Dodaj do ulubionych

Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:00
w związku z tym artykułem zapraszam na:
www.matyjaszczyk.prv.pl/ankieta
Obserwuj wątek
    • Gość: troyd Kowalik! Ty idż do lekarza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:08
      Panie Kowalik z "S". Pan ma nierówno pod sufitem! cytuje:

"Chcemy zakazu, by bronić garstki sprzedawców...."
      "Wiadomo, że znakomita część społeczeństwa wybierze otwarte sklepy"

Przecież ten Pan sam się pogrąża, buahahahaa
      a poza tym:

"Ale tu zostało źle sformułowane pytanie"

więc jak powinno być sformułowane pytanie Panie Kowalik ??
      • Gość: roman Re: Kowalik! Ty idż do lekarza! IP: *.com.pl / *.com.pl 30.07.04, 13:06
        Jestem dziś pierwszy dzien w pracy po urlopie.
        I co ja widzę - komuniści pytają ludzi co myśla na temat handlu w swieta,
        a Kowalik z Solidarmości ma monopol na mądrość.
        Czyżby SLD wyciągnęło odpowiednie wnioski?
    • Gość: zik RePod Jasną Górą też ,jeżeli ma obowiązywać to IP: *.21.pl / 213.199.204.* 26.07.04, 20:24
      całkowity zakaz handlu . Jeden przepis jednakowy dla wszystkich.
    • Gość: Optymista Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: 82.160.21.* 26.07.04, 20:30
      Jak by Solidaruchy miały możliwość manipulowania opinią poprzez formuowanie
      pytań,to więcej niż pewne że skorzystałyby z tej możliwości.
      Ale ich czas już minął!Teraz zostali sLugami Kleru,jak niegdyś Maniek.
      Skończą ,jak ON!!!!!!!Kto się klerowi wysługuje,źle kończy!!!!!!!
    • Gość: czytelnik Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:18
      Panie Kowalik!
      Ja Panu nie mowie co ma Pan robic w weekend! ludzie chca isc na zakupy to niech
      ida obojetnie gdzie czy do hipermarketu czy sklepiku na osiedlu.
      Strazacy tez niech nie pracuja, niech sobie wezma wolne.. w koncu swieto to
      niech sie pali! Jak sklepikarze beda chcieli to sami wystapia z pomyslem zakazu
      handlu a nie rob Pan z siebie dobrego wujka.
      Ponoc nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu.
    • Gość: Wyzyskiwana Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:00
      ciekawe czy za 600 zl(nawet czasem nie!!)chcieliby państwo pracować w niedziele
      i śiwęta i patrzeć jak ci bogaci (złodzieje!)przychodzą z całymi rodzinkami na
      zakupy(ponieważ są już tak zepsuci że nie mają ciekawszych zajęć jak jeżdżenie
      po supermarketach!!!)
      ja byłam za zakazem handlu a osoby które chcą handlować w te dni niech same
      pracują a nie zmuszają innych...
      • Gość: xx Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.icis.pcz.pl 26.07.04, 22:11
        99 % osob ktorzy przychodza do hipermarkietu czy innego sklepu to sa normalni
        obywatele naszego kraju i chyba jednak nie zlodzieje :))

Wiec jak ktos traktuje klientow jak zlodziei, to mam wrazenie ze do pracy w
        handlu w ogole sie nie nadaje - obojetnie czy w poniedzialek, czy w sobote czy
        w niedziele.

• Gość: troyd Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:23
        > ciekawe czy za 600 zl(nawet czasem nie!!)chcieliby państwo pracować w
        niedziele

jest wiele osób, które nie ma nawet tego 600 zł !!!!!!!!!!!!!!!!

> ja byłam za zakazem handlu a osoby które chcą handlować w te dni niech same
        > pracują a nie zmuszają innych...

tylko kobietko droga, zakaz ten spowodowałby, że większe zyski odnotowałby
        Auchan, a reszta bilansując straty musiałaby część załogi pożegnać: Czy nie
        pomyślałaś, że to Ciebie mogliby pożegnać !!!!!!!!!
      • Gość: XKX Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.org / *.org 26.07.04, 22:54
        Alternatywa jest taka albo bedzie robić w niedziele albo jak zakazą handlu -
        stracisz prace. Chyba lepiej robic w niedziele i prace miec niz nie robic i
        niemiec.
      • Gość: Wlodek Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.vf.shawcable.net 27.07.04, 03:56

Gość portalu: Wyzyskiwana napisał(a):

> ciekawe czy za 600 zl(nawet czasem nie!!)chcieliby państwo pracować w
        niedziele
        >
        Dopiero co jedna narzekala, ze MUSI sie UCZYC w niedziele.. teraz kolejna, ze
        MUSI pracowac.
        Problem w tym, czy NAPRAWDE obie musza.
        Wprowadzono jakies przepisy w tym wzgledzie, ze pod przymusem KAZA pracowac i
        uczyc sie w niedziele????
        Moze glupio pytam, ale w mojej okolicy W NIEDZIELE I SWIETA DZIALAJA WSZYSTKIE
        DUZE I MALE SKLEPY. Moge kupic i samochod, i wyposazenie chalupy, nie mowiac
        juz o zaopatrzeniu spizarni na caly tydzien. Obym tylko mial tyle szmalu na
        niedzielne wydatki ile bym chcial i mogl wydac:)))
        Wybor nalezy do MNIE. Handel czeka na klienta z otwartymi drzwiami, a nie
        odwrotnie.

> i śiwęta i patrzeć jak ci bogaci (złodzieje!)przychodzą z całymi rodzinkami
        na zakupy(ponieważ są już tak zepsuci że nie mają ciekawszych zajęć jak
        jeżdżenie po supermarketach!!!)

Albo tyraja caly tydzien, zeby moc zarobic na tygodniowe zakupy i zostawic w
        kasie pieniadze na wyplate dla biednej "wyzyskiwanej".
        Idac tym tropem, to trzebaby zamknac sklepy, knajpy i Kowalika tez, zeby sie
        nie przemeczal mysleniem w niedziele i od swieta.
        A swoja droga, to im dalej od Sierpnia tym glupsze pokolenia solidarnosciowych
        dzialaczy.
        pomrocznosc jasna na nich padla, czy juz wszystkich co madrzejszych zdazyli
        skutecznie odstraszyc????

• Gość: adek4321 Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 19:12
        Święta racja. Też jestem zdania że w niedziele hipermarkety powinny być
        zamknięte. Ludzie przychodzący w niedziele na zakupu to poprosu debile którzy
        nie potrafią sobie zorganizować zajęcie i całą rodzinką za********ją do
        supermarketu na spacer, denerwować ludzi którzy w ten dzień muszą przyjść do
        pracy (zazwyczaj nie mają wyjścia), a chętnie robili by coś innego. Ludzie
        zaplanujcie sobie czas tak żeby w niedziele nie robić zakupów. Hipermarkety są
        zazwyczaj czynne tygodniu do 24 (jeżeli chcecie już konicznie przyjechać tutaj
        na zakupy) więc nie gadajcie że nie macie kiedy zrobic zakupów. Jako
        ciekawostkę dodam, że niedziela jest nazywana przez niekturych pracowników
        hipermarketu DNIEM WIEŚNIAKA , jakbyście pracowali w niedziele w hipermarkecie
        to byście wiedzieli dlaczego.
        • lookas.prv.pl Nie podoba się? Nie pracuj. 27.07.04, 20:40
          Jako
          > ciekawostkę dodam, że niedziela jest nazywana przez niekturych pracowników
          > hipermarketu DNIEM WIEŚNIAKA , jakbyście pracowali w niedziele w
          hipermarkecie
          > to byście wiedzieli dlaczego.

hehehehehe, tylko, że supermarketom obojętnie kto do nich przychodzi... czy
          ludzie ze wsi czy miastowi, ważne, że robią zakupy i zostawią pieniądze. A to
          jak pracownicy nazywają swoich ŻYWICIELI to już kwestia tylko i wyłącznie ich
          sumienia i samopoczucia...

I powtarzam - NIE MUSISZ pracować w hipermarkecie. Podpisujesz umowę o pracę to
          pracuj. 20% które jest bezrobotne tylko czeka na jakąkolwiek pracę. A kto idzie
          pracować w hiper- lub supermarkecie dobrze wie, że przyjdzie pora i na robotę w
          dni wolne - no chyba, że urwał się z choinki lub jest niepoważny.

------------------------------------------
          www.lookas.prv.pl
      • Gość: ola Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:39
        Prosze pamietac jedno ze pracujac w niedziele ma Pani za to inny dzien w
        tygodniu wolny dzien od pracy Chce dodac ze te 600 zl to nie za caly etat
        tylko pol a moze i mniej
      • Gość: gość Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 18:53
        Zwolnij się Kochana, szkoda Cię do tej roboty. Znajdziesz inną. Aż się dziwię, że jeszcze tam pracujesz. Wiedziałaś na co sie decydujesz.
        • Gość: radek !!!! Zycze Wam nowej pracy 7 dni w tygodniu !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 19:52
          Zapomnialem na koniec dodac ze wszystkim zwolennikom pracy w niedziele , zycze
          zeby sie kiedys w zyciu znalezli w sytuacji koniecznosci podjecia pracy w
          systemie ciaglym , u zagranicznego " inwestora " , za pare groszy i najlepiej
          poza miejscem stalego zamieszkania . Dlatego zastanowcie sie czasami czemu to
          wszystko sluzy . Powodzenia w posredniaku . Pa , do niezobaczenia
    • Gość: REALity Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: 212.87.240.* 26.07.04, 22:26
      Szkoda, że za komuny ówcześni władcy socjalistycznego matrixa nie pytali nas o
      opinię? Ale w dobie dEMOKRACJI przecież wzystko wolno. Wplość Tomu w swoim
      domku. Na zachodzie Europy jakoś ludzie potrafią uświęcić (z różnych powodów i
      na różne sposoby) niedzielę. My Polacy - oficialni Europejczycy - jak zwykle po
      swojemu: zakaz handlu w niedzielę już krzyczymy że ograniczają nasze swobody
      obywatelskie, każą płacić podatki też źle bo ci co każą płacić to przecież sami
      złodzieje i tak dalej i tak dalej.... tylkjo pryzmat swojej miski.
      • Gość: xx Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.icis.pcz.pl 26.07.04, 22:44
        Wlasnie miedzy innymi dlatego owczesna Solidarnosc obalila komune ze za nic
        miala spoleczenstwo.

To chyba teraz spoleczenstwo moze w jakims tam sposob decydowac o swoich
        sprawach ?

A na Zachodzie jest roznie z handlem w niedziele. Pojedz to sie sam przekonasz.

• Gość: gośc Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 18:48
        Świętuj sobie do woli. Boli Cię, że inni nie chcą swiętować, albo świętować inaczej? Każdy ma swoje pojęcie świętowania. Pozwól innym mieć wybór, a nie narzucaj swoich poglądów na świętowanie.Odkąd to Niemcy są dla nas autorytetem w sprawach świętowania??? U nich demakracji jest kilkadziesiąt lat, a u nas 15 i nie możemy w najprosszych sprawach zrobić porządku!
    • Gość: Skromny człowiek Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:30
      Może powinna sie wypowiedziec i Jasna Góra, bo jak zostanie wprowadzony zakaz
      to będzie i dotyczyc Paulinów. Czy mam racje , czy bujam w obłokach ?
      • Gość: Św Paweł Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:40
        My Pawełki wychodzimy z założenia że pieniadze nie śmierdzą dlatego mamy swoją
        małą praleczkę bo gdzybyśmy liczyli na datki tych bidnych spoconych i
        śmierdzących pątników hahahahaha to byśmy w samych kieckach i sandałach w zime
        chodzili hahahahaha zaraz mi zajady ze śmiechu popękają.
        • Gość: anima Do Pana Kowalika IP: *.d2.club-internet.fr 26.07.04, 23:55
          za Gazeta: "Mirosław Kowalik, szef częstochowskiego regionu "Solidarności" i
          autor wniosku: - Dla mnie ta ankieta to manipulowanie opinią publiczną. Chcemy
          zakazu, by bronić garstki sprzedawców: oni też chcieliby mieć wolne niedziele.
          Wiadomo, że znakomita część społeczeństwa wybierze otwarte sklepy. Ale tu
          zostało źle sformułowane pytanie. Gdyby społeczeństwo zapytać, czy chce być
          bogate albo czy chce być noszone w lektyce, też odpowiedziałoby twierdząco."

pytanie brzmialy (za ankieta SLD):

"1)czy opowiadasz sie za zakazem handlu w sklepach wielkopowierzchniowych
          (markety i supermarkety) w niedziele i swieta?

2) czy jestes za wprowadzeniem w/w zakazow w innych sklepach i na gieldach?"

rozumiem, ze pan Kowalik posiada niedostepne dla przecietnego mieszkanca mista
          informacje z ktorych wynika, ze osoby robiace zakapy w niedziele i swieta, beda
          donoszone do sklepow w lektykach

oraz,

jedynie robiac zakupy w niedziele i swieta, kazdy klijent stanie sie bogatszy

tak prosze Pana Kowalika, to rzeczywiscie jest okrutny, manipulacyjny spisek,

ale czy jako szefa zwiazkow zawodowych nie cieszy Pana fakt, ze dzieki lektykom,
          powstana nowe miejsca pracy?

• Gość: Kaja Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 18:59
        Bujasz w obłokach- ZDECYDOWANIE!!!! Dostałam ataku śmiechu, gdy przeczytałam Twoje pytanie!
    • Gość: miastowy Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.czestochowa.cn.net.pl 27.07.04, 00:13
      Kowalik- mówi ci coś słowo BŁAZEN
      • Gość: animaAnimal Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.d2.club-internet.fr 27.07.04, 01:09
        Gość portalu: miastowy napisał(a):

> Kowalik- mówi ci coś słowo BŁAZEN

sam staram sie jak moge i kazdego dnia sie ucze (nawet jezyka polskiego, bedac
        poza krajem)

wiec , jesli moge (nie jestem orlem gramatyki , itd...)

"Panie Kowalik- nie mowi Ci cos slowo Blazen"

tylko tyle
        Pozdrawiam
        • Gość: anima Panie Kowalik mowi Ci cos slowo BLAZEN IP: *.d2.club-internet.fr 27.07.04, 01:11
          i musialem sie poprawic

Przepraszam...
    • Gość: rexon Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.niedziela.pl / *.niedziela.pl 27.07.04, 07:26
      Matyjaszczyk taki swiatopogladowy mowi, ze katolicy nie musza robic zakupow w
      niedziela ale wiekszosc tych pracownikow w hipermarketach to katolicy i nalezy
      im sie dzien wolny zeby chocby spokojnie isc do kosciola.
      SLD i tak ma wplywy w niemal wszystkim mniejszych marketach typu Ars, Lewiatan
      itp. Wiec jeden dzien zamkniecia = 30 % mniej wplywow do ich kieszeni, a z kad
      te 30 % bo wowczas w niedziele ludzie az po nogach sobie jezdza wozkami.
      • Gość: ALI Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 08:16
        Gość portalu: rexon napisał(a):

> Matyjaszczyk taki swiatopogladowy mowi, ze katolicy nie musza robic zakupow w
        > niedziela ale wiekszosc tych pracownikow w hipermarketach to katolicy i
        nalezy
        > im sie dzien wolny zeby chocby spokojnie isc do kosciola.

Patrząc na twój host z jakiego wyslałeś tą opinię nie będę nawet wnikał czemu
        jest takiej treści, ale powiem Ci jedno, jeżeli komuś przeszkadza praca w
        niedziele lub uwłacza jego wyznaniom to nikt go nie zmusza by pracował w
        niedziele (nie mówię tu o supermarketach bo nawet w osiedlowych sklepach
        pracują ludzie w niedziele do 21). Na miejsce takiego pracownika za drzwiami
        już czeka 10 innych ludzi którzy chcą utrzymać rodzinę i zarobić na chleb, na
        ubrania dla dzieci, na książki, na to by opłacić mieszkanie.

A może "NIEDZIELA" (biedna nie jest, wiem bo mam tam kolegów którzy pracują) da
        tym ludzią którzy będą pracować w niedzielę i święta na chleb, na ubrania,
        itp...

> SLD i tak ma wplywy w niemal wszystkim mniejszych marketach typu Ars,
        Lewiatan
        > itp. Wiec jeden dzien zamkniecia = 30 % mniej wplywow do ich kieszeni, a z
        kad
        > te 30 % bo wowczas w niedziele ludzie az po nogach sobie jezdza wozkami.

i tu się odzywa zazdrość ze strony "SOLIDARNOŚCI" i innych z opcji prawicowych
        ponieważ też by chcieli te 30%

Ech, jestem za otwartymi Markatami, sklepami w niedziele i święta, POLSKA jest
        wolnym państwem, więc dlaczego Częstochowa ma być inna? Państwo w państwie ???
      • Gość: Nienawidzacy Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 08:49
        Dlaczego w tym kraju jest tyle zlodziei - kradna nawet pieniadze przeznaczone
        na zdrowie ludzi. Ci ZLODZIEJE mam nadzieje beda sumienne rozliczenie po
        smierci bo tutaj kolesi nikt nie ruszy przeciez - banda
      • Gość: kleryk Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:54
        Może byś się zajął braćmi którzy robią pedalskie i pedofilskie orgie albo tymi
        co piorą w najświętrzych miejscach mafijne pieniądze!!!!!!
    • Gość: Aleks Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.com.pl 27.07.04, 09:10
      A dlaczego wrowadzać tylko zakaz handlu dla marketów????? Proszę wprowadzić
      zakaz handlu w splepikach przy Jasnej Górze tam dopiero robią kasę paulini, tam
      też ludzie zarabiają po 600 zł ( w imię wiary)!!! Ha ha . A tem katolik który
      pracuje w niedzielę, jeżeli ma taką potrzebę to i tak trafi na mszę rano albo
      po pracy!!!!! Mam dość Solidarności i oszołomów katolickich!!!! To kraj
      demokratyczny a nie religijny!!!!! Wszystko ma być otwarte, jak ktoś nie chce
      pracować to........ do kościoła (tam was dopiero zrobią w chuja) A...... Jasna
      Góra musi pracować w niedzielę bo zbiera wtedy kasę dla złodzi i badnytów (na
      kaucję) więc oni mogą
      • Gość: medalikarz Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 09:50
        Mam jak najgorsze zdanie o katabasie z parafi pod wezwaniem św Józefa na
        Rakowie.Proboszcz tejże parafi na pogrzebie mojego znajomego podczas
        wygłaszania kazania zahaczył o Stalina, Komunistów i wszystkich łotrów którzy
        zmarli .Stwierdził że on w takim niebie niechce być ,czy to jest normalny
        kapłan czy pop......niec. "Solidaruchy" z takim przgłupem jak ten proboszcz z
        Rakowa tylko Oni mogli wpaść na taki pomysł .Durnie myślą że społeczeństwo jest
        do cholery ciemne , niech te modrale zrobią ankietę ile ludzi im wierzy
        między 18-40 rokiem życia to by się napewno zdziwili.
        • Gość: konrad Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 09:20
          Zawsze to troche lepiej niz sluchac jak "ruscy kury gwalcili w czasach wojny" a
          sa i takie koscioly.
        • Gość: aa Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 19:22
          skąd ta granica 40 lat, powyżej tego ludzie też myślą, mam 50 i nie lubię być
          marginesem
    • Gość: Obserwator Liczenie wg Gazety Wybiórczej IP: *.energetyka.czest.pl 27.07.04, 09:36
      W ankiecie 663 osoby były za zakazem a 1348 przeciw na ogólną liczbę 2103
      biorących udział w ankiecie. Daje to 31,3% głosujących za zakazem czyli co
      trzeci a nie co czwarty jak wg szanownej gazety.
      Z tego widać najbardziej kto tu jest "za".
      • Gość: Kozak Re: Liczenie wg Gazety Wybiórczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:59
        Obserwator naucz się czytać ze zrozumieniem 2/3 są przeciw zakazowi handlu w
        supermarketach a 3/4 są przeciw zakazowi handlu dodatkowo w małych sklepach na
        gieładach i innych miejscach. Wydaje się że masz intelekt muła iiicha.
    • wiolalatacz1 Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu 27.07.04, 14:15
      niech troche pomyślą zanim palną głupote POlska robi się państwem wyznaniwym
      jak Iran a kościół niech sie zajmie swoimi sprawami a nie poręczeniami za zbirów
    • Gość: wyzyskiwana(znowu) Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:33
      Dla sprostowania nie pracuje w hipermarkecie!Pracuje w sklepie z odzieżą.Ale
      kiedyś stałam na promocjach i wiem co sie tam dzieje.Jestem za poniewaz uwazam
      ze kazdy ma prawo odpoczynku w niedziele i święta!
      Cwaniaczki a jak jest w innych krajach...
      • Gość: Wlodek Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.vf.shawcable.net 28.07.04, 03:37
        > Cwaniaczki a jak jest w innych krajach...

W innych jest tak jak bylo powyzej.
        W niedziele jest otwarte w markecie, w sklepiku i w knajpie.
        W duzym miescie i na zadupiu.
        Mozna kupic i pozyczyc. Jest gdzie i co.
        I bezrobocie jest ciut mniejsze niz w Czwie...

Na promocjach w niedziele????
        Grzech jak nie wiem.
        Trzeba bylo odpoczywac i swiecic.

• Gość: to ja Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 20:36
          czy napisalam ze nie chcialam,czy ja narzekam!!!!!!
          nie slyszycie co sie dzieje w tym walnietym kraju!sami siebie nawzajem
          wyzyskujecie!!!
          nie jestem działaczka solidarności ani nawiedzona fanatyczka kościola!!!
          ja i inne kobiety musimy wybierac miedzy praca a macierzynstwe!!!
          czy to jest ok?
      • Gość: XKX Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.org / *.org 28.07.04, 08:02
        To sie zwolnij jak ci nie pasuje na twoje mijsce jest 20 innych którzy sa
        gotowi pracowac nawet w niedziele aby utrzyac rodzine. to po pierwsze. Po
        drugie zastanawiam sie czemu p. Kowalik czepił sie sklepów powyzej 200 m2 a w
        sklepach ponizej 200 m to niby pracownicy nie pracuja w niedziele? A co z
        gastronomią typu np Mc Donald? Tam niby sie w niedziele nie pracuje? Jesli
        szanowny p. Kowalik chce byc konsekwetny to sugeruje postulowac o wprowadzenie
        zakazu pracy równiez w tych miejscach. A stacje benzynowe? Czemu tam ludzie
        maja pracowac 24h na dobę? To niby jacyś inni ludzie? Czym róznia sie od
        pracowników np. Tessco czy M1 czy Auchana? Panie Kowalik sugeruje być
        konsekwetny jesli tak bardzo troszczy siepan o lidzi to sugeruje nie dzielic
        ich według mijsca pracy inaczej jest to po pierwsze niemoralne po drugie dziwne
        po trzecie śmieszne po czwarte na kilometr śmierdzie ze coś z tym jest nie tak
        i ze nie chodzi tu bynajmniej o los pracowników a o coś zupełnie innego.
    • Gość: bobas Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 10:52
      To nie zakazy uczynią Cię świętym.
      Żyj i pozwól żyć innym .
    • skedok Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu 28.07.04, 11:55
      Solidarność już pomogła robotnikom,większa ich część chodzi teraz po śmietnikach
      również w hipermarketach,uważajcie nawet to "im" przeszkadza.Nie będzie jedzonka
      w Niedzielę.
      Ś.
    • Gość: snowie Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.pl 28.07.04, 13:52
      Ciekawe jakie by były wyniki gdyby taką ankietę przeprowadziło LPR?
      • Gość: tomaszko Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:17
        a co to za różnica kto by ją przeprowadził ?
      • Gość: Janek Kos Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 15:35
        Chyba jesteś debilem że myślisz że ktoś odważył by się manipulawać przy
        wynikach albo z Ligi Polskich Rodzin bo po nich wszystkiego sie można
        spodziewać.
    • Gość: xxx Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 20:24
      sadze że 95%bioracych udzial w tym forum to ludzie pierdzący w stolek od
      poniedzialku do piatku ktorym udalo sie znalezc swietna prace i niewiele robic.
      a w niedziele do supermarketu...
      biedaczki!
    • Gość: kupujący Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 19:00
      A może Pan Kowalik zamiast uszczęśliwiać na siłę pracowników hipermarketów
      poprzez zapewnienie im wolnych niedziel uszczęśliwi ich doprowadzając do tego
      aby warunki ich pracy i płacy były przyzwoite. Niedawno TVN pokazywała co się
      działo w jednej z sieci sklepów o nazwie owada w kropki. Sytuacja pracowników w
      hipermarketach też była wielokrotnie opisywana w prasie jako zła. Zamiast
      zamykać sklepy w niedzielę i święta niech Pan Kowalik wywalczy taki stan aby
      np. w takie dni przychodzili do pracy ci pracownicy którzy chcą np."dorobić" do
      pensji. W wielu zakładach praca w niedziele i święta jest premiowana. Wtedy
      byłby wilk syty i owca cała a tak słuchając wypowiedzi Pana Kowalika można
      odnieść wrażenie, że właściciele małych sklepów stosują lobbing i dlatego
      reprezentuje ich interesy. Nawiasem mówiąc prywatni kupcy chyba nie są
      zrzeszeni w Solidarności. A może Pan Kowalik poinformuje społeczeństwo w ilu
      hipermarketach jest związek zawodowy Solidarność? Należałoby też wspomnieć, że
      hipermarkety to nie tylko handel. Tak się jakoś składa, że chyba tylko
      hipermarkety zapewniają rozrywkę dla dużej części mieszkańców Częstochowy. To
      właśnie przed realem na scenie występowali Skiba, Wodecki i wielu innych
      znanych artystów. To tam są ustawione "dmuchańce" trampoliny i inne rozrywki
      których - nie czrujmy się, nie potrafią zapewnić władze naszego Miasta
      (festiwal Gaude Mater jest dla wąskiej grupy zainteresowanych). Być może o to
      chodzi w akcji Pana Kowalika -zamyknąć hipermarkety w niedzielę żeby nie było
      widać nieudolności władz Częstochowy.
      • Gość: marian Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.com.pl / *.com.pl 04.08.04, 15:17
        ja jestem za wolnym handlem
        sobota i niedziela to jedyne dni w które mogę zrobić zakupy z rodzina
    • Gość: radek POPRACUJCIE SOBIE SAMI W NIEDZIELE !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 20:19
      A potem piszcie dyrdymaly o zmianie pracy . Jak jestescie tacy oswieceni to
      oczekuje propozycji pracy bez KONIECZNOSCI zapie..... w niedziele . I zgadzam
      sie z opinia ze na zakupy w niedziele przyjezdza wioska w swoich burackich
      samochodach z tesciowa sponsorka . Niemcy jakos potrafia bronic niedzieli jako
      dnia przeznaczonego na wypoczynek a nie szlajanie sie po blaszankach z nadzieja
      otrzymania balonika albo darmowego zarla na degustacji . Polska to dziwny
      kraj ....
      • Gość: XXC Re: POPRACUJCIE SOBIE SAMI W NIEDZIELE !!!!!! IP: *.org / *.org 05.08.04, 20:30
        W Niemczech w niedziele jest zamkniete własciwe wszystko łączne z gastronomia a
        nawet duza czesc stacji benzynowych pracuje jedynie w ruchu automatycznym i tez
        jakoś wszyscy funkcjuja. W sobote tez pracja głównie sklepy dyzurne i to w
        ograniczonym zakresie i tez jest ok.
        • Gość: bezrobotny Re: POPRACUJCIE SOBIE SAMI W NIEDZIELE !!!!!! IP: *.com.pl 05.08.04, 23:10
          Dobre porownanie . Bardzo bodate Niemcy - super uboga Polska.
          Tak jest,powiekszyc jeszcze bezrobocie a bedziemy chodzic do tych co w temacie
          choc na jeden posilek dziennie.
          • Gość: XXC Re: POPRACUJCIE SOBIE SAMI W NIEDZIELE !!!!!! IP: *.org / *.org 05.08.04, 23:54
            A co ma piernik do wiatraka? Juz w tej chwili praca w co poniekórych miejscach
            przypomina niewolnictwo - każdy ma prawo do wypoczynku niestety nien wszyscy to
            rozumieja wiec niestety trzeba prawnych uregulowań. w Niemczech tradycja wolnej
            niedzieli jest długa moze warto by stała sie tez norma w Polsce a na bezrobocie
            ma to nijaki wpływ.
            • Gość: xx Re: POPRACUJCIE SOBIE SAMI W NIEDZIELE !!!!!! IP: *.icis.pcz.pl 06.08.04, 11:30
              Niemcy to kraj o jednym z najwyzszych wskaznikow bezrobocia w Europie
              Zachodniej - dochodzi do 10 %.

To wlasnie rezultat takiego podejscia do gospodarki "panstwa socjalnego". Teraz
              to chca zmienic bo nie moga sprostac konkurencji innych krajow.

Gdybysmy byli tacy bogaci jak Niemcy, to moze moglibysmy sobie pozwolic na
              wolne niedziele i prawie wolne soboty.

Na marginesie: w niedziele praktycznie jedyne czynne restauracje w Niemczech
              czy Austrii to te prowadzone przez Azjatow. Niemcom sie nie chce, to oni sie
              staraja. Moze tez tak u nas ? :)) Problem sie rozwiaze i katolicy beda mieli
              wolne niedziele.

• Gość: Adi Re: POPRACUJCIE SOBIE SAMI W NIEDZIELE !!!!!! IP: 212.87.240.* 07.08.04, 17:46
                A co mnie obchodzi sytuacja w Niemczech??? Jak ich stać to niech sobie
                zafundują nawet i 7 dni w tygodniu wolnego ... A co , niech mają :-)
                Ja sam pracuję i w sobotę i w niedzielę, choć w te dni krócej i czasami mam
                ochotę zrobić wtedy zakupy i dlaczego któs miałby mi tego zabronić ????? A
                zaznaczam nie jestem "burakiem ze wsi" (a przynajmniej ja nic o tym nie wiem :-)
                i lubię robić zakupy w te dni. A tak na marginesie -
    • Gość: noname Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:54
      Nie wprowadzać zakazu handlu w niedziele !
      Kto nie chce robić zakupów - nie musi !
      Dosyć zakazów i nakazów. Politycy je mnożą bez opamiętania !
      Nie da się wszystkiego skodyfikować !
      Więcej WOLNOŚCI w tym chorym kraju !!!
      • Gość: radek Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 10:54
      • Gość: radek W ramach WIEKSZEJ WOLNOSCI zrob kupe na ulicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 10:57
        Gość portalu: noname napisał(a):

> Nie wprowadzać zakazu handlu w niedziele !
        > Kto nie chce robić zakupów - nie musi !
        > Dosyć zakazów i nakazów. Politycy je mnożą bez opamiętania !
        > Nie da się wszystkiego skodyfikować !
        > Więcej WOLNOŚCI w tym chorym kraju !!!

• Gość: bezrobotny Re: W ramach WIEKSZEJ WOLNOSCI zrob kupe na ulicy IP: *.com.pl 06.08.04, 12:33
          Ty i tak juz oddajesz mocz na ulicy i nikt Ci nie mowi
          ze nie masz wolnoscia. Jesli chodzi o stolec to rob to
          w miejscu do tego przeznaczonym.
          Badz choc troche z kultura nie na bakier.
        • Gość: noname Re: W ramach WIEKSZEJ WOLNOSCI zrob kupe na ulicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 21:31
          Ty radek, uważaj żebyś się nie zrąbał w gacie, bo nie ma jeszcze stosownej
          uchwały Rady Miasta, że tego nie wolno. Ciekawe, dlaczego mimo braku uchwały
          zakazującej jednak tego nie robisz. Czyżbyś używał rozumu ? A może się
          mylę ? ;)))
          Swobody obywatelskie są dla rozumnych, a dla baranów system zakazów i nakazów.
          Reszta zależy, których jest więcej w społeczeństwie.
          A może ktoś wie jak jest w Częstochowie ?
          radek pewnie uważa, że wiecej jest tych drugich i potrzebny jest kolejny zakaz -
          tym razem handlu. (?)
          • Gość: radek Re: W ramach WIEKSZEJ WOLNOSCI zrob kupe na ulicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 19:31
            Gość portalu: noname napisał(a):

> Ty radek, uważaj żebyś się nie zrąbał w gacie, bo nie ma jeszcze stosownej
            > uchwały Rady Miasta, że tego nie wolno.

Wlasnie o to mi chodzi ze znajac mentalnosc naszych rodakow niedlugo nie bede
            mial kiedy zrobic tej kupy nawet w gacie z braku wolnego czasu . Tak sie sklada
            ze mialem okazje pracowac z zagranicznymi zalozycielami firm w Polsce i wierz
            mi ze oni teraz smieja sie do rozpuku z biednych Polaczkow zapieprzajacych po
            12 godz , 7 dni w tygodniu . Ale przeciez chcemy swobod obywatelskich , wiec
            pracujmy kochani nie 42 a 84 godz tygodniowo , zeby tylko nikogo z pracy nie
            zwolnili i to za 600 netto i bez podwyzek bo pracodawca sie obrazi . To tyle
            opuszczam to smutne forum , smutnych ludzi .
            • Gość: XXC Re: W ramach WIEKSZEJ WOLNOSCI zrob kupe na ulicy IP: *.org / *.org 07.08.04, 20:21
              Napisze to raz jeszcze: Chcemy do Europy to bierzmy z niej tez te dobre dla
              ludzi rzeczy. Rozumiem śa miejsca które wymagają ciągłej pracy ale u licha
              cięzkiego czy koniecznie musimy robić zakupy w niedziele Czy nie da sie wyżyć
              bez wizyty w knajpie czy restauracji w ten jeden dzien w tygodniu? Jesli w
              wilu krajach europejsklich da sie zrobic niedzile wolna to dlaczego u nas nie
              moze warto spróbowac.
    • Gość: Kaja Re: Nie chcemy zakazu niedzielnego handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 18:42
      Jestem jedną z osób, które wypełniały ankietę. Aż prosiło się o dodatkowe pytanie:
      - Czy powinien być dozwolony handel w sklepach jasnogórskich .
      Od razu słyszę ten okrzyk oburzenia : że to inny handel, że pielgrzymi, pątnicy, że goście, przeciez oni muszą mieć pamiątki z Jasnej Góry. Handel to handel, czy mały , czy duży- wszędzie pracują ludzie , a nie roboty! Dajcie wreszcie normalnym ludziom prawo wyboru. Jeżeli jest już plagą robienie zakupów w niedzielę i święta, a Polska to 98% katolików, to ja pytam, kto w takim razie robi te zakupy niedzielne. Czyżby "inni katolicy?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka