Dodaj do ulubionych

Portrety ulic. Aleja Pokoju

IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.05.05, 18:18
Z sentymentem wspominam czasy gdy skwer tętnił życiem.Były organizowane różne
imprezy.Teraz niestety ta dzielnica podupadła.Na skwerze przeważnie siedzą
pijaczki.Budowa pomnika Orląt Lwowskich jest dobrym pomysłem,czy to jednak
coś zmieni?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piesek Czesiek Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 02:22
      RAKÓW - WSPOMNIENIA BEZCENNE. POZDROWINIA DLA WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW!
    • Gość: Bartek Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.hcz.com.pl 11.10.05, 11:23
      Ciekawe jaki wpływ na wygląd, funkcjonowanie i życie na A. Pokoju będzie miał
      fakt zmiany właściciela Huty Częstochowa a mianowicie Donbasu z Ukrainy, co
      właśnie stało sie faktem ????
      • Gość: xx Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.icis.pcz.pl 11.10.05, 12:26
        Tez jstem ciekaw - mam nadzieje ze wplyw bedzie pozytywny - chociazby dlatego
        ze hutnicy otrzymaja w sumie nie tak malo pieniedzy w postaci pakietu
        socjalnego.
    • storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 11.10.05, 20:21
      Oczywiscie pomylily mi sie watki.
      Ten wpis winnien byc wlasnie tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=30122748&a=30275830
      Serdecznie
    • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.srkch.prv / *.kasa-chorych.silesia.pl 15.10.05, 09:45
      coz ...lata...lecą ...kto dzis pamieta pana z waga spod
      relaxu....szarotke ...popiołkę,,,,plac przed kinem nazywalismy czajnikiem...a
      szarotke -tancbudą od szafy grającej ...pamietam 73 roku smak piwa i
      piosenke ..dzien wspomnienie lata....rzecz jasna w szaro.....a syfony ...w
      skrocie pns...kto zgadnie co kryje sie pod ta nazwa .....punkt napelniania
      syfonow ,,,tak lata patykiem pisane...aleje zwalismy 4 aleją ...przed
      wyruszeniem na dysko w latach 70 posilkowalismy sie w sadku /teraz stoipzu/lub
      w bieszdadach [teraz stacja shell]...zakuoy i randki w sklepie pod nazwą
      winka .....a pozniej kolor lub wspolcz to w tygodniu bo w soboty
      kluby ,,,tunel,extremum ...filutek etc.....tak ...lata lecą
      • storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 15.10.05, 21:55
        W latach 60. "Szarotka"-kawiarnia byla miejscem do ktorego rodzice zabieraly
        dzieci na ciastko
        badz lody. Przy stolikach siedzialy panie pijace kawe, badz pary saczace wino z
        kieliszkow. W "Popularnej"-restauracji na przeciw (po stronie parzystej) jadlo
        sie schabowego z kapusta i z ziemniakami. Gdzies tak w polowie lat 70. oba
        miejsca poddaly sie naporowi wodczanych orgii w "Popularnej" i piwnych w
        "Szarotce". Zwlaszcza w czasach gdy w sklepach nie mozna bylo zakupic piwa.
        A z tym "Apsikiem" Jana Brzechwy to niestety ja. Szczesciem alergia przeszla z
        wiekiem;)

Pozdrawiam Ciebie Aliku, Tajemniczy Rowiesniku Dziecinstwa Naszego Rakowa,

storima
        • storima Portrety ulic. Aleja Pokoju; Brzechwa w "Relaxie" 15.10.05, 22:17
          Katar

Spotkał katar Katarzynę -
          A - psik!
          Katarzyna pod pierzynę -
          A - psik!

Sprowadzono wnet doktora -
          A - psik!
          Pani jest na katar chora -
          A - psik!

Terpentyną grzbiet jej natarł -
          A - psik!
          A po chwili sam miał katar -
          A - psik!

Poszedł doktor do rejenta -
          A - psik!
          A to właśnie były święta -
          A - psik!

Stoi flaków pełna micha -
          A - psik!
          A już rejent w michę kicha -
          A - psik!

Od rejenta poszło dalej -
          A - psik!
          Bo się goście pokichali -
          A - psik!

Od tych gości ich znów goście -
          A - psik!
          Że dudniło jak na moście -
          A - psik!

Przed godziną jedenastą -
          A - psik!
          Już kichało całe miasto -
          A - psik!

Aż zabrakło terpentyny -
          A - psik!
          Z winy jednej Katarzyny -
          A - psik!

Jan Brzechwa

P.S. Dzieki Aliku za to wspomnienie.
        • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.srkch.prv / *.kasa-chorych.silesia.pl 20.10.05, 12:37
          to jednak ty.....kruchy mlodzian w okularach...mieszkales w bloku gdzie
          delikatesy ...janusz cyga[był pare tygodni temu w polsce /wspominał...no
          ciekawy typ jestes ,,,ponoc na obczyznie ....coz ja tyc starszym jestem ale
          tegO psika nie zapomnę POZDRAWIAM
          A O MNIE SPYTAJ SZWAGRa/jurka /.....kazdy cos wniósl w koloryt alejki
    • Gość: wlodek Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.com.pl 18.10.05, 18:53
      wychowalem sie na al.Pokoju,jedyne co zostalo z tamtych lat, to poczta zawsze w
      tym samym miejscu i dorodne lipy.Zal atmosfery tamtych dni
      • Gość: Angela Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 13:34
        Rurki z kremem z Szarotki - to był rarytas. Teraz dzieci nie znają tego smaku
        ani tego oczekiwania na spacerek po "alejce".
        • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.srkch.prv / *.kasa-chorych.silesia.pl 20.10.05, 14:37
          rureczki byly ze śmietaną ,,,i sprzedawala je lokalna misssssss....hmmmmmmmmmmm
        • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.srkch.prv / *.kasa-chorych.silesia.pl 20.10.05, 14:56
          ...A TE NEONY ....CZY PAMIĘTACIE BYJA NAD MIĘSNYM ...JUTRZENKE ...RELAX...I
          BANANOWA MŁODZIEŻ.............OBUWNICZY WE WCZESNIEJSZEJ EPOCE PRZED
          MERINO ...SPRZEDAWALA BONDYNECZKA ....DALIKATESY ...PEPSI....I KOMERCYJNY
          MIĘSNY ZA POPULARNA...DALEJ K/APTEKI SKLEP SPOZYWCZY Z TRZEMA DZIALAMI /...PO
          PRAWEJ PIRKARNICZO-NABIAŁOWY ...I Pani
          GIENIA...kierowniczka ...ogolnospozywczy -środek i cukierniczy ...pani halina z
          siostrą.................na przeciw odziezowy .....mięsny z neonem i
          warzywniczy ...zawsze clodna oranzada i plynny owoc a wczesniej dzieciecy
          raj ...ZABAWKI..............
          • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.srkch.prv / *.kasa-chorych.silesia.pl 21.10.05, 15:20
            aleja pokoju lat młodości .....przejsc bez liku ...saturatory ....jeden
            k/ortopedycznego -teraz sklep spozywczy...drugi na koncu aleji
            k/swiatwł....bziuczka ....a lody kalypso lub pongwin...ZAPACHY
            DZIECINSTWA...magia świat ...piwo u Holeczkowej na rozjezdzie k/motozbytu
            ..teraz motel czy jak mu tam zagłoba.....pawilony na tetmajera....kiosk
            czerwinskiej ...ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh i te
            dziewczyny jak dzis w dzwonach i my w rajflach lub wranglach i szwedki
            ....katany
    • Gość: Bart Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.eurocom.olkusz.pl / 83.238.85.* 01.11.05, 19:04
      Aleja Pokoju, Prospekt Mira (jak zaadresował jeden znajomy z CCCP). To jest
      ulica miejsko-wiejsko-indiańska. Pamiętam perwszy film w Relaksie - Wielka
      Ucieczka, ze Stevem McQuinnem. Ile tam spędziłem godzin! Najlepiej w rzędzie pod
      murkiem. Przynajmniej nie dostawało się w głowę pestkami lub papierkami z góry.
      Ale tam, gdzie zaczynał się wiadukt, na pętli tramwajowej (obecnie linia 2 -
      skrócona), zaczynał się świat podchodów, wieczornych ognisk, chrabąszczy,
      nietoperzy i innych tajemnic. A za wiaduktem łąki i rzeka. Pół miasta
      przyjeżdżało na łąki w lecie. Na kocyku z wałówką spędzało się letnie
      przedpołudnia, kiedy nie stać było rodziców na kolonie albo wczasy. Nie
      przeszkadzał fakt, że rzeka była brudna ani zapach gazu z nieszczelnych
      instalacji. I atrakcja - przejazdy kadzi z surówką z wielkiego pieca. Można było
      się ogrzać po kąpieli w Warcie. A w zimie sanki - zjazdy z nasypu przy
      wiadukcie. Największa frajda była od strony bloku 15/17, gdzie na dole były tory
      tramwajowe dwójki. I po tych torach czasem jeździł tramwaj - więc taki zjazd to
      był jeden z pierwszych sportów ekstremalnych. Pamiętam też jedną z ciekawszych
      rzeczy: kiedy pojawiły się pierwsze tramwaje trochę nowocześniejsze niż stare
      pudła, które jeździły od początku istnienia linii. Wyładowywano je na małej
      pętli koło stacji PKP Raków. Operacja trwała kilka godzin, poźniej coraz
      krócej. Wszyscy chcieli się potem przejechać tym cudem techniki. Razem z
      kolegami uprawialiśmy "tramspotting". Zapisywaliśmy numery boczne wszystkich
      przejeżdżających tramwajów. Jeszcze parę lat temu znalazłem w piwnicy zeszyt z
      tymi zapiskami. [koniec odcinka I]
      • daaf Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 11.11.05, 18:06
        Pamiętam Aleję Pokoju z lat 70. Te wieczorne promenady tam i z powrotem od
        apteki do świateł. Była wtedy tylko jedna apteka i jedne światła. Wszyscy
        ubierali się w co tam mieli (dżinsy z pewexu, szwedka, polskie "adidasy". I
        chodzili. Czasem ze trzy kursy. Chodziło o to, żeby chodzić. Spotykało się
        znajomych (i znajome). I częściej się chodziło po stronie gdzie był Relax i
        poczta. Druga strona była mniej sympatyczna (nie wnikając w szczegóły). Za
        apteką był spożywczy, potem był sklep Motozbytu (chyba). W następnym bloku
        Delikatesy. Tutaj był też "bar" na świeżym powietrzu i giełda towarzyska. Obok
        sklep z pasmanterią i materiałami. Potem mały sklepik - punkt napełniania
        syfonów. Idąc dalej - kino Relaks. Przed kinem stały koszmarne betonowe ramy
        poustawiane jedna na drugiej w stylu gomułkowskim, w których były gabloty z
        plakatami filmowymi i repertuarem. Dalej była kawiarnia Szarotka (dzisiaj bank
        PKO). Z czasem zamieniła się w kiepską knajpę. Ale po drugiej stronie ulicy
        była jeszcze gorsza mordownia - Popularna - niejeden amator alkoholu stracił
        życie przechodząc przez tory. Aż w końcu zamontowali płotki wzdłuż linii
        tramwajowej. W podcieniach bloku, był sklepik z lodami i rurkami z kremem.
        Mniam. Obok poczta. Sklep obok poczty zmieniał asortyment - teraz tam jest
        meblowy. Później jeszcze sklep elektryczny, rybny, jeszcze jakiś spożywczy.
        Pomiędzy tym była przychodnia, w której spędziłem długie godziny w kolejkach do
        lekarza. Pod koniec Alei był fotograf i jubiler i optyk. I chyba ten sklep z
        AGD. Może ktoś lepiej pamięta. Tam właściwie był koniec ulicy, bo dalej, za
        drogą były tylko domki. Nie było jeszcze estakady, ani bloków wzdłuż linii
        tramwajowej. Często jeździliśmy "do miasta" właśnie tramwajem. Na przykład do
        kina Wolność, albo na zakupy w Alejach. Pamiętam te zakupy. Nie chodziło się
        wtedy po sklepach, żeby wybrać najlepszy i najodpowiedniejszy towar. Szukało
        się po prostu tego, co było potrzebne. Jeżeli się miało szczęście, kupowało
        się. Był jeden gatunek z każdego rodzaju, czasami dwa. I problem wyboru się
        rozwiązywał. CDN.
        • ala9917 Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 11.11.05, 19:46
          Tak było. Z "łezką" w oku czytam Twoje wspomnienia i wszystko to odżywa we
          mnie. Czuję wszystkie zapachy dzieciństwa. Zjazdy z górki przy bloku 15/17
          oglądałm przez okno, właśnie w tym bloku mieszkałam.Rodzice wychodzili rano do
          pracy, a ja zostawałam sama w domu i przez okno oglądalam te karkołomne zjazdy
          z lśniącej lodem górki.Pamiętam tamten zapach zimy! W kinie spędziłam również
          sporo czasu, zaliczałam wszystkie filmy.Pamiętam też atmosferę sklepu przy
          aptece, poranne kolejki za mlekiem, zapach pieczywa i słodyczy na stoisku
          cukierniczym.Ponieważ mieszkałam w bloku przy wiadukcie w upalne dni widzialam
          wspominane przez Ciebie rzesze ludzi idących na łąkę za wiaduktem lub jadących
          na łąki na Kucelinie. Ja również z rodzicami chodziłam na te pikniki, a czasem
          nawet były dalsze podróże do Żarek lub Korwinowa. To wszystko miało niesamowity
          urok i dziś często wracam w opowieściach do tych czasów. Bardzo się cieszę, że
          ukazały się te wspomnienia o Alei Pokoju i liczę, że na tym się nie kończą.
          Jest ich jeszcze dużo. A chociażby moja edukacja w szkołach: 32, 7 i po
          wybudowaniu w 34. Droga do tej ostatniej ulicą Łukasińskiego, zbieranie liści
          na "przyrodę" w parku pzry Łukasińskiego - naprzeciw żłobka, droga do Liceum
          Dąbrowskiego (jeszcze wtedy jeździł na Raków tramwaj nr 2. Mam bardzo wiele
          wspomnień i chętnie się nimi podzielę Narazie tyle, dziękuję wszystkim
          wspominającym jak się okazuje - nasze wspólne dzieciństwo i młodość.
          • storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 11.11.05, 20:26
            Jestescie.
            I dzieki Wam za zaistnienie wspomnien.
            No coz, byl wynalazek aparatu do zdjec.
            Internet.
            Teraz jest FCzestochowa.
            ---------------------------------

Tymczasem jestem tam gdzie MY bylismy.

Na zdjeciu czarnobialym z trojskladowym tramwajem:
            to nie mogla byc niedziela.
            W niedziele kursowaly tramwaje z jednym wagonem;)

Serdecznie

P.S. Pragne CDN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Rowniez, jak czas pozwoli
            z wielka przyjemnoscia dolacze czwarty wagon, a i kolejne wagony:))))))))))))))
          • daaf Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 12.11.05, 18:21
            Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Alei Pokoju. Obecnych i byłych. Spędziłem
            tutaj pierwsze dwadzieścia parę lat życia. Myślę, że to jest silniejsze od nas -
            to przywiązanie do miejsca, gdzie się wychowało. Teraz, chodząc po innym mieście
            może nawet bardziej atrakcyjnym, nie czuję tej atmosfery. Brak wspomnień.
            Dlatego fajnie, że powstała ta strona. Chciałem dzisiaj napisać parę słów o
            ulicy Łukasińskiego, która dla mnie zawsze była przedłużeniem Alei. Kiedyś
            jeździła tamtędy dwójka. A ja zaliczyłem tę trasę jakieś parę tysięcy razy.
            Poczynając od żłobka (nic nie pamiętam), poprzez przedszkole, szkołę 34, do
            Liceum Dąbrowskiego. to kilkanaście lat!. Przedszkole wydawało mi się całym
            światem. Był wielki park z kawkami, które miały liczne gniazda na drzewach.
            Czasami przyjeżdżali panowie z długimi kijami i drabinami i zrzucali te gniazda
            na ziemię. W tym parku zbieraliśmy liście, kasztany, żołędzie. Tam bawiliśmy się
            pod czujnym okiem przedszkolanek. Kiedy ostatnio przechodziłem tamtędy,
            stwierdziłem, że cały ten park to paręnaście drzew a budynek przedszkola jakoś
            się skurczył. Po drugiej stronie ulicy była szkoła 34 - nowo zbudowana
            tysiąclatka. Była fajna. Też zbudowana w parku, miała przytulne boisko. Tam
            graliśmy w nogę po lekcjach, aż do późnej jesieni. Potem poszedłem do
            Dąbrowskiego. W ogóle, cała ta część Rakowa to było zagłębie edukacyjne: Jakiś
            zespół szkół w budynku przed IV komisariatem, potem szkoła zawodowa na rogu
            Prusa. Trochę dalej na Prusa było technikum i internat. Dalej za szkołą 34 był
            żłobek i Dom Kultury. Potem SP 20. Za szkołą nr 20 przy płocie na terenie
            kościelnym był baraczek, gdzie mieliśmy lekcje religii. (Czasami chodziliśmy do
            piwnicy plebanii). Potem za skrzyżowaniem i mijanką tramwaju schodziło się w dół
            do liceum. rzeba też pamiętać, że wtedy dzieci było duuuużo więcej niż obecnie.
            Sam chodziłem do klasy pierwszej w szkole 34 gdzie było nas 50. (słownie
            pięćdziesiąt!) Dopiero od drugiej klasy nas podzielili i utworzyli jeszcze
            jedną. Sam nie wiem, jak nauczyłem się czytać. Chyba już umiałem wcześniej. A
            propos, chyba pod koniec lat 70-tych ktoś wpadł na pomysł żeby zamienić Liceum i
            Szkołę 34 na budynki. I załatwili obydwie moje szkoły, bo teraz to już nie to
            samo. Na razie pisałem tylko o miejscach, ale mam nadzieję, że jeszcze będzie
            okazja zagłębić się w przeszłość ze szczegółami. Na razie.
        • Gość: ssssss Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 20:03
          ja mieszkam na alei pokoju i bardzo lubie ta okolice. mieszkam po stronie pazystej
    • storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 01.11.05, 20:24
      Tym, ktorzy wspoltworzyli charakter Alei Pokoju,
      ale przedwczesnie odeszli:

[i] [i] [i]

Marek
      • Gość: Wlodek Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.vf.shawcable.net 11.11.05, 19:48
        storima napisał:

> Tym, ktorzy wspoltworzyli charakter Alei Pokoju,
        > ale przedwczesnie odeszli:
        >
        > [i] [i] [i]
        >

Storimo!
        Czy masz na mysli tych, co polegli po dzielnej walce z plynem majacym na
        etykiecie podpis Gomulki i watroba im sie rozsypala????
        • Gość: storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.d4.club-internet.fr 27.11.05, 04:59
          Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> storima napisał:
          >
          > > Tym, ktorzy wspoltworzyli charakter Alei Pokoju,
          > > ale przedwczesnie odeszli:
          > >
          > > [i] [i] [i]
          > >
          >
          > Storimo!
          > Czy masz na mysli tych, co polegli po dzielnej walce z plynem majacym na
          > etykiecie podpis Gomulki i watroba im sie rozsypala????

Niestety, ale tak.
    • Gość: jolik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 06.11.05, 19:35
      jedyna pozytywna rzecz nasza kochana ulica nie zmieniła nazwy jestem daleko od
      Częstochowy i z rozrzewnieniem czytam histrie wszystkich ulic.ąle Aleja Pokoju
      jest mi bliska sercu tu mieszkałam od 1955 roku dziciństwo nad rzeką i na
      zborniku pirwsze lekcje pływania i skoki chłopaków z mostu do rzeki. Pozdrawiam
      wszystkich kochających Aleję.
      • Gość: jot Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 195.116.81.* 06.11.05, 19:40
        Wszystko ładnie, tylko dlaczego nie ma ani jednej fotki!
        • daaf Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 11.11.05, 17:00
          fotki można obejrzeć pod adresem www.czestochowa.ws/. Polecam.
          • storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 11.11.05, 17:47
            Dzieki za zdjecia Daafie.
            Widzialem je wczesniej. Nie mniej w kontekscie tego watku:

zdjecia byly robione w letniej porze

pierwsze czrno-biale zdjecie jest wlasciwie zdjeciem drugim jesli chodzi o
            chronologie dokumentacji
            (nieparzysta strona Alei Pokoju-po lewej stronie obrazu-jest jeszcze nie
            otynkowana.)

czrnobiale zdjecia robione byly w godzinach poludniowych (mozna to rozpoznac po
            cieniach drzew, ulicznych lamp i slonecznych oswietlen blokow.)

prawdopodobnie wszystkie zdjecia byly robione niedzielnym poludniem.

klorowe zdjecie jest prawdopodobnie zdjeciem recznie kolorowanym.

Pozdrawiam
            • Gość: Kuba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 18:26
              dawno, kiedy nie było jeszcze estakady, między blokiem nr 1 a trasą stała
              obskurna budka z piwem kuflowym, które piło się na stojąco przy okrągłym
              stoliku.Czasami panowie przy tym piwie grywali tam w warcaby.Kto pamięta jeszcze
              tę budkę?
              • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 14.11.05, 20:33
                mieszkalem na tuchowskiego naprzeciw biblioteki ...w podworku byla magiel i
                sprzedawano barszcz...i grano w pilke ...tej nie bardzo lubialem ...grywalem w
                bangmington/lub tak jakos / za sportem nie przepadalem ...lubialem czytac
                nieraz 2 x chaDZALEM DZIENNIE DO BIBLIOTEKI...dzis czesto jestem na
                alejce ...czuje klimat ... ... NA gaczkowskiego prowadze klub abstyneNCKIjest w
                lokalu 15a ...MOZE TAM NA ZYWCA POWSPOMINAMY ....dawna golinskiego ...moze
                jakas fotograficzna retrospektywa moj adres Alikgrod@poczta .onet.pl
                ZROBMY COS ....DLA RAKOWA......PRZEJEZDZALEM PRZEZ LIMANOWSKIEGO CZESTO TAM
                BYWAM .....MARAZM...TRAGEDY ...POMYSLCIE MOZE FESTYN...MIKOLAJ ETC ...NIE
                BOJCIE SIE NAZWY KLUBU ..ZE ABSTYNENCKI ...JEST TAM POTRZEBNY.....TO CO ROBIMY
                COS CZY ROZDZIERAMY SZATY.........................AHOJ PRZYGODO ...PRZYGODO
                JUTRA
            • Gość: storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.d4.club-internet.fr 27.11.05, 05:04
              www.czestochowa.ws/inne/aleja%20pokoju.jpg
              > barwne zdjecie jest prawdopodobnie zdjeciem recznie kolorowanym.
    • Gość: storima Ja jeszcze tak odnosnie zdjec IP: *.d4.club-internet.fr 14.11.05, 23:50
      To jest pewne.
      W niedziele kursowaly tramwaje dwuskladowe.
      Dwuwagonowe.
      • Gość: storima Dwoch ich bylo IP: *.d4.club-internet.fr 14.11.05, 23:52
        Dwowagonowe.
        • Gość: alik Re: Dwoch ich bylo IP: *.inds.pl / *.inds.pl 15.11.05, 18:29
          coz lepiej zajac sie pozytkiem dla mas ....nizli roapamietywac 2-wagonowosc
          pojazdow....PONAWIAM APEL ....MOZE IMPREZE DLA DZIECI ...MILOSNICY ALEJKI I
          RAKOWA...CZEKAM ...BOHATEROWIE ...
          • Gość: storima Re: Dwoch ich bylo IP: *.d4.club-internet.fr 15.11.05, 18:58
            Aliku, czy zajrzales do Twej skrzynki?
            Na Twoj adres wyslalem list.
            • Gość: alik 4 IP: *.inds.pl / *.inds.pl 15.11.05, 20:26
              marku juz zerkam......
              • Gość: ALIK Re: 4 ALEJA IP: *.inds.pl / *.inds.pl 15.11.05, 20:33
                JESLIS NIE DOSTAL LISTU SPRUBUJE 1X
                JESZCZE
    • cze100chowiak Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 18.11.05, 05:28
      Jak sie wychodzilo z tunelu spod stacjii kolejowej na Rakowie, po prawej
      stronie byl wychodek. Pamietam jak kiedys facet do niego wszedl za potrzeba i
      zaraz po tym paru dowcipnisiow z Aleji Pokoju podnioslo klape z tylu wychodka i
      wrzucili tam szesciokatny betonowy blok, taki do wykladania ulic. Najpierw byl
      plusk a pozniej dalo sie slyszec przeklinania faceta w wychodku. Chlopaki wyli
      ze smiechu.
      • Gość: alik .. Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 26.11.05, 10:05
        kochani ...szalet pod mostem ....pamietam zapach...taki wioskowy ...a po drugiej
        stronie torow stal barak ...kasowy ...rok 63..chyba ..TO TEZ ZAPACY ALEJI ...NA
        OTWARCIU REZERWATU WYBITO SZYBE ...RELAX TEZ OTWIERANO PRZY BRZEKU SZKLA
        ...SZKLO BRZECZY TAM GDZIE SKWER JUNAKOW A KIEDYS STALO TAM GOSPODARSTWO....NA
        SKWERZE CHOPAKI GRZEJĄ AZ MILO ....ALE CO NIE WIEM ...WYGLADA TO Z BOKU TAK
        ...OCZEKIWANIE NA POCIĄG DO ,,,,KAZDY MA SWOJA STACJE..CHLLOPAKI SIEDZĄ I
        CZEKAJĄ NA LOSIA ...BEDE TAM DZIS I ...ZROBIE IM BAL JAKEM ALIK ...DAM NA
        C2H5...A CO ,,,ZIMA I POCĄGU NI MA ...
        • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 26.11.05, 10:15
          WYSZLO ZE PISZE SAM ...GDZIEZ MARKU P.....KOCHANI ...SZARA TOJOTA KOLEGI STOJĄCA
          KOLO RELAXU....TAXI ...TO KONTAKT....MANIEK ....O N CZEKA NA TYCH BY ICH
          UWIEZDZDZ ,,,W TA SZTOK PIANĄ RAKOWSKĄ NOC ....PANOWIE JADNEJ NOCY ,,,KROLOWIE
          ZYCA RAKOWA ...MANIEK CZEKA ...A JAK KAC MINIE TO POKIERUJE DO MNIE KLUB
          ABSTYNENCKI JOZUE GACZKOWSKIEGO 15A..TEL ...512154124...PN,SR PT OD 17....CZEKAM
          NA WAS ...POWSPOMINAMY I ...ZROBMY DLA RAKOWA...COS NIECOS ...WZYWAM JAK GIEREK
          ....POMUZCIE ....JASLI NIE MNIE TO SOBIE ...AHA ORGANIZUJE TRADYCYJNIE WIGILIE
          ...CZEKAM NA POMYSLA.....WYJDZIE ZTYCH SKORUP....ZOSTAWCIE SLAD ....ZROBMY ALEJE
          GWIAZD ...NR1 NO RZECZ JASNA JA ...NR 2 MAREK P ...STORIMA...KTO DALEJ
          ....PISZCZIE NOE MYSLCIE O BRZUCH TYLKO TAZ NA B ...BLIZNIM .....ALIK CDN
          • Gość: ....nie nick tobie Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:27
            co to za bzdety ????????????????alik ? reklamówka ? czy alica ? bzdety!
            • Gość: mateusz Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:52
              Ano to jest to drugie dno Alei Pokoju,a na tym dnie ławeczki,a na tych
              ławeczkach degustujący panie i panowie,którzy żadną pracą się nie zhańbili.I
              tak day by day.Smutne życie.
              • storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 26.11.05, 15:02
                Gość portalu: ....nie nick tobie napisał(a):

> co to za bzdety ????????????????alik ? reklamówka ? czy alica ? bzdety!

No coz wspomnienia czasami unosza czlowieka ponad zrozumienie go u osob
                niezorientowanych.
                Wyjasnie tylko, ze Alik, to dobra osoba. Zorganizowal i oraganizuje skutecznie
                pomoc dla najubozszych wlasnie na Rakowie. Zbiera fundusze z Unii i skad sie
                tylko da i z uporem maniaka poza godzinami pracy (a tak, Alik nie jest
                bezrobotnym) odwala spolecznie kawal dobrej roboty.

P.S. Powracamy do wspomnien?
                • Gość: nie nick .. Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:10
                  to własnie tą treść niezrozumiale pisaną nazwałem bzdetami - nie to co alik
                  robi ,gdyż nieodczytałem.

powróćmy do wspomnień o Rakowie w tym Alei Pokoju,
                  Łukasińskiego,Obraniaka,Dzierżyńskiego,....Tetmajera,Tuchowskiego,Skargi ,Pstrow
                  skiego,.....,......
                  • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 26.11.05, 22:41
                    WSPANIALOMYSLNIE WYBACZAMY ,,,MAREK DZIEKI ZA WSPARCIE ...STORIMA JESTES
                    CZLOWIEKIEM WRAZLIWYM ...CO PISAL ASNYK ...WY NIE COFNIECIE ZYCIA FAL ..NIC
                    SKARGI ..NIE POMOGĄ DAREMNE ZALE PROZNY TRUD SWIAT POJDZIE SWOJA DROGĄ ...TRZEBA
                    Z ZYWYMI NAPRZOD ISC PO ZYCIE SIEGAC NOWE ...A NIE W UWIEDLYCH LAUROW LISC Z
                    UPOREM STROIC GLOWE...TAK MOI DRODZY ....FORUM SIE ROZWIJA ...ALE ...ROBIMY
                    WIGILIE ...JEZDZILEM DZIS PO RAKOWIE ....WSZYSCY ZADZUMENI ...ANDRZEJKI ...CZY
                    WIECIE ZE W 2 FAMILOKACH JEST OK 8 MET Z DYNKSEM ...PIJĄ ...NIE KASZĄ ...NO
                    FUTURE....TAK MOWIĄ ....TO NIE TRUIZM ....GIERKOWSKI ....POMOZECIE ....CZEKAM
                    • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 26.11.05, 22:49
                      NIE URODZILEM SIE W POLSCE ....POLSKA TAM KIEDYS BYLA ...ALEJA DALA MI SZLIF I
                      WRAZLIWOSC ...TAK WYMIESZANEJ SPOLECZNOSCI BEZ JAKICHKOLWIEK KORZENI TRUDNO
                      SPOTKAC ,,,CHINATOWN...PEKIN TEZ TAM BYL ...ZNALE I ZNAM KAZDA SPOLECZNOSC ....I
                      ...BEZRADNOSC MNIE ROZWALA ......................ICH BEZRADNOSC...ZAPRASZAM NR
                      TEL J\W ....ULICE JESLI WAM ZALEZY NA SPOTKANIU ZNAJDZIECIE ....NIE BĄDZCIE
                      EGZALTOWANI ...BĄDZCI Z JAJAMI.................
                      • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 26.11.05, 23:13
                        WIEC MLODZI 40-50 LATKOWIE ...PAMIETACIE POCHODY IDĄCE Z HUTY Z ORKIESTROM
                        ...WTEDY NAM ZAWSZE SWIECILO SLONCE ...NIE BYLO POMURACTWA ..BYLO HAJ ...NIE
                        AMERYKANSKIE ALE ALEJORAKOWSKIE ,,,,CHOCIAZ Z TYM RAKOWEM TEZ BITWY BYLY
                        ...WINETU 67 ....NA MOSTKU DO HUTNIKA ,,,,,,MASZ 50 GR....A BILETERZY BYLI W
                        MUNDURACH I NA PLACU STALY LEZALY LODZIE ....KASA BYLA NA WPROST WEJSCIA ...SZLO
                        SIE DO KINA OBOK TOROW .... .....CALYMI RODZINAMI .....A TERAZ NAWET KONCOWKI 12
                        TAM NIE MA ...W SLANGU RAKOWSKI ZWA TEN ZAKRET -POLIGON...MYSLE ZE OD
                        DOSWIADCZEN CWICZEN Z PLYNAMI BUZUKI ...TAK KRYTYKANCTWO NIC NIE DA ...TRZA Z
                        ZYCIEM ZA BARY SIE WZIĄZC,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ALIK ////CDN
                  • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 00:10
                    tetmajera ...swierze warzywo ichleb u pana wacka ....czerwinski....pawilon
                    ....oh kupe lat pozniej powstal ...a wczesniej sady.....mialem przyjaciela
                    jedrka na tetmajera naprzeciw dawnego kiosku p.cz. /...zmarl 2 lata temu
                    ...jedrek ...mial 1 setera irlandzkiego w czewe i dobrobyt na miare gomulko-
                    gierka.....podobny byl do kobyszewskiego ...z dowcipem tez.....smutno ...do
                    jutra....alik
        • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 212.203.133.* 01.12.05, 15:20
          Bardzo ciekawie piszesz.
          Proszę jednak - rób to normalnie, tak żeby dało się czytać.
          Ok?
    • Gość: kasiana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:33
      Nie znam aleji pokoju......bark mi sentymentu do tego miejsca. Pewnie dlatego,
      żem nazbyt młoda i płocha..:) Ale od dawna śledze to forum i rysuję sobie obraz
      tego miejsca na nowo. Nie tak szary i beznadziejny jak dziś, ale kolorowy,
      tętniący życiem, rozświetlony neonami,ożywiony gwarem tłumu sunącego na spacer
      w letnie, słoneczne popołudnie. Taki obraz aleji zawdzęczam Alikowi. Dzięki mój
      drogi, że potrafisz tak pięknie, z miłością - bez zbytniego sentymentu opisać
      miejsce iczas ukochany. Pisz jeszcze.....niech sycę swoja wypbraźnię twoim
      malarstwem słowa........ach!
      • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 26.11.05, 23:43
        TAK ....MAJA DROGA SLUCHACZKO ...ALEJA POKOJU TO JAK LWOE ...KONGLOMERAT
        NARODOWASCI I OSOBOWOSCI ...RZECZ ZGOLA NIESPOTYKANA ...TAK JAK NIEMCY ...HAIMAT
        • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 00:04
          mieszkalem pod 7 tam gdzie danuska .....ja w 1 klatce...wiad,dla strorima
      • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 212.203.133.* 01.12.05, 15:24
        > drogi, że potrafisz tak pięknie, z miłością - bez zbytniego sentymentu opisać

No co jak co, ale PISAĆ to ten Pan z pewnością nie potrafi.
        Tego nie da się czytać :(
      • cze100chowiak Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju 31.12.05, 05:40
        Dostrzeglas diament. Jesli sledzisz to forum, to nie sposob bylo go nie
        dostrzec.
    • Gość: kasiana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 00:16
      Domyslam sie, że ta barwność języka, jakim się Aliku posługujesz odzwierciedla
      barwność twej osobowości będącej wynikiem wychowania w tym tyglu narodowościow-
      językowo-kulturowym. Częstochowa zaczyna jawic mi sie jak XIX -wieczna Łódź.
      Szkoda,że ta poświata różnorodności nie rozjaśnia dzisiejszego Rakowa
      • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 00:35
        rozjasnia ,,,,,trza tylko chciec.............a WY CHCECIE
        ALIK
        • Gość: storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.d4.club-internet.fr 27.11.05, 04:35
          Aliku, prosze Ciebie nie dobijaj mnie. Znaczy mozesz jesli tak chcesz.
          Jednak prosze: Mala czcionka. Bo ta WIELKA-
          • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 08:20
            hmmmm. skrupuly ....czcionka ....ok...da sie zrobic ....euforia......natomiast
            fakt ....pewne rzeczy zachowajmy w annnalach...saturatr........ alez marku ...ja
            co dzien jestem na alejce i ...rozmowy z chlopakami tak wygladają ....pozdrowienia
            • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 08:29
              moi drodzy ......pochylam glowe nad wszystkimi co kochali ....bez wzajemnasci
              aleje ...ona jednak istnieja i jest w nas....w naszych sercach ,,,,a kto wie co
              to byly koly ......konkurs.....koly to .........w latach 70/80...niedzielne
              dopoludnie
              no do wygrania jest jedna PACZKA Z ADRESEM DZIECIAKA KTORA ZWYCIEZCA ZANIESIE
              OSOBISCIE
              • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 10:55
                na alejce byl w latach 70 podzial ....teraz uzmyslowilem sobie ze ona ukazala
                nam jak wyglada zycie ...gradacja .....jest niedziela ..pachnie obiadem ....na
                rakowie w wielu domach nic nie pachnie.....limanowskiego .....tam pachnie
                stechlizną ...i ,,,,,,,,,,,,,,,cholerną biedą ....chcecie powąchać biede ....lim
                47....49...nie boj sie wrazen ...fajni ludzie tam mieszkaja ....i oorbitują
                wooookol 7\8 met z c2h5...wiec nie wspominajacie palny brzuch i nie strofujcie
                mnie za blędt stylistycze ietc.....dzis nedziela ...ja mam obiad ...na lim jest
                problem z talerzem ...jasli czytasz ...to ...odnajdziesz mnie ,,,,baza danych
                czeka ...LUDZIE \wasz brzuch w niebie nie bedzie sie liczyla]
                • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 11:17
                  zal mi was
                  • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 11:26
                    I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem!
                    • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 30.11.05, 06:43
                      wiecie dlaczego jest degradacja alejki ....fakt na ziemi jestesmy przechodniami
                      ...ale nie zwalnia nas to z troski o blizniego ...blizniego jakikolwiek on jest
                      ,,,,nie oskarzam ale ..../.../bylem glodny nie nakarmiliscie mnie ...bylem goly
                      nie ubraliscie[...]-parafrazuje ,,,,ale za kolem biegunowym ktos szykuje sie do
                      drogi ...renifery parskaja .....za duzo w mediach tego ...obdaruj ....nie badz
                      gluchy obdaruj ...w piatek ,sobote ,niedziele w makro zbieram zywnosc ....wrzuc
                      cos ,,,lizaka ,,,,a bedzie ci to zapisane....
                      akcja odbyaw sie we wszystkich marketach.......i wszystko trafi na sanie
                      ciagnione przez renifera......do zobaczebia hu,,hu
    • Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:17
      Alik jeżeli chcesz możesz zostać Mikołajem, a stanie się to jeśli pomożesz mi w
      znalezieniu mieszkania do wynajęcia właśnie na Aleji Pokoju. Już od dawna
      szukam 2,3 pokoi i nie mogę niczego tu znaleźć.Strasznie mi na tym
      zależy.Mieszkanie potrzebne mi jest dla mnie i trójki dzieci.
      • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 30.11.05, 21:03
        dzis u siebie w klubie cos slyszalem......doeiem sie ...zadzwon jutro ....Mario
        glowka do gory 512154124....\\\\\\\\\\\\\\\albo zostaw namiar ,,,cos sie znajdzie
    • Gość: kasjana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:14
      Z ciebie Alik to chyba taki człowiek instytucja.
      Samarytanin pełną gębą. Dobrze, że jeszcze tacy ludzie po świecie chadzają.
      • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 30.11.05, 21:21
        zapraszam ....do san ....
        • Gość: alik Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 30.11.05, 21:28
          pochopnie ...nie o nazewnictwo chadza....ale zeby pelna mobilizacja byla trzeba
          ujawnic polozenie ,,,,,a tu cisza ....szkoda ..zamilkne ...jak to linda - franc
          rzekl....nie chce mi sie gadac..........................bo i p[o co ....Mario
          aktualne ...znajdziemy ....
    • Gość: kasjana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:36
      Poza tym jesteś Alik jak człowiek orkiestra, albo istny człowiek renesansu. Tak
      wszechstronny i z niezaprzeczalnym talentem literackim. Takie bogactwo języka,
      różnorodność stylistyczna, którą wielu tak trudno zachować w ferworze
      twórczości internetowej- forumowej. Masz niezwykle precyzyjną pamięć, by nie
      rzec- fotograficzną.Szczegółowość niezwykle przydatną w pamiętnikarstwie. Moze
      spróbowałbyś sił w blogu? Masz już wierną czytelniczkę, która chętnie bedzie
      swe zmysły zywić estetyka twej twórczości.och.............!
      • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 30.11.05, 21:47
        .......kol.Kasjano w szermierce slownej zmierz sie z storimą ...jam prostak od
        roboty ,,,zniwo duze ,robotnikow mali,,,ot ci ewangelista przypomina slowa
        Mistrza........gdybysmy częsciej nauki Mistrza realizowali ....swiat bylby
        barwniejszy.........cukru mi nie trza ....jam nie polityk ,,,jamrzemieslnik
      • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 212.203.133.* 01.12.05, 15:35
        > Poza tym jesteś Alik jak człowiek orkiestra, albo istny człowiek renesansu. Tak
        >
        > wszechstronny i z niezaprzeczalnym talentem literackim. Takie bogactwo języka,
        > różnorodność stylistyczna,

Czy Ty piszesz poważnie???
        Żart jakiś...
    • Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:51
      Alik,z góry bardzo,ale to bardzo dziękuję.Pisz na e-meila:maria28@op.pl Jestem
      już strasznie zmęczona tymi poszukiwaniami,a jeśli Tobie się uda będę ogromnie
      wdzięczna.Pozdrawiam.
      • Gość: alik .. Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 30.11.05, 22:02
        droga Mario podaj co gdzie i .....wiem ze na gaczkowskiego sa za pare setek 2 pokoje
        • Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:05
          co mam podać?
    • Gość: storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 23:31
      Gość portalu: ALIK napisał(a):

> .......kol.Kasjano w szermierce slownej zmierz sie z storimą ...jam prostak od
      > roboty

Oj nie Aliku, w nosie sobie psikam slowna szermierka.
      Jam rowniez 'prostak' od roboty i jak tam gdzies wczesniej pisales:
      rzemiosla.

Cyprian Kamil Norwid sie Tobie klania. Nie z Alei, lecz , niestety dawno temu z
      ulic Paryza pryskajacych blotem, taksowkami konnych zaprzegow, ulicznymi
      bandytami i przytulku w ktorym Poeta zmarl.

• Gość: storima Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.d4.club-internet.fr 01.12.05, 14:33
        [...]
        "Co piszę?"
    • Gość: kasjana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:09
      Jasne, Seba, że żartuje. Jestem egzaltowaną panienką, a to do czegoś
      zobowiązuje....hahahahaha
      • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 212.203.133.* 02.12.05, 10:07
        Egza... jaką? :)

PS Na Alejce mieszkam "od zawsze". Czyli od 30 lat. A pamiętam ją sprzed jakiś 20. Mam trochę zdjęć z okresu gdy powstawała. Może zrobie z tego album i Wam pokażę.

S.
        • Gość: kasjana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 14:15
          No widzisz sebciu, w końcu mądrze zagadałeś. Rób ten album i ślij.
          p.s.
          egzaltowana pańcia już szykuje pean na twa cześć.cześć .....:)
          • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 02.12.05, 22:14
            czas .....wkroczyc....sabo...czy jak ....zrob cos dobrego z serca kup cos
            markecie npo makro..m1 etc i wrzyc do kosza wolontariuszy ze zbiorki zywnosci
            ....zrob cos i kup se klej no swoje zdjecia .....a przy okazji ....forum to nie
            biuro matrymonialne...huhu
            • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 02.12.05, 22:17
              do marii........tel. albo poszukam poczty ,,,,,jest chata
        • Gość: kasjana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 02.12.05, 23:00
          walnijsie w leb
          • Gość: kasjana Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 02.12.05, 23:28
            o tym walnieciu mowie se,,,,[przez gardlo nie orzelezie mni ten wyraz[co on wie
            o aleji ...skocz koles na dloeke lub baranek
    • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 02.12.05, 22:26
      Słowo Dnia - główna lista

Kategoria:
      Poddanie się Bogu

Dzisiejszy werset:
      Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha
      syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien.

Ewangelia wg św. Mateusza 10:37 / Biblia Tysiąclecia

Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godny. I kto kocha
      syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godny.

Ewangelia wg św. Mateusza 10:37 / Nowy Testament i Psalmy (Tłumaczenie Ekumeniczne)

Kontekst wersetu:
      Pan Jezus udzielił mocy dwunastu apostołom oraz udzielił im szczegółowych
      wskazówek co do sposobu wykonywania misji ewangelizacyjnej, do której właśnie
      mieli wyruszyć (10:1-15). Jednocześnie przygotował uczniów na prześladowania,
      zapewniając ich o pomocy Ducha Świętego i pouczając o potrzebie przejawiania
      wytrwałości (10:16-25). Mistrz oświadczył, że prześladowcy nie zdołają zabić
      duszy Jego sług, dlatego nie wolno się ich bać, natomiast trzeba odważnie
      wyznawać Jezusa przed ludźmi (10:26-33). Zbawiciel uprzedził, że Jego nauka
      wywoła konflikty w rodzinach, lecz Jego prawdziwy uczeń miłuje Go bardziej od
      swych krewnych, bierze swój krzyż i gotów jest utracić życie dla swego Pana
      (10:34-39). Kto przyjmuje apostołów, przyjmuje Chrystusa i Jego Ojca; podobnie
      doceni Bóg tych ludzi, którzy odpowiednio przyjmą proroków i sprawiedliwych, a
      nawet tylko napoją kubkiem zimnej wody skromnego ucznia Jezusa (10:40-42).
    • Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 00:09
      Alik,dziękuję.Jutro idę na poszukiwania.Jak znajdę i obejrzę to dam
      znać.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
      • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.107.inds.pl 03.12.05, 00:32
        jakby co mario ....zapraszam na wigilie klubową .....wybierzesz ,,,,pomoge w
        zagospodarowaniu....coz szczesliwy jestem ....
        a TY sabo.....zwracam sie do krytykanta ..oglądaj brazylijskie
        seriale...yes..yes...one daja power....
        Marku ...bloto na czewskich ulicach tyz jest ,,,,,nie lu...
        Kasjano...czekam na tel lub ....no ..
        .uporalem sie ..
        .aha zbieram zywnosc w Makro ...zaprasza, //////do niedzielihuhu
        • Gość: ALIK Nalepa -moja muzyka IP: *.107.inds.pl 03.12.05, 00:39
          Tadeusz Nalepa
          Audycja "Pół perfekcyjnej płyty", Polskie Radio Program Trzeci, 26 stycznia 2000,
          między godziną 19.15 a 20.00

Ona poszła inną drogą
          T.Nalepa-B.Loebl

Witaj rzeko, wodo czysta
          witaj rzeko, wodo bystra, tylko ty
          możesz zabrać moje serce,
          możesz zabrać moje serce i dać mi
          na to miejsce rzeczny kamień,
          pewnie wtedy będzie łatwiej, prościej żyć.

A gdy prośby tej nie możesz
          A gdy prośby tej nie możesz spełnić dziś,
          w dłonie swoje weź mą głowę,
          moją głowę na swym miękkim połóż dnie,
          tam jest ciepło, tam jest cicho,

Ona poszła inną drogą
          Ona poszła inną drogą, nie wiem gdzie,
          zabierz rzeko moje serce
          zabierz rzeko moje serce i daj mi
          na to miejsce rzeczny kamień,

Kiedy byłem małym chłopcem
          T.Nalepa-B.Loebl

Kiedy byłem,
          kiedy byłem małym chłopcem, hej,
          wziął mnie ojciec,
          wziął mnie ojciec i tak do mnie rzekł:
          Najważniejsze co się czuje,
          słuchaj zawsze głosu serca, hej.

Kiedy byłem,
          kiedy byłem dużym chłopcem, hej,
          wziął mnie ojciec,
          wziął mnie ojciec i tak do mnie rzekł:
          Głosem serca się nie kieruj,
          tylko forsa ważna w życiu jest.

Wicher wieje,
          wicher słabe drzewa łamie, hej,
          wicher wieje,
          wicher silne drzewa głaszcze, hej.
          Najwazniejsze to być silnym,
          wicher silne drzewa głaszcze, hej.

Oni zaraz przyjdą tu
          T.Nalepa-B.Loebl

Jak ładnie ci w tej sukni
          oni zaraz przyjdą tu
          Jak ładnie ci w tej sukni
          oni zaraz wezmą mnie
          lubiłaś światło świecy
          będziesz miała świece dwie

na pewno masz mi za złe
          że ten właśnie wziąłem nóż
          na pewno masz mi za złe
          oni zaraz przyjdą tu
          wiem nóż ten był do chleba
          oni zaraz wezmą mnie

nie powiesz ani słowa
          oni zaraz przyjdą tu
          nie powiesz ani słowa
          oni zaraz wezmą mnie
          wiem nóż ten był do chleba
          już nie będziesz zdradzać mnie

Przyszła do mnie bieda
          T.Nalepa-B.Loebl

Gdzie ty jesteś cieniu
          gdzie ty cieniu mój
          przyszła do mnie bieda
          i już ciebie tylko mam
          przyszła do mnie hej hej hej
          przyszła do mnie bieda
          i już tylko ciebie mam

może ty wiesz cieniu
          czemu poszła stąd
          wszystko mam co trzeba
          wszystko mam co trzeba jej
          teraz jestem hej hej hej
          teraz jestem biedny
          powiedz czemu poszła stąd

Gdzie ty jesteś mój cieniu
          tylko ciebie mam
          miałem jeszcze druha
          ale przyszła bieda tu
          przyszła do mnie hej hej hej
          przyszła do mnie bieda
          i już ciebie tylko mam

Pomaluj moje sny
          T.Nalepa-B.Loebl

Nie zazdroszczę łodzi żagla, kiedy wiatr
          gna po morzach ją dalekich, gna przez świat,
          nie zazdroszczę ptakom skrzydeł, rbom płetw,
          bo najbardziej ponad wszystko pragnę mieć,
          pragnę mieć, pragnę mieć
          sny kolorowe, pomaluj moje sny

chcę zamieszkać w kolorowym mieście snu,
          w kolorowym rwać ogrodzie bukiet bzu
          dla dziewczyny kolorowej, która w pieśń
          wszystkie barwy i odcienie umie wpleść,
          ja chcę śnić, ja chcę śnić

tak jak gdybym tego mało miał za dnia,
          tyle czerni w moich snach, tyle zła,
          daj mi proszę chociaż w nocy barwny sen
          niech mi we śnie będzie jaśniej, niż jest w dzień
          daj mi dziś, daj mi dziś

Usta me ogrzej
          T.Nalepa-B.Loebl

Spójrz nadchodzi noc
          Kilimem mroku z nieba spływa
          I dom mój i ścieżkę
          Na której czekam w sobie chowa
          Więc nie każ mi już dłużej tak
          Na siebie czekać w chłodzie nocy

Spójrz, już przyszła noc
          Zakrywa sobą szyby okien
          Jej mrokiem twarz otul
          Nikt cię nie pozna w szalu, w szalu mroku
          Więc uchyl drzwi i nie każ mi
          Na siebie czekać w chłodzie nocy

Gdybym był wichrem
          T.Nalepa-B.Loebl

Gdybym był rzeką, to przyszłabyś,
          gdybym był morzem, to wierzę, że
          ramiona fal bym otworzył
          i ty byś się rzuciła w nie,
          ramiona fal bym otworzył
          i ty byś się rzuciła w nie

gdybym był wiatrem, to jeszcze dziś,
          gdybym był ptakiem, to jeszcze dziś
          przyniósłbym ci z nieba gwiazdę
          i wtedy do mnie wyszłabyś,
          przyniósłbym ci z nieba gwiazdę
          i wtedy do mnie wyszłabyś

gdybym był wichrem, to jeszcze dziś
          gdybym był burzą, to jeszcze dziś
          porwałbym cię niby listek,
          by aż do nieba ciebie nieść,
          porwałbym cię niby listek,
          by aż do nieba ciebie nieść,
          jeszcze dziś, jeszcze dziś, jeszcze dziś, jeszcze dziś,
          jeszcze dziś, jeszcze dziś, jeszcze dziś, jeszcze dziś.

Co się stało kwiatom
          T.Nalepa-B.Loebl

Czemu zwiędły dziś
          Czemu kwiaty zwiędły dziś
          Co się stało im
          Przecież tylko poszłaś ty
          Słońce wzeszło jak co dnia
          Czemu kwiaty zwiędły dziś

Czemu milczy ptak
          Czemu milczy swoją pieśń
          Może z sobą wzięłabyś ją
          Może wzięłaś kwiatów woń
          Jedną starą suknię wzięłaś
          Jedne stare buty stąd

Teraz jestem sam
          Teraz w mieście jestem sam
          Martwi ludzie spieszą gdzieś
          Martwe ptaki krzyczą coś
          Tyle ścieżek tyle dróg
          Deszcz już twoje ślady zmył.

Dzisiejszej nocy
          T.Nalepa-B.Loebl

Zdarzyło mi się to dzisiejszej nocy
          ktoś do mych drzwi zapukał tak jak ty
          więc pchnąłem drzwi lecz nie paliłem światła
          a gdy wstał świt to byłem sam, już sam

ktoś mnie jak ty całował, tak jak ty
          kto to był nie wiem, bo nie było światła

ktoś miał jak ty włos długi, tak jak ty
          przecież tyś już, o tak, od wczoraj w ziemi
          więc idź już idź, ja chcę tu być sam
          więc idź już idź, ja chcę tu być sam

• Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 212.203.133.* 03.12.05, 10:30
          > a TY sabo.....zwracam sie do krytykanta ..oglądaj brazylijskie
          > seriale...yes..yes...one daja power....

To do mnie?
          Dałeś popis chłopie...
          Całe pozytywne wrażenie, które - mimo Twojego bazgrolstwa - na mnie wywarłeś, właśnie szlag trafił.
          Kompletnie nie rozmumiem Twojej reakcji.
          Takim zachowaniem przynosisz wstyd Alejce.
          • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 03.12.05, 13:28
            na sztuce trzeba sie znac......a jak bys mlodziencze chcial w twarz to mi rzecz
            ...jestem do dyspozycji ...poglowkoj jesli umiesz i odnajdz realny kontak ze mna
            ...bo tak to nie chce mi sie gadac z tobą....wybacz koltunerkom zajezdza
            • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: 212.203.133.* 03.12.05, 15:42
              > ...bo tak to nie chce mi sie gadac z tobą....wybacz koltunerkom zajezdza

Dziękuję - postoję.
              Nie znoszę twardogłowców.
              Z mojej strony EOT.

• Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju-do Alika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 23:58
      Bardzo jestem wdzięczna za podanie namiarów na to mieszkanie.Miałam Ci
      odpowiedzieć na pocztę,ale doszłam do wniosku,że wszyscy powinni dowiedzieć się
      jakim fajnym jesteś człowiekiem.Jak dotąd nie udawało mi się uzyskać znikąd
      pomocy.Dopiero Ty .Bardzo,ale to bardzo dziękuję.
      • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju-do Alika IP: 212.203.133.* 05.12.05, 09:43
        Ale chyba nie powiesz, że nikt nie wykazał się dobrą wolą pomocy?

PS Widziałem wczoraj ogłoszenie: sprzedam lub wynajmę (3 pokoje), ale to jak widzę już nieaktualne.

Pozdrawiam.
        S.
        • Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju-do Seby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 13:26
          Szukam jeszcze ponieważ ja muszę znaleźć mieszkanie urządzone,gdyż nic nie mam
          i narazie nie stać mnie na kupno niczego.Więc bardzo proszę o oferty.
          • Gość: seba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju-do Seby IP: 212.203.133.* 05.12.05, 13:30
            Masz do mnie maila. Nawet gg. Odezwij się jeśli Ci zależy.
            • Gość: Maria Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju-do Seby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 13:53
              Pisałam na gg,toś sie nie odezwał.Moje gg to:3854067.Napisz.
              • Gość: Kuba Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:53
                Jest zima! Przypominam lato, wędrówki z kocem na łąki nad Wartę, skoki do wody
                pod mostem, koc przy kocu. Znało się prawie wszystkich, a pełna szkoła 32.
                Chodziłem do klasy " f ".Chmara nas była w tej szkole!Ech, piękne to były czasy.

Daremne żale,próżny trud
                bezsilne złożeczenia.
                Przeżytych kształtów żaden cud
                nie wróci do istnienia!
    • Gość: Janusz Borys Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.bchsia.telus.net 17.01.06, 23:15
      To byly czasy
    • Gość: WILKU Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 12:14
      ALEJKA POKOUJ jest de best mieszkam tu i zyje od urodzenia kiedys było znacznie
      lepiej porzadek był komuna panowana nie było grafiti na 32 Sz.p chodziło sie na
      wagary , mundurki i t d . Teraz panuje prawo dzungli ale i tak jest tu nailepiej
      ma po prostu to coś co mnie przyciąga byłem w angli holandi lecz tu są ludzie z
      którymi mozna sie do gadać , lecz wszystkich leczy jedno lekarstwo na spirytusie
      ale to kazdego wybór i sprawa . ;-)
      • Gość: ALIK Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.inds.pl / *.inds.pl 22.01.06, 10:51
        WITAM ..ZAJRZALEM I CO WIDZę JANUSZ BORYS...BRAT ANI B.Z FINDERA
        POZDROWIENIA
        • Gość: JarO Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:36
          Al.Pokoju heh miejsce mojego dzieciństwa. Mam dopiero 20 lat więc nie pamiętam
          jak było wcześniej pamiętam jak jest teraz i zaledwie kilka lat wcześniej.
          Wciaż tu mieszkam i musze przyznać ze tyle razy mówiłem ze jest tu taka nuda a
          jednak jak teraz czytając wasze posty przypomniałem sobie wszystkie sceny z
          dzieciństwa to aż sie człowiekowiek lepiej czuje. Dzisiejsze czasy to nie to
          samo co było wtedy gdy miałem 6,7,8 lat - taaak pamietam ten smak rurek z
          kremem ... mama zawsze je przynosiła po pracy do domu albo gofry ... też były
          dobre. Teraz jest całkiem inaczej tak szaro ... nie ma tego bezpieczeństwa na
          podwórkach teraz trzeba uważać żeby banda miejscowych hooliganów cie nie
          zaatakowała (mają dopiero góra 13 lat). Tak wspomnienia z Al.Pokoju to coś
          niezapomnianego :) Pozdrowienia dla ludzi z pierwszej i drugiej "mańki".
          P.S: Pamietam jeszcze jeden taki mały szczegówł z dzieciństwa a mianowicie
          napis na bloku (blok w którym są delikatesy) w którym mieszkałem do 10 roku
          życia puki nie przeprowadziłem sie troche wyżej (pare bloków wyżej od "kina
          relax) napis brzmiał i brzmi "Pała do Monaru ale już !!!..." czy jakoś tak hehe
          pamietam jak zawsze zastanawiałem sie co to oznacza i kto to napisał hehe
          wspomnienia :D
    • Gość: gość Re: Portrety ulic. Aleja Pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:21
      Kino miał dla mnie szczególne znaczenie... Moja babcie pracowała kiedyś w kinie
      i ja często tam bywałam. Pamiętam dokładnie jego zabudowę. Aż trudno uwierzyć
      że to już 5 lat od kiedy Relax nie istnieje. Mam nadzieję, że dzielnicy
      zostanie przywrócona dawna świetność. Może ktoś wkońcu weźmie się za tą, bądź
      co bądź, starą dzielnicę- Raków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka