19marek80 21.03.13, 15:16 To jest właśnie ta "prorodzinna polityka" w Polsce - a później wielkie zdziwienie, że rodzi się mało dzieci - jak zwykle - bogaci będą jeszcze bogatsi, a biedaki biedniejsi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lester15 Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rodzi... 21.03.13, 18:13 Od Początku pisałem że chcą nas zaj... nowymi Podatkami. Kto głosował na PO był idiotą lub bezmózgowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia fela ze wsi Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.play-internet.pl 21.03.13, 18:32 Ciekawe jak 60 lat temu rodzice wychowywali 5lub nawet 9 dzieci i żyli jakoś tam.Potrafili się uczyć ,skończyć szkoły i rozwój przemysłu był większy.A teraz dziwne zniżki.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rodzin IP: *.bud.pcz.czest.pl 21.03.13, 18:30 Zgadzam się z przedmówcą. Np. rodzina 6-cioosobowa wytwarza ok 10-11 litrów na dobę co daje ok. 330 l/miesiąc czyli 3 zbiorniki po 110 litrów by wystarczyły, co przy cenie 13,70/16,44 zł za pojemnik odpowiednio posegregowanych i nieposegregowanych śmieci daje opłatę 41,1/49,32 zł/miesiąc. Płacąc od osoby wyjdzie odpowiednio 63/75 zł/miesiąc czyli ponad 50% drożej niż będą płacić przedsiębiorcy, którzy dodatkowo wrzucą to w koszty czyli będą mieli jeszcze taniej!!! Dlaczego więc rodziny nie mogą zamówić sobie pojemnika i za niego płacić a nie od osoby? Bo to się nazywa polityka prorodzinna państwa i samorządu. Przecież wszystkie zwierzęta są równa, ale są zwierzęta równiejsze! A tak swoją drogą im więcej osób w gospodarstwie tym mniej śmieci jest wytwarzanych na osobę - i nie ma znaczenia czy są to dzieci małoletnie, czy osoby dorosłe. Dlatego powinny być wprowadzone jakieś współczynniki korekcyjne w zależności od liczby osób. Ale logiki (a raczej logicznego myślenia) już teraz nikt nie uczy i nie wymaga, więc w następnych wyborach wybierzemy znów tych samych włodarzy naszego miasta czy kraju. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 10:29 Nie wiem jak obliczyłeś ile śmieci się wytwarza na dobę, bo podejrzewam, że w każdej rodzinie jest inaczej, np. ja mam kontener 660 l i 4-osobową rodzinę i mnie by nie starczył pojemnik 330 l, fakt są miesiące kiedy nie zapełniam całego, ale wolę mieć kosz niedopełniony, niż chodzić ze śmieciami między bloki. Z autopsji wiem, że przy małych dzieciach produkuje się więcej śmieci - pampersy, jakieś słoiczki po prod. spożywczych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.bud.pcz.czest.pl 27.03.13, 11:19 Nic nie obliczałem tylko znam z autopsji. Przy segregowaniu śmieci nawet te 330 l może być niezapełnione; przy braku segregacji, to nawet te 660 l może nie starczyć. Butelki i kartony po napojach, opakowania, słoiki, butelki, papiery i odpady mokre stanowią na pewno więcej niż 50% objętości śmieci. Wybór czy segregować czy nie należy do Ciebie. Problem może być z egzekwowaniem segregacji w blokowiskach. Ale i to można wyłapać, tylko musiało by się chcieć Straży Miejskie złapać kilku, którzy deklarowali segregację, a jej nie realizują i fama się rozniesie po osiedlu i po pewnym czasie nastąpi samoregulacja problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka 220 Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 19:08 A co do ilości śmieci ma polityka pro rodzinna człowieku!!! Dzieci też produkują śmieci jak każdy, wiec dlaczego ulga dla wielodzietnych??? Chcą mieć dużo dzieci niech za nie płacą!! Tylko ulgi by chcieli, niech się nie kopcą jak króliki to będą mieli kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
noteboo do emerytki 220 21.03.13, 19:23 A szanowna emerytka 220 się nie kopciła??? My młodzi zdecydowanie mniej się kopcimy niż wasze roczniki które to miały ulgi i przywileje na swoje króliczki....Pamiętam że dawali mieszkania za psie łachy w zależności ile żeście się kopciły i dzieci miały.....na wczasy też żeście króliczki wypuszczały za pieniądze publiczne z zakładów pracy....Byliście droga emerytko 220 tak dofinansowywani że młodzi mogą tylko o tym pomarzyć!!!....A książeczki do szkoły to was kopcących nie interesowały???, bo szkoła dawała z roku na rok....nie wiedzieliście co to prawdziwe utrzymanie dziecka i walnęliście taki przyrost w latach 80 że ho ho ho. A teraz stare daty mają jakieś wonty że ulgi na dzieci??? WSTYD !!! Jak psy ogrodnika....same miały a innym nie dadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasssaa Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.13, 19:25 Ci, którzy w teraźniejszych czasach mają po troje i więcej dzieci, są ludzmi majętnymi bądz patologicznymi. Pierwszy przypadek zapłaci, w tym drugim przypadku ile by nie było i tak bez MOPSów i caritasów, etc. się nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadbu-ttrue Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rodzi... 21.03.13, 20:21 zgadzam się że w wypadku opłat za śmieci ulg być nie powinno.Nie zamierzam płacić za kogoś.Radni udają dobrodziejów a my wszyscy dostajemy potem po kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZET Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: 91.210.242.* 22.03.13, 06:48 GDZIE TU MOGĄ BYĆ ZADOWOLENI PRZEDSIĘBIORCY JAK TERAZ PŁACĄ OD 30 DO 50 ZŁ ZA ODPADY NIESEGREGOWANE W POJEMNIKU PA 1100 A MIASTO CHCE 109 ZŁ OD / 130 ZŁ np POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA ,SZPITAL PARKITKA/ DO 350 ZŁ ZA POJEMNIK KP 7 M3 MIASTO CHCE 627 ZŁ KAŻDY WIDZI JAK PRZEDSIĘBIORCY BĘDĄ ZADOWOLENI I NIECH MI KTOŚ WYTŁUMACZY SKĄD TAKIE PODWYŻKI I ZASTANAWIAM SIĘ CO ZROBIĄ PRZEDSIĘBIORCY JAK BĘDĄ ZMUSZENI TYLE PŁACIĆ ODBIJE SIĘ TO NA CENACH DLA KLIENTÓW I SPADKIEM KONKURENCYJNOŚCI NADMIENIAM ŻE CZPK NASZE WYSYPISKO OD MIESIĄCA MARCA PODNIOSŁO CENY W NIEKTÓRYCH PRZYPADKACH NAWET O 2000 $% np odpady roślinne ulegające biodegradacji /trawa/z 10 zł za tonę do 210 zł takich przykładów jest więcej nawet nie chce mi się pisać bo radni i zarząd to beton w rozumowaniu i nic do nich nie trafia tu nasz pełnomocnik CZPK myśli o swojej przyszłości i przy okazji bęc niech sobie inni radzą bo za odpady ulegające biodegradacji zapłaci miasto z podatku od mieszkańców a nasi radni głosują za tym na czym się nie znają i ktoś ich kiwa ale to wyjdzie i jak to mówi zarząd system finansowo się nie zamknie i my mieszkańcy i przedsiębiorcy znowu będziemy mieli podwyżkę podatku śmieciowego bo ktoś za to musi zapłacić te uchwały o monopolu ,włączeniu przedsiębiorstw ,stawkach gdzie jest różnica 2 zł większość mieszkańców już mówi że nie będzie się opłacać segregować bo po co mieć 6 szt pojemników ja k może być 1 np 3 osobowa rodzina będzie miała 6 zł różnicy miesięcznie,pełnomocnictwo w wprowadzaniu systemu przez firmę zainteresowaną w zarabianiu kasy i wiele innych błędów proszę o zachowanie sobie tego tekstu bo taka będzie przyszłość mieszkaniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 07:32 Gość portalu: ZET napisał(a): > > GDZIE TU MOGĄ BYĆ ZADOWOLENI PRZEDSIĘBIORCY JAK TERAZ PŁACĄ > OD 30 DO 50 ZŁ ZA ODPADY NIESEGREGOWANE W POJEMNIKU PA 1100 A MIASTO CHCE 1 > 09 ZŁ No to będzie trzeba pracownikom premię obniżyć. A może zwolnić kogoś? Za przedsiębiorcą raczej nikt sie nie wstawi, bo każdy na bogatszego wilkiem patrzy w tym kraju. Władze zapominaja że przedsiębiorca nie da sobie w kaszę dmuchać i każde dla niego podwyżki to tak naprawdę cios dla pracownika. Ostatnio nasz kraj dobija obywateli jak tylko może. Wprowadzili dłuższy urlop macierzyński, bardzo to miłe i fajne. No ale mnie np. nie stać na nieobecność roczną pracownicy. Nie stać mnie również na chorobowe oraz urlop pracownika. U mnie pracownicy w ogóle nie chorują i na urlopy nie chcą chodzić. Pracują na umowę zlecenie w ramach własnej działalności co jest wynikiem narzucenia na mnie odpowiedzialności finansowej za np choroby pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liber Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 85.202.144.* 22.03.13, 08:27 Ale te opłaty dla firm podawane są jako stała opłata miesięczna (niezależnie od ilości opróżnień pojemnika w miesiącu), czy za jedno opróżnienie? Jeżeli posiadam w firmie pojemnik 1100 L i teraz opróżniają mi go 2x w miesiącu to płacę np. 40zł x2 = 80 zł. Teraz będę płacił 115,06 zł/m-c, czy 2 x 115,06 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczuch Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 195.205.171.* 22.03.13, 08:41 ja teraz płacę 30 zl brutto za pojemnik 1100 litrów odpadów nieposegregowanych a oni mówią że firmy powinny być zadowolone!!! wywożę TAMAX-em. najpierw powinni uzgodnić z taka firmą jakie są realne koszty wywozu takich smieci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 91.210.242.* 22.03.13, 08:46 Jest to stawka za 1 pojemnik jak masz 10 pojemników to x np 107 zł za PA 1100 = 1007 zł tylko nie wiem czy netto czy brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liber Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 85.202.144.* 22.03.13, 08:52 Rozumiem, że za jeden pojemnik. Ale czy za jedno jego opróżnienie, czy stały ryczałt miesięczny bez względu na ilość jego opróżnień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 91.210.242.* 22.03.13, 09:56 za opróżnianie jednokrotne pojemnika MASZ 2 POJEMNIK OPRÓŻNIANE 4 X W MIESIĄCU PLACISZ ZA 8 SZTUK X 109 ZŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liber Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 85.202.144.* 22.03.13, 10:09 gdzie to przeczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: *.96.233.33.tvksmp.pl 22.03.13, 10:15 Wynika to z uchwały Ustala się stawkę opłaty za pojemnik jeśli na danej nieruchomości odpady komunalne nie są zbierane i odbierane w sposób selektywny za jedno opróżnienie pojemnika i podobnie jest z selektywnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liber Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: 85.202.144.* 22.03.13, 10:17 Gdzie można zobaczyć treść tej uchwały? Bo na stronie UM Cz-wy nic nie znalazłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez śmieci Re: Miesięcznie, czy za 1 opróżnienie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.03.13, 11:35 A co z firmami, które śmieci nie produkują? Przecież są firmy, które nie mają z czego śmieci naprodukować. Też mają płacić? Za co za powietrze? Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rodzi... 22.03.13, 14:30 No a co jeśli zawieszę działalność? Co? Dalej mam płacić? znając debilność myślenia naszych urzędników pewnie TAK. Cóż wszystko wskazuje na to, że firmę (małą) trzeba będzie wyrejestrować i działać w szarej strefie. Do tego dążą władze. Podatki do góry, zusy do góry i cała reszta do góry.... no i oczywiście pensje piep*onych nierobów urzędasów i politykutasów też do góry. Jak w kołchozie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Śmieci: dobre wieści dla firm, gorsze dla rod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 17:04 Ja się ciągle zastanawiam dlaczego do tej pory za pojemnik w firmie 1100L płacę 39PLN brutto a od lipca mam nagle zacząć płacić 109PLN. Obecnie cena za wywóz takiego pojemnika waha się pomiędzy 35-50 PLN. Skąd taka podwyżka? A czy mogę jako przedsiębiorca zadeklarować że potrzebuje jeden wywóz w miesiącu pojemnika 120L za 16,44zł , a resztę ładować do starego pojemnika i zlecać wywóz dotychczasowej firmie? Mam 2 wywozy w tygodniu, to przy różnicy w cenie 70 PLN X średnio 9 wywozów w miesiącu to daje 613,56PLN oszczędności miesięcznie (po odjęciu kosztu wywozu pojemnika 120L) Odpowiedz Link Zgłoś