Dodaj do ulubionych

CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO?

09.04.02, 21:09
JA UWAŻAM , ŻE ZDECYDOWANIE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO W NASZYM MIEŚCIE , A WY?
Obserwuj wątek
    • Gość: Discus Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 21:26
      I pewnie najlepszym rozwiązaniem jest ich rozbiórka?
      • Gość: tomek Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 08:55
        Co to jest w ogóle za pytanie? Co to kogo obchodzi ile jest kościołów? Ile jest
        dyskotek, ile wieżowców, ile marketów? Jek ktoś ma ochotę to buduje co mu się
        podoba i na co ma kasę. Kościoły nie są wyjątkiem. Ja nie daję pieniędzy na
        budowę kościołów, ale też nikt mi ich siłą nie wyrywa. Dlatego jeśli ludzie
        mają ochotę dawać pieniądze na ich budowę, to niech sobie budują jeszcze dwa
        razy tyle.
    • alkmena Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 09.04.02, 21:52
      Wiesz, nie przeszkadza mi, ze w naszym miescie jest tyle kosciolow. Absolutnie
      nie. Przeszkadza mi natomiast to, ze sa one takie... dezduszne. Juz tlumacze o
      co mi chodzi z ta dezdusznoscia. Koscioly sa ogromne, to wielkie molochy gdzie
      najtrudniej jest wlasnie o ta specyficzna atmosfere jaka to powinna panowac w
      tego typu miejscach.
      Mieszkam w dzielnicy, w ktorej kiedys stal maly, przytulny kosciolek. Niestety
      teraz na jego miejscu rosnie przepiekny trawniczek... Kilka metrow dalej
      wyrosla jakas ogromna budowla, ktora raczej odstrasza niz przyciaga.
      To juz nie chodzi nawet o to, ile na taki moloch poszlo niedzielnych tac. Nie.
      Po prostu zimne toto i bezduszne.
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 09.04.02, 21:56
        Czy nie uważacie,że za dużo jest takich typków, którzy uważają, że kościołów
        jest za dużo.
        • Gość: Jontek Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 192.168.1.* 10.04.02, 01:50
          Oczywiście że jest za dużo-po co tracić tyle pieniędzy na nowe kościoły i
          plebanie???????
          Na moim osiedlu szanowny ksiądz proboszcz zaczął budować kościół około 12 lat
          temu.Kościółek troche nie wyszedł bo według pierwszego projektu miał być
          większy niż jest w rzeczywistości-zmieniono dach itd,bo pieniędzy zabrakło-
          albo ludzie przestali dawać.Obecnie można uznać go za skończony bo już
          betoniarki i taczki w środku nie stoją.
          W zeszłym roku ktoś wymyślił żeby naszą parafię podzielić na dwie mniejsze
          bo podobno za duża była czy coś takiego.No i nowy kościół mieści się
          (tymczasowo) w szklarni śp Pana Żaka.Odległośc między nimi to góra 600m.
          Nowy ks proboszcz pewnie ma zamiar w przyszłości zacząć budowę nowej świątyni
          co mnie bardzo śmieszy bo ciekawe skąd weźmie pieniążki?Ano od tych ludzi
          którzy dawali wcześniej przez 12lat datki na budowę poprzedniego kościoła-żeby
          nie musieli chodzic co Niedziela do "Blaszaka".No to czeka moją matkę następne
          kilka lat czekania na swój nowy piękny kościół.
          Pozdrawiam wszystkich,Pa.
          • Gość: ninka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.n.club-internet.fr 10.04.02, 09:51
            1 Z grzebania w przeszlosci wyszlo mi, ze niegdys
            swiatynie budowane byly z rozwaga, nie byle gdzie, w
            miejscach szczegolnych, uswieconych zanim powstaly...

2 Albo przy klasztorach, zgromadzeniach, jako kaplice
            przeradzajace sie w miare uplywu czasu w koscioly...

3 Albo w centrum wioski, miasteczka, etc... ze wzgledow
            wiadomych

4 Z reguly byly dzielami sztuki i lezaly u podstaw
            sztuki sakralnej. Ilez skarbow dzieki nim powstalo, nie
            wylaczajac dziel sztuki ludowej

5 Byly prawdziwymi osrodkami kultury, zwlaszcza
            muzycznej...

6 Wnioski: budujcie sobie koscioly do woli, tylko
            blagam, wskrzescie mecenat Kosciola. Ceglany kurnik czy
            betonowy hangar bez pomyslunku toz to katastrofa
            artystyczna, nie mowiac o pustce duchowej, jaka bije z
            tych pseudo "miejsc kultu"

• Gość: Antos Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 2.2.STABLE* / 10.0.2.* 10.04.02, 18:35
              oczywiscie ze jest ich za duzo
              niechodzi mi o Koscioly jako takie bo te mi nieprzeskadzaja , chodzi mi raczej
              o "baraki" "garaze" i inne cuda ktore ostatnio powstaja
              przyklad : wspomniany wczesniej kosciol-szklarnia (buahahah) czy kibel (sory -
              szalet) na "alejce" przerobiony na swiatynie - parodia
              jak ktos naprawde potrzebuje to na drugi koniec miasta dotrze do kosciola
              nierozumiem po kiego powstaje "kosciol" na kazdej ulicy - widocznie jeden
              ksiadz drugiemu pozazdroscil kasiury to zaklada wlasna parafie i czesc datkow
              leci do niego , wiernym stawia "barak" sobie "plebanie" w ktorej z 10 rodzin by
              moglo zamieszakac i jest ustawiony
              amen
              • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.04.02, 20:30
                Czyli mam rozumiec ze kościołów jest tyle ile trzeba tylko budynki źle
                zbudowane. O to chodzi tak?
              • Gość: Discus Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 20:46
                Zgodzę się z Tobą, "kościół" przy alejce to trochę ciekawy przypadek, choć jakby
                z drugiej strony spojrzeć, to chyba i tak bliżej mu do początków Kościoła
                (ubóstwo, brak wystawności) niż temu monstrualnemu gmachowi pod wezwaniem Św.
                Wojciecha przy Promenadzie.

I jeszcze jeden kamyczek. Niedaleko Alejki znajduje się kościół przy ul. Okrzei
                (koło basenu). Kiedyś był tam ładny plac, gdzie wierni mogli stać gdy frekwencja
                na mszy była spora, i dodatkowo, swoim widokiem wręcz zachęcał aby wejść do
                kościoła na chwilę zadumy. Kiedy dookoła zaczęto stawiać mur, osłupiałem i
                zacząłem się zastanawiać czy świątynia ma zachęcać do wstąpienia w jej mury, czy
                też ogrodzeniem podświadomie do tego zniechęcać. :(

chodzi mi raczej
                > o "baraki" "garaze" i inne cuda ktore ostatnio powstaja
                > przyklad : wspomniany wczesniej kosciol-szklarnia (buahahah) czy kibel (sory -
                > szalet) na "alejce" przerobiony na swiatynie - parodia

Zgadza się, ja przynajmniej nie mam problemów w dotarciu do Kościoła na drugim
                końcu miasta po to żeby się tam wyspowiadać. Tam zacząłem to robić i tak jest do
                dziś.

> jak ktos naprawde potrzebuje to na drugi koniec miasta dotrze do kosciola
                • Gość: cogito Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 20:54
                  Widzę pewne sprzeczności...

Czy jeśli kościół ma być skromny albo wręcz ubogi, to czy wyśmiewane "baraki"
                  takie nie są. A czy rzeczywiście taki ma być?

Czy jeśli powinno być mniej kościołów, to czy nie powinny być one wtedy tak
                  duże jak wspomniany kościół pw. św. Wojciecha, żeby mogły pomieścić wiernych?
                  I nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, Przyjacielu, że powstał on w latach 60-
                  tych, kiedy władze komunistyczne ograniczały ilość kościołów. W takim razie
                  czyją politykę kontynuują ci, którzy mówią, że kościołów jest za dużo (i
                  niekoniecznie mam na myśli "szarych" ludzi takich jak Ty czy ja)?

I wreszcie... Czy rzeczywiście jesteś tak zaangażowany w finansowanie budowy
                  kościoła, że czujesz się upoważniony do krytykowania tej inwestycji ? ...

• rainm Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 05.08.02, 05:13
          Po pierwsze jasne ,że jest ich za dużo ,jeżeli kościół ma na budowę nowych
          monumentów to niech najpierw da na renowację starych ,np. Jasnej Góry a nie
          ciągnie od sponsorów którzy mogli by dać na biedne dzieci tą kasę...
          Po drugie nie burzyć a przestać budować...
          Po trzecie tracimy na tym wszyscy bo grunty są sprzedawane pod kościoły po
          znacznie zaniżonych cenach...
          Myślę ,że Bóg nie wymaga wielkich monumentów ,a tego żeby dzielić sie z bliźnim
          a tego kościół dziwnie nie pokazuje...
    • Gość: Bully Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.nfpsx.za.net 10.04.02, 21:03
      Pamięajcie!!!!!! Za komuny były modne szkoły przyzakładowe!!!!!!!Były to szkoły
      które po zakończeniu szkoły gwarantowały pracę w zakładzie. Seminarium to
      ostatnia szkoła przyzakładowa która po zakończeniu nauki gwarantuje
      pracę!!!!!!!!
    • Gość: Aga Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 21:35
      Tak, stanowczo kosciolow jest za duzo. Najbardziej zastanawia mnie kto wpadl na
      genialny pomysl wybudowania kosciola na ulicy Brzeznickiej, ten kosciol stoi na
      czyims podworku miedzy dwoma innymi domkami jednorodzinnymi a najlepsze jest to
      ze 100 gora 200 metrow od tego kosciola jest kosciol sw. Wojciecha- olbrzymi
      gmach. szkoda gadac.
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 11.04.02, 13:55
        Czyli jednak jest ich za duzo. Biada temu miastu. Pokuta Tengiza Abuładze
        kończy się tak: „Po co zbudowano w tym mieście tyle dróg skora żadna z nich nie
        prowadzi do cerkwii”. A my mamy tych kościołów za dużo. Nic nie bedzie z tej
        Czestochowy, skorą drażni nas widok kościoła. Rozumiem zarzuty architektoniczne
        budowlane. Ale zeby twierdzic ze niezaleznie jak wybudowane jest ich za duzo?
      • Gość: jmk Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 212.160.234.* 11.04.02, 14:24
        Idealem bedzie kosciol w kazdej klatce a przy okazji bedzie sie mozna
        dowiedziec wiele ciekawych rzeczy o sobie , nawet takich o ktore by sie samemu
        czlowiek nie podejrzewal.
        Spojrzcie na plan Cz-wy. Co tam widac? Czarne buduja koscioly tylko tam gdzie
        jest duzo owieczek do strzyzenia a nie po to bys mial blisko. Obejrzyj
        dzielnice Stradom. Nic nie widac. Jeden wystarczy...... Biznes jest biznes, a
        wiec strzyzenie jest w tym interesie najwazniejsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Pasanie sie nie liczy!!!
        • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 11.04.02, 16:35
          Napisano: Czarne buduja koscioly tylko tam gdzie
          jest duzo owieczek do strzyzenia a nie po to bys mial blisko.

Skoro jest duzo owieczek do strzyzenia to znaczy ze to stado owieczek ma blisko
          do kosciola. Owieczki sie cieszą.

Napisano: Strzyzenie jest w tym interesie najwazniejsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Pasanie sie nie liczy!!!

A gdyby bardziej pasli a mniej strzygli, to nie narzekałabyś, że kościołów w
          Czestochowie jest za duzo? Przypominam tytul wątku: Czy w Czestochowie jest za
          duzo kosciołów. troche dyscypliny. O tym czy jak ty to nazwywasz czarni pasa
          czy strzyga to zaloz sobie inny watek. Np. pod haslem pasiono-strzyzono czy
          pasano strzyżono. Cos w tym stylu.
          • kajzerka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 12.04.02, 10:10
            Niejaki jmk jest psiony vel strzyzony wbrew swojej woli? jesli tak to powinien zwrocic sie do
            psychiatry bo ma spore klopoty z osobowoscia. Obawiam sie o jego los, bo penie go strzyga tez ci co
            oferują cudowne garnki i latające odkurzacze.

Ta cala argumentacja, ze kosciolow jest za duzo kupy sie nie trzyma.
            Kosciolow jest tyle ile Kosciol chce aby bylo. Kosciol to wierni. dadza kase na budowe beda mieli
            kosciol nie dadza , to moze im Watykan postawi, albo magnaci zafundują., albo nie beda mieli. Skoro
            sie buduje to znaczy ze jest za co. widocznie ludziska chca tego. Nie za bardzo wiem po co ta
            dyskusja.
            Lepiej dyskutowac np. o architekturze kosciolów itp. w kwestii estetycznej a nie ich ilosci. Bo to jest
            dyskusja mniej wiec4ej na taki temat jak : czy nie uwazacie ze w czestochowie buduje sie za duzo
            domow jednorodzinnych?
    • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 12.04.02, 17:20
      Jasne ze jest ich za duzo !!!!! Moze by tak zrobic to co mialo miejsce w
      Norwegii na poczatku lat 90-tych :-)))))? Jesli nie wiecie to sobie poszukacje
      w necie o co mi chodzi :-)
      • Gość: Jontek Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 192.168.1.* 12.04.02, 17:32
        Gość portalu: Immortal napisał(a):

> Jasne ze jest ich za duzo !!!!! Moze by tak zrobic to co mialo miejsce w
        > Norwegii na poczatku lat 90-tych :-)))))? Jesli nie wiecie to sobie poszukacje
        > w necie o co mi chodzi :-)

Naszych Kosćiołów Immortalu tak łatwo nie spalisz,bo nie są z drewna tak jak w
        Norwegii.

• kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 12.04.02, 18:58
          Co zrobiono w Norwegii? Spalomno kościoły? Nie wiedziałem. A po co była IM TAKA
          OPERACJA? mOZE KTOS WIE
          • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 12.04.02, 23:07
            kobyla napisał(a):

> Co zrobiono w Norwegii? Spalomno kościoły? Nie wiedziałem. A po co była IM TAKA
            >
            > OPERACJA? mOZE KTOS WIE

Jesli tak cie to interesuje, to poszukaj wiadomosci na ten temat na wlasna reke.
            Nie idz na latwizne. Ale widze ze nie w tzw. temacie, wiec moze sobie daruj
        • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 12.04.02, 23:05
          Gość portalu: Jontek napisał(a):

> Gość portalu: Immortal napisał(a):
          >
          > > Jasne ze jest ich za duzo !!!!! Moze by tak zrobic to co mialo miejsce w
          > > Norwegii na poczatku lat 90-tych :-)))))? Jesli nie wiecie to sobie poszuk
          > acje
          > > w necie o co mi chodzi :-)
          >
          > Naszych Kosćiołów Immortalu tak łatwo nie spalisz,bo nie są z drewna tak jak w
          > Norwegii.

No widze ze kolega w temacie. Az milo sie na duszy zrobilo :-) No ale pamietaj ze
          nie wszystkie koscioly ktore tam poszly z dymem byly z drewna. Tak wiec..hehe

• kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 13.04.02, 14:41
            Szanowny Immortal. Gówno wiesz o Norwegii. Inaczej byś powiedział co się tam
            stało. A jesli byles w Norwegii to powiedz czy fiordy ci z ręki jadły?
            • Gość: Jontek Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 192.168.1.* 13.04.02, 16:04
              Poszukaj w przewodnikach albo encyklopedii :)))))))))))
              słowa kluczowe to :
              Grishnack,Euronymous,Dead-powodzenia.
              • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 13.04.02, 23:25

> Poszukaj w przewodnikach albo encyklopedii :)))))))))))
                > słowa kluczowe to :
                > Grishnack,Euronymous,Dead-powodzenia.

haha...bardzo dobra podpowiedz :-)) Gdyby jednak ciezko bylo znalezc te slowa-
                klucze ;-)) osobie ktora tak bardzo jest ciekawa tego co sie tam dzialo to
                polecam jeszcze cos innego: - Faust,Samoth,Deathlike Silence czy tez Helveto :-
                ))))))))
            • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 13.04.02, 23:16
              kobyla napisał(a):

> Szanowny Immortal. Gówno wiesz o Norwegii. Inaczej byś powiedział co się tam
              > stało. A jesli byles w Norwegii to powiedz czy fiordy ci z ręki jadły?

Widocznie masz racje i gowno wiem o Norwegii. A ty ignorancie takim tekstem
              potwierdzasz, ze nie powinienes wiedziec o tym co sie tam stalo. Wiec zapomnij o
              wszysktim, wlacz sobie plyte swojego ulubionego hip-hopowego czy dicko-mulowego
              zespolu i skacz do upadlego.
              A kawal o Fiordach zachowaj dla swoich psubraci w Fuks-a, Porter-a czy innych
              Kalimer.
              • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 15.04.02, 14:19
                Wiec jednak nie wiesz co sie w tej Norwegi stalo z kosciolami? Trudno. Powieś
                sobie nad łóżkiem portret Urbana i przeczytaj „Fakty i Mity”.
                • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 15.04.02, 16:24
                  Immortal poszukaj w necie informacji na temat: rehak, dźwigar gęślowy, kląskacz
                  ostrowłosy.
                  • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 15.04.02, 23:56
                    Nie bede szukal, bo mnie to nie interesuje. A ciebie najwidoczniej baaardzo
                    ciekawilo co sie stalo w Norwegii. A to chyba jest roznica, choc moze tego nie
                    dostrzegasz...
                • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.1.* 15.04.02, 23:57
                  Jak zwykle masz racje. I nie chce mi sie z toba "dyskutowac" bo nie warto.....
                  • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 16.04.02, 07:37
                    Tak, bardzo mnie interesuje co się stało w Norwegii? Dlaczego nie chcesz
                    powiedzieć? Ano dlatego, że powiesz to tylko temu kto już o tym wie. Jeseś
                    bardzo niegrzeczny. Zaczynasz bardzo ciekawą myśl i odsyłasz do netu. Co ci
                    szkodzi napisać w kilku zdaniach co się tam stało. To takie trudne?
                    • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 80.48.243.* 18.04.02, 09:06
                      Dobra w telegraficznym skrocie: na poczatku lat 90-tych ujawnila swoje
                      istnienie tzw. black metalowa mafia (tak to prasa nazwala) ktorej czlonkowie
                      (ludzie z czolowych norweskich zespolow black metalowych) podpalali koscioly,
                      dochodzilo tez do morderstw na tle religijnym. Chyba nie musze tlumaczyc, jakie
                      wartosci wyznawali ludzie z tych zespolow?. I to by bylo na tyle. Wiecej pisac
                      nei bede, poniewaz to jest baaardzo dluga historia. Jesli znasz angielski to
                      polecam ksiazke "Lord of Chaos".
                      Temat zostal wyczerpany...
                      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 18.04.02, 09:31
                        Dzięki Immortal. Ciekawe, ciekawe. Smutna historia.
                        • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 80.48.243.* 18.04.02, 23:07
                          Czemu smutna?
                          • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 19.04.02, 08:18
                            Palenie kościołów - to smutne
                            • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 80.48.243.* 19.04.02, 16:19
                              Smutne to jest ze sie tyle kosciolow buduje
    • Gość: JP 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.02, 13:45
      Ktos to niezle wymyslil ( straszenie wierzacych -czym kolwiek-
      pieklem ,gniewam boga ,papierzem itd. itp. )Posrednicy miedzy BOGIEM a
      wiernymi czyli panowie w czarnych sukienkach nakazuja (oczywiscie dla siebie )
      budowanie miejsc pracy . Za forse wiernych. Jakie to "ladne" nie mam pracy
      wybudujcie mi kosciol ja nic tam nie bede produkowal(tylro raz na jakis czas
      postrasze gniewem boga)powiem bob zaplac , a forse bede mial na
      wszystko .Narodziny - kasa ,1-komunia - kasa ,slub - kasa , smierc- kasa,
      msza za...- kasa i to bez podatku -----mile prawda .Dlatego tez uwazam ze tych
      budowli jest za duzo .
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 19.04.02, 15:44
        Jp 2 napisal: Ktos to niezle wymyslil ( straszenie wierzacych -czym kolwiek-
        pieklem ,gniewam boga ,papierzem itd. itp. )
        O PIEKLE TRZEBA LUDZIOM PRZYPOMINAC. oBECNIE KSIEZA RZADKO O NIM MOWIĄ. pIEKLO
        TO NIE JEST NIC PRZYJEMNEGO.

Posrednicy miedzy BOGIEM a wiernymi czyli panowie w czarnych sukienkach nakazuja
        budowanie miejsc pracy . Za forse wiernych.
        - wLASNIE ZA FORSE WIERNYCH CZLONKOW KOSCIOLA. nIKT NIKOGO NIE ZMUSZA DO BYCIA
        KATOLIKIEM. o CO CHODZI?

Narodziny - kasa ,1-komunia - kasa ,slub - kasa , smierc- kasa,
        msza za...- kasa i to bez podatku -----mile prawda .Dlatego tez uwazam ze tych
        budowli jest za duzo

- w SKLEPACH I ZAKLADACH KALETNICZYCH TEZ SIE PLACI ZA USLUGI. cZY BUDYNKI
        KALETNIKOW TEZ CHCESZ ZBURZYC?
        • Gość: Immortal Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 80.48.243.* 19.04.02, 16:25
          >> budowanie miejsc pracy . Za forse wiernych.
          > - wLASNIE ZA FORSE WIERNYCH CZLONKOW KOSCIOLA. nIKT NIKOGO NIE ZMUSZA DO BYCIA
          > KATOLIKIEM. o CO CHODZI?

jak to nie....!!!! Katolicy zmuszaja !!!

> - w SKLEPACH I ZAKLADACH KALETNICZYCH TEZ SIE PLACI ZA USLUGI. cZY BUDYNKI
          > KALETNIKOW TEZ CHCESZ ZBURZYC?

ale w sklepach pracuje sie po to zeby przezyc, a czarnuchy w sutannach zostali
          tym kim sa z powolania (podobno)...pensje i tak dostaja. Sprobuj nie zaplacic za
          slub, pogrzeb, chrzciny....Nie ma kasy, nie ma slubu itd....Idac na "czarnucha"
          masz gwaratnowane ze nei zostaniesz bezrobotnym...to jest biznes...i tylko biznes
          @!!!!!!

• kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 20.04.02, 16:52
            Tak idąc na księdza masz gwarantowane że nie zostaniesz bezrobotnym.
            Zgadza się Immortal. Kościół to solidna firma, niezniszczalna. A dlaczego taka
            solidna? Może dlatego że ma dużo dywizji i bombe atomową ? Nie. Kościół głosi
            Ewangelie Chrystusa, która niesie światu dobro. Kościół to nie zwykla firma
            która zarabia pieniądze. Jeśli jest ksiądz który wymusza na lidziach wysokie
            opłaty żeby sobie kupić za to drogi samochód to jest grzesznikiem innymi słowy
            malwersantem. Ale jesli ty Immortal uwazasz ze ksieza to powinni byc ludzie bez
            przywar to jestes zwyklym idealistą. Tacy ludzie to są w rahu a nie na ziemi.
            Na ziemi jest dobro i zło. W ludziach także kapłanach jest dobro i zło i one z
            sobą walczą.
    • Gość: jp 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.02, 22:05
      KOBYLA - uwazasz ze dobrze jest placic posrednikowi ? Jezus nie mial nic
      glosil "dobre slowo" , ale za to jego sludzy maja super fury ,
      gosposie ,kochanki ,niezle konta itd... i Ty ich bronisz-
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 22.04.02, 00:32
        Jestem katolikiem i nie lubie ksiezy ktorzy kradną publiczny grosz na kupowanie
        fur. Ale uwazam ze kosciolow jest tyle ile trzeba. Ja chcec chodzic do
        koscioła, bo msza swieta jest mi potrzebna do życie i chcę żeby ktos te msze
        organizowal dlatego chetnie place tym ktorzy je organizuja, czyli kaplanom.
        • Gość: jp 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.02, 08:50
          Drogi KOBYLA - nie moim zamiarem jest udawadnianie czy kosciolow jest duza czy
          malo czy w sam raz .W domach dziecka dzieci nie maja sie w co ubrac i jedza
          cienkie posilki - brak pieniedzy .Do wielu szkol dzieci chodza glodne - brak
          pieniedzy itd ...mozna takie przyklady mnozyc .Subwencje , dotacje , pomoc
          wiernych (taca) i mozna budowac koscioly ,stawiac pomniki zyjacym ( jak w
          czasach hitleryzmu )zmieniac nazwy ulic ,placow ,szkol itd.. Na to kasa sie
          znajduje - dziwne ? i to wszystko za bog zaplac ,a dlaczego bog ma za to
          placic ? Przeciez to wszystko po to aby tym na ziemi zylo sie lepiej ( panom w
          czarnych sukienkach ) .Bog bedzie rozgrzeszal nie za odklepane paciork i ilosc
          kosciolow czy pomnikow lecz za czyny i to trzeba sobie uzmyslowic .Poczylaj
          sobie troche o inkwizycji (wiesz ze trwala prawie 800 lat i pochlonela
          dziesiatki milionow istnien i to tylko dlatego ze ktos myslau inaczej)
          • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 22.04.02, 20:54
            Mówisz że inkwizycja trwała 800 lat i pochłonęła 10. milionow istnien. (Podaj
            jakichś znanych historyków uznanych na światowych uniwersytetach, którzy o tym
            piszą)
            Ale nic to. Ważne że nie chcesz burzyć kościołów. I jes ci wszystko jedno ile
            jest w Cz-chowie kościołów. Cieszę się.
    • Gość: matka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 03:27
      Nikt nie poruszył jeszcze tej najważniejszej sprawy: po co ludziom kościoły?
      Myślę, że to wypływa z pierwotnej potrzeby widzenia tego w co sie wierzy.
      Trzeba widzieć księdza, tabernakulum, ołtarz, Hostię, Jezusa na Krzyżu.. Po co?
      Żeby gmin mógł sobie to wszystko w głowie poukładać; jak wygląda diabeł, który
      mieszka w piekle, jak wygląda anioł z nieba itp. Każdy myślący katolik(!) zdaje
      sobie jednak sprawę z tego, że "Bozia" nie mieszka na ołtarzu ani na dzwonnicy,
      a jednak przychodzi w to miejsce, klęka i spowiada się. Dziś jest to tylko
      zbiór gestów i symboli, które zrutynizowały się na tyle, iż zatraciły wszelkie
      majestetyczne znaczenie. Wiara polegająca na zdaniu sobie sprawy, że nie
      potrzeba nam łącznków z Bogiem, który jest WSZĘDZIE, ta wiara jest
      niebezpieczna dla Kościoła. Jeszcze nikt chyba nie zagłębił się tak dalece by
      podważyć fundamenty Kościoła, który, możliwe, powstał w wyniku przekręcania i
      zwykłej niemożnaości zrozumienia słów tak głębokich, jakie wypowiadał sam Jezus
      Chrystus. Dlatego ortodoksja w kwestii wiary jest dla mnie taką głupotą. Po
      prostu pewnych rzeczy nie mozna zrozumieć na ziemi.
      Ale nie o tym była tu mowa, a o budynkach z drewna i kamienia, które wspierają
      i ilustrują naszą wiarę. Nie ulega wątpliwości, iż dzisiaj stały sie po prostu
      budynkami użyteczności publicznej, do których przychodzą co tydzień wierni by
      przypomnieć sobie w co wierzą (albo i nie). Tak więc liczba kościołów
      uzależniona jest od warunków ekonomicznych, demograficznych i aktualnej
      polityki episkopatu, a nie od nagłego przypływu cudownie nawróconych. Wiara
      nasza wchodzi w nową epokę, w której kościoły odegrają pośledniejszą rolę; w
      czasach "eksplozji" człowieka jest już za ciasno w tych murach, za ciasno dla
      wielu (z reguły przemilczanych przez księży) pytań.
      Dlatego: znaczenie kulturowe - można sie łudzić że jeszcze,
      znaczenie duchowe - coraz mniejsze.

pozdawiam
    • Gość: jp2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.02, 09:32
      Mam wrazenie ze Twoje myslenie jest wybiorcze .Szukasz dowodow ,nazwisk no
      dobrze K.Deschner ,R.Haasler ,N.Cawthorne ,H.Herrmann ,A.Demandt ,B.Thiering i
      wielu innych . Spojz na sprawe nie z poziomu doktryn i dogmatow lecz z poziomu
      logiki . Musisz wiedziec ze logika ,racjonalizm ,realizm to wrog kosciola .
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 24.04.02, 17:08
        Gość portalu: jp2 napisał(a):
        Musisz wiedziec ze logika ,racjonalizm ,realizm to wrog kosciola .

Dobry człowieku. Filar teologicznej i filozoficznej mysli chrześcijanskiej Sw.
        Tomasz oprócz Boga kłaniał się właśnie racjonalizmowi, realizmowi,, logice.
        Wzorował się na Arystotelesie. Cały tomizm to hołd realizmowi. Przecież tomiści
        jak lwy walczą z idealizmem. Po kiego grzyby sw Tomasz budował racjonalne dowdy
        na istnienai Boga? Przecież mógł jak mistyce stanąć z rękami do góry i krzyjknąć
        ja mocno czuję, że Bóg jest. Ale tak nie robił. Tomizm jest przecież fundamentem
        całej katolickiej nauki społecznej i filozofii. A ty mówiszże Kosciół nie ma nic
        wspólnego z racjonalizmem. Zadziwiasz mnie.

A wypowiedź Matki bardzo ciekawa. Wkrótce może tak być że tylko niewielu
        chrzescijan będzie potrzebowało mszy swietej obrazów itp.Mozetak byc ale na razie
        tak nie jest. Ja przynajmniej bez mszy swietej nie chce zyć.

> Szukasz dowodow ,nazwisk no dobrze
        K.Deschner ,R.Haasler ,N.Cawthorne ,H.Herrmann ,A.Demandt ,B.Thiering i
        > wielu innych . Spojz na sprawe nie z poziomu doktryn i dogmatow lecz z poziomu
        > logiki .
        • kajzerka CZY W NORWEGII KOSCIOŁÓW JEST ZA MAŁO 26.04.02, 15:19
          Kobyla ma racje. Fiordy z ręki ci nie jadły. Ani razu w Norwegioi nie byłes immortal

A co do dyskusji o polskich kosciołach: jeszcze raz powtarzam: zostawcie ten problem katolikom (bo chyba o to
          wyznanie chodzi). Jak stwierdzą ze jest za duzo przestana budowac.
          I nie dawajcie mi przykladow z sierotami i glodujacymi dziecmi. Bo jesli tak stawiac sprawę to pytajcie sie nie czy
          kosciolow w czestopchwie za duzo, ale np. czy nie jest za duzo ladnych willi (mozna przeciez mieszkac w bloku,
          a nadwyzke przeznaczyc na sierociniec labo pomoc Afryce) a i wy hipokryci: zamiast pie... w internecie
          moglibyscie ten grosik z kawiarenki wrzucic do puszki owsiaka, albo sprzedac komputer i gotowke wyslac do
          bangladeszu. Pozytek bylby wielki - dla wszystkich. Hipokryci. Zegnam.

• Gość: Jontek Re: CZY W NORWEGII KOSCIOŁÓW JEST ZA MAŁO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 11:03
            kajzerka napisał(a):

> moglibyscie ten grosik z kawiarenki wrzucic do puszki owsiaka, albo sprzedac ko
            > mputer i gotowke wyslac do
            > bangladeszu. Pozytek bylby wielki - dla wszystkich. Hipokryci. Zegnam.
            >
            A więc pierwszy ruch należy do ciebie,co pierwsze grosik czy komputer?

• kajzerka Re: CZY W NORWEGII KOSCIOŁÓW JEST ZA MAŁO 30.04.02, 10:44
              > A więc pierwszy ruch należy do ciebie,co pierwsze grosik czy komputer?

Zdaje sie ze mnie nie zrozumiales. Swoja wypowiedz adresowalem, do tych, którzy mowia innym na co
              maja wydawac swoje pieniądze. Jesli ktos mowi katolikom nie budujcie kosciolow tylko dajcie na sieroty,
              to ja mowie sam daj na sieroty jak chcesz, a innym pozostaw decyzje co jest wazniejsze.
              W ogole wkurza mnie wtrącanie sie w czyjes finanse (o ile nie są publiczne - np. podatków) i
              przywoływanie na argument niesmiertelnych domow dziecka, szkół, służby zdrowia, bezdomnych,
              bezrobotnych bez rpawa do zasiłku, spuscizny pegeerów....Zamiast sie wtrącać do nie swoich spraw -
              zrób cos w tych sprawach sam - (jesli uwazasz ze powinnienes).

• kajzerka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 29.04.02, 10:56
          Skoro w Czestochowie jest za duzo kosciołów, uwazam ze np. Jasna Góre powinno sie przeniesc
          tam, gdzie ją docenią. Najodpowiedniejszym miejscem byloby np. Podkarpackie, Podhale albo
          Podlasie.
          Bedzie o jeden koscioł mniej i Czestopchowa bedzie mogla troche odetchnąć.
    • Gość: JP 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.02, 13:37
      Nie , nie ktos tu myli pojecia , to nie wierni chca kosciolow (napewno nie
      wszyscy)lecz panowie w czarnych sukienkach .To oni wrecz wymuszaja na
      wiernych -budowanie dla siebie miejsc pracy ( dlaczego wielu ksiezy chodzac po
      koledzie zostawia koperty i prowadzi buchalterie kto dal a kto nie , i wiele
      innych przykladow typu slub - forsa , smierc - forsa -
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 30.04.02, 14:15
        Tak nie wszyscy wierni chcą kościołów, ala katolicy tak. Tym sie roznimy m. in.
        od protestantow ze chcemy miec koscioly z obrazami, duże, przestronne. ogrzane.
        Taki juz nasz katolicki hedonizm. QAle zawsze mozerada parafialna
        zd3ecydowacinaczej i zamiast na rwemont kosciolan przeznaczyc forse na ochronke
        dla dzieci. Ja jestem katolikiem i uwazam ze to porządna firma. Musi miec
        koscioly a nie jakies klitki, ale sa inne chrzescijanskie wyznania ktore lubią
        skromność. Droga wolna mamy wolnosc mozemy sie zapisacdo Baptystow,
        Ewangelikow, i wielu wielu innych. Tak jak to jest np. w mieście Zelów
        niedaleko Pabianic. YTam jest chyba z 10 róznych wyznań i bardzo fajnie.
        Dlaczego w Cześtochowie skoro tak nie lubimy katolicyzmu i rozbuchanego kultu
        Maryji nie zakladamy nowycych wyznan i nie byudujemy skromnych koscuiołów? Co
        władza miejska nie daje na to zezwoleń?
    • Gość: jp 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.02, 12:31
      Tak faktycznie wielu katolikow uwielbia obrzadkowosc i gigantomanie (wymyslona
      tylko i wylacznie przez kler) pielgrzymki , oazy , procesje itd. Wszystko to
      po to aby wierni placili za BOGA . Im wieksza pompa tym wiekszy
      szmal .Najwieksza firma na swiecie ( w dodatku ma swoje panstwo )ktora zarabia
      za BOG ZAPLAC slownie . Dzieki BOGU urodzilem sie ateista .
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 03.05.02, 11:37
        Jesteś ateistą, ale wierzącym. Jaką trzeba mieć silną wiarę, aby uwierzyć, że
        Boga nie ma.
        • Gość: jp 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.02, 13:34
          "Nie ma wierzacych ateistow ". Ja nie wierze w niesmiertelne dusze , w raj , w
          boga ( jakiego kolwiek) , w pieklo , w straszenie przez kler - czymkolwiek .
          Nie bedziesz wierzyl - pieklo ,odstapisz od wiary tylko slusznej (czyli kk) -
          pieklo , nie bedziesz chodzil do kosciola - pieklo itd. itp. Ja nie
          poterzebuje posrednika miedzy mna a bogiem , ja wierze w boga a nie w kosciol
          i kosciol jest mi do niczego potrzebny .
    • bigpaolka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 03.05.02, 17:21
      Wła�nie przeczytałam sobie hurtem wszystko, co do tej pory zostało napisane na ten temat. Doszłam do wniosku, że lepszego kabaretu dawno już nie czytałam. Co do ko�ciołów. Mieszkam wreszcie we własnym domku, w otoczeniu równie własnych domków sšsiadów i z przyjemno�ciš zanotowałam, że w mojej okolicy - w centrum Częstochowy - jest tylko jeden ko�ciołek dwie ulice dalej, a następny dopiero na Dšbiu. Zorientowałam się, że tutaj ludzie ceniš własnš ziemię i własne otoczenie i nikt nie zgodzi się, by jaki� księżulo z wybujałymi ambicjami budował ko�ciół na ich terenie. Poza tym z rozmów z sšsiadami wywnioskowałam, że za kolędę daje się co najwyżej 10-20 złociszków i pleban jest zadowolony, gdy w ogóle co� dostanie. Ko�ciół jest malutki, nie wymaga dużych nakładów na renowację i super.
      • Gość: jmk Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 17:33
        Nie ciesz sie bo Ci czarne pokrzyzuja plany.
        Radze sie przeniesc z zamieszkaniem na Stradom.
        Tam im jeden wystarczy, ale uwazam ze to dlatego gdyz Stasiek N mieszkajacy
        przy al, NMP dawno nie patrzyl na plan miasta i nie zauwazyl wyraznych bialych
        plam, tj takich, ktore ja widze od dawna.
        Od nowych osiedli trzymaj sie z daleka, tam bowiem sytuacja zbliza sie do
        idealu tj kosciol w kazdej klatce,
        Na plebani bedzie sie mozna duzo ciekawego o sobie dowiedziec, nawet takich
        rzeczy o ktore by sie czlowiek sam nie podejrzewal!
      • Gość: JP 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.02, 21:16
        bigpaolka Poza tym z rozmów z sšsiadami wywnioskowałam, że za kolędę d
        > aje się co najwyżej 10-20 złociszków i pleban jest zadowolony, gdy w ogóle co�
        > dostanie. Ko�ciół jest malutki, nie wymaga dużych nakładów na
        renowację .
        No i jest cacy .Za BOGA trzeba zaplacic , troche ewangielii w domu i
        szmal.Panowie w czarnych sukienkach i rowniez tak zarabiaja .Na drzwiach
        potrafie sobie sam napisac rok i inicjaly .

• Gość: kazik Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.proxy.aol.com 04.05.02, 05:22
          a czy w tych wszystkich kosciolkach mowia o nadchodzacym Krolestwie Bozym?
          nauki Jezusa sie wokol tego obracaly,czym uswiecaly swiete Imie Jego Ojca.
          cuda byly rowniez tego potwierdzeniem,czym bedzie sie Ono charakteryzowalo.
          Jezus,juz nie dzieciatko w zlobie,ale potezny krol,ktory czeka na rozkaz Swego
          Ojca,by doprowadzic ludzkosc do stanu z przed adamowego grzechu.jezeli tam
          tego nie ucza,to daremnne wydawanie na nie pieniedzy,bo i tak nie bedzie
          blogoslawienstwa.trzeba znalesc inne miejsce,gdzie Imie Boze jest oznajmniane
          i czlowiek ma mozliwosc poznania Prawdy o Stworcy,Jego zamierzeniu co do ziemi,
          co do nas,ludzi,co do calej przyszlosci oraz,co do zycia wiecznego [Jana 17:3].
          rowniez,co do poznania takich pojec jak pieklo,by nie bylo zadnego
          zamieszania co do tego co to slowo znaczy.powodzenia w szukaniu Prawdy,oraz w
          milosci do Boga i kazdego blizniego.
          • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 04.05.02, 10:24
            No tak. Ty JP2 mowisz ze nie chcesz aby miedzy Tobąa Bogiem byli pośrednicy w
            czarnych sukienkach. Ja to szanuje. Tylko musisz uszanować to ze ja i wielu
            wielu katolików chce chodzic na msze swiete, chce aby odbyl sie chrzest, aby to
            bylo wydarzenie uroczyste. Chcemy procesji Bożego Ciala z obrazami ozdobami
            kwiatami. Chcemy aby ktos tymi uroczystosciami zarządzal, aby je organizowal.
            Poza tym chcemy aby ktos nas spowiadał. Ja czuje potrzebę spowiedzi i wielu
            wielu innych katolikow, Tacy juzjestesmy my katolicy ze chcemy bardzo
            posrednikow miedzy Bogiem a nami. I do tego potrzebni nam sa ludzie w czarnych
            sukienkach. To nawet ładna nazwa. I nie rozumiem dlaczego ci ludzie maja to
            robic za darmo. ja chetnie im odpalam na tace.
            I jeszcze raz powtarzam. Kosciołow jest tyle ile trzeba. Tak jak zakladow
            kaletniczych. Jesli ludzie przestaną do nich chodzic to upadną. To proste. Ale
            póki co jest wielu takich jak ja ktorzy chcą do chodzić do kościoła. Nie żyje
            wolność wyznania. Każdy niech wierzy w co chce. Ach jak ja kocham wolność. I
            bardzo sie ciesze ze moj kosciol katolicki nie twierdzi że tylko i wylącznie w
            nim mozna osiągnąć zbawienie.
    • kalafior22 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 04.05.02, 10:40
      PO CO TYLE TYCH KOŚCIOŁÓW , ŻEBY SIE POMODLIĆ NIE JEST POTRZEBNY KOSCIÓŁ , A
      PRACA KSIĘŻY TO JUŻ OSOBNY TEMAT , NIE MÓWIĄC O LUDZKIEJ NAIWNOŚCI W DAWANIU NA
      OFIARĘ ??!! O TYM WKRÓTCE NAPISZĘ TZN , JAK WYGLĄDA SYTUACJA W KOŚCIELE W
      PEWNEJ WSI POD CZESTOCHOWA OBECNIE ZBIERAM INFORMACJI DODAM ,ŻE JESTEM W SZOKU
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 04.05.02, 10:50
        Tobie Kalafior nie jest potrzebny kosciół żeby sie pomodlić. Ale mnie kościół
        do modlitwy jest bardzo potrzebny. Uszanuj to. Tyś jest taki a ja taki.
        Na tym polega wolność. Nie lubisz wolności? Co chcesz mi wmówić, że mnie do
        modlitwy kościół jes niepotrzebny? Jeśli tak to spróbj mnie przekonać. No
        czekam. Dlaczego to mam zrezygnować z modlitwy w kościele która tak duzo mi
        daje. W domu tez się modlę. Ale raz na tydzień łaknę wspólnej modlitwy w
        kościele. Ale dla mnie wazne zeby nikomu nie przychodzilo do głowy mi tego
        zabraniać. Ach jak ja lubie wolność.
        • Gość: KALAFIOR Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.poraj.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 09:41
          tu KALAFIOR nie chciało mi się logować , KOBYLA czytaj uważnie opinie, ja nie
          napisałem , że jest mi nie potrzebny kościół, tylko jest ich stanowczo za dużo
          na samej północy jest ich 3, obok promenady 4 ( św , Wojciecha )((bardzo lubie
          ten koścół)) i w strone kiedrzyna 5. po co ich tyle , powinien być jeden ale
          duży i piękny a nie,,10'' klitek , w czestochowie jest pełno kościółków,
          następnie okolice Jasnej Góry . jest klasztor , na ulicy św ,Barbary koścół ,
          następnie na Kordeckiego kościół i w strone rynku wieluńskiego znowu
          kościół.NIE ROZUMIEM TEGO DLACZEGO W OBREBIE, OPISANE WYZEJ PRZYKŁADY DOTYCZĄ
          PROMIENIA 1 KM , JEST TYLE KOŚCIOŁÓW , JEŚŁI KOBYLA NIE ZNASZ TOPOGRAFII MIASTA
          SŁUŻE POMOCĄ, A SWOJĄ DROGĄ CIEKAW JESTEM ILE PRZYPADA MIESZKANĆÓW NA JEDEN
          KOSCIÓŁ
    • Gość: deni Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 11:43
      Jest ich w sam raz.A jak się komus nie podoba to niech się przeprowadzi do innego miasta.
      • Gość: Mnich Re: CZY UWAŻACIE , ZE .... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 12:49
        Gość portalu: deni napisał(a):

> Jest ich w sam raz.A jak się komus nie podoba to niech się przeprowadzi do inne
        > go miasta.

Aha ;)0 a jak się okaze że rząd mi się nie podoba to też muszę się wyprowadzić?,
        albo jak nie podoba mi się sąsiad pijak ? czy wtedy tez poradzisz mi bym zmienił
        miejsce zamieszkania???
        Dziwny sposób myślenia; bardzo dziwny - a może by tak "deni zamiast jak dziecko
        obrażać się na pytanie zastanowić się o przyczynę rozrostu liczby kościołów.
        Koleżanka reprezentuje średniowieczny pogląd myślenia ot co.Pomijając już że
        najczęściej - to nie pytanie jest głupie ale odpowiedzi jaki można otrzymać
        Dziękuję za uwagę.
        • Gość: kazik Re: CZY UWAŻACIE , ZE .... IP: *.proxy.aol.com 04.05.02, 23:55
          kobyla,jestes interesujaca osoba i nalezy ci sie pochwala za twoje stanowisko.
          jednak jezeli pozwolisz to chcialbym ci powiedziec,ze jedynym posrednikiem,
          pomiedzy nami ludzmi i Bogiem,jest Jego Syn,Jezus Chrystus,po przez ktorego
          mamy w modlitwie dostep do Stworcy czlowieka.a to z powodu odlaczenia sie
          pierwszej pary ludzkiej od swego Stworcy.po przez tysiaclecia,Przeciwnik i
          Potwarca Boga,duzo namieszal swa ideologia,a to dlatego by cala ludzkosc
          doprowadzic do zaglady[o ktorej wie,ze czeka jego samego].pieknie o tym mowi
          ap.Pawel,kiedy mowi o swym zyciu w stosunku do Boga.dlatego powtorze jeszcze
          raz,ze potrzeba nam ludziom szukac prawdy biblijnej,ktora potrafi czlowieka
          wyswobodzic,a pomoca wielka jest studium Slowa Bozego,Biblii[2Tym.3:16,17
          2Tym.3:1-5,2Piotra 3:9,Obj.sw.Jana 17:17,21:2:5].zycze wszystkiego najlepszego.
          • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE .... 05.05.02, 21:00
            A props ostatniego posta Kalafiora. Musisz sie zdecydować. Czy w obrębie
            wybranego przez ciebie 1km. jest za dużo kościołów czy w ogóle w Czestochowie
            jest ich za dużo. Bo może generalnie w Częstochowie jest ich tyle ile trzeba
            tylko są żle rozmieszczone? Czy o to chodzi?
            • Gość: KALAFIOR Re: CZY UWAŻACIE , ZE .... IP: *.poraj.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 21:10
              kobyla napisał(a):

> A props ostatniego posta Kalafiora. Musisz sie zdecydować. Czy w obrębie
              > wybranego przez ciebie 1km. jest za dużo kościołów czy w ogóle w Czestochowie
              > jest ich za dużo. Bo może generalnie w Częstochowie jest ich tyle ile trzeba
              > tylko są żle rozmieszczone? Czy o to chodzi?

NA NIC SIĘ NIE MUSZĘ DECYDOWAĆ, KOSŚCIÓŁÓW JEST ZA DUŻO W CZESTOCHOWIE ,
              OCZYWISCIE ,ŻE SĄ ŻLE ROZMIESZCZONE ALE POD WZGLĘDEM ILOŚCI. A PODANE PRZYKŁADY
              SĄ ODZWIERCIEDLENIEM SŁÓW ,'' KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO ''
              • kobyla Re: A wiec do konkretow 05.05.02, 21:20
                Ile jest teraz kościołów w Czestochowie? I ile ich powinno być według Ciebie,
                żeby było tak jak trzeba?
                • Gość: adamiko Re: A wiec do konkretow IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 22:46
                  Oj, kobyło, pamiętam Cie z innych rozważań kościelnych i jasnogórskich. Dla
                  mnie jesteś zwykłym prowokatorem
    • Gość: jp 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.02, 13:48
      Masz racje
      • borys-krakow Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 06.05.02, 17:27
        Nic nie "prowokujesz".
        Zabawne, w kraju, gdzie 90 ileś procent mieszkańców przyznaje się do
        katolicyzmu - ten, który przyznaje się do katolicyzmu jest uznawany za
        prowokatora.
        Strasznie męczący i rozbity wątek, długo się otwiera. Ale ciekawy. Może ktoś
        założy ciąg dalszy i zrekapituluje całość?
        Tylko przypomnę (jako katolik), że Kościół jest mistycznym ciałem Chrystusa i
        bez pośrednictwa biskupów, księży, bez Pisma i ofiary (Mszy św.) nie da się.
        Jeśli ktoś uważa, że bez księży, kościołów (budynków) prościej do Boga - moim
        zdaniem błądzi. Albo - blisko mu do tego, by zbłądzić.
        • Gość: adamiko Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.02, 22:21
          borys-krakow napisał(a):

> Nic nie "prowokujesz".
          > Zabawne, w kraju, gdzie 90 ileś procent mieszkańców przyznaje się do
          > katolicyzmu - ten, który przyznaje się do katolicyzmu jest uznawany za
          > prowokatora.
          > Strasznie męczący i rozbity wątek, długo się otwiera. Ale ciekawy. Może ktoś
          > założy ciąg dalszy i zrekapituluje całość?
          > Tylko przypomnę (jako katolik), że Kościół jest mistycznym ciałem Chrystusa i
          > bez pośrednictwa biskupów, księży, bez Pisma i ofiary (Mszy św.) nie da się.
          > Jeśli ktoś uważa, że bez księży, kościołów (budynków) prościej do Boga - moim
          > zdaniem błądzi. Albo - blisko mu do tego, by zbłądzić.
          Przeczytaj sobie wątek- " Czy Jasna Góra przeszkadza miastu" - czy coś podobnego.
          Może kobyła jest katolikiem, ale jakimś nieprzekonanym i ciągle prowokującym
          dyskusję na ten temat.

• borys-krakow Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 07.05.02, 12:02
            Gość portalu: adamiko napisał(a):

> Może kobyła jest katolikiem, ale jakimś nieprzekonanym i ciągle prowokującym
            > dyskusję na ten temat.
            Może poszukuje?
    • Gość: Testor Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 17:34
      przy ulicy zrodlanej jest parafia wieksza niz kosciol. na rakowie sa koscioly w
      odleglosci 300-350m i caly czas stawia sie nowe. na budowe kosciola nie ida
      pieniadze tylko z tacy ale i z budzetu panstwa. wg. mnie jest za duzo
      kosciolow, a jak ktos naprawde chce sie pomodlic to chyba nie przeszkadza mu
      troche wieksza odleglosc

dziekuje
      • borys-krakow Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 06.05.02, 17:38
        Gość portalu: Testor napisał(a):

> na budowe kosciola nie ida pieniadze tylko z tacy ale i z budzetu panstwa.
        Jakiś konkrecik może?
        Który z nowopowstających w Częstochowie kościołów buduje się za pieniądze z
        budżetu?
      • Gość: jmk Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 16:13
        Nie badzcie minimalistami.
        Kosciol w kazdej klatce!!!!!!!!!
        Tak trzymac!
        Tylko po jaka cholere.....
        • kobyla Re: Apeluje : do konkretow 08.05.02, 08:55
          Nie jestem prowokatorem jak sugeruje Adamiko i inni. Dyskusja jest ciekawa i
          bardzo prosze odpowiedziec na te pytania. Ile jest teraz kościołów w
          Czestochowie? I ile ich powinno być ,żeby było tak jak trzeba?

Na marginasie: skad pomysl zeby nazwac mnie prowokatorem. Ktory moj wpis moze
          sugerowac ze jestem prowokatorem. Ja pisze to co mysle.

• Gość: Mnich Re: Apeluje : do konkretow IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 09:27
            kobyla napisał(a):

>prosze odpowiedziec na te pytania. Ile jest teraz kościołów w Czestochowie?

wedle moich wyliczeń w Cz-wie jest 45 parafii

do pozostałych kwestii poruszanych w wątku (na razie )nie odnoszę sie ;)
            pozdrawiam
    • Gość: krzys Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.pcz.czest.pl 08.05.02, 09:15
    • Gość: krzysiek Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.pcz.czest.pl 08.05.02, 09:17
      jest zdecydowanie za dużo choćby na północy,a może księża pobudowaliby więcej
      przytułków dla bezdomnych, a nie walczyli o nieusuwnie ich z dworców.
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 08.05.02, 16:53
        O ile za duzo?
        • Gość: KALAFIOR Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.poraj.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 22:57
          kobyla napisał(a):

> O ile za duzo?
          OD CHOLERY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          I DODAM , ŻE DOPÓKI BĘDZIE INSTNIEĆ NAIWNOŚĆ LUDZI ,BĘDĄ NIESTETY POWASTAWAĆ NOWE
          • kajzerka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 09.05.02, 12:46
            Kalafior uwaza, ze naiwni ludzie nie powinni miec kosciołów, bo są glupi i naiwni, a Kalafior wiel lepiej co dla nich
            dobre.
            Kobyla nie jest prowokatorem bo odpowiada merytorycznie i bez emocji na temat, przedstawiajac swoje
            argumenty.

Ten watek jest dla mnie baredzo ciekawym doswiadczeniem. Postanowilem zrezygnowac z mojej codziennej
            ironii i od tej pory traktowac powaznie wpisy na tym watku. Sytuacja jest po prostu powazna. Wyrazane tu
            opinie
            - nie ukrywam: przeciwników budowli sakralnych - napawają mnie troska i wrecz przerażeniem.
            I to nie wpisy Kalafiora czy JPII, który deklarując sie jako ateista odsyła kobyłe - deklarowanego katolika - do
            Boblii!!!!???!!
            Chodzi o wpisy pozornie wyglądające na obiektywne, pisane bez uczuciowego zangazowania, które według
            mnie swiadcza o glebokim i bolesnym rozwodzie ze zdrowym rozsądkiem.
            pisze np forumowiczka, ze na jej ładnym nowym osiedlu na szczęscie nie ma zbyt wielu kosciołów. Na szczesci -
            to znaczy na czyje szczescie??? czy jej? jest az taka egoistka, ze innym ludziom kaze szukac swiątyni w innych
            czesciach miasta?
            Ale pisze tez ze ludzie cenia sobie ziemię i wlasne pieniądze:
            No jesli wszyscy sobie tak cenia ziemie i pieniądze to jasne ze nie ma kosciolów. jesli kosciół uzna, ze powinien
            prowadzic dzialalnosc misyjna w takim osiedlu i postawi kaplice - to zadna forumowicznka ani zaden antyklerykal
            nie bedzie mógl tego zabronic bo prawo pozwala na dziallnosc kosciola rzymsko-katolickiego, podobnie zreszta
            jak na wydawanie pisma NIE i działalnosc partii nieprzychylnych kosciolowi.
            Koscioły są budowane nie na ziemi zabranej przez kosciół przemoca ale kupionej przez wspolnote parafialna
            badź diecezję. Pieniądze na budowe pochodza z ofiar wiernych ktorych nikt siła nie przymusza do tego aby to
            czynili. To nie jest sprawa tego czy mieszkancy osiedla cenią sobie własne pieniądze i ziemie. To jest kwestia
            tego jakie wyznają wartosci i co dla nich jest wazniejsze, a co mjniej wazne. Jesli ktos daje na budowe kosciola,
            a drugi na nowe bmw i czyste dresy, to znaczy ze po prostu co innego jest dla nich wazne w zyciu.
            Prosze tez mi nie wyjezdzac z sierocincami, bezdomnymi itp bo zapytam, czy naprawde oddajecie ostatni grosz
            na pomoc biednym i potrzebującym????
            Zabawny był tez wpis ze ksieza nic w kosciele nie produkują.
            Nie produkuje si9e tez nic w szkolach, domach kultury, salach koncertowych i teatrach. Stanowczo jest ich za
            duzo.

• Gość: Realista Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 23:07
              Witam wszystkich biorących udział w tym wątku! Przychylam sie oczywiście do
              zdania tych,którzy twierdzą,że kościołów jest zdecydowanie za dużo i za dużo
              przybywa,biorąc choćby pod uwagę dwa aspekty tj.pilniejsze potrzeby wybudowania
              innych obiektów jak choćby przytuliska dla bezdomnych / których niestety
              każdego roku przybywa a nie ma dla nich schronienia/ oraz przede wszystkim fakt
              coraz bardziej zauważalnego odwracania sie szczególnie młodych ludzi od
              Kościoła /szczególnie po ostatnich aferach /z jednym z biskupów i ostatnio
              reportaż w "Superwizjerze"TVN-u o wypraszaniu przez księży w jednej parafii od
              wiernych poręczeń kredytów rzekomo na kościół,które to kredyty nie wiadomo na
              jakie cele poszły,a poręczycielom zabiera się majątek,gdyż księża są
              niewypłacalni/.
              Mówi się u nas o 90% katolików-owszem,ale jest to tylko katolizm na pokaz.Sam
              zauważam,że wielu ludzi idzie co niedzielę do kościoła tylko dlatego,że tak "po
              prostu wypada-bo jest taka tradycja",a po powrocie z Kościoła na co dzień
              zachowują się bardzo daleko od tego,czego naucza chrześcijaństwo.Nierzadko
              stoją tylko w czasie mszy na placu przed Kościołem nie wsłuchując się wcale w
              to,co się dzieje wewnątrz świątyni,tylko rozmawiając o czym innym i zerkając na
              zegarek.Nierzadko,/ jako,że ja nie chodzę do Koscioła,gdyż nie mam takiej
              duchowej potrzeby/ pytam osoby znajome,o czym była dzis homilia w kościele,nikt
              nie potrafi odpowiedzieć,na jaki temat ksiądz mówił.
              Większym milczeniem pominę fakt pełnienia przez Kosciół roli zakładu usługowego
              i dyktowania przez księży cennika usług ślubu,chrztu,zgonu..itd.
              Każda religia,w tym katolicyzm dobrze naucza i z tej dobrej nauki można brać
              dobre wzory,ale zwróćmy też uwagę na fakt,ile na tle religijnym w różnych
              krajach ginie ludzi / Irlandia Płn.,kraje afrykańskie choćby Ruanda,gdzie
              wyrzynają się wzajemnie dwa plemiona o różnych wiarach,ostanio Indie,gdzie
              wierzy się w kiludziesięciu bogów,a nawet Rosja,gdzie już się zarysowywuje
              nienawiść prawosławia do katolicyzmu,mimo,że korzenie tych religii są te same./
              Jak więc Ci Wszyscy Bogowie / jeden Bóg?/ mogą na to wszystko patrzyć?
              Oj,ale się rozpisałem,jest to temat-rzeka,ale reasumując powtórzę,że sprawa
              wiary jest sprawą indywidualną i budowa aż tylu kościołów nie jest zasadna.
              • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.05.02, 07:59
                Drogi Realisto.
                Po pierwsze to czy ja katolik ide do koscioal na pokaz czy aby zaspokoic
                wewnetrzna potrzebe jest malo wazne w kontekscie pytania na tym watku. Wazne ze
                ludzie chca chodzic do kosciola -chodzenie do kosciola zaspokaja ich potrzebe.
                A realizacja tej potrzeby nie robi krzywdy innym.

Po drugie piszesz ze ludzire wychodzac z koscioloa nie pamietaja o czym byla
                homila. Dziesiec razy nie pamietaja a 11 raz zapamietaja i moze dzieki niej
                przestana pic albo zdradzac żone. Ale jak z faktu ze ludzie nie pamietaja
                homili mozmna wnioskowac ze kosciolow jest za dużo?

Po trzecie skoro jestes realistą to może napiszesz ile w Czestchowie jest
                kościołów teraz a ile powinno być żeby było dobrze? Do konkretów
                • kajzerka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.05.02, 09:08
                  Mialem nie byc ironiczny, ale pozwole sobie na maly wyjatek. Zresztą.... to własciwie nawet nie bedzie
                  ironia, raczej smutna konstatacja.
                  Niektórzy dyskutancji z luboscią podkreslają, ze są ateistami, albo nie chodza do koscioła nie czując
                  duchowej potrzeby, po prostu nie są Kosciołem itd. Nasuwa sie w tym kontekscie pytanie dlaczego z
                  taką żarliwoscią, poswiecając swój cenny czas i byc mioze pieniadze biorą udział w dyskusji na
                  temat, który niewiele powinien ich obchodzić. Nie mówie, zeby nie dyskutowali to nawet ciekawe
                  doswiadczenie socjologiczno-psychiatryczne. Zwłaszcza gdy czytam, że Realista nie czuje duchowej
                  potrzeby pójcia do koscioła, ale z luboscią wypytuje znajomy o czym była homilia.
                  I co wy na to powiecie? A Kobyłe nazwano prowokatorem....

A własnie skoro mamy do czynienia z Realistami to bede sie domagal razemKobylą odpowiedzi na
                  pytanie: ile jest kosciołów, a ile powinno być? I oczywiscie...dlaczego.

• kajzerka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.05.02, 09:26
                    Gość portalu: Testor napisał(a):
                    > na budowe kosciola nie ida pieniadze tylko z tacy ale i z budzetu panstwa.
                    A Borys z Krakowa zapytał:
                    Jakiś konkrecik może?
                    Który z nowopowstających w Częstochowie kościołów buduje się za pieniądze z
                    budżetu?

Czy dostalismy odpowiedź???
              • borys-krakow Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.05.02, 10:44
                Gość portalu: Realista napisał(a):

> zwróćmy też uwagę na fakt,ile na tle religijnym w różnych
                > krajach ginie ludzi / Irlandia Płn.,kraje afrykańskie choćby Ruanda,gdzie
                > wyrzynają się wzajemnie dwa plemiona o różnych wiarach,
                Tu żeś teraz dopierdolił. Napisz coś więcej na temat religijnego podłoża
                konfliktu w Ruandzie. Tutsi i Hutu różni, jakby powiedział Marks, różny stosunek
                do środków produkcji i historia.

Napisz poza tym coś więcej o Kościele katolickim jako inspiratorze wyrzynania
                ludności we współczesnym świecie. Rozumiem, że dysputa dotyczy nadmiernej ilości
                kosciołów katolickich, nie meczetów?
    • kalafior22 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.05.02, 12:09
      ZACHOWANIA KSIĘŻY JAK I CAŁEJ HIERARCHI KOŚCIELNEJ SĄ CZĘSTO KURIOZALNE.
      GDY MOJA SIOSTRA POTRZEBOWAŁA WYPIS METRYKI Z KOŚCIOŁA DO BIERZMOWANIA KSIADZ
      USTALIŁ CENE NA 10 ZŁ , ZA TĄ SAMĘ METRYKĘ TYLE ŻE DO ŚLUBU CENA WYNOSI OKOŁO
      50 ZŁ
      BYTUJĄ NA LUDZIACH , POWTARZAM NAIWNYCH LUDZIACH ( NIE CHODZI TU O NAIWNĄ WIARĘ
      W BOGA JAK KTOŚ ODEBRAŁ TO TAK ) ALE O NAIWNOŚĆ W DAWANIU NA TACĘ .KSIĄDZ MÓWI
      LUDZIE ,,DAJĄ ", ALE GDY NIKT NIE WIDZI PRZEKLINAJĄ TEGO SAMEGO KSIĘDZA. NIE
      ZROZUMIAŁA DLA MNIE SYTUACJA , PEWNIE WIĄŻE SIĘ TO Z ,, TAMTEN DAŁ, TO JA TEŻ
      DAM"
      I W TAKI SPOSÓB POWSTAJE OSIEDLE KOŚCIOŁÓW. ZAMIAST JEDNEGO KONKRETNEGO W DANYM
      MIEJSCU STOI KILKA!!!!!!
      OSTATNIO KOLEGA Z RAKOWA OPOWIADAŁ , ŻE NIEDAWNO ZBIERANO NA KOSCIÓŁ KTÓRY MIAŁ
      POWSTAĆ NA JEGO ULICY, JESCZE GO NIE SKOŃCZONO A ZBIERANO JUŻ NA NASTĘPNY W TEJ
      SAMEJ OKOLICY
      PS. DODAŁ JESZCZE , ŻE JEGO SĄSIADKA RAZ DAJE NA JEDEN , A RAZ NA DRUGI :)

TEMAT JEST OCZYWISCIE OBSZERNY , NA PEWNO JEST TAK SAMO DUŻO PRZECIWNIKÓW JAK I
      ZWOLENNIKÓW ILOŚCI KOŚCIOŁÓW , JA NADAL JESTEM PRZECIWNIKIEM!!!
      • Gość: ninka Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.n.club-internet.fr 10.05.02, 13:14
        A jakby tak wzorem niemieckim podatki na kosciol i
        byloby spoko???
        • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 10.05.02, 16:44
          Może i to jest dobre rozwiązanie. Tylko przypominam ze tytułowe pytanie brzmi
          CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO?. A jak z podatków tez zaczną dużo
          budować, to co wtedy?
          • Gość: kalafior Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.poraj.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 18:36
            kobyla napisał(a):

> Może i to jest dobre rozwiązanie. Tylko przypominam ze tytułowe pytanie brzmi
            > CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO?. A jak z podatków tez zaczną dużo
            > budować, to co wtedy?

i znów dyskusja i tak w kółko......................... i w krzyżyk :)))))))))))
            • kobyla Re Do konkretow 11.05.02, 10:50
              Ile w Czestochowie jest kościołó i o ile za duzo? Dlaczego w kółko. Kalafior ty
              odpowiedziałes kiedys „od cholery za dużo”. Przeciez to nie jest merytoryczna
              odpowiedź.
              • Gość: ninka A moze by tak liste IP: *.n.club-internet.fr 11.05.02, 11:03
                no bo my, wyjechani, to zatrzymalismy sie na:
                Jasnej Gorze
                Kosciele sw. Barbary
                Kosciele sw. Jakuba
                Kosciele sw. Jozefa
                Kosciele sw. Antoniego
                Kosciele sw. Zygmunta
                Kosciele akademickim (tzw. Mariawitki)

Tyle mi przychodzi na mysl

Konia z rzedem, kto oswieci ciemny lud emigracyjny...
                • kobyla Re: A moze by tak liste 11.05.02, 11:27
                  Bardzo dziekuje. Wiec niech teraz zwolennicy zmniejszenia liczby kosciołów
                  wskaża które są niepotrzebne i dlaczego? W ten sposob dyskusja popchniemy do
                  przodu a nie jak pisze Kalafior bezdiemy się kręcić w kółko”
    • Gość: KALAFIOR Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.poraj.sdi.tpnet.pl 11.05.02, 22:36
      NA PEWNO ZAMIAST TRZECH KOSCIOŁÓW NA PÓŁNOCY ,JEDEN BY WYSTRACZYŁ NA POLANIE ZA
      OSTATNIM PRZYSTANKIEM TRAMWAJOWYM . PLAC JEST DUZY, NA DUZY KOSCIÓŁ, BY SIE
      WSZYSCY POMIEŚCILI, JEDEN A KONKRETNY , A NIE TRZY I TRZY RAZY ZBIERANIE NA NIE.

JA W TEJ CHWILI NIE WIEM ILE JEST KOSCIOŁÓW , NA PEWNO NIE POŚWIĘCE CZASU NA TO!
      ALE WIDZE . ZE POWSTAJA NOWE OBOK STARYCH , NIESTETY MOI ZNAJOMI KTÓRZY MAJĄ
      TAKIE SAME ZDANIE ,NIE MAJĄ DOSTĘPU DO INTERNETU I POZYCJA , ..ŻE KOSCIOŁÓW
      JEST ZA DUŻO " JEST OSŁABIONA.
      ZRESZTA WIELE LUDZI TAK TWIERDZI!!
      TAKŻE, KOBYLA NIE MA SIE CO WYŚILAĆ W CELU OSŁABIENBIA OGNIWA ZWOLENNIKÓW
      BO TO I TAK NIC NIE DA.
      JESLI CHCESZ CHLOPIE WIEDZIEC ILE JEST KOSCIOŁÓW TO WYSKOCZ Z MAPĄ I JE SOBIE
      POLICZ.
      • Gość: mnich Re: CZY UWAŻACIE , IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 17:42
        ehh kalafior - wątków nie czytujesz czy jak?
        pisałem że jest 45 parafii na terenie Częstochowy - co parafia to i kościół
        to tyle by rozmowę sprowadzić do liczb
        • Gość: ninka MNICHU IP: *.abo.wanadoo.fr 12.05.02, 21:57
          Oswiec ciemny lud emigracyjny, powiedz chociaz, w jakim
          watku. Naprawde nie mam czasu szukac...

PS Jeszcze raz BAAARDZO serdecznie dziekuje za kwiaty
          • piasia do Ninki, która pisze do Mnicha ;) 13.05.02, 08:42
            A w tym właśnie wątku, Nineczko! Mnich napisał, że parafii jest 45, a
            dyskutanci nadal się kłócą "a ile jest" "a nie wiem" "a to se policz" i tak w
            kółko i krzyżyk ;)

Jako dziecko mieszkałam przy ul Zawadzkiego (obecnie AK) chodziłam do kaplicy
            św. Wojciecha na Kilińskiego (przy kancelarii św. Jakuba). Potem utworzyli
            parafię św. Jadwigi (przy Zajączka), więc miałam bliżej. Potem zbudowali
            kościół na Tysiącleciu - było jeszcze bliżej.
            I tak co parę lat było coraz bliżej.........

• Gość: storima Odp: lista kosciolow IP: *.244.98.155.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 13.05.02, 09:13
              ...sam juz nic nie rozumiem poza jednym faktem jest to goracy temat mam
              nadzieje, iz woda swiecona od niego nie zawrze i skropli sie nad kazdym
              mieszkancem i mieszkanka cudownego grodu---deszczyk swiecona woda, tylko w
              Czestochowie pada ( tego nigdy niezapomne).

na upartego mozna by zajrzec do ksiazki telefonicznej i sprawdzic, i wlasciwe
              tak tez zadzwonic do kazdego proboszcza i tez o jego zdanie zapytac dlaczego
              np. trzy koscioly osobno, ale blisko siebie, a nie piec w jednym.
              A moze to tez tak na wyprzedzenie czasu, jak rowniez i inwestycje nieruchomosci
              ( zawsze kosciol , plac mozna pozniej sprzedac )a i moze co by koscioly, tak
              ale innych obrzadkow nie zaczely tak powstwac w miescie.
              Co by sie wtedy dzialo skoro setka przekraczamy temat nadmiaru kosciolow tego
              samego wyznania.
            • kajzerka Re: do Ninki, która pisze do Mnicha ;) 13.05.02, 09:18
              KSIĄDZ MÓWI LUDZIE ,,DAJĄ ", ALE GDY NIKT NIE WIDZI PRZEKLINAJĄ TEGO SAMEGO KSIĘDZA. NIE
              ZROZUMIAŁA DLA MNIE SYTUACJA , PEWNIE WIĄŻE SIĘ TO Z ,, TAMTEN DAŁ, TO JA TEŻ DAM"

Po pierwsze wylacz sobie kapsloka. Po drugie w tej dyskusji chodzi o liczbe kosciołów, a nie o mentalnosc
              wiernych. Mozna oczywiscie o tym podyskutowac na innym wątku, ale nie wiem czy jest sens. Przeciez w
              zasadzie nie chodziłoby o mentalnosc wiernych - ale o ludzi w ogóle. Daje na tacę - a potem obmawia ksiedza.
              Usmiecha sie do szefa i podlizuje - a potem obrabia go naq całego, do zony mówi: kochanie - a na
              boku podsczypuje sekretarkę.
              Proponuje zalozyc watek: hipokryzja ludzka. Tu rozmawiamy na tematy matematyczne.
              • Gość: storima zrozumialem temat matematycznie IP: *.244.98.155.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 13.05.02, 09:59
                tak matematycznie. liczba ma to do siebie: moze rowniez wiele wyjasnic.
                Ja tylko dodam, iz poraz pierwszy w zyciu spotkalem sie z takim pytaniem
                wporost, nawet tu gdzie jestem, nikt tak nie pyta.
                --co wcale nie znaczy , iz jest zle pytanie-uwazam doskonale gdyby tak dla tych
                co bardzo daleko dowiedzieli sie ile tak naprawde jest kosciolow
                ja bym poprosil o kapliczki tez ( to nie tak trudno z notesem (moze byc ten sam
                co sny swoje notujesz, byletylko zaczac, potem sie zorganizujesz itd.),
                olowkiem, badz magnetofonem, i gdy obok przechodzisz zanotowac, nagrac, badz
                tez zapytac zrobic sumienna liste i wyslac pojedynczo badz w grupach. Zacheca
                to rowniez do milych lagodnie--poznawczych spacerow chlopaka z dziewczyna,
                olowkiem, magnetofonem np. ( moze fotka )
                • kobyla Re: zrozumialem temat matematycznie 14.05.02, 15:55
                  OK. Jest 45 parafii. Proszę teraz podać liczbę, która zaspokoiłaby ludzi
                  cierpiących z nadmiaru kosciołów.
                  Po drugie, proszę wymienić parafie zbędne.
                  Wtedy posuniemy się naprzód.
                  Apeluję o odrobinę dyscypliny na tym wątku.
                  • Gość: storima Re: zrozumialem temat matematycznie IP: *.90.47.9.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 14.05.02, 18:45
                    dziekuje za pelna liczbe kosciolow. Oczywiscie nie bede jej dzielil na
                    mieszkancow obecnej Czestochowy lecz skory jestem podzielic liczbe dodajac
                    mieszkancow ktorzy cialem gdzies poza Czestochowa. I jaki rachunek: gdzie te
                    koscioly co te duchy z poza granic mogly by znalezsc miejsce???
                    Czyli poprostu jak wyzej pisala Ninka. kiedy my opuscilismy Cudowny Grod
                    to kosciolow bylo tyllko kilka--tak wiec bylo by milo gdy by komus (moze
                    chlopak z dziewczyna--cokolwiek, jakkolwiek--to nie zart--poprostu mila
                    sugestia--i nikt tego nie moze robic na sile bo nic z tego nie wyjdzie).
                    To gdzie sa te nowo powstale w ciagu ostatnich 20lat koscioly???
                    Pozdrawiam NieMatematycznie!
              • Gość: ninka Hipokryzja ludzka... IP: *.n.club-internet.fr 14.05.02, 22:06
                No, tak, tytul watku niby dobry, tylko ze to temat
                jakowas osmiornica...

Czymz jest bo hipokryzja???

Rozdzwiekiem miedzy mysla i slowem...

Kto z Was (Nas) bez grzechu jest, niech pierwszy kamien
                rzuci...
                • Gość: ninka Zapomnialam... IP: *.n.club-internet.fr 14.05.02, 22:07
                  W niektorych kregach nazywa sie to dyplomacja...
                  • Gość: storima Re: Zapomnialam... IP: *.156.224.173.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 15.05.02, 06:35
                    ja zupelnie juz nic nie wiem.
                    a to wlasnie to jest to hipokryzja

ludzie przez chwile wlasnie tak spokojnie
                    czy to nie ty jestes ktory(a)
                    mowi teeeeento taaaaaaaaamta tamto

wlasnie
                    a TY??? no ja to chodze, no wieczrem to i ranem
                    spojrz na siebie jak bardzo spinasz sie twarza cialem gdy tak mowisz--sam to
                    mozesz sprawdzic tak mowiac to do siebie w prywatnosci totalnej swego pokoju
                    np. tak wlasnie jak mowisz do nas piszac na tym forum. Nic nie ryzukujesz nikt
                    ciebie nie podgladnie. Sprobuj a moze uwierzysz jeszcze wieksza pelnia serca (o
                    duzo masz duzo do otwarcia). Sprobuj. I jak chcesz to kiedys daj znac jak
                    poszlo.
                    Pozdrawiam.
    • Gość: JP 2 Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.02, 16:58
      KOBYLA ---mysle ze chcesz wszystko obrocic w liczby . Parafia--tyle i tylko
      tyle .Dazysz do jakiegos matematycznego absurdu . Pytanie poczatkowe to -
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 15.05.02, 07:45
        Jak się powiedziało „a” - kościołów jest za dużo. To trzeba powoiedzieć „b” - o
        ile za dużo i których. „Od cholery za dużo” to jest tak jak byś
        powiedział „EEEE Kobyla, glupi jesteś, nie bede z tobą gadał”. Pytam, bo moze
        rzeczywiscie w Czestochowie dochodzilo do jakichś przekrętów. Np. Jakiś
        proboszcz dążył do budowy kościola tylko po to zebyy swemu krewnemu załatwić
        zleconko budowlane. Mogło dojść do takiego wynaturzenia. Wówczas zgpodziłbym
        się, że właśnie o ten kosciół jest za dużo, że to było marnotrawstwo.
        • Gość: storima ..to jam juz pisal... IP: *.156.224.173.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 15.05.02, 08:01
          iz budowa kosciolow to dobra inwestycja w place badz nieruchomosci--nie jestem
          agentem ale to na zdrowy rozsadek. tak wiec czy ktos jak i cos--to
          • borys-krakow Re: ..to jam juz pisal... 15.05.02, 10:04
            Gość portalu: storima napisał(a):

> iz budowa kosciolow to dobra inwestycja w place badz nieruchomosci--
            Najgorszą inwestycją są parki i tereny zielone. W kościele można przynajmniej się
            schronić przed deszczem.
            Czy w Częstochowie jest za dużo parków?
        • Gość: adamiko Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 21:54
          kobyla napisał(a):

> Jak się powiedziało „a” - kościołów jest za dużo. To trzeba powoied
          > zieć „b” - o
          > ile za dużo i których. „Od cholery za dużo” to jest tak jak byś
          > powiedział „EEEE Kobyla, glupi jesteś, nie bede z tobą gadał”. Pyta
          > m, bo moze
          > rzeczywiscie w Czestochowie dochodzilo do jakichś przekrętów. Np. Jakiś

-
          > proboszcz dążył do budowy kościola tylko po to zebyy swemu krewnemu załatwić
          > zleconko budowlane. Mogło dojść do takiego wynaturzenia. Wówczas zgpodziłbym
          > się, że właśnie o ten kosciół jest za dużo, że to było marnotrawstwo.
          > A kim ty jesteś, że tak tobie trzeba składać sprawozdania gdzie i jakich
          kosciołów za dużo , a wczesniej, że Jasna Góra przeszkadza miastu Czyżby nowe UB?
          Zajmij sie lepiej promocją siebie na prezydenta, bo wprawdzie to robisz, ale
          bardzo nieudolnie. Gdzie nie otworzę tematu - B.Rajek ("Kobyła") na prezydenta.
          Choć ja oczywiście wolę Piasię, mimo wielu różnic pogladowych. Bo nie znosze
          antyklerykałów.

• kobyla Re: Do Adamico 16.05.02, 10:54
            Mnie antyklerykałowie nie przeszkadzają. Mogę z nimi pogadać. Tylko problem w
            tym czy to co są tacy hard-antyklerykałowie którzy palą kościoły czy tacy, soft-
            którzy chcą np.znieść celibat i bardzo nie lubią jak ksieza jeżdżą drogimi
            samochodami. Mnie wątek z pytaniem „czy kościołów jest za dużo” - mocno
            zaintrygował.
            Pytasz kim jestem? Nie pytaj kim jestem tylko dyskutuj ze mną. Istotą forum
            jest wymiana poglądów, a nie śledztwo kto jest kim?
            Ty masz jakąś obsesje. Zamiast przedstawiać swoje poglądy to sadzisz takie
            niewydarzone, że tak się wyrażę, KALAFIORY: „Kobyła to prowokator, Kobyła
            zadaje głupie pytanie, Kobyła to kobyła tamto”.
            Do konkretów gościu.
            • Gość: storima ---podsumowanie--- IP: *.208.130.13.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 16.05.02, 11:47
              ..wiem, wiem zamieszania straszne. Temat intrygujacy.
              Wierni jesli chca to daja na tace.
              Jesli wierny badz wierna nie lubia samochodu , ktorym jezdzi ksiadz---to o
              dziesiec groszy da mniej aby ksiadz oszczedzil na benzynie.

Koscioly palili rozmaici bandyci--albo niestety zupelnie wyizolowani mlodzi
              ludzie. Tak dalece wyizolowani iz nawet maska bandydy, czy tez mordercy naklada
              sie im tak latwo na twarz. (to te podpalania kosciolow i muzyczny kult diabla).
              Tutaj w Stanach koscioly podpalaja rasisci.

Czyli kosciol to jednak nie 'hard' czy 'soft core'. Tak wiec ja
              tak czuje, iz nie mam prawa mowic wiernym: Oj za duzo macie tu kosciolow!!!
              Wiec zajme sie do ich podpalania na kartce papieru. Publicznie. I zobacze kto za
              mna dolaczy. Nonsens.
              • kobyla Nie czas na podsumowanie 18.05.02, 10:50
                Jeszcze nie czas na podsumowanie. Ten wątek nawet się dobrze nie rozpoczął.
                Przeciwnicy obecnej liczby kościołów powinni napisać. Ile kościołów w
                Czestochowie jest zbędnych. Nadal nie wiem czy chodzi o jeden koscioł, czy o
                dziesięć czy kilkadziesiąt. Wtedy przyjdzie czas na argumenty i dyskusje a
                dopiero potem na podsumowanie.
                • Gość: storima Re: Nie czas na podsumowanie-cokolwiek. IP: *.90.43.195.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 18.05.02, 12:04
                  podsumowania moga byc rozne. zazwyczaj wpuszcza sie je treningowo. co by to
                  pocwiczyc, rozprezyc sie rozciagnac kosci itd.

rozumiem iz listy obecnie istniejacych kosciolow nikt nie poda. rozumiem.

ale widze iz sa szanse na ukazanie sie listy pt:

Lista Kosciolow Zbednych w Czestochowie---

pozwole sobie wyprzedzic fakty gleboko wierzac iz sie myle,
                  nawolanie jest do pojawienia sie Osob i Wpisy sa Zadane od Tych Co Wiedz Ktory
                  Kosciol to Za Duzo.

Doskonale, Mamy wiec taka liste- i ja pytam dokad dalej i kto raz jeszcze
                  gdzie pojdzie z ta Lista Co Kosciolow W Czestochowie Za...

I rozumiem tez doskonale regule Gry: Wierny Co Chce Te Koscioly bo I Placi

Raczej Jego Glos sie Nie liczy.

Nie! Do Treningowo -Probnych Co Bysmy Tak Na Tej Samej Kartce Byli Nie!
                  • Gość: storima czas na podsumowanie-cokolwiek. IP: *.90.43.195.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 18.05.02, 12:24
                    ..tak mnie cos tknelo i otworzylem ta Strone Zapisu

"...Gdzie Yodyn przybyl co by i innym pomoc moca swego leku; jego medyczna
                    slawa wpuscila pedem korporacji nowo powstajacego giganta: Fabryki Farmakologii.
                    Formujaca sie wowczas warstwa spolecznie zakumulowanej wiedzy i pielegniarsko
                    dopietym mechanizmem Zarzadzan i Zyskow. Jodyn zostal kandytatem na mera."
                    Farmacology FathersGroundTroopers, B.B.TON University Press'49.

historia Yodyna, zatraconego na zawsze merostwa--tylko dlatego bo bral sie za
                    to do czego kariera polityczna ludzila korporacja jodyny--kazdy dezinfektant
                    patentowo kolor fioletu--nie siegaj tam gdzie wyznaja inne kolory--

stad tez kolor jodyny to nie jydyny zbawienia Twej Wolnosci (Rany Zadrapania
                    itd-w/g przepisu Lekarza)--bo Sznujesz Wolnosc Innych.

Swiat Na Kolorowo!!!
                    Czemu Czestochowa miala by byc szara???
                    Za Kolorowymi Kosciolami w Czestochowie!
                    • kobyla Re: A jednak podsumowanie 22.05.02, 15:47
                      Proponuję zamknąć tę dyskusję takim podsumowaniem.
                      W Częstochowie mamy optymalną liczbę Kościołów. Co prawda są ludzie którzy
                      uważają że ich jest za dużo, ale nie potrafią powiedzieć o ile za dużo, których
                      i dlaczego. Należy zatem przypuszczać, że przeciwnicy obecnej liczby Kościołów
                      są marginalną grupą nie potrafiącą wyartykułować swoich postulatów. Bo jak
                      inaczej można zinterpretować ich zawołanie bojowe „Od cholery za dużo”
                      • Gość: f.y.m Re: A jednak podsumowanie IP: 217.96.92.* 25.07.02, 23:36
                        ja POTRAFIĘ WYARTYKUŁOWAĆ. Koścołów rzymsko katolickich - i tylko tych jestza
                        dużo o jakies 150 sztuk przez co czestochowa jest monoreligijna przez co nudna
                        i zatęchła kulturowo.
                      • Gość: GJD-USA Re: A jednak podsumowanie IP: *.asm.bellsouth.net 11.08.02, 21:35
                        Jesli uwazacie ,ze za duzo kosciolow to mam propozycje. Za pieniadze
                        przeznaczone przez KK na budowe nastepnych kosciolow moze na wzor amerykanski
                        wybudowac osiedle malych domkow jednorodzinnych dla ubogich rodzin..albo np.
                        wyremontowac rudere i wprowadzic tam uroczyscie biednych!!!
                        Jestem przekonana, ze BOG bedzie bardziej zadowolony widzac pomoc dla ubogich
                        niz nowym nastepnym kosciolem!!!!!!!!!
                        Bog z WAMI
    • Gość: Iza Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.uninet.gliwice.pl 14.06.02, 22:53
      o TAK, najlepiej by było redukcje zacvząć od BURDELU PEDAŁÓW z JASNEJ GÓRY co
      to ruchają w dupę wszystkich ministrantów. Ostatnio jakiś poszkodowany
      ministrant za rozerwani emu odbytnicy przy gwałcie chciał odszkodowanie od
      SEKTY PAULINÓW i im oplakatował ten Burdelik Pedalski. Mozna by szwedom
      komercyjnie wynająć albo GRANTY ZDETONOWĆ, żeby zlikwidować, ten pedalski
      syfilis z przeorem kt\rólem pedąłów Czestochowy!!!

Iza
      • Gość: storima ????OUT offf PLACE...totally, OUT.________________ IP: *.90.42.253.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 15.06.02, 05:20
        ...HEY DUDE
        YOU WOKE ME UP
        I"DN_T_GIVEN IN YET
        I WIL IF YOU EVVAR
        HEY DUDE YOY GROWING PAIN
        IT"S A NORMAL WAY TO GIVE
        YOUR STEEM AWAY

zwlaszcza w Gliwicach?
        witaj co by swiezo oddychac na Forum Czest-o-choWa...

what's ne-X-t???
    • Gość: PW Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 18:00
      jasne że jest za dużo. Na każdym podwórku budują teraz kościół, albo budę,
      która za niego robi. Księża STOP !!!!!
      • Gość: storima ..nie wierzGAJ w Stajence, Wypuscisie W Pole... IP: *.90.32.157.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 15.06.02, 20:18
        SZTUKAsamobojczo Prosze Wykonczyles Watek...
    • lady_in_red Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 19.06.02, 12:37
      Przejrzalam caly watek i przyznam, ze dyskusja jest
      wciagajaca...
      Szczerze mowiac nie przeszkadza mi liczba kosciolow w
      Czestochowie, czasem przeszkadza mi ich architektura i
      halas jaki powoduja w najblizszym otoczeniu wystawionym
      na zewnatrz glosnikami.
      Mysle, ze problem tkwi nie w ilosci, ale w jakosci.
      Kosciol jest teraz zle postrzegany ze swojej wlasnej
      winy: za bardzo odbiegl od spraw, ktorymi powinien sie
      zajmowac do spraw materialnych. Przestal byc Matka,
      przytuliskiem zagubionych, pocieszycielka skrzywdzonych i
      miejscem, gdzie odnajduje sie nadzieje. Mysle, ze to nie
      jest problem lokalny, czy nawet polski, ale jest to
      problem miedzynarodowy. Buduje sie nowe swiatynie, nie
      myslac, ze jest coraz mniej wiernych, ze ludzie odwracaja
      sie od wiary, ze sa zagubieni w swiecie rzeczy. Kosciol
      powinien wyjsc z murow do ludzi, niejako od nowa
      rozpoczac misje katolizacji. Nie osiagnie tego jezeli
      ludziom biednym bedzie kluc w oczy nowym mercedesem
      proboszcza i domem parafialnym wiekszym od kosciola.
      Problem zbytniego materializmu kosciola przewija sie
      przez wieki jak fala, byly juz ruchy braciaszkow,
      klasztory propagujace ubostwo i wyrzeczenia, a naprzeciw
      nich wladze Kosciola pragnace wplywow i bogactwa. Stad
      wziely sie ruchy reformatorskie, a w dzisiejszych czasach
      roznego asortymentu sekty.
      Popatrzmy na siebie, bo sami nie jestesmy lepsi od
      zachowan kosciola, dazymy do pieniadza, budujemy czesto
      za duze domy ("moze lepiej dac na biedne dzieci"),
      wpadlismy w kolowrot rzeczy i spraw przyziemnych. Kosciol
      jest tylko odzwierciedleniem stanu swiata: komercja,
      slawa, pieniadz, majatek. Plyte papieza mozna kupic w
      sklepie, o seksulanych skandal ksiezy czyta sie w
      gazetach, a czasem ma sie ochote wyjsc z kosciola po
      uslyszeniu jakiegos kwiatka z ambony.
      Bardzo brakuje mi tutaj glosu samych ksiezy, ciekawa
      jestem jak broniliby sie przed padajacymi zarzutami.
      Moze nalezaloby zainteresowac tym tematem dziennikarzy,
      niech zbiore wypowiedzi z forum i pojda z tym do ksiezy.

pozdrawiam

Lady in red
      • kobyla Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 24.06.02, 21:07
        Podoba mi się, fajnie piszesz. Temat stosunku ksiezy do bogactwa i ubustwa - to
        jest TEMAT. Ale niestety na inny wątek. Bo przecież tu chcemy się dowiedzieć od
        zakladajacego watek o ile kosciolow jest za duzo i gdzie one stoją. Ale oni
        niestety nie chca o tym pisac. Szkoda.
        • lady_in_red Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? 25.06.02, 16:35
          W takim razie zacznijmy o tym rozmawiac na watku:
          "KOSCIOL MILCZY SLOWEM WIARY ZASTAWIAJAC SIE BUDAMI
          " zalozonego przez Storime.

zapraszam

Lady in red
        • Gość: F.Y.M Re: CZY UWAŻACIE , ZE KOŚCIOŁÓW JEST ZA DUŻO? IP: 217.96.92.* 04.08.02, 23:05
          Droga Kobyłko
          Juz raz ci napisałem więc powtarzam ostatni raz o jakieś 150 sztuk a gdzie
          stoją - rozejrzyj sie dookola - zobaczysz te maszkary architektury wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka