Dodaj do ulubionych

rower a prawo jazdy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 11:19
Czy wolno prowadzic rower pod wplywem alkocholu?
Dlaczego zabiera sie prawo jazdy a nie karte rowerowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Man Re: rower a prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:20
      Nie wolno. Dlatego ze takie cos jak karta rowerowa juz nie istnieje .I kasuja
      prawko taki imbecylom co po pijaku jezdza nawet na rowerze.
      • yanoooosh Re: rower a prawo jazdy 23.06.05, 14:00
        > Nie wolno. Dlatego ze takie cos jak karta rowerowa juz nie istnieje .I kasuja

chyba sie mylisz karty rowerowe istnieja maja je dzieci do lat 18 po skonczeniu
        osiemnastki karta rowerowa nie jest potrzebna a co do jezdzeniu po pijaku to
        jaka jest roznica jezeli jestem pod wplywem alko lub czegos mocniejszego to nie
        moge wsiadac na 2 3 4 16 kolek nie ma roznicy
        a tym co sie wydaje ze jak wypija to zamiast do auta wsiadaja na rower to
        gratuluje z roweru jest latwiej spasc i sobie cos polamac a jak cie autko
        potraci to chyba nie masz szans nie wiem dlaczego tak cie to dziwi
    • lookas.prv.pl Re: rower a prawo jazdy 23.06.05, 15:20
      Aby móc jeździć rowerem wystarczy dowód, gdy nie masz dowodu (poniżej 18 roku
      życia) to właśnie wyrabiasz sobie kartę rowerową.

Gdy policja Cię zatrzyma na rowerze po pijaku to mają Ci zabrać dowód?

Zabierą prawko (jeśli masz oczywiście), bo zdając na prawko chyba Cię uczą, że
      nie wolno pod żadnym pozorem być uczestnikiem ruchu drogowego po spożyciu
      alkoholu? A rowerzysta to też uczestnik ruchu tak jak kierowca czy pieszy.

---------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: stvan Re: rower a prawo jazdy IP: 80.55.228.* 25.06.05, 13:31
        czy w przypadku gdy prawko zabrane jest na okres jednego roku po jego uplywie
        trzeba zdawac egzamin???
    • Gość: bingo Re: rower a prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:34
      "prowadzic" mialem na uwadze isc obok, pchac!
      O tym, iz zabroniona jest jazda po spozyciu to wszem i wobec wiadome zjawisko!
      • lookas.prv.pl Re: rower a prawo jazdy 23.06.05, 15:38
        Pchając rower po pijanemu zawsze istnieje ryzyko, że możesz wejść na niego i
        zacząć jazdę.

To tak jakbyś stał pijany obok samochodu z kluczykami w ręku...

www.lookas.prv.pl
    • Gość: marcin_r Re: rower a prawo jazdy IP: *.21.pl / 213.199.204.* 23.06.05, 20:50
      A ja jeszcze dodam, że - o ile dobrze pamiętam - w Holandii czy innym kraju
      można jeździć "po spożyciu" do ok. 1 %%. Czytałem kiedyś o tym na grupie
      newsowej pl.rec.rowery. Jeśli ktoś ma na potwierdzenie linka czy cokolwiek wie
      proszę mnie poprawić :)
      • Gość: X Re: rower a prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 21:14
        A jeżeli nie mam karty rowerowej ani 18 lat i mnie zatrzymają po piwku to co mi
        grozi??
        • yanoooosh Re: rower a prawo jazdy 24.06.05, 10:39
          > A jeżeli nie mam karty rowerowej ani 18 lat i mnie zatrzymają po piwku to co
          mi
          >
          > grozi??
          wytrzezwialka i mandat dla starszych
      • yanoooosh Re: rower a prawo jazdy 24.06.05, 10:42
        A ja jeszcze dodam, że - o ile dobrze pamiętam - w Holandii czy innym kraju
        > można jeździć "po spożyciu" do ok. 1 %%. Czytałem kiedyś o tym na grupie
        > newsowej pl.rec.rowery. Jeśli ktoś ma na potwierdzenie linka czy cokolwiek wie
        > proszę mnie poprawić :)

ponoc we francji jest wiekrze spozycie ale jezeli dobrze pamietam to 0,4%%
        bo oni do obiadu wino pija no i chyba dlatego tak

• lookas.prv.pl Re: rower a prawo jazdy 24.06.05, 12:52
          Tak, to prawda :-)

Przerywają pracę, na posiłek + winko, i potem znowu wracają do pracy z % :-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: m Re: rower a prawo jazdy IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 24.06.05, 15:38
            a to pijusy jedne ;)

wydaje mi sie ze roweru pchac po pijaku tez nie mozna. bo pchanie tak jakby
            prowadzenie. ale pewien nie jestem.

swego czasu zastanawialem sie nad tym, czy picie alkoholu w samochodzie jest
            piciem w miejscu publicznym. :) i okazuje się, że nie jest. także jak pije
            sobie na ławeczce to mi mogą wlepić mandat, ale jak posadze już swoje cztery
            litery na siedzeniu w samochodzie to nie. najlepiej jeszcze pasazera, zeby nie
            bylo podejrzenia ze moglem prowadzic pod wplywem alkoholu :P
            • lookas.prv.pl Re: rower a prawo jazdy 24.06.05, 23:22
              No tak :-)

Tak jak ujął to jeden z uczestników dzisiejszej Masy:
              "Po własnym podwórku możesz mieć nawet 8 promili i prowadzić autobus" :-)

A ja jestem ciekaw jak prawo rozumie picie alkoholu np. na samochodzie? Na masce
              lub dachu? :-)

Jako miejsce publiczne czy prywatne?

www.lookas.prv.pl
              • Gość: X Re: rower a prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:41
                Ja zaraz po masie byłem uczcić koniec roku, bez roweru, a jutro znowu świętuję.
                Kurde trochę przesadzam ostatnio ale jest fajnie, coby tylko mnie drogówka nie
                zatrzymała. A tak w ogóle to co mi mogą zrobić jak jestem po jednym piwie??
                • Gość: bingo Re: rower a prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:32
                  ale kwestii prowadzenia- pchania roweru nikt nie podjal.
                  moze by tak P. rzecznik policji, Strazy miejskiej lub osoba kompetentna
                  wyjasnila te watpliwosc.
                  Czekamy z zainteresowaniem - zainteresowani!
                  • lookas.prv.pl Re: rower a prawo jazdy 25.06.05, 19:27
                    Czytaj uważnie to znajdziesz odpowiedź.

www.lookas.prv.pl
                    • Gość: bingo Re: rower a prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 14:24
                      nie zgadzam sie z twoja opinia,za kolem samochodu(kierownica) moge siedziec po
                      spozyciu alkocholu i do poki silnik nie jest uruchomiony i auto w ruchu nie
                      popelniam przestepstwa.
                      • lookas.prv.pl Re: rower a prawo jazdy 26.06.05, 14:49
                        A jak pchasz rower po pijaku to się nie zataczasz? :-) Pchając rower - jest on w
                        ruchu.

A poza tym chyba lepiej, że Policja takich zwija zanim zrobią sobie i INNYM krzywdę?

www.lookas.prv.pl
                        • Gość: dn Re: rower a prawo jazdy IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.06.05, 20:09
                          wydaje mi się, że ewentualne konsekwencje grożą za JAZDĘ, a nie za prowadzenie
    • Gość: dn Re: rower a prawo jazdy IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.06.05, 23:29
      Gość portalu: m napisał(a):

> a to pijusy jedne ;)
      >
      > wydaje mi sie ze roweru pchac po pijaku tez nie mozna. bo pchanie tak jakby
      > prowadzenie. ale pewien nie jestem.

z kodeksu:

"rower" - pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby
      jadącej tym pojazdem;

wygląda na to, że rower pchany przestaje być pojazdem (a może przestaje być
      rowerem?)- chyba się pogubiłem...

w każdym razie nie ma problemu :):):)
    • Gość: niki Re: rower a prawo jazdy IP: 212.160.108.* 27.06.05, 00:36
      Prowadzić rower zawsze wolno,ale nie wolno na nim jechać.
      • harry1983 Re: rower a prawo jazdy 27.06.05, 18:25
        A co za różnica czym się jedzie po pijoku? Samochodem, tramwajem, rowerem, czy choćby na wrotkach. Żadna.

Pijanych kierujących powinno się wyłapywac i zabierać dokumenty.
        Są niebezpieczni dla siebie i innych - jak taki idiota zabije siebie, to jego strata - ale jeśli zabierze kogoś ze sobą?

Ktoś pytał co Ci zrobią jak Cię złapią - otóż od pewnego czasu prowadzenie po spożyciu w świetle prawa jest przestępstwem i dotyczy wszystkich (niestety poza posłami,senatorami a także klerem)

• harry1983 Re: rower a prawo jazdy 27.06.05, 18:26
          A rower prowadzić (iśc obok niego) to raczej można - jak inaczej trafic do domu z rowerem jak się wypije?

Za to to się nie spotkałem, żeby kogoś karali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka