Dodaj do ulubionych

Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienniego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 19:38
Co za bzdury! Ładne? I co z tego? Nie od dziś wiadomo, że domy z kamienia są
potwornie zimne i wymagają dużych nakładów energii, żeby domownikom zapewnić
komfort cieplny zimą! Jeśli odnawiane domy są z reguły docieplane to chyba
dobrze, że dbać się będzie o środowisko. No chyba, że architekci się zrzucą
na dogrzewanie!
Obserwuj wątek
    • Gość: dd to jest ohyda a nie piekno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:08
      no tak..... familoki piekne i wapienne bieda-bloki piekne. moze jszcze
      rozlatujące sie ruderry z drewna?
      to jest ani piekne ani madre. Odrzyjcie Stary rynek w Krakowie z tynku, pod
      spodem jest pewnie urokliwa cegła albo jakis kamień :-)))))))))
      • Gość: bingo Re: nie cofajmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 06:32
        I bardzo dobrze ,ze wlasciciele kamienic i domow z kamienia wapiennego ida z
        nurtem nowej technologi budowlanej i modernizujac wspomniane budynki dbaja o
        przyzwoity i nowoczesny ich wyglad.
        Odnowione sa budowlami o niskim wskazniku utraty cieplnej co jest bardzo waznym
        czynnikiem z punktu ekonomicznego i ekologicznego.
        Zbudujmy skanen domow zabytkowych regionu czestochowskiego i niech sobie znawcy
        oraz sympatycy zwiedzaja i podziwiaja bez konca ich uroki.
        Idzmy do przodu a nie wracajmy do epoki wapiennego kamienia lupanego.
        • Gość: As Re: nie cofajmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:15
          Ludzie ... przecież to jest historia ...... na tym polega ich urok i
          piękno ....... katowicki nikiszowiec czy wały jasnogórskie też byś docieplił i
          pomalował??????

• Gość: mag Re: nie cofajmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:17
            W Częstochowie zachowało się może kilkanaście kamienic mających jakąś wartość
            architektoniczną, cała reszta to slamsy może i wiekowe ale tylko slamsy.Idąc
            tokiem rozumowania konserwatorów to o ile w alejach zachowałyby się kurne chaty
            to powinny tam stać. Nie chcę mieszkać w skansenie. W architekturze
            przestrzegajmy elementarnego porządku a nie utrzymujmy na siłę rzeczy, które
            były kiepskie już w chwili powstanie
            • Gość: bingo Re: nie cofajmy sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:27
              Popieram ,popieram!!
              Ach, i jeszcze jedno jak widac nie wszyscy czytaja tekst ze zrozumieniem.
              Pozdrawiam.
            • Gość: As Re: nie cofajmy sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:00
              Jak nie chcesz mieszkać w skansenie to się wyprowadź na manhattan. Najlepiej
              wyburzyć wszytsko i wybudować superpiękną nowoczesną pseudoarchitekturę ......
    • Gość: Malkontent Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: *.chello.pl 10.06.05, 08:44
      Mieszkałem w takim domu prawie 10 lat. O mało mnie grzyb nie zjadł:(

Pozdrawiam
      • Gość: Kubiś Rudery z kamienia wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:54
        As - powinieneś sobie kupić taki "Ładny dom z kamienia" . Dzieło sztuki hahaha
        Świat idzie do przodu i ludzie , otoczenie i architektura powinna iść w parze .
        Gazeta napisała ten text o "Ładnych kamieniach " bo lubi pana Kweclicha
        -pochodzenia żydowskiego . Z tąd aprobata kamienia , grzyba i smrodu ..... Kubiś
        • Gość: As Re: Rudery z kamienia wapienni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:34
          Ok ....... stan techniczny jest do d..y .. tylko wierz mi bo zajmowałem się
          osuszaniem budynków (iniekcje w murach preparatami hydrofobowymi itd.) i jak
          się chce można z tych budynków zrobić cudeńka (suche piwnice, brak grzyba) ....
          bez zmian ich zewnętrznego wyglądu.

Idź sobie np. do tej kawiarni grodzka na śląskiej (jeśli jeszcze jest) ......
          to była 100% adaptacja piwnic ... a wcześniej to była po prostu zawilgocona,
          śmierdząca piwnica.

Kolejny przykład .... hale na Wełnopolu .... tam się czyściło cegły i
          naprawiało ubytki ... żeby tylko zachować oryginalny wygląd. Jakoś dało się
          odpowiednio to wyremontować i nie zmienić nadmiernie pierwotnego wyglądu.

Remonty, które polegają na np. dociepleniach to jest po prostu profanacja dla
          tych budynków. Okleja się starą skorupę a cały syf zostaje w środku ...... bo
          ma być tanio...

Brak kasy sprawia, że rejony które mogłyby stanowić wizytówkę danego miasta są
          po prostu slumsami a ludzie się zachwycają przeszkolnymi tworami nowoczesnej
          pseudoarchitektury.
          Jak czytam te wypowiedzi to dochodzę do wniosku że większość ludzi to
          wzrokowcy ... jest ładne bo otynkowane, pomalowane z zewnątrz i oszklone.

Z takim podejściem to chyba najlepiej wszystko wyburzyć ...... w sumie po co
          nam zabytki no nie??? jakbyś dostrzegał w tych starych budach historię, styl
          architektury ... to byś inaczej gadał .... tak kiedyś wyglądała stara
          Częstochowa...

Wolisz gierkowskie blokowiska czy np. tego Puchatka?????
        • Gość: khajjit Re: Rudery z kamienia wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 17:26
          to jak wam sie nie podobają domy z wapienia to otynkujcie jasną góre , hmmm moze
          katedre jeszcze (bedzie nowocześnie wyglądać) LUDZIE!!! to jest chore! ze
          kamienice to zabytek a nie pokomunalne rudery o to sie dba i sie remontuje a nie
          przebudowywuje w jakieś supernowoczesne puste , bez duszne bloki z błyszczącymi
          okienkami... zero wyobraźni
    • Gość: Tomek Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: *.b.jawnet.pl 10.06.05, 12:22
      Chronić można dzieła architektoniczne. Te domy naprawde nie są niczym
      wartościowym. Wzniesiono je z kamienia jak najniższym kosztem. Można zostawić
      jedna taką kamienice tak jak za 100 lat zostawią nasi potomkowie jeden blok z
      wielkiej płyty jako skansen.
      • Gość: Kubiś Ruiny domów z kamienia i wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:18
        Jeżeli podoba się architektom takie antyczne budownictwo to należy tylko modlić
        się żeby nie mieli wpływu na decyzje w sprawach architektury naszego miasta .
        Od tych " Wapniaków " ładniejsze są już stare poniemieckie chałupy na ziemiach
        odzyskanych . No i są lepsze bo z cegły ..... Kubiś
        • Gość: armator Re: Ruiny domów z kamienia i wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 18:49
          Powinno się odsłaniać kamienie jeżeli mają ładny rysunek i wtedy spokojnie
          można zastosować styropian w warstwie środkowej , a na zewnątrz będzie ładny
          kamień ale to wymaga duuuuużych nakładów
    • Gość: luk Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: 212.130.22.* 10.06.05, 19:20
      jak przeczytalem artykol to sie bardzo ucieszylem, ze w koncu ktos zaczol
      doceniac wartosc, indywidalizm i piekno wapiennych murow
      temczasem jak widze komentarze to sie przerazilem, choc z drugiej strony czego
      sie spodziewac po ludziach dla ktorych idealem nowoczasnosci sa porozrzucane
      bez skladu bloczki najlepiej z wielkiej plyty, ewentualnie cos obklejone
      styropianem i rozowym tynkiem
      nalerzy miec tylko nadzieje, ze wy nie bedzieci mieli dosc pieniedzy aby
      realizowac swoja chora nowoczesnosc, a wasze dzieci juz okaza wiekszy szacunek
      dla wlasnego dziedzictwa
      • Gość: Obserwatore Romano Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 10.06.05, 19:41
        Takich jak Ty " Nalerzy " zamknąć w skansenie . Najlepiej zamieszkaj na tym
        pięknym osiedlu koło Wełnopolu całe z kamienia.Jest po prostu cudowne.A jacy
        wspaniali i uroczy mieszkańcy?
        Szkoda że cała Częstochowa tak nie wygląda.
        Doskonały jest to pomysł dla architektów żeby budować nowoczesne osiedla z
        kamienia idąc wzorem robotniczych starych slumsów.
    • Gość: Lotnik Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:59
      Tynki zabezpieczają ściany domów z kamienia wapiennego przed wchłanianiem
      wilgoci, przemarzaniem i rozsypywaniem się. Za kilkanaście lat takie domy będą
      miały ślady głębokiej erozji. Będą wyglądały szpetnie. Jak widać jest to
      przykład nowej troski o samozagładę starych budynków. Ich fundamenty trzeba
      głeboko drenować, odprowadzać wody gruntowe, zamykać kapilary i odgrzybiać. Może
      lepiej takimi sprawami zajęliby się architekci i konserwatorzy.
      • Gość: Kubiś Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 22:14
        Dlaczego mi żle życzysz Obserwatorze Romański . Ja nie chce oglądać tych kamieni
        oraz nie chcę aby Częstochowa wyglądała jak miasto z " Epoki kamienia łupanego ".
        ..... Kubiś
        • Gość: bingo Re:do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 22:35
          Dziekuje za poparcie ,wsparcie, etc. jestem po remontach wspomnianych obiektoww.
          Osobiscie!
          A teraz powiem: ŁĄKA DLA BARANÓW.
          Pozdrawiam nie BARANOW.!
    • pierwszy Swego nie znacie... 10.06.05, 23:30
      Witam,
      w Częstochowie mieszkam zupełnie od niedawna. Przeprowadziłem się tu z północno-
      zachodniej Polski. Kiedyś będąc na szlaku Jury urzekły mnie te domy i mury z
      kamienia wapiennego. Jest to piękny styl, styl tutejszego starego budowania.
      Wiem, że na Zawodziu owe domy to często sypiące się rudery, ale jednak, jak
      podejmowali tu co niektórzy, również wytynkowane "ślicznotki" potrafią być
      siedzibą dla szkodników, grzybów etc.
      Urzekł mnie klimat tego budownictwa, klimat czy ja wiem, który w mocnym letnim
      słońcu porównywałem do klimatu południowej Europy "śródziemnomorskiej". Moim
      zdaniem, swego nie znacie. Ostatnio rzeczywiście obserwowałem kamienicę na
      Starym Rynku. Miała wiele fajnych detali, które niestety zaginą(nęły) pod
      warstwą tynku.
      Mieszkając tutaj nie zwraca się uwagi na to, co dostrzegają inni - przyjezdni.
      Słusznie jestem w stanie się zgodzić, że to co w mojej dawnej małej ojczyźnie -
      czyli mur szachulcowy - tak tutaj owe kamienne domy mogą być wizytówką.
      Już widzę to oburzenie, słowa o Ciemnogrodzie itp. Moi drodzy, to element
      kultury. A kulturę trzeba znać i... szanować.

A' propos...
      Śliczne są też jurajskie amonity, pamiątka tylu lat istnienia Ziemi na własnych
      ścianach domów...

pierwszy
      • Gość: As Re: Swego nie znacie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 21:22
        Cholera jeden z niewielu który czuje o co w tym chodzi :))
        Pozdrawiam
        • pierwszy Re: Swego nie znacie... 11.06.05, 23:16
          dzięki As
    • darekdw1 Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni 11.06.05, 23:11
      sam mieszkam w takiej kamienicy ul 1go maja 11 i nigdy bym niechciał się z tąd
      wyprowadzać w poruwnaniu z blokowiskami to te kamienice są piękne
    • Gość: pp Re: Niedoceniane piękno domów z kamienia wapienni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 21:58
      mi się zdaje że całapółnoc to bunkry PRL-u i to trzeba otynkować bo to naprawde
      wygląda jak bunkry w kętrzynie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka