27.01.05, 19:16
Chciałam się dowiedzieć dlaczego matki które wyszły drugi raz za mąż a mają
zasądzone alimenty na dziecko z pierwszego małżeństwa dostaną tylko alimenty
przez rok z MOPSU tak poinformowała mnie pani kiedy składałam
papiery.Dlaczego tylko przez rok czasu . Czy może mi ktoś to wytłumaczyć będe
bardzo wdzięczna bo ja niemoge tego pojąć.
Obserwuj wątek
    • Gość: expertum credere p Re: Alimenty IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 23:32
      1. od kogo zasądzone są alimenty*? - od Mopsu czy od Ojca biologicznego lub Ojca
      prawnego (nie zawsze obydwa ojcostwa się pokrywają i zaznaczam że mogę się tutaj
      mylić więc dalej nie ściemniam ani nie wyjaśniam w tym zakresie)

2. kto jest obecnie faktycznym płatnikiem alimentów? - rodzice (ojciec oraz
      matka) czy tez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej czyli my jako rodzice swoich
      własnych dzieci.

- gdyby można bardziej szczegółowo wiele by się wyjaśniło

-----------------------------
    • Gość: Iris Re: Alimenty IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.01.05, 10:41
      Z tego co wiem o alimenty możesz ubiegać się jedynie od ojca dziecka.Fundusz
      alimentacyjny poprostu juz nie istnieje.Przez rok zapewne otrzymywałaś dodatek
      dla matek samotnie wychowujących dziecko.Skoro wyszłaś za mąż nie jesteś osobą
      samotną.Przykro mi ale tak to chyba wygląda.
      • Gość: expertum credere p Alimenty IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:33
        uzupełniająco: ogólnie rzecz biorąc obowiązek alimentacyjny ciąży także na
        innych krewnych (zarówno wstępnych jak i zstępnych) jednak w tym wypadku
        dotyczyć będzie nie tylko ojca dziecka ale i dziadków/babcie i to także chyba
        zarówno ze strony ojca jak i matki. W szczególnych wypadkach zobowiązane może
        być także starsze rodzeństwo.
        Obowiązek alimentacyjny wobec rodziców powstaje u dzieci także w określonych
        sytuacjach.
        Ogólnie rzecz biorąc Irys ma rację: ułóż się ze swoim chłopem i żyjcie zgodnie,
        byście mogli spełnić obowiązki zaciągnięte wobec swoich latorośli.
    • Gość: marysia333 Re: Alimenty IP: *.inds.pl / *.inds.pl 28.01.05, 21:22
      Zaloz sprawe w sadzie ,boprzeciez ten twoj pan powinien dawac kase a jak nie
      chce to daj mu dziecko na 2 dni zobaczysz, ze szybko zacznie placic.Jesli mimo
      tego nie bedzie chcial wtedy do sadu podaj babcie i dziadka.Bo przeciez wszyscy
      dziadkowie i babcie bardzo kochaja swoje wnuki.
      • Gość: expertum credere p te maryska, dobrze krecisz... IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 22:34
        pomysł nie jest głupi. Niech chowa ojciec (7 lat - postrzyżyny), a płaci matka.
        dodaj jeszcze ze zarowno władza rodzicielska jak i obowiazek utrzymywania dzieci
        spoczywa solidarnie i po rowno na obydojgu rodzicach.

Dochodzi jeszcze temat tego drugiego faceta.....

Głupi są ci co sobie komplikuja życie. Przeklęci co zabierają rodzinę dziecku.
        Podłe te co podpuszczają. Zamiast dziecku na zabawkę lepiej na sprawy w sadzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka