Dodaj do ulubionych

Jednak warto sie uczyc....

26.05.14, 06:53
...zeby w przyszlosci nie miec takiego dylematu.

Najmniej wykształceni głosowali na PiS, najbardziej - na PO

www.tvn24.pl/wybory-do-europarlamentu,97,m/najmniej-wyksztalceni-glosowali-na-pis-najbardziej-na-po,432306.html
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: Jednak warto sie uczyc.... 26.05.14, 08:32
      Nie bardzo rozumiem, czym się "optio" podniecasz. Choć prawdę oczywistą stwierdziłeś.
      Z danych na teraz wynika, że prezes obsadzi taką samą ilość mandatów co platformersy
      A jedynym efektem tego będzie przeniesienie naszych kłótni na forum europejskie co tylko
      przełoży się na większy wstyd za naszych parlamentarzystów.
      I ponownie "w plecy" z opinią o naszym kraju.
      A co o tym myśli przeciętny zjadacz chleba - czarno na białym pokazał wynik 23% biorących udział w głosowaniu.
      Znaczy, 77% obywatelom to wisi.
      I nic w tej materii nie zmieni się dopóty, dopóki nie zostaną zmienione zasady głosowania.
      Np. na nazwisko a nie na partię.
      Tyle, że nikomu na tym nie zależy. Zwłaszcza tym, którzy o tym decydują.
      Na marginesie:
      Tak się akurat składa, że PE nie wiele ma do powiedzenia. Decyzje zapadają w komisjach.
      A w Brukseli już o to zadbają by za dużo naszych oszołomów się do komisji nie dostało.
      Bo by żadna ustawa nie przeszła.
      Dyzio.
    • primasort Elektorat PO 26.05.14, 13:51
      www.polskatimes.pl/artykul/3450499,eurowybory-2014-platforma-obywatelska-zwyciezyla-w-wiezieniach,id,t.html
    • koyod Re: Jednak warto sie uczyc.... 26.05.14, 16:23
      żeby wybrać na swego reprezentanta gościa /Michała Kamińskiego/, który w upływającej kadencji miał najwięcej nieobecności wśród polskich europosłów.
      • optio11 Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 06:53
        koyod napisał:

> żeby wybrać na swego reprezentanta gościa /Michała Kamińskiego/, który w upływa
        > jącej kadencji miał najwięcej nieobecności wśród polskich europosłów.

Wyborca Platformy nie jest zacofanym moherem i dlatego Kaminski nie zostal wybrany, ale wyborca Platformy wie, kto najlepiej dba o Polske w swiecie.
        Juz nie pamietam, ktora to porazka z rzedu przywodcy IV RP.

www.tvn24.pl/wybory-do-europarlamentu,97,m/oficjalne-wyniki-wyborow-po-przed-pis,432678.html
        • koyod Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 16:11
          Optio tryumfuje bo jego zwycięska PO otrzymała 19 mandatów a pokonany PIS otrzymał tylko 19 mandatów.
          Czy ty na pewno ukończyłeś jakąkolwiek szkołę?
          • optio11 Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 16:41
            koyod napisał:

> Optio tryumfuje bo jego zwycięska PO otrzymała 19 mandatów a pokonany PIS otrzy
            > mał tylko 19 mandatów.
            > Czy ty na pewno ukończyłeś jakąkolwiek szkołę?

Ta sama ilosc mandatow nie oznacza remisu, bo nie rzadko 30 tysi glosow nie gwarantowalo mandatu, a w przypadku niedzielnych wyborow roznica pomiedzy Platforma Obywatelska a IV RP wynosila 20 tysi glosow.
            Sam Kaminski dostal 23 tysiaca, a mandatu nie zdobyl.
            Ale wygrana jest wygraną i tyle i to siudma z rzedu.
            Taka ordynacja wolaku.
            • dr.zymala Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 19:14
              Drogi optio11,
              czytając Twoją wypowiedź i zagłębiając się w jej skomplikowaną strukturę stylistyczno-gramatyczno-ortograficzną, odnoszę nieodparte wrażenie, że owo 11 przy Twoim nicku oznacza Twój wiek.
            • koyod Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 21:49
              Ja nie kwestionuję ordynacji i zasad demokracji. Ja tylko stwierdzam suche fakty, różnica pomiędzy dwoma antagonistycznymi ugrupowaniami jest minimalna i robienie wielkiego halo na okoliczność zwycięstwa jest dla mnie śmieszne.
              Odnośnie Kamińskiego to jeżeli 23 tys członków twojego ugrupowania głosuje na kogoś kto nagminnie olewał swoje obowiązki to o czym wg ciebie to świadczy?
              Wg mnie świadczy to o tym, że ludzie ci albo nie posiedli umiejętności przyswajania wiedzy.
              • optio11 Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 22:20
                koyod napisał:

> Ja nie kwestionuję ordynacji i zasad demokracji. Ja tylko stwierdzam suche fakt
                > y, różnica pomiędzy dwoma antagonistycznymi ugrupowaniami jest minimalna i robi
                > enie wielkiego halo na okoliczność zwycięstwa jest dla mnie śmieszne.
                > Odnośnie Kamińskiego to jeżeli 23 tys członków twojego ugrupowania głosuje na k
                > ogoś kto nagminnie olewał swoje obowiązki to o czym wg ciebie to świadczy?
                > Wg mnie świadczy to o tym, że ludzie ci albo nie posiedli umiejętności przyswaj
                > ania wiedzy.

Czy ty chlopie nie rozumiesz, ze IV RP przegrala siudme wybory z rzedu?

W dzisiejszej Europie, jest to mistrzostwo swiata.

pkw.gov.pl/g2/oryginal/2014_05/966be725a42d277a1cd313ba2af21e6f.pdf

• koyod Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 22:22
                  No to skomentuj jeszcze postawę tych 23 tys co oddali głos na Michała.
    • dr.zymala Re: Jednak warto sie uczyc.... 26.05.14, 22:45
      optio11 napisał:

> ...zeby w przyszlosci nie miec takiego dylematu.
      >
      >
      >
      > Najmniej wykształceni głosowali na PiS, najbardziej - na PO
      >

Szanowny optio,
      jak słusznie zauważyłeś, należy się uczyć. Ci, którzy uczyli się widzą, dla pozostałych jest ta informacja. Mainstreamowe media głoszę o ponad 30% poparcie uzyskali Wybrańcy Narodu, jednak "pospolitość skrzeczy".
      Na PO głosowało 7,7% uprawnionych do głosowania,
      na PiS głosowało 7,6% uprawnionych do głosowania,
      na ...
      na ...
      Na Nową Prawicę głosowało 1,7% uprawnionych do głosowania.

Wybrani mienią się "Wybrańcami Narodu" i z dumą prężą piersi.
      Zastanówmy się jednak, czy poparcie około 7% społeczeństwa powinno dawać im mandat zaufania i prawo do reprezentowania pozostałych 93 % społeczeństwa?
      Wydaje mi się, że jednak " Polak przed szkodą i po szkodzie ...".

PS. Ucz się optio, może kiedyś zrozumiesz czym są prawdziwe demokratyczne wybory i nie będziesz miał dylematu.
    • optio11 Re: Jednak warto sie uczyc.... 27.05.14, 07:00
      Ale jak odpowiedzialnie i przemyslanie moze wybierac ktos, kto z trudnoscia skonczyl podstawowke i dla kogo samodzielne myslenie jest katorga, tak jak w wiekszosci wyborcow Kaczynskiego, czy licealistow w przypadku Mikke, ktorzy rozczarowali sie na Palikocie i oddali swe glosy na Mikke, bo tamten nie zalegalizowal im marihuany.
      • wykress Re: też uważam, ze warto .... 27.05.14, 08:19
        .... w poprzednich wyborach głosowałem na platformę, miedzy innymi dlatego, ze deklarowali liniowy podatek, likwidacje wszelkich odliczeń i ulg podatkowych ...... być może dlatego, że jestem głupi i nie ogarniam systemu fiskalnego w tym kraju, ale w przeciwieństwie do takich jak Ty, wiernych wyznawców Tuska, nie jestem na tyle głupi, żeby nie widzieć, że robią dokładnie na odwrót i wszystkich w "chooooja" ... za moja kasę!!!

p.s. Kreujesz sie na inteligenta, a stawiasz tezy na poziomie przedszkolaka! ..... i przypiąłeś sie chłopie do platforny, bo Ci sie wydaje, że uleczysz kompleksy! .... i to tyle :-))

muzyka.interia.pl/alternatywa/news/wsciekly-kazik-o-politykach-nienawidze-was-klip,1964754,45
      • medalik111 Re: optio11 27.05.14, 20:50
        Jeżeli matole PO straciło 6 mandatów a PIS zyskał 4 w porównaniu z rokiem 2009 to kto realnie zyskał?
        Za trudne pytanie dla posiadacza "giertychowskiej" matury?...
        • kolter.mr Re: optio11 27.05.14, 22:27
          medalik111 napisał(a):

> Jeżeli matole PO straciło 6 mandatów a PIS zyskał 4 w porównaniu z rokiem 2009
          > to kto realnie zyskał?
          > Za trudne pytanie dla posiadacza "giertychowskiej" matury?...

Mimo wszystko fakty są takie ze pomimo 7 lat nieustanej antyrządowej propagandy PIS p raz kolejny większym zaufaniem społecznym obdarzony został Donek .
          • kchrzanka Re: optio11 27.05.14, 22:35
            "Byłem w ZOMO,
            byłem w ORMO,
            teraz jestem za PLATFORMĄ " !
            • optio11 Re: optio11 27.05.14, 22:43
              kchrzanka napisał:

> "Byłem w ZOMO,
              > byłem w ORMO,
              > teraz jestem za PLATFORMĄ " !

Czytaj i nawracaj sie na nowoczesnosc:-)

www.platforma.org/
              • kchrzanka Re: optio11 27.05.14, 23:40
                "bul" platformiany,
                już został obśmiany,
                sam się zdegrengoladził,
                i swoje "wykształcenie "zdradził !

Gdzie HOŁD NIEZŁOMNYM,
                gdzie przekaz potomnym,
                jak "bul" się modlił będzie,
                za tego, co niewolił wszędzie !!!
        • ku-tz minimum 27.05.14, 23:25
          Drogi medaliku!

Przegrana nawet tylko jednym głosem zawsze jest PRZEGRANĄ.
          Więcej nie potrzeba. Po raz ósmy przegrać to tylko w PIS-ie.
          Ale jest nadzieja Korwin doczekał się po 20 latach, czego życzę serdecznie również Jarkowi.
          Siedem już zeszło, pozostało jeszcze trzynaście. Wytrwamy.
          • medalik111 Re:ku-tz 27.05.14, 23:33
            Stary...ale mnie lata PIS koło wariata, bo ja jestem lewicowcem z krwi i kości.
            Zgodzę się że PIS przegrał, ale w sumie w porównaniu z PO to jest do przodu, nie mówiąc o KNP Korwina, bo on też odniósł sukces w tych wyborach i życzę mu jak najlepiej, bo może chociaż naruszy ten zabetonowany układ, bo przecież PO i PIS mają ten sam "styropianowy" rodowód.
          • taniarada Kuztu 31.05.14, 20:26
            Przestań się ośmieszać .Jest odwołanie.Kto z Platformy Obywatelskiej z Częstochowy został wybrany ? Towarzysz Buzek ,który swoje biuro pod jasnogórskim klasztorem ma ciągle zamknięte.Jest prawda PO i PIS to dwie matki żrące się .Pies i kot.Popieram PIS ,ale to zawsze ból dolnej części krzyża .Nawet Marysia z liceum wie kto to jest Donald Tusk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka