Dodaj do ulubionych

Maturzysci na Jasnej Gorze

IP: *.inds.pl / *.pl 26.12.04, 00:07
Co roku od lat maturzysci przyjezdzaja na Jasna Gore.Czestochowianie w
zwiazku z tym przezywaja horror.W okolicach Jasnej Góry nie da sie spokojnie
chodzic ciagle napotyka sie pijana mlodziez.Wychowawcy siedza w hotelach czy
kwaterach irazem w gronie nauczycieli sami pija a mlodziez ma czas wolny i
wloczy sie po okolicznych knajpach i pubach.Czy komus oprócz mnie tez to
przeszkadza?
Obserwuj wątek
    • Gość: aaaaa Re: Maturzysci na Jasnej Gorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 02:16
      nie, bo dzieki temu te puby maja szanse przetrwac, pojedz sobie na zachod i popatrz jak tam sie ludzie bawia - z takim podejsciem jak Twoje Czestochowa nigdy nie bedzie czerpala zyskow z turystyki szeroko pojetej
    • Gość: matka123 Re: Maturzysci na Jasnej Gorze IP: *.inds.pl / *.pl 26.12.04, 17:12
      Zgadzam sie ze naszemu miastu potrzebny jest rozwoj turystyki ale mnie nie o to
      chodzilo a o cos zupelnie innego .Jesli mlodziez w zwiazku ze zblizajaca sie
      matura przyjezdza sie modlic to niech to robi . Sadze ze nie byles tam w
      okresie najazdow maturzystow i nie widziales tego co widzieli rowniez inni
      oprócz mnie.A moze ty jestes wlascicielem pubu i chodzi ci tylko o kase?I nie
      badz tak wpatrzony w zachód bo na pewno nie wszystko co zachodnie jest godne
      nasladowania.Ajuz na pewno nie tlumy zapijaczonych i nie tylko ,sikajacych na
      srodku jezdni chlopaków i dziewczyn.
    • przewodnik8 Re: Maturzysci na Jasnej Gorze 26.12.04, 17:21
      Przyjezdza holota z calej Polski i nie wie jak sie zachowac.A ci nauczyciele
      pozal sie Boze sa jeszcze gorsi.
    • Gość: Egzaminator To ich ostatnia nadzieja IP: 82.160.8.* 26.12.04, 18:00
      jaka im została. Wiedzą, że tylko cud może im pomóc zdać maturę w tym roku i
      dlatego przyjeżdżają tłumnie. A piją, bo to jedyna rozrywka w za.....ch w
      których mieszkają.
      • marysia333 Re: To ich ostatnia nadzieja 26.12.04, 18:11
        Zgadzam sie z toba ale czemu tego nie nazwac dokladnie "zadupia"
        • przewodnik8 Re: To ich ostatnia nadzieja 17.03.05, 15:00
          No i znowu sie zaczelo to samo.Znowu najazd wiesniakow i choloty z calej
          Polski.Niby sie modlic przyjezdzaja,ale jak sie modla to widac na ulicach wokol
          Jasnej Gory.
          • Gość: xx Re: To ich ostatnia nadzieja IP: *.icis.pcz.pl 17.03.05, 15:14
            Rece opadaja: jak mozna tak nie lubic innych ludzi ?

Bylem kilka tyodni temu na Jasnej Gorze i wokol, gdy byl jakis zjazd mlodziezy -
            moze maturzystow ?

To naprawde przyjemnosc widziec w Czestochowie tylu mlodych ludzi z calej Polski.

• Gość: Ala Do matki123 IP: *.prenet.pl 17.03.05, 15:32
      Chcę zauważyć, że choć już blisko do państwa wyznaniowego, to jednak nie jest
      obowiązkiem nauczycieli prowadzić pielgrzymki przedmaturalne na Jasną Górę. Nie
      rzucaj pomowień na bogu ducha winnych nauczycieli.
      • Gość: Kubiś Re: Do matki123- Matka Boska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:51
        A może zamiast na jasną górę to niech sobie pojadą do jakiejś wróżki albo czary
        jakieś - do wiedżmy . Albo jechać do TORUNIA tam jest Radio maryja .Jest też
        Licheń i można się tam " Naelektryzować " Pozytywnie do matury .
    • Gość: Pako Re: Maturzysci na Jasnej Gorze IP: 82.160.8.* 18.03.05, 08:50
      Przyjeżdżają, bo wierzą, jak wielu Polaków, że wystarczy sie pomodlić a problem
      zniknie. Chcieliby uwierzyć, że nie systematyczna nauka lecz systematyczna
      modlitwa pomoże im zdać maturę. A piją, bo mimo wszystko mają wątpliwości czy
      trz "ojczenaszki" są w stanie zastąpić lekturę "Nieboskiej Komedii'. Typowy dla
      młodych kompleks Kordiana.
      • Gość: xx Re: Maturzysci na Jasnej Gorze IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 12:07
        Na pewno nie tylko dlatego przyjezdzaja - upraszczasz wszystko.

Czynnik psychologiczny zawsze jednak odgrywa w zyciu czlowieka olbrzymia role. I
        to jest wlasnie mobilizacja tego czynnika.

Jako przyklada:

Malysz nie dlatego przegrywa ze jest slaby fizycznie - on nie wytrzymuje juz
        psychicznie.
        • Gość: Ala Re: Maturzyści na Jasnej Górze - do Xx IP: *.prenet.pl 18.03.05, 17:53
          Jak piszesz Xx-ie, zadziałała mobilizacja czynnika psychologicznego. Nie mogę
          jednakże uwierzyć, że objęła całe zespoły klasowe tej samej diecezji, w tej
          samej godzinie, w tym samym dniu i w stosunku do tego samego obiektu. Wyklucza
          to rachunek prawdopodobieństwa.
          Przed Twoim wszechogarniającym umysłem nie ukrył się wszakże harmonogram
          pielgrzymek, opracowany przez gospodarzy i upowszechniany na początku każdego
          roku? (www.jasnagora.pl/miesiecznik/)
          • Gość: xx Re: Maturzyści na Jasnej Górze - do Xx IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 17:58
            Matura ma miejsce w tym samym czasie co roku - to jest ten naczelny
            wszechogarniajacy harmonogram, ktory ma pochodzenie na pewno nie rodem z JG :))
            • Gość: Ala Re: Maturzyści na Jasnej Górze - do Xx IP: *.prenet.pl 18.03.05, 18:12
              Chyba celowo nie chcesz rozumieć sensu mojej wypowiedzi. Pozdrawiam
              • Gość: xx Re: Maturzyści na Jasnej Górze - do Xx IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 18:27
                Rozumiem i nie rozumiem - rozumiem o co ci chodzi, nie rozumiem bo sie nie
                zgadzam z wnioskami - wlasnie poczucie wiezi grupowej jest przed matura bardzo
                cenne, chociaz wcale nie przeszkadza w indywidualnym przezyciu tego wszystkiego.

Ja nigdy w zyciu nie bylem na pielgrzymce na JG - pierwszy raz JG ujrzalem w
                wieku 26 lat i potem nie bylem tam chyba z 12 lat, chociaz bylem w tym czasie
                mieszkancem Czestochowy - z przerwami. Widzialem jednak tych mlodych na Jasnej
                Gorze - rozesmiane zywe twarze. Mysle ze taki ladunek mlodosci w tym miejscu to
                naprawde nic zlego, a wrecz na odwrot. Na pewno nie przynosi szkody ani im ani
                Czestochowie :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka