Dodaj do ulubionych

Protest nauczycieli

09.10.16, 12:20
Czy ktoś wie, o której jutro tj. 10.X.br odbędzie się protest nauczycieli przeciw reformie szkolnictwa? Chcę się dołączyć.
Obserwuj wątek
    • storima Re: Protest nauczycieli 09.10.16, 12:37
      Wg ZNP protesty odbeda sie w 17 miastach wojewodzkich:
      Pikiety w 17 miastach
      Protesty przeciwko wprowadzaniu reformy systemu oświaty ZNP ma zorganizować we wszystkich miastach wojewódzkich. Pikiety mają się odbyć w poniedziałek przed urzędami wojewódzkimi o godz. 14.00 (www.tvn24.pl)

Najbliższa Częstochowy pikieta odbędzie się przed Urzędem Wojewódzkim w Katowicach:
      Związek Nauczycielstwa Polskiego zapowiada, że w całej Polsce może to być nawet 25 tys. pracowników oświaty. W Ślaskim liczba uczestników może przekroczyć tysiąc osób - wynika z szacunków Śląskiego Oddziału ZNP.
      Pikieta rozpocznie się o godz. 14 przed gmachem Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach. Zbiorą się tam nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi szkół, którzy są przeciwni reformie oświaty zaproponowanej pod koniec czerwca przez Annę Zalewską, minister edukacji narodowej. - Niech dołączą rodzice i samorządowcy. Zmiany w edukacji uderzą we wszystkich – podkreśla Sławomir Broniarz, prezes ZNP.

Czytaj więcej: www.dziennikzachodni.pl/edukacja/a/w-poniedzialek-nauczyciele-na-ulicach-sprzeciwia-sie-reformie-pis-takze-w-woj-slaskim,10719526/

• elf46 Re: Protest nauczycieli 09.10.16, 13:13
        Dzięki. To też czytałam, ale myślałam, że Częstochowa zorganizuje taki protest. Pozdrawiam.
    • storima Re: Protest nauczycieli 09.10.16, 13:33
      Najwidoczniej strategią ZNP jest jak największa liczba manifestantów w kilku zamiast kilkudziesięciu miejscach. Stąd nie chcąc się rozdrabniać zdecydowali na 17 miast wojewódzkich.
      Pozdrawiam,
    • angrusz1 Re: Protest nauczycieli 10.10.16, 15:23
      Nauczyciele boją się o swoje miejsca pracy . To naturalny odruch . Każdy boi się utraty pracy a w szkołach jest problem z pracą od lat .To powoduje wiele patologii
    • storima Re: Protest nauczycieli 10.10.16, 16:02
      Angrusz. Podajesz się na FCz jako praktykujący nauczyciel, a widać po Twym wpisie iż nie świadom jesteś dlaczego dziś w miastach wojewódzkich w Polsce odbyły się z inicjatywy ZNP wsparte przez samorządy, związek dyrektorów szkół, pikiety.

Oto skrót:

Projektowana przez Ministerstwo Edukacji Narodowej reforma ustroju szkolnego ma charakter rewolucyjny, ponieważ:

zburzy wszystkie struktury systemu tworzone przez wiele lat i w krótkim czasie dotknie wszystkich poziomów edukacyjnych,

będzie niezwykle kosztowna, a koszty te w głównej mierze poniosą jednostki samorządu terytorialnego,

stworzy więcej zagrożeń niż szans dla dobrej edukacji,

jej skutkiem będzie obniżenie poziomu jakości edukacji i zaprzepaszczenie wypracowanych przez szkoły osiągnięć,

Resztę można doczytać tu:
      www.znp.edu.pl/element/2830/PETYCJA_ZNP
    • storima Gdy rząd chce zrobić krzywdę dzieciom 13.11.16, 14:27
      Gdy rząd chce zrobić krzywdę dzieciom...

Kolejny strajk nauczycieli i rodziców przeciw forsowanym przez PiS zmianom polskiego systemu edukacji publicznej:

Warszawa 19 listopada

- Wiedziałam, że rząd planuje reformę. Ale byłam przekonana, że dotyczy to tylko mojej młodszej córki - opowiada Milena Leśniak, graficzka z warszawskiego Żoliborza, mama pięciolatki oraz szóstoklasistki. Że jest inaczej, uświadomiła ją Dorota Łoboda, dawna koleżanka z liceum, dziś właścicielka szkoły językowej i przewodnicząca szkolnej rady rodziców, także mama szóstoklasistki: - Byłam w panice. Weszłam na stronę ministerstwa, a tam nic. Żadnych konkretów!
      wyborcza.pl/7,75248,20970457,wsciekli-rodzice-przeciw-reformie-zalewskiej-nasze-dzieci.html#MTstream

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka