Dodaj do ulubionych

Bystrzak:-):-)

29.07.16, 22:45
Gdzie jest Bóg, jeśli na świecie istnieje zło, są ludzie głodni, bezdomni, wygnańcy, uchodźcy? - pytał papież na zakończenie Drogi Krzyżowej na Błoniach. Są pytania, na które nie ma ludzkich odpowiedzi....

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Papiez-na-Drodze-Krzyzowej-sa-pytania-na-ktore-nie-ma-ludzkich-odpowiedzi,wid,18446378,wiadomosc.html?ticaid=117746

apostazja.pl/jak.html
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: Bystrzak:-):-) 30.07.16, 09:21
      Znaczy, - ma chłop wątpliwości a to podnosi jego ocenę w moich oczach na wyższy poziom.
      Albowiem jak mawiał mędrzec, - tylko dureń jest zawsze pewny siebie.
      Człek mądry zawsze będzie pełen wątpliwości.
      Co zaś tyczy się pytania o istnienie boga............to oczywiste, że demiurg ów wymyślony został na potrzeby wąskiej kliki cwaniaków w celu łatwiejszego utrzymywania w ryzach podległe sobie lemingi.
      Wykorzystano w tym przypadku, - i to jest genialne, - najsilniejszy ludzki instynkt jakim jest strach przed śmiercią, - obiecując ludziom życie wieczne.
      Jednak pod pewnymi warunkami. Tu wykorzystano słynną zasadę kija i marchewki.
      Będziesz na nas / niby na Boga / łożył/ składał daniny/ dawał na tacę, - dobry bozia sprawę przemyśli i być może nad tobą się pochyli.............!
      Ponieważ samemu jest zbyt zajęty, zrozumiałym jest, że do nadzoru nad tym bałaganem potrzebni są rozmaici komornicy czy ekonomowie, którzy tu, na ziemskim padole będą nad interesami Pana B. - czuwać.
      I to jest najkrótsza geneza powstawania wszelkich wierzeń.
      Oczywiście nie tylko skorzystano z ludzkich obaw ale wykorzystano także społeczne niezadowolenie
      wynikające z nierównego podziału dóbr. Przykładem będzie tu fakt, że większość religii zdobywała swoich wyznawców pośród biedoty którym sprytnie wyjaśniono, że dobrobyt na ziemi nie jest najważniejszy i nie ma o co kruszyć kopii. Znaczy, nie czyńcie rewolucji o żarcie bo to nie istotne.
      Istotnym jest to, że jesli w pokorze znosić będziecie głód chłód i ubóstwo tu, w "niebie wam będzie to wynagrodzone.
      W przeciwnym razie .......do piekła.
      Łatwo to poszło albowiem przy ówczesnym stanie świadomości społeczeństw składających się
      w przeważającej mierze z pasterzy kóz i rybaków, można sobie było na takie traktowanie społeczeństwa pozwolić.
      Czasami jednak i dziś ogarnia mnie podziw, nad głupotą dzisiejszych osobników dających wiarę wszelkiej maści miglancom tworzącym nowe wyznania......np. w latającego potwora spaghetti.
      Różnica w nazwie a durnie łykają ........jak bocian żabę.
      Dyzio.

ps.
      Najbardziej na ŚDM podobały mi się "tańczące" zakonnice..........!
      Bardziej żałosnych obrazków nie widziałem.
      Chyba żeby uwzględnić obraz "rządu" zebranego na tej imprezie. Był moment, że zastanawiałem sie, kto w tym czasie jest " u stery " państwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka