( wyjątki zawsze się zdarzają ) i o innej motywacji niż w jakimś gorszym , liceum ( nie mówiąc o kiepskim technikum ) . W takim otoczeniu lekcja przebiega znacznie przyzwoiciej, efektywniej a koledzy też mogą wytłumaczyć coś , co akurat nie zrozumiałaś . To wpływa na efektywność twojej pracy . Ale fakt , to głównie od twojego wysiłku zależy twój sukces . W szkole to jeszcze takie oczywiste . Potem już nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LO Re: Traugutt IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 11:03 Uczą się tam dzieci bogatych rodziców. Mają dobre noty już od urodzenia. Mają też forsę na korepetycje , płatną medycynę i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
deelmo Re: Traugutt 12.01.13, 13:27 I tutaj zgadzam się z Angruszem w stu procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 22:53 Takie się fakty i pisano o nich w wyborczej. Boczny nurt dla ogromnej liczby uczniów stał się podstawowym. W liceach z korepetycji korzysta ponad 50 proc. uczniów. W IX LO im. Norwida - najwyżej usytuowanym w rankingach ogólnopolskich - do korzystania z prywatnych lekcji przyznało się 73 proc. uczniów! W innym renomowanym liceum - im. Traugutta - aż 81 proc. Najwięcej osób z Traugutta korzysta z korków. Cały tekst: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,11809907,Szara_strefa___korki__bierze_73_proc__uczniow__Norwida_.html#opinions#ixzz2HhqsLD3h Odpowiedz Link Zgłoś
jolantazzabuga prestiż to bzdury na patyku 12.01.13, 01:21 Dyrektorzy szkół sfinansowali artykulik, że niewygodny komentarz usunięto? Po każdym liceum młodzież ma takie same szanse. "Prestiż" niektórych placówek to puste brednie wymyślane przez dyrektorów i kadrę nauczycielską po to by naganiać młodzież. Traugutt, Norwid, żaden specjał. Po kilku latach na studiach każdy orientuje się jak żałosna jest ta paplanina o prestiżach. "A ja się dostałem do Sienkiewicza". Oooo. "A ja do innego". Ach. A wszystko to kompletna dziecinada i duma pustych dyrektorek, które myślą, że są na Bóg wie jakiej posadzie i Bóg wie kim. Szkoda, że też dałem się swoimi czasy nabić w tą butelkę. Dzisiaj słysząc wychwalania różnych szkół mam ochotę podsumować to tęczą wymiocin. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Szybko się dyskusja zakończyła 14.01.13, 12:51 A korki będą . Bo Bo są uczniowie ambitni i pracowici , którzy chcą dostać się na bardzo dobrą uczelnię i bardzo popularny kierunek studiów . Tacy uczniowie muszą osiągnąć na maturze bardzo dobry wynik , czasem przygotować się i do dodatkowych egzaminów np z drugiego języka obcego . Znajdą się i Tacy tacy rodzice , którzy takim dzieciom będą chcieli pomagać . Będą mieli na to pieniądze albo zaoszczędzą na czymś innym a na kształcenie swoich własnych dzieci nie będą żałować , bo tacy rodzice będą chcieli , aby ich dzieci mogli mieć pracę kiedy dorosną . Mogli mieć chociaż większe szanse na tę pracę . Szansę tylko , bo ukończenie nawet bardzo dobrej uczelni jak UJ nie jest żadną gwarancją dostania pracy nawet w tak dużym mieście jak Kraków , ani ukończenie Akademii Ekonomicznej w Poznaniu nie jest gwarancją dostania pracy w Poznaniu . Ciągle walczyć trzeba i zadowolić się nawet tymczasową praca na podrzędnym stanowisku . Bo Bo są i będą uczniowie leniwi a ich rodzice mają na tyle dużo pieniędzy , że będą chcieli zmusić swoje dzieci do lepszej nauki . Bo są i będą szkoły, gdzie nie ma atmosfery sprzyjającej zwykłej , normalnej nauce podczas lekcji . Rodzice uczniów wtedy zwątpią w możliwości działania dyrekcji szkoły , możliwości i chęci nauczyciela , żeby zlikwidować taką patologię i tacy rodzice pomogą swoim dzieciom poprzez naukę na prywatnych lekcjach . I na koniec , są i będą uczniowie leniwi , zdemoralizowani i jeszcze do tego mało zdolni . Dla takich uczniów szkoła jest miejscem zabawy a nie nauki . Z mojego dotychczasowego doświadczenia takich uczniów jest ok 25 % : leniwi i mało zdolni, choć nie zdemoralizowani ; zdolni ale zdemoralizowani no i wszystko to jednocześnie . Oni nie będą mieli żadnych kwalifikacji i będą mieli problemy z utrzymaniem się przy życiu , kiedy dorosną . Palcem nie kiwnę , aby im pomóc . Ani w szkole , ani kiedy dorosną , bo będę pamiętał te moje stracone nerwy , ten stres , tę utratę zdrowia , kiedy musiałem znosić ich chamskie wybryki podczas lekcji . Zmiłuj się nie będzie . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 81... 17.01.13, 07:42 Może jednak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt do Angrusza Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.13, 10:35 Dziwię się ,że facet który , jak pisze wiele przeszedl w oświacie, z uporem maniaka próbuje naprawiać, radzić i nieustannie psuć sobie nerwy. Będąc nauczycielem- emerytem i mając dorosłe dzieci , nawet nie przychodzi mi do głowy zajmowanie się tymi problemami, poza drobną czasem uwagą. Jak ci się chce drogi Angruszu !? Nie warto, bo polityka ,która decyduje o wszystkim , obywatela nie słucha , a pusta gawiedź nie oszczędza . Więcej egoizmu i pełnej " olewki", bo to nam zapewni przynajmniej lepsze zdrowie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 17.01.13, 13:14 Emeryt napisał : "Jak ci się chce drogi Angruszu !? Nie warto, bo polityka ,która decyduje o wszystkim , ..." Taak , coraz mniej mi się chce . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 16.01.14, 12:05 wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/zobacz-dziesiec-najlepszych-liceow-w-polsce/7v6ph Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Ranking szkół według "Perspektyw": Norwid na 03.05.14, 19:43 czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,15365788,Ranking__Perspektyw___czestochowskie_licea_slabe_jak.html?order=najnowsze&v=1&obxx=15365788&pId=27524387&send-a=1#opinion27524387 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Czy 18.01.13, 12:43 takie są wyniki matur z przedmiotów na poziomie rozszerzonym w najlepszych częstochowskich szkołach ? Oto z netu : "Popatrzcie na wynik matury z przedmiotów rozszerzonych najlepszych szkół w Polsce. V LO najgorzej z nich. Nawet Łódź jest za przeproszeniem Łodzi lepsza. Pozycję w rankingu ciągnie im olimpiada z matematyki i informatyki. Gdzie reszta? 1 LO nr XIV im. Polonii Belgijskiej Wrocław dolnośląskie 87,30% 2 Liceum Akademickie UMK Toruń kujawsko-pomorskie 88,43 % 3 III LO z Oddz. Dwujęz. im. Marynarki Woj. RP Gdynia pomorskie 83,26% 4 V Liceum Ogólnokształcące im. A. Witkowskiego Kraków małopolskie 78,88 % 5 XIII Liceum Ogólnokształcące Szczecin zachodniopomorskie 80,84 % 6 XIV Liceum Ogólnokształcące im. St. Staszica Warszawa mazowieckie 89,57 % 7 LO nr III im. Adama Mickiewicza Wrocław dolnośląskie 89,58% 8 I Liceum Ogólnokształcące im. M. Kopernika Łódź łódzkie 80,12 % 9 II LO z Oddz. Dwujęz. im. Stefana Batorego Warszawa mazowieckie 95,22 %" Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Tam też 20.01.13, 08:12 robią rankingi www.bbc.co.uk/news/education-11950098 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Wąska grupa szkół 27.01.13, 08:25 Oto fragment z artykułu na stronie BBC na temat wyników nauczania szkół : "He also said the report - to be published in the spring - would address the "nonsense" that a tiny number of independent schools were sending more youngsters to Oxford and Cambridge than thousands of state secondary schools." Z tego fragmentu wynika , że do najlepszych uniwersytetów aplikują uczniowie , absolwenci wąskiej grupy szkół średnich. Dlaczego tak się dzieje ? Podobnie jest i w Polsce . Jest pewna wąska grupa szkół średnich , do których idą zdolni i pracowici uczniowie z bardzo dobrymi wynikami po gimnazjalnym egzaminie . I w takiej szkole dalej robią duże i szybkie postępy , bo dużo pracują , bo i otoczenie temu sprzyja . Stąd wniosek , że kiepskie wyniki wielu szkół , to wynik kiepskiej pracy samych uczniów : leniwych i zdemoralizowanych . Czy tak sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Dzisiaj było 08.02.13, 21:33 spotkanie , szkolenie ?? z przedstawicielem wydawnictwa Macmillan . I osoba podała taką informację : w ciągu trzech lat nauki ( nie podała w jakiej szkole ) uczeń mówi po angielsku ... 20 minut . To wg jakichś badań naukowca z Lublina . Hmm, dlatego trudno porównać naukę w szkole z korepetycjami . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Ranking uczelni - potencjał naukowy 09.05.13, 07:37 www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=712:potencjal-naukowy&catid=90&Itemid=230 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Nie ma 17.01.14, 10:17 żadnej szkoły z Cz-wy w rankingu matur - od 50 do 100 miejsca www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1260&Itemid=272&strona=1 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Sienkiewicz 17.01.14, 10:19 na 120 miejscu www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1260&Itemid=272&strona=2 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Dalsze 17.01.14, 10:20 miejsca www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1260&Itemid=272&strona=3 Odpowiedz Link Zgłoś
commenty WWW.NORWID.NET i nielegalna tarcza złotej szkoły? 18.02.14, 16:00 Oj brzydko Norwid pogrywa! Bardzo brzydko! 1 stycznia 2014 r. stracił prawo posługiwania się złotą tarczą. Od opublikowania nowego rankingu był zobowiązany usunąć ubiegłoroczną tarczę ze strony i jeśli otrzymał licencję mógł umieścić nową, tym razem srebrną. Dlaczego tego nie zrobił? Czyżby warunki licencji były dyrektorowi nieznane? Warto przeczytać: www.perspektywy.pl/reklama/index.php/oferta-zlote-zrebrne-brazowe-szkoly/znak-jakosci-szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Matura na poziomie rozszerzonym 30.01.14, 11:17 taki jest bardziej wiarygodny ranking . A do tego z przedmiotów ścisłych . trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,15235673,RANKING_LICEOW_cz__II__Ktore_najlepiej_ucza_przedmiotow.html Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Matura na poziomie rozszerzonym 28.06.14, 09:51 jak poszło w Częstochowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Czy już są jakieś 03.07.14, 22:22 W powiecie ponoć tragedia . Jakie to szkoły są w powiecie ? Zespół szkół w Koniecpolu , Złotym Potoku i Kamienicy Polskiej . Kto tam chodzi ? Ten kto nie dostał się do żadnej częstochowskiej szkoły , ten kto nie miał pieniędzy na dojazd do Częstochowy . Chyba wiecie jakiego to środowiska dotyczy . Czego więc się spodziewać ? I w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu . A nauczyciele się starają ... nie stracić pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
qq.44 Re: Czy już są jakieś 04.07.14, 07:42 "Chyba wiecie jakiego to środowiska dotyczy . Czego więc się spodziewać ?" No to prostaku oświeć nas wszystkich na forum jakiego " środowiska to dotyczy " ? Uczniowie szkół " w powiecie " zaraz się dowiecie z jakiego jesteście " środowiska " prostak z pisu was oświeci, ten wybitny naukowiec po prestiżowej uczelni wam wyjaśni kim jesteście !! Odpowiedz Link Zgłoś
qq.44 pisowski prostaczku ? 05.07.14, 09:13 No jak pisowski prostaczku,uczniowie już nie mogą się doczekać na pisowskie sądy z jakich to " środowisk " pochodzą ? Odpowiesz " nauczycielu " czy znowu masz kisiel w majtkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Kiepskie wyniki na tle 31.01.14, 11:51 czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,15365788.html Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Tam też 02.02.14, 08:50 zrozumieli , że dobre wyniki uzyskuje się poprzez wytężony wysiłek w zdyscyplinowanej klasie www.bbc.co.uk/news/education-26003722 "Teachers urged to 'get tough' on bad behaviour " Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Tam też 02.02.14, 08:57 "The best schools already ask pupils who are behaving poorly to make it up to their teachers and fellow pupils through community service. "I want more schools to follow their example by making badly behaved pupils pick up litter or help clear up the dining hall after meal times." Dawniej były jeszcze tzw łapy i porządek na lekcji był o wiele większy . Ale postępaki uznały , że to agresja i zabronili tej kary . No i dyscyplina spadłą na łeb ... Jak tu uczyć w takim technikum, gdzie 70 % to lenie , chuligani i przygłupy . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Tam też 06.02.14, 12:16 trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,15400438,Ranking_liceow__Ktore_najlepiej_ucza_przedmiotow_humanistycznych_.html#TRNajCzytSST Odpowiedz Link Zgłoś
persona10 Re: Tam też 06.02.14, 21:56 Angrusz, już dłużej nie mogę czytać Twoich opinii. Uprzedzam Cię, że podobnie jak prof. Legutko, będziesz przepraszał uczniów techników za "leni, chuliganów i przygłupów". Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Nie ma nic nieuchronnego 11.02.14, 15:02 w osiąganiu dobrych wyników a już na pewno nie bieda . Oto wg BBC "There is nothing inevitable about the weaker academic performance of poorer pupils, says an analysis of Pisa tests by the OECD's Andreas Schleicher." A dalej : "The most disadvantaged pupils in Shanghai match the maths test results of wealthy pupils in the UK. Mr Schleicher says it "debunks the myth that poverty is destiny"." Najbiedniejsi uczniowie w Szanghaju mają podobne wyniki co bogaci uczniowie w Wielkiej Brytanii . Pan Schleicher twierdzi , że to obala mit , że bieda jest nieuchronnym losem - przeznaczeniem . I jeszcze fragment z tego artykułu : "The poorest 10% of pupils in Hong Kong scored at a higher level than the wealthiest in Sweden and Norway. " 10 % najbiedniejszych uczniów z Hong Kongu uzyskało lepszy wynik niż najbogatsi w Szwecji i Norwegii . A także : "The very lowest performers among this group were in the Slovak Republic." Najniższe wyniki w tej grupie były na Słowacji . Hmm, to zapewne wynik osiągnięty przez Cyganów . Podsumowując : polscy uczniowie dobrze wypadli ale kiepskie wyniki to nie z powodu biedy ale lenistwa . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 A teraz o innej patologii 11.02.14, 15:09 Oto wg BBC : "In Italy, the 2009 results revealed another hidden weakness. While top grades in national exams were spread evenly across the country, the Pisa tests showed that pupils in the north were performing at a much higher level. This meant that it was much easier to get a high grade in the south of Italy - and since public jobs depended on such grades, it represented an "incredible unfairness"." Sens tego jest taki . Na południu Włoch uczniowie dostają lepsze stopnie . A ponieważ do pracy w państwowych instytucjach przyjmuje się na podstawie świadectwa - stopni - to uczniowie z Południa Włoch są uprzywilejowani , chociaż w testach Pisa osiągają gorsze wyniki . Czyli nauczyciele nieuczciwie stawiają stopnie na Południu Włoch . Podobna sytuacja jest i w Polsce . Są szkoły , gdzie nauczyciele stawiają bardzo wysokie stopnie za byle co , zwłaszcza w trzecich klasach gimnazjum , bo to ma wpływ przy rekrutacji do dobrych liceów . Dobrze, że liczy się także wynik z egzaminu gimnazjalnego - o ile jest uczciwie przeprowadzony . Ale tu pewności nie należy mieć . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 A jak u was 18.02.14, 13:46 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15477444,_Mam_szczescie__Kolezanka_kazala_uczniowi_zmienic.html?v=1&obxx=15477444&pId=26547567&send-a=1#opinion26547567 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: tak dawniej bywało 28.02.14, 22:00 Oto ciekawy fragment : "Former Manchester United manager Sir Alex Ferguson says his favourite teacher was a "fierce woman with an incredible drive" who used to beat him. The 72-year-old, who grew up in Glasgow, says he keeps the belt he was hit with in his study at home. Sir Alex said Elizabeth Thomson was an "inspiration", who gave him his drive and determination. He named her as his favourite teacher in an article in the latest Times Educational Supplement (TES)." Odpowiedz Link Zgłoś