Gość: Humar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:22 Kluski bite o których wspomina Gazeta są znane w Częstochowie i okolicy jako prażuchy.Są pyszne szczególnie ze skwareczkami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xy Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:03 Jeszcze są tzw. kluski żelazne, ale nie wiem czy to potrawa częstochowska. Moja Babcia często je robiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:55 prażuchy pyszota z grzybami i dużo skwarków ale podstawa naszych okolic to przecież pieczonki, zwane prażonkami przez niektórych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amciu :) Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: *.21.pl / 213.199.204.* 02.07.05, 22:28 A co z tatarczuchem? ponoć tylko w naszym rejonie jest dostępny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 22:35 Zalewajka ponad wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
zygi2 Re: Częstochowskie potrawy regionalne 02.07.05, 23:09 mnie się wydaje że pieczonki! raczej nie spotykane w innych rejonach. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: 212.87.241.* 03.07.05, 10:04 czulent jid., żydowska sobotnia potrawa obiadowa: zapiekanka z białej fasoli, cebuli, ziemniaków a. kaszy, mięsa, tłuszczu itd., przygotowana i wstawiona do piekarnika w piątek przed sabatem (szabasem) tak, tak Żydzi przejęli od Lelowian - Pani etnograf od siedmiu boleści ))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:46 Nie wiem czy to regionalne, ale moja babcia to robiła. Nazywało się kućmok- utarte ziemniaki+cebulka+boczek pieczone w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Częstochowskie potrawy regionalne IP: *.bis / 212.244.80.* 04.07.05, 08:47 Moja mama robiła te potrawe w prodiżu i nazywalismy ją ciućmok. Odpowiedz Link Zgłoś