Dodaj do ulubionych

Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe worki ...

10.07.13, 05:17
Jeszcze nigdy nie było takiego syfu na śmietnikach jak po wprowadzeniu rewolucji śmieciowej.To działa wręcz odwrotnie.Ciekawa jestem kiedy Sm Północ zapłaci grubą karę a my lokatorzy będziemy płacić wyższą kwotę.Sółdzielnia zdecydowała wraz z lokatorami że będą śmieci segregować tymczasem wszystko fruwa smród okropny puste śmietniki na papier szkło i plastik a wokół burdel.Coraz więcej jest też śmieci z domków.Wczoraj podjechał samochodem jakiś mężczyzna i wypakowywał kilka wielkich worów z samochodu.Na Promenadzie też pełno niebieskich worów ze śmieciami.Tak to wygląda.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: 212.59.252.* 10.07.13, 06:44
      co z zakładami pracy tam też Remondis miał wstawić pojemniki
      w specyfikacji przetargowej nigdzie nie ma okresu przejściowego jaki sobie Pani Soboniak wymyśliła miały być wstawione pojemniki wyposażone w chipy które miały kontrolować firme wywożącą a tu ani pojemników ani chipów gdzie tu jest przestrzeganie warunków specyfikacji i umowy
      • edekzkrainykredek38 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 07:04
        Mistrzuniu.... Ciesz się, że nie toniesz w śmieciach. Myślę, że nie ważne w chwili obecnej są czipy i inne pierdoły, a to że jest w miarę czysto.... Radzę aby porządku pilnowali goście w tym celu szkoleniu. (Policja, Straż Miejska, itp.). Zabawa w Częstochowakigo Chucka Norrisa nie ma tutaj większego sensu... No chyba że komuś się nudzi :). Jak sobie wyobrażasz realizację tak potężnego zadania bez okresu przejściowego???? Może masz jakieś konkretne propozycje? Idąc tropem wujka "Dobra Rada" mógłbyś przedstawić swój plan naprawczy ustawy śmieciowej. Może Bronek wyskrobał by dla Ciebie jakąś nagrodę, a w najgorszym wypadku order :). Reasumując, nic się XXX nie martw. Wszystko będzie dobrze. Przyjdzie czas na czipy, na przestrzeganie warunków umowy i na inne tam.... A co do składowisk niebieskich worków na skwerach, myślę, że w tej kwestii należy zaczerpnąć języka w referacie zieleni naszego Magistratu. Jest tam gość ( szeryf :) ), który zapewne będzie kontent mogąc udzielić stosownych wyjaśnień... Pozdrawiam narka
        • Gość: xxx Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: 212.59.252.* 10.07.13, 07:21
          w cywilizowanym świecie jak ktoś umawia się z kimś w ramach umowy musi być to przestrzegane gdzie dwie strony umowy godzą się najpierw na uczestnictwo w przetargu a póżniej na podpisanie umowy a nie jak piszesz jakoś to będzie przecież Czewa nie jest poletkiem doświadczalnym od samego początku było żle w specyfikacji miasta powinno być podzielone na sektory nie powinno być tworzonych monopoli i te chipy to był wymysł sporządzających specyfikacje których nie da się spełnić ale kto podpisał umowę przyjął warunki przy tak dużym zadaniu a teraz się nie chce się widzieć problemu bo nie ma pojemników i innych rzeczy zawartych w umowie ciekawe będzie rozliczenie lipca i następnych miesięcy
          • bonzo1 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 07:37
            W innych miastach firmy, które nie wywiązywały się z umowy zostały ukarane finansowo, a nawet przegonione na cztery wiatry. U nas układ robi swoje.
            • edekzkrainykredek38 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 07:44
              A ten swoje... Bonzo ogarnij no się trochę.... Najlepiej wygońmy wszystkich wykonawców i wywoźmy sobie śmieci sami. Każdy dostanie taczuszkę na gumowym kółku, szpadelek i będziemy kopać dołki w których zasypiemy swoje śmieci. To jest pomysł co nie Bonzo??
            • outsiter07 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 07:51
              ale jakie miasta? Podaj przykłady bo ja o zadnym nie slyszalem. A tak swoja droga to po kiego grzyba sie tak nakrecacie? Ma wam kto zabrac smieci? to sie cieszyc a ze mamy narazie zielone woreczki a nie piekne i czyste pojemniczy to drobny szczegol :") Polak to by tylko karal, wyrzucal i weszyl afere. Ludzie!!
              • Gość: o9 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.repohost.co.uk 10.07.13, 07:57
                najeżdżanie ma platformę i wronę za to wychodzi ci bardzo ładnie
              • Gość: Jolcia Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: 213.77.28.* 10.07.13, 08:09
                No i wreszcie ktoś mądrze napisał. Fakt każdy tylko potrafi narzekać a nie widzi dobrych stron. Jak to Edek wcześniej napisał poczekajmy jeszcze chwile "nie od razu Rzym zbudowano". Ja również czekam na pojemniki ale póki co nie widze jakiegoś wielkiego problemu, że wrzucam śmieci do worka.
              • mayya Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 08:40
                Poczytaj prasę - w Białymstoku i Gdańsku ukarano lub zabrano sektory wygranym firmom. W Gdańsku zresztą Remondisowi. W Łodzi kazano ludziom kupować kubły na własny koszt wskazując Częstochowę jako zagłębie wolnych koszy. O Warszawie każdy słyszał ...
              • Gość: zła/y Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 10:57
                Szkoda, że u nas na całym osiedlu domków już dwa tygodnie temu kosze zabrali, a nawet woreczków nie dostaliśmy!
          • edekzkrainykredek38 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 07:40
            Powiem Ci tak. W moim odczuciu Częstochowa jak i inne miasta jest właśnie poletkiem doświadczalnym. Przy wprowadzaniu w życie tak dużych zmian zawsze tworzy się zamieszanie i niepotrzebne nerwy... Sądzę jednak, że w stosunku do innych miast i tak wypadamy całkiem nieźle. Pojemniki też się znajdą. Poczekaj chwilkę... Remondis da radę... To jest duża korporacja z ogromnym doświiadczeniem.... Poczekajmy XXX na efekty działań. Spokojnie.... Póki co jedźmy na wakacje i już :) Pozdrawiam iżyczę więcej pogody ducha Narka
            • Gość: gość Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.13, 07:46
              niezła propaganda. W Spółdzielni Lisiniec Remondis wyciągnął pojemniki Strachów, wstawił swoje wszystkie jednakowe!!!!. Efekt ludzie- najczęściej spoza spółdzielni- wrzucają śmieci do pojemników przed wiatami. Prezes oczywiście nie interweniuje a na spacer nie da się wyjść -muszyska i smród. Ciekawy efekt działalności. Wszystkich - i Strachów i Remondis i Prezesa!!!
            • Gość: anna.m Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.13, 11:48
              czytam na forum o śmieciach od samego początku[ciekawi mnie jak dalej rozwija się amatorszczyzna za grubą kasę] i gdy przeczytałam twoje wypowiedzi zaczęłam się zastanawiać gdzie pobierasz pensje w remondisie czy w urzedzie miasta?
              a ja taka dociekliwa jestem psia mać
              sprawdziłam na archiwum forum pierwsze twoje posty pojawiły sie gdy remondis łaskawie zgodził się robić obecną kaszane a wcześniej nic . sprawa cie totalnie nie interesowała...

czyli wszystko jasne :)

zgadzam sie z tobą w jednym aspekcie . weź pensje w remondisie jedz na wakacje . odpocznij a po powrocie zacznij uprawiać swój PR pod innym nickiem
              • edekzkrainykredek38 Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work 10.07.13, 12:24
                Droga anno.m. Mylisz się i to grubo. Pierwsza kwestia. Nie pobieram pensji w Remondisie. (Choć to nie Twoja sprawa). Swoboda wypowiedzi wydaje mi się obowiązuje, więc nie widzę problemu. Swoją drogą twoja dociekliwość jest nadzwyczaj zawzięta, ale to Twoja sprawa. Nicku nie mam zamiaru zmieniać :) Nie czuję takiej potrzeby :). Na wakacje jadę, prawda :). Anno.m. niczym się nie martw. Wszystko będzie ok :). A to gdzie pracuję i kto mi za tę pracę płaci to już wierz mi moja droga jest tylko i wyłącznie moja sprawa. Buźka :)... No i miłych wakacji :)
            • Gość: amti Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.play-internet.pl 10.07.13, 12:46
              O czym ty człowieku mówisz? jakie poletko doświadczalne? a co do tej pory było?Przecież firmy odbierały smieci-dokładnie co 4 tyg.,mniej wiecej o tej samej godz.I to działało.A to co jest dzisiaj przypomina mi radosny socjalizm-róbta róbta a my wam nie bójta sie.Ustawa nie jest najgorsza ale wykonanie -koszmarne.
              Gdzie zginęły pojemniki ktore miał prawie kazdy.
              Dlaczego nie zaczeto od początku czyli np rok temu, od segregacji śmieci ,która w tej ustawie jest najważniejsza.Ma byc podobno 200 gniazd ogólnodostępnych na odpady segregowane- jest 18-nie mozna było tego załatwic w ciagu roku?Cała para poszła w gwizdek ,w dyskusje ile bedzie pln i jak liczyć i inne bzdury.Brakło rozmów z przedstawicielami firm odbierajacych odpady-poskutkowało to kuriozalnym przebiegiem przetargu.
              "my urzędnicy wiemy najlepiej co potrzeba obywatelowi"Brawo!!!
        • Gość: p Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.ip.netia.com.pl 10.07.13, 07:54
          w życiu niczego nie ma za darmo. Chyba to już wiesz po tylu latach politykowania. Wy dostajecie za to pieniądze to wy myślcie.
          • Gość: Zawodzie NIEprawda!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 10.07.13, 08:58
            Forma Remondis nie zostawiła terminu wywozu śmieci!!! Wczoraj na Zawodziu jeździła Sita( podwykonawca?:)), zabierała worki, nowe worki zostawiła. Na pytanie: Kiedy będą pojemniki do segregacji? dostałam odpowiedź... BĘDĄ.
            Ręce opadają. Nie było mowy o wywozie plastiku, szkła, papieru, które segreguję i już mi się zaczynają walać w garażu. Kto wreszcie odpowie za ten bajzel??? Nie mam zamiaru płacić nawet połowy stawki za lipiec! Bo nie ma za co!! Za smród w garażu i muchy???
            • Gość: ech Re: NIEprawda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.13, 09:34
              > Forma Remondis nie zostawiła terminu wywozu śmieci!!! Wczoraj na Zawodziu jeźdz
              > iła Sita( podwykonawca?:)), zabierała worki, nowe worki zostawiła. Na pytanie:
              > Kiedy będą pojemniki do segregacji? dostałam odpowiedź... BĘDĄ.
              > Ręce opadają. Nie było mowy o wywozie plastiku, szkła, papieru, które segreguję
              > i już mi się zaczynają walać w garażu. Kto wreszcie odpowie za ten bajzel??? N
              > ie mam zamiaru płacić nawet połowy stawki za lipiec! Bo nie ma za co!! Za smród
              > w garażu i muchy?? <

..no to jesteś zadowolony,że dali Ci worki ale nie dla wszystkich starczyło!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a ta kobita od śmieci to bzdur nich nie opowiada,o jakimś okresie przejściowym to jest po prostu bałagan(może po czesku) i to urzędniczy.
            • Gość: Wyczerpiak Re: NIEprawda!!! IP: *.42.2.161.alfanet24.pl 10.07.13, 17:40
              Nie wiem czemu napisałaś/eś, że nie brali papieru czy plastiku? Ja wystawiłem kosz (mam własny) i 3 worki: papier, plastik i bio, wszystko wzięli. Worka wprawdzie nie dostałem bo dawali tylko na zmieszane. Czekam cierpliwie na dodatkowe 2 kosze i worki na segregację.
              • sam.sara Re: NIEprawda!!! 11.07.13, 00:49
                My wczoraj dostaliśmy 2 worki i zabrali wszystko, co wystawiliśmy (mieszane, ale też plastiki i bio). Chyba SITA jeździła. Pojemnika nam nie zabrała w czerwcu i do tej pory mamy. I nie dostaliśmy żadnego harmonogramu wywozu śmieci, jak to chyba w artykule mówiła ta Soboniak. Sąsiadów, ilu się dało, to powiadomiliśmy o wczorajszym wywozie śmieci, ale wielu nie znamy, więc na pewno sporo śmieci jeszcze zostało na podwórkach. Jak dotąd, chaos i dezorganizacja. Zobaczymy, co będzie dalej. Podobno następny wywóz śmieci ma być 20 lipca, ale chyba nie dla całej Częstochowy, więc ten termin nie wygląda na pewny.
    • jack3yp Pani Steinhamcoś... 10.07.13, 09:24
      Pani Steinhamcoś Dorotko, problem ze śmieciami i ich wywózką istnieje i jest on dokuczliwy, tym niemniej taki dokładny i rzetelny peowski redaktor jak Pani powienien sprawdzić jak to z tymi śmieciami na skwerze Styropianowców było! Przypominam, że Panie zajmujące się pielęgnacją zieleni pracowały wtedy i to są odpady po pieleniu, obcinaniu zieleni, grabieniu! I zapewne zabrał je właściciel firmy zatrudniającej te Panie! Ale dla rzetelnej i prawdomównej Doroty nie ma to żadnego znaczenia... Jak zwykle do usług jack3yp
    • folwark_polski Re: w syfie łatwo ukryć machloje i złodziestwo 10.07.13, 09:42
      każda ustawa od roku 1989 to syf
    • Gość: Julka Grunt, ze powstały nowe miejsca pracy dla swoich! IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 11:11
      By żyło się lepiej!
    • gosia580 Wczoraj na Zawodziu... 10.07.13, 11:17
      ...jeździła SITA. Kiedy zabierali moje śmieci zapytałam czy zostawiają nam worki - NIE, nie zostawiamy. I pojechali. Dziś widziałam jadą tramwajem, jak pracownicy SIT-y obklejali nowiuśkie kosze naklejkami. Chyba na dobre będą współpracować z Remondisem.
      • cze-tor Winę za sytuację ponosi miasto-urzędnicy i radni ! 10.07.13, 13:06
        ustawa śmieciowa była przyjęta dwa lata temu, termin był wiadomy ALE wg polskiego " jakoś to będzie" "na pewno nie wdrożą" , "ustawa nie wejdzie" etc. czekano z wszystkim do ostatniej chwili !!! - późno stawki, późno przetarg (a odwołania są standardem w tego typu przetargach). Dopiero teraz harmonogramy etc. Przetarg i umowa mogły być dwa - trzy miesiące temu - i wtedy harmonogramy etc. Teraz Remondis nie odbiera telefonów a urzędnicy "monitorują " sytuację. Co robili przez dwa lata ???
        • Gość: Tak! Re: Winę za sytuację ponosi miasto-urzędnicy i ra IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 14:11
          W pełnej rozciągłości tak! I nie dotyczy to tylko naszego miasta ale całego Kraju! Bez względu na opcję jaką reprezentują rządzący danym miastem! Wniosek: ustawa jest tak chyba napisana, jak wszystko co uchwalą osełki z wiejskiej! Jak wszystko w tym Kraju! Jak nie wiadomo o co chodzi to jak zwykle chodzi o: itp. itd etc. ! W mętnej wodzie... no cóż tylko wędkarz nie złapie ryby! I o to tu chodzi, takie cudotfórce irlandzkie czy jarosławy krótkonogokopytkowe będą wszystko zganiać na siebie a winą (czytaj kasą) zostaniesz obciążony Ty albo ja! Spoko już jack: szat ap jor maf, maf tak kojarzy się z mafią! Matyjaszczyko to też nie moja bajka...
    • Gość: tumanolandia Polski urzędnik bez wyobraźni, ograniczony IP: *.arbelon.com.pl 10.07.13, 13:14
      polski urzędnik bez wyobraźni, ograniczony bez perspekywicznego myślenia. z reguły zatrudniony z układu, po znajomściach albo z klucza partyjnego.
      wystroić się z drogi garniturek, nauczy dobierać się krawata, porobić minki jak przyjdzie OBYWATEL, ale w głowie ma plewy kompetencyjna pustka.
      za jego bezmyślność nigdy nie zapałci, płacą zwykli OBYWATELE, ludzie mądrzy, biegli, zaradni. ale bez chodów.
    • filopolityk A ja mam kosz,a ja mam kosz 10.07.13, 15:55
      przywiozłem go z podróży , a ja mam kosz ...dla niego jestem duuży... xP
      • Gość: Nons Re: A ja mam kosz,a ja mam kosz IP: 91.196.30.* 10.07.13, 18:54
        A ja w sobote śmieci pod UM przywioze niech twórcy głupiego prawa mają coś od obywatela!
        Śmietniki pełne!Były 3 jes jeden więc jak segregować?Po osiedlach wozić Raków -szkło Północ -makulatura,Tysiąć-plastik a do centrum reszta!
    • zabavnik Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe worki ... 10.07.13, 19:35
      skoro sytuacja jest przejściowa prponuję przejściowo nie płacić
      • Gość: kolo Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 19:56
        Nie łudź się - UM z pewnością przyśle wezwanie do zapłaty za lipiec.
        • Gość: klok Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 22:43
          Ludzie w grupie moga wiele. Nie placmy za lipiec. Jestem za. A swoja droga mozna by sie umowic ze w sobote zrzucimy zalegajace smieci w jakies jedno miejsce, np. Rynek Wielunski. Jestesmy obywatelami w koncu czy nie?
          • Gość: storima Re: Rozwiązanie tymczasowe, czyli plastikowe work IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 22:53
            Z kim chcesz się umawiać?demotywatory.pl/4167030/Polacy
    • ewa12321 Odwiedzilam Urzad Miasta i Remondis 11.07.13, 23:48
      Spedzam wlasnie wakacje w Czestochowie i mnie szlag trafia. Zabrano pojemnik na smieci, na razie nie ma nic innego. Po ogrodzie walaja sie worki. Czekamy na szczury, jak swego czasu w Neapolu. Widzialam na wlasne oczy.

W Urzedzie Miasta (kolo USC, gdyby ktos tez sie chcial poskarzyc) wszyscy sa z siebie bardzo zadowoleni. Spelnili sumiennie swoje obowiazki, dwie niedobre firmy wycofaly sie z przetargu, coz oni na to poradza. Odpowiedzialny za pozne ogloszenie przetargu kryje sie za swoja anonimowoscia, z typowym tlumaczeniem, ze tak dziala system. Jak zwykle nikt nie jest winny. Chciano dobrze, a wyszlo jak zawsze.

Wizyta w Remondisie: tutaj juz nieco konkretniej: na razie wszystko chaotycznie, bo umowa byla podpisana raptem kilka dni temu. Byc moze nie przywioza nam tym razem pojemnikow, gdyz nie wiadomo, jakie. Miasto nie dostarczylo informacji o zlozonych deklaracjach, gdyz tylko 30% mieszkancow miasta je oddalo. Z pewnoscia zostana zabrane wszystkie worki ze smieciami, byc moze dostaniemy nowe. Odbierac beda co miesiac. Na osobe w rodzinie segregujacej przysluguje 60 litrow w pojemniku na resztkowke. Powinni wiec nam przywiezc albo od razu jeden na 240, albo dwa po 120l. Ale z braku informacji, czy segregujemy, byc moze nie przywioza nic. Czekamy wiec na koniec tygodnia.
      Dostalam tam kilka kolorowych workow po 120 l na plastik, szklo, papier i resztkowke. 1 m3 papieru wazy kolo 800 kg. Czyli pelen worek plastikowy z dobrze upchanymi gazetami moze wazyc do 100 kg. Juz to widze, jak ten worek to wytrzyma. A jak sie go wepchnie do auta?
      A co bedzie ze stluczonym szklem w worku na szklo? Szklo moze miec gestosc miedzy 2500 do ponad 6000 kg/m3. Jak mozna wiec zbierac szklo w plastikowych workach?

Podobno jedna gmina Miedzno poradzila sobie z ustawa. Ale tam juz pod koniec stycznia odbyl sie przetarg, od maja zaczynaja byc podstawiane pojemniki, wszystko odbylo sie na spokojnie. A Czestochowa wszystko na ostatni dzwonek. Wiec wyszlo, jak zawsze.

W kraju mojego zamieszkania segreguje sie od lat. Wszedzie stoja pojemniki-kontenery na kolkach, nie bylo paniki. Kontenery oproznia sie w roznych dniach, ich zawartosc nie pakowana jest w plastik, ktory trzeba potem usuwac. Naturalnie taka metoda wymaga ogromnych inwestycji, ale obywatele, ktorzy nie zlozyli deklaracji, moga byc ukarani. Jezeli 70% mieszkancow Czestochowy ich nie zlozylo, to za zebrane kary pewnie mozna by bylo takie kontenery juz zakupic.

Faktem jest, ze ustawa smieciowa jest wynikiem indolencji wladz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka