Dodaj do ulubionych

Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca Św...

IP: *.net / 83.16.120.* 15.04.05, 22:17
Co za hipokryzja! Wydaje mi sie, ze rzecznik UM czyta bardzo dokladnie to
forum i zna zdanie mieszkancow Czestochowy, wiec dlaczego wladze sie z nim nie
licza?! Czy jak postawicie sobie pomnik (och! z inicjatywy "Pana Wrony") to
bedzie lepiej? Czy nie mozna wykorzystac tych pieniedzy inaczej?
Papiez w pewnym afrykanskim kraju, rzadzonym przez dyktatora, poswiecil
niesamowicie wielka i bogata - moznaby rzecz katedre - pod warunkiem, ze tuz
obok powstanie rownie wielki szpital dla biednych.
To jeden przyklad, a takich sytuacji bylo znacznie wiecej. Nasz papiez byl
czlowiekiem skromnym i niesmialym, a tutaj w Polsce robimy z niego jakiegos
bozka! Kult jednostki - jakakolwiek by ona nie byla(!!) - jest najgorsza forma
oddawania czesci czy honorow czlowiekowi.
Wystarczy, ze mamy ulice Jana Pawla II, pomnik na Jasnej Gorze. Po cholere
stawiac jeszcze na Daszynskiego!?
Tlumaczenie "ale to nie bedzie taki sam pomnik" czy tez "ale ten bedzie inny,
papiez nie bedzie podobny do siebie" jest tak zalosne, ze nie sadzilem, iz
ktos moze wpasc na tak idiotyczne tlumaczenie!
Zachowujecie sie jak dewoty, byle glosniej, byle wiecej, byle wszyscy widzieli!

Ja mysle, ze wybudujemy (my - mieszkancy, bo mamy taki kaprys) sobie pomnik -
kazdy swoj - na kazdym rogu, w kazdym miejscu powiedzmy... Pilsudskiego. To
co, ze mamy juz taki? Moj Jozef bedzie klekal, Malinowskiego bedzie stal,
Kowalskiego bedzie ujety w ruchu bez nakrycia glowy, a Franka z innymi butami.

pzdr dla normalnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: wozaaa Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:51
      Nic dodać, nic podzielić. Zwykła przewaga formy nad treścią i nic tu nie da
      tytuł naukowy. Smutne, ale prawdziwe.
      • Gość: xx Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.icis.pcz.pl 15.04.05, 23:07
        Znam Prof. Pilkowskiego - wspanialy czlowiek i wybitny artysta.
        To co tworzy jest chluba naszego miasta - wystarczyloby gdybys zobaczyl Muzeum
        Sztuki Odlewniczej, ktorym sie opiekuje na Politechnice - cos unikalnego w
        skali kraju, czego nie ma w innych miastach.

Profesor wie o czym mowi. Jestem pewny ze stworzylby prawdziwe dzielo
        artystyczne - a rzeczy pieknych w Czestochowie naprawde nie mamy za duzo.

Czlowiek potrzebuje chleba i piekna - sam chleb na dluzsza mete nie wystarczy -
        trzeba nauczyc sie laczyc oba te elementy i nie uprawiac latwej demagogii.

I jeszcze raz podkreslam - ten skromny i cichy czlowiek to prawdziwa duma
        Czestochowy. Dodam ze pochodzi z Warszawy a wybral Czestochowe. To tez o czyms
        swiadczy.
        • Gość: kolo czegos ty sie nażarł????!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 13:18
          Czegoś ty się b... nażarł????!!!! Pleciesz jakbyś wąchał gaz do zapalniczek przez miesiąc.
          Ludzie potrzebują chleba, a ty chcesz im odlewy stawiać????
          Artysta nam się znalazł, ludzie patrze go! hehehe, odlewów mu się zachciewa. Odlej sie to ci przejdzie.
          Stwórz miejsca pracy, a nie gadaj o sztuce. jesli zwykli ludzie będą nakarmieni, podstawowe potrzeby ich będą zaspokojone, kultura i sztuka, potrzeby duszy a nie ciała, wyższego rzędu same dojdą do głosu i nie trzeba ich sztucznie podtrzymywać przy życiu durnymi argumentami. Co za bzdury!!!!!!!!!!!
      • Gość: misiek jakis argument? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 02:57
        może jakis argument przeciwko pomnikowi, oprocz tego ze nie umiesz ani dodawac
        ani dzielic, bo jakbys dodal wyszloby ze zwolennikow pomnika jest wiecej, tylko
        że to sa normalni ludzie i nie wypisuja w interencie
    • Gość: Yogi POWALAJĄCY FARYZEIZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 23:09
      NIECH WSZYSTKIE CZĘSTOCHOWSKIE DEWOTY BUDUJĄ SOBIE W DOMACH OŁTARZYKI DLA WRONY
      • Gość: Morning Calm Re: POWALAJĄCY FARYZEIZM IP: *.net / 83.16.120.* 15.04.05, 23:23
        Alez xx`ie, rozumiem w pelni, w koncu sam wykladasz na politechnice :) Chodzi mi
        jednak najbardziej o hipokryzje tych ludzi, ktorzy wpadli na pomysl i go teraz
        draza. Z przyjemnoscia usiadlbym na lawce w parku przed jakas rzezba, ale niech
        to nie bedzie rzezba czy pomnik papieza, ktorego rzezbe juz w Czestochowie mamy.
        Gdyby sytuacja byla inna, gdyby w innych okolicznosciach padla propozycja
        stworzenia tego pomnika - zastanawialbym sie nad krytyka - ale w tej chwili, to
        jest jednoznaczne. Niepotrzebny i nieciekawy pomysl.

Skoro mamy upiekszac Czestochowe, ja zlozylbym datek na rzezbe, najchetniej cos
        abstrakcyjnego, ekspresyjnego, dzielo, ktore zmuszaloby mnie do zastanowienia
        sie - co autor chcial przez to powiedziec. Nie kolejny pomnik...

pzdr.
        • Gość: xx Re: POWALAJĄCY FARYZEIZM IP: *.icis.pcz.pl 15.04.05, 23:33
          Zgadzam sie - wykladam na Politechnice i wiem dokladnie co soba ten czlowiek
          reprezentuje i czego dokonal w sztuce.

On stworzylby prawdziwe dzielo sztuki. Nie rozumiem przy tym w czym dzielo
          abstrakcyjne byloby lepsze pomnika upamietniajacego tak naprawde rowniez role
          ktora odegralo nasze miasto w historii Polski ?

Dzielo abstarkcyjne moze powstac wszedzie - cos takiego ma racje bytu wlasnie
          tutaj, w tym miejscu.
        • Gość: misiek POWALAJACY KRETYNIZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 03:02
          gdyby to były inne okolicznosci: pewnie wtedy powiedziałbyś lewy kmiocie że
          buduje sie cielce żyjącemu człowiekowi
          gdyby to była abstrakcja: taaaaak na pewno przyjemnie byłoby pod takim gównem
          usiąść

żal że juz nie ma w tym miejscu pomnika armii radzieckiej?
          ty Morning Calm zawsze byłes na tym forum obrzydliwy ale teraz pokazujesz swoja
          degrengolade
      • Gość: edek POWALAJACY KOMUNIZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 02:58
        WASZA BEZWARTOŚCIOWOŚC NAS POWALA, ALE NIC DZINEGO ŻE MACIE 3 PROCENT POPARCIA -
        SKORO PLUJECIE NA PAPIEZA
        • Gość: kolo Re: POWALAJACY KOMUNIZM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 13:23
          edek idz na zlom pogrzebac... sam sie oplules ty obesrołku.
          • Gość: Kubiś Storimo przecież to widać :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 19:10
            Pomnik Papieża ma "ODLAĆ " lub zrobić z czegoś innego jakiś SUPERARTYSTA .
            A ów Superartysta jest też Profesorem :-) A to już wystarczy żeby cokolwiek
            wymyślił , to spotka się z przychylnością innego profesora . Nawet jakby dwa
            pomniki skonstruował i gdzieś zainstalował . Dlatego wcześniej nie mogłem tego
            pojąć jak można mieć na tym stanowisku taki pogląd na ten temat . Teraz się
            wyjaśniło ..... Kubiś
      • Gość: focha POWALAJĄCA KOMUSZA GŁUPOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 11:41
        niech wszyscy komunisci i lewicowcy ODBUDUJĄ sobie cielce Lenina, Stalina,
        Gomułki, Gierka (już są) i niech obciągają im druty, bo nic innego w zyciu nie
        umieją robic. jeszcze tyllko kraśc i robić długi, tak jak w czwie na 150 mln
        złotych
    • Gość: kruk Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 00:01
      a mnie się wydawało, że w naszym mieście są już DWA pomniki papieża...
      • Gość: Misiek błąd - jest jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 03:04
        na razie jest jeden pomnik postawiony przez jakies malzenstwo na swoja a nie
        papieza chwale. ten drugi pomnik, który mam nadzieje wybuduje wrona bedzia
        POMNIKIEM NAS WSZYSTKICH z naszych składek. czerwonuchom to najbradziej
        nieodpowiada bo okazaloby sie że ludzie wola dac na pomnik Papieza a nie Lenina
      • Gość: TWORZYĆ !!! Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:38
        Proponuję budować co roku jeden pomnik. Przez pierwsze np: trzy lata niech wybrańcem będzie papież - póżniej np: pan prezydent ziemi częstochowskiej.
        W głębokim poważaniu ...
    • Gość: misiuek olać Morning Calma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 02:55
      towarzyszu: jesli maja wybudowac pomnik zeby wszyscy widzieli to znaczy że
      znajda poklask. komunistów w Czestochowie jest juz tylko 4 procent. poniżej
      progu wyborczego
      • Gość: alex Re: olać Morning Calma IP: *.21.pl / 213.199.204.* 16.04.05, 12:07
        pan prezydent będzie mógł znów zaistnieć ,otwarcie ,przemówienia, jeszcze żeby
        tak telewizja takie rzeczy go dowartościowują.natomiast sposoby o ktorych mówi
        biskup DŁUGOSZ nie są już tak medialne
      • Gość: s Re: olać Morning Calma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:45
        skad wiesz, ze jest tylko 4%???

czestochowa jest i byla zawsze czerwona.
    • Gość: s Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:50
      Kadencja Pana wrony sie juz niedlugo skonczy. Bedzie musial podsumowac ten
      okres. Cos mi sie wydaje, ze tym pomnikiem tez strasznie bedzie sie chwalil. Bo
      tylko takie rzeczy mu wychodza, uklony, poklony, usmiechy. Nic konkretnego.

Pomnik bedzie budowany a aleje sa paskudnym stanie, chodniki krzywe, dziury. Po
      prostu zamiast sie umyc to lepej perfumowac.

smieszne.
      • Gość: xx Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.icis.pcz.pl 16.04.05, 15:13
        Aleje wlasnie beda przebudowywane - do konca kadencji III aleja bedzie jak nowa
        a potem reszta.

A pomnik bedzie w pewnym sensie wlasnie uzupelnieniem calej reszty.

• Gość: Morning Calm Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.net / 83.16.120.* 16.04.05, 15:41
          Oj misiek, widzisz Ty polmozgu, ja w przeciwienstwie do Ciebie - prymitywie -
          pierwsze co to nie obrzucam blotem rozmowcy, bo takie sa zasady dyskusji. Po
          drugie, normalni ludzie to wedlug Ciebie dewoty biegajace na cudze pogrzeby
          (tak, tak bylem swiadkiem 2krotnie takich sytuacji)? Czy nie ma lepszego celu na
          wydanie pieniedzy niz stawianie pomnika? Czym argumentujesz swoja wypowiedz,
          poparcie dla tego obietku? Skad masz pewnosc, ze jestem "czerwony"? Jak smiesz
          mnie w ogole do takiego przyrownywac nie znajac moich pogladow, filozofii ani
          wyznawanych idei i celow?
          Widzisz, od zawsze bylem przeciwko komunizmowi, socjalizmowi i wszelkim
          pochodnym. Wychowalem sie w swiecie, gdzie moi dziadkowie i moi rodzice byli
          poszkodowani przez ten system. Sam naleze do stowarzyszenia, ktore jest opozycja
          dla lewicy. Poza tym, Twoje wypowiedzi sa na poziomie rynsztoku, brakuje w nich
          zarowno jakiegokolwiek sensu, merytoryki, nawet nie widac grama demagogii co juz
          by moglo wskazywac choc troche na Twoja inteligencje. Jedynie irytujace i do cna
          prostackie stwierdzenia, obelgi.

Jakbys chodzil do szkoly glabie, umialbys czytac ze zrozumieniem. Poki co jestes
          kolejna ofiara polskiego szkolnictwa - analfabeta wtornym.
          Byc moze wyrazem sztuki jest dla Ciebie disco-polo, albo wazon ze sklepu
          "wszystko po 4 zlote", ale zrozum, ze sa ludzie, ktorzy maja poczucie piekna i
          nie rusza ich monument czy kolejny pomnik.
          Nikt, a z pewnoscia nie ja, nie podwazam autorytetu papieza, bo znam Jego
          biografie na pamiec, tak jak i encykliki. Ty pewnie jestes kolejnym krzykaczem,
          ktory bez idei chce populistycznym krzykiem wybic sie w gore i pokazac przed
          innymi jaki to jest z Ciebie wspanialy, praworzadny czlowiek.

Moze zastanow sie chwile, usiadz wieczorem i dokonal malej introspekcji, a nie
          bedziesz krzyczal i wyzywal zupelnie bezpodstawnie, sadzac na dodatek, ze jestes
          w stanie dzieki temu zyskac przychylnosc spoleczenstwa (ot, chocby tego -
          forumowego).

W przeciwienstwie do Ciebie, ja poza tym, ze wyrazam krytyke mam do
          zaproponowania cos w zamian, a Ty potrafisz tylko przytakiwac tym co jest ich
          wiecej z nadzieja, ze to zobacza i sie wbijesz bo tego towarzystwa. Tacy ludzie
          doprowadzili do upadku Polske, tacy konformisci.

Mam swoje zdanie, swoja ideologie, swoj swiatopoglad i nie boje sie o tym mowic
          co mysle. Nie przeszkadza mi zupelnie Twoja, niczym nie poparta przesmiewcza opinia!

pzdr.
          • Gość: Zozo To już było!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 11:54
            cyt:"Ja sobie ten pomnik wyobrażam jako grupę rzeźbiarską: idzie Papież
            dynamicznie i prowadzi pielgrzymów. Idzie za nim dziewczyna z kwiatem, chłopak
            z gitarą, gra "Barkę", jakaś babcia, dziecko. Żeby każdy mógł powiedzieć: to ja
            idę z Papieżem."
            Czy to wam czegoś nie przypomina...Wam krzyczącym że komuchy nie chą pomnika
            Papieża. Buuuhahahahahahahahah - pomnika Papieżowi postawią w stylu realnego
            socjalizmu - idzie tow. lenin a za nim robotnik rolnik itd.....Stawiajcie
            tow.Wrona, stawiajcie...jeśłi tak to ma wyglądac..cieszy nas że kultywujecie te
            piekne robotnicze tradycje ;-)
            • mmaly Re: To już było!!!!!!!!! 28.04.05, 16:38
              No fakt, totalny socrealizm.
              Tym bardziej uwłacza to imieniu Jana Pawła II.
              • Gość: xx Re: To już było!!!!!!!!! IP: *.dyn.sprint-hsd.net 29.04.05, 15:40
                Tak na marginesie - widzialem dziela prof. Pilkowskiego - to najprawdziwszy
                mistrz w swojej dziedzinie sztuki - wiec chociazby zalecam ostroznosc w
                wypowiadaniu sie na tematy (mam na mysli sztuke) o ktorych sie nie ma pojecia.
              • Gość: xx Re: To już było!!!!!!!!! IP: *.dyn.sprint-hsd.net 29.04.05, 15:42
                No i gratuluje ze kolega tak dobrze wie co uwlacza a co nie imieniu
                Jana Pawla II - zycie powinno juz kolege nauczyc ostroznosci w ferowaniu
                jedynie slusznych wyrokow.
                • mmaly Re: To już było!!!!!!!!! 04.05.05, 15:50
                  Kolego drogi, jedynie słuszna to wydaje mi się być Wasza postawa. Mimo, że jest
                  już kilka pomników (dosłownie i w przenośni) JP II w mieście, chcecie stawiać
                  kolejny i wszelkie argumenty, jakie padają na tym forum w tym wątku i w innych
                  wątkach w ogóle nie są w stanie zakłócić Waszej "jedynie słusznej wizji".
                  Ale w sumie nie ma się o co spierać, wiadomo już, że ten przykry pomysł zostanie
                  niestety zrealizowany. Trzeba się z tym pogodzić, trudno.
                  A pisząc o uwłaczaniu miałem na myśli przytyczony wcześniej epizod wspomniany
                  ostatnio przez Prezydenta Majchrowskiego, który powołał się na słowa samego Jana
                  Pawła II, więc myślę, że tu akurat mam rację. Robicie coś, co Janowi Pawłowi II
                  sprawiłoby przykrość. Ale Wasza sprawa w sumie.
        • Gość: Kubiś Do Morning Calma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 15:50
          >>>>>. Nasz papiez byl
          czlowiekiem skromnym i niesmialym, a tutaj w Polsce robimy z niego jakiegos
          bozka! Kult jednostki - jakakolwiek by ona nie byla(!!) - jest najgorsza forma
          oddawania czesci czy honorow czlowiekowi.
          >>>>>Niestety kolego bardzo duża rzesza Polaków tylko w ten prymitywny(plemienny)
          sposób potrafi czcić Papieża . Mając go na obrazku lub z kamienia na ulicy .

Władze Częstochowy nie mają chyba w planach jakichś nowych ścieżek zdrowia czy
          innych atrakcji więc najłatwiej jest upchnąć gdzieś pomnik , uroczyście odsłonić
          no i wtedy nie będzie można ich krytykować .
          Zastanówicie się forumowicze ! Mamy ulice Jana Pawła , pomnik też jest . w
          CAŁEJ POLSCE JEST ZE 100 POMNIKÓW RÓŻNYCH JANA PAWŁA .
          Jeżeli naprawdę chcecie mu oddać hołd to czy nie lepiej mieć w sercu jego słów
          i przykazań ?? .....Kubiś
          • Gość: Morning Calm Tak, tlumacz psu jak wode w klozecie spuszczac... IP: *.net / 83.16.120.* 16.04.05, 16:52
            Kubis, ja bym teraz uwazal, bo zaraz sie dowiesz, ze jestes czerwony. Tak jak ja
            sie dowiedzialem, od jakiegos oszoloma... Pewnie RM czy cos tedy ;)

pzdr.
            • Gość: Kubiś Re: Tak, tlumacz psu jak wode w klozecie spuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 16:57
              Mnie to nie przeszkadza :-) Mogą mnie nazywać czerwonym .
              Dla mnie to ani pochwała ani obelga .
              Natomiast w przypadku pomnika moje stanowisko jest sztywne .
              CZY KIEDYŚ TEN KRAJ BĘDZIE NORMALNY I WIĘKSZOŚĆ LUDZI W NIM ŻYJĄCYCH TEŻ ?????
              Pozdrawiam serdecznie ..... Kubiś
              • Gość: storima W porzadku w porzadku IP: *.d4.club-internet.fr 16.04.05, 17:27
                Nie ma co ani po co obrzucac ludzi blotem!
                Zaatakowaliscie Porankowy Spokoj zupelnie bez powodu!

Mnie sie bardzo spodobalo prztoczony przez PS fakt z Afryki.

Moze wiec artystycznie wkomponowana obok pomnika bez obelisku, zywego pomnika
                stanie przezroczysta artystyczna skarbonka (taka jak swego czasu na warszawkiej
                Starowce na odbudowe Zamku Krolewskiego) i niech dary tej skarbonki zasila
                Czestochowska Fundacje Jana Pawla II: hospicja, bezdomni, ubodzy, niepelnosprawni...

Pomnik Zywy wiecznie dopelniany konkretnymi darami... bardzo konkretnymi i
                widocznymi...

I niech bedzie tam aktualizowany wykaz ile w ciagu jakiego czasu i kogo fundusze
                te zasilily...

Pozdrawiam Was w Zgodzie!
                • Gość: storima Re: W porzadku w porzadku IP: *.d4.club-internet.fr 16.04.05, 17:36
                  Podalem przyklad wielkiej przezroczystej skarbonki warszawskiej Starowki, po to
                  by uzmyslowic, ze taka skarbonka moze bezpiecznie w otwartym miejsu publicznym
                  funkcjonowac.

Reszta to sprawa dla projektantow:

zaprojektowac ja tak , aby uzupelniala artystyczny projekt ukazujac dobitnie
                  "idee zywego pomnika".
                  • Gość: Pako Re: Pomnikom, generalnie, mówimy zdecydowane NIE! IP: 82.160.8.* 16.04.05, 18:13
                    Zróbmy coś dla żywych ludzi, zwłaszcza młodych, żeby się bez sensu i celu nie
                    szwendali po tym szarym mieście przez najlepsze lata życia.
                    Może wtedy i JP II i Kościuszko spojrzą na nas łaskawie z nieba bez odruchu
                    wymiotnego.
                    • Gość: storima Re: Pomnikom, generalnie, mówimy zdecydowane NIE! IP: *.d4.club-internet.fr 16.04.05, 18:36
                      Mnie sie jednak bardzo podobal fakt przytoczony przez MC.
                      Stad ten pomysl ze skarbonka. Stad ten pomnik bylby prawdziwie zywy bo wlasnie
                      wspomagalby zywych, zmuszal do dzialania (wspomagania potrzebujacych).
                      Pozdrawiam Pako!
                    • Gość: menes Re: Pomnikom, generalnie, mówimy zdecydowane NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 15:25
                      Racja.Mam nawet pomysł-może nie jest nowatorski ale może nareszcie udało by się
                      go teraz zrealizować.Jak wszyscy wiemy Jan Paweł II był wielkim zwolennikiem
                      sportu, może wreszcie spróbować wybudować na pięknym terenie ,,BAŁTYKU''
                      ośrodek sportów wodnych i nazwać go imieniem naszego wielkiego rodaka ?
                      Aby zrealizować ten cel potrzebny jest zespół młodych i b.zaangażowanych
                      ludzi ,poparcie władz a może i kościół by też coś dorzucił? Trzeba by się
                      pokusić również o środki z UE. O korzyściach można by mówić b.długo-podniosło
                      by to atrakcyjność turystyczną miasta ,stworzyło nowe miejsca
                      pracy ,wychowywało młodzież itd. Co Pan na to Panie Wrona -może spróbować
                      stworzyć coś naprawdę dużego i praktycznego dla miasta nie będą wtedy ludzie
                      gwizdać na Pana przy każdej inauguracji rozgrywek żużlowych na Olsztyńskiej.
                      Czy ma Pan coś na nie ? Tylko niech Pan nie mówi o pieniądzach bo po pierwsze
                      za dużo ich marnujecie(jak Pan nie wie gdzie to służę chętnie przykładami) a po
                      drugie to piękny obiekt wybudowali biedni ludzie w Licheniu trzeba tylko
                      odpowiednio ich do zasadności inwestycji przekonać .Może Pan spróbuje przecież
                      jest pedagpgiem.
          • Gość: Protestant Czy w testamencie Papieza, jest cos naoisane o.... IP: *.bredband.skanova.com 16.04.05, 20:34
            • Gość: ratko Re: Czy w testamencie Papieza, jest cos naoisane IP: *.inds.pl / *.inds.pl 16.04.05, 20:48
              drodzy wyznawcy: nastawiajcie pomnikow,ponazywajcie wszystkie szkoly jego imieniem i moze wtedy usiadziecie,odsapniecie i w koncu z zadowoleniem pomyslicie co ten czlowiek mial wam do przekazania. lepiej pozno niz wcale...
              • Gość: expertum credere p Bertold B: ... 3 grosze IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 22:58
                1. Serdecznie witam na przepięknej Polskiej, Częstochowskiej ziemi wczorajszych
                Londyńczyków. Nie rzuciliście jednak ziemi skąd wasz ród.

2. Nie uważam za stosowne robić wycieczek w stronę Morning Calma, uważam jednak
                za niestosowne stosowanie przez niego zlepki pojęciowej "nasz Papież". Chwila
                moment jaki "nasz Papież" ?? Co to teraz jakaś moda na kościelność że każdy już
                może sobie Papieża zawłaszczyć, sprywatyzować i stać się jego rzecznikiem
                prasowo-internetowo-pozagrobowym??

3. co do listu bp. Życińskiego (nota bene kapłana z częstochowskim rodowodem -
                jak już kiedyś wsponminałem) to skąd inąd słuszna zasada nie deprecjonowania
                znaków świętych nadmierną ich obecnością stanowi jakąś wskazówkę.

4. co do czepiania się spuścizny Papieskiej przez hordy pouczaczy o sposobach
                uczczenia Jana Pawła; czy wy wiecie że jesteście fundamentalistami?

5. Wracając do prof Życińskiego: kto miał z nim wykłady pamięta dygresję o
                badaniach na katedrze Polonistyki UJ po pierwszej pielgrzymce Jana Pawła
                drugiego do Polski. Badania owe dotyczyły języka partyjnej propagandy: Oto
                NASZ WIELKI RODAK, oto SYN TEGO NARODU, itp, itd. Bez zgłębiania pól
                semantycznych i bez analizy frekwencyjnej przymiotników jakie towarzyszyły
                wypowiedziom w ostatnim okresie: Kto może niech przeczyta oświadczenie Jerzego
                Busza juniora (pisownia spolszczona, komu przeszkadza niech zamiast Szekspir
                pisze jak chce): 0 razy przywódca Religijny, 0 razy Wielki Polak, 0 razy Wielki
                Polityk - ale za to 1 (jeden) raz wyraźnie i klarownie Pasterz Owczarni
                Chrystusowej.

6 Ludzie trzymajcie się, ludzie nie dajcie się. Nie dajcie się ogłupić.

-------------------------------------------------------------------------
                Wtedy Judasz Iskariota, jeden spośród Jego uczniów, ten, który miał Go zdradzić,
                powiedział: 5 Dlaczego nie sprzedano raczej tego olejku za trzysta denarów, by
                uzyskane w ten sposób pieniądze rozdać ubogim? 6 A mówił to nie dlatego, iż
                rzeczywiście troszczył się tak bardzo o biednych, lecz dlatego, że był
                złodziejem i mając pod opieką trzos, zabierał zeń to, co tam wkładano. 7 Jezus
                zaś odpowiedział: Zostaw ją w spokoju! Zachowała bowiem to na dzień mojego
                pogrzebu. 8 Ubogich i tak zawsze będziecie mieć u siebie, a Mnie nie zawsze "(J
                12,1-8)- w tłumaczeniu bpa Romaniuka.
    • Gość: estetyk Oby tak się nie skończyło! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:09
      Super strona
      www.rilian.republika.pl/index_frames.htm
      Mnie najbardziej podoba się pomnik w Kaliszu. Niektóre jednak są...
      Życzę Wam, częstochowianie, aby Wasz nowy pomnik nie zyskał takiej sławy, jak
      ten w Licheniu!
      Cyt. "... Pomnik jest darem budującego Bazylikę Budimexu z okazji
      dwudziestolecia pontyfikatu Jana Pawła II. Jest do drugi pomnik Papieża w
      Licheniu. Liczne kontrowersje budzi postać Księdza Kustosza umieszczonego na
      pomniku obok Papieża, podobnie jak podobizna prezesa Budimexu na fryzie na
      cokole pośród uczestników procesji.

- Mecenasom należy się chwała - uważa ksiądz Eugeniusz Makulski, kustosz
      licheńskiego sanktuarium. Przyznaje, że jedna z postaci pod papieskim pomnikiem
      ma jego rysy. - Ale nie ma w tym nic z wywyższania się. W końcu utrwalono mnie
      i prezesa Tuderka jedynie u nóg Papieża. Nigdy nie brałem pod uwagę stref
      przeznaczonych tylko dla świętych..."

A On, tam z góry, widzi teraz wszystko...
      • Gość: Szczęki KULT JEDNOSTKI I ZAŚLEPIONE DZIAŁANIA WŁADZ IP: *.inds.pl / *.inds.pl 17.04.05, 21:05
        ...bez komentarza...
        • Gość: storima Pako napisal: IP: *.d4.club-internet.fr 27.04.05, 15:21
          "Zróbmy coś dla żywych ludzi, zwłaszcza młodych, żeby się bez sensu i celu nie
          szwendali po tym szarym mieście przez najlepsze lata życia(...)

Osiedlowe swietlice badz domy kultury. Nie wiem nie jestem na miejscu.
          Pisalem na ten temat juz dawno na FCz.

• Gość: storima Re: Pako napisal: IP: *.d4.club-internet.fr 27.04.05, 15:31
            Konkretnie/
            samo zbudowanie (odnowienie) obiektu sportowego
            nie wystarczy
            potrzeebny hest zespol wychowawczy
            ludzi ktorzy potrafia pracowac z mlodzieza
            i ktorzy potrafia byc dla mlodziezy autorytetem
            i sa przez mlodziez akceptowani

(kiedys prowadzilem warsztaty teatralne w Polsce z mlodzieza "trudna" blakajaca
            sie po okolicach--podchodzilem do nich zapraszajac ich na spotkanie--
            Przyszla duza grupa, zostalo kilka osob.
            Projekt niestety nie zostal przejety przez ewentualnego nastepce, ja musialem
            wracac do mojej stalej pracy) ale przy sprawnej organizacji te rzeczy sa mozliwe
            --jako staly program pracy z mlodzieza--to tylko drobny przyklad.
            • mmaly Do zdrowych i normalnych 27.04.05, 20:26
              Morning Calm, Pako i inni.
              Gratuluję Wam.
              Cieszę się, że ktoś potrafi zachować rozsądek.
              Cieszę się, że ktoś w tym chorym mieście potrafi zachować dystans. Jeśli już szargać się wzajemnie dyskutując o stopniu zbieżności poglądów własnych z poglądami papieża, to Wam na pewno do nich bliżej niż każdemu, kto ma ochotę na ten pomnik.
              To przerażający pomysł, dewaluacja imienia Jana Pawła II. Jan Paweł II powiedział prezydentowi Krakowa prof. Majchrowskiemu podczas wizyty w Szpitalu im. Jana Pawła II, że pamięta, gdy szpital ten ładniej się nazywał i szkoda, że zmieniono tą nazwę. Prezydent Majchrowski przypomniał ten fakt gdy pojawiły się głosy, by Rynek Główny w Krakowie nazwać Rynkiem Jana Pawła II. Powiedział też coś więcej, mniej więcej w tym samym duchu, co abp. Życiński. Rozmawiałem już z kilkoma księżmi, którzy są zdegustowani pomysłami stawiania kolejnych pomników Jana Pawła II.
              W Częstochowie jest pomnik Jana Pawła II na jasnogórskich wałach, jest tablica pamiątkowa na ścianie kurii w III Alei i jest piękna rzeźba w katedrze. Przy Domu Pielgrzyma jest pomnik rodziców papieża. Jest Aleja Jana Pawła II i plac Jana Pawła II. To już jest zdecydowanie za dużo i zdecydowanie niesmaczne. To nie był bożek ani totalitarny przywódca, tylko człowiek, który widziałby w mieście naszym tysiące innych potrzeb w pierwszej kolejności niż swój pomnik.
              Dziwię się xx-owi. Można starać się być pozytywnie nastawionym do wszystkiego. Ale xx-ie, jak się tak tylko wszystkiemu przytakuje i przyklaskuje, to też niezbyt to jest autentyczne i nie sprawia wrażenia szczerego.
              Dodajmy jeszcze jeden argument. Ta część naszego miasta to okolice, w których znajdowało się getto. Może uczyńmy ukłon w stronę żydowskich obywateli naszego miasta i darujmy sobie kolejny katolicki akcent akurat w tym miejscu.
              I jak już wsadzam kij w mrowisko, to wsadzę do końca. Jak byśmy nie kochali Jana Pawła II, zachowajmy trzeźwy osąd faktów. To Jan XXIII był przełomowym papieżem naszych czasów, a Paweł VI i Jan Paweł II kontynuowali tylko jego soborowe dzieło. To Paweł VI był pierwszym papieżem, który "zszedł z tronu" - zrezygnował z całego szeregu wcześniejszych ceremoniałów i przywilejów papieskich, otworzył się na dziennikarzy, zaczął podróżować. Na Jasnej Górze są jakieś wota od Pawła VI bodajże, nieprawdaż? Proszę mnie skorygować, jeśli się mylę.
              No i gdzie mamy w Częstochowie ulicę Jana XXIII czy Pawła VI? Z całym uznaniem dla faktu narodowości Jana Pawła II czy nie jest to jednak pewne zachwianie wartości?
              • storima Re: Do zdrowych i normalnych 28.04.05, 00:05
                Przykro mi
                lecz z
                zalem stwierdzam,
                ze trudniej jest przmowic
                do "zdrowych i normalnych"
                niz "chorych i niepelnosprawnych"

rzecz w tym, ze polegamy
                na "zdrowych" zapominajac o "nienormalnych" (jakikolwiek mlodzian, ktory testuje
                swe mozliwosci wobec braku rodziny i autorytetow)

arogancja artystow, przedstawicieli wladzy, szarego czlowieka
                sprowadza dziekczynienie
                do samo-ukojenia

faktem jest,
                ze
                Matka Teresa
                Swieta Matka Teresa
                powiedziala kiedys,
                ze to
                co czyni
                to czyni
                nie bez interesownie
                lecz ku
                zaspokojeniu
                swych pragnien.

i to ze swietoscia sie trzyma szyku

SW.Matka Teresa nie stawiala
                martwych
                pomnikow.
                Nigdy,
                a przenigdy.

a to co powiedziala
                (parafraza powyzej)

to
                d z i a l a l a.

(z wiadomym nam wszystkim, wierzacym,
                nie wierzacym
                skutkiem)

p o d k r e s l e

ze
                w czasie okresu
                zaloby po Janie Pawle II

stanely wszechswiatowe gieldy
                a
                maklerzy (czy jak im tam)

zastanawiali sie czy
                "dobrze w zyciu czynia"

toz to caly korporacyjny swiat.

G.Bush uzyskal najnizssze notowania
                w w swym kraju

m\innymi
                wobec wojny w Iraku.

czytajcie i myslcie.

po ludzku.
                • storima Re: Do zdrowych i normalnych 28.04.05, 02:07
                  Dodam
                  absolutnie
                  swiadomie
                  moje prywatne
                  walki
                  dodam
                  skrot:
                  "to jest chory czlowiek
                  niech
                  ustapi"

odpowiadam
                  krotko:

nikt
                  nie nauczyl mnie wdzieczniej
                  niz ludzie,
                  umierajacy
                  na nieuleczalne choroby

tym wieksza jest wartosc
                  wychowania mlodego zdrowego czlowieka,
                  aby swym zdrowiem
                  wspomagal tych
                  ktorym brakuje nadzieii
                  (woluntariat; np:
                  korepetycji.

• Gość: xx Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.cust.uslec.net 28.04.05, 02:16
                Nie przytakuje wszystkiemu - warto by to zauwazyc, zabieram pozytywny glos
                wtedy gdy to odpowiada moim pogladom, nawet gdy wiem ze nie przyniesie to
                popularnosci.

I na dodatek nie pozwalam sobie klasyfikowac innych - mimo ze jestem
                wykladowca :)) Wiem ze kazdy moze miec swoje wlasne zdanie i nauczmy sie to
                szanowac, nawet jak nie jest zgodne z naszym - nie zawsze jest to proste ale
                innego wyjscia nie ma.

Natomiast w przypadku wlasnie tego konkretnego pomnika moje zdanie jest wlasnie
                pozytywne - argumenty przytaczalem juz klika razy.
                • Gość: storima Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.d4.club-internet.fr 28.04.05, 02:36
                  Drogi Profesorze!
                  Wybacz, prosze,
                  ale sa sprawy istotniejszej wagi.
                  Pisze do Ciebie do Was, jako artysta.

Szokuje mnie liczba 'pomnikow', jak i ich ocena jako'artystyczne'
                  nie bede komentowal wizji Pan,a Artysty z Politechniki,
                  bo trudno to uczynic jest
                  na podstawie
                  krajowych 'badan'
                  na setki polmnikow
                  tylko 5
                  piec
                  matematycznie
                  kwalifikuje sie jako 'prawdziwa sztuke'

wybacz,
                  lecz mielissmy
                  wspolnie dyskusje na temat logo Teatru w Czestochowie.
                  Dales czadu
                  bo broniles
                  jeden z najgorszych wspolczesnych wzorow 'artystycznych'
                  mozliwych.

Uwazam,
                  sztuka jest sztuka.

Wojtyla gral na deskach teatru, teatr, zwlaszcza SLOWA, tworzyl
                  (Teatr Rapsodyczny)

a slowo (brak dekoracji, a wlasnie poprzez czarny stroj i
                  z n i e s i e n i e
                  pomnikowosci aktora

tak tworzyl to co stworzyl.

Nie zapomnij Drogi XX,
                  ze artysci sie myla
                  zwlaszcza gdy sa zawlqadnieci polityka
                  i zapominaja,
                  ze zycie jest chwila____
                  nie pomnikowa pomn,kiem
                  lecz
                  realnym
                  wymiernym
                  ksztaltem

tak jak w matematycznych obliczeniach

nie na 'martwy pomnik'

lecz zywa chwile

Einstein sie klania.
                  Ja skromnie,
                  rowniez.

Marek Pacholec
                  cytuje z pamieci:
                  "spiewajacy BARKE"
                  "dziewczynka z kwiatkiem"

itd.

powiem Tobie jako profesjonalista
                  (mielismy zupelniz z Twej strony 'nieprofesjonalny' zgrzyt na temat logo Teatru
                  Mickiewicza....)

Wyobraz sobie, ze na miare .... ilosci pomnikow tylko (na te setki) piec
                  matematyczninym zn
                • mmaly Re: Do zdrowych i normalnych 28.04.05, 16:35
                  No cóż. Ja tych Twoich argumentów zupełnie nie rozumiem. Nie rozumiem żadnego argumentu, który stawia sobie za cel uzasadnić postawienie piątego czy szóstego pomnika tej samej osobie w tym samym mieście.
                  I tak czy inaczej, chociaż jestem, a przynajmniej staram się być osoba otwartą i tolerancyjną, tego rodzaju bałwochwalstwo jest dla mnie chore i puste. Przykro mi.
              • Gość: xx Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.cust.uslec.net 28.04.05, 02:20
                P.S. W momencie gdy zatytulowales swoj post "Do zdrowych i normalnych"
                zastosowales prawdziwa manipulacje, zeby nie powiedziec gorzej - jak ktos mysli
                inaczej niz ja, to oznacza ze jest chory. Jeszcze troche a bedziemy inaczej
                myslacych usuwac poza nawias spoleczenstwa - zgodnie z Twoja logika.

• Gość: storima Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.d4.club-internet.fr 28.04.05, 03:17
                  Gość portalu: xx napisał(a):

> P.S. W momencie gdy zatytulowales swoj post "Do zdrowych i normalnych"
                  > zastosowales prawdziwa manipulacje, zeby nie powiedziec gorzej - jak ktos mysli
                  >
                  > inaczej niz ja, to oznacza ze jest chory. Jeszcze troche a bedziemy inaczej
                  > myslacych usuwac poza nawias spoleczenstwa - zgodnie z Twoja logika.

nie zgadzam sie.
                  pisalem powyzej.*

czym pomnik byl kiedys?
                  a czym pomnik jest dzisiaj?**

Postudiuj Xx zagadnienia sztuki
                  moze wowczas
                  odnajdziesz
                  przeslanie
                  zywych
                  bez
                  cudzyslowu
                  pomnikow.

Pozdrawiam Naukowo
                  • Gość: storima Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.d4.club-internet.fr 28.04.05, 03:28
                    Podlug opisu projektowanego pomnika

to sie nazywa

k i c z

podlug kategorii
                    "zywego pomnika"

to albo szkatulka za kasa (jak pisalem powyzej)
                    albo
                    swietlica dla mlodziezy
                    jak pisal
                    Pako.

Badz, pomnik
                    ze szkatulka*
                    jak pisal
                    MC.
                    • Gość: storima Re: Do zdrowych i normalnych (poprawka) IP: *.d4.club-internet.fr 28.04.05, 03:35
                      szkatulka z kasa

tak winno byc

W dalszym ciagu pozdrawiam naukowo

• Gość: xx Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.cust.uslec.net 28.04.05, 11:13
                      Tak na marginesie - dziela sztuki plastycznej nie da sie opisac slowami -
                      piekne slowa moga odpowiadac kiczowi i na odwrot.
                      • storima Re: Do zdrowych i normalnych 29.04.05, 18:43
                        Gość portalu: xx napisał(a):

> Tak na marginesie - dziela sztuki plastycznej nie da sie opisac slowami -
                        > piekne slowa moga odpowiadac kiczowi i na odwrot.

Niekoniecznie.
                        W tym przypadku, mozna sobie latwo wyobrazic wizje tego projektu.
                        _________

Porazila mnie rowniez wiadomosc, ze na tak ogromna liczbe pomnikow, tylko na
                        palcach jednej reki mozna wyliczyc te ktore posiadaja wartosc artystyczna.

Jestesmy jako Polacy szalenie emocjonalni.
                        Stad wyrazam gleboki szacunek dla wypowiedzi wojtow gmin czestochowskich, ktorzy
                        apeluja o spokoj, refleksje, przeczekanie,
                        aby w jak najbardziej "zywy" sposob oddac hold Janowi Pawlowi II.
                        • Gość: storima Re: Do zdrowych i normalnych IP: *.d4.club-internet.fr 29.04.05, 19:01
                          Zacytowalem Pako, bo wstrzasnela mna wiadomosc tragicznej smierci mlodego
                          czestochowianina.
                          _____

Przebywasz XX-sie w U.S.A.
                          W tym wlasnie kraju istnieje wiele programow edukacyjnych dla mlodziezy
                          przestrzegajcych przed tragicznymi skutkami naduzywania alkoholu
                          oraz uzywania narkotykow.
                          W jednym z tych programow, byli alkoholicy i byli narkomani
                          regularnie odwiedzaja szkoly
                          dzielac sie z mlodzieza
                          swymi tragicznymi doswiadczeniami
                          i zwycieska walke z nawykiem.

Czy taki staly program istnieje w Czestochowie?
          • yanoooosh Re: Pako napisal: 05.05.05, 03:18
            mnie sie wydaje ze papiez to byl wielki czlowiek moze najwiekrzy polak kiedykolwiek ale jezeli nagle po jego smierci zaczniemy stawiac tylko jego pomniki to nie dlugo co drugi pomnik bedzie papiez co za duzo to nie zdrowo a kase za te pomniki mozna spozytkowac na miejsca pracy albo przekazac na stypendium dla biedniejszych uczniow pozdro
            • mmaly Re: Pako napisal: 15.05.05, 19:50
              Przypomniało mi się, że są już trzy, nie dwa pomniki Jana Pawła II w
              Częstochowie. Ten będzie czwarty.
              Mamy ten na wałach, mamy w archikatedrze i mamy w seminarium na Barbary.
              • Gość: xx Re: Pako napisal: IP: *.icis.pcz.pl 15.05.05, 19:54
                Wkrotce policzymy wszystkie obrazy JPII i wyjdzie ze mamy ich setki w samej
                Czestochowie. Wszystko mozna doprowadzic do absurdu jak sie chce.

Gratuluje pomyslowosci.
                • mmaly Absurd 15.05.05, 19:59
                  Jakaż tu pomysłowość?
                  Po prostu stwierdzam fakt i poprawiam wcześniej podaną w wątku informację.
                  Pomniki Jana Pawła II w mieście są obecnie trzy, a nie dwa.
                  A autora absurdu szukałbym w tym wszystkim zupełnie gdzie indziej.
    • Gość: gosia Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:53
      prawie cię popieram, nie!!!! dla pomników -jeżeli są fundusze przeznaczyć na
      cele np. pomocowe jak to wyraził uczestnik /kiedyś / tego forum.
      • Gość: Kubiś Wanię i czołg na Ojca :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:25
        Widzę że nie tylko mnie się ciężko polemizuje z Panem xx .
        Ale tak to niestety już jest że jak ktoś ma tytuł powyżej doktora , to od razu
        myśli że tylko on ma racje . A reszta jest pusta i niedokształcona więc trzeba
        im uświadomić że są puści .
        Sztukę najlepiej promować w Galeriach lub na wystawach a nie na ulicy pod postacią
        pomnika . Jeżeli ktoś chce sobie czcić daną osobę czy ducha to niech sobie zrobi
        jego podobiznę w domu i tam się " PODNIECA " figurką czy podobizną .
        CZY POLSKA PO TO WYWALCZYŁA DEMOKRACJĘ ŻEBY ZAMIENIAĆ POMNIKI Z BRZYDKICH NA
        ŁADNE ?? To jest skrajny debilizm :-) ..... Kubiś
        • Gość: KubaKoba Re: Wanię i czołg na Ojca :-) IP: *.prenet.pl 04.05.05, 18:19
          Ja tez nie popieram pomyslu Wony.
          A na Lisincu /wiem to z doswiadczenia.......prowadzilam tam lokal
          gastronomiczny/
          jest naprawde potrzebny prawdziwy obiekt rekreacyjno-wypoczynkowy.
          W gorace lato tlumy mieszkancow przychodza tam na wypoczynek.
          A gdyby były to obiekty zamkniete i ogrzewane zima napewno byloby
          pelne 'oblozenie" nawet o tej porze roku.
          XX-ie z calyn szacunkiem nie popieraj az tak bardzo kumpla, bo to nie o to
          chodzi.Niech On Ci cos odleje z okazji Twoich imienin, uwodzin i podziwiaj.
          My nowego pomnika nie chcemy. Zobacz ile osob jest przeciw
          Ale z tego co ja wiem..Jasnogorscy paulini od wielu lat zabiegaja o przejecie
          tego terenu od miasta. A KK zawsze "bierze" za przyslowiowa zlotowke.
          Byc moae Prezydent chce oddac ten eren w najblizszym czasie i nagrabic sobie
          Paulinski elektorat.
          Tylko dlaczego kosztem miasta? i mieszkancow?
          Pomnikowi Papieża mowmy NIE
          ale obiektom potrzebnym spoleczenstwu

TTTTTAAAAAAAAKKKKKKKK

• Gość: storima Re: Wanię i czołg na Ojca :-) IP: *.d4.club-internet.fr 04.05.05, 23:31
            Gość portalu: KubaKoba napisał(a): > Pomnikowi Papieża mowmy NIE
            > ale obiektom potrzebnym spoleczenstwu
            >
            > TTTTTAAAAAAAAKKKKKKKK

Chodzi w tym wszystkim o zastanowienie sie
            i*

powage.

Nie o wyliczanie ilesmy to smy sie narobili do tej pory.*
            I poszlismy 'hura' na ten to wyczyn.

Zamalo, czynicie, zamalo myslicie,
            aby stawiac bezuzyteczny dziel sztuk, niesluzacy niczyjej poprawie.

"Papiez Pielgrzym", jakby niebylo, zostal juz po ludzku zdefiniowany
            pierwszym wpisem tego watku.
            • Gość: storima Re: Wanię i czołg na Ojca :-) IP: *.d4.club-internet.fr 04.05.05, 23:40
              W dalszym cigu zadziwiam sie pomyslami Rodakow,
              ktore
              tak niewiele maja wspolnego
              z naszym Kochanym Rodakiem.

Wstyd Panowie i Panie.

Wstyd Wam Bracia Rodacy.

Wstyd.
    • storima Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca 05.05.05, 02:26
      Zgadzam sie z Toba Xx-ksie,
      nie rozumiem wspolczsnie zyjacyxh artystow typu
      p o m n i k

nie zycze ,aby kicz stawial sie gdzies w Czestochowie.

Dlaczego kicz?

Dlatego, ze najsmielszy zrtysta
      wezmie sobie na "wstrzymanie"
      odpocznie i byc moze artystycznie zacznie dzialac...

byc moze.

Funkcja artysty Drogi XX-eksie
      zmmienia sie z dnia na codzien!
      Gdybys trafil na moje warsztaty
      byc moze naukowo bys to rowniez potwierdzil.

przede wszystkim czynic tak co spadkobierca
      przykazal.

Karol Wojtyla znal teatr od pozsewki.
      To byl tez teatr Rapsodyczny.
      Gdzie niesie sie slowo.

Umiejscowienie Jana Pawla II wsrod dziewczynki z kwiatkiem, starsza pania
      nie ma sie ni jak go "pielgrzymstwa".
      Chyba ,ze starsza pani jest na wozku inwaldzkim (Papiez uzywal takowego)
      a dziewczynka z kwiatkiem pochodzi z Haitii in wyspiewuje nie Barke
      lecz pesn wyzwolenia z lat 60.

Teraz rozumiesz dlaczego ten projekt traca o
      k i c z ?

• storima Re: Rozmowa z pomysłodawcami budowy pomnika Ojca 05.05.05, 02:36
        Aby bylo stalo sie
        radosniej:

To gminy czestochowskie (wedlug Ciebie XX, to wiesniacy)
        wziely buddyjski oddech

szkoda , ze w Czaestochowie sie mowi ze my*zesmy
        juz i tak duzo robili
        ze stac nas na wizje , ktoraa tak prawde mowic
        nawet pielgrzymom nie bedzie sluzyla.

Wstyd Wam Panowie i Panie.

Wstyd wam artystom.

Wstyd Wam Politykom!

Wstyd!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka