Dodaj do ulubionych

Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przyszłości

19.07.13, 09:14
Poczytajcie, porównajcie... Czy nie brzmi znajomo?

Wraz z upadkiem przemysłu, któremu towarzyszył spadek wartości nieruchomości miasto stopniowo traciło dochody.
Liczba mieszkańców miasta, która w latach 50. wynosiła 1,8 miliona spadła dziś do 700 tys.
Opustoszałe fabryki i domy, których liczbę szacuje się na prawie 80 tys. przyczyniły się do wzrostu przestępczości.

Zdaniem mieszkańców poza problemami gospodarczymi do upadku miasta przyczyniła się też nieudolność władz, oszustwa finansowe i korupcja.

W czwartek 18.07.2013 Detroit ogłosioło upadłość. W który dzień tygodnia zrobi to Częstochowa ?
Obserwuj wątek
    • Gość: uju bravissimo SLD IP: 193.0.159.* 19.07.13, 12:21
      przy takim przeroście zatrudnienia w budżetówce jaki zaoferowały władze z SLD to szybciutko
    • sam.sara Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz 19.07.13, 13:05
      Kurczę, czasami odnoszę wrażenie, że was cieszy prorokowany upadek miasta. Na zasadzie "dobrze wam tak, wy przebrzydłe władze miasta z ugrupowania, którego nie popieram!". A mnie nie cieszy, tylko smuci i martwi, niezależnie od tego, jaką opcję reprezentuje urząd, bo to nie chodzi o urząd czy jakąś partię, ale o nas, mieszkańców. Nie każdy z nas może się spakować i wyjechać. Jest wiele czynników, które trzymają nas tutaj.
      Podobnie nie rozumiem zadowolenia zarządu Huty z faktu, że zmusił do odejścia prawie 1000 pracowników. Dla mnie to porażka, a nie powód do odtrąbienia sukcesu. I jest to zdanie wielu osób.
      • Gość: chupakabra777 Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 19:25
        Co to znaczy "was cieszy prorokowany upadek miasta" ? Czy Ty "samsara" z szacunku piszesz do mnie per WY :), czy sugerujesz, że jest nas więcej ? No, to odpowiem tak, jak kiedyś Bogdan Smoleń: "Ja tu sam jestem" i wcale się nie cieszę. I nic nie mam przeciw SLD. Ja tylko nie lubię baranów z SLD, którzy obiecywali obudzić energię Częstochowy, a obudzili demona chaosu i głupoty. W tym mieście jeśli ktoś nawet ma pracę, to i tak nie może do niej dojechać. I z czego tu się cieszyć ?
      • Gość: tania rada Miglanc napewno IP: *.apus-net.pl 19.07.13, 23:00
        On cieszy się, że wszystkiego co jest zła dla ludzi, wręcz wpada w ekstazę.
        To od nadmiaru przeczytanych książek. Przeczytanych owszem sporo, szkoda tylko, że żadnej nie zrozumiał.
        • Gość: do apusa Re: Miglanc napewno IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 08:28
          większego kretyna niż ty nie ma .Oprócz dwóch kolesi co na zmianę pilnują tego forum .Wywołujesz duchy przeszłości.Po drodze z pośpiechu gubisz literówki .Jeszcze nie dorosłeś do mnie ,nosząc tego < śpika między ustami.Co by kto nie napisał o polityce to węszysz.Miglanca już nie ma wyjechał do Anglii.Pracuje na zmywaku .To dzięki twojemu rządowi i nie premierowi tego rządu,który jest szefem tej partii i różnych grup interesu. Jego nie obchodzą rozmaite afery ,milionowe długi,brak wizji kraju .I Warszawy, gdzie nie zaradna Hania powinna dawno już odpłynąć.Po co nam ta demokracja ,jak szef rządu robi co chce.
          • Gość: zanzibar No co Ty! IP: *.apus-net.pl 20.07.13, 12:01
            Miglanca nawet na zmywak by nie przyjęli. Tam też eliminują pajaców.
            • Gość: ob Re: No co Ty! IP: *.leon.com.pl 20.07.13, 12:23
              Gość portalu: zanzibar napisał(a):

> Miglanca nawet na zmywak by nie przyjęli. Tam też eliminują pajaców.

Pracodawcy unikają pajaców i chamów jak tylko mogą. Wystarczy zamienić z nim kilka słów i rozmowa o pracę jest zakończona.
              • Gość: mu Re: No co Ty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 13:53
                bardzo często pracodawca jest głupszy od pracownika,mądrych ludzi "pracodawcy" się boją
    • angrusz1 Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz 20.07.13, 13:36

Połowa długu zbankrutowanego miasta Detroit - 9 mld USD - to zobowiązania ( obligacje ) wobec systemu emerytalnego i ochrony zdrowia .

Jak bardzo to podobne do sytuacji polskiej .
    • Gość: aaa Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 16:09
      Warto wspomnieć, że ponad 80% ludności Detroit to czarni.
      • Gość: m. oherowy berecik Ja żem śmieci posegregowała IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 21:33
        I tym tematem zezula , apus lub N. proponuję się zająć.Bo reszta cię przewyższa .I ten rytualny ubój też.
      • Gość: chupakabra777 Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 01:39
        "Aaaaaaaa", a jaka to różnica czy jesteś czarnym murzynem czy białym ?
        • angrusz1 Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz 22.07.13, 08:26
          Gość portalu: chupakabra777 napisał(a):

>" "Aaaaaaaa", a jaka to różnica czy jesteś czarnym murzynem czy białym ? "

Niby żadna , polityczna poprawność nie pozwala mówić o jakiejś różnicy ale jakoś dziwnym trafem - jak tu osoba o nicku " moher... " napisała 80 % mieszkańców obecnego Detroit to czarni .

A można też znaleźć dane ile % przestępstw dokonują czarni .

No i wtedy nie da się powiązać jakichś danych z kolorem czarnym i wyciągać wnioski .
          Może niezbyt poprawnie politycznie wnioski .

Ja ze swojego doświadczenia nauczycielskiego wyciągam taki wniosek , że większość , zdecydowana większość , ludzi bez pracy miała problemy w szkole , bo według mnie ok 25 % uczniów to lenie, minimaliści i chuligani ... a nawet i bandyci się zdarzają .

Dziwnym trafem niektórzy to łączą z kolorem czarnym .Dlaczego tak się dzieje ?

Ano taka kultura , sposób bycia przekazywany z pokolenia na pokolenie i ... geny .
          • Gość: m. oherowy berecik Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 22:10
            Ciekawe wnioski angrusz 1.Czyli ci co teraz są bez pracy ,to lenie, minimaliści .Z tym to chyba dobrze ,bo gdyby nie ten minimalizm .Polacy już dawno byli na ulicznych protestach.Bandyci i chuligani.A nie napiszesz ,że <takie będą Rzeczypospolite ,jakie ich młodzieży chowanie.Przez rodziców i szkołę.A nie zwalanie na bandytyzm.
          • Gość: ja tak mam Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 22:47
            Ja wolałbym być Murzynem niż Żydem
            • Gość: do miglanca Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz IP: *.wyszkow.fuz.pl 23.07.13, 00:31
              Gość portalu: ja tak mam napisał(a):

> Ja wolałbym być Murzynem niż Żydem

Widzisz miglanc, ani z ciebie jeden ani drugi, ani nawet Polak, bo po polsku nie potrafisz się wysłowić.
    • storima Re: Częstochowa jak Detroit? Poczytajcie o przysz 22.07.13, 22:41
      Znam to miasto dobrze z poczatkow lat 80. ubieglego wieku.

Powiam wam, ze wasza wiedza na temat segregacji rasowej i do dzis odczuwalnych jej skutkow jest zerowa.

Krotki cytat z Wikipedii:

From the 1940s to the 1970s a second wave of Blacks moved to Detroit to escape Jim Crow laws in the south and find jobs.[164] However, they soon found themselves excluded from white areas of the city—through violence, laws, and economic discrimination (e.g., redlining).[165] White residents attacked black homes: breaking windows, starting fires, and exploding bombs.[162][165] The pattern of segregation was later magnified by white migration to the suburbs.[163]

Hamtramck to miasteczko otoczone przez Detroit. Nazywane "polskim miastem" w latach 70. ubieglego wieku 90% jego mieszkancow stanowili Polacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka