pani_ela_z_ksiegowosci Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 10:05 zasiedlić osobnikami typu angrusz Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 18:29 pani_ela_z_ksiegowosci napisała: > zasiedlić osobnikami typu angrusz. Ale osobniki typu angrusz1 mają swoje mieszkania i nie mają ochoty tam mieszkać . Siłą przecież nikt mnie tam nie zmusi mieszkać . To Ela z księgowości ma jakieś mądrzejsze pomysłu , czy jest taka głupia jak widać powyżej ? Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: Co zrobić z ruderami 10.02.14, 15:34 Re: Co zrobić z ruderami pani_ela_z_ksiegowosci 09.02.14, 10:05 Odpowiedz zasiedlić osobnikami typu angrusz -------------------------------------------------------------------------------- angrusz z piwnicznej izby z ciut dalszej okolicy z Cmentarnej, to mu te rudery kamienic dalej solą w oku z zazdrości sterczą. W czasach jego młodości przeprowadzka do takiej kamienicy to byłby awans społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
piesc_boga Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 11:49 angrusz1 napisał: > na starym mieście ? Wyremontować?? Czy kochani forumowicze wiedzą dlaczego tak wyglądają kamienice w tym kraju? Po wojnie mój dziadek dostał kamienicę w zamian za ziemie i budynki które przed wojna posiadał. Wyremontował ją i doprowadził do stanu używalności. Później miasto bez pytania wprowadzało lokatorów. Tak było do końca lat 80. Lokatorzy mieli z góry określony czynsz przez miasto. Czynsz był mniej więcej na poziomie jakby teraz płacić 100zł za 40m2 mieszkanie. Kamienica popadała w ruinę i dopiero w latach 90 jak rodzice przejęli tą kamienicę pompując prywatne pieniądze zaczęło się coś ruszać. Przez 10 lat nie mogliśmy się pozbyć lokatorów zakwaterowanych przez miasto. Niektórych się nie dało, mogli mieszkać do śmierci. Ostatni zmarli w 2003 roku i w tym roku płacili czynsz 75zł za 45m2. Od lat 70 nie było żadnych remontów (cieknące dachy rozwalające się okna, przerdzewiałe rury). Nie było remontów bo nie było za co. W końcu jak padła instalacja wodnokanalizacyjna pod koniec lat 80, dziadek zrobił ujęcie wody najtańszym kosztem na korytarzu a kibelki na dworze. Czwórka z sześciorga lokatorów szybciutko się wyprowadziła, pozostało dwóch aż do 2003 roku. W dniu dzisiejszym posiadamy lokatorów na normalnych warunkach, kamienica jest doprowadzana do normalności. Przez 30 letnie zaległości remontowe do dnia dzisiejszego kamienica nie przyniosła ani złotówki zysku i jeszcze długo nie przyniesie. A czas zwrotu inwestycji remontowych przez nas poniesionych potrwa jeszcze kolejne 20 lat. W przyszłym roku kamienica będzie na sprzedaż, bo ja bezowocnych przedsięwzięć nie akceptuję. Myślę że to jest przyczyna ruder w starym budownictwie i ochrona nieuczciwych lokatorów kosztem właścicieli nieruchomości. Teraz mamy umowę najmu okazjonalnego i wyrzucenie niepłacącego lokatora jest jak wyrzucenie worka śmieci. Banalnie łatwe. Przy podpisywaniu umowy jest żyrant który w razie niepłacenia przez lokatora zapewnia mu lokal który wskazuje przy umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 13:11 Bezrolni chłopi,fornale ,menele,bezrobotni ,złodzieje i mordercy.Ta grupa społeczna dostała od Stalina mieszkania i awans.To pierwsza elita PRL.Surowa jak mięso wieprzowe.Świadoma ,że bez Rosji nic nie osiągnie .To sekretarze lat 50 i 60.To ubecy katujący takich bohaterów ,jak Pilecki .Następna grupa to ich dzieci ,potrafiący się już wysłowić po studiach partyjnych.To elita lat 70 i 80.Kwiat PRL.Mimo że minęło tyle lat,odkąd ich dziadkowie wyszli ze czworaków i melin podmiejskich.To nadal słoma z butów wystaje.To ten sam typ ludzi co odzierali powstańców styczniowych z butów i grzebali wnętrznościach zamordowanych Żydów ,szukając kosztowności.Ta hołota ze czworaków wniosła język,zachowanie ,walka o miedzę ,kopanie pod sobą dołków.Ci nieudacznicy polityczni ,to bydło które myśli tylko osobie ,by się nachapać .Lemingi ,czyli analfabeci polityczni,którzy toczą tylko pianę i nie myślą o wspólnocie ludzkiej .Potrafią tylko szydzić i ośmieszać wartości .Dla takich gnoi ,trzeba się ciągle produkować. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 18:33 Hmm tania rado, wykazujesz się takim populizmem i skrajną pogardą . Taak, bezrolni , fornale , bezrobotni powojenni nie mieli dużo ogłady i wiedzy . Ale część ich dzieci potrafiła wykorzystać komunistyczne czasy i w szkole pilnie się uczyli a część z nich na studiach . I ci ludzie stawali się inżynierami , lekarzami naukowcami . Hmm, może niektórym z nich - bardzotaniarado - do pięt z wiedzą nie dosięgasz . Ale fakt , nie każdy potrafił , nie każdy chciał wykorzystać tę ścieżkę awansu . Tak samo i dzisiaj się dzieje . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 19:01 To sławne hmm.Zapewniam Cię Angruszu ,że przewyższam ich wiedzą i oczytaniem.Gość napisał mój dziadek dostał kamienicę w zamian za ziemię.I masz wszystko na tacy.Bamber ziemiański za komuny.A teraz jego wnuk melduje się jako jeden z pierwszych w czołowych wpisach na kościół i wiarę.I to w najbardziej bezsensownych postach .Daleko jabłko od jabłoni nie padło.Czas dla ich dziadków ruszył po 1945 roku.Wszystko przed tym było złe.Pojęcie o resortowych dzieciach ciągle aktualne.Tych ruder na dzień dzisiejszy nie da się wyburzyć tak i myślenia ludzi ,którzy na dzień dzisiejszy niedorośli do tych wartości .I nawet nie mają zielonego pojęcia o tym .(1.1) z Biblii: Ewangelia wg św. Mateusza 7,6 → Nie dawajcie psom świętego, ani miećcie pereł waszych przed wieprze, by ich snadź nie podeptali nogami swemi, i obróciwszy się, aby was nie roztargali. Powiedzenie to jest cytatem z Biblii. W "Ewangelii św. Mateusza" jest napisane: "Nie dawajcie psom tego, co święte, ani nie rzucajcie pereł waszych przed wieprze, by ich przypadkiem nie podeptały nogami i obróciwszy się nie rozszarpały was". Odpowiedz Link Zgłoś
ku-tz tylko oczytaniem 10.02.14, 11:02 Przewyższasz innych tylko oczytaniem. Ale co z tego jak skoro nic nie zrozumiałeś z tego czytania. Wiedza ??? - nie bądź śmieszny. Dyletantyzm nie jest wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: tylko oczytaniem 10.02.14, 13:22 a w czym jest gorsza Politechnika Częstochowska od tej co kończył wieczny nudziarz angrusz1 kutzu?Hmm. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-tz Re: tylko oczytaniem 10.02.14, 13:47 Jest lepsza, co nie zaprzecza, że są absolwenci których musi się wstydzić. I to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
piesc_boga Re: Co zrobić z ruderami 10.02.14, 14:49 Mam newsa dla rady taniej. Przygotuj się uważnie bo możesz zabłysnąć wykorzystując to co zaraz napiszę i grubo pojechać po moim dziadku i jego potomkach. Dziadek w czasie wojny produkował bomby. Bomby te hitlerowskie Niemcy zrzucali na Polskę i inne kraje. Jak tam trafił Ty wiesz najlepiej, więc rozpisywał się nie będę. Począwszy od ulicy Zamenhofa poprzez skwer gdzie tfu teraz kościół wybudowali, dalej Relax i za relaksem gdzieś w okolicach szkoły. Tam było pole dziadka. Dom stoi do dziś (musiorski ciucholand kolo Carrefour) Za ten majątek dziadek dostał 300m2 kamienicę i 2000m2 ogrodu w ruinie. Cieszy mnie to że przewyższasz wszystkich wiedzą i oczytaniem. Wszystko to idzie w parze ze skromnością. Sorry stary ale nie wiem czy nie za bardzo poniżyłeś się rozmawiając ze mną bo ja tam szkół nie mam. Cieszy również to że wyraźnie zaznaczyłeś swoją wyższość, zapewne w dalszych dyskusjach jeśli ktokolwiek poczuje się równym z Tobą będzie łatwiej. Pozdrawiam Mistrzuniu Chylę czoła przed elitą. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 18:38 Masz rację pięścio . Tak było . I teraz już nie zawsze tak jest . Niektóre kamienice są całkiem przyzwoite . Ale ja mam na myśli te budynki albo ich resztki na ulicy Senatorskiej . Tam już chyba nikt nie mieszka w nich . A plac jest .Plac w centrum miasta . I wstyd i szkoda . Odpowiedz Link Zgłoś
piesc_boga Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 19:42 > Tak było . I teraz już nie zawsze tak jest . Niektóre kamienice są całkiem przy > zwoite . Zgadza się ale albo zmienił się właściciel lub dotychczasowy miał powód żeby doinwestować. No i miał pieniądze oczywiście. Sądzę że jakbyś miał za lokatorów osoby które nie płacą nawet śmiesznych czynszów tudzież wodę której odciąć nie można a wyrzucić ich nie można to złotówki byś nie dołożył. My mieliśmy taki przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 20:19 Kamienicznik " Piącha napisał :jak byś miał lokatorów nie płacących śmiesznych czynszów to.Wywal ich zbity pysk .Niech buldożery zrównają kamienicę do samej gleby.Co będzie się biedota panoszyła.Ile ta kamienica po wojnie była warta.Dziadzio był prominentem partyjnym ,czy coś?Byle jakiś nie dostał nawet za ziemię.Piszesz tu piącha niestworzone rzeczy i to dla ubogich umysłowo.I nie znających historii PRL.Jeśli rozmawiamy o <tej wojnie.Daj na tacę ,weź klechów niech pokropią to miejsce.Urok tego miejsca ,będzie odczyniony . Odpowiedz Link Zgłoś
piesc_boga Re: Co zrobić z ruderami 09.02.14, 21:12 > Kamienicznik " Piącha napisał :jak byś miał lokatorów nie płacących śmiesznych > czynszów to.Wywal ich zbity pysk Dawno to menelstwo albo nie żyje albo ich nie ma. (alkoholicy, byli więźniowie) Ale to znawco historii pewnie wiesz, że tylko takich państwo w prywatne kamienice wrzucało. Dzia > dzio był prominentem partyjnym ,czy coś?Byle jakiś nie dostał nawet za ziemię. Nic mi o tym nie wiadomo. > Piszesz tu piącha niestworzone rzeczy i to dla ubogich umysłowo Zmienisz historię mojej kamienicy? ząb czasu też umiesz cofnąć? a skoro tak już piszesz to cieszy mnie fakt że do Ciebie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Co zrobić z ruderami 10.02.14, 14:32 Rudery straszą w wszystkich miastach woj.śląskiego.Polska przejęła po 45 roku Oberschlesien z funkcjonującym przemysłem i zadbanymi miastami .Niemieckie maszyny w poniemieckich fabrykach pracowały do 89 roku.Wszystko to przez PRL zostało przepuszczone na miazgę.Zawodzie ,Stare Miasto ,Ostatni Grosz, mogą konkurować z Rakowem o najgorszą dzielnicę Częstochowy. Toczyła się dyskusja od rządów Wrony do Rozpondek o Stare Miasto.I nic z tego nie wynikło.Miasto pod które przeszły kamienice ,nie ma kasy na generalne remonty. Prywatni właściciele ,też nie dużo zdziałają . Odpowiedz Link Zgłoś
piesc_boga Re: Co zrobić z ruderami 10.02.14, 14:53 > Ale ja mam na myśli te budynki albo ich resztki na ulicy Senatorskiej . Tam już > chyba nikt nie mieszka w nich . A plac jest .Plac w centrum miasta . I wstyd i > szkoda . Nie wiem jak na Senatorskiej ale na nadrzecznej też są ruiny. Właścicielem jest znajomy znajomego który w latach 90 odkupił kamienice za równowartość przyczepki wódki. Bez sensu jest remontować (tam już nie ma co). Okoliczni się remontują i jak wyremontują to sąsiednie działki zyskują na wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Geneza powiedzenia "wasze ulice nasze kamienice 10.02.14, 16:21 Kiedy to się stało.I kto to powiedział.Czy wykształcony angrusz 1 ,władający biegle angielskim wie coś o terminie Judeopolonia .Najpierw totalitarne państwo .I teraz poprawne polityczne programy szkolne i media nie są zainteresowane ,by prawda historyczna kształtowała właściwe podstawy obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Co zrobić z ruderami 22.04.16, 20:15 Będzie budowana ulica , jezdnia od 1 Maja do Krakowskiej . To wymaga sporych wyburzeń . Ale jeden pan architekt mówi że szkoda tych domów z " cegieł i kamienia " . Czy ten pan architekt mieszka w tych domach " z cegieł i kamienia " ? Odpowiedz Link Zgłoś