Dodaj do ulubionych

Nowe zasady dodatku mieszkaniowego.

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.02.05, 15:38
Od 1 stycznia uległy zmianie zasady przyznawania tzw. dodatku mieszkaniowego.
Obecnie kwota upoważniająca do tego dodatku wzrosłą i w przypadku rodzin
wieloosobowych wynosi 703,22 zł Oczywiście to nie jedyne warunki. Musisz
jeszcze udowodnić, że na pomoc, przeznaczoną dla najbiedniejszych zasłużyłeś.
1. Dyskwalifikuje cię posiadanie jakiegokolwiek pojazdu czterokołowego (celowo
nie piszę samochodu). Jeśli masz starego kilkunastoletniego malucha, którym w
czwórkę ze znajomymi dojeżdżasz do pracy, bo tak zdecydowanie taniej, to go
sprzedaj, albo zarejestruj na kogoś z rodziny. Najlepiej, żeby miał 60% zniżki
ubezpieczeniowej. Taki manewr zapewni ci możliwość otrzymania dodatku.
2. Oczywiście dyskwalifikuje cię posiadanie komputera (nawet historycznego IBM
286). Nie możesz mieć nowszego telewizora, a mieszkanie najlepiej żeby było
zaniedbane. Jeśli wcześniej miałeś pracę i dorobiłeś się paneli czy nie daj
Boże parkietów czym prędzej rozłóż na nich stare linoleum. Jakiekolwiek
przedmioty możesz przecież oddać do lombardu, więc nawet nie próbuj ubiegać
się o dodatek.
3. Jeśli z gierkowskich czasów został ci kożuch, czy futro obszyj je czym
prędzej drelichem. Według urzędników naszego magistratu masz wyglądać jak
dziad. Najlepiej żeby znaleźli u ciebie jakąś flaszkę denaturatu. (Pani widzi
co ja muszę pić). Bieda musi mieć swoją przyczynę, a nałóg jest najlepszą
przyczyną biedy.
UWAGA - jest też wersja dla rozumnych. zakładasz firmę, jakąkolwiek, bo
przecież nie chodzi o to by ta firma prowadziła jakąkolwiek działalność.
Wszystkie, możliwe do odliczenia wydatki (nawet zeszyt dla dziecka, rachunek
za komórkę itd...) wrzucasz w koszty. Oczywiście samochód jest własnością
firmy, twój garnitur za 10 000 zł to twoje ubranie robocze (też z firmy)
Komputer firmowy itd, itd. Nawet obiad, też da się wrzucić (np. jako koszty
reprezentacyjne, delegacji) w firmę. Oczywiście niczego prawie nie masz, bo
firma pochłania wszystkie twoje dochody. W ten sposób zasługujesz, jako
prawdziwy nędzarz na wysoki dodatek i szacunek u innych.
No bo jak inaczej skomentować, to co "Prezydenckie Brygady" ostatnio
wyprawiają? Dożyliśmy ciekawych czasów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:32
      Czyli wychodzi na to co zawsze.Dodatki dla bogatych.A biedak ma siedzieć cicho
      i nie dyskutować.Cisną Mi się na usta same PIP...PIP... a z racji wysokiego
      ciśnienia nie mogę sie denerwować,więc nic nie powiem.
      • Gość: matematyk Re: Nowe zasady dodatku do rzecznika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 12:53
        Sznowny Panie rozumiem, że nawał obowiązków itd...........utrudnia Panu
        kontakty na forum.Ja nadal czekam na odpowiedż: jaki wpływ na dodatki
        mieszkaniowe będzie miał wyrok Trybunału.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Menel Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 21:05
      Ja mam pytanie-zlozylem odwolanie od decyzji spoldzielni(Urzedu Miasta)-
      odwolanie bedzie rozpatrywane przez Samorzadowe Kolegium Odwolawcze.Teraz
      konkret-czy na rozprawe bede wzywany zeby zlozyc jakies wyjasnienia,czy SKO
      wyda decyzje na podstawie posiadanych dokumentow? Bede wdzieczny za pomoc
      • Gość: marysia333 Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.pl 04.02.05, 21:38
        Odwolanie zakonczy sie w typowy sposob -podtrzymana zostanie decyzja UM.Nie
        masz na co liczyc,ja mialam to samo.
        • Gość: matka123 Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.pl 04.02.05, 22:13
          A moze w koncu pomoc trafi do tych ktorym jest najbardziej potrzebna.Moze te
          komisje odwiedzajace ubiegajacych sie o dodatek sa potrzebne ,aby wyeliminowac
          oszustow ,ktorzy chca niezasluzenie otrzymac dodatek.
          • Gość: jasiu... Może i te komisje są potrzebne... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.02.05, 20:40
            Tylko, że to nie o to chodzi. Wyobraźmy sobie dwie rodziny. W jednej skwapliwie
            wylicza się skwarki w zalewajce, żeby było na komputer dla dziecka, czy troszkę
            lepszy sprzęt grający. Poza tym część ludzi posiada tzw. przedmioty luksusowe z
            dawniejszych, lepszych czasów, kiedy to albo praca była, czasem jakiś kontrakt
            (to chodzi o te parkiety i panele). I ci naprawdę biedni ludzie, jako karę za
            swoją oszczędność i zdolność do wyrzeczeń dodatku nie dostaną.
            A kto dostanie: jeśli codziennie musi wypić kilka piw, jeśli trzy paczki
            papierosów, to dla niego za mało, wreszcie jeśli niczego nie odmawia sobie,
            zupełnie nie interesując się, jak wygląda jego dom - o to on na te swoje "FOX"-y
            i "Harnasie" dostanie w pierwszej kolejności. I nie jest istotne, że cwaniak ma
            czasem większe dochody, niż jego odmawiający sobie wszystkiego sąsiad. Ważny
            jest tzw. wygląd zewnętrzny.
            I o to mam do prezydenta pretensje. Czy on, przed laty to swoją Elę oceniał na
            podstawie wyglądu - no to co w niej go tak zafascynowało. No to dlaczego
            podpisuje takie bzdurne zarządzenia, żeby stan zamożności człowieka oceniać na
            tzw. pierwszy rzut oka. Szczególnie, jeśli z przedstawionych dokumentów jasno
            wynika, ile ta rodzina może przeznaczyć na miesięczne wydatki. Nie chodzi mi o
            nieuczciwe zaniżanie dochodów, ale to powinno się sprawdzać w zakładach pracy, a
            nie w domach.
            A jeśli pomoc w wykonaniu naszego urzędu miasta ma oznaczać dopłaty do
            papierosów i piwa osobom, które przez swoje nałogi nie potrafią zadbać o dom,
            wreszcie jeśli to ma być dla tzw. "prowadzących działalność", których tak
            naprawdę na wszystko stać, to jest mi przykro. A prezydentowi proponowałbym w
            takim układzie zmienić partię.
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI PRETENSJE POD ZŁYM ADRESEM IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 11.02.05, 13:47
              Kieruje Pani pretensje pod złym adresem: są to przepisy ustawowe. Przepisy o
              oświadczeniach majątkowych wprowadzono nowelizacją "Ustawy o dodatkach
              majątkowych" z 8 października, weszły one w życie 23 listopada. Tak więc
              zarzuty wobec jakiegokolwiek prezydenta jakiegokolwiek miasta oraz Urzędów
              wykonujących wolę ustawodawców są chybione. Kierowane pod złym adresem.

Ireneusz Leśnikowski
              rzecznik prasowy Urzędu Miasta Częstochowy
          • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:46
            Obawiam się,że nie masz racji.Ja składałam wniosek o dodatek mieszkaniowy.U
            mnie pracuje tylko mój mąż,więc liczymy każdy grosz.Właśnie dziś były u mnie
            panie z urzędu na kontroli.I oczywiście dodatku nie dostanę bo:mam zadbane
            mieszkanie(jest po remoncie-bo dziecko miało komunię,a po 10 latach bez remontu
            nie dało sie mieszkać),mamy 10-letnie auto,którym mąż codziennie dojeżdża do
            pracy 40 km.(bilety na PKS chyba wyszłyby drożej),mamy telewizor(nie nowy ale
            jest)i to co najgorsze-mamy komputer(a właściwie ma go nasz syn,bo kupiony za
            kasę z pierwszej komunii).Panie były zdziwione również tym,że nie kłócę się z
            mężem(dziwne,prawda?).Wydaje mi się,że jesteśmy normalną rodziną,która stara
            się łatać dziury budżetowe jak może,ale zawsze w sposób uczciwy.Niestety po tej
            kontroli poczułam się bardzo upokożona.Szkoda,że urzędnicy nie zawsze
            zastanawiają się nad tym,co sami wymyślają:((((
            • Gość: Menel Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:14
              Aga dokladnie jest u mnie-jak nie ma patologii,butelek po wodce na stole i
              awanturujacego sie ojca to dodatek sie nie nalezy(szczegolnie denerwuje zadbane
              mieszkanie no i ten nieszczesny KOMPUTER)-uprasza sie o rozwage i wsteczno(bo
              25 lat sie na to wszytsko pracowalo,zeby to jakos teraz wygladalo,25 lat w 1
              spoldzielnii mieszkaniowej) wzrocznosc Pan ze spoldzielnii.
              • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:19
                Przecież to jest chore.Ale ..no tak ..przecież to jasne..teraz już wiem skąd są
                pieniądze na nagrody dla urzędników.Ktos musi stracić abynagrodę dostać mógł
                ktoś.TYLKO DLACZEGO MOIM KOSZTEM???
                • Gość: pradziadek Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:12
                  Sami jesteśmy sobie winni!!!!!!! Trzeba było przepijać zarobione pieniądze, a
                  nie myśleć o przyszłości, o godnych warunkach życia. Jak to ładnie brzmi:
                  miasto pomogło wielu patologicznym rodzinom. Ci którym w pewnym momencie świat
                  zawalił się na głowę niech martwią się o siebie sami.
                  Jest jeszcze jedna możliwość: przepuścić wszystko i od nowa starać się o dodatek
                  rodziny patologiczne są zawsze pod ochroną i opieką miasta.
                  • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:34
                    Wiesz,masz rację.Tylko szlag mnie trafia,że tacy którzy przepiją wszystko co
                    mają(a często także i to co innym ukradną)dostaną pomoc.Bo im się należy!Czyli
                    pomagać należy pijakom,złodziejom i niechlujom.A każdy kto jest inny(czytaj-
                    czysty,zadbany)to wedle urzędników-złodziej i naciągacz,który chce wyłudzić
                    pieniądze od państwa.To wielka bzdura!!!
                    Znam ludzi,którzy są bardzo biedni.A po pomoc idą ze spuszczoną głową,bo się
                    wstydzą tej biedy.I nikogo nie powinno obchodzić jak ci ludzie mieszkają,bo
                    często jest to ich "majątek"po rodzicach lub dorobek całego życia.I wara od
                    tego komukolwiek!!!
                    • Gość: dodatkowy Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: 212.160.108.* 10.02.05, 20:28
                      Czyli chodzą z kontrolami Panie ze spółdzielni, a nie z Urzędu?
                      • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 21:34
                        Ja mieszkam w prywatnej kamienicy.Może dlatego u mnie były panie z urzędu.
    • Gość: matematyk Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 12:08
      Wyobrażmy sobie,że ktoś ma 10.000zł do rozdzielenia na 20 potrzebujących
      Co robi?
      Powołuje spec komisje, daje jej odpowiednie wytyczne i wypuszca w teren.
      Komisja odpowiednio lustruje potrzebujących, pisze odpowiednie raporty:
      zakwalifikowała 10 rodzin po 200zł, co daje 2.000zł.
      10.000-2.000=8.000zł
      z tego wypłaca premię za dobrze wykonane obowiązki powiedzmy 3.000zł
      8.000-3.000=5.000zł
      zostaje 5.000zł oszczędności,które można wydać na inne cele.
      Wszystko jest w porządku:10 zadowolonych rodzin,zadowoleni urzędnicy komisji,
      oszczędności w budżecie.Niezadowoleni mogą się odwoływać do wyższej instancji
      czyli do Pana Boga.
      Powodzenia w pisaniu.Pamiętajmy o nich przy urnach wyborczych!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI JESZCZE RAZ - PRETENSJE POD ZŁYM ADRESEM IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 11.02.05, 13:49
        Kieruje Pan pretensje pod złym adresem: są to przepisy ustawowe. Przepisy o
        oświadczeniach majątkowych wprowadzono nowelizacją "Ustawy o dodatkach
        majątkowych" z 8 października, weszły one w życie 23 listopada. Tak więc
        zarzuty wobec jakiegokolwiek prezydenta jakiegokolwiek miasta oraz Urzędów
        wykonujących wolę ustawodawców są chybione. Kierowane pod złym adresem.

Ireneusz Leśnikowski
        rzecznik prasowy Urzędu Miasta Częstochowy

• Gość: dodatkowy do p. Lesnikowskiego IP: 212.160.108.* 11.02.05, 19:00
          Przepisy przepisami a podejście kontrolujących lokale nie jest w porządku.
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI prośba o kontakt IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 14.02.05, 10:30
            Jeśli ma Pan przykre doświadczenia w tej sprawie, prosimy o kontakt.

IL
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI DWÓJKA Z MATEMATYKI IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 14.02.05, 10:29
        To co pan wymyślił miałoby sens po warunkiem, że istniałyby cechy
        prawdopodobieństwa, a nie ma. Być może ten przepis na premie pochodzi z pewnych
        przyzwyczajeń z minionego systemu i minionych choć rzeczywiście nieodległych
        czasów.
        Ireneusz Leśnikowski
    • Gość: czy to ważne? Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:15
      Ten kraj jest naprawdę nienormalny...
      Przypomniała mi się historia Polki która mieszkała w Niemczech kilka lat i
      potem wróciła z córką do Polski(patriotka!)...długo nie mogła znaleźć
      pracy,oszczędności się kończyły...zaczęła szukać pomocy.
      Okazało się że nigdzie jej nie dostanie,na dodatek wszędzie jej 'radzono' by
      sprzedała samochód,mieszkanie,wyposażenie...to będzie miała na życie!
      Spakowała się spowrotem do Niemczech...bo co byłoby dalej?
      Ten kraj jest dla bogatych i umiejących omijać durne przepisy...

• Gość: matematyk Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 23:01
      Szanowny Panie! Jeśli Pana uwagi były do mnie,to chyba Pan żle zinterpretował
      moje intencje. Ja nie obwiniam żadnego prezydenta z żadnego miasta, tylko w
      mikro sposób widzę mechanizmy pomocy dla obywatela w naszym kraju. Gdyby Pan
      troszkę pomyślał doszedł by Pan do tych samych wniosków. Wystarczy podane
      liczby odnieść do ilości bezrobotnych w Polsce.
      Jeśli ktoś ma oceniać mój majątek to chciałbym by robił to specjalista.Czy
      członkowie tych komisji mają uprawniena rzeczoznawcy majątkowego, jeśli nie
      to z takiej oceny można psom buty uszyć.
      Na pierwszy rzut oka Częstochowa to piękne,zamożne miasto(szczególnie zaraz po
      opadach śniegu gdy brudu nie widać)ale wystarczy poczytać odpowiednie dokumenty,
      wcale nie tajne,by dowiedzież się o miejskich długach.
      Kończąc, moim zdaniem pozory bogactwa wcale nie świadczą o zamożności,a dziurawe
      spodnie nie są symptomem biedy.

• Gość: do matematyka Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: 212.160.108.* 12.02.05, 11:32
        Dobrze mówisz. Zresztą w przepisach podanych przez p. Leśnikowskiego nie ma
        wytycznych jak ma wyglądać taki przegląd dóbr osób starających się o dodatek, a
        napisane jest, że taka "inspekcja" może byc przeprowadzona. Może czyli nie
        musi, czyli ustawodawca nie miał na mysli robienia komuś przeglądu brudów i
        telewizorów w domu tylko raczej doraźne kontrole osób podejrzanych o składanie
        nieprawdziwych oświadczeń. U nas jednak znaleziono robotę dla pijących kawę
        urzędników, a oni wyżywają się na ludziach, którym naprawdę się nie przelewa.
        Pan Leśnikowski może o tym nie wiedzieć, bo zarabia nieźle (jego żona
        niezgorzej na wysypisku w Młynku), więc nie musza się starać o dodatki i
        zasiłki.
        • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 14:43
          Tak.Sytuacja finansowa p.Leśnikowskiego napewno jest zdecydowanie inna
          (czytaj:duuużo lepsza)niż np.moja.Dlatego ja starałam się o dodatek(niestety
          nie dostanę go,ale o tym już pisałam).A p.Leśnikowskiemu i
          innym "mądrym"pracownikom naszego Urzędu Miasta radzę zawsze pamiętać,że kiedyś
          oni mogą być po tej drugiej stronie.Tyle tylko,że im pewnie wtedy pomogą
          układy,kolesie i stare znajomości.Czyli coś na co zwykły obywatel nigdy nie
          liczy.RADŹ SOBIE SAM OBYWATELU!!!
        • Gość: ktos Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.com.pl 14.02.05, 09:07
          p. Leśnikowski czekamy na wypowiedź.
    • pepsic Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. 14.02.05, 09:48
      Wydaje mi się, że urzednicy miejscy zapomnieli o intencji ustawy o dodatkach.
      Kiedy wprowadzono znaczne podwyżki czynszów za mieszkania kilka lat temu
      nieadekwatne do kieszeni przeciętnego obywatela, ta ustawa miała pomóc zwykłym
      rodzinom w ponoszeniu tych opłat. Nagle okazało się, że wg częstochowskich
      urzędnikówto ustawa ma pomóc, ale rodzinom patologicznym . To chyba jakaś
      pomyłka. Jeśli podstawą do wydania decyzji odmownej jest posiadanie starego
      samochodu, to chyba coś jest nie tak. Dodatek mieszkaniowy to nie zapomoga. W
      ustawie nie ma zapisu stwierdzającego, że posiadanie samochodu, czy komputera
      dyskwalifikuje, a tak naprawdę nie są brane pod uwagę dochody.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI PRZEPISY MINISTRA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 14.02.05, 10:33
        Wszelka dyskusja nie ma sensu, jeśli ktoś patrzy, a nie widzi. Czyta "ustawa,
        sejm" a mówi" urząd miasta".
        Szczegółowe przepisy reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27
        grudnia 2001 roku - Dz. Ustaw nr 156, poz. 1828.

Ireneusz Leśnikowski

• Gość: ktoś Re: PRZEPISY MINISTRA IP: *.com.pl 14.02.05, 13:27
          P. Leśnikowski nie zapoznał się z nowymi przepisami obowiązującymi od końca
          2004 r. A ja się pytam gdzie jest napisane, że telewizor, czyste ściany i stary
          samochód są powodem dla którego nie mogę dostać dodatku mieszkaniowego?
          Proszę p. L. o odpowiedź.
        • Gość: ktoś Re: PRZEPISY MINISTRA IP: *.com.pl 14.02.05, 14:41
          www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1828.htm tu jest wzór druku wywiadu
          środowiskowego. I gdzie tu jest mowa o telewizorach, kolorowych ścianach czy
          komputerach?
          • Gość: dn Re: PRZEPISY MINISTRA - czyżby??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 17:26
            zbyt konkretne pytania!
            nie doczekasz się odpowiedzi od p. Leśnikowskiego.
            On na takie nigdy nie odpowiada.
    • Gość: matematyk Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:09
      Szanowny Panie.W kontaktach z Urzędem Miejskim sam sobie poradzę, dziękuję za
      troskę.Ja nie atakuję Urzędu,ani Pana. Ja tylko staram się zrozumieć mechanizmy
      rządzenia w naszym KRAJU rzutujące na podejście do szarego obywatela.
      Jestem przekonany że to forum z Pana udziałem pomoże mi w tym.
      Chwalenie się dwują z matematyki na Pana stanowisku nie uchodzi, oj nie uchodzi.
      Pozdrawiam.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI JEDEN DO ZERA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 14.02.05, 16:20
        Wiem że Pan nie atakuje, ja staram się pomóc i jeśli wina leży w sytemie, wadę
        naprawić. Co do dwójki z matematyki: jeden do zera.
        POZDRAWIAM
        IL
        • Gość: jasiu... Sponsorowanie meneli i nałogowców. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.02.05, 19:10
          Wsadziłem kij w mrowisko, ale to i dobrze. Po pierwsze bezpośrednio do p.
          rzecznika - Pracodawcą tych pań jest UM w Częstochowie, nie żadna spółdzielnia,
          a więc od podwładnych p. prezydenta dostały wytyczne, w jaki sposób mają swoją
          pracę wykonywać. Zgoda. Przepisy ustalił sejm i rząd, ale kto ustalił ich
          LOKALNĄ INTERPRETACJĘ? Jeszcze jedno. Paczka popularnych to chyba 4.20 razy 31
          dni wychodzi tak jakoś 130 złotych. To ja się pytam, ile wynosi rata za
          przeciętny komputer (za 1300 zł na 10 rat w Media, bez procentów). A jeśli palą
          wszyscy w domu? A jeśli tatuś bez dwóch "żywców" nie zaśnie. Przepraszam, ale
          muszę jasno w końcu zapytać: To na co w większości idą te pieniądze. Na
          zaspokajanie przez nałogowców swoich nałogów? I nie cytuj pan tak tej ustawy, bo
          to żałosne. Czasem trzeba przyznać się do niedopracowania swoich zarządzeń.
          Wstydem jest bronić tego, co złe i jako takie jest zauważalne przez większość.
          A na marginesie. Czy taka pani, kontrolując swoją koleżankę (czy kogoś z
          rodziny)... Wolę nie kończyć. Tak pewnie nie bywa, ale Pan wie, co chciałem
          zasugerować. To jest chore i najwyższy czas nad tym popracować.
    • Gość: dn Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:51
      P.Leśnikowski nadal proszony o odpowiedź na konkretne pytania gościa "ktoś" z
      dnia 14.02.2005r.
      • Gość: matematyk Re:Do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 11:01
        Mam naiwne pytanie;Jaki wpływ na dodatki mieszkaniowe w naszym mieście będzie
        miał wyrok Trybunału?
        Pozdrawiam.
        • Gość: Aga Re:Do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 11:29
          Drogi matematyku,mam dziwne przeczucie,że P.Leśnikowski zakończył już
          temat "dodatków".Jakoś Go tu nie widać.Czyżby temat był drażliwy???
          • Gość: matematyk Re:Do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:21
            Szanowna Ago ten temat mnie bardzo interesuje, więc będę upierdliwy aż do bólu.
            Właściciele domów dali władzy czas na działanie, pół roku.Ten czas minie tuż
            przed wyborami,więc wyborcy nabici w butelkę będą mieli swieżo w pamięci
            działania władz i wynikłe z tego komplikacje.
            Pozdrawiam.
          • Gość: matematyk Re:Do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:22
            Szanowny Panie czekam na odpowiedż.
            • Gość: jo Re:Do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:12
              dla was wszystkich tu piszacych jedna rada.Możecie wybudować sobie domy i
              problem dopłat macie z głowy.Jeszcze wam mało pomocy.Zonki wysłać do roboty to
              wam wystarczy na czynsz.Pożądni ludzie mają mieszkania i stac ich na utrzymanie
              i opłaty.Do roboty lenie a nie wyciągać łapy.Jak was nie stać to do jednego
              pokoju zwalać.Skończyć pisać te farmazony bo normalny sie krew gotuje.
              • Gość: matka123 Re:Do Pana I.Leśnikowskiego"do jo" IP: *.inds.pl / *.inds.pl 27.02.05, 00:19
                Wuybudowalas dom to siedz tam a nie zabieraj glosu na forum.Ciesz sie , ze masz
                tak dobrze ,bo zonka pracuje .A porzadni ludzie nie robia bledów
                ortograficznych.Mieszkania maja równiez ci nieporzadni ,ale niektórych nie stac
                na utrzymanie miedzy innymi przez takich jak ty.
              • Gość: Aga Re:Do jo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 12:16
                Wnerwiłeś mnie totalnie.Kto dał ci prawo do obrażania ludzi??Nie osądzaj nikogo
                jeśli go nie znasz!!I obyś nigdy nie znalazł się w takiej sytuacji jak
                my,którzy staramy się o dodatek.Ja jako rodzina niepatologiczna dodatku nie
                dostanę,natomiast "pan z bramy",który rąk nie skalał pracą,dostanie.Bo jemu się
                należy!!Bo on musi się uchlać,by żyć.To podłe!A żeby wybudować dom to trzeba
                mieć kasę(czyżbyś o tym nie wiedział??)Gdybym ją miała ,to nie chciałabym
                dodatku.
    • Gość: matematyk Re: Nowe zasady....do jo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:12
      Ty nie rób sobie żartów zpowaznych spraw.Dziękuj Bogu,że masz tak dobrą
      sytuację materialną.Poproś Go także by Cię nie opuszczał w przyszłości.
      Uważaj, polskie prawo w szybkim czasie może na tobie robić doświadczenia
      podatkowe. Nie życzę Ci żle, ale możesz dołączyć do naszego grona.
      Będzie Ci głupio!! Wtedy nie licz na współczucie.
      Panie Rzeczniku czekam na odpowiedż.
    • Gość: Menel Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 12:35
      No i prosze-odwolalem sie do decyzji do SKO a oni uniewaznili w calosci decyzje
      I instancji i nakazali ponowne rozpatrzenie sprawy przez ten sam organ.Niby nic
      mi to nie daje,ale znaczy ze nie olali sprawy i potraktowali serio.I teraz
      pozostaje pytanie-czy ponownie nawiedza mnie panie i zrobia wywiad srodowiskowy?
      Moze ktos sie orientuje w tej sprawie
      • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 19:34
        A ja mam pytanie do P.Leśnikowskiego.Ile dni ma UM na wydanie decyzji w sprawie
        dodatku mieszkaniowego.Ja złożyłam papiery 26.01.05,były panie z UM na
        kontroli,co prawda powiedziały,że dodatku nie dostanę,ale chyba odpowiedzi mogę
        oczekiwać na piśmie.Na razie jest 02.03.05 i nic.Czyżby w UM ktoś zaspał?
        • Gość: dn Nowe zasady - żółw w akcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 21:38
          1. na P. Leśnikowskiego za bardzo bym nie liczył (patrz wyżej)
          2. decyzje nie są wysyłane pocztą lecz roznoszone przez żółwia - do mnie
          decyzja z 25.01 dotarła 9.02 :)
          • Gość: Aga Re: Nowe zasady - żółw w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:59
            Ja rozumiem wiele rzeczy,ale na odpowiedź w sprawie dodatku czekam już ponad
            miesiąc(35 dni).Nigdy tyle nie czekałam!Chyba są jakieś granice!Ludzie co wy
            robicie w tym urzędzie!Liczycie na to,że dopuszczę?W życiu!
            • Gość: dn Re: Nowe zasady - żółw w akcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 20:50
              ja czekałem 45 dni
              • Gość: Aga Re: Nowe zasady - żółw w akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:38
                Nieźle.Ciekawe,co tak spowolniło naszych urzędników?Czyżby za mało zarabiali?A
                może to nagrody,które dostali,tak ich rozleniwiły?
                Cierpliwie czekam dalej:(
                • Gość: matematyk Re: Nowe zasady - Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:32
                  Uprzejmieproszę nie obrażać żółwi.Przy naszych urzędnikach to po prostu
                  sprinterzy.
                  W piśmie z Urzędu masz określoną datę, na kopercie prawdopodobnie tak jak ja
                  nie masz daty nadania, ani doręczenia.Urząd liczy na to że pomylą się nam daty
                  doręczenia pisma i po prostu minie termin odwołania. Sprawa sama się rypnie.
                  Inne wyjaśnienie, przynajmniej dla mnie, to fakt roznoszenia tych pism przez
                  samych urzędników; jeśli mają czas na załatwienie sprawy trzy tygodnie, to nie
                  ma mocnych ani jednego dnia wcześniej. Im nigdy się nie śpieszy, niestety.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: aga Re: Nowe zasady - Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:39
                    the-end
                    • Gość: Aga Re: Nowe zasady - Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 21:41
                      Uprzejmie przepraszam wszystkie żółwie świata:)
                      A tak poważnie to powinno się wiele zmienić w naszym UM.Przede wszystkim
                      podejście do petenta.Bo chcę przypomnieć,że każdy z urzędników może znaleźć się
                      po tej drugiej stronie urzędniczego biurka. I co wtedy drodzy urzędnicy???
                      • Gość: matematyk Re: Nowe zasady - Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:03
                        Droga Ago. Czy Ty kiedykolwiek słyszałas by jakiś urzędnik poniósł konsekwencje
                        swoich decyzji? Ja mimo swojego wieku jeszcze nie. Nawiasem mówiąc każdy z nich
                        olewa petenta, nawet Pan Rzecznik udaje głuchego lub analfabetę.
                        Czekam na odpowiedż Panie Rzeczniku w wiadomej sprawie:Jaki wpływ............
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: dn Re: Nowe zasady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:27
                          "Pan Rzecznik udaje głuchego lub analfabetę..."

nic podobnego, jest bardzo aktywny np. w sprawie oświetlenia na stadionie i nie
                          ma czasu :)
                          • Gość: Aga Re: Nowe zasady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 14:14
                            Tak,oświetlenie na stadionie to najważniejsza rzecz do zrobienia w
                            Częstochowie.Ważniejsza od spraw niektórych obywateli naszego miasta(od nas
                            piszących na tym forum).Dlaczego??Bo na nas się nie zarobi!A już na pewno nie
                            tyle co na oświetleniu stadionu!!!Wiadomo-ustawiane przetargi itd...Czysta kasa!
                            I dlatego My ludzie,jesteśmy daleko w tyle za staidonem i innymi "ważnymi"
                            sprawami tego miasta.To cholernie przykre.I naszej władzy powinno być wstyd.A
                            wybory się zbliżają.Zgadnijcie kochani urzędnicy,kto na was zagłosuje?Ludzie
                            czy stadion????
                            • Gość: matematyk Re: Nowe zasady .....do Agi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:23
                              Moja droga.W Twojej wypowiedzi znalazł się jeden błąd odnosnie wyborów.
                              Urzędnicy nie podlegają ruchom wyborczym. W każdej ekipie władzy znajdzie się
                              dla nich miejsce, muszą wyszkolić swoich następców. Oni zmienią tylko stołki w
                              najgorszym wypadku.Nawet Pan RZECZNIK ze swoim doświadczeniem na pewno znajdzie
                              dobry etat.To duża sztuka mówić dużo, a nic nie powiedzieć.Nie może podpaść
                              obecnym i przyszłym decydentom, a dla obywateli może być ślepy i głuchy.
                              Boże bądż ślepy i głuchy,
                              idę do fajnej dziewuchy.
                              Pozdrawiam.
                              • Gość: kra Re: Nowe zasady .....do Agi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:51
                                do agi - ty nie trać czasu na te pisanki.Załatw sobie jakąś robotę,bo ci sie
                                nudzi.Dużo zapłacisz za internet a ponoć nie masz pieniedzy.Coś mu tu sie
                                niezgadza.
                                • Gość: abc Re: Nowe zasady .....do Agi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:58
                                  A co ci to człowieku przeszkadza Chyba że masz internet na modem To w takim
                                  razie współczuję.Daj innym rozmawiać. Ciebie nikt nie zmusza.
                                • Gość: Aga Re: Nowe zasady .....do kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:51
                                  Wielce szanowny kra.Ja akurat pracę mam,więc nie życzę sobie twojego
                                  obraźliwego tonu.Inną sprawą jest to,że mało zarabiam(ok.500zł),ale akurat nie
                                  jest to moja wina.Takie są realia.Tyle albo wcale.Nie każdy piszący tutaj jest
                                  bezrobotnym.A ty skoro masz pracę to nabierz jeszcze trochę pokory,bo może ci
                                  się przydać w życiu.Nie osądzaj nikogo z góry.Nie masz prawa do tego aby
                                  obrażac ludzi.Szczególnie jeśli są gorzej sytuowani niż ty.Ty też możesz kiedyś
                                  zastukać po pomoc i obyś nie trafił na kogoś takiego jak ty.Życzę pracy i
                                  zdrowia.
                                  • Gość: dodatkowy do p. Leśnikowskiego IP: 212.160.108.* 08.03.05, 19:11
                                    Co jest do licha z tym roznoszeniem decyzji??? Przecież to skandal żeby tyle
                                    czekać!!! Jeśli roznosiciel się nie wyrabia to ja go chętnie zastąpię i za tę
                                    samą kasę rozniosę decyzje 5 razy szybciej. Oczekuję propozycji p. Ireneuszu ...
                                    • Gość: Aga Re: do p. Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 19:57
                                      Dzisiaj dostałam decyzję.Oczywiście odmowną.Jestem bardzo ciekawa czy wogóle
                                      ktoś dostał decyzję pozytywnie rozpatrzoną?Bo ja odnoszę dziwne wrażenie,że 90%
                                      wniosków jest odmowna.Wkurzyło mnie uzasadnienie decyzji.Czy to,czego ja i mój
                                      mąż dorobiliśmy się przez lata,w momencie gdy jesteśmy w gorszej sytuacji
                                      finansowej,ma się ulotnić czy rozpłynąć?Czy to zbrodnia mieć czyste i zadbane
                                      mieszknie?Czy moja rodzina nie może żyć i mieszkać w godnych warunkach?Czy
                                      tylko rodziny patologczne mogą liczyć na pomoc UM?Czy trzeba być pijakiem i
                                      złodziejem aby otrzymać pomoc z naszego UM?Takie mam wrażenie.I to
                                      boli.Cholernie boli!
                                      • Gość: matematyk Re: do p. Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:26
                                        Droga Ago.Na taki ból w maszych czasach trzeba koniecznie uodpornić się.Ja
                                        kilkanaście dni temu na tym forum zrobiłem teoretyczną wyliczankę przyznawania
                                        dodatków mieszkaniowych w naszym mieście.Niestety, tak to wygląda,że miałem
                                        rację. Być może nie wszystkie aspekty są ujawnione (np. na co pójdą
                                        zaoszczędzone pieniądze) Sądząc z szumu wokół stadionu żużlowego, to będziemy
                                        sponsorami tego remontu, a cały splendor spadnie na urzędników, którzy
                                        zaoszczędzili taką sumę w budżecie.
                                        Smieszne są uzasadnienia decyzji odmowy przyzmania dodatku,do którego prawo
                                        mają osobybędące właścicielami mieszkania
                                        spółdzielczego,hipotecznego,najemcy,podnajemcy,a nawet ci z użyczeniem lokalu.
                                        Dodatek należy się nawet tym, którzy nie mają żadnego tytułu prawnego.
                                        Możesz być nawet właścicielem domu jednorodzinnego.
                                        Stwierdzenie, że stan majątkowy pozostaje w rażącej dysproporcji z niskimi
                                        dochodami jest bardzo kontrowersyjne,ponieważ pozwala na urzędniczą uznaniowość
                                        i stwarza warunki do korupcji.Sugerowanie,że trzeba się pozbyć dorobku całego
                                        życia by otzymać pomoc jest sprzeczne z obowiązującym prawem.
                                        Niestety nasze władze są ponad to wszystko, one żyją wyłącznie dla siebie, a
                                        obywatele są potrzebni do głosowania.Jeśli chodzi o merytoryczną wymianę
                                        poglądów, to nawet pan Rzecznik nabiera wody w usta.
                                      • Gość: dn Re: do p. Leśnikowskiego/Aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:44
                                        tak z ciekawości - jaka jest data wydania decyzji?
                                        • Gość: Aga Re: do p. Leśnikowskiego/Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:38
                                          Jeśli pytanie o datę decyzji jest do mnie, to jest ona z 23.02.05,a dostałam ją
                                          07.03.05.Szybko,prawda?
                                    • Gość: matematyk Re: do p. Leśnikowskiego/dodatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:32
                                      Nie licz na to. To urzędnicy muszą roznosić po godzinach.Jest to dodatkowy
                                      bodzieć do podnoszenia jakości świadczonych usług, oraz całkiem niezła fucha.
                                      • Gość: Aga Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 22:10
                                        Czytałam,że odwołałeś się od decyzji Um do SKO.Mam pytanie.Czy długo czekałeś
                                        na odpowiedź?Czy odwołanie składa się tam gdzie wnioski?Czy ktoś wzywał cię na
                                        rozmowę lub był u ciebie w domu?Też składam odwołanie i chcę się przygotować do
                                        boju.A tak poza tym odnoszę dziwne wrażenie,że w każdym odmownym wniosku pisze
                                        to samo.To samo uzasadnienie:)Czyżby brakowało naszym urzędnikom słów a może
                                        druczki takie same?Menel czekam na odpowiedź jeśli możesz.Dzięki:)
                                        • Gość: ciekawy Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.com.pl 10.03.05, 07:39
                                          Aga zacytuj jeśli możesz uzasadnienie. Pozdrawiam
                                          • Gość: Aga Aga do Ciekawego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 09:34
                                            Proszę bardzo."Po przeprowadzonym w dniu 09.02.2005r.w wywiadzie środowiskowym
                                            w miejscu zamieszkania wnioskodawcy usalono,iż występuje rażąca dysproporcja
                                            pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji a faktycznym stanem
                                            majątkowym wnioskodawcy,wskazującym,że jest on w stanie uiszczać wydatki
                                            związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego wykorzystując własne środki i
                                            posiadane zasoby majątkowe zgłoszone przez w/w w oświadczeniu majątkowym"itd...
                                            Czy mam rację odnosząc wrażenie,że w każdej odmownej decyzji jest to samo
                                            uzasadnienie?Ciekawe dlaczego?
                                        • pepsic Re: Pytanie do Menela-Aga 10.03.05, 08:44
                                          do Agi
                                          W decyzji masz napisane, gdzie i w w jakim terminie możesz się odwołać (liczy
                                          się data otrzymania decyzji !) tj. musisz jak naprędzej odwołać się do
                                          Samorządowego Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem Urzędu Miasta. Ja się
                                          odwołałam - SKO decyzję Miasta uchylił i sprawę ponownie skierował do
                                          rozpatrzenia. Narazie cisza, nikt do mnie nie pzychodzi na ponowne lustrowanie
                                          mieszkania. Moja rada - w odwołaniu podkreśl, że spełniasz kryteria
                                          dochodowe, gdyż to jest jedyny konkret zawarty w ustawie!
                                          Reszta zależy od interpretacji urzędnika, która z jakiś wydumanych powodów na
                                          ogół jest niekorzystna. Słyszałam, że podobno w naszym magistracie przyjęto
                                          niepisaną zasadę (?), że kto ma samochód to dodatku nie dostanie, bo urząd nie
                                          będzie sponsorował benzyny !!! O tym nic się nie pisze w przepisach, więc dla
                                          mnie to żaden argument.
                                          • Gość: Aga Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 09:42
                                            Pepsic-serdeczne dzięki za info.
                                            Na pewno się odwołam,bo dla mnie to uzasadnienie to kpina.Najlepiej wszystko
                                            wyprzedać i żyć pod mostem.Wtedy MOŻE,podkreślam,MOŻE dostanie się dodatek.Ale
                                            nie...bo wtedy....po co mi dodatek?
                                            A może trzeba by urzędnicy pozbyli się tego co mają i wtedy przekonaliby się co
                                            wyprawiają.Jak potrafią upodlić człowieka.Jeśli mogę to namawiam
                                            wszystkich,którym w/g przepisów należy się dodatek,by się odwoływali.Może wtedy
                                            ktoś się zastanowi nad tym co robi.
                                            • Gość: osa Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 17:22
                                              mam samochód i mieszkanie.Jak załatwić dofinansowanie do czynszu.Widzę że wy
                                              jesteście specjaliści.Dodatek przeznaczę na benzynę.Dzieki.
                                              • Gość: matematyk Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 17:57
                                                Osa sprzedaj samochód,a za otrzymane pieniądze kup bęzynę rozlej w mieszkaniu i
                                                podpal.Po ugaszeniu pożaru zgłoś się po dodatek. Wtedy przyjdzie komisja i oceni
                                                czy jeszcze coś masz. Być może że dostaniesz dodatek. Pan rzecznik będzie
                                                głosił na forum jak to miasto pomogło poszkodowanym.
                                                pozdrawiam.
                                              • Gość: dodatkowy do osy IP: 212.160.108.* 10.03.05, 20:12
                                                wpieniają mnie takie wypowiedzi jak Twoja - ludzi którym konto bakonwe nie może
                                                już pomieścić forsy. Idź więc z tego wątku i nie wypowiadaj sie proszę. Nie
                                                warto Ci tłumaczyć że różne są przypadki ludzie i nieraz samochód jest
                                                niezbędny do rodzinnej egzystencji ... Zresztą szkoda moich słów
                                                • Gość: Aga Re: do osy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:43
                                                  Osa po co wchodzisz na wątek który ciebie nie dotyczy i ironizujesz z
                                                  ludzi.Ciesz się z tego co masz i obyś nie miał gorzej.
                                                  • Gość: jez Re: do osy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 23:09
                                                    the end
                                                  • Gość: ciekawy to sprawka presidenta IP: *.com.pl 11.03.05, 11:44
                                                    Okazuje sie że mój wniosek leży nieruszony od wizyty Pań kontrolujących czyli
                                                    od jakiegoś miesiąca i decyzja nie jest nadal wydana. Poza tym dowiedziałem się
                                                    że wytyczna prezydenta mówi o nie przyznawaniu dodatku osobom posiadającym
                                                    samochód - nie jest ważne do czego mu służy. Gdzie tu przestrzegana jest
                                                    ustawa? Lokalni watażkowie robią co chcą z potzebującymi ludźmi. Nie ważne na
                                                    kogo zagłosuję w wyborach ale będzie to każdy inny niż p. Wrona i jego
                                                    ugrupowanie.
                                                  • Gość: dodatkowy do p. LEŚNIKOWSKIEGO IP: 212.160.108.* 11.03.05, 16:12
                                                    Czy Pan jest w stanie zrobić cos w mojej sprawie? Wniosek nie rozpatrzony, ale
                                                    już wiem że dostanę negatywną odpowiedź choć spełniam wszystkie wymogi. Wywiad
                                                    środowiskowy potwierdził podobno zasadność mojego wniosku.
                                                  • Gość: matematyk Re: do p. LEŚNIKOWSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:51
                                                    Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze nasz szacowny Pan Prezydent prawdopodobnie
                                                    przekaże na remont kamiennicy na rogu Kościuszki.Pan Rzecznik będzie miał
                                                    kolejny liść laurowy do wieńca swego szefa.
                                                  • Gość: jasiu... Re: do p. LEŚNIKOWSKIEGO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 13:23
                                                    Słyszałem, że Urząd Miasta ma zamiar sfinansować dla części miejskich strażników
                                                    zaoczne studia na Akademii Długosza. Ponoć pan doktor W. chciałby, zeby
                                                    przynajmniej strażnicy zajmujący jakieś stanowiska, mogli cechować się wyższym
                                                    wykształceniem. A że zarabiają tak mało...
                                                    Z drugiej strony - jeśli temat tak się rozwija, to może znajdzie się na
                                                    Piłsudskiego choć jedna osoba, która potrafi wyjaśnić wątpliwości z tego forum.
                                                    Wydaje mi się, że jak Michnik zakładał "Gazetę" to chyba nie przewidział, że
                                                    lokalne dodatki staną się tylko zlepkiem parareklamowych peanów na cześć
                                                    lokalnych układzików i oczywiście żródłem lektury ogłoszeń drobnych. Może celowo
                                                    przesadzam, ale pióra to wy tam macie tępe, jak mózg troglodyty. A może ktoś
                                                    odkręcił i przyniósł do redakcji (z pobliskiego dworca) plakietkę "nie wychylać
                                                    się"?
                                                    Nie - to skąd taki grzeczny (ostatnio) styl w gazecie. "Trybuna Ludu" wam się marzy?
                                                    No tak, rozumiem. Będą wybory, będą potrzebni nowi rzecznicy. To po co się narażać?
                                                  • Gość: re Re: do p. LEŚNIKOWSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:33
                                                    No ale dowaliłeś.Tępy umysł to chyba ty posiadasz a jeszcze jesteś zwykłym
                                                    chamem.Dla takich jak ty,nie miejsca na tym forum.O co ci debilu chodzi?Spadaj
                                        • Gość: Menel Menel do Agi-sorki ze tak pozno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:50
                                          tak odwolalem sie od decyzji-moi rodzice-19 stycznia sie odwolalem 25 lutego
                                          dali mi odpowiedz.W miedzyczasie dostalem potwierdzenie dostarczenia i ze Urzad
                                          Miasta przeslal moje pismo do SKO.Odwolanie zlozylem do kancelarii urzedu
                                          Miasta Czestochowy.Po zlozeniu odwolania nikt mnie wlasnie nie wzywal na
                                          rozmowe i teraz nie wiem czy czeka mnie znowu wizyta pan,czy jakos tak-no i
                                          czekam jak oni to rozpatrza.
                                          Cofnieto decyzje w I instancji i maja ja powtornie rozpatrzec w organie I
                                          instancji-dostalemwyczerpujace uzasadnienie na 4 strony-tez o razacych
                                          dysproporcjach,itd...

Sorki ze tak pozno odpisuje-pozdrawiam i trzymam kciuki za nas wszytskich
                                          • Gość: Aga Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 21:57
                                            Czy kancelaria Urzędu Miasta to tam gdzie składa się wniosek na dodatek?Dzięki
                                            za info:)Ja zaczynam działać od poniedziałku.Zobaczymy co z tego wyniknie:)
                                            • Gość: Menel Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 22:04
                                              Nie to nie tam-wchodzisz po schodkach i idziesz w lewo-to sa te poczatkowe
                                              numery pokoi-a zreszta facet na dole na bank Ci powie gdzie mozna zlozyc
                                              odwolanie-on wie
                                              • Gość: Aga Re: Pytanie do Menela-Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:10
                                                Menel dzięki serdeczne.Pozdrawiam.
    • Gość: dn zapomniany temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 00:35
      padło kilka konkretnych pytań o interpretację przepisów
      czy i tutaj "NIE PALI SIĘ" panie Rzeczniku?

P.s. czy ktoś już jest po rozpatrzeniu odwołania?
      • Gość: dodatkowy Re: zapomniany temat IP: *.com.pl 25.03.05, 12:23
        Właśnie dostałem odmowę w pierwszej instancji - uzasadnienie jak u wszystkich.
        Co za bzdura, nawet nie przejrzeli dokładnie papierów, które były załączone. We
        wtorek idę z odwołaniem i nie omieszkam wejść do Pana Rzecznika, który na forum
        obiecywał pomoc w przypadku niewłaściwego podejścia urzędników.
        Wesołych Świąt
    • Gość: pepsic Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: 80.51.222.* 13.04.05, 14:11
      Po otrzymaniu decyzji odmownej w sprawie dodatku mieszkaniowego odwołałam się
      do SKO, który decyzję miasta uchylił i nakazał ponownie rozpatrzyć. Kolejna
      (druga) odmowna decyzja miasta skłania mnie do wyrażenia zdania, że tu nikt
      nie ma zamiaru nikomu pomóc i we wszystkich przypadkach odmowne decyzje
      uzasadnia się rażącą dysproporcją pomiędzy dochodami, a wydatkami. Jest to
      jedyny argument, niestety niesłuszny. Nie bierze się pod uwage właściwych
      kryteriów jak dochody, powierzchnia, opłaty za energie itp. czyli określonych w
      ustawie. Uzasadnienie do uchwał to kpina i to w żywe oczy. Zarówno zbyt
      wysokie rachunki, jak i za niskie są podejrzane wg pań (ich komentarze czasami
      są nie na miejscu. Znam przypadki, gdy osoby mniej uodpornione na biurokracje
      odchodziły z kwiotkiem, gdyż pani z oburzeniem pytała: skoro stać było panią na
      zakup mieskzania, to jakim prawem stara stara sie pani o dodatek, a przecież w
      samej ustawie zawarto wymóg posiadania tytułu prawnego bez różnicowania, że tym
      co mają swoje, to dodatek się nie należy. Jestem ciekawa, jak ustawa jest
      realizowana w innych samorządach. Sposób realizacji ustawy o dodatkach
      mieszkaniowych, a raczej brak jej realizacji, o czym świadczą ogólnikowe
      decyzje odmowne nadaje się do Trubunału Konstytucyjnego. Czy rzecznik urzędu
      miasta mógłby się wypowiedzieć w tym temacie. Polecam , aby zapoznał się z
      intencją ustawy. Do urzedników nie mam pretensji, bo wykonują polecenia swoich
      przełożonych. W ten sposób urząd obrzydził mieszkańom możliwośc skorzystania z
      tej formy pomocy i może o to chodziło.
      • Gość: Aga Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:07
        Trafiłeś w sedno.Dokładnie o to chodziło.Czy Ty nie wiesz,że oszczędności muszą
        być!Nie ważne gdzie,ważne by były!
        A swoją drogą myślałam,że SKO ma nam pomagać.A oni najwidoczniej nawet nie
        czytają naszych papierów.Mają pewnie odgórnie powiedziane "odmowa" i
        tyle.Kolejny fałsz i próba robienia wrażenia,że "działamy dla narodu".Mydlenie
        oczu!Czy ktoś ma jeszcze jakieś złudzenia,że SKO rozpatrzy pozytywnie jego
        wniosek?Ja już nie!!!
        A co do pań pracujących w UM - nie chyba się powstrzymam...
        • Gość: se Re: Nowe zasady dodatku mieszkaniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:01
          Co cię znowu panie nie podobają.Skończ juz z pisaniem o tych dodatkach.Robi się
          nudno.Masz na komputer,to płac za mieszkanie.A najlepiej spadaj.
          • Gość: dn do se IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:24
            jeżeli cię wątek nie interesuje to ty spadaj
            • Gość: dodatkowy Re: do se IP: *.com.pl 14.04.05, 07:18
              spadaj se i nie marnuj naszego czasu
              • Gość: jasiu... Re: do se IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 16:19
                Na Białoruś spadaj. Tam samochód i komputer są dobrami wyższego rzędu niegodnymi
                prawdziwego komunisty!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka