Dodaj do ulubionych

pomnik Kuleja

24.09.17, 20:45
Ja bym spytał Ziobrę i gwiazdorów z PiS uaru gdzie go ustawić.
Gdyby Kulej żył do dziś to ta banda dlatego, że był zawodnikiem gwardyjskim i chyba w stopniu kapitana o ile mnie pamięć nie myli, to chyba dzisiaj skasowaliby Mu emeryturę do minimum.

Taka jest aktualna prawda bijąca z PiSowskiego ekranu.
Szczęśliwie nie PiS rządzi miastem.

A jesli już pomnik to może tam gdzie zaczynał uprawiać boks czyli tam gdzie kiedyś był Start.
Albo chociaż na przeciwko tam gdzie jest plastyk.

O jeszcze jednym można byłoby byłoby pomysleć czyli nie tylko o Kuleju, ale o jakiejś plenerowej galerii poświęconej częstochowskim sportowcom.

Może gdzieś koło hali Polonia?
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: pomnik Kuleja 24.09.17, 21:56
      W okolicach dawnego Startu...........mowy nie ma.
      Zbyt blisko klasztoru a to by się "gryzło"
      Poza tym, tam jest jakaś klasztorna uczelnia czy cóś.......?!
      To jak Ty sobie wyobrażasz pomnik dawnego kapitana w pobliżu najnowszych zdobyczy kościoła ?
    • storima Re: pomnik Kuleja 25.09.17, 16:10
      Gazeta Wyborcza Częstochowa podaje trzy propozycje lokalizacji pomnika Jerzego Kuleja:
      1. Na skwerze przy al. Kościuszki, niedaleko postoju taksówek
      2. Przy niedawno przebudowanym skrzyżowaniu ul. Piłsudskiego z I Aleją
      3. Przy bulwarze Kossak-Szczuckiej od strony III Alei
    • pluto37 Re: pomnik Kuleja 25.09.17, 17:37
      Storimo!
      A widziałeś ten kawałek koło kolejowego?
      Propozycje Wyborczej są znane ale moje czy inne są równie dobre.
      To juz lepsze byłoby miejsce koło Sienkiewicza, bo jak jedna wiedźma komunistka-polonistka się chwaliła ...." to ja Kuleja ze szkoły wyrzuciłam a z tobą sobie nie poradzę." :)

Dyźku! No ale zauwaz że Start był .....pierwszy.
      A temu kto ciapatemu łobuzowi przekręcił Start powinno się zapewnić proces KASTRACYJNY do pięciu pokoleń.
    • taniarada Re: pomnik Kuleja 25.09.17, 20:22
      Czyli normalnie by wykasowali Kuleja.Gwardzista i do tego kapitan MO.Jako zasłużony sportowiec dostał by specjalną rentę od prezesa ZUS.Dla mnie stawiać pomnik dla Kuleja to bzdety.Na cmentarzu mu postawić.Boksował kiedyś w Starcie.I raz przyjechał na mecz Włókniarza .Nie liczę Blachowni.Sportowego życia nie prowadził.Umarł dość młodo.Niech mu ziemia lekką będzie.Amen.
      • facia Re: pomnik Kuleja 10.10.17, 18:51
        On już ma pomnik na Powązkach.
    • hr.poniemirski Re: pomnik Kuleja 17.10.17, 13:46
      Hmm... taką supozycję mam, posadźcie go w Alejach na ławeczce tak po prostu, jak Poświatowską czy Perepeczkę. Miejsce godne, bliżej ludzi i pamięci przechodnia mniej umyka.
      Z pomnikami różnie bywa, albo zapomniane w jakimś zaułku, albo jakieś "upadłe" maszkary twórcom wychodzą , co to pierwowzoru nie przypominają i jak nie straszą to śmieszą.
      Aleje były i są ważne dla mieszkańców Częstochowy, przez dekady służyły jako miejsce spotkań, więc niech tak zostanie nawet dla tych byłych, których wyróżniać chcemy.
      Z wyrazami szacunku
      hr.j/w

• bohgdan Re: pomnik Kuleja 17.10.17, 21:08
        Te hrabia sam się tam posadź. Tylko nie rób pod siebie na tej ławece.Następny nawiedzony burak na tym forum.
    • dyziek_o Re: pomnik Kuleja 19.10.17, 08:46
      Aleje były i są ważne dla mieszkańców Częstochowy, przez dekady służyły jako miejsce spotkań, ..............

......pisze hr. Poniemirski:
      Osobiście uważam, że zgodzić się, - drogi Hrabio, - mogę jedynie z pierwszą częścią Pańskiego stwierdzenia.
      Znaczy z określeniem "były". Albowiem, - owszem, - były, (sam połowę kawalerki w Alejach spędziłem) - w okresie, gdy co kawałek mogłeś trafić na kawiarnię czy restaurację. Dziś co kawałek a nawet gęściej trafisz drogi Hrabio na bank albo aptekę. O przymusowym wysłuchiwaniu mszy zwanej śnięta nie wspominając jako że co kawałek wisi głośnik transmitujący zawodzenie katolickiego immama a to mnie stresuje co jest w moim wieku nie wskazanym.
      Niestety, zmieniło się sporo od czasów mojej ( i Plucińskiego ) młodości. - i to in minus.
      Co oczywiście nie zmienia faktu, że zgadzam się z Pańską koncepcją, by Kuleja w Alejach posadzić.
      Pozostający z wyrazami szacunku,
      Dyzio.
      • bohgdan Re: pomnik Kuleja 19.10.17, 20:04
        Was dwóch głąbów posadzić,ale w ośrodku w Lublińcu.Paru godnych dla hrabiego się tam znajdzie.I dla ciebie też.
      • hr.poniemirski Re: pomnik Kuleja 20.10.17, 21:48
        Ależ Szanowny Dyziu!
        Optymizmu więcej proszę.
        Przy obecnej tendencji wzrostu w..r.ienia.... o pardon, wrzenia emocji społecznych na działania "przewodniej siły narodu" i ich duchowych przewodników, większe są szanse na przywrócenie Alejom ich świeckiego charakteru. Ba! To już się dzieje, vide Plac Biegańskiego. Społeczeństwo po dokręceniu śruby "demokracji inaczej" łaknie świeckości jak kania dżdżu i dyb z perspektywą ognia piekielnego ni cholery nie zdzierży. Znikną i kukuruźniki, a przynajmniej ich przekaz, bo i kk dostrzegać raczy bynajmniej iż to mało stosowne, że o śmieszności nie wspomnę by szklanice z trunkami konsumować przy św. celebrze. Dysonans wynikł był z tego wielki, a i taka forma kościelnej ekspansji chluby mu nie przyniosła, tylko zradykalizowała postawy. A była to ofensywa jak byk, tylko że ta wredna bitewka zawłaszczania miasta zwycięskiej wojny nie przyniosła, tylko wniosła niechlubne podziały. Czas im odwrót odtrąbić, by nie zmykać w popłochu zadzierając kiecę, bo jak datki zbiorą gdy barykady będzie trzeba wznosić w twierdzy?
        Pora nowe granice wytyczyć, mieszkańcom ich przestrzeń zwrócić, a symbolem tej zmiany niech będą te postaci, o których pamieć chcą zachować Częstochowianie. Dodam jeszcze że, ci uhonorowani mieszkańcy haha...na świętych się nie nadają, bo normalni byli do bólu, żyli, kochali, rozrabiali i cierpieli najzwyczajniej po ludzku i choćby z tego powodu żadna droga hmm... modlitewna czy inne wypominki nam grozić nie będą.
        Ostatecznie przy dużej wyobraźni co poniektórzy wspominać będą iż przy kusztyczku z Kulejem sobie posiedzieli, a jak forma pozwoli to i pogadali.
        Czego Tobie, sobie i wszystkim nieoczadziałym najserdeczniej życzę.
        Z wyrazami szacunku, uniżenie się kłaniając, serdecznie pozdrawiam.
        hr.j/w
        Ps. Miałem nosa że "pentająco-ujadajacy" bohgdan'ek, to jak nic bodzio vel taniocha o przypadłości nie do ucywilizowania. Styl przekazu i forma... stała, o treści szkoda wspominać. Na nic zmiany "odwłoka", gęba ciągle ta sama. Amen.
        • bohgdan Re: pomnik Kuleja 20.10.17, 23:03
          Nawet Cię świrze nie znam.Do tego gadasz w dwóch osobach.Pędź do tego ośrodka bo ci miejscówkę odbiorą.I będziesz miał kłopoty .A zima idzie.Biegnij i nawet się nie oglądaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka