Dodaj do ulubionych

Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł...

01.02.13, 22:31
Każdy, kto uszkodzi sobie auto na dziurawej drodze powinien powiadomić Policję , zrobić zdjęcia dziurawej drogi, a następnie wezwać pomoc drogową i odholować auto do warsztatu . Na to wszystko potrzebne są faktury , i możemy zasypać MZDiT roszczeniami o wypłatę odszkodowania .

Dzisiaj był słoneczny dzień, a mimo to MZDiT nie postarał się o to, aby naprawiać dziury i wyrwy po ostatnich mrozach .

To jest S K A N D A L !!!
Obserwuj wątek
    • jack_fallon Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł... 01.02.13, 22:34
      Zapraszam na ulice Rejtana ;) Jak po ataku moździeżowym
      • Gość: e Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.net.stream.pl 01.02.13, 22:36
        rzygać mi się chce jak patrzę na te zdjęcia ,to miasto i ten kraj...
        • Gość: zyx Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: 188.95.29.* 01.02.13, 23:05
          I po co radary?
          Wystarczy nie łatać dziur,
          to wymusi powolną jazdę 5km/godz.,
          a pieniądze zamiast na radary
          i potrzebne do tego całe zaplecze
          przeznaczyć na premie dla całej rzeszy
          urzędników odpowiedzialnych za drogi.
          I dla rządu.
          • Gość: tylko pytam Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 11:27
            Dlaczego drogówka nie zdejmie radarów z dróg i nie ustawi ich przed MZDiT ? Niech zmierzą prędkość z jaką urzędnicy załatwiają sprawę BEZPIECZEŃSTWA na polskich drogach. Czy nie był główny argument dla ustawiania fotoradarów ?
            • Gość: buachacha Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 11:30
              Nie ustawią, bo nie zarobią. Ci na pewno nie przekroczą dozwolonej prędkości :)))
      • Gość: zniesmaczony uzytk Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 14:05
        na jp2 za skrzyzoweniem z ak w kierunku galerii - masakra!!!!!!!!
        • Gość: ACZE Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 14:15
          NARESZCIE MIASTO CÓDÓW I ZŁODZIEI SIĘ ROZSYPIE !!!!! NA POCZĄTEK ROZSYPÓJĄ SIĘ DROGI !!!!!!!!
          • Gość: żałobnik Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.13, 15:13
            ogarnij ortografię i wróć, złodzieju
    • podrobionakaszana e, tam od razu dziury rudy prezio z radomska budzi 01.02.13, 23:01
      naszą energię
      • Gość: Adam Re: e, tam od razu dziury rudy prezio z radomska IP: 212.87.246.* 01.02.13, 23:20
        Moją energię już poruszył; idę się wysr.ać.
        • Gość: oi Re: e, tam od razu dziury rudy prezio z radomska IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.13, 23:46
          Podatki w paliwie qrwy biorą?Biorą!
          I co mammy w zamian drogi gorsze niż w PRL-u,mało tego gorsze od Białoruskich gdzie jest reżim(według sku...eli z wiejskiej),jak wygląda Gierkówka przy Tesco,Warszawska Jana Pawła,AK,czy Kiedrzyńska!O osiedlowych nawet nie wspominam bo to porażka!
          A tym czasem na stołkach siedzą kolesie i familianci naszych posłów z lewej i prawej strony sceny politycznej i nie robią NIC!!!!!!!!!!!!!!
          W tym burdelu(bo państwo to nie jest)potrzeba Adolfa,który ten bajzel ogarnie albo odda Niemcom i Ruskim!
      • Gość: Timo Re: e, tam od razu dziury rudy prezio z radomska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.13, 08:25
        Ulica Źródlana nie wygląda lepiej. Omijając dziury wyjeżdża się na przeciwny pas ruchu. Autobusy przestaną jeździć jak pourywają koła i dopiero bedzie problem.
    • Gość: dfd Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.gre.pl 02.02.13, 00:03
      jak komuś przyjdzie czekać 3 czy 4h na przyjazd policji to zapewne spróbuje odzyskać kasę bez notatki albo daruje sobie :D

dla mnie to jest chore, że policja nie zjawia się na miejscu od razu- co oni robią w tym czasie?

a dziury- jak co roku żadna nowość...
      w sumie bez sesnu jest teraz łatać- wróci zima a po niej te same dziury xD...
      • Gość: oi Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.02.13, 00:23
        A czy nie świadczy to o złej naprawie?
        jakich materiałów używa się do łatania dziur?(na Białorusi jakoś takich problemów brak!)
        Co do policji pewnie fotoradarów pilnuje zamiast zabezpieczać niebezpieczne miejsca!
        • Gość: gość Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 07:55
          co do policji to oni już się fotoradarami nie zajmują, tylko robi to inspekcja transportu drogowego. Przy takiej liczbie dziur w jezdni, zgłoszeń jest masa więc i czas oczekiwania na drogówkę jest dłuższy. Ja wczoraj czekałem godzinę od zgłoszenia do przyjazdu.
        • Gość: Bystry Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 23:24
          Kto budowal drogi po wojnie?
          Fachowcy ?
          A moze przypadkowi ludzie ?
          Byle na plenum wypasc dobrze
    • Gość: nit Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.gre.pl 02.02.13, 07:16
      Postawmy za to więcej fotoradarów!
    • angrusz1 Tak jest 02.02.13, 07:24
      od wielu lat .
      • Gość: do w.w. Re: Tak jest IP: *.free.aero2.net.pl 02.02.13, 08:32
        angrusz1 napisał:

> od wielu lat .

a możesz już i ty sam zamknąć swój ryj na wiele lat!
        • angrusz1 Re: Tak jest 02.02.13, 18:03
          Niejaki " do w.w. " napisał :

"angrusz1 napisał:

> od wielu lat .

a możesz już i ty sam zamknąć swój ryj na wiele lat!"

Czy ty jesteś przedstawiciele obecnej władzy ?
          Bo to czuć po sposobie pisania postów .
    • alpacino01 MZDiT do prywatyzacji 02.02.13, 08:24
      Takich dziur jak w tym roku nie pamiętam a były lata naprawdę kiepskie. Jeżdżę od ok. 15 lat i w tym roku to masakra.
      A dziś w nocy wjechałbym w pachołek wsadzony w środek dziury na ul. Warszawskiej koło przejazdu. Czy drogowcy mają choć odrobinę wyobraźni? Przecież pachołek wsadzony pośrodku pasa praktycznie na środku skrzyżowania zmusza do zajechania drogi jednemu z kierowców. Do tego gdy lampa się zepsuje jest on niewidoczny np. gdy stoi bokiem bo i musi być widoczny dla innych jadących więc teoretycznie dla każdego jest słabo widoczny.
      Przecież trzeba być bez mózgu by w dziury wkładać pachołki które kierowcy muszą omijać wyjeżdżając na pasy dla ruchu przeciwnego. O pachołkach i zamkniętym przez kilka miesięcy przystanku autobusowym koło LO na Warszawskiej nie wspomnę
      Drugie zdarzenie - ciągnik odśnieża chodnik przy energetyku(ok. tydzień temu). Przejeżdża przez skrzyżowanie od bilbordu świetlnego w stronę energetyka. Ma czerwone światło gdyż ruszają auta skręcające od Kościuszki w JP2. Ale wjeżdża bez skrupułów i auta w ostatnim momencie hamują przez nim i przyczepką do rozsypywania soli. ZERO znajomości przepisów i ZERO wyobraźni. Wtedy było ślisko i praktycznie przez tego "mądrego inaczej" ktoś mógł zginąć(!) Kogo wy tam zatrudniacie?
      Kolejna mądrość pracowników MZDiT. Ul. Dąbrowskiego koło sądów. Pan palnikiem gazowym rozpuszcza dziurę w drodze beztrosko popalając papierosa(!) Normalnie jak go mijałem to miałem chęć się zatrzymać i mu tego papierosa zgasić na twarzy. Bo jakby wyleciał w powietrze to niestety razem z pobliskimi kierowcami i pieszymi.
      Czas zlikwidować ten nieudolny urząd. Takiej niekompetencji i bezmyślności już dawno w MZDiT nie było. Sprywatyzować ten bałagan. Zapłacić np. 1 mln. prywatnemu by utrzymywał drogi w stanie normy a jednocześnie pracował racjonalnie i z głową.
      • Gość: ogłupiany Re: MZDiT do prywatyzacji IP: 79.162.94.* 02.02.13, 11:38
        głosujta dalij na PełO to bedzie się żyć lepij...
      • lester15 Re: MZDiT do prywatyzacji 02.02.13, 11:56
        a prezes sykora na to wszystko z góry rach ciach ciach... i już....
      • Gość: RAM Re: MZDiT do prywatyzacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 20:28
        Jak można pachołek ze skrjnicą pomylić. pachołek maok40 cm. wysokości jak się go nie widzi
        trzeba iść do okulisty a nie za kółko siadać. ale na warszawskiej stoi skrajnica - znak o wysokości ok 1.2 m w biało czerwone pasy. sy\toi pod latarnią przed skrajnicą jest oznakowanie (robotnik i nierówności.) wię powiedz mi gościu jak mogłeś wjechać w ten znak.
      • Gość: sid Re: MZDiT do prywatyzacji IP: 109.95.24.* 03.02.13, 11:12
        mozna wezwac na miejsce S.M tam pracuja sami fachowcy ha-ha
      • Gość: Mercino Re: MZDiT do prywatyzacji IP: *.205.35.247.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.02.13, 17:20
        Co jak co ??? Ale proponuję zamiast łatania dziur postawić więcej pomników. Tak jak było to dotychczas. Wiem, że Częstochowa ma najgorsze drogi w województwie śląskim i nie tylko. To informacje uzyskane od kolegów z innych miast, którzy mieli zaszczyt gościć w tak wielce modernizowanym i nowoczesnym mieście. Ale WSTYD .
      • Gość: aaaa Re: MZDiT do prywatyzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 18:04
        nie masz 15 lat prawka bo jeździć synu nie umiesz ........ pachołków nie widzisz ....... a dziurek dużych to jeszcze nie widziałeś .........
    • marc_pl Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł... 02.02.13, 09:13
      Był czas że MZDiT posiadał ekipę interwencyjną która natychmiast reagowała na problemy drogowe w mieście, ludzie ci pracowali na zmiany i byli w ciągłej dyspozycji. Niestety pseudo prezydent Wrona ludzi tych zwolnił, a więc teraz mamy to co mamy.
      • Gość: Marek ul. Rejtana!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.87.246.* 02.02.13, 10:39
        Kierowcy z ul. Rejtana. Macie w artykule gotowy przepis na to co robić.
        Jak lawinowo ruszą odszkodowania za auta zniszczone na tej ulicy to może zarządcy drogi d..y ruszą ze stołków i zobaczą jak ta ulica wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: fgh Re: ul. Rejtana!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 11:02
          Tak fatalnego stanu dróg od dawna nie pamiętam, ul. Sabinowska owszem jest zrobiona, ale tylko do marketu wafelek, dalej ta ulica oraz Poselska koło giełdy samochodowej woła o pomstę do nieba, dokładnie tak jak w artykule, dziura na dziurze, i zamiast inwestować w drogi i bezpieczeństwo to polski rząd inwestuje w fotoradary. A co na to Prezydent Matyjaszczyk? może monopolista Sita będzie łatał te dziury?
          • Gość: Ja Dać polskę pod rządy Niemieckie. IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 11:44
            Ten kraj nie ma przyszłości dopóki Polacy będą nim rządzić. Tak wiem nazwy własne pisze się dużą, ale pisząc w jednym zdaniu o polsce i Niemczech wielką literą to stawianie na równi te dwa kraje a to gruba przesada.
            • lester15 Re: Dać polskę pod rządy Niemieckie. 02.02.13, 11:57
              no przecież od 2009 roku już nie rządzą ... o co więc chodzi...?
        • Gość: jest wyjście Re: ul. Rejtana!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 13:26
          Niech ten obszar nazywany ulicą Rejtana przejmie wojsko. Będą mieli tor przeszkód i poligon dla czołgów za darmo !
    • pepikcz Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł... 02.02.13, 12:00
      Każda państwowa instytucja w tym kraju ma zwykłych szarych obywateli głęboko w du... Przypominają sobie tylko o Nas, gdy brakuje im kasy. Wtedy da się wszystko załatwić żeby tylko ją od Nas wyciągnąć. Widać to na każdym kroku. I nie ma szans na poprawę niestety.
      • Gość: b. Re: dziura na dziurze? Po naprawach IP: *.147.103.56.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.02.13, 10:18
        Zobaczcie w jaki sposób naprawiane sa drogi w Częstochowie np przez firmę Drog-bud. Tak jest jak kasa przepływa pod stołem ( w obu kierunkach ).
        • Gość: RAM Re: dziura na dziurze? Po naprawach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 20:48
          Podaj swój adres, a ci co tak nieudacznie naprawiają drogi napewni przyjadą do ciebie się czegoś nauczyć. Specjalista od dróg.
    • Gość: alsa Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 12:01
      SLD = LSD
      • Gość: gośc Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 13:06
        To samo a moze gorzej jest u zbiegu ul. Rozdolnej i Hektarowej lepiej w nią nie skręcać ponieważ nie ma już gdzie ominąć DZIUR ,ale za to są pomalowane nie dawno znaki poziome jak prawidłowo jeżdzić TO JEST SKANDAL Dziury już są o jesieńi zaznaczam nikogo to nie interesuje że można uszkodzić samochód, a nawet nogi połamać.
    • ax.yz Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci 02.02.13, 12:23
      Widocznie MZDiT w Częstochowie ma dobre ubezpieczenie i bardzo duży zapas pieniędzy przeznaczony na pokrywanie kosztów napraw spowodowanych kiepską jakością dróg. A nie lepiej usunąć uszkodzenia? Urzędnik odpowiedzialny w ogóle nie myśli, chyba, że liczy na to, że nie wszyscy poszkodowani będą składali roszczenia. [b]Zapraszam na ulicę Prądzyńskiego - droga miejska; można śmiało powiedzieć wewnętrzna. Od czasu pojawienia się Biedronki samochody o ładowności 40T, dostarczające towar do sklepu regularnie niszczą drogę i ..... no właśnie - nic. Czemu MZDiT nie postawi znaku zakaz wjazdu pojazdów powyżej 3,5T, tylko czeka, aż lokatorzy zaczną zgłaszać swoje roszczenia. Ta droga z pewnością nie jest przeznaczona dla tirów, tylko i wyłącznie dla samochodów osobowych, ewentualnie dla takich max 3,5T.
    • smokys1 Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł... 02.02.13, 13:34
      zarządcę drogi której stan zagraża życiu wielu osób policja powinna ścigać z urzędu.Jak to jest ,że za nieodśnieżony samochód dostaniemy mandat a tutaj mamy sajgon na drodze i pełen luz. Zarządca drogi powinnien dostać kolegium i za każdy dzień takiego stanu drogi ze 2 tys mandatu.
    • toberson SLD znowu rozkrada a nic nie robi!! 02.02.13, 14:05
    • artixz Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł... 02.02.13, 14:27
      Jadę sobie spokojnie dziurą, a tu nagle asfalt :) Częstochowa
    • kmszyca ulica rejtana - Filmik 02.02.13, 17:47
      Tak się jeździ na Rejtana ;)

youtu.be/R8auzDjZDiQ
      • ax.yz Re: ulica rejtana - Filmik 03.02.13, 08:00
        Nic dodać, nic ująć:( Ciekawe czy premie roczne przyznane pracownikom MZDiT odzwierciedlają stan dróg częstochowskich, które w większości wyglądają jak te w linku
      • Gość: az Re: ulica rejtana - Filmik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 11:35
        PO obejrzeniu filmiku z Rejtana jestem w szoku. Myślałem, że w kwestii dziur w jezdniach, to w Cze-wie nic gorszego mnie nie zaskoczy...
      • Gość: aaaa Re: ulica rejtana - Filmik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 18:15
        a ja powiem tak .. kierowca przejedzie to i nawet nie wspomni .... ale "kierofca" XXI wieku nie przejedzie bo rozwali zawieszenie ........ po prostu umiejętności brak i tyle. Ps nie jestem od drogowców ... :)))
    • 62maniek Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci ł... 02.02.13, 18:21
      To są efekty rządów nieuka i nieroba sikory dyr mzd parobka tow, matyjaszczyka . takiego ciemniaka na tym stanowisku jeszcze nie było , zamiast łatać dziury to mu matyjaszczyk kupił kolejną furę służbową ( dla takiego nieroba szkoda taczki) zamiast pieniądze przeznaczyć na łatanie ulic.
      • Gość: Gosc Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 23:25
        Brawo!
    • Gość: Tuper Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: 195.205.171.* 02.02.13, 19:15
      Głębokość dziur w niektórych miejscach powodująca zagrożenie życia i niedopełnianie obowiązków przez zarząd dróg kwalifikuje się już do sprawdzenia tego przez prokuraturę. A może poczekamy na ofiary śmiertelne?
      Nie wiem jak jest na Rejtana, ale na prawym pasie JP2 za torami do ronda w kierunku DK 1 jak ktoś wpadnie w dziurę to pofrunie w powietrze. Podobna dziura w drugą stronę blisko przejścia przed torami. To już nie jest uboczna Rejtana, tylko droga tranzytowa. Rocha wygląda podobnie, tylko dziury płytsze.
      • Gość: kmn Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 19:47
        Miałem "przyjemność" dzisiaj jechać ulicą Rejtana, tego niestety nie można nazwać ulicą
      • Gość: gościu A może tak się skrzykniemy i każdy z workiem IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 20:08
        Piasku przyjedzie pod Urząd Miejski .I zasypiemy tą wielką dziurę co ma za nic częstochowian.Oczywiście to nie problem Urzędu i prezydenta.Są służby,Co przez najbliższe lata ,w słodkim nierobie oszczędzały na nas .Można napisać wielka dziurą stoi Częstochowa.Na kiedy się umawiamy z workiem piasku?
      • fajnyduska7 Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci 03.02.13, 19:39
        Ja właśnie urwałam koło na takiej dziurce,na policje czekałam długo,w tym czasie sama zrobiłam pare fotek,tak na wszelki wypadek.Ale zgłosiłam do firmy odszkodowawczej i szybko wszystko załatwili-jak by ktoś potrzebował,to polecam-516411367
    • johny5678 ul. Główna/Przejazdowa 02.02.13, 22:26
      Stan tej drogi nigdy nie był idealny, ale stan obecny w sposób oczywisty zagraża bezpieczeństwu jazdy. Ogromna dziura jest na Przejazdowej przy przejeździe kolejowym, druga przy pobliskim sklepie. Na poboczu leżą ogromne kawały asfaltu wyłupane z tych dziur. Tylko czekać, aż ktoś uszkodzi auto.
      Drogowcy może coś robią, ale efektów specjalnie nie widać, także na innych ulicach. Ciekawie jest też na Monte Cassino-Pułaskiego.
    • katorakta2 Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci 04.02.13, 11:01
      Powinno być 'łapią się za zakute pały'
    • toberson SLDowski Prezio nic nie robi dla Czestochowy!! 04.02.13, 12:42
      Koledzy Prezia robia duza kase na remontach i podatku smieciowym!!
      • angrusz1 Re: SLDowski Prezio nic nie robi dla Czestochowy! 04.02.13, 18:14
        toberson napisał:
        Koledzy Prezia robia duza kase na remontach i podatku smieciowym!!"

Ale ta kasa za mała , żeby obudzić energię prezia .
        • Gość: to kiedy Re: SLDowski Prezio nic nie robi dla Czestochowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 10:23
          doczekamy się naprawy dziur?
          • Gość: Jan Re: SLDowski Prezio nic nie robi dla Czestochowy! IP: 109.95.24.* 05.02.13, 19:42
            Rozwiazac sluzbe porzadkowa pieniadze przeznaczyc na remont drog
    • Gość: Andrzej Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.13, 17:33
      Piszmy o złym stanie danej drogi na: mzd@mzd.czest.pl Wywierajmy nacisk, nie dawajmy spokoju!
      • tomazo72 Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci 12.02.13, 17:52
        Dokładnie .

MZDiT trzeba zasypać naszymi skargami, bo ONI wszyscy chyba do pracy przylatują helikopterem, skoro nie widzą stanu naszych dróg .

Już dzwoniłem z zapytaniem, kiedy się wezmą do jakiejkolwiek roboty . I co ? - I nic ...

Jak ktoś chętny , to niech dzwoni 34 366 43 05 .

Może razem coś zdziałamy ...

Powodzenia .
        • Gość: aaaaa Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 17:59
          dzieci co wy macie za autka że takie nierówności was przerażają???? pewno same wieśwageny, ałdi i inne bmwu .......... stare wiec jak wpadnie w takie dziurki to się rozpada ....... ehhhh
        • Gość: ax.ay Re: Na jezdniach dziura na dziurze. Aż policjanci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.02.13, 18:25
          wewn. 144, lub 134; szkoda tylko, że panowie non stop w terenie:(
    • Gość: obserwator Na jezdniach dziura na dziurze to zróbcie tak... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 12.02.13, 22:52
      Mieszkańcy Porto Covo i Sines, na południowym zachodzie Portugalii, postanowili zakończyć karnawał, wykonując pracę społeczną na rzecz swoich gmin.
      Od minionego weekendu zasadzili kilkadziesiąt warzyw w dziurach na drogach i w chodnikach. Niecodzienna akcja rozpoczęła się w sobotę w nadatlantyckim kurorcie Porto Covo.

Mieszkańcy miasteczka i kilku okolicznych miejscowości zdecydowali się zwrócić uwagę władz gminy na problem wymagających naprawy miejscowych dróg. Zamiast asfaltowych wypełniaczy anonimowi sprawcy umieścili w ubytkach jezdni ziemię i zasadzili w niej warzywa.

"Kilka dni temu przyszło do mnie paru karnawałowych przebierańców i ostrzegło, że jeśli samorząd nie naprawi dróg gminnych, to oni sami rozwiążą ten problem. Wyjaśniłem im, że jesteśmy bezradni, gdyż w kasie brak środków na remonty jezdni" - powiedział burmistrz Porto Covo, Luis Gil.

"Postrzegam tę inicjatywę jako formę karnawałowego żartu, do którego nasza społeczność ma pełne prawo. Sam popieram tę inicjatywę. Lepszy ogródek na drodze niż głęboka dziura" - dodał. Według niego w ramach karnawałowego "naprawiania" gminnych dróg w dziurach na drogach w Porto Covo i okolicach umieszczono już kilkadziesiąt sadzonek warzyw, głównie kapusty i marchwi.

Moda na sadzenie warzyw w dziurach w jezdni dotarła też do sąsiedniej miejscowości Sines. Tamtejsze władze pod wpływem karnawałowej akcji mieszkańców na poniedziałkowej sesji rady gminy podjęli uchwałę o wygospodarowaniu środków na remonty dróg jeszcze w lutym.

"Kryzys wprawdzie ciąży na naszych finansach, ale na naprawę jezdni zawsze wystarczy. Zeszłoroczne roboty nie doszły do skutku przez opady deszczu. Teraz poprawiamy stan nawierzchni, bo kierowcy chcą jeździć po asfalcie, a nie po dziurach, nawet jeśli są one wypełnione kapustą" - zaznaczył burmistrz Sines, Manuel Coelho.

Z Lizbony Marcin Zatyka (PAP) Sadzą warzywa w dziurach na drogach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka