Dodaj do ulubionych

Mamy stawki na śmieci

06.03.13, 18:56
Ja donosi TV Orion:

"Kilka godzin trwała dyskusja nad ustaleniem metody naliczania i wysokości opłat za odbiór śmieci. Ale udało się.
Projektem wyjściowym do dyskusji był prezydencka uchwała określająca, że płacić będziemy od osoby. Miesięczna opłata za odpady posegregowane miałaby wynosić 11 zł, zaś za nieposegregowane 15. Po dwóch godzinach dyskusji zarządzono przerwę w obradach, podczas której prezydent prowadził rozmowy z prezydium rady i szefami klubów. Pierwotnie przerwa miała trwać pół godziny ale konsultacje trwały ponad dwie godziny. Ostatecznie radni byli zgodni co do narody naliczania opłat. W wyniku rozmów radni przyjęli stawki: 10,5 od osoby za odpady posegregowane a 12,5 za zmieszane"
Obserwuj wątek
    • Gość: kolo Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.13, 19:13
      I gdzie tu zachęta do segregacji? Bez sensu.
      • Gość: acotopo Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.183.158.118.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 19:18
        Czyli nie segreguje i biorę większy pojemnik - a co :-)
        • Gość: dfd Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 19:26
          www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/podatek-smieciowy-uchwalony
          A kto będzie pilnował czy segreguje się czy nie? I co z prywatnymi firmami?
      • d0_0b Re: Mamy stawki na śmieci 07.03.13, 17:41
        Gość: kolo 06.03.13, 19:13 Odpowiedz
        I gdzie tu zachęta do segregacji? Bez sensu.

Widuję czasem jak ta "segregacja" wygląda - podjeżdża zwykła śmieciarka - najpierw opróżnia kontenery (ogólne, powiedzmy), później te z posegregowanymi "śmieciami" !!
        Widuję takie coś w okolicy ul. Boh. Katynia 50
    • Gość: کچ Re: Mamy stawki śmierci IP: *.42.6.156.alfanet24.pl 06.03.13, 19:33
      można było od początku przyjąć takie zasady, dużo niepotrzebnego zamieszania
      • Gość: Ja Re: Mamy stawki śmierci IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 19:45
        Za niesegregowane śmieci powinna być kilkukrotnie większa stawka.
        • Gość: ainafets Re: Mamy stawki śmierci IP: 109.95.31.* 06.03.13, 19:56
          Te stawki mogą jak dla mnie już byc, chociaż oznaczają podwyżkę.
          Mieszkam w bloku i do tej pory płaciłam coś ponad 8 zł od osoby.
          Nie wiem czy "blokowce" mają wybór, ale ja nie będę segregowac śmieci - zapłacę 12,50 zł i będę miec spokój.
        • Gość: Lolek Re: Mamy stawki śmierci IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.13, 19:58
          Widocznie Sita stwierdziła, że odbieranie segregacji jest nieopłacalne i kłopotliwe i stąd takie stawki. Podjedzie jedna śmieciara i po kłopocie, a przy tych stawkach mało kto będzie segregował.
          • Gość: dfg Re: Mamy stawki śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:06
            Nie poinformowano nas o najważniejszym, przez jaki okres czasu będą obowiązywać te stawki? przez trzy, pięć a może dłużej lat? bo jeżeli przez 12 miesięcy a po roku, albo nawet od nowego roku 2014 Pan Matyjaszczyk powie, że wszystko drożeje to i podatek śmieciowy zdrożeje do stawek np. 12 i 15 zł, to psu na budę te półroczne walki o jak najniższy koszt podatku
            • Gość: zezula Stękacz IP: *.apus-net.pl 06.03.13, 20:17
              I to jest klasyczny przykład "Stękacza", zawsze niezadowolony, wiecznie szukający powodu do narzekań.
              Ale taki też ma prawo do głosu - DEMOKRACJA.
    • Gość: a-dusiek Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.cdma.centertel.pl 06.03.13, 20:13
      2 zł różnicy. Śmiech na sali. Segreguję śmieci co najmniej od roku. Mnie i rodzinie "weszło już to w krew". Nie powiem, trzeba pewnego samozaparcia, jest to bardziej pracochłonne (z gazetką, szklaną butelką czy plastikiem trzeba pofatygowć się te parę kroków i wrzucić do odpowiedniej torby w pomieszczeniu gospodarczym, zamiast do kosza pod zlewem) i potrzeba więcej miejsca (mniejsze "podręczne" torby w domu i duże worki w garażu). Ale za dwa złote od łebka, odpuścimy sobie tę całą ekologię.
      • Gość: Hans Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.13, 20:16
        Pierdziele za takie stawki to dawać mi jeden kosz i oddaje śmieci bez segregacji. Ekologia widze na pierwszym miejscu dla Rudego.
    • Gość: کچ Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.42.5.70.alfanet24.pl 06.03.13, 21:28
      w Rędzinach segregowane 7 zł, niesegregowane 14,

www.redziny.pl/upload/Uchwala%20-%20metoda%20i%20stawka%20do%20konsultacji.pdf

swoją drogą dziwne to, że gminy ustaliły już stawki, skoro ceny miał ponoć ukształtować rynek w drodze przetargów
    • eufrazja Re: Mamy stawki na śmieci 07.03.13, 07:35
      Hmmm czyli w Częstochowie, jak zawsze, inaczej niż wszędzie w koło. Dlaczego w miejscowościach ościennych śmieci segregowane są połowę tańsze niż zmieszane? U nas tak się nie da czy komuś zależy żeby się nie dało? I gdzie podziała się motywacje do segregowania? Poszła do miejscowości obok...
      • Gość: natka Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.ip.netia.com.pl 07.03.13, 17:30

szkoda słów, do tej pory segregowałam śmieci ale teraz mam zamiar wszystko wrzucać do jednego worka. Ato im chodziło? Powinno być za posegregowane 5zł .
        • Gość: mieszk Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.play-internet.pl 08.03.13, 23:08
          Trudno.
        • Gość: aga Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 20:11
          I mamy już pierwsze podwyżki śmieci w TBS.
          • Gość: Maryla ReJakie stawki w innych okolicach Czestochowy IP: *.play-internet.pl 10.03.13, 16:28
            Ile za wywóz śmieci płacą właściciele domków w Konopiskach lub Kłobucku.Przeciez w domku więcej jest śmieci po remontach czy opalaniu domów węglem niż w bloku w mieszkaniu M3.Czy na wsi nie płaci się za wywóz śmieci.
    • Gość: jarek Re: Mamy stawki na śmieci IP: *.play-internet.pl 11.03.13, 11:18
      Tyle się pisze o śmieciach w Częstochowie-a co ze śmieciami w okolicznych wsiach -gdzie są wywożone-lasy mamy takie zaśmiecione różnymi odpadami.
    • Gość: Bielszczok Ciekawe IP: *.bb.mni.pl 18.03.13, 20:30
      No to pięknie...urzędnicy znajdują kolejny sprytny sposób, aby po prostu zabierać biednemu obywatelowi forsę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka