Dodaj do ulubionych

komunikacja miejska w 2015r.

29.12.14, 21:13
Zapoznałam się z rozkładami jazdy obowiązującymi od 1 stycznia 2015r. Z zapowiedzi w roku bieżącym o zakupionych solarisach . o poczynionych krokach w zakupie nowego taboru w najbliższym czasie miałam nadzieję, że nareszcie Częstochowa dorówna innym miastom i nareszcie nasza społeczność będzie jeździć w godnych warunkach. A tu ,aż oniemiałam - wszystkie kursy "12" to autobusy wysokopodłogowe !! Czy ludzie Rakowa, Gnaszyna to wybrańcy do sondowania jazdy w najgorszych warunkach ?? Ludzie ! gdzie my żyjemy !? Jak wejść do takich wysokich autobusów w sytuacjach gdzie co raz więcej osób porusza się o kulach,są starsze,schorowane ( takie nie mają limuzyn). "10". "13 - są wszystkie niskimi autobusami , bo osoby kursujące na tych liniach mają chyba specjalne fory?? Dlaczego MPK tak dzieli społeczeństwo!! Nie ma chyba w kraju takiego miasta, by mieszkańcy musieli korzystać ze starych gratów, nie przystosowanych do ludzi szczególnie starszych, by przejazd do lekarza , dalszego sklepu był gehenną. Ale po wyborach to już można tych "maluczkich" lekceważyć. Jest jeszcze jedno pytanie - gdzie znów podział się nowo zakupiony tabor - może znów cichaczem opuścił nasze miasto.......
wypożyczony został innym miastom
Obserwuj wątek
    • n-jurek Re: komunikacja miejska w 2015r. 29.12.14, 21:28
      sprawdź sobie trasy
      13- szpital na kucelinie, szpital na Zawodziu, szpital na 1000 leciu, rynek na Zawodziu
      10- szpital na Parkitce
      Pewnie,że fajnie i wygodnie by było jeździć niskopodłogowymi. Może gdy tamte zakupione zaczną kursować.
      • dyziek_o Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 05:19
        A Ty, naiwna, na kogo głosowałaś?
        Przecież już od dawna wiadomo, że gdyby wybory miały cokolwiek zmienić, dawno były by zabronione.
        Po za tym, gdzieś ten stary tabor wyeksploatować trzeba.
        A na kompletną wymianę całości na nowy kasy brak.
        Od dawna piszę by nie dotować kościoła tylko kasiorę na nowe tramwaje i autobusy przeznaczyć
        to mnie na forum wyzywają, że z religią walczę albo i z samym panem B.
        A najbardziej mi za złe mają ci o kulach lub laskach.
        No! - jedno woleć.
        Albo finansujemy najbogatszej grupie społecznej dobrobyt albo jeździmy wygodnie.
        Z wyrazami...........
        Dyzio.

p.s
        Ale spróbuj przekonać do tego tych staruchów. Zlinczują Cię.
        • koyod Re: dyziek 30.12.14, 06:39
          Dyziek, bądź choć raz konkretny i napisz wreszcie jak wysokie są te dotacje z budżetu miasta dla kościoła. Napisz bo nie wiem nie czy starczyłoby na 2 autobusy czy też na zakup komletu opon do jednego.
          • taniarada Re: dyziek 30.12.14, 09:37
            A najbardziej mi za złe mają ci o kulach lub laskach.
            No! - jedno woleć.
            Albo finansujemy najbogatszej grupie społecznej dobrobyt albo jeździmy wygodnie. Ale bzdury ,ale bzdety.Mieszać wszystko nawet w postach o komunikacji, kościół .To trzeba mięć porąbane w głowie.Ja wiem na kogo nieszanowny dyzio nie głosował.A przed wyborami podnosił takie larum ,że okolica huczała.Więc wybrali miernego.W tym mieście biedy ,rozpaczy ,i bezrobocia to kościół i wszystko co jest z nim związane zastępuje pomoc społeczną i miejską .Ale zgodnie z dyrektywą partyjną dyzio wszystkie niepowodzenia zwala na kościół i PIS .
        • 6andrew Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 07:32
          Brawo Dyzio, zawsze do porządku napiszesz. Oho, już obrońca "uciśnionych", biednych, czarnych się znalazł. Na 2 autobusy starczyłoby w pięć minut!
          • koyod Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 11:40
            @ 6andrew
            A może nie w pięć minut ani też np. w 720 dni.
            Czekam na konkretną kwotę gdyż tylko cyfry do mnie przemawiają.
            • 51janusz Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 12:34
              Ja mysle, że andrew musi policzyć najpierw ofiary z tacek, wizyt tzw."duszpasterskich" i może wtedy podać. Tylko, że musisz być cierpliwy, bo tego jest trochę, a wiadomo i czasu potrzeba. Do tego faktyczne kwoty wziąć, te które wali na tą czarną zaraze lub jak wolisz stonke Państwo. Także czekać należy.
              • koyod Re: 51janusz 30.12.14, 16:58
                Do kolegi to nie dotarło i zapewne nie dotrze, że budżet samorządu i budżet państwa to są inne zasoby finansowe.
                Kolega zamiast się rozwijać to zajmuje się wyliczaniem ile ksiądz zebrał a zapewne również i tym skąd sąsiedzi mają na to wszystko. Taka mentalność małego człowieczka.
                Nie ty gościu kładziesz ofiary na tę tacę więc i nie głów się ile na niej leży.
                • storima Re: 51janusz 30.12.14, 17:34
                  koyod napisał:
                  >budżet samorządu i budżet państwa
                  > to są inne zasoby finansowe.

Nie pierwszy to raz podane są zniekształcone informacje:(((

Źródła dochodów jednostek samorządu terytorialnego określa odrębna ustawa niż ustawa o finansach publicznych. Dotyczy to ustawy z 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego. Ustawa ta określa:

Zgodnie z jej przepisami, dochodami jednostek samorządu terytorialnego są:

3) dotacje celowe z budżetu państwa.

samorzad.infor.pl/temat_dnia/387056,Wykonywanie-budzetu-panstwa-i-budzetu-jednostki-samorzadu-terytorialnego.html
                  > Nie ty gościu kładziesz ofiary na tę tacę więc i nie głów się ile na niej leży.

Święta prawda.
                  • 6andrew Re: 51janusz 30.12.14, 18:48
                    No jakaz by inna...tylko ta święta i ta prawda!:-))))
        • storima Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 15:13
          dyziek_o napisał:
          > Albo finansujemy najbogatszej grupie społecznej dobrobyt albo jeździmy wygodnie

Policzyliśmy, ile zarabia Kościół. Z budżetu 1,6 miliarda
          www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/policzylismy;ile;zarabia;kosciol;z;budzetu;1;6;miliarda;taca;1;2;miliarda;,6,0,936710.html
          Tyle tylko, ze nie ma to nic wspólnego z tym wątkiem.
          • 6andrew Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 18:45
            Uuu i nastała cisza...Magiczną czy święta? Storima wylozyl kawę na ławę i podmuch wiatru spod sukienek nastał. Szczęście niepojęte...:-))))
            • koyod Re: komunikacja miejska w 2015r. 31.12.14, 06:39
              A ile z tej kwoty podanej przez Storimę można wyłożyć na zakup autobusów w Częstochowie?
              Zero, czyli nic.
              Storima podał wydatki z budżetu państwa, które tak jak zaznaczył w swoim poście nie mają nic wspólnego z tym wątkiem.
              Ale do 6andrewa ta oczywistość nie dotarła, on wie swoje i wie "lepiej".

• taniarada Re: komunikacja miejska w 2015r. 31.12.14, 09:50
                A ile z tej kwoty podanej przez Storimę można wyłożyć na zakup autobusów w Częstochowie?
                Zero, czyli nic. To miasto zamiast rosnąć ciągle się stacza.Już pisałem w poprzednich latach przed pierwszą kadencją SLD ,złe gospodarowanie taborem MPK doprowadziło do do ruiny .Nikt nie poniósł odpowiedzialności .Co jest normalną rzeczą w tym kraju .Dzisiaj nie takimi autobusami byśmy jeździli .Jak to łatwo skłócić ludzi ,wystarczy wrzucić wątek o kościele .Bo przez zarobki kościoła nie mamy dobrego wygodnego taboru autobusowego.Dobrych i godnych zarobków ,emerytur ,znakomitej opieki medycznej itp itd.Wystarczy jeden dobry i zręczny agitator co wrzuci wątek i już się robi wodę z mózgu obywatelom.Do siego.
    • prawdziwydruid Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 09:17
      ???
    • bryczkarz1 Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 10:08
      ". A tu ,aż oniemiałam - wszystkie kursy "12" to autobusy wysokopodłogowe "

I już nieprawda.
      w dzień roboczy: 7 wysokich 1 niski
      w soboty: 3 wysokie 1 niski
      w niedzielę: 2 wysokie 2 niskie
      • taniarada Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 11:25
        O ile mi wiadomo .Po przyjęciu władzy 2011 roku lewica wymieniła członków rad nadzorczych spółek komunalnych na zaufanych ludzi.Nie będę się rozpisywał, kto jakie koryto obsadził.Ale MPK ,które było źle zarządzane stanowisko zajął Roman Bolczyk z Chorzowa z ramienia SLD.Ówczesna pensja prezesa MPK to 17 tysięcy złotych .Nieadekwatna do prowadzenia firmy ,jaką była częstochowska MPK .Stan taboru to rozpacz i dziadostwo.Bolczyk na tym stanowisku jest do dzisiaj i to on miał tą firmę przez cztery lata wyprowadzić na prostą .Ciekawe jest ,że mimo zarabiania tak dużej kasy przez byłych prezesów, nikt nie poniósł odpowiedzialności za złe prowadzenie firmy.Ba ,za zrujnowanie .Bolczyk miał uprawnienia .Na stronie MPK są skargi i zażalenia .Zawsze można napisać .Pozdrawiam.
    • storima Re: komunikacja miejska w 2015r. 30.12.14, 15:58
      basiecza50 napisała:
      > Zapoznałam się z rozkładami jazdy obowiązującymi od 1 stycznia 2015r
      > miałam nadzieję, że nareszcie Częstochowa dorówna innym miastom
      > A tu ,aż oniemiałam - wszystkie kursy "12" to autobusy wysokopodłogowe

Czyli dostępne jedynie dla osób pełnosprawnych fizycznie!
      Wazny watek na tym forum, nie zalatwi sam z siebie problemu.

Jak w kazdej demokracji, nalezy zglosic go radnemu z okregu.
      Tradycyjnie MPK zajmowal sie radny Jacek Krawczyk :

Trwa dodatkowe badanie bilansu spółki za 2010 rok. Radny Jacek Krawczyk bije na alarm: - MPK zbliżyło się do granicznego pułapu zadłużenia - 50 procent kapitału zakładowego, którego przekroczenie oznacza ogłoszenie upadłości.

Czytaj więcej: www.dziennikzachodni.pl/artykul/454105,rosna-dlugi-mpk-w-czestochowie-czy-firmie-grozi-upadlosc,id,t.html?cookie=1

2011-09-24

Warto rowniez skontaktowac sie z
      Częstochowskim Klubem Miłośników Komunikacji Miejskiej
      www.radiojura.com.pl/tag/czestochowski-klub-milosnikow-komunikacji-miejskiej
      Tak tworzy się demokracje oddolna,
      i tak można wpłynąć na kształtowanie się w tym przypadku najbliższej
      społecznej rzeczywistości,
      i jak mawia w krajach o rozwiniętej tradycyjnie demokracji, w których przebywałem,
      USA, WB bądź Francji:
      jeśli nie glosowałeś to nie narzekaj,
      po prostu sam sobie do tego odmówiłeś prawa:(((
      • dyziek_o Re: komunikacja miejska w 2015r. 31.12.14, 15:43
        Słusznie prawicie "storimo" - ale:
        Polacy nie są społecznością demokratów ......ba! - obawiam się, że gdyby przeprowadzić jakieś badania,
        pewnie jedynie ze 30% potrafiło by określić znaczenie wyrazu "demokracja".
        My albowiem najchętniej siedzieli byśmy w domu a zmiany mieli by dokonywać jacyś.........inni.
        Znaczy, - najlepiej, by kartofelki z ogniska wyciągał za nas sąsiad.
        Bo jeszcze sobie paluszki poparzymy.
        Właśnie ostatnio na Super Stacji w programie Kuby Wątłego ten problem poruszano.
        Dlatego nadal będzie jak jest.
        Wystarczy popatrzeć, ilu na tym forum odpowiada na wrzucony tu temat/problem dot.
        jakichś zmian.
        Kilku. A w tym i tak spory procent idiotów.
        Poza tym: - nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi: Otóż system wyborczy w Polszcze
        jest tak ustawiony, że niewielkie masz szanse by za pomocą kartki cokolwiek zdziałać.
        Ale przecież prawo wyborcze ustalają ci, którym zmiany wszelakie były by nie na rączkę=
        a ja osobiście nie znam nikogo, kto by sobie z pod dupy taboret przy korytku usunąć raczył.
        Słusznie stwierdził dr. Kowalczuk w Super Stacji, że zmian w chwili obecnej można dokonać jedynie za pomocą rewolucji.
        Do tego jednak potrzebny jest Przywódca. A takiego na widnokręgu nie widać.
        Znaczy, tych kartofelków z ognia ..................etc,etc.
        Dodatkowo w naszej świadomości tkwi, że najlepiej wybrać na "przywódcę" ciocię" .
        Albo kuzyna. A nuż się zrewanżuje i coś odpali w podzięce.
        Nie ważne, że taki pociot pojęcia o niczym nie ma. Ale to rodzina więc ........itd,itd.
        Wniosek nasuwa się sam: Spadać stąd! Ostatni gasi światlo.
        Albo umierać. Co Arłukowicz podpowiada wyraźnie.
        Pozdrawiam świątecznie,
        Dyzio.
    • 4_czerwiec_1992 Re: komunikacja miejska w 2015r. 31.12.14, 16:11
      basiecza50 strasznie narzeka. Tylko nie chce zauważyć, że uległ poprawie rozkład jazdy. Praktycznie całodziennie jest utrzymywany takt 15 minutowy
      • basiecza50 Re: komunikacja miejska w 2015r. 01.01.15, 15:36
        autobusy mogą jeździć nawet co 5 minut , tylko tu nie chodzi o częstotliwość a o warunki jazdy - kiedy do takiego samochodu nie można wejść starszym osobom. A Panu "bryczkarzowi" ilość "wypuszczonych do jazd autobusów pomyliło się z ilością kursów. Szkoda,że głos w takiej sprawie zabierają ludzie młodzi i sprawni - a po drugie chwalimy się przynależnością do Unii a nie zna się przepisów i obowiązków
        przewoźników w tym temacie.
        • taniarada Re: komunikacja miejska w 2015r. 01.01.15, 17:01
          Masz rację basieczka 50.Piszemy o wszystkim i o niczym.W 2012 roku chwaliliśmy się Ikarusami wysoko-podłogowymi z roku 1997 ,które zakupiliśmy od Hanki z Warszawy .Bo Warszawka pozbywała się złomu. 26 czerwca 2014 r Bolczyk wraz z Madejem chwalą się ,że na 60 -lecie istnienia MPK: Częstochowa znalazła się na pierwszym miejscu listy rankingowej w konkursie Gazela na nisko-emisyjny transport miejski, organizowanym przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Dzięki temu ma otrzymać prawie 66 mln zł na zakup autobusów hybrydowych.Zgodnie z konkursowym harmonogramem inwestycja ma być zrealizowana do końca września 2015 roku. Ale z uwagi na opóźnienia związanie z zatwierdzeniem listy konkursowej, może nastąpić to nieco później.W tym kraju starzy ludzie nie mają prawa bytu .Szybko umierać to motto każdego szpitala do którego się dostaniesz.A młodzi ludzie nie znają historii naszego kraju .Nie są wychowani w duchu patriotyzmu i katolicyzmu .To pokolenie internetowe co na nim tylko szlocha .A nie potrafi zadbać o siebie ,o godną pracę ,o rodziców .O ten kraj i swoje miasto.Pozdrawiam Basieczka 50.
          • a-lfa Re: komunikacja miejska w 2015r. 02.01.15, 07:11
            Gdyby nasze kochane miasto miast kurczowo trzymać się MPK ogłosiło przetarg na obsługę wybranych linii czy tez brygad przez innego niezależnego przewoźnika sytuacja zapewne uległa by poprawie. W przetargu można np. określić iż życzymy sobie autobusy nowoczesne / niskopodłogowe. Na taki krok zdecydował się np. Kraków.
            Podobnie jest z częstotliwościową kursowania - jeśli mam na kolejny autobus czekać 30 minut to w 90% przypadków wolę iść na piechotę - wyjdzie na to samo. Podobnie jak z uwagi na fakt iż III al. nie kursują autobusy a robią kółko przez Sobieskiego czasem też jazda nimi jest idiotyzmem. Po prostu szybciej się jest na piechotę. Ale zarazem w III al. NMP i ogólnie w al. NMP samochodów osobowych pełno. Jeśli tak ma wyglądać promowanie komunikacji to pozostawiam to bez komentarza. Bo owszem kom. publiczna nie może czasem jechać najkrótszą droga ale z drugiej nie może tez robić straszliwych kółek bo wtedy korzystanie z niej pozbawione jest sensu.
            Co do Gazeli to owszem być może dostaniemy autobusy - tylko nikt do końca nie jest pewny kiedy bo czegoś takiego nikt - absolutnie nikt nie ma w swej normalnej ofercie i jakoś giganci branży nie zdecydowali się na ryzyko wejścia w coś z czym nie maja doświadczenia. A dodatkowo jak otrzymamy te autobusy to pewnie sporo starszych krótkich pójdzie do likwidacji i znowu wrócimy do sytuacji z przed ich otrzymania. Czyli zmieni się niewiele.
        • bryczkarz1 Re: komunikacja miejska w 2015r. 02.01.15, 11:59
          > A Panu "bryczkarzowi" ilość "wypuszczonych do jazd autobusów pomyliło się z
          > ilością kursów

Napisz jaśniej.
    • storima Re: komunikacja miejska w 2015r. 15.11.15, 18:31
      To minie rok od czasu gdy odpowiedziałem na wpis człowieka, który od pewnego czasu regularnie zasypuje mnie jątrzącymi atakami.

Zastanawiam się co było tego przyczyną?
      I dlaczego nabrało to tak chorobliwie napastliwego charakteru sprawiającemu mu przyjemność i fascynacje?

Odpowiedziałem na jego wpis w którym się pomylił.
      Zwróciłem mu delikatnie uwagę podkreślając subtelnie ze nie jest to jego pierwszy wpis w którym oskarża kogoś o popełnienie błędu samemu podając kłamliwą informacje:

storima 30.12.14, 17:34
      koyod napisał:
      >budżet samorządu i budżet państwa
      > to są inne zasoby finansowe.

Nie pierwszy to raz podane są zniekształcone informacje:(((

Źródła dochodów jednostek samorządu terytorialnego określa odrębna ustawa niż ustawa o finansach publicznych. Dotyczy to ustawy z 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego. Ustawa ta określa:

Zgodnie z jej przepisami, dochodami jednostek samorządu terytorialnego są:

3) dotacje celowe z budżetu państwa.

Czy wymagałem przeprosin?
      Sprostowania?
      Nie.
      Przyjąłem że piszę do w miarę normalnego użytkownika forum.
      I jeśli nie widzi on potrzeby nawet kurtuazyjnego podziękowania
      za wyprowadzenie go z błędu,
      jak i za
      subtelną sugestię że nie jest to jego pojedyńczy i pierwszy taki
      przypadek
      a
      przeciwnie
      charakterystyczna jego postawa popełniania błędów i obwinia innych za ich publikowanie
      (stad pogrubienie w dzisiejszym tekście)
      to przecież nie będę się od niego nawet tej
      kurtuazji domagał,
      ani zwracał na tą kurtuazje żadnej uwagi.

Jak widać mój wpis jest subtelny.

To było rok temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka