Dodaj do ulubionych

życiorys Cimoszewicza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 19:17
Włodzimierz Cimoszewicz - Karierę polityczną rozpoczął jako działacz ZMS
(1968-1973) i ZSP/SZSP(1968-1975). Był też członkiem PZPR w latach 1971-
1990). W 1989 roku został wybrany posłem do Sejmu z ramienia PZPR. W
pierwszych powszechnych wyborach prezydenckich bezskutecznie kandydował na
prezydenta (uzyskał 9,21 procent głosów). Był posłem wszystkich
dotychczasowych kadencji Sejmu. Po rozwiązaniu PZPR był przewodniczącym
Parlamentarnego Klubu Lewicy Demokratycznej. Nie wstąpił do SdRP. W 1991
odmówił objęcia funkcji szefa klubu parlamentarnego SLD protestując w ten
sposób przeciwko objęciu mandatu poselskiego przez Leszka Millera. Członkiem
SLD został w 1999 roku. Na ogół był jednak ceniony przez media kontrolowane
przez lewicę oraz Gazetę Wyborczą i Wprost za "kompetencje", "uczciwość"
i "umiarkowanie". Np. w 1995 roku Gazeta Wyborcza uznała go "za najbardziej
wiarygodnego, niezależnego w poglądach polityka lewicy" (GW, 8 lutego 1995).
Obserwuj wątek
    • Gość: leandrao Re: życiorys Cimoszewicza IP: 80.51.57.* 28.06.05, 19:30
      Ja bym do tego jeszcze dodal slynne juz slowa, jakie wypowiedzial pod adresem powodzian w 1997 roku, po kataklizmie stulecia w Polsce: "Trzeba sie bylo ubezpieczyc!".
      Istotnie, "znakomity" kandydat na prezydenta, potrafi wsppolczuc ludziom, a nawet wspomoc ich "cieplym" slowem.
      • Gość: omar Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.06.05, 19:42
        mial absolutna racje. to pocieszanie to mogliby sobie w dupe wsadzic, nic by im
        nie pomoglo.
      • Gość: Wlodek Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.vf.shawcable.net 28.06.05, 19:45
        Gość portalu: leandrao napisał(a):

> Ja bym do tego jeszcze dodal slynne juz slowa, jakie wypowiedzial pod adresem
        p
        > owodzian w 1997 roku, po kataklizmie stulecia w Polsce: "Trzeba sie bylo
        ubezpieczyc!".

A czy nie slusznie???? Jak jezdzisz samochodem bez ubezpieczenia to masz
        pretensje po wypadku do premiera, rzadu i Pana Boga czy do siebie???
        Za jego nastepcy fundusze dla powodzian w dorzeczu Wisly dziwnie zmienialy
        kierunki i Widzyk mial klopoty z rozliczeniami szmalu...

> Istotnie, "znakomity" kandydat na prezydenta, potrafi wsppolczuc ludziom, a
        nawet wspomoc ich "cieplym" slowem.

To zalezy czy chcesz prezydenta do wycierania lez, czy do myslenia o panstwie w
        sposob racjonalny.
        Jesli to drugie to jest chyba obok Tuska najrozsadniejszym z kandydatow.
        Mimo zyciorysu:)) Przy obu jest pewna gwarancja, ze nie narobia nam smrodu i w
        domu i na ulicy. Obaj gwarantuja zachowanie standardow podstawowej przyzoitosci.
        A tego po reszcie jakos nie bardzo moge sie spodziewac.

• Gość: plutarch Re: życiorys Cimoszewicza IP: 212.87.241.* 28.06.05, 20:02
          Na tle tych "populistów", "cierpiętników za sprawę", "bohaterów z emigracji"(a
          tutaj żyjemy i nie uciekamy od codziennych spraw, niskich wprawdzie, ale
          koniecznych dla trwania narodu) wydaje się być postacią, na którą mogę
          zagłosować! To dobra wiadomość! A co z "kaczyzmem"? Czyżby wody spłynęły, a
          nikt nie oskarżył ich o kradzież księzyca? Co za naród!
        • Gość: leandrao Re: życiorys Cimoszewicza IP: 80.51.57.* 28.06.05, 20:03
          Chlopie! Walnij ty sie w glowke gosciu! Prywatnie sobie mozesz powiedziec: trzeba sie bylo ubezpieczyc, ale premier rzadu, ktorym byl wtedy, kolportujacy takie slowa to jest skandal, a jesli ty tego nie rozumiesz to schowaj sobie takie przyklady o ubezpieczaniu auta do kieszeni. A najlepiej jedź na zalane tereny i powiedz ludziom, ktorzy zyja od pierwszego do pierwszego, ze maja wylozyc kase na ubezpieczenie domostw. Powiedz im wtedy, ze trzeba sie bylo ubezpieczyc. Jak wrocisz z kilkoma sliwkami i siniakami to bedziesz szczesciarzem. Takie oszolomy jak ty wlasnie sa najwieksza szkoda polskiej mlodej demokracji. Mnie jest dobrze, a inni mogli sie ubezpieczyc. Wstyd!
          • Gość: Wlodek Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.vf.shawcable.net 29.06.05, 04:41
            Powiedz im wtedy, ze trzeba sie bylo ubezpieczyc. Jak
            > wrocisz z kilkoma sliwkami i siniakami to bedziesz szczesciarzem.
            - To zawsze jest jakis argument w dyskusji na powazne tematy.

Takie oszolomy jak ty wlasnie sa najwieksza szkoda polskiej mlodej demokracji.
      • Gość: Asior Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 00:06
        leonardo to było 8 lat temu chłopie ty kiedyś wliłeś kupe i sikałeś w majtki to może powinniśmy wszyscy nazywać cie obesrałkiem leonardo - obesrołek ładnie brzmi nieprawda???
    • Gość: Kuban Leszek Bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:04
      Wszyscy oddajmy swój głos na Leszka Bubla!
    • storima Do Zenka 28.06.05, 20:04
      Czlowieku, wez sie opanuj. Spamujesz tu na tym watku, historii nie znasz,
      wklejasz cos nie podajac zrodla, powtarz brednie o sprawach o ktorych nie masz
      pojecia, podajesz sie z 'katolika' i szargasz nauki JPII.
      • Gość: Zenek Re: Do Zenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:10
        wklejałem ten post chyba z 5 razy, tylko jakiś cham go kasował. Podawałem
        również żródło: www.polonica.net

Ten życiorys padany przez GW wydaje się mało wiarygodny. Warto czasami poznać
        inne spojrzenie.
        • storima Re: Do Zenka 28.06.05, 20:14
          I bardzo dobrze, ze zostal usuniety!!!
          Lamie regulamin forum!!!
          I powinien zeostac usuniety!!!
          Malo, ze jestes chamem, to jeszcze nieukiem i ksenofobem.
          Zrodlo , ktore podales to faszystowcy oszolomi.
          Nie podazwas sie wiecej za katolika, bo
          nim
          n i e j e s t e s!!!
    • Gość: plutarch Re: życiorys Cimoszewicza IP: 212.87.241.* 28.06.05, 20:07
      Do Zenka! Bij się w swoje piersi! Pan Bóg (ten sam dla Polaków i Żydów!)
      sprawiedliwie osądzi, a my, nic do tego nie mamy! Jest ponad nami!Pilnuj sie,
      jeżeli można radzić, abyś Boga nie obrażał wydając za Niego przedwczesne wyroki!
      • Gość: Zenek Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:11
        Polacy głosujmy na Żydów, niech nami rządzą!!!
        • storima Zenek 28.06.05, 20:18
          chce zebys wiedzial, ze jestes faszysta.
          • Gość: gość Re: Zenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:30
            Ci co tak wieszają psy na Cimosiewiczu niech się uderzą w pierś i sobie
            odpowiedzą na pytanie po co jest prezydent w polsce! Dla mnie to jest najlepsza
            kandydatura ponieważ ma chłop wygląd nienaganny, zna języki, jak mało kto zna
            się z oficielami innych krajów będąc Ministrem spraw zagranicznych poznał wielu
            wpływowych ludzi na świecie i co najważniejsze wyrobił sobie u nich szacunek,
            napewno nie będzie krzykaczem jak leper, kaczor, i inni, a dotego ma największą
            kulture osobistą ze wszystkich kandydatów i najlepiej się potrafi wysławiać. Ja
            potrzebuje prezydenta - reprezentanta mojeg kraju Polski a nie takiego lepera,
            kaczora którzy nawet zdania nie potrafią sklecić a z języków to najlepiej znają
            polską łacinę i gware wiejską. Tylko Cimosiewicz będzie się otwierał na europe
            i na świat a nie o to chyba chodzi zebyśmy powrócili do przejadów wizowych i
            paszportowych po europie. Dla mnie jest tylko jeden kandydat i liczy się dla
            mnie co zrobił przez ostatnie lata dla Polski a nie to kim był jego ojciec czy
            ze był w PZPR. Wielu waszych rodziców było i co wstydzicie się za nich???. A co
            do powodzi to powiedział tak jak piszecie wyżej gdzy wszystcy których zalało
            chcieli niebotyczne odszkodowania od żądu za to że deszcz ich zalał i zgadzam
            się trzeba się było ubezpieczyć kosztuje to ze 100 - 200 zł. na cąły rok ale
            polacy wolą przepić lub przepalić i tylko wyciągać łapy po to co im się nie
            należy. Cimosiewicz na prezydenta!!!
          • Gość: Zenek Re: Zenek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:31
            możesz mnie nazywać jak chcesz.
            Być faszystą - źle,
            Być Żydem - źle,
            Być Polakiem - też źle,
            więc kim mam być?

Najbardziej mnie jednak dręczy to, że ktoś mi wmawia że człowiek od małpy pochodzi.
            • storima Re: Zenek 28.06.05, 20:40
              Gość portalu: Zenek napisał(a):
              > Najbardziej mnie jednak dręczy to, że ktoś mi wmawia że człowiek od małpy pocho
              > dzi.

Czytales JPII zdanie na temat teorii ewolucji?

PS to nie jest takie doslowne to 'pochodzenie od malpy'
              trzeba cos wiedziec , aby sie wypwiedziec, a jesli sie nie wie, to sie czyta.
              Ksiadz Cie tego powinien uczyc, a nie bzdur.
              Przeczytaj JPII, wkleilem tekst.
              Badz normalnym facetem, jesli jestes katolikiem to idz droga JPI.
              Ja Ci mam to mowic????
              Mam nadzieje ,z e Ci bedzie lepiej. Czego Ci zycze, a dyskutowal juz nie bede.
              Dobranoc.
              Przeczytaj JPII, wkleilem tekst. Podyskutuj z mdrym i rozsadnym ksiedzem, nie z
              oszolomami_.
              Sa normalni , madrzy kieza w Czestochowie. Zwrocic sie do nich, pomoga Ci.
              • Gość: Zenek Re: Zenek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:48
                Przeczyatałem.
                jest tam jedno zdanie wyrwane z kontekstu.
                Znalazłem również fragmenent encykliki Humani Generis papieża Piusa XII.
                Przeczytaj!
                "Fałszywe uogólnianie ewolucji. Ktokolwiek przypatrzy się uważnie ludziom
                żyjącym poza owczarnią Chrystusową, łatwo zda sobie sprawę z głównych rozdroży
                myśli, na które weszło niemało uczonych. Są mianowicie najpierw tacy, którzy
                system tzw. ewolucji, nawet w dziedzinie nauk przyrodniczych dotąd niezbicie nie
                udowodniony, nieroztropnie i bez zastrzeżeń stosują do wytłumaczenia początku
                wszechrzeczy, przyjmując śmiało monistyczne i panteistyczne wymysły o świecie
                całym, nieustannej ewolucji podległym. Tą właśnie hipotezą posługują się chętnie
                zwolennicy komunizmu, aby skuteczniej rozszerzać i naprzód wysuwać swój
                dialektyczny materializm, który wszelką ideę Boga z umysłów całkowicie wyplenia."

Czyżby papież się mylił?
            • Gość: Krzychu Re: Zenek IP: *.bis / 212.244.80.* 28.06.05, 21:28

> Być Polakiem - też źle,
              > więc kim mam być?

Jesteś weszpolakiem (l.mn. wszypolacy) i to cię dyskredytuje.
            • Gość: Wlodek Re: Zenek IP: *.vf.shawcable.net 29.06.05, 04:17

> możesz mnie nazywać jak chcesz.
              > Być faszystą - źle,
              Moze nie tyle zle, co brzydko...
              Polak i faszysta to tak samo jak ... komunista. Ten sam szajs i tak samo
              cuchnie.

> Być Żydem - źle, -
            • Gość: Darek Re: Zenek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:42
              > możesz mnie nazywać jak chcesz.
              Zanek napisał:
              > Być faszystą - źle,
              > Być Żydem - źle,
              > Być Polakiem - też źle,
              > więc kim mam być?
              >
              > Najbardziej mnie jednak dręczy to, że ktoś mi wmawia że człowiek od małpy
              pocho
              > dzi.

ty nie faszysta, nie Żyd, nie Polak ani małpa nawet nie

ty po prostu NIEUK jesteś
        • Gość: Kuban Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:18
          Kusza Zenek wypasiona stronka. Dzieki za linka!
          • anakastyczny Re: życiorys Cimoszewicza 29.06.05, 02:06
            O widzę się krzyki zaczęły dobrze jaka ta demokracja pięknym ustrojem jest...
            ach wzruszyłem się jakie to cudne, człowiek nawet może podyskutować, swego
            pupila politycznego w obronę wsiąść ( a wszyscy oni jedno stanowią doskonale
            uśrednione i ujednolicone - ale nie proszę apologia wskazana). Demokracja -
            ochlokracja więc się nie ekscytujcie tak nie warto.
            A ta strona polonica czy coś tam no ciekawa tylko coś Żydów nie lubią mi się
            zdaje he he.
    • Gość: Wlodek Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.vf.shawcable.net 29.06.05, 04:55
      Zenku!
      Kuron kiedys powiedzial:
      Jezeli nie mozna komunistow wystrzelac, to trzeba ich dostosowac do
      cywilizowanych regul i Cimoszewicz jest przykladem, ze w pewnych indywidualnych
      przypadkach taki proces jest mozliwy do przeprowadzenia.
      Osobiscie wolabym z Cimoszewiczem zgubic, niz z jakims giertychoidem czy
      Kaczorem znalezc.
      Oczywiscie gdyby innej mozliwosci nie bylo.
      I zauwaz, ze on nie Zyd, o ile mi wiadomo, to jemu Bialorusin z oczu patrzy,
      ale na wyzszym poziomie rozwoju niz Lukaszenka:))
      • Gość: aka Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 16:32
        Zimna oślizgła żmija
        • Gość: Wlodek Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.vf.shawcable.net 29.06.05, 19:42
          Gość portalu: aka napisał(a):

> Zimna oślizgła żmija

Jak chcesz kobiecego ciepla, to masz do wyboru Bochniarzowa.
          Do piersi przytuli i lzy ukoi.
          Mila jest:))
    • Gość: ola Re: życiorys Cimoszewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:09
      Cimoszcze powinien sprzedawać watę na rynku.
      • Gość: Beta Komuna precz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:21
        Czy w tym kraju wreszcie kiedyś padnie komuna? Oni pierwszorzędnie potrafią
        wyniuchać, kto jeszcze do końca się nie skompromitował i ma jakieś szanse. A
        rządzić będzie dalej cała komunistyczna klika. Ludzie, opamiętajcie się, chociaż
        ci młodsi, bo starsi bywają niereformowalni. Precz z Cimoszewiczem! Ja zagłosuję
        na Religę. Bo jest bezpartyjny. A w Polsce chyba wszystkie partie się już
        skompromitowały.
        • Gość: Darek bravo Beta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:50
          Beta, doskonale to ujęłaś!

tylko TUSK!!!
    • marrgollcia Re: życiorys Cimoszewicza 30.06.05, 14:39
      Tekst Cimoszewicza kierowany do powodzian w 1997 r. był oczywiście wyrazisty,
      zwłaszcza dla tych, którzy tę powódź przeżyli. Częstochowa nie ucierpiała.
      Ucierpiał Dolny Śląsk, zwłaszcza Kłodzko i Wrocław. Kto tego nie widział nie
      zrozumie jaką gafę strzelił ówczesny premier. Ale dla mnie bardziej znamienita
      jest jego kłamliwa kampania i wypowiedzi: "Brzydzę się polityką, po skończeniu
      kadencji na zawsze wycofam się z polityki". Dla ogromnej części ludzi to był
      sygnał: O! Ten facet też tak jak my brzydzi się polityką. Wybierzmy go! Podobny
      cel był w wyłączeniu go (jako jedynego) z dyscypliny klubowej podczas
      niekorzystnego dla narodu głosowania. O! Jako jedyny głosował przeciw.
      Wybierzmy go! A tym czsem on od dawna dobrze wiedział, że będzie kandydował i
      od dawna prowadził swoją kampanię, licząc, że społeczeństwo jest głupsze od
      niego. Celem nadrzędnym jest INTERES i to nie społeczny i potrzeba władzy.
      Dotychczasowy Prezydent rozkręcił tyle interesów a skorzystać miałby jakiś
      Kaczyński czy Religa ??? Nie!!! Trzeba wstawić na urząd Swoją marionetkę i
      kontynuować, bo sprzedaż Hut i innych wielkich zakładów nie przyniosła jeszcze
      tyle kasy ile można zarobić sprzedając resztę Polski.
      • Gość: max Re: życiorys Cimoszewicza IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:29
        Proponuje hasło wyborcze "Niechcę ale muszę"
        • Gość: expertum credere p Re: życiorys Cimoszewicza IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:58
          1. Prezydent nie jest od tego żeby ładnie wyglądał. od tego żeby ładnie
          wyglądać są panienki na fashion tv.

2. Prezydent nie jest od tego żeby mówić w obcym języku. Od obcych języków są
          tłumacze i tłumaczki (a nie od doprowadzania do innych czynności seksualnych co
          przypomnę niektórym). Obcy język mu nie zaszkodzi ale zmiłujcie się i nie
          pleccie andronow ze prezydent ma paplac w ich jezyku. Schroeder tam się nie
          pitoli, zna tylko niemiecki a i tak go do Kaliningradu zaprosili - bo ma kasę i
          gospodarę, lokomotywę Europy za plecami. A innych choćby jak sam Adonis byli
          coś na salunach nie widać.

3. Funkcją Państwa jest nie tylko kosić podatki ale i te podatki redystrybuować,
          trzeba było kasę albo na gospodarkę wodną (czytaj wały i retencja i systemy
          ostrzegawcze) wybecalować, albo na wsparcie dla objętych klęską żywiołową. No,
          chyba że wyborcy po raz kolejny zechcą usłyszeć odgrzany cyctat J. Urbana z
          czasów gospodarki stanowojennej: "Rząd się wyżywi".... " trza się było
          ubezpieczyć" "trzeba było inaczej głosować"

4. A w ogóle czemu czepiacie się Prezydenta Kaczyńskiego, teorii ewolucji,
          Żydów, Polaków i cholera wie czego.

------------------------------------------------------
          "gospodarka głup[ku, gospodarka" - L. Miller cyt za B. Clinton
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka