Dodaj do ulubionych

W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:06
No nie, to co zobaczylem przed chwila przed wejsciem glównym na jasna Gore
zaszokowalo mnie kompletnie.Postanowilem po prostu isc na Jasna Góre i
poprosic poprzez modlitwe o lepsze jutro Matke Boska, lecz niestety nie bylo
mi to dane.Bowiem dostosowalem sie do napisu na duzej tablicy ustawionej
przed wejsciem Napis na niej byl nastepujacy "Na terenie Sanktuarium
obowiazuje odpowiedni strój zakryte ramiona i dekold, dlugie spodnie i
spódnice."jako, ze jest upal udalem sie na Jasna Gore w krótkich spodniach
siegajacych do kolan.Jakiez bylo moje zdziwienie i innych czytajacych ta
tablice ludzi i pielgrzymów.Wspólczuje pielgrzymom idacym setki kilometrów do
Czestochowy w ponad trzydziestostopniowym upale, którzy nie dostapia
zaszczytu przywitania sie z cudownym obrazem matki boskiej tylko dlatego , ze
sa w krótkich spodniach, zas kobiety maja odkryte dekoldy i ramiona.Ludzie
gdzie my wracamy do sredniowiecza? Co WY na to???
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:13
      Nie wiem czemu się dziwisz w Watykanie też Cię nie wpuszczą w takim stroju do
      Bazyliki....a wiadomo jaki tam jest upał i trzeba mieć coś na sobie :)
    • Gość: Jacek Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:27
      Znalazłeś sobie jakiś temat na tegoroczną kampanię wyborczą. Przecież jeżeli nie
      chce Ci się stosownie ubrać, to nikt Cię nie zmusza do modlenia się na Jasnej
      Górze! Możesz to zrobić w lesie, gdzie np. owłosione nogi i zapach potu nikomu
      nie przeszkadzają. Gdyby tysiące pielgrzymów miało coś przeciwko tym zasadom,
      nie chodziliby na pielgrzymki. Ty nie musisz być ich adwokatem, bo oni takiego
      nie potrzebują!
      • Gość: sam Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:56
        Owlosione nogi i zapach potu.Ludzie o czym wy mówicie.Powiedzcie mi jeszcze ,
        ze pielgrzymi idacy 300km w upale nie sa spoceni i nie smierdza.Nie wiem czy
        Matce Boskiej przeszkadzaja owlosione nogi.to tylko wymysl ksiezy.Jakos tyle
        lat nikomu stroj nieprzeszkadzal. a tu ni z gruszki ni z pietruszki jakies
        wymysly paulinów.
        • pierwszy Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. 19.07.05, 20:01
          naucz się odróżniać SACRUM od PROFANUM, to proste...

Średniowiecze było pięknym okresem w dziejach, znajdź piękniejsze niż w stylu
          późnoromańskim i gotyckim kościoły....

pierwszy
          • Gość: kitek Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:06
            Nie mam nic do kosciola, ale wymagania w stylu zakryte dekoldy i ramiona
            wydajami sie lekko przesadne.
            • Gość: jasiu... To masz szczęście, że nie byłeś w Wenecji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 20:17
              Upał, tak na oko ponad 40 stopni. I spróbuj wejść do bazyliki św. Marka bez
              koszuli (zapiętej!!!) i eleganckich spodni. Nie oszukujmy się, Jasna Góra nie
              wymaga Bóg wie czego - oni po prostu promują elementarną elegancję. Jeśli
              spodnie przykrywały kolana, a nie były typowymi plażowymi bermudami nikt z J.G.
              by cię nie wyprosił. Inaczej z włoskich kościołów - tam nawet na dresy patrzą
              niechętnie.
              • pierwszy Re: To masz szczęście, że nie byłeś w Wenecji 19.07.05, 20:19
                > Nie oszukujmy się, Jasna Góra nie wymaga Bóg wie czego - oni po prostu
                promują elementarną elegancję

jakoś egzotycznie to nazywasz... szacunek dla świętych czy uswięconych miejsc
                wymaga po prostu pewnych zachowań...

pierwszy
        • Gość: Jacek Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:12
          Widać, że rzadko bywałeś na Jasnej Górze, bo przecież taki zakaz obowiązuje
          odkąd tylko pamiętam. Czyżbyś nie wiedział, że i w innych kościołach też tak
          jest? Niestosowny strój przeszkadza głównie starszym ludziom i wypadałoby do
          sprawy podejść z szacunkiem. Swoją drogą Jasnej Góry czepiają się zwykle
          częstochowianie, jakby im Paulini przeszkadzali. Jest tyle innych problemów, od
          których takimi głosami odwracacie uwagę. Ciekawe w jakim celu?
      • Gość: adek Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:11
        Są pewne miejsca, które zobowiązują,chodz nie powiem nie raz byłem w krótkich
        spodenkach na Jasnej Górze,bo poprostu wygodniej
    • Gość: Yoko Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:09
      Tak ciężko o odrobinę szacunku do Świętego Miejsca jakim jest każdy kościół a w
      szczególności Jasna Góra!!!!!!
      • Gość: Sam Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:17
        A w czym ja ujme szacunku Jasnej Górze gdy zaloze koszulke na ramiaczkach bez
        rekawów.Ludzie co to ma wspolnego z szacunkiem.Mam chodzic w golfie ,czy swetra
        w serek juz tez nie mozna zalozyc? Paranoja jakas.
        • Gość: kubuś Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 19.07.05, 20:36
          faktycznie napis ten jest od bardzo bardzo dawna, i nie bierzcie go tak
          dosłownie, często jestem na Jasnej Górze i ludzie wchodzą w koszulkach z
          odsłoniętym dekoltem czy na ramiączkach, widzę mężczyzn w spodnich do kolan i
          nikt ich nie zaczepia, niestety strój niektórych kobiet jest nie na miejscu,
          panie (oczywiście nie wszystkie) ubierają się w tak krótkie przezroczyste
          miniówki że to poprostu nie pasuje do tego miejsca, robią to bez pojęcia, nie
          wszyscy zwiedzający klasztor wiedzą jak sie zachować to jest niestety smutne
          ale często podczas mszy słychać dzwoniące komórki wśród pielgrzymów, wielu
          ludzi próbuje wejść z lodami na teren klasztoru - zachowanie niektórych jest
          karygodne i po to jest ten napis aby przypomnieć o powadze miejsca w jakim się
          znajdują
        • Gość: expertum credere p Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:07
          spis uroczystości na jakie proponuję Ci iść w obmyślonym przez Ciebie
          nowoczesnym stroju modlitewno-uroczystym (niepotrzebne skreślić):

1. matura
          2. obrona i odbiór dyplomu magistra
          3. własne wesele
          4. własny pogrzeb
          5. rozmowa kwalifikacyjna przed przyjęciem się do pracy

co nie oznacza że jeśli nie masz na elegancki ubiór bo jesteś bezrobotny i
          ostatni anzug zaniosłeś do lombardu to masz już tylko modlić się w ciemnej
          izdebce. Kościół jest na tyle pojemny i elastyczny że z pewnością zmieścisz się
          choćby i w kruchcie. A zakonnicy franciszkańscy bardziej od ciebie obdarci byli
          jak do Porcjunkuli wchodzili, co robili celowo i wcale nie na złość św. ojcu
          Franciszkowi.

-----------------------------------------------------
          salus animarum suprema lex est.
          • Gość: ateista Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:54
            A ja nie chodzę do Waszego świętego miejsca. Mam krótkie gacie i nie jest mi
            gorąco. A wy zakładajcie stare garnitury i zasuwajcie do klasztoru lansować
            się. Nawet najlepiej dobrany strój nie zakryje Waszej prawdziwej twarzy
            zazdrosnego, wści..kiego, zakłamanego, złośliwego i zawistnego katolika. Szkoda
            mi Was. Zamiast kłócić się o ubranie zastanówcie się co zrobiliście ostatnio
            dobrego, czym możecie się przed Bogiem pochwalić. Żyjcie w pokoju. Pozdrawiam.
            • Gość: expertum credere p Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:56
              wybaczamy ci wszystkie kłamliwe, kalumnie jakie nam zaserwowałeś. wcale nie
              smakowało.
              • Gość: (....) Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:08
                - szacunek dla miejsca kultu!, modlitw ! może innego wyznania?,wiary?!
                nie pałam zbytnim zachwytem do działalności paulinów!, lecz będąc ongiś na
                JG - kilku mężczyzn / w kwefach - turbanach na głowach(jak to się
                nazywa? /widziałem i to w kaplicy! - chciało mi się dać im w mordę i skopać!
                (ale w takim miejscu?)
                - wchodząc do meczetu obuwie zdejmujesz( choć turystą może tylko jesteś)
                - szacunek i ządanie szacunku -dla takich miejsc!
            • Gość: Absolwent Re: Odpowiedź Ateiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:48
              Oplułeś katolików, a my po prostu Ci wybaczamy! Jeżeli (jak piszesz) nie
              chodzisz na Jasną Górę, to po co się tak jadowicie wtrącasz? Wykaż odrobinę
              tolerancji(!!!) dla dyskutujących ludzi o odmiennych poglądach. Nienawiść i
              zawiść to zła droga, a wszyscy nawzajem powinniśmy się szanować i sobie pomagać,
              szczególnie gdy błądzimy. Wszyscy popełniamy błędy, ale to nie powód do wyzwisk!!!
      • Gość: jmk Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:14
        Jakiś nie przeszkadzało paulinom zapłacenie kaucji za jakiegoś biznesmena-
        złodzieja oczywiście jego forsą.
        Czy koniecznie jest być na JG aby porozmawiać z Panem Bogiem przez posredników
        takiej klasy.
        Można to zrobić omijajc ten przybytek dużym łukiem!
        • Gość: Absolwent Re: JMK - omijaj !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:23
          JMK - omijaj Jasną Górę, zrobisz wszystkim na złość. Jak Cię tam nie będzie, to
          braknie jednego życzliwego komentatora. No i naucz się pisać bez błędów !!!
    • Gość: kornik Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.czestochowa.agora.pl 20.07.05, 11:51
      No i bardzo dobrze, do meczetu też nie wejdziesz w butach, a do synagogi bez
      nakrycia głowy. Sa pewne zasady i - nawet ja, niewierzący - uważam, że należy
      ich przestrzegać. W krótkich spodeniach nie wejdziesz do żadnego kościoła we
      Włoszech, a w klasztorze na Monte Cassino nie przejdziesz nawet przez bramę na
      teren klasztoru. Skoro jesteś pielgrzymem, który przewędrował wiele kilometrów
      na Jasną Górę to chyba właśnie dlatego, żeby oddać szacunek temu miejscu kultu.
    • Gość: Aga Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:51
      Nie jestem dewotką ale muszę przyznać,że gołe pępki i ramiona oraz krótkie
      spódnice czy stringi prześwitujące przez spodnie,to nie strój do kościoła.Mnie
      to razi.Kościół to szczególne miejsce i szanujmy to.
      • Gość: ali Re: W krótkich spodenkach nie pomodlisz sie. IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 20.07.05, 19:37
        aga masz 100% racje
        • Gość: expertum credere p czapka, kwef a krótkie spodnie IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:13
          z tymi czapkami, kwefami i zdejmowaniem butów trzeba trochę tak patrzeć że
          chrześcijanstwo jako religia o bliskowschodnim rodowodzie kultywuje jeszcze
          (choć w sposób atawistyczny) obowiązek wkładania nakrycia głowy w miejscach
          świętych i nie tylko, a mianowicie:

1. biret, piuska, itp
          2. czapka mundurowa u wojskowych i innych strażaków uczestniczących w liturgii

tak więc zanim potępisz w czambuł wdepnij hamulec.

-----------------------------------------------------

"Zdejmij sandały z nóg swoich bo miejsce na którym stoisz święte jest" - mówi
          Bóg do proroka Mojżesza na półwyspie Synaj.
          • Gość: ma Re: czapka, kwef a krótkie spodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:12
            Dołożę jeszcze Meteory w Grecji. Dla kobiet niestosownym strojem są nawet
            długie spodnie. Przymusowo ubierają w bardzo brzydkie długie spódnice.

W miejscach kultu religijnego powinien obowiązywać stosowny strój.
          • Gość: wykrzyknik Re: czapka, kwef a krótkie spodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 09:06
            expertum czyli jednym słowem "dalej wypływasz na wierzch jak ta zubztancja"
            .Rzeczywiści przejąłeś w pełnii właściwości tej "enigmatycznej" materii organicznej.
            a propos religii bliskowschodnich czyli domniemuję, że jak już narodowość swą
            sprzedałeś to i wiarę też ?????
            jeszcze raz apeluję nie sprzedawaj się...
            "Polska to dziwna" kraja..ale piękna :)
            • iwonnkaa Re: Szkoda gadać .......................... 21.07.05, 10:25
              Witam ................
              Czy Wy musicie tak wzajemnie się opluwać............
              Bóg jest wszędzie , można pomodlić się nawet na łące, pod drzewem........
              Nie skaczcie sobie do oczu..........................
              A wymogi muszą być ...............
              Inaczej by prawie nagie bractwo, do świątyni wchodziło.............
              Ludziom dać palec.........to oni całą rękę..........
              A tak to dochowana jest wyjątkowość tej chwili i jej misteria..........
              To tyle, słoneczko świeci.................
              Ruda
            • Gość: expertum credere p wykrzyknik IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 20:41
              wykrzyknik im więcej piszesz tym łatwiej cię będzie znaleźć.

• Gość: wykrzyknik Re: wykrzyknik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:12
                i co zaplujesz mnie swoim werbalizmem ?:))))
                jak chcesz moge podac na siebie namiary :)...tylko bidoku co ty z tym faktem
                zrobisz :)
              • Gość: Absolwent Re: Do Śledczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:23
                Chcesz mnie znaleźć i w imię antyklerykalnej (czy jakiejś innej) tolerancji
                poderżnąć mi gardło? Znajdziesz mnie bez trudu, gdyż zawsze podpisuję się tak
                samo. Człowieku, złość piękności szkodzi. Spójrz przyjaźniej na świat i
                otaczających Cię ludzi. Uśmiechnij się i wyluzuj! Nie skaczmy sobie do gardła w
                Częstochowie, nawet wirtualnie!!!!!!!!!!!!
                • Gość: expertum credere p Absolwent ma rację IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:43
                  jak w temacie.
                  • Gość: wykrzyknik Re: expertum jestes moim idolem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 22:42
                    Gość portalu: expertum credere p napisał(a):

> wykrzyknik im więcej piszesz tym łatwiej cię będzie znaleźć.

absolwencie :)..przecież to nie ja odgrazam sie ze znajde expertum tylko on mnie
                    :)....a poniewaz chlop poza demencja cierpi na amnezje i nie pamieta co
                    wyartykulwal..zreszta rozumiem to belkot ciezko zapamietac :)..to jeszcze jest
                    typowym przykladem koltuna :)
                    Pozdrawaim koltuna i stnaczyka naszego forum :)...bede zyl z toba w pokoju
                    :)..bo powiem szczerze co wieczor zapewniasz mi rozrywke cos na pograniczu cyrku
                    Monty Pythona z totalnym przejaskrawieniem glupoty :) Rowan Atkinson
                  • Gość: wykrzyknik :) Re: Absolwent ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 22:50
                    ale podziwiam ciebie expertum :)..czlowiek to brzmi dumnie czasami do wlasnej
                    glupoty umie sie przyznac :)
                    ja tez nie chce wasni zatem pierwszy wycigam reke na zgode :)..wybaczam ci
                    expertum wszak trzeba byc milosiernym
                    • Gość: expertum credere p Re: Absolwent ma rację IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 22:54
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=26665626&a=26769195
                      • Gość: wykrzyknik Re: Absolwent ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:25
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=26665626&a=26770563
                      • Gość: wykrzyknik :) Re: Absolwent ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:27
                        to co experum nie jestes milosierny :). Tylko nienawisc w tobie lomocze
                        :)...bidoku ciezko ci zapewnie :) ale ja chce ci pomoc :) ..dlatego caly czas
                        pisze :)
    • Gość: jasiu Poczytajcie o Wenecji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.07.05, 14:09
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2836070.html
      Wydaje mi się, że nie potrzeba komentować. Hamburgerowo-szortowe społeczeństwa
      odchodzą w niepamięć. Znowu zaczyna liczyć się elegancja. A ja się cieszę, że
      tak się robi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka