Dodaj do ulubionych

NOC KuLtURALna ?! Skandal...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 05:30
To czym była I Noc Kulturalna nie można porównać chyba z niczym. 10.000
kartnetów, a 20 miejsc w których można z nich skorzystać. To nam daje 500
osób na każdy lokal, a przy tym wernisaż nie będzie równie popularny co
dyskoteka. Do Flesza można było spokojnie wejść również bez karnetu,
wystarczyło zapłacić 5 zł. Wiec po co te karnety ? Całe miasto wyległo na
ulice, rzeczywiście - ale czy to powód do dumy, ze organizacja była tak
wspaniała, że ludzie się nie mieli gdzie podziać z braku miejsc ? W takiej
sofie, fleszu czy bostonie mieści się ok. 60 osób i tyle trzeba było sprzedać
karnetów. Inaczej to nie miało sensu, ponieważ bawić się w ścisku to nic
przyjemnego. Ogólnie jestem zawiedziony organizacją, pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.olsztyn.mm.pl 24.10.04, 07:54
    • Gość: szczurek Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.olsztyn.mm.pl 24.10.04, 08:20
      Zgadzam się w 100-tu procentach,z żoną próbowaliśmy dostać się do teatru,
      przeżyliśmy,około godziny przed planowanym spektaklem okazało się że brak
      miejsc.Za dwa karnety po 5 zł odwiedziliśmy Pawilon Wystawowy w parku pod Jasną
      Górą ( polecam ), ale to samo moglibyśmy zrobić w środę, gdy wstęp jest
      darmowy. Idea słuszna, organizacja do ..., Pozdrawiam.
      • Gość: XKX Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.org / *.org 24.10.04, 08:42
        To przecież norma u nas w Częstochowie jesli się sprzedaje na 60 czy nawet 100
        miejsc 20 tyś czy nawet 1000 karnetów to przeciez jasne że wszyscy sie nie
        pomieszczą. No ale 5 zł x ilus tam chetnych to juz jakaś kasa jest.
        • Gość: szczurek Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.olsztyn.mm.pl 24.10.04, 09:08
          Kupując bilet do kina,teatru,filharmoni mam pewność że tam się dostanę, w tym
          prypadku organizatorowi zabrakło wyobraźni, wielu ludzi wydało pieniądze a w
          zamian nie skorzystali z żadnej oferty ( która by ich interesowała). Pozostaje
          pytanie czy gdzieś można zgłosić reklamacje!!!
          • Gość: XKX Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.org / *.org 24.10.04, 10:24
            A można, można złożyc relkamacje u... Samego Pana Boga gdzie indziej tj. u
            organizatorów raczej to niemozliwe z prostej przyczyny iz jedyna sensowna
            rekompensata był by nie tylko zwrot kasy (zreszta niewielkiej lecz dodakowo
            jakies zadośc uczynienie a to raczej nie mozliwe podobnie jak to pierwsze czyli
            zwrot kasy). Nauczka na przyszłośc dla organizatorów jak cos robić to robic z
            głowa, nauczka dla kożystających z takowych propozycji zastanowic sie czy warto
            wydac kase na mgliste zapewnienie że sie uda (bojakim cudem pare tysuiecy
            chetnych miało wejsc do teatru gdzie jest np 300 czy 500 miejsc - tego ja nie
            jestem w stanie pojąc . No ale ja sie moze nieznam.
          • Gość: buźka Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.pl / 80.48.252.* 24.10.04, 10:28
            Ja też wyciągnęłam męża do teatru ( rzadko chodzi ) a potem mieliśmy iść na
            kolację. To co się działo pod teatrem to był horror. Od razu udaliśmy się na
            kolację i przrewidując tłumy w lokalach biorących udział w nocy, wybraliśmy
            Sfinxa. Miejsca były. Żałuję teraz że tak łatwo dałam się nabrać. 10 zł wydane
            na dwa karnety mogłam dołożyć do normalnych biletów teatralnych. Niesmak został
            a i mąż nie wiem kiedy da się znowu po takich doświadczeniach gdzieś wyciągnąć.
            To były karnety na wszystko bez gwarancji na cokolwiek. Tak nie może być,
            chyba, że ma to być sprzedaż cegiełek np. na dom dziecka.
            • inna-bajka Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... 24.10.04, 10:59
              SKANDAL, GRANDA I ZŁODZIEJSTWO.
              Dwie godziny przed koncertem jazzowym dwa miejsca przy barze. Siedzimy i
              czekamy, tłumy zawiedzionych ludzi i totalny bałagan. Wszyscy zaczynają mieć
              coraz gorsze humory. Poszła teoria, że jak nasz pożal się Boże "prezydent"
              miasta wziął działę za wybudowanie tego paskuctwa koło Pałacu Ślubów (ewenement
              w skali światowej) to mu jeszce kaski zabrakło.
              Jeśli ktoś lubi statystykę, to troche faktów : CZĘSTOCHOWA JEST NA
              PRZEDOSTATNIM MIEJSCU JEŚLI CHODZI O WYDAWANIE PIENIĘDZY NA KULTURĘ.
              ROZUMIECIE - RADOMSKO WYDAJE WIĘCEJ.
              • Gość: Kinga Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 11:38
                I jak zwykle WSZYSTKO ŻLE, WSZYSTKO NIE TAK JAK PAŃSTWO BY SOBIE ŻYCZYLI :)))).
                LUDZIE O CO WAM CHODZI !!! Jak ktoś chciał to wszedł tam gdzie chciał wejść.
                Poza tym jesli zabrakło miejsc w teatrze to przecież mogliście sobie iść gdzieś
                indziej ..... propozycji było bardzo dużo.
                Ale nie - po co pisać coś pozytywnego jak lepiej sobie znowu ponarzekać -
                niestety Polacy (w szczególności Częstochowianie) nigdy sie nie zmienią.
                To pierwsza noc kulturalna więc pewne niedociągnięcia były do przewidzenia.
                Spodziewam się wielu słów krytyki pod moim adresem - bo jak to może się komuś
                podobać coś tak beznadziejnego - prawda MALKONTENCI ???
                • Gość: Pitura Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 11:56
                  Słuchaj dziewczyno... Jeżeli o 22 chodzisz od miejsca do miejsca biorącego
                  udział w tzw. nocy kulturalnej i dowiadujesz się że nie ma miejsc to co... nie
                  wk....a byś się... organizacja do d... a z drugiej strony patrząc... naiwni ci
                  (ja też) którzy myśleli że na prowincji da się coś "kulturalnego"
                  zorganizować... jedyną "atrakcją" którą dało się przewidzieć to tłumy podpitych
                  wyrostków chodzących po alejach... Pozdrowienia dla organizatorów...
                  • Gość: xx Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 13:15
                    Kolego - masz dusze prowincjala niestety :)) - bo Noc byla super i jak ktos
                    tylko wykazal odrobine inicjatywy mogl swietnie sie bawic.

Ja nie jestem wyrostkiem - mam prawie 50 lat niestety :)) ale tez szumialo mi w
                    glowie - wino tak dziala i nastraja pozytywnie.

Co mlodzi ludzie w zadnym zas wypadku nie zachowywali sie agresywnie.

Uwazam ze miasto zdalo ten egzamin, ktorym byla NOC KULTURALNA i to pomimo tego
                    naszego malkontenctwa, ktore w nas drzemie.

Pozdrawiam,
                    • Gość: student Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 17:36
                      Alez Panie Profesorze ! Nie dalo sie wejsc nigdzie ! Wszelkie proby spelzly na
                      niczym, a nie mam ochoty po chamsku przepychac sie lokciami zeby skorzystac z
                      tzw. nocy kulturalnej.... organizacja zawiodla i naprawde nie ma co dyskutowac.
                      Jesli ktos wszedl tam gdzie chcial to gratuluje, ale te osoby mozna pewnie
                      policzyc na palcach jednej reki.
                • Gość: xx Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 13:01
                  Jesli bylas organizatorka NOCY, to moje wielkie gratulacje

i zyczenia wszystkiego najlepszego.

To bylo WYDARZENIE

Tak 3mac !!!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: Kinga Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.kopnet.pl 24.10.04, 22:16
                    Nie byłam organizatorką. Ale dzięuję za miłe słowa. Jestem bardzo zadowolona ze
                    sposobu w jaki tę Noc spędziałam - mimo tego, że 2 razy zabrakło dla mnie
                    miejsca to nie poddałam się i szukałam dalej - a było warto.
                    Tak swoją drogą to już od dawna śledzę Pana "małą wojnę" z ciągle
                    niezadowolonymi z Naszego Miasta ludźmi.
                    Uważam (tak jak Pan), że jeśli tylko ktoś chce to zawsze znajdzie coś ciekawgo
                    do obejrzenia czy wysłuchania - tylko problem w tym, że tym narzekającym nie
                    chce się czytać plakatów, gazet, słuchać radia - mogliby się dowiedzieć co
                    ciekawego dzieje się w mieście. Niestety oni wolą gnić przed telewizorami i
                    rozpowiadać jak to beznadziejnie jest w tej "prowincjonalnej"
                    Częstochowie :))). Gratuluję im radości życia i chęci korzystania z tego co
                    jest w zasadzie w zasięgu ręki :)))
                    Pozdrawiam Pana i życzę wytrwałości w dalszej walce z malkontentami :)))))))
              • Gość: Malinka:) Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 12:12
                Dla mnie impreza była świetna.Żałuje tylko ze nie udalo się wejść do Sofy(z tym
                półmetkiem to faktycznie niezły numer zrobili)...no i we Fleszu było full
                ludzi...ale ogólnie jak ktoś chciał sie pobawić to nie bylo problemu... ja
                spędziłam wieczór w Bostonie na "Bahama Party"...mieliśmy trzy krzesełka na 15
                osób..no i co z tego skoro wszytscy i tak tańczyli...dj świetnie rozkręcił
                impreze, barmani lali teqile z pistoletów na wodę i ogolnie bylo SUPER!!!!
                Czekam na kolejną taka noc w naszym mieście:D:D:D:D:D
                • lookas.prv.pl Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... 24.10.04, 12:14
                  My też chcieliśmy iść do Bostonu - fajnie się zapowiadało, ale nie wiedzieliśmy
                  gdzie jest Lelewela :-)))))))))))))) Więc wstąpiliśmy do Groty...

------------------------------------------
                  www.lookas.prv.pl
              • Gość: wujo Wszystko ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:10
                jestes gnojkiem. paskudztwo przy Pałacu ślubów wybowno za twoich pożal sie boże
                towarzyszy. noc kulturalna towarzyszom sie nie przysni bo oni o kulturze nbawet
                nie myslą.chyba o kulturze afer i złodziejstwa
    • smoczatko Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... 24.10.04, 11:41
      Szturmowalam razem z reszta tlumu teatr, ale doszlam tylko do schodow, po czym
      tlum zaczal sie cofac i krzyczec, ze nie ma miejsc:) Probowal ktos z Was dostac
      sie na 'Chicago'? Bo ja zawiedziona teatrem dalam sobie spokoj. Zastanawiam sie
      jak to wlasnie wygladalo z 'Chicago'... Czy ten sam walek co z teatrem? Ze
      trzeba bylo stac w kolejce przed drzwiami na 3 godziny przed seansem? Albo jak
      bylo z pokazem laureatow konkursu 'Czestochowa w kadrze', ktory to mial byc w
      OKFie?
      Ale za to odwiedzilam Miejska Galerie Sztuki, gdzie sztuka dziecieca, a
      dokladnie to co dzieci potrafia zrobic z butow, powalilo mnie na kolana.
      Niby pelno atrakcji, ale wsedzie gdzie jeszcze byly wolne miejsca, to byly to
      miejsca zarezerwowane. Moze nastepnym razem bedzie lepiej. Ale chwala
      czestochowianom za to, ze tak tlumnie chcieli uczestniczyc w tym wydarzeniu.
      Pozdrawaim zawiedzionych...
      • youstynus Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... 24.10.04, 11:58
        Do OKF na film weszły 122 osoby (ja byłam tą 122. :))i na 20 minut przed
        rozpoczęciem były zajęte już wszystkie miejsca i drzwi zamknięte. Filmy były
        pięknie...
      • Gość: Kaśka Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: 212.87.240.* 24.10.04, 12:19
        Byłam na Chicago,lecz zawiedziona koszmarnie tłumem przed teartem wybrałam się
        z koleżanką do paru innych miejsc i było to samo. W końcu zdesperowane
        postanowiłysmy, że wybierzemy się na TYLE WCZEŚNIE aby rzeczywiście się do tej
        filharmonii dostać. I poszłyśmy już o 20.20 przed wejście najpierw na koncert
        kawartetu "Nona", który odbył się o21 po czym zostałysmy już w tej sali
        kameralnej, gdzie już o 22.00 a nie jak planowano o 22.30 wyświetlono Chicago.
        Wielu ludzi zrobiło podobnie jak my, gdyż w tak małej sali według mnie
        szaleństwem było organizowanie filmu! Mimo to na koncert kwartetu na 21.00
        wpuszczano zaledwie przez 10 minut i odliczano ludzi przy wejściu w asysie
        szanownych panów ze straży miejskiej, gdyż ilośc miejsc oczywiście ZA MAŁA na
        ilośc chętnych. Natomiast po koncercie nieco ludzi wyszło i zostało zaledwie
        parę wolnych miejsc na film! Po cyzm w trakcie filmu słyszałysmy krzyki hałasy
        dobiegające sprzed wejscia gdzie ludzie podobno bardzo ostro reagowali na brak
        wolnych miejsc! Podsumowując zgadzam się, inicjatywa szczytna lecz orgaznizacja
        beznadziejna! powinni sprzedać tylko tyle biletów ile było miejsc na
        poszczególne imprezy, natomiast sprzedaż biletów była prawie nieograniczona, co
        uważam za bezmyślne! Ja osobiście skorzystałam lecz wielu moich zanajomych jest
        tak zawiedzionych,zdenerwowanych, czuje się oszukanych (choć wydane pieniądze
        były niewielkie), to jednak cała Noc Kulturalna nie była przemyślana. Miejmy
        nadzieję, że nastepnym razem będzie ZNACZNIE LEPIEJ a oragnizatorzy wyciągną
        odpowiednie wnioski z tegorocznej imprezy! Pozdrawiam
        • Gość: konrad Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 12:37
          >powinni sprzedać tylko tyle biletów ile było miejsc na poszczególne imprezy,
          >natomiast sprzedaż biletów była prawie nieograniczona, co
          >uważam za bezmyślne!
          A ja wrecz przeciwnie bo impreza odniosla duzy sukces ekonomiczny :>
      • Gość: xx Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 13:07
        W Teatrze jak kto sie ustawil w kolejce na godzine przed spektaklem, miejsce
        mial murowane -w najlepszych rzedach.
    • lookas.prv.pl pierwsze koty za płoty... 24.10.04, 11:58
      godz. 18:30
      Utopia (sprawdzają karnety) - pijemy piwo. W małym pomieszczeniu zaczyna robić
      się coraz ciaśniej. Zaczyna się turniej gry w Chińczyka - nie umiemy w to
      grać :-P, więc wychodzimy, aby nie zajmować miejsca innym.

19:30 - Zmiana lokalu na Grotę. Po godzinie wyjście do Allegro, aby coś zjeść i
      napić się. W Kebabie nie ma miejsca, aby usiąść, w innych barach/restauracjach
      biorących udział w Nocy jest za drogo. Po drodze do Oslo wstąpiliśmy do na
      wystawę na Focha (nie sprawdzają karnetów) - tłum, nie ma gdzie usiąść -
      wychodzimy.

22:00 - Oslo (nie sprawdzają karnetów) - po piwie i zorientowaniu się, że
      towarzystwo troszkę "nienasze" postanowiliśmy iść do Sofy.

ok. 23:00 - przed Sofą - nie wpuślili nas, bo podobno nie było miejsca, a na
      dodatek ponoć był tam organizowany jakiś półmetek (w ramach Nocy??). We Flashu
      tłum. Spoglądamy na program - nie ma już dla nas nic ciekawego, moze byśmy się
      jeszcze zdecydowali na wystawę w parku z lampką wina, ale zrezygnowaliśmy z
      powodu braku dojazdu na Błeszno. Niestety i tak nie zdążyliśmy na ostatni
      autobus, więc musieliśmy iść pieszo z Alei na Błeszno - tramwaj mieliśmy
      dopiero za niecałą godzinę.

Ogólnie - na karnet weszliśmy jedynie do Utopii, wszędzie indziej nikt nie
      sprawdzał i wejść mógł każdy. Miejsc żeby usiąść było jak na lekarstwo -
      jedynie w Oslo mi się podobało - niestety byliśmy tam chyba najmłodsi, więc
      postanowiliśmy znaleźć coś w naszym towarzystwie - liczyłem na Sofę lub Flash -
      niestety się przeliczyłem :-/

Też miałem wątpliwość co do kupna tego karnetu... kupiłem a i tak większość
      czasu spędziłem w lokalach nie biorących udziału w Nocy... a na dodatek
      komunikacja była.. w zasadzie nie była w ogóle zorganizowana - no ale czego tu
      się spodziewać po MPK :-/

No cóż.. pierwsze koty za płoty - może następnym razem będzie lepiej i będzie
      większy wachlarz imprez dla nieco młodszych ludzi i liczę też na większe
      zaangażowanie MPK, bo powrót nocą przez połowę miasta pieszo nie jest przyjemny
      ani bezpieczny.

No ale dobre i to - ważne, że "coś" się działo - liczę na więcej takich i
      lepszych imprez.

www.lookas.prv.pl
      • Gość: Morning Calm Dobra robota! IP: *.com.pl 24.10.04, 12:32
        Az wstyd mi sie przyznac, ze jestem czestochowianinem po tym co przeczytalem
        powyzej! Czego wy ludzie oczekiwaliscie? Ze wam za te 5zl zarezerwuja stolik i
        jeszcze darmowe piwo? No przeciez jestescie zenujacy! Ja bylem w teatrze, mimo
        ze musialem tam byc ponad godzine przed czasem. Ale dostalem sie razem z
        jeszcze wieloma znajomymi. Sam widok tylu ludzi w Alejach, tego klimatu potrafi
        podbudowac czlowieka, a co dopiero gdy wchodzilismy do kolejnych pubow (bez
        wiekszych problemow - wystarczylo wczesniej pomyslec i zrobic rezerwacje!!)i
        widzielismy jak ludzie sa spragnieni kultury w naszym miescie. Swietnie
        spedzilem ta noc, na dodatek nie tylko ja, bo bylismy spora grupa i nikt nie
        narzekal (jedynie nie bylo za ciekawie w skrzynce - zbyt goraco). Ktos napisal,
        ze w OKFie 122osoby tylko weszly. Zapomniala ta osoba, ze filmy byly rowniez
        wyswietlane na zewnatrz budynku, a tam stalo co najmniej trzy razy tyle osob,
        ktorzy wcale nie narzekali na to, ze musza stac!
        Jak oczekiwaliscie, ze za ten karnet dostaniecie numerowane miejsce siedzace i
        jeszcze Bog wie co, to szczerze wspolczuje. Az przykro mi jest to powiedziec,
        ale samo sie cisnie na jezyk - MALKONTENCI, tak jak to napisal ktos wyzej! Za
        5zl chcieliscie miec miejsce w teatrze 20min przed rozpoczeciem seansu tak? I
        za to 5zl chcieliscie wejsc do kina "w czasie reklam"? Za to samo 5zl zwiedzic
        trzy wystawy? I co jeszcze? Chyba ktos tutaj mysli irracjonalnie!
        Ja osobiscie GRATULUJE organizacji, a przede wszystkim wspanialej inicjatywy.
        Licze na powtorke w przyszlosci!

Pozdrawiam J.M.C.
        • lookas.prv.pl Re: Dobra robota! 24.10.04, 12:43
          Ja jedynie nie dostałem się do Sofy i na Focha. Acha... a na darmowe piwo nie
          liczyłem...

Na następną noc proponuję coś m.in. rockowego dodać - Rażeni, Pan Czasu,
          Habakuk itd.

PS. może mi ktoś wytłumaczyć gdzie jest ul. Lelewela? :-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: Boki Re: Dobra robota! IP: *.dupa.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 12:49
            Lelewela jest jak się kończy ryneczek na Wałach, albo inaczej - jakbyś szedł
            wzdłuż torów tramw. to na wysokości Allegro w prawo :)
            • lookas.prv.pl Re: Dobra robota! 24.10.04, 12:56
              Dzięki wielkie! :-) A niech to... byliśmy tak blisko... a chcieliśmy jechać na
              Północ szukać tej ulicy... :-))) Jeszcze raz dzięki.

www.lookas.prv.pl
              • Gość: xx Re: Dobra robota! IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 13:03
                Trzeba znac SWOJE MIASTO :))))

Pozdrawiam studentow informatyki na WIMI.

Bylo Was tylu ze nie chcialo mi sie wierzyc :)))
                • lookas.prv.pl Re: Dobra robota! 24.10.04, 13:15
                  Ja dobrze znam tylko dzielnice południowe :-)) Na północne się nie zapuszczałem
                  zbytnio.. ale teraz to się chyba zmieni podczas studiowania :-)

Było ok. 330 osób :-))) Ciekawe ilu nas wytrwa i przejdzie przez "sitko" :-))

Również pozdrawiam.

www.lookas.prv.pl
          • Gość: Morning Calm Re: Dobra robota! IP: *.com.pl 24.10.04, 13:35
            Lookasie, moja riposta byla skierowana do tych na samym poczatku watku, tych
            najbardziej "oburzonych i obruszonych" niby-uczestnikow nocy. Ty wyraziles
            swoje kulturalne i obiektywne zdanie na ten temat, a oni zalozyli chyba ten
            watek tylko i wylacznie po to by zmieszac organizatorow(ki:) w blotem. Powtorze
            raz jeszcze, noc byla swietna!

Pozdrawiam J.M.C.
            • Gość: xx Re: Dobra robota! IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 13:37
              Tak zrozumialem Twoja wypowiedz od razu.

Noc byla niesamowita - czegos takiego bardzo nam w Czestochowie potrzeba.

Pozdrawiam,
            • lookas.prv.pl Re: Dobra robota! 24.10.04, 13:44
              Przyjąłem do wiadomości :-)

Pozdrawiam.

www.lookas.prv.pl
        • Gość: kazior Re: Dobra robota! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 12:51
          Nie będę się rozpisywał, zalecam tylko prostą matematykę. 10000 sprzedanych
          karnetów : 33 imprezy = ok. 303 osób na imprezę. Licząc oczywiście, że każdy
          skorzysta tylko z jednej atrakcji. Pozdrawiam
          • Gość: Olaboga Re: Dobra robota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 15:23
            Jakie 33 imprezy ? 22 - nie oszukuj.
            Tak... dobrze, ze taka impreza wogole miala miejsce w naszym zacofanym i
            przesiaknietym prowincjonalna katolicka mentalnoscia miescie. Tylko dlaczego
            mam o 17.30 wchodzic do lokalu by zajac miejsca na 21 ? Dobrze pisac beda
            jedynie Ci, ktorzy mieli na tyle szczescia pojawic sie co do minuty w jakims
            lokalu. W Sofie byl polmetek - zenada. Jak mozna organizowac w tak malutkim
            lokalu druga impreze ? Karnety byly tylko pomyslem na wyciagniecie pieniedzy od
            ludzi. Podobało mi sie w Bostonie, ale jezeli siedzi sie na dwoch krzeslach
            przy barze w 10 osob to raczej trudno mowic o komforcie. Nie mniej jednak
            Boston chyba i tak zaserwował najlepsze atrakcje poprzedniej nocy. Tylko
            DjKapelusik wydal mi sie jakis glupkowaty, pod koniec imprezy rozmawial ze
            swoimi znajomymi przez mikrofon :)) Ogolnie spoko, nastepnym razem radze
            by ,,zaciagnac'' do imprezy wszystkie lokale w miescie. Karnetow niech bedzie
            tyle ile miejsca w danym lokalu (pewnie do sofy wprzy takich ukladach by
            wpuscili z 300). pozdrawiam
            • Gość: kazior Re: Dobra robota! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 15:57
              > Jakie 33 imprezy ? 22 - nie oszukuj

KONCERTY:

21:00 - Kwartet „Nona” w składzie: Katarzyna Cichońska - skrzypce,
              Serhij Wowkotrub - skrzypce, Artur Cichoński - altówka,
              Serhij Rysanow - wiolonczela
              Filharmonia Częstochowska, sala kameralna, ul. Wilsona 16

24:00 - Taperka w wykonaniu Antoniego Gralaka z zespołem do niemego
              filmu „Bestia”
              z 1916 roku, reż. Jan Pawłowski, w roli głównej Pola Negri
              Filharmonia Częstochowska, sala koncertowa, ul. Wilsona 16

20:00 - Rej Fujimaru (Japonia) - recital fortepianowy
              Ośrodek Promocji Kultury “Gaude Mater”, ul. Dąbrowskiego 1

19:00 - Kwartet Rafała Polegaja - koncert jazzowy
              Regionalny Ośrodek Kultury, ul. Ogińskiego 13a

22:00 - „Often Hides” - zespół jazzowy w składzie: Michał Rorat -piano,
              Marcin Cyzowski -gitara, Marcin Pożarlik -bas,
              Adam Golicki - perkusja, po koncercie jam session
              Klub Paradoks, Al. NMP 2

22:00 - Zespół „Tiento Flamenco” - noc z flamenco
              Skrzynka, ul. Dąbrowskiego 1

22:22 - Zensiman (One Way Sound System),
              Natural Traszysz Roots Reggae Ragga
              Utopia ul. Jasnogórska 13

19:30 - Michał Walczak i goście - koncert jazzowy
              Pub Pod Gruszą, Al. NMP 37

21:00 - Marphy Blues - noc bluesowa
              Winiarnia Stary Rynek, ul. Mirowska 10
              '
              TEATR:

19:00 „Iwona księżniczka Burgunda”
              Teatr im. Adama Mickiewicza sala duża, ul. Kilińskiego 15

21:30 - Inauguracja „Salonu własnego” - salonu spotkań z poetami,
              dramaturgami, ludźmi pióra
              Teatr im. Adama Mickiewicza, ul. Kilińskiego 15
              '
              IMPREZY (tańce, hulanki, swawole):

od 18:00 - „Bahama Party” - gorące rytmy, pokazy barmańskie,
              egzotyczny poczęstunek, dla gości ze zdjęciem z wakacji drink gratis, sauna
              gratis
              (trzeba mieć swój ręcznik:)
              Boston, ul. Lelewela 2 (pierwsze piętro)

od 20:00 - Warsztaty taneczne rumba, salsa - prowadzi Wojciech Jurga i para
              mistrzowska,
              impreza przy gorących rytmach i biesiadnym jadle do rana
              Oslo, ul. Korczaka 14

od 21:00 - CulturFlash - impreza klubowa
              Flash, Al. NMP 29

od 20:00 - Hity z czarnej płyty - oldboy party
              III Aleja, Al. NMP 73

od 20:00 - 60’s & 70’s - impreza z muzyką ery dzieci kwiatów
              Sofa, Al. NMP 29
              '
              WYSTAWY:

do 24:00 Malarstwo europejskie XV-XVIII w.
              zwiedzanie wystawy z lampką wina
              Pawilon Wystawowy w Parku im. Staszica

do 24:00 „Kłajpeda” - wystawa fotografii ekspozycja czynna
              Miejska Galeria Sztuki, Sala Poplenerowa Al. NMP 64

„Oblicza”- wystawa plenerowa Jednej Nocy, prace Elżbiety Chodorowskiej
              pod filarami Miejskiej Galerii Sztuki, Al. NMP 64

22:00 - „Możliwe” - wernisaż wystawy prac Maji Krysiak i Piotra Krysiaka
              Rue de Foch, ul. Focha 10

do 24:00 Dyplom 2004 - wystawa prac absolwentów ZSP ekspozycja czynna
              Ośrodek Promocji Kultury “Gaude Mater”, ul. Dąbrowskiego 1

do 22:00 „Mimikra” - wystawa fotografii Marka Eligiusza Janickiego ekspozycja
              czynna
              Regionalny Ośrodek Kultury, ul. Ogińskiego 13a

od 18:00 „Widzę” - wystawa fotografii Grzegorza Podsiadlika
              Klub Paradoks, Al. NMP 2

od 21:00 „Kredyt 0%” - wystawa malarstwa Maji Domagalskiej i Pauliny Mec
              Galeria, ul.Krakowska 11/7
              '
              FILMY:

22:30 „Chicago” - film w reż. Rob Marshall
              Filharmonia Częstochowska, sala kameralna, ul. Wilsona 16

23:00 - 24:00 „Laureaci konkursu na amatorski film video
              ‘Częstochowa w kadrze’ ” przegląd filmów
              Ośrodek Kultury Filmowej Al. NMP 64

20:00 - “Gambler historia kolesia z osiedla ,
              dla którego obstawianie stało się sensem życia”,
              “Kidnapers czyli zgubiłem się w mieście po raz kolejny”
              oraz wiele innych filmów w reż. Pawła Popki,
              oraz animacje Grzegorza Podsiadlika, Piotra Krysiaka i filmy Pawła Bartosika
              Alchemia, ul. Kościuszki 14
              '
              WYDARZENIA:

21:30 - Slam poetry - przynieś swoje wiersze , uwolnij poezję z szuflady.
              Alchemia, ul. Kościuszki 14

od 19:00 - XIII Międzynarodowy Turniej Gry w Chińczyka
              poprzedzony nauką gry
              Utopia, ul. Jasnogórska 13

13:00 - 18:00 - Casting do filmu „Legenda”
              (zaproszenie dla kobiet w wieku 20 - 30 lat) reżyseria Mariusz Pujszo
              Fanaberia, ul. Dąbrowskiego 7

18:00 - Spotkanie z reżyserem Mariuszem Pujszo
              i aktorem Michałem Aniołem

20:00 - Filmy Mariusza Pujszy

18:00 - “Podróż po dawnej Częstochowie”- prezentacja starych pocztówek
              i zdjęć na dużym ekranie połączona z gawędą społeczno-historyczna o mieście
              Pałac Ślubów, ul. Focha 19/21

Razem,jakby nie licząc w pionie,poziomie czy w poprzek 33 imprezy. Pozdrawiam
            • Gość: xx Re: Dobra robota! IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 16:15
              Nasze miasto w te NOC zaprzeczylo opiniom o prowincjonalizmie, ktorymi tak
              czesto szafuja nie obcy, a mieszkancy.

Najwieksza w tym zasluga osob mlodych, ktorz tak licznie wzieli w niej udzial.

Jak ktos chcial i umial (sic !!!!), mogl sie swietnie bawic w te NOC.

Ciekawe czy kolega byl np. w Filharmonii ? Tam nie bylo problemow ?
              Na jakiejs wystawie ? Tam tez nie bylo problemow.

Przy okazji uwaga: to nie byla NOC do siedzenia na krzeslach.
              Swietnie mozna bylo ja spoedzic wlasnie w ruchu czy na stojaco,
              to w ogole nie ten rodzaj imprez tak naprawde.

A jak ktos sie zmeczyl mogl wejsc np. do winiarni w Piwnicach Margaux na Starym
              Rynku. Otwarta byla do 3 w nocy, bylo absolutnie przestronnie i nastrojowo.
              Wlasciciel nic nie musial, ale chcial i robil.

Nasze miasto pokazalo ze ma sie czym pochwalic i ze mozna i warto je LUUBIC.

Pozdrawiam,

• Gość: WUJO Re: Dobra robota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:17
              tak: olaboga można powiedziec po tym co człowiek przeczytał Z twojego
              nzrzekania, nie chodzisz nigdzie nie zaglądasz, smazysz cebulke w domu. NIKT
              KTO CHCE ZALICZYC WSZYSTKIE IMPREZY NIE BEDZIE MIAL CZASU NA PISANIE W
              INTERENECIE. SPADAJ NA DRZEWO MALKONTENCIE...
              • Gość: olaboga Re: Dobra robota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:23
                NAUCZYŁEŚ sie jednego słowa i jednego zwrotu i teraz myslisz, ze sie zapadne
                pod ziemie ? Człowieku jezeli ja chce cos powiedziec to niedopierdalaj sie za
                przeproszeniem do mnie... bij od mojej osoby. Mozesz sie do wypowiedzi odniesc.
                Jak dla mnie byl to pokaz tego co polacy potrafia najlepiej ... dobre checi,
                ale wychodzi jak zwykle. Mam wielka nadzieje, ze nastepnym razem bedzie lepiej.
                Tylko zeby takich burakow nie wpuszczali nigdzie... a jezeli to, ze pisze na
                necie oznacza, ze nigdzie nie chodze to gratuluje Ci rozplanowania czasu :)
    • Gość: norbert Re: NOC KuLtURALna-było super IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 16:51
      godz.23:20 filmy pod okfem pozniej miejska galeria sztuki,nastepnie
      filcharmonia do ktorej wszedłem z 20 minut po północy,nastepnie: alchemia,
      boston, utopia, paradoks, piwnice winiarskie, pozniej flash, oslo,parasolki pod
      megasamem i nocnym autobusem o godz.4:00 na lisiniec na przystanek wreczycka
      łęczycka i koniec warto było skorzystac z tylu ciekawych miejsc :):):):) poza
      tym nocny autobus był warto było zobaczyć tylu aktywnych ludzi bardzo ciekawa
      noc mimo że pożno przeze mnie zaczeta :):):):)następna bedzie na pewno jeszcze
      lepsza :):):):)bo wzbogacona o doświadczenie organizatorow
      ps.w winiarni bardzo długo siedzieli własciciele chodziaż wcale nie musieli i
      chciało im sie i nie narzekali gdyby wszystkie lokale miały takie podejście do
      ludzi to było by niesamowicie wspaniale
    • storima oczekiwania i pierwsze doswiadczenie 24.10.04, 18:00
      nie bylo mnie tam z Wami, ale z wpisow odnosze wrazenie, iz oczekiwania nie
      pokrywala sie z rzeczywistoscia.
      i tez nic dziwnego, pierwsza to bowiem impreza tego typu w Czestochowie.

z pewnoscia, nastepna impreza bedzie bardziej dopieta organizacyjnie, a i
      Czestochowianie beda bardziej realni...

w koncu (tak tylko jeden przyklad) skoro czyta sie , ze sprzedano tak olbrzymia
      liczbe karnetow to juz sam zdrowy rozsadek podpowiada, ze na taka impreze do
      teatru, aby za te 5 zloty sie dostac, to trzeba wyjsc o tej porze o ktorej ci,
      ktorzy sie dam dostali, wyszli.

w koncu tez ten spektakl, bedzie mozna rownie dobrze obejrzec kiedys indziej...

a bary, kawiarnie? widomo, ze o miejsce bedzie trudno, wiec co niektorzy zanlezli
      te, w ktorych i miejsca ci pod dostatkiem.

najwazniejze, ze taka swietna impreza miala miejsce!

rozchmuzony i ze zdrowym rozsadkiem pozdrawiajacy,
      Storima

PS powiem Wam tylko, ze w Paryzu odbywa sie podobna impreza pt.: "Paryz noca".
      Z tej okazji dzieje sie wiele rzeczy, a i otwieraja i swoje podwoje dla
      zwiedzajacych instytucje prywatne badz miejskie (normalnie niedostepne dla
      publicznosci). Tlumy nie zliczone, i czeka sie na wejscie do co bardziej
      atrakcyjnych miejsc i grubo godzine...

o dziwo nikt nie narzeka, i kazdy, kazdy jest usmiechniety!
      • storima Re: oczekiwania i pierwsze doswiadczenie 24.10.04, 18:22
        w Paryzu impreza to nazywa sie "Paryskie Biale Noce", czyli tak jak w Czsetochowie
        maraton, wedrujacy mieszkancy, pmowszechna radosc i w tym swietowaniu Miasta,
        polaczenie...
    • Gość: silver Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 19:12
      Dla mnie noc była nie wypałem. Pomysł sam w sobie bardzo dobry, ale organizacja
      do bani. Sprzedano za dużo karnetów, niż miejsc z lokalach. Nie mówię już jak
      ktoś chciał iść do kina czy do teatru. Śmiałem się z list kolejkowych podczas
      zakupu lokat prywatyzacyjnych PKO BP, a tu proszę. Jednak ten wynalazek
      socjolizmu przydałby się wczoraj :/. 5PLN poszło w błoto, ale coż nie takie
      pieniądze ludzie gubią ;)
      • storima do Silvera 24.10.04, 19:16
        jesli ktos czyta tylko swoje wlasne teksty, a nie potrafi sie ustosunkowac do
        tego chocby, jak tego rodzaju imprezy wygladaja za granica
        to ja juz nic na to nie poradze.
      • Gość: xx Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.icis.pcz.pl 24.10.04, 19:21
        Wiesz kolego podam Ci malutki przyklad, bo nie wiem ile lat masz.

W Filharmonii o 24:00 widzialem pewnego starszego Pana, ktory ma juz chyba 70
        lat.

Widuje go jak proawadzi pieska - nawet latem opatulony w cieply plaszczyk.
        Wiadomo starosc nie radosc.

Ale bylem podziwu jak go zobaczylem o tej porze wsrod tych tlumow mlodziezy,
        ktora czekala nawet nie tyle na film, co towarzyszaca mu muzyke Ziuta. Bylo
        warto i kazdy mogl wejsc i byc razem.

Cos bardzo pozytywnego musialo go tam sprowadzic.

Niech to bedzie komentarzem do Twojej wypowiedzi.
    • Gość: rc Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:05
      wiesiu idż sie utop. wiem, jestes zgorzkniały przez zycie, które cie nie
      pieści. ale może lepiej szybciej skończyc i nie zawracac ludziom głowy?
    • Gość: nocny marek Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 00:50
      Sprostowanie: sprzedano 4 tysiące karnetów a nie 10 tysięcy. Organizatorzy
      ograniczyli sprzedaż karnetów w sobotę. Nikt nie był w stanie przewidzieć, że
      ta NOC będzie cieszyła się aż tak dużym zainteresowaniem. Poza tym było bardzo
      dużo osób które chciały wejść bez karnetów i to w bardzo dużej mierze
      przyczyniło się do braku miejsc.
      Ja bawiłem się świetnie odwiedziłem 12 miejsc,w trzech nie znalazłem miejsca.

Pieniądze z 1. Nocy Kulturalnej zostaną przeznaczone na organizowanie
      następnej, na pewno możemy liczyć na większą ilość imprez!!!
      Moim zdaniem to nie był skandal tylko ... próba "obudzenia" Częstochowy z
      marazmu. I to chyba się udało.

Czekam na następną NOC i ufam,że następnym razem nie zabraknie miejsca dla
      nikogo.
      • Gość: kazior Re: NOC KuLtURALna ?! Skandal... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:03
        Gość portalu: nocny marek napisał(a):

> Sprostowanie: sprzedano 4 tysiące karnetów a nie 10 tysięcy.

Miałem nr ponad 9000, no ale może nie liczono od nr 1. Jeśli tak to przepraszam
        i odwołuję poprzednią wypowiedź:) Dziękuję za tą informację. Moje krytyczne
        posty były pisane w tonie krytyki konstruktywnej, a przynajmniej taki miałem
        zamiar. Sama akcja jest, jak pokazała ilość chętnych, bardzo trafionym
        pomysłem. Mam nadzieję, że organizatorzy, pomni doświadczeń, zorganizują w
        przyszłym roku kolejną noc kulturalną. Miejmy nadzieję, że będzie to przy
        współudziale nowego-starego częstochowskiego kina. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka